Last news in Fakti

20 Декември, 2021 19:00 3 900 105

Нееднозначно се приема идеята за разширено военно присъствие в България

  • нато-
  • българия-
  • сащ-
  • военни-
  • русия-
  • заплаха-
  • румъния-
  • европа-
  • украйна-
  • военно присъствие-
  • войници-
  • сигурност-
  • шпигел

Американски генерал призова за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния

Нееднозначно се приема идеята за разширено военно присъствие в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложенията на върховния главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтерс, да се разшири военното присъствие на алианса на източния фланг, по-специално в България и Румъния, е прието нееднозначно, пише германското сп. „Шпигел”, което първо съобщи за предложенията на генерала, позовавайки се на свои източници, пише БГНЕС.

Главнокомандващият мотивира идеята си в отговор предполагаемото натрупване на руски войски близо до границите на Украйна. Според изданието генералът е направил подобно предложение по време на тайна видеоконференция с участието на представители на страните–партньори в алианса. Той призова за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния подобно по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие. "Шпигел" уточнява, че докато страни от Източна Европа приветстваха неговите идеи, други държави, включително Германия, реагираха сдържано. Плановете на Уолтърс заплашват да представляват сериозно предизвикателство за управляващата коалиция на Германия, тъй като социалдемократите, особено лявото крило на партията, са скептични относно мисията на НАТО на източния фланг.

Плановете на главнокомандващия НАТО

Според Уолтърс увеличаването на контингента би бил сигнал към Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Русия близо до границите на Украйна, без да предприеме никакви мерки. По време на видеоконференцията той изтъкна, че според него това не представлява провокация, а е необходимо като „презастраховане“. Генералът увери съюзниците, че алиансът възнамерява да се придържа към Основополагащия акт Русия-НАТО, тоест войските ще бъдат разположени на ротационна основа, а не за постоянно. Официално алиансът все още не е потвърдил дискусията за разширяването на мисията, но темата ще бъде обсъдена на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО твърди „Шпигел”, позовавайки се на дипломатически източници.

Изданието отбелязва, че на Уолтърс е било възложено да обмисли възможна реакция в случай на руска инвазия в Украйна и да разработи конкретни предложения. В резултат на това той представи "цял пакет от мерки", по-специално той призова съюзниците да засилят наблюдението за евентуален конфликт в региона, включително чрез сателити, и незабавно да предадат цялата информация на алианса. Напоследък на Запад и в Украйна се появяват все повече изявления за предполагаема руска инвазия срещу Украйна. Президентският говорител Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена ескалация на напрежението, като подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за решаване на проблема със сила в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Предложенията на Русия за сигурността в Европа

Предложението на ген. Уортърс идва дни, след кто Русия представи на САЩ и НАТО пакет от предложения за гарантиране на сигурността в Европа, по-специално в източната ѝ част. В петък, 17 декември руското МВнР разпространи два руски проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от САЩ и НАТО. По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори за предоставяне надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност на Русия. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни и юридически гаранции, защото преди това западните колеги не са изпълнявали съответните си устни задължения. Както каза пред репортери президентският говорител Дмитрий Песков, помощник на държавния глава Юрий Ушаков е казал на съветника на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по проектодокументи за гаранции за сигурност. На тези преговори руската страна ще бъде представена от зам-външния министър Сергей Рябков

Единият от предложенине от Русия документи се състои от осем клаузи и засяга основните аспекти на предоставянето на взаимни гаранции за сигурност от Москва и Вашингтон. Проектът предлага решение на натрупаните проблеми, включително тези, които възникнаха след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, както и проблемите с поетапното разширяване на НАТО и новите намерения на Северноатлантическия алианс. Документът очертава преди всичко принципите на неделима и равна сигурност, без да се накърнява сигурността на другия. За тези цели споразумението включва следните клаузи: отказ за предприемане на действия и мерки, засягащи безопасността на другата страна, неучастие в тях и отказ от подкрепата им. Освен това проектоспоразумението предвижда отказ от мерки за сигурност, индивидуални или в рамките на международна организация, военен съюз или коалиция, които биха подкопали основните интереси на сигурността на другата страна.

Диалог или контразаплахи

Русия ще мине към режим на контразаплаха, ако НАТО не приеме предложения за гаранции за сигурност, заяви в събота зам-външният министър Александър Грушко в ефира на YouTube канала "Soloviev Live". „Ние просто даваме да се разбере, че сме готови да прехвърлим военния или военно-технически сценарий в политически процес, който наистина ще засили военната безопасност...на всички държави в ОССЕ, евро-атлантическо, евразийското пространства. А ако това не се получи, ние им казахме, (на НАТО), че тогава също ще преминем към този режим на създаване на контразаплахи, но тогава ще е късно да ни питат защо сме взели такива решения, защо ние сме разположили такива системи. В този случай ние представяме всичко много честно, открито, на хартия”, добави Грушко.

Той подчерта, че страните от алианса трябва да приемат сериозно предложенията на Русия за гаранции за сигурност, или ще трябва да се справят с военно-техническа алтернатива. "Те имат два начина. Първо: да приемат сериозно това, което поставяме на масата, или да се справят с военно-техническа алтернатива", каза дипломатът. Според него „моментът на истината настъпи. Наистина стигнахме до опасна линия и нашите предложения са именно с цел да се отдалечим от тази опасна линия и да влезем в някакъв нормален диалог, на чийто преден план ще бъдат интересите на сигурност. И ние сме дефинирали много ясно начините за постигане на това.

Вторият момент е защо го направихме в такава форма, много откровена и директна. Защото всички споразумения, постигнати с НАТО, са Основополагащият акт, където те поеха две задължения. Първото е да не разполагат значителни военни сили в територията на нови членове на постоянна основа. И второто, да не поставят там ядрени оръжия, да не създават инфраструктура. Така че ние сме изправени пред факта, че те започнаха да заобикалят тези разпоредби", каза дипломатът. Затова, продължи Грушко, Москва предложи абсолютно ясен и разбираем език, който да изключи всякаква двусмислие и погрешно тълкуване. Както отбеляза дипломатът, Русия очаква, че НАТО няма да може да „разводни“ руските предложения за гаранции за сигурност. Грушко каза, че в проектодоговора Русия е формулирала по същество своите национални интереси, а също така е описала визията си за военната сигурност в Европа. „Това не е свързано с НАТО, а се дължи на факта, че е необходимо да се премине към други принципи за гарантиране на сигурността, в противен случай ще се окажем в много трудна ситуация, която не бихме искали да повторим“, добави той.

Реакции във Вашингтон и Брюксел

Белият дом смята, че някои от предложенията на Москва, съдържащи се в проекта на договора за сигурност между Русия и САЩ, представен в петък, са полезни, а някои, напротив, неприемливи. Това съобщи агенция „Блумбърг”, позовавайки се на висш служител, който пожела да остане анонимен. Той каза още, че Вашингтон планира да отговори следващата седмица на руските предложения. Северноатлантическият съвет потвърди, че е получил руски предложения относно европейската сигурност и обяви готовността си за диалог с Русия за изграждане на доверие, ако Москва „предприеме конкретни мерки за намаляване на напрежението“. Това се посочва в изявление, публикувано от Съвета на НАТО. „Ние сме наясно с неотдавнашните руски предложения относно европейската сигурност. Ние декларираме, че всеки диалог с Русия трябва да се основава на реципрочност, да отговаря на опасенията на НАТО относно руските действия…и да се провежда успоредно с консултации с европейските партньори на НАТО. Ние сме готови да работим по мерки за изграждане на доверие“, се казва в документа.

В него също се повтаря, че алиансът „предлага на Русия да проведе заседание на Съвета Русия-НАТО в близко бъдеще“. Съвета на НАТО изрази безпокойството си от ситуацията по границата на Украйна, където според алианса се наблюдава „значителна концентрация“ на руски сили, и предупреди Русия за мащабните последици от всяка агресия. В същото време министрите на отбраната на скандинавските и балтийските страни заявиха, че западните държави при никакви обстоятелства не трябва да се съгласяват с предложенията на Русия за гаранции за сигурност в Европа, съобщи в съота пресофисът на естонското военно министерство след видео среща на военните министри на Финландия, Естония, Швеция, Дания, Норвегия, Латвия, Литва и Исландия. „Министрите на отбраната на скандинавските и балтийските страни се срещнаха в петък чрез видеомост и се съгласиха, че Русия представлява най-голямата военна заплаха за Европа. Също така министрите единодушно смятат, че западните държави не могат да се съгласят с изискванията на Руската федерация по никакъв начин", се казва в съобщението. Естонският министър на отбраната Кале Лаанет ще се срещне в понеделник и вторник с колеги от Полша, Латвия, Литва и Холандия, за да обсъдят настоящата ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    108 10 Отговор
    Не щем да ставаме плацдарм за чужди войни!

