Last news in Fakti

18 Декември, 2021 16:00 5 901 58

ГЕРБ и ДПС са се окопали. Какво се иска от новото правителство?

  • герб-
  • дпс-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков

Всяка прокуратура по света би се отзовала веднага и би се опитала да достигне максимално високо в пирамидата на властта

ГЕРБ и ДПС са се окопали. Какво се иска от новото правителство? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кадрите на ГЕРБ и ДПС, окопали се в прокуратура и агенции като КЕВР, превръщат тези органи на правовата държава в инструменти за изпълнение на партийни поръчки. А това нарежда България в една крайно непрестижна компания.

Три държави в Европейския съюз, сред които и България, образуват група на нарушителите на върховенството на правото. А това не е престижна компания. Една от първите задачи на новото правителство е да излезе от тази група, което ще е от ключова важност за подобряването на имиджа на страната ни. И тук не става дума за някакви символични ползи: в съвременния свят репутацията и финансовото състояние са тясно обвързани (поне що се отнася до държави извън кръга на глобалните и регионални суперсили).

Унгария и Полша

Голямото внимание е концентрирано, разбира се, върху Унгария и най-вече Полша. Полският Конституционен съд наскоро заяви, че няма да се съобразява с определени решения на Съда на ЕС в Люксембург (и дори постави под въпрос разпоредби от основните договори на Съюза). Откритата война се разрази, когато този европейски съд наложи на Полша едномилионна глоба на ден за това, че правителството на партията на Качински грубо се намесва в съдебната власт и подменя съдии с партийни лоялисти. Конфликтът ескалира до степен да се заговори за Полекзит (излизане на Полша от ЕС), макар че тези приказки за момента са по-скоро реторическо преувеличение.

Унгария също е в радара на ЕС за нарушения срещу правовата държава. В унгарския случай те са многобройни – от изгонването на Централно-европейския университет от Будапеща във Виена по политически причини, през налагането на Путински ограничения на неправителствения сектор, до затварянето на неудобни научни институти, като програмите по джендър изследвания, например. Но всъщност основният проблем на Виктор Орбан с правовата държава е, че след 2010 година той успя да подмени - чрез приемане на нова конституция и законодателни машинации - радикално магистратите и независимите регулатори със свои партийни лоялисти. Вместо разделение на властите, той изгради модел на тотална партийна доминация със силни автократични елементи. Дори и обединената опозиция да спечели парламентарните избори догодина, Орбан ще продължи да бъде окопан в съд, прокуратура и многобройни независими (по идея) държавни агенции.

Ситуацията в България

Българската ситуация днес е това, което може да се случи догодина в Унгария. Опозицията у нас вече спечели три парламентарни избора и накрая успя да се координира достатъчно, за да създаде правителство. ГЕРБ и ДПС обаче продължават да са окопани в прокуратурата и агенции като КЕВР. Именно тази окопаност ни поставя в групата на нарушителите на принципа на правовата държава, защото вместо независими органи, всъщност имаме инструменти за изпълнение на партийни поръчки.

Още в първите дни от управлението на новото правителство, окопалите се в прокуратурата и регулаторите бивши управляващи откриха огън по новото правителство. Особено забележителна беше акцията на Иван Гешев при отказа му да преговаря със свидетел, готов да разкрие лица нагоре по веригата на бившите управляващи в схема за открадване на над 50 млн. от хазната. Това, което се знае е, че парите ги няма, този, който ги е изтеглил (кеш!), е хванат, но няма прокурор, който да преговаря с него, така че да се стигне до истинските извършители, а не само до мулето, наето за операцията срещу два джипа.

Всяка прокуратура по света би се отзовала веднага и би се опитала да достигне максимално високо в пирамидата на властта. Нашата прокуратура, обаче, що се отнася до бившите управляващи се прицелва винаги максимално ниско – при този случай, в мулето. Това не е прецедент. В грандиозната афера с ощетяването на хазната с половин милиард лева от хазартния бизнес на Васил Божков прокуратурата също се прицели пак възможно най-ниско – в Комисията по хазарта, която дори не е независима, а е пряко подчинена да министъра на финансите. Версията, по която прокуратурата работи, е че Божков е заговорничил точно с тази комисия зад гърба и без знанието на Горанов и Борисов. Всичко това, разбира се, отново е по-скоро стрелба по муле, за да се прикрие висшестоящ. И демонстрира, че ГЕРБ нямат нужда от адвокати, защото направо си имат прокурор (и то главен).

Какви са конкретните стъпки?

