Last news in Fakti

18 Август, 2021 07:10 5 815 31

Почина агент „Пикадили”, заподозрян за убийството на Георги Марков

  • георги марков-
  • франческо гулино-
  • пикадили-
  • убийство-
  • български чадър-
  • дисидент-
  • австрия-
  • държавна сигурност

Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт

Почина агент „Пикадили”, заподозрян за убийството на Георги Марков - 1

Почина бившият агент, заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската агенция Heute.

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент. Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт. Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 година.

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон срещу българския писател дисидент Георги Марков е извършено покушение. Миниатюрна сачма с отрова рицин е изстреляна срещу българина, който само четири дни по-късно умира в болницата. Британските разследващи са сигурни, че става въпрос за убийство. Смята се, че отровата е изстреляна от чадър с пневматичен механизъм.

Причината за ликвидирането на Георги Марков е нарушеното от него табу да критикува лично Тодор Живков, който по това време се „къпе” в култ към личността му. Чашата на търпението на първия секретар на БКП прелива, след като през есента на 1977 г. Марков си позволява да включи в четените по радио „Свободна Европа” „Задочни репортажи за България” 11 радиопредавания, озаглавени „Срещи с Живков”, продължили до началото на 1978 г. В тях той прави изключително обективен образ на първия секретар, като същевременно си позволява да го критикува за грубото му вмешателство в културните среди, както и за неговата безпрекословна подчиненост на Москва.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    41 27 Отговор
    Комунистът Георги Марков е идол на Ицко Бойкикиев.😎👍

    Коментиран от #2, #17, #28

  • 2 Ей Шумкар

    25 34 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Ти си комунист.

    Коментиран от #5

  • 3 Сатъра на Хана

    27 26 Отговор
    Когато Георги Марков реши да пише че Замфир Яшаров Сакскобурготски - Живков е незаконен син на Фердинанд , забрави , че Кралица Елизабет 2-ра и тя е Сакскобургота (прекръстват се на Уиндзър по време на Първата световна , понеже и Кайзер Вилхелм и той е Сакскобургота) ... Демек ще лъсне, че Циганчето Замфир от Правец и е Втори братовчед по Бащина Линия

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Раданч Татлъту

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ей Шумкар":

    Мне,фактите говорят съвсем друго!😎😁

    Коментиран от #20

  • 6 ЕВРО НЮЗ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Странен е порода за получен подарък Мерцедес при посещението си в Мадрид. Който Живков оставя в посолството но след това УБО го докарват на ход.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    самоулит е мъртвите мълчат не говорят
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    да бе да нямало улики за насилие покрит случай
  • 9 МИЛЕНИУМ

    6 3 Отговор
    САТЪРА НА ХАНА е АТИЛА
    МИРО БЛАЖЕВ
  • 10 КОЦЕ

    28 6 Отговор
    НЯМА СЛУЖБА В СВЕТА НА КОЯТО МАРКОВ ДА НЕ Е БИЛ ДОНОСНИК , ........ЗАПОДОЗРЕНИТЕ " ИЗВЪРШИТЕЛИ"НАИСТИНА ЩЕ СА МНОГО !!!

    Коментиран от #26

  • 11 С две думи

    52 12 Отговор
    Георги Марков го убива МИ-6 след прословутото му писмо в което изказва разочарованието си от Запада.Споменава за лицемерието им и вечните интриги -довели до милиони жертви по света.
  • 12 тц тц

    3 9 Отговор
    Важното с, че ние сме на всеки километър дори и по-начесто.
  • 13 Костова

    39 3 Отговор
    Към Георги Марков се отнасям съм смесени чувства. Чела към репортажите му когато излязоха. Тогава имах нула жизнен опит и бях в ученическа възраст Много е тъжно, че дори и той за много неща да е имал право, погледнато след десетилетия, сега отново ръководството на страната е и ще бъде напълно зависимо, само че от Брюксел и Вашингтон. Спонтанно сравнявам Георги Марков с Владимир Висоцкий.Когато поета, артиста, певеца е за пореден път във Франция, местен журналист му задава провокационри въпроси за руската власт. Той отговаря ,, Аз може и да имам много забележки към ръководството на моята страна, но нямам никакво намерение да обсъждам този въпрос тук и с вас. "
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    25 3 Отговор
    Всички , навсякъде ни навират само РЕПОРТАЖИТЕ , случаЕност- едва ли 🇧🇬 Никой никъде не посмява да спомене , че той е в основата на сценария на сериала " На всеки километър" , никой не посмява да спомене писмата с разочарованието му от ХУБАВИЯ живот на ЗАПАДА 🇧🇬защо ли , ами защото това ЛЕеееко ще промени МОТИВИТЕ за убийството му 🇧🇬
  • 16 dron

    7 11 Отговор
    Репортажите може да ги разбере само човек , живял по онези времена.
    По мое мнение той беше единствения десидент.Който го плюе ,че бил
    писал сценарии да се запита той самият к,во е правил през онези гнусни години.