    Коментиран от #11, #16, #27

  • 2 Шоп

    15 120 Отговор
    Там където има американски бази има и просперитет.За справка Германия,Япония,Южна Корея.

    Коментиран от #8, #41, #64, #87, #88, #92

  • 3 Динку

    98 11 Отговор
    Афро американчето да пие топло мляко и да трае.Българите са зад Русия .Масово се говори
  • 4 Докарайте ни Ф-ките

    74 4 Отговор
    Дайте ни техника без пари, като сме ви толкова важни.
  • 5 Делю Хайдутин

    90 6 Отговор
    А нас пушечното месо някой ще ни попита ли?
  • 6 наблюдател

    86 6 Отговор
    така е, нееднозначно е. шепа про.дажници са за, а народецът - против. мачът вече е игран, резултатът е известен - народен съд.
  • 7 Лъв

    14 55 Отговор
    Колкото до т.н.р. суверенитет България не е суверена държава от 09.09.1944 г.
  • 8 Последния Софиянец

    78 6 Отговор

    До коментар #2 от "Шоп":

    Като полетиш във вид на радиоактивна пара към небето много ще просперираш.
  • 9 Народен дипломат

    67 5 Отговор
    Нон грата за Херо не ща посолство Американско.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Христо Христов

    14 58 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пропуснал си да кажеш, че не искаме натовски ракети, за да може руските такива да ни удрят без проблеми, нали?

    Коментиран от #14, #19, #25, #72

  • 12 БгТопИдиот

    66 4 Отговор
    Оборът за да оцелее има отчайваща нужда от сериозен световен конфликт.Мученето продължава....
  • 13 Грульо

    70 4 Отговор
    "Нееднозначно се приема идеята за разширено военно присъствие в България" ............................................................................................................................................................................................................
    Напълно еднозначно се приема - никаво разширено или стеснено военно присъствие в България!
  • 14 Последния Софиянец

    30 7 Отговор

    До коментар #11 от "Христо Христов":

    Ракети може,но с наш персонал.
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    60 7 Отговор
    С Украйна ние нямаме нищо общо!
    Ние сме в НАТО, те не са!
    НАТО е създадено за защита на страните членки, не на Украйна или която и да е била друга държава, която не е членка на алианса!
    Бандеровските хохли да си седят на е..Ния задник!
  • 16 Мархаба Шекер

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    😚......
  • 17 сатаНАТО

    62 5 Отговор
    Американските наркомани и джендъри във военни униформи ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #28

  • 18 Пууу

    52 5 Отговор
    Да ви е... майката натовска.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ще ни е

    10 58 Отговор
    По спокойно ако има американска мощ в българия

    Коментиран от #23, #71, #101

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 прогноза

    54 3 Отговор
    българия няма какво да се страхува от русия. Русия никога няма да застраши българия

    Коментиран от #26, #44, #68, #90

  • 23 Последния Софиянец

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ще ни е":

    Ти май не си добре!?

    Коментиран от #66

  • 24 по византийски

    46 4 Отговор
    Генералът говори за "предолагаемо струпване на руски войски"!!!!! Нали така ? Ами тогава и ние да му отговорим подобаващо...за предполагаемо съгласие..в някакво предполагаемо бъдеще..когато предполагам НАТО ще бъде история.
  • 25 БОРУНА ЛОМ

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Христо Христов":

    ГЛУПАККККК
  • 26 Последния Софиянец

    37 4 Отговор

    До коментар #22 от "прогноза":

    Има четири американски бази у нас.Руснаците ще ги гледат ли!?
  • 27 Механик

    25 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това, че не искаш бази на НАТО в БГ си е твоя работа. А работата на приятелят ти Кирчо и гаджето му Свирчо е да има бази, да има ваксини, да има локдауни и пр. Питай ги ако не ми вярваш. Нали сте приятели.