Как може да се излезе от тази ситуация без да се нарушава формално самия принцип на правовата държава? Това е големият въпрос у нас днес, това ще е вероятно големият въпрос в Унгария догодина. ЕС се опитва да помага, доколкото може. Срещу Унгария и Полша текат процедури по чл. 7 на Договора за ЕС (ДЕС), които теоретично могат да приключат с ограничаване на членските права на двете държави. Но практически това е невъзможно, защото за крайното решение се изисква единодушие между поне 26 държави, а Полша и Унгария ще си помагат една на друга. Затова по-реалистичните механизми, с които ЕС разполага, са следните:

- обвързаността на бюджета на ЕС със спазването на принципите на правовата държава, което може да доведе до спиране на фондове;

- одобрението на плана за Възстановяване и устойчивост е зависимо от решаването на проблемите с правовата държава.

Това са инструментите, които сe отнасят и до България. Много е важно страната ни да изпрати силен сигнал, че има ново управление, което ще подхожда по съвсем различен начин и няма да става нужда от употребата на тези механизми. От символно значение е Кирил Петков да участва на първия за мандата си Европейския съвет, най-малкото защото сме парламентарна република и МС води външната и вътрешната политика на страната. Но дори по-значимо е да се демонстрира, че има скъсване с практиките на миналото правителство, които са и причината да сме в непрестижната група и да имаме лоша обща репутация.

Във вътрешен план новото управление трябва бързо да използва законодателните възможности за реформи: премахването на специализираните съд и прокуратура, структурните и персонални промени в КПКОНПИ, разписването на смисъла на “контрол за законност” и “методическите указания”, с които де факто главният прокурор държи в подчинение колегите си. А случаят с “Автомагистрали” демонстрира, че трябва да се разширят и възможностите за съдебно обжалване на действия и особено на бездействия от страна на прокуратурата.

Не по-малко важно е как новите управляващи ще кадруват в органи като ВСС, Инспектората, КС и т.н. Техните номинации трябва да са хора с експертиза и доказана обществена позиция, а не партийни делегати. Ако се чудят как да ги търсят, да си спомнят за Кристиян Таков и да се ориентират по неговия пример.

Подкрепа отвън

България не е сама в борбата си за некорумпирано управление. Не само ЕС, но и САЩ пратиха изключително силно послание със санкциите по закона “Магнитски”. В допълнение, разследващият журналист Николай Стайков наскоро получи признание от Държавния департамент на САЩ чрез Антъни Блинкън, който го обяви за един от най-изявените борци срещу корупцията. Тази новина не беше отразена много обстойно у нас, но все пак от кумова срама прокуратурата започна действия срещу трима прокурори от “Осемте джуджета” - аферата, разкрита от Николай Стайков (Антикорупционния фонд).

Промяната по отношение на правовата държава може да се случи и това е важно изискване на избирателя. Новото управление обаче трябва добре да обясни на хората какво е нужното съдържание на тази реформа. А ако окопалите се не го разбират, време е сериозно да помислят за оставка.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    57 7 Отговор
    Основните подмолни действия предстоят и то най вече в общинските структури тотално доминирани в големите градове от калинки на бб полукриминалната групировка!
  • 2 Фактъ

    43 8 Отговор
    Долни паразити!
  • 3 KHPROS 🇨🇾

    43 9 Отговор
    Заради тоя мръсен индивид наречена партия ГЕРБ не само са презирани с усмивка на лицето в цял Кипър но и в цял свят дори всеки дръзнал се да се представя за българин цял свят се гаври с българите и ги презира с усмивка на лицето чак ми е жал пиша го от мой лични впечатления наблюдения и разсъждения от ☀️ и топъл остров Кипър тук 🇨🇾

    Коментиран от #50

  • 4 Болшевик

    17 16 Отговор
    Бойко,ти си велик-КОМУНИСТ !

    Коментиран от #18, #51

  • 5 Локо сф

    8 4 Отговор
    Бойко Борисов @@@@@@@
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван Грозни

    29 10 Отговор
    Тия нещастници дорбе да си скрият физиономиите щато големи проблеми ще имат!
  • 9 само да попитам

    35 8 Отговор
    кой позволи на дпс да се опкопае във властта и кой допусна тая партия да същшествува,и тогава доста отговори ще дойдат на мястото наречено козяк,жалка колония сме и това ни е,плана ранЪт се изпълнява с пълна пара и златото ни се изпарява
  • 10 Тома

    29 5 Отговор
    Бай Ставри харесва снимката
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пич

    11 28 Отговор
    Ами , пречат на " новите " да се окопаят...!!! Затова е този кански рев... О те искат да пълнят офшорките си , но без съдействието на местната власт , ще им е трудно... А им куцат структурите по места , завалиите...
  • 13 жжжжжж