    Коментиран от #31

  • 17 Ум умува,ум на тати ти

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    царува ,а ти патки пасеш .
  • 18 tomito

    2 1 Отговор
    Това да не е на Гешев дядо му?
  • 19 Павел пенев

    21 5 Отговор
    Георги Марков е посредствен писател,вербуван от ДС за изпълнение на задачи първоначално по вражеската емиграция и невъзвращенците,какъвто е брат му в Италия. По късно след подготовка от писателя К.Кюлюмов заминава за Италия при брат си с поръчение да не се връща.От там отива в Лондон със задачата да бъде внедрен в радио ВВС,където работят десетки агенти и служители на английските специални служби МИ 5 и МИ 6. За да се случи това Г.Марков започва да пише злобни коментари против социализма и лично против Т. Живков,което е забелязано от спец службите,които са много доволни че са намерили злостен критик на социализма и Кремъл. Така английските шарани се хващат и той започва работа там подпомогнат и от съдействието на жена му Анабел. Минава време, авантюриста Марков е разочарован и Задочните репортажи са заменени с други коментари касаещи предимствата на социализма. Междувременно той и агента за връзка Пикадили са разкрити,което вбесява *големите английски разузнавачи*. За да си отмъстят,вземат решение и го ликвидират на 7 септември- рождения ден на Т.Живков и с този тъп аргумент прехвърлят вината на ДС. Пикадили не е убиеца на Г. Марков и това се знае много добре от истинските убийци-английските спец.служби.

    Коментиран от #29, #30

  • 20 Ако не си комуне

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Какво мислиш за НРБ?
  • 21 комунистическата сган

    7 11 Отговор
    избиваше всеки който казваше истината за тях и състоянието на родината говедата искаха хората да живеят в заблуда какво всъщност представлява БКП една шайка престъпници нищо повече
  • 22 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    имаше документален филм за него, търгуваше през ибея с антики, в жилището му беше пълно с кашони, пуканки за упаковка и инструменти, получаваше от две държави пенсии, намекваше че знае нещо но явно не е важно.
  • 23 Хмммм

    7 0 Отговор
    Бил е разочарован от "демократичната" действителност. Пред развод със съпругата си! С намерение да се върне в България! Нали е ясно, че МИ-6 разполага с тази информация и НЯМА да допусне Марков, знаещ доста неща...да предостави информация на други служби...!!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сърбин

    1 2 Отговор
    ОТРОВАТА ОТ РИЦИН СЕ ПРАВЕШЕ ВЪВ ПОДЕЛЕНИЕТО В С.ХЛЕВЕНЕ ЛОВЕШКО ФИЛИАЛ НА ВМА СОФИЯ.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОЦЕ":

    Имайте малко милост, не плюйте по Гошето Марков. Горкият бе пенсионер-инвалид от детинство. Прекарал детството и младостта си по санаториуми и болници. Беше си внушил, че е голям писател и наши и чужди тарикати го използваха за целите си. Мир на праха му.
  • 27 мамун

    0 0 Отговор
    съвсем случайно разбира се
    много добре усмихнат
  • 28 Съдията Дред

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Какъв искаш да е Пинокио, като е отрасъл в станциите на ЦК на БКП, заедно с останалите си умнокрасиви другарчета?
  • 29 Георги Марков

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    е един от малкото успешни случаи на дезинформация - хем го убиха, когато им стана ненужен, хем успяха и успяват да убедят много хора, че е жертва на "лошите" комунисти. Айде,бе...
  • 30 Не съм съгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    само с едно - че е бил посредствен писател. Напротив - беше много добър писател /прочети "Жените на Варшава" , виж сценария на "Мъже"... А с останалото съм напълно съгласен. На кого служеше ? И отговорът, за съжаление, е един - на собствената си себичност. Жалко.
  • 31 ЖИВЯЛ СЪМ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "dron":

    по "онова" време. И виждам доста поръчкови неща в "Репортажите..." Както и в онова отвратително есе за героизма, публикувано/!/ в "Жената днес" , излъчено преди публикацията по "Свободна Европа". Жалко за един погубен талант - точно това есе е доказателство за самопогубването на писателя.
Новини по държави: