Last news in Fakti

22 Декември, 2021 16:00 4 381 83

България и COVID-19: Непопулярната позиция на Кирил Петков

  • локдаун-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • кирил петков

Сигурно е обаче едно: ако политиците стоят със скръстени ръце или пригласят на антиваксърите, още много човешки животи ще бъдат погубени в името на политическото късогледство и популизма

България и COVID-19: Непопулярната позиция на Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-лесно е да се играе по тънката струна на антиваксърските нагласи в България, както направи например Костадин Костадинов. На този фон премиерът Кирил Петков зае една твърде необичайна позиция. Какво ни показа това?

Новите управляващи могат да бъдат критикувани заради прекомерните обещания и популистките мерки, особено за набързо приетия от 47-то Народно събрание мораториум върху цените на електроенергията. Призивът на министър-председателя Кирил Петков към ваксиниране и заявката, че държавата ще се ангажира много по-активно с темата, го показват вече в съвсем различна светлина. Той защити непопулярна, но жизненоважна мярка, в подкрепа на която категорично говори науката.

Уклончиво, малодушно, предпазливо

Преобладаващата част от случаите - над 90%, в които Ковид-19 завършва с летален изход, са на пациенти, които не са ваксинирани. На фона на откровените антиваксъри, а и на уклончивото, малодушно и предпазливо говорене по темата на много наши политици, поведението на Петков показва, че той все пак е способен на държавническо мислене и истинско лидерство.

У нас изобилстват суеверията, недоверието към науката и конспиративните теории за Ковид-19, а населението в страната остава най-слабо ваксинираното в ЕС. Според данни на Европейската здравна агенция (ECDC) само 26% от българите са с две дози ваксина, при средно 66% за ЕС. За последното печален „принос” има и политическият елит. Най-лесното е да се играе по тънката струна на обществените настроения (както правят К. Костадинов и „Възраждане”, например) или поне да не се влиза в директна конфронтация, в челен сблъсък с тях.

В една от първите си заповеди Петков разпореди, че считано от 7 февруари 2022 в Министерския съвет ще се влиза само със зелен сертификат на ваксинирани, преболедували или тествани.

Личният пример

Задължението на управляващите, така както явно го разбира Петков, е да дадат пример, да покажат, че застават на страната на науката, а не на „конспираторите”. Важни са думите му, че вече трябва да доминира гласът на експертите - като например проф. Радка Аргирова, а политиците трябва да отстъпят крачка назад.

Петков не спести, нито се опита да омаловажи и надвисналото ново изпитание - задаващата се през януари 2022 нова голяма Ковид вълна. Вместо да размаха заканително пръст на лекарите, много от които се страхуват да поставят ваксини, Петков обясни, че разбира притеснението им. Същевременно припомни фактите: например, че в случаи на диабет или кардиологични заболявания ваксините не само не са опасни, а напротив - препоръчителни. Петков не се поколеба дори да даде пример със собственото си болно от диабет дете.

Някои може да кажат, че това откровение е тъкмо проявление на силния му популистки инстинкт - че е влязъл в ролята на демагога, който се опитва да спечели още симпатии. Моят прочит е друг: фактът, че цялото семейство на министър-председателя е ваксинирано, говори красноречиво за убедеността му в ползата от ваксините и мерките.

Ще се отнася до думите на Кирил Петков, че ще търси „диалог” с антиваксърите - не съм убеден, че от подобни разговори ще има особена полза. Но, най-малкото, прагматичното поведение е да се опита „с добро”, вместо със заплахи.

Медиите имат важна роля

Инициативата на Петков трябва да бъде подкрепена с активна кампания в медиите, която да разяснява ползите от ваксинацията. За целта, според мен, могат да бъдат привлечени и различни популярни лица - така, както се прави в други страни.