    6 10 Отговор
    и тук властта се меси в съдебната система. Промяна Няма.
  • 14 Като

    22 5 Отговор
    на снимката Банкянския скоро ще прегърне бай Ставри.
  • 15 Христо Христов

    16 7 Отговор
    Само като видях Дойче Веле, и спрях да чета...
  • 16 ДПС+ ГЕРБ= МАФИЯ

    28 9 Отговор
    Има ли още наивници, които не виждат, че България беше тотално ограбена, особено последните 12 години скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС !
  • 17 Ха ха

    23 3 Отговор
    Орбан изгонил университета на Сорос.
  • 18 Цола Драгойчева

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Болшевик":

    Ба, велик. Румен Решетников го бие стена в стена!!!
  • 19 Българка

    23 10 Отговор
    ГЕРБ и ДПС реално все още управляват. И това ще е така до отстраняване и разследване на Гешев, Цацаров ико, до закриване на БЕХ, извънредно правосъдие и изцяло нови КЕВР, ВСС, обновяване на всички структури и отстраняване на всички хищни каланки. Паралелно с това поне стотина осъдени на ефективен затвор след конфискация на грабителите от бойковото управление
  • 20 За протокола

    11 4 Отговор
    ГЕРБ и Борисов не са причина на проблемите, а следствие. Ако това не се разбере и не се отстранят причините, довели до тяхното управление по такъв начин, нищо няма да се оправи и вместо промяна пак ще имаме подмяна.
    Лично аз виждам две групи от проблеми. Едната група е в Конституцията и законите, които позволяват концентрация на власт, а другата е в корумпираната и политически зависима съдебна система.
    Според Конституцията, партията или коалицията които са с мнозинство в Парламента, формират и правителство. По този начин те вече контролират 2 от 3-те уж независими власти. С политическите квоти във ВСС и с "влияние" или чист подкуп, те нямат проблем да овладеят и третата "независима" власт - правосъдието. Тъй като нашите партии са вождистки, това означава, че всъщност управляват вождовете - С2, Станишев/Нинова, Борисов, Доган. и т.н. Сега случаят е само привидно по-различен, но концентрацията на власт отново е факт, този път в ръцете на Радев. И всичко е законно.
    По отношение на зависимата и корумпирана съдебна власт трябва да кажем, че тя беше част от репресивният апарат на БКП и ДС и никога не е преставала да бъде. Сега се говори, че покрива ГЕРБ и Борисов, но нека на забравяме престъпната приватизация, умишлените фалити на банки, мутренските групировки, които бяха създадени още в началото на 90-те години на миналия век и са символ на престъпността, огромната корупция при НДСВ и Тройната коалиция, стотиците поръчкови убийства, десетките случайно осъд
  • 21 За протокола

    15 4 Отговор
    Сега се говори, че прокуратурата и съдът покриват ГЕРБ и Борисов, но нека на забравяме престъпната приватизация, умишлените фалити на банки, стотиците източени и взети без пари предприятия, изчезналите без следа повече от 450 задгранични фирми, мутренските групировки, които бяха създадени още в началото на 90-те години на миналия век и са символ на престъпността, огромната корупция при НДСВ и Тройната коалиция, стотиците поръчкови убийства, десетките случайно осъдени видни престъпници, пуснати да избягат и да се скрият зад граница. И нито един знаков престъпник в затвора. Като бонус е и затварянето на очите пред очевадната корупция в съдебната система.
    Всичко това показва, че свалянето на Гешев, закриването на спец-органите и козметиките маскирани като съдебна реформа няма да решат проблемите, а само ще замажат очите на хората и ще легитимират пребиваването във властта на вършещите ги. Отделно, че много мафиоти и олигарси ще си отдъхнат от някои опити да бъдат притеснявани. А за народа - пак същото.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мишо

    10 14 Отговор
    Ако се свали Гешев, ще се радват мафиоти те. Това е целта на играта. Ще се завърнат от чужбина чисти и неопетнени.
  • 25 мхъъ

    10 6 Отговор
    Къде в прокуратурата видяхте ги тези кадри наГЕРБ и ДПС?Щото преди ГЕРБ беше различно ли??Тези,нямат нито цвят,нито партийна принадлежност!И БГ ще стане правова държава точно ....в шестък,щото кражбата и далаверата трябва да спре!?Е така ама българин ако не крадне ,що да живее?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 DW нали вие сами се хвалих те, че сте

    15 3 Отговор
    Кръстници на ГЕРБ??? Забравихте ли? Борисов го командва а Меркел и Урсула и Началниците от Брюксел!! Вие му дадохте възможност да се Окопае е безнаказано да краде 12год!!Вие му бяхте Менторите, Кораторите!! И сега Изведнъж "Открихте" че сее Окопал!! А за благозвучие пришивате Полша и Унгария! Ето има и Други Маскари нее само Борисов!! Срам си нямате!!
  • 28 Томов

    11 6 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Дъстър на КЕВР и на други важни институции като Съда и Прокуратурата са техни. Докато не се сменят Промяна няма да има.
  • 29 Бойко

    8 14 Отговор
    Народа е с мен! Вие кои сте? Избрани сте от машини с нагласен софтуер?!!!!
  • 30 Вида

    8 11 Отговор
    Кога ЦИК ще преброи контролните талони от машините за гласуване?

    Коментиран от #32, #36

  • 31 Комон Сенс

    17 6 Отговор
    От новото правителство се иска бърза и ефективна метла.
    Вярно, окопалите се ще ревнат, но много повече са жертвите им, а те ще аплодират.
    Смело разведрявате трябва - подмяна на половината бюрократи и съкращение на другата половина.
    90% от училищните директорки са Калинки. А това са към 3 000 шефки с бюджет по милион и половина средно - или към 5 000 000 000 лв годишно. Че те само от там могат да хранят 5 партии. Ами Държавните агенции и общините???
    Махайте ги, преди да са ви забили нож в гърба!

    Коментиран от #33, #37, #38

  • 32 хе хе хе

    11 5 Отговор

    До коментар #30 от "Вида":

    Ама ти още не моижешп да свикнеш, че Бо0цко не е премиер :))))

    Кофти ти идва културния шок след 12 години преяждане с власт и пари, разбираемо е.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕЙ МИСИРИ

    5 12 Отговор
    АБЕ РАДЕВСКИ МИСИРИ ТОВА ИМ Е РАБОТАТА НА ГЕРБ И ДПС ДА ВИ ДИШАТ ВЪВ ВРАТА ЩОТО ИНАЧЕ СЪВСЕМ ЩЕ СЕ ОСЕРЕТЕ НЕ НМОЖЕ ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРАНО ОТ 25% ОТ НАРОДА ДА ИСКА ВСИКО НА ТЕПСИЯ АМИ ПРАВЕТЕ КВОТО ЩЕТЕ БЕ ЗА ТОВА СТЕ ОЗБРАНИ СТИГА РЕВАХТЕ ДАЖЕ И ПАРИ В ХАЗНАТА ВИ ОСТАВИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 30 ГОДИНИ /ХЕМ СТЕ МАЛКО ХЕМ ХНЕ СТЕ МНОГО УМНИ КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПРАВИТЕ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКА И ЩЕ ДОДАТ ТИЯ ДЕТО МОГАТ ДОКАЗАНО ЗА 12 ГОДИНИ ТАКА ЧЕ СТИГА ХЛЕНИХТЕ ИМА ДА СЕ СТРОЙ ВТОРИ МОСТ НАД ДУНАВА
  • 35 Ха ха ха ха ха ха ха ха

    5 5 Отговор
    Окопават се едни други от известно време. Смениха всичко живо, само да е техен човек..
  • 36 Питанчев

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вида":

    Като триете коментарите дали ще поевтинее храната по магазините и горивата по бензинджийниците?
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Комон Сенс":

    Сммръдлььо да не си спал на течение...
  • 38 Прахосмукачка

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Комон Сенс":

    Приготвили се с кинтите да си платиш сметките? Я виж с колко пари си пълниш хладилника и с колко преди година.

    Коментиран от #57

  • 39 АЛООООООООО

    5 6 Отговор
    АЛОООООООООООО ПП ОСВЕН В СОФИЯ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ НЕЩО КАТО НИЩО И СЕГА /ПОМООООЩ ПРЕЧАТ НИ / АМИ НАЗНАЧЕТЕ СИ ЧЕСТНИЯТ РАШКОВ /А КИРЧО ЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ ГО РАЗСЛЕДВА А РАДЕВ А КОМПРОМАТИТЕ И ЛЪЖИТЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ЧИЯ Е ПРОКУРАТУРАТА
  • 40 Deutsche WC пропаганда

    5 2 Отговор
    Само малоумниците от Дойче ВЦ могат да намесят в една статия нашата каскетура-цацаротура с Орбан и Поляците. Значи Орбан е лош че си сложил партийни лоялисти в съдебната система, обаче няма проблеми във всички страни, магистрати на различни нива да са соросоидни протежета, участващи във соросоидни организации вкл. получаващи пари от тях. А в Полша глобата не е заради намеса на управляващите в сэдебната власт, а защото НЕЗАВИСИМИЯ (поне от соросоиди) полски съд прие, че тяхните закони са над тези на ЕССР. Даже Дойче ВЦ си го пишат в друга статия, обаче в тази не се свенят на се изцвъкат на метеното!
  • 41 АННА МИЛА