    Коментиран от #31

  • 28 Тодор Правешки

    7 47 Отговор

    До коментар #17 от "сатаНАТО":

    Руските алкохолици, ватенки и крепостни са добре дошли, а ? Петата колона на Масква не спи...

    Коментиран от #29

  • 29 Последния Софиянец

    45 5 Отговор

    До коментар #28 от "Тодор Правешки":

    Аз и децата ми не искаме да мрем в чужда война.Ако искахме щяхме да идем в Ирак.

    Коментиран от #40

  • 30 Христо Христов

    5 47 Отговор
    Добре, че сме членове на НАТО. Крепостните могат само до обикалят като гладни помияри около нас, за ужас на петолъчниците в България 😀

    Коментиран от #33

  • 31 гиш иш

    30 3 Отговор

    До коментар #27 от "Механик":

    българите не са правили референдум и за нато и за ес-тях не ги питат какво искат-бг е икономическа и военна колония

    Коментиран от #38

  • 32 1 ва щтравная девизия

    25 3 Отговор
    Божков,Домусчиев,Маргини,Галеви,Ганчев,Шиши,Мая,Дарина,Брендо,Таки,Бинев,Арабаджиеви,Маджо,Баневи,ПрокопаВадач на 1 ва штарпная Борисов и Шкембе войвода .Знаменосци;Сиди,Паси и Лорер
  • 33 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #30 от "Христо Христов":

    В тази война няма да има победители.
  • 34 айде,бе

    8 7 Отговор
    Дайте да си говорим на разбираем език!Нашето небе ,го пази Турция!!Границите ни,които са точно европейските граници,също ги пази Турция!!От не вчера а минлия ден,Турция пази унгарските граници от бежанци!!?В същото време ЕС отказва на Турция членсто в ЕС!???!?Не знам,колко трябва да си тъп,за да не съпоставиш североизточната миграция с контрола на Турция,близките и отношения с Путин и ролята на Турция в НАТО!Е,добрутро на несъбудилите се!Турция е инструмент в западни ръце,които сега,чрез инфлация насочват турската външна политика в определена посока,а това е като роля на Европейски копой!С Турция шега не бива,щото все едно гъбаркаш европейския съюз!
  • 35 Христо Христов

    6 19 Отговор

    До коментар #19 от "гошо":

    Щото безаналоговата руска техника на арменците се справи чудесно с турските дронове, нали? 😀

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 нееднозначно ли

    44 4 Отговор
    Да приемем натовски войски означава да приемем и ответния удар на Русия върху нас, а той ще бъде силен и ядрен, както и върху цялото нато без изключение. Това е равнозначно да си сложим сами главата на дръвника и да си ударим сами брадвата. Някои си мислят, че войната ще я гледат само по новините, както при войните в другите държави. Този път ние ще бъдем в новините и воната ще бъде около нас. Който иска да гледа близките си (жена, деца, родители) подути като изпечени прасета, с изтичащи вътрешности и разлагащи се тела, за тях наистина въпросът е нееднозначен. За мен е еднозначен.

    Коментиран от #39

  • 38 Механик

    8 6 Отговор

    До коментар #31 от "гиш иш":

    Докато не съумееш да възприемаш смисъла на това, дето четеш, до тогава ще си избираш за правителство, хора от антуража на Америка за България, Кирчо, Свирчо и пр. Принципно аз и ти сме на една страна и защитаваме една кауза, ама ти четеш първите три букви и реагираш като футбоен фен. Демек, първосигнално. Не знам какво ви поиха и пушиха тия 20-30 години, но вече се съмнявам в интелекта на българина.
  • 39 Дано има ядрена война

    6 8 Отговор

    До коментар #37 от "нееднозначно ли":

    Само ядрената зима ще изкара българите от дълбокият им сън.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пропуснал си

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шоп":

    Либия Чад Сирия Ирак Афганистан Панама Нигерия Виетнам Лаос КамбоджаКуба
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 нннн

    30 3 Отговор
    Наистина нееднозначно. 5 процента искат американски войски, 95 процента не искат. САЩ, ако желаят да воюват с Русия, да воюват на общата им граница в Беринговия проток.

    Коментиран от #77

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мак

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Тодор Правешки":

    Бля бля бля нещо умно имаш ли да кажеш или си тук да си излееш злобата.

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    16 3 Отговор
    Кравари, къш от България, че ще заиграе гьостерицата...
  • 48 САЩ вън от БГ

    28 3 Отговор
    Мисля че е крайно време да се иницира референдум за тази престъпна организация НАТО.Излизането ни е наложително, иначе продажните политици ще ни спретнат такъв филм,че наистина територията ни ще стане като лунен пейзаж.Аз с Руснаците няма да воювам заради афроамерикански интереси,но с удоволствиер бих започнал с 4-те бази на САЩ и тяхната гнусна армия!!!
  • 49 Тодор Правешки

    4 29 Отговор

    До коментар #45 от "Мак":

    Тя злобата извира от петолъчниците като тебе, които още чуват залповете на "Аврора " в главите си, и които са възпитавани в омраза към враг номер едно на тутраканската селищна система! А че Рассия превзема чужда територия, няма проблем...
    Както винаги съм казвал:
    Социализма и алкохола не са простили на никого!!2

    Коментиран от #74

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    3 15 Отговор
    Смърт за крепостните!
  • 52 Тодор Правешки

    3 5 Отговор

    До коментар #50 от "До джендъра":

    Не може да ги докара до размерите на твоята 😀
  • 53 На кратко

    14 6 Отговор
    Киро Сертификата е най-нескопосания конник на Апокалипсиса, който мога да си представя.Мислех, че Банкянския галош е нумбер 1,но не съм бил прав.След 125-тата доза на още неродените и изстъпленията на американски военни все едно, че са в Кербала, ще докажат тази ми теза.
  • 54 Патриот

    4 17 Отговор
    Крайно време е Белене да се отвори отново за поддръжниците на любителите на бояришник!!!
  • 55 Дедо Пенс

    23 4 Отговор
    За 45 години в България не видях нито един съветски войник или танк !!!
  • 56 Един

    29 4 Отговор
    НАТО, НАТО...пак,за кой ли път тръгваме към поредната национална катастрофа като заставаме на грешната страна.
  • 57 koko

    11 0 Отговор
    България никога не е била независима и оня празник за независимост незнам си колко години е за будалите
  • 58 ИЗКУПИХА ЗЕМЯТА НИ СЕГА И ВОЙСКА ИДВА

    16 2 Отговор
    А ЧЕСТИТО !
  • 59 Русия изпревари Швейцария по износ на

    4 2 Отговор
    ШОКОЛАД ....... Дocтaвĸитe нa pycĸи пaтpoни и тexни cъcтaвни чacти зa CAЩ пpeз 2021 г. пocтaвиxa peĸopд в пapичнo изpaжeниe зa пocлeднитe 30 гoдини. Зa 10-тe мeceцa нa тaзи гoдинa aмepиĸaнcĸи ĸoмпaнии ca внecли pycĸи пaтpoни зa oгнecтpeлни opъжия зa oбщaтa cyмa oт 158 млн. дoлapa. Toвa cъoбщи PБK, пoзoвaвaйĸи ce нa дaнни зa външнaтa тъpгoвия нa Бюpoтo пo пpeбpoявaнe нa CAЩ (aнaлoг нa cтaтиcтичecĸa cлyжбa).

    Pъcтът в oбeмa нa дocтaвĸитe нe бeшe възпpeпятcтвaн oт caнĸциитe нa CAЩ въpxy внoca нa cтpeлĸoви opъжия и бoeпpипacи oт Pycия.

    Πpeдишният peĸopд бeшe peгиcтpиpaн пpeз 2016 г. (148 млн. дoлapa зa цялaтa гoдинa). Toй ceгa бeшe нaдминaт в peзyлтaт нa дocтaвĸи пpeз oĸтoмвpи 2021 г. зa cyмaтa oт нa $15,4 млн. Зa cpaвнeниe, пpeз минaлaтa гoдинa зa 10-тe мeceцa, внocът в CAЩ нa pycĸи пaтpoни възлизaшe нa oĸoлo $120 млн.

    Дaннитe нa OOH Соmtrаdе пoĸaзвaт, чe във физичecĸo изpaжeниe внocът нa pycĸи пaтpoни в CAЩ зa пepиoдa янyapи-oĸтoмвpи 2021 г. нaдxвъpля 7,7 xил. тoнa, cпpямo 5,2 xил. т зa цялaтa 2020 гoдинa.

    Πpeз 2016 г. внocът в CAЩ нa pycĸи пaтpoни и тexни чacти във физичecĸo изpaжeниe e oĸoлo 6 xил. тoнa. Πo дaнни нa OOH зa 2020 г. зa изнoca нa пaтpoни oт Pycия зa дpyги дъpжaви, нaд 94% oт вcичĸи пaтpoни ca били зaĸyпeни oт CAЩ, cтpaнитe oт EC (зa 2,7 млн. дoлapa), Kaнaдa (зa 1,5 млн. дoлapa) и Taйлaнд (зa 600 xил. дoлapa).
  • 60 НАШИТЕ МЕДИИ ЛЪЖАТ И МАЖАТ ЗА РУСИЯ

    19 1 Отговор
    ЗА УКРАЙНА СЪЩО , ЗА ПОЛША СЪЩО ................. ЗА ВСИЧКО НИ ЛЪЖАТ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПараШут

    19 2 Отговор
    Не мога да разбера защо трябва някакви смотаняци от Литва, Латвия и Естония, които са едни фашизирани подобно на Украйна страни, да решават бъдещето на нашата държава и в частност моето бъдеще?! Ние с Русия сме братя и приятели, разберете го най-накрая всички нещастници или умрете щом сте толкова глупави!
  • 63 Error

    9 2 Отговор
    Всички смелчаци, които са мераклии да воюват с Русия първо на тестове в Коиловци!
  • 64 Моряка

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шоп":

    Но има и насочени руски ракети,панимайш?Които може от раз да вгорчат благоденствието им.А Австлия,Швейцария,Швеция,Финландия като са неутрални и няма кравари да ги пазят,не благоденстват ли?
  • 65 българи

    7 1 Отговор
    Като за начало искам мафиотите и олигарсите, и всички участващи в корупцията и движещи се по модела на бай Ганьо, които дават ниски заплати, укриват пари и забогатяват на гърба на трудещите се и ги ограбват, да бъдат така мощно ударени, че да тръгнем по нов път на развитие и просперитет за всички. Средствата не ме интересуват. Нито ваксини, нито чужди армии.
  • 66 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    Добре си е говедото.Срещу близалка на Херо Мустафата-хранилка от някоя от 1500- те американски НПО-та.
  • 67 дядото

    17 2 Отговор
    руските армии са наруска територия.а чи дедов търсят сащ и нато по границите на рф.и защо ние трябва да позволим настаняване на още войски на сащ и нато в страната.те са тук с нападателни системи и целта им е унищожение на русия,а не опазване на странните ни.целят война ,в която славянските народи са станат пушечно месо,а западните империи отново да богатеят.не ни трябват у нас нови войски .и нека първо да започнат да си плащат за военните бази.в нато-добре,но нали е отбранителен съюз.защо вкарват нападателни оръжия
  • 68 Моряка

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "прогноза":

    Ами ако ние разположим натовски войски и я застрашим?Филма отдавна се казва Москва на сълзи не вярва.
  • 69 Достатъчно ни беше 5 Века Османско

    13 2 Отговор
    Присъствие, стиага ни!! Няма кой да ни напада, да отиват да присъстват Разширено в Румъния!! Те имат спомени Румънците от Втората Световна, Едвали да саги, забравили! Руснаците, имат доста апартаменти по Черноморие то, така че няма изгледи никой да ни Напада!! Не каниме никой да" Присъства" с войска!! Няма да ставаме Плацдарм на Кого то и да било!! Който иска да воюва да Отива!! От тука нещеме да се води война срещу когото и да било!!! Еврейчето Паси да отива Доброволец, пускаме го!!
  • 70 Ушанка

    2 7 Отговор
    Трябва да спрем геноцида над руснаците от собствените им господари те са наш братски народ и ние нежелан всяка втора лека жена в западните публични домове да е рускинче
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Моряка

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Христо Христов":

    Ако не ги предизвикваме,няма да ни ударят.Но ЦРУ-то са майстори на провокацията.Краварите най обичат други да мрат заради тях.
  • 73 Ушанка

    2 12 Отговор

    До коментар #71 от "Моряка":

    Ти вярваш ,че Русия са велика сила ?те няма какво да ядът камо ли нещо с което да те изпарят ,през втората световна изпращаха децата на хората с дървени пушки да се бият с вермахта сега са пластмасови ....

    Коментиран от #75, #79, #80

  • 74 Превземането на

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Тодор Правешки":

    чужди територии е патент на САЩ - например Косово... И само там ли? А чия територия днес е Ново село -българска?
  • 75 Лъжеш

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ушанка":

    или се лъжеш. Впрочем днес в същия този сайт пише за над 15 милиона бедни в просперираща Германия. В САЩ е по-зле.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Долна Пияница

    8 2 Отговор
    Господин НАТО ,Русия ни освободи от турците не до там качествено защото има много от тях по нашите земи но въпреки това не разрешавам воденето на военни действия срещу Русия от Българска територия.
  • 79 Моряка

    12 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ушанка":

    Явно колега,знанията ти за ВОВ се свеждат до някои плюнки на Хрушчов,срещу умрелия Сталин.А аз и преди съм попрочел нещо от военната история( имам 2 висши военни образования),и след....съм попрочел книгите на Виктор Суворов( имам ги всичките).Не знам отде имаш информация за гладуващите руснаци,но последните 30 години често посещавам руските пристанищни градове Новорусийск,Туапсе,Санкт Петербург и гладуващи,просещи и ровещи в контейнерите за боклук не съм видял.За разлика от България.И от Украйна.
  • 80 Моряка,продължение.

    8 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ушанка":

    И с дървени пушки превзеха Берллин,а?Не вярвам да си чак такъв неграмотник,а може би пропагандираш глупости от кучкарника на Монката Паси?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Конник

    7 2 Отговор
    Ние нямаме обща граница с Русия. Защо трябва още оръжия в нас? Между нас са три държави: Румъния, Молдова и Украйна!
    Пълана типотия. Ползват ни за маша!
  • 83 Това е долнопробна

    10 2 Отговор
    идея, която граничи с наглост. Да провокираме тези, чиито предци са ни освободили. Ако не беше Сталин, щяха да ни разпарчетосат след края на Втората световна. Помгнаха ни да се индустриализираме. Винаги е имало духовен обмен между тях и нас. Сега да ги заплашваме, защото на филанки-шията от НАТО му се приискало така.

    Коментиран от #99

  • 84 гост

    5 1 Отговор
    България е миролюбива и достатъчно изстрадала през Хилядолетията... сащ да разполагат военни в северна америка.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Янките ВЪН

    7 3 Отговор
    Вън янките от България и Черно море. Спомнете си Виетнам, Лаос, Камбоджа, Чили, Панама, Салвадор, Хондурас, Ирак, Ливан, Кувейт, Либия, Афганистан, Сирия - където са стъпвали американските терористи сеят само смърт и разруха.
  • 87 не мерси

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шоп":

    проституция, наркомания, обратни, убийства и кървища. и естествено янките законите не ги ловят. не мерси такъв просперитет
  • 88 не мерси

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шоп":

    проституция, наркомания, и ония части на велосипеда дето се натискат с крака, убийства и кървища. и естествено янките законите не ги ловят. не мерси такъв просперитет
  • 89 ОСТАВКА ФАТМАК

    4 2 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!
    $ащ(нато) $А ВР€ДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ,РЕГИОНА И СВЕТОВНИЯ МИР!
    БОГ ДА ПАЗИ СВЕТА ОТ циони$тит€ $ащ(нато) ,изра€л ,"велико"британия...!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Пеци

    3 4 Отговор

    До коментар #90 от "Пеци":

    Русия винаги е подкрепяла Сърбия и Гърция в ущърб на България, ама русофилистика рупа ли рупа зелен хайвер
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ОСТАВКА ФАТМАК

    1 0 Отговор
    ТОВА ШОПЧЕ Е ПОКАЗАТЕЛ,КОЛКО ЗАБЛУДЕНИ хорица ИМА ПО СВЕТА И НАЙ-ВЕЧЕ У НАС!
    НЕ американ$кит€ войници,А ГЕНА НА ТЕЗИ НАЦИИ Е СПЕЦИАЛЕН! А КОЛКО ИСТИНСКИ НАЦИИ ОСТАХАНА ПО СВЕТА!? МАЙ САМО НЯКОЛКО!? ОТДЕЛНО ОРЪЖЕЙНИТЕ ЗАБРАНИ ЗА ГЕРМАНИЯ И ЯПОНИЯ ДОВЕДОХА ДО РАЗВИТИЕТО НА ДРУГИТЕ ОТРАСЛИ-МАШИНО И АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ, ЕЛЕКТРОНИКАТА,БИТОВАТА ТЕХНИКА!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Факт

    2 1 Отговор
    Тя България си е окупирана от САЩ!
  • 98 БорисОFF

    0 2 Отговор
    Добре! Ние (България) сме НАТО. Трябват му на НАТО повече войски на Източния фланг - ми, добре!
    Дават ни безплатно техниката на 2-3 американски бригади, дават ни безплатно 3-4 ескадрили модерни изстребители, системи за ПВО, 2-3 кораба с ПРО, БПЛА, обучават за тяхна сметка български военни. И толкова - НАТО има само в България достатъчно мощна военна сила, а България си има модерни армия, флрот и авиация. Американците и останалите от Западна Европа си стоят по страните и всички са щастливи. Що не го направят по този начин? Нали сме НАТО?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БорисОFF

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Прав си! Всъщност, на Шипка, нашите храбри опълченци заедно с доблестните низами на Осман паша дни на ред са отблъсквали настъплващите руски орди, които преди това са изгорили Стара Загора, след като са избили населението й! И друга една лъжа - реално не е било Самарско знамето на опълченците, а е било Одринското знаме, връчено им от Великия везир! Пък и опълченците всъщност не са се наричали опълченци, а гордо са носели името башибозук!
    Или трябва да си сменяме с теб дилъра?
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 макс

    1 0 Отговор
    Не бъдете дупедавци!Ако американците искат нещо в България-да си плащат,както ние си платихме за хартиените самолетчета!
  • 103 резервист

    1 0 Отговор
    Всички западняци и северняци се държат като ощипани госпожици. Правилата на дипломацията изискват : уточняване на проблема, изясняване на засегнатите интереси и взаимни отстъпки за сближаване на позициите. В изявления от типа "Ти не може да ми казваш какво да правя!" и "Нито крачка назад!" нямат нищо общо с конструктивния подход. Има поставени на масата ПРЕДЛОЖЕНИЯ и нормалното е те да бъдат спокойно обсъдени, а не да бъдат отхвърляни просто така. Проблемите на Украйна ги създадоха САЩ, за да има една рана на границата с Русия, която постоянно да човъркат.
  • 104 ВСИЧКО КОЕТО Е ПРОТИВ ПРИСЪСТВИЕТО НА

    1 0 Отговор
    ЧУЖДИ ВОЙСКИ И ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ , КАТО ПЛЕВЕЛА И СТАНИШЕВ СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО ,,НЕЕДНОЗНАЧНО" ............. В НАШИТЕ ПРОДАЖНИ МЕДИИ А ЗАЩО НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ПО ТАКИВА ВЪПРОСИ ОБЯСНЯВА ЗАЩО И КОИ СА НАШИТЕ РОДНИ ПРЕДАТЕЛИ ГОДНИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ВЪ ЖЕТО !
  • 105 КРАДЦИ ЗАТВОР

    1 0 Отговор
    БОКО И КАРАКАЧАНСКИЯ ПРЕДАТЕЛ СА НЕГОДНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ ЗАСЛУЖАВАЩИ САМО НАЙ - ТЕЖКАТА ПРИСЪДА ! КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ !