Last news in Fakti

15 Декември, 2021 17:15 3 014 41

Германски медии: "Кирил Петков е длъжен да постигне резултати"

  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • българия-
  • правителство

Неговата страна спешно се нуждае от промяна и модернизация - каквито той обещава на хората

Германски медии: "Кирил Петков е длъжен да постигне резултати" - 1
Снимка: БГНЕС

Петков е длъжен да постигне резултати, пише добрата познавачка на българската политика Барбара Йортел в коментар за новото правителство. А Втора германска телевизия подчертава, че сериозни очаквания има и в чужбина.

Петков е длъжен да постигне резултати, под това заглавие добрата познавачка на българската политика Барбара Йортел коментира новото правителство в берлинския вестник "Тагесцайтунг".

"България все пак се сдоби с редовно правителство в рамките на календарната година. За да се стигне до него, бяха необходими три парламентарни избора, а и доста издръжливост от страна на избирателките и избирателите, които през последните месеци неведнъж и дваж усещаха, че политиците си играят игрички с тях. Но на тези политически игрички сега трябва да бъде сложен край под ръководството на новия правителствен ръководител Кирил Петков и на неговата четирипартийна коалиция", пише Барбара Йортел и пояснява, че "нулевата толерантност" към корупцията на Петков всъщност е директна атака срещу Бойко Борисов.

Сериозни заплахи пред новото правителство

"Дългогодишният дясноконсервативен министър-председател е символ на безсрамния начин, по които се обогатиха неколцина. Петков явно има сериозни намерения, няма причина да мислим обратното. Та нали той вече се ориентира в обстановката като служебен министър на икономиката и успя да разкрие няколко корупционни скандала. Но в списъка си със задачи Петков има още няколко пункта. В най-бедната страна от ЕС растящите цени на енергията се превръщат в екзистенциална заплаха. (…) А на всичкото отгоре и пандемията."

Авторката припомня, че ваксинирани са едва 26% от хората и коментира: "Нежеланието да се ваксинират идва не толкова от някакви недомислени инатчийски възгледи, а от дълбокото недоверие към държавата и нейните институции. Петков и неговият кабинет трябва да запретнат ръце и по този проблем. Само дето търпението на хората си има граници". Тук Барбара Йортел припомня за протестите от 2020 година, които в крайна сметка свалиха Бойко Борисов от власт и завършва коментара си така: "Ето защо Петков и неговият екип трябва бързо да демонстрират резултати, понеже иначе може да се повторят събитията от 2020".

За новото българско правителство информира зрителите на Втора германска телевизия ZDF и журналистът Волф-Кристиан Улрих. Той също констатира, че очакванията към новия премиер са големи, а българите се тревожат от високата инфлация и цените на енергията. И в крайна сметка всички искат да се отърват и от избуяващата корупция.

В репортажа на ZDF се поставя още един акцент за България, който е централен за западните медии, но в самата България остава на втори план.

Очаквания в чужбина

"ЕС и Германия също имат високи очаквания. Първо - за това Петков наистина да тръгне срещу корупцията. И второ - заради един друг конфликт, който причинява спазми и на Брюксел, и на Берлин: в момента България блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. В дъното на всичко е един продължителен спор около разни национални чувствителности. България настоява за специална закрила на българското малцинство в Северна Македония и за това страната да признае, че езикът ѝ е диалект на българския".