    6 3 Отговор
    герб дпс КЕВР ЕПТА АПИ МИТНИЦИ мутри и БГ МАФИЯ
  • 42 АЗ ПОДМЯНАТА

    4 3 Отговор
    БОЖКОВИСТИТЕ ЧАКАТ НАСТАНАЛА ЕПООДМЯНА ИДАТ БОЖКОВИСТИ ВАСИЛЕВЦИ И СИЕ ЗАТОВА Е ЦЕЛИЯТ РЕВ И МНООГО ПАРИ НА ТЕЗИ ПРЕВЗЕХА ВЛАСТТА С НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ПЕРЧАТ СЕ БКП МУТРИТЕ БЪЛГАРИО ДРЪЖ СЕ
  • 43 Верро

    4 2 Отговор
    DW, еквивалента на CNN. Лидерите на фалшиви новини и крайно леви екстремисти. Четат и ги слушат 11 човека по света.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Матей

    0 3 Отговор
    Айде бе,гусин петков и пипкавия вътрешен министър,нали сте много ербап,сещате ли се ,че разправата с бойковизма трябвада ви езадача номер 1.Тия са грабили 12 години безогледно,това са 12 годишни бюджета+други траншове и разни далавери,затова сега са богати като крезове,фрашкани са с пари.Защо не обявят операция ЧИСТИ РЪЦЕ като в Италия едно време,разбиване на мафията,арести,затвори,конфискации?Ами бягат по тъч линията с ковид-пушилки,с Македония,и фиктивна борба с корупцията.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИЗХОДА Е ЕДИН

    4 5 Отговор
    БОЙКО РАШКОВ ПРИБИРА ГЕШЕФФФ И ТУЛУП БОРИСОФФФ В ЕДНА КИЛИЯ В ЦЕНТРАЛЕН СОФИЙСКИ ЗАТВОР, ПЪК ДРУГИТЕ М .Ъ.РШИ САМИ ЩЕ ВЛЯЗАТ!!!

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ГЕРБ

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "ИЗХОДА Е ЕДИН":

    И после Б Р ти тегли един х..й
  • 50 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "KHPROS 🇨🇾":

    Абе, то хубаво го казваш, но поне да беше понаучил българската граматика и къде се поставят препинателни знаци! Успех!
  • 51 Едуард Петров-Едо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Болшевик":

    Приятел, май не правиш разлика между Истински Комунист и Фалшив комунист? Ако имаш възможност, отскочи до Израел и посети тамошните Кибуци и Мошави! Ще видиш Истинския Комунизъм на дело и в действителност! Не казвай, че си от България, защото палестинците, като научат, че си българин, ще започнат да ти се подиграват: БУГАРИЯ МАФИЯ,.........! Не че те са Китки за мирисане, ама нейсе...!
  • 52 Трезвомислещ българин

    3 1 Отговор
    Идиотско заглавие без да съм чел съдържанието. При условие ,че управляващите имат мнозинство без ДПС и ГЕРБ е недопустимо оправдание от такъв тип. Ами ,търсете проблема в собствената си коалиция, а не при тези от които нищо не зависи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тия ни заравят още по в блатото

    3 1 Отговор
    Що се търси оправдание като се разбра, че не стават. Само виж го момчето в Брюксел разкопчано, развеяно и плещи глупости. Да не познаваш България!
  • 57 Комон Сенс

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Прахосмукачка":

    Преди година и преди 2 години и преди 3 години.... и преди 10 години с нищо не си плащах сметките, защото ГЕРП ме обра - в пртекия смисъл - саботаж, грабеж и тормоз лично от калинки-бюрократи и мутри, свързани с партийния клуб.
    Колкото до хората, които не са пострадали пряко, то и преди и сега, ако имаш държавна зпалата или протектиран бизнес си щракаш с пръсти - живота е лесен.
  • 58 БОКОКРАД

    1 1 Отговор
    Борисов е срам за цялата нация от първия ден на интронизацията му

    Наивно е да се мисли за наказуемост на беззаконието в структурата на стихийно пазарно, турбокапиталистическо управление, каквото представлява българското управление от 1989 г. насам - 20 ГОДИНИ ГОВЕДО НИ УПРАВЛЯВАШЕ ............. 20 ГОДИНИ !