Предстои да видим дали и как ще се реализира битката на новия премиер срещу Ковид-19. Призивът на Петков за 300 хиляди ваксинирани на месец - до края на януари 2022 - със сигурност звучи амбициозно. Сигурно е обаче едно: ако политиците стоят със скръстени ръце или пригласят на антиваксърите, още много човешки животи ще бъдат погубени в името на политическото късогледство и популизма.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без коментар

    92 8 Отговор
    „Гуруто“ на премиера Кирчо – Аргирова:

    „Има много сериозни последици след заразяването с Омикрон, което протича сравнително леко. Усложненията може да обхващат всички органи и системи – централната нервна система, мозъчната мъгла, белодробната тъкан, бъбречната дейност, черния дроб и прочие.

    На фона на лекото му протичане смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче при тези обстоятелства се боим от по-висока смъртност. Защо? Защото не сме ваксинирани.

    Вече се доказа, че Омикрон не се влияе от ваксините, които използваме днес. Важно е да се ваксинираме с трета доза. Няма как по друг начин да се предпазим“.

    Коментиран от #9, #14

  • 2 Само

    104 6 Отговор
    да попържам ми идва като чета това отгоре.
  • 3 Болка в задните части

    22 103 Отговор
    Хайде, Израждане излизайте на площадите! Като ви разправяхме, че с лупа ще го търсите Бойко вие хвърляте яйца, сега Кирето ще ви ваксинира в седалищните части!
  • 4 Ротшилд

    84 9 Отговор
    Аз съм му шеф на този инфантил.
  • 5 Овцата

    83 4 Отговор
    Айде бе загрижилили се депотатите за простолюдието
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Евала на Копейкин

    117 8 Отговор
    Намирисва ми на бой на негри в тъмна нощ. Ай да видим как ще ме ваксинирате вашата... Единствения шанс е да ваксинирате вече мъртвото ми тяло! Веднъж ме отровихте с вашите отровни хапчета и едва не чукнах! Сега може и да пукна, но ще прибера и някой от вас гадове долни!
  • 8 ……….

    54 2 Отговор
    Простотия до шия !
  • 9 Банери е описало страничните ефекти от и

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Без коментар":

    Хитро бабе
  • 10 Псевдоним

    85 3 Отговор
    Това някаква ковид-възхвала за Кирчо ли е?
  • 11 БАБЕТО е описало страничните ефекти от и

    81 2 Отговор
    Хитро бабе, омикрона всъщност се припокриват 100% със смъртоносните ефекти на биопрепаратите им...все едно БАБЕТО е чело сайта No more silence с разказите на пострадалите от инжекциите от първо лице
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И. Иванов

    2 24 Отговор

    До коментар #1 от "Без коментар":

    Алоу, експерта по всичко - ти не беше ли АМОН преди малко?

    Коментиран от #17

  • 15 АБЕ..

    64 1 Отговор
    ДОЙЧЛАНД ГЛАЙТЕ У ВАС ЩО СТАВА. НЕ ГЛЕДАЙ ТЕ У НАС.
    ИСКАМ САМО ДА ДАВАТЕ ЧЕСТНО
    КОЛКО СА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ГРИПА
    "КОВИТ" И КОЛКО ОТ ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ЗАЩО НЕ ОТКРИИТЕ
    ВАКСИНА ЗА ИНФАРКТ ИНСУЛТ РАК
    ПНЕВМОНИЯ????. ДА СПРЕМ И ТЯХ.
  • 16 Венсо

    73 3 Отговор
    Ако не бяха ваксините и тестовете да сме забравили за вируса.Незнам дали забелязвате,но покрай ковид политиците не са безработни и налагат закони и механизми за които ще плащаме до на.иране.Забравете за ковида и ги следете какви безобразия имат намерение да извършат.Простотиите,които се пускат от СЗО са само за заблуда нещо друго се мъти покрай съсипването на икономиките
  • 17 Коментар

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "И. Иванов":

    Не, не съм. Това са цитати на професорката. Да не би нещо да те смущават?
  • 18 Последния Софиянец

    35 1 Отговор
    Дойче Зеле, Кирчо ми е приятел и обеща да не налага задължителна ваксинация, защото цените на фалшивите сертификати ще скочат до небето. Ще трябва да се налага мораториум и за това
  • 19 Hoho Boho

    49 4 Отговор
    Стига манипулции ве! Неваксинираните са 80%, леталните случаи - 90%. Това означава, че те са малко повече, отколкото при ваксинираните. Другото е, заразяванията са напълно пропорционално, т.е. няма никакво значение дали някой е ваксиниран...

    Коментиран от #27

  • 20 Hoho Boho

    24 7 Отговор
    Дори и тази цифра - 90% е манипулативна. ...днес "85.94% от починалите за деня не са ваксинирани"
  • 21 Грульо

    54 5 Отговор
    "Преобладаващата част от случаите - над 90%, в които Ковид-19 завършва с летален изход, са на пациенти, които не са ваксинирани."
    --------------

    Са на такива с тежки заболявания и над 75 години, при средна продължителност на живота у нас 74 години. Стига сте манипулирали, бе Дойче Веле, на гърба на отиващите си от този свят, поне малко срам нямате ли? :D
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 по-важното

    31 1 Отговор
    ИГНОРИРАМ ДОЙЧЕ SSЕРЕ.
  • 24 Киро Ваксинатора

    20 7 Отговор
    Оооо това нищо не е чакайте да видите, как ще изтъргува ДНК-то на българските граждани на частни компании??? Предстои, ако не ви се вярва поровете за инфирмация и ...вола!
  • 25 .....

    37 3 Отговор
    Вица за празниците в германия - при около 90% набодени ариици, гетманската държава им благодари и им обещава, че ще празнуват със своите близки и приятели настъпването на новата 2023 г. евентуално.
  • 26 Христо

    48 3 Отговор
    КОЙ е съчинил този отвратителен пасквил? Да се надупчи с по 4 дози до девето коляно и да не дава акъл на другите!
  • 27 Ваксиниран1403

    7 26 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Първо 27% процента са ваксинираните някога тоест не ваксинираните никога са 73%. Но колко процента са тези които са се ваксинирали някога не означава нищо. Реално ефективната защита която осигурява ваксинацията срещу делта варианта е около 4-5 месеца. Срещу омикрон варианта този период е още по-малак. Това че някои се е ваксинирал преди 8-10 месеца и сега се е заразил, а го водят ваксиниран и го обявяват за заразил се ваксиниран е истинската манипулация. За да са обективни трябва да се гледа колко процента са ваксинираните или реваксинираните през последните 6, 4, 3 месеца. Защото след като са минали повече от 6 месеца от ваксинацията на даден човек който не се е реваксинирал практически той няма никаква защита и разглеждането му като ваксиниран не е нищо друго освен брутална манипулация

    Коментиран от #46

  • 28 Доктор

    29 4 Отговор
    Абе цървули харвардски, новини не четете ли бре продажници долни. Микрона е болестта на тропосаните хипохондрици, кой нормален човек ще се подложи на тези бъркочи.
  • 29 no name no face no number

    32 5 Отговор
    DW, честно кажете ми вие ок ли сте??? Следите ли така наречените конспирации??? Та те вече са реалност ето и в Швеция вече чипосват хората. Какво още трябва да се реализира от тези конспирации, че да ги приемете и вие за истина!? Или вие сте с някакви конски капаци и пишете онова, което ви наредят задокеанските ви господари!?

    Коментиран от #30

  • 30 Ваксиниран1403

    5 31 Отговор

    До коментар #29 от "no name no face no number":

    В Швеция хора се чипират по желание от поне 5 години и това няма нищо общо с безумните тъпотии които се разпространяват около ваксините. Това, че дадена компания е решила да предлага използването чиповете за безкасово разплащане които си слагат някой шведи и за съхраняване на цифровите сертификати за ваксинация, не е по различно от това някой да си използва телефона за безкасово разплащане и за съхранение на сертификат за ваксинация т това по никакъв начин не прави тъпотите за ваксини с чипове реалност.
  • 31 хайл хит....