В края на репортажа се казва: "Очакванията към новия министър-председател са гигантски. Неговата страна спешно се нуждае от промяна и модернизация - каквито той обещава на хората. Време е за конкретни резултати."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркелица

    10 29 Отговор
    Мачкай Кирчо!
  • 2 Изумен

    16 27 Отговор
    Българи! Сънародници! В нашата страна се случи нещо може да се каже революционно и нещо уникално! Новите управляващи замразиха цените на тока и водата! За първи път от 1 януари новата година няма да бъдат увеличени цените на Ел.енергията както всяка година от 12 годишното управление на ГЕРБ. Да, всички помним че тогава ел.енергията бе увеличавана всяка година тогава от 1 януари и 1 юли. Борисов лятото на 2009 г.завари от Станишев цени на киловат от 9 ст.и след като всяка година по 2 пъти увеличаваше цените сега е близо 24 ст.дневна ел.енергия. Не само тока за битовите клиенти е замразен а цените на водата! Нека си спомним как лятото на 2019 г.кабинета Борисов -3 увеличи шоково цените на кубик вода от цени 1.70-2.20 лв.в различните градове до цени 3.80-4.20 лв. А сега при тази световна енергийна , финансова и здравна криза новото правителство дава глътка въздух на населението. РЕСПЕКТ

    Коментиран от #6, #14, #35

  • 3 Рамщайн

    24 3 Отговор
    Духаст. Духаст
  • 4 Българин

    38 1 Отговор
    Барби, айде глей си немския гьол!
    Ний и без ваще вкси ша минем!
    Анадън му?
  • 5 DW-пропаганден машинен

    33 2 Отговор
    Ми те и германците са длъжни да кажат НАЙН на ковидваксигеноцида и новите ковид фашисти, ама е го на мълчат си и го поемат!

    Коментиран от #12

  • 6 Кирчо & Кокорчо

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "Изумен":

    Само почакай месец - два и така, ще се "изумиш", че чак, ще се оцъклиш! А до тогава "Ти всксинира ли се" ✊💉

    Коментиран от #10

  • 7 истина е

    31 5 Отговор
    Меркел траеше тиквата и се радваше на неговите маймунджилъци ,защото виждаше колко е прост и посредствен ,и винаги вдигаше ръка за нея!!!
  • 8 ИВАН

    35 3 Отговор
    Хаха, по ваш образ и подобие ли ще са промените, хайде нема нужда тогава - българите сме достатъчно велик и древен народ, европейските ценности ги видяхме.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дааааа

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кирчо & Кокорчо":

    Гледаш ли Нинова по БТВ? Гарантира на народа че тока и водата няма да се увеличават следващите 3 месеца
  • 11 ХА ХА ХА

    28 4 Отговор
    ТАЯ ПОЗНАВАЧКА НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА БАРБАРА ЙОРТЕЛ , ЗАЩО НЕ КАЗВА КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН ДОЙДЕ НА ВЛАСТ КИРИЛ ПЕТКОВ И ДАЛИ СЕ ВЪЗХИЩОВА ОТ ЛЪЖИТЕ МУ И ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА , ЗАЕДНО СЪС ФАТМАКА ?? ПОСЛЕ ДА ОЧАКВА КАКВОТО ИСКА ОТ НЕГО ??????
  • 12 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "DW-пропаганден машинен":

    Гледам ги, като овце стоят по около десетина пред вратите на магазините да им проверяват баркодовете.Навсякъде 2 G, достъп само за ваксинирани ири преболедували. И никой не роптае. А в Русия гражданите си извоюваха QR кодовете в транспорта да отпаднат.
  • 13 Скакауец

    13 7 Отговор
    Ми помагайте на момчето да постигне положителни резултати! Нещо като компенсация за това, че цели 12 години се правехте на кьорави, че не забелязвате какви ги вършеше Тиквоний Първи Магнолиус Хипертоник! Пък и ваши "фондации" насадиха него и ОПГ-то му в страната ни...И точно за това сега сте длъжни да помагате! А плодовият зеленчук го изпратете в забвение от ваша страна, щото у нас много хора точат зъби да го захапят...
  • 14 Опулен

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Изумен":

    Ти не си пил хапчетата бе ФАТМАК ! То малко ли скочиха цените на горива ,парно , храни ......??? Та ХВАЛИШ като луд тия които ти ВДИГНАХА олиото двойно , ЧЕ ЩЕ СИ ГО гледаш и радваш , вместо да готвиш със него ????

    Коментиран от #15

  • 15 ИСТИНАТА

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "Опулен":

    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #16

  • 16 Опулен

    15 6 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНАТА":

    При тези цени в момента сигурно живееш от спестявания които си направил при уж "лошия Бойко". Но като свършат ще трябва да започнеш и на 2-ра работа за да оцеляваш.

    Коментиран от #17

  • 17 ИСТИНАТА

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Опулен":

    Ами аз не живея от спестявания а от дохода си а от близо 7 месеца вече откакто са служебните ми е предостатъчен.Това че пекарите и фурните вдигнаха хляба макар и да го правят с фуражна пшеница и вдигнаха и млечните изделия, сигурно прочетохте че си признаха че работят с 40% печалба а правят сиренето и кашкавала със сухо и палмово мляко а не прясно. Решението е намаляване на потреблението им и като започнат да хвърлят продукцията си ще намалят цените до реалните им. Тока за битовите абонати от 7 месеца не е увеличаван. Олиото например "Бисер" и "Калиакра" е по 3 лв.за литър. Аз преди години когато Борисов го бе направил по 4.50 лв.за литър се оправях та сега ли? Вдигна го уж заради слабата слънчогледова реколта. Бе направил преди 5-6 години картофите по 2 лв. Нали помните как препоръча на младите да се връщат да садят картофи че били скъпи по 2 лв. Сега са по левче, дори в Базар и OЛXX има на цени 60-70 ст. Сега яйцата са по 18 ст. Аз се оправях при земеделския министър Мирослав Найденов когато бяха стигнали по 40 ст.защото били от щастливи кокошки. Сега зареждам от бензиностанция Еко Транс по 2.19 лева за литър бензин. Евтинийка. Оправях се през 2012-2013 г.когато при Бойко бяха стигнали по 2.77 лв.литъра при същите цени на барел петрол. Агнешкото е по 14 лв.килограма. Преди време когато Борисов посъветва студентите да се върнат на село и станат овчари защото "Агнешкото е кът в Европа а тук е по 18 лв.килограма" си купувах агнешко та сега ли когато е по

    Коментиран от #21

  • 18 Тока

    14 4 Отговор
    Народе копувай Свещи ! Идва Режим на Тока !
  • 19 Гай Турий

    19 0 Отговор
    Една германска наблюдателка: "В дъното на всичко е един продължителен спор около разни национални чувствителности."
    Един българин за нея : "Овца проста!"
  • 20 Мен

    8 1 Отговор
    Най ме интересува какво казва Дойче зеле,най обективната медия .
  • 21 КОКО

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИСТИНАТА":

    Явно си много оправен. Браво!
    Успокоение то, че се оправяме някак си ни докара до това да се примиряваме със всяка дивотия на властващите!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аре нема нужда

    5 5 Отговор
    Той Кирчо да не е магьосник или Херкулес,та да изрине шайкаджийските обори за една нощ ! Тъпи германски джендъри ,които се мляскахте с еднокнижното нищожество !
  • 24 !!!?

    14 3 Отговор
    Това Правителство не е легитимирано от 3/4 от Народа !!!?

    Коментиран от #27

  • 25 Перо

    4 2 Отговор
    ФРГ до края не призна ГДР,въпреки че от ГДР не са присвоили историята,нацията,езика и героичните личности. Най-малко швабите имат право на коментар,като нямат и най малки познания от историята на въпросните страни и реалната обстановка. Само Радев обясни на отговорните лица на ЕС,че въпроса с РСМ не е някакъв исторически спор,като сто годишната война между Англия и Франция или близките езици в Скандинавия и Бенелюкс с Франция! Дано са го разбрали!
  • 26 РАДЕВ

    11 1 Отговор
    КИРЧО АКО НЕ СПРЕ ДА ЛАЛА БЕЗ ДА МИСЛИ, ПО ДОБРЕ ДА МЛЪКНЕ. ЗА СМ ДА СТАНЕ ГЛУХ И НЯМ. ИНАЧЕ И 30 ДНИ НЯМА ДА ИЗКАРА. ДЪРДОРЕНЕТО МУ И ФАНТАЗИИТЕ МУ ДО ТУК. В БРЮКСЕЛ ЩЕ Е Е КАТО МАНИАКАЛЕН ЛАЛАДЖИЯ.ТОЙ Е ЗА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР.АНЕ ЗА БРЮКСЕЛ.

    Коментиран от #32

  • 27 Само да питам

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Ти ли си Народа бе,мишкар ?
  • 28 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Я си гледайте новия Канцлер, новото правителство и мигрантите убийци и изнасилвачи.
  • 29 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    кога стана длъжник още не е почнал и му напомнят за дълговете
  • 30 Тъмен субект

    9 2 Отговор
    Никой в чужбина да не смее да коментира ваксиирането в България, камоли пък да претендира за резултати.
  • 31 Селяк

    5 1 Отговор
    Явно ЕС знае много повече от българският народ а може би и от правителството…
  • 32 Точно така

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "РАДЕВ":

    Кирчо не е за Брюксел. За Брюксел е само Борисов, щото там Баце беше като глухо ням и само кимаше с главата, когато го потупваха по рамото:)
  • 33 123

    1 3 Отговор
    За да намалят цените на каквото и да било в България, трябва да има собственно производство и конкуренция. И двете неща липсват в България.В България има монополи и картели. Другите причини с копито ще се сблъска Петков е, че Българина е много ентуриазиран за реформи и иска да живее богато и удобно-което е много добро нещо.Но Българина иска някой друг да го направи изработи и да му го постави в устата, той не иска д работи за това..Ако наемат един Българин който до сега е протестирал на държавна работа и дадът отговорност за пари или ресурси, веднага ще си измисли схема как да открадне повереното му. А нещо което се извършва за няколко часа извън България ,става след една -2 седмици, при това направено некачественно направено и струващо няколко пъти повече от на запад. На добър път и успех на Петков.Тои и Царя смяташе че за 800 дни ще промени България, но като не познава колко работлив и почтен е Бай му Ганьо, до никъде не стигна.
  • 34 Хари хари

    2 2 Отговор
    Еи тоз ще ни направи игленици, той започна вече да иска сертификати, гад сатанис
  • 35 Атлантически Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Изумен":

    Спри се и не отклонявай вниманието от националното предателство, което ни готвят по македонския въпрос твоите прехвалени ново-управляващи. Още повече, че това е само началото
  • 36 Очевидец

    2 2 Отговор
    Охооооо,най-после в Германия прогледаха!Сега видяха до къде ни доведе 12 годишното управление на крадливата тиква,а дванадесет години стояха твърдо зад него.
  • 37 Куул

    1 3 Отговор
    Изумен и заблуден!? 250 мильона ще плати държавата заради този мораториум на частните централи, изумително!
  • 38 поуки от миналото

    1 0 Отговор
    На комунистите им пречат метирите годишни времена и световния империализъм.
  • 39 народна мъдрост

    2 0 Отговор
    Големите надежди водят до големи разочарования.
  • 40 ОРБАН ПОСТИГНА РЕЗУЛТАТИ И ГО ИЗБИРАТ

    2 1 Отговор
    5 ПЪТИ ВЕЧЕ , КИРО Я ИЗКАРА ДО НОВА ГОДИНА , Я НЕ !
  • 41 В Гърция ДАВАТ , ТУК ПАК КРАДАТ !

    3 0 Отговор
    В Гърция дават финансови помощи на всички срещу скъпия ток ! ............. ТУК НИЩО , КАКТО ВИНАГИ ! КРАДЦИ !