    23 4 Отговор
    дойче веле виесте големи слагачи на тия дето ви плащат. беше хубаво, когато ви затвориха
  • 32 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    17 4 Отговор
    ТОЯ НЕМА ДА КАРА МНОГО,ПРАВИ АМЕРИКАНСКИ ДУДУЦИ
  • 33 Госあ

    3 9 Отговор
    Искам само да кажа, че протеиновите и деактивираните ваксини наистина са приемливи. Ако някога има достъп до такива, съветвам хората да се ваксинират. Поне са безопасни ! Иначе, за такъв тип вирус, активност над 60% е откровена лъжа.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    А, а в Китай отдавна прилагат и назална (впръскване в носа) еднодозова векторна ваксина. Ама те китайците са изостанали 😂
  • 35 Ваксиниран1403

    4 23 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Изобщо не е лъжа, но ефективност се определя за период от време. РНК ваксините са бъдещето и те са много по-добри и имат много добър профил на безопасност потвърден от над милиард вече ваксинирани главно в най-развитите страни в света. Почетни цяла Европа и Северна Америка заложи на тях и това изобщо не е случайно.Инак всяка поставена ваксина е по-добра от никаква ваксина така, че всеки които има възможност е най-добре да се ваксинира с каквото може, а не да чака тази която смята за най-добра.

    Коментиран от #37

  • 36 Видя ли WD

    16 3 Отговор
    и ми идва да се изходя, без да имам нужда.
  • 37 Госあ

    26 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Резултатите от Европа и Северна Америка са повече от плачевни. Много показателно. Омазани до ушите, но продължават да разсъждават. Първо това не са ваксини, второ - идеята да произвеждаш в нервните и клетките на миокарда вирулентни активни протеини е меко казано несериозно, трето тази ефективност от 98% е пълна измама и четвърто но не на последно място, тежките странични ефекти и смъртни случаи от тези препарати са абсолютно неприемливи. Особено пък да ги прилагаш през три месеца 🤯

    Коментиран от #39

  • 38 Бесен

    12 2 Отговор
    Кирчо ако ще ми дава личен пример за ваксиниране, очаквам да ми позволи лично да му ваксинирам 3те деца?! След като рзрешава ваксинирането на хлапетата е редно да се почне с неговите!
  • 39 Ваксиниран1403

    3 19 Отговор

    До коментар #37 от "Госあ":

    Резултатите в Европа и Северна Америка не са толкова плачевни колкото на някои страни от Източна Европа, но за това че не са добри си има причина. Тя е че закъсняха безвъзвратно със реваксинацията. Че това щеше да се случи се знаеше още септември месец след опита от Израел, но до декември реални действия в правилната посока нямаше и резултата е налице. За разлика от това Израел се поучи от грешката си и вече организира поставянето на четвърта доза без да чака да стане късно. Ефективността е факт и тя е недостижима за никой друг тип ваксини и това е една от причините това да е технологията за противовирусни ваксини която ще използват всички за абсолютно всички такива ваксини съвсем скоро. Страничните ефекти при РНК ваксините са най-малки спрямо всички другите видове ваксини с изключение на протеиновите. Теоретично е така и практическите данни потвърждават това. Тежките странични реакции при рнк ваксините повече от утра редки и даже за някои от не е доказано, че са следствие от ваксината, а не времево съвпадение с приложението на ваксината. За производителите е много по-изгодно да се презастраховат и да обявят възможност за страничен ефект отколкото да рискуват да има претенции за обезщетения за не обявени странични ефекти. Огромната част от всички докладвани сериозни странични реакции и смъртни случай в Европа са свързани с една от векторните ваксини от която почети всички се отказаха вече. Реално за рнк ваксините тежките странични реакции са много мал

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Ваксиниран1403

    3 16 Отговор

    До коментар #39 от "Ваксиниран1403":

    Реално за рнк ваксините тежките странични реакции са много малко, а смътните случаи са буквално единични случаи на милион ваксинирани което е повече от приемливо ниво.

    Коментиран от #76

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ваксиниран1403":

    Ефективността на тези препарати в рекламите се определя като се приложи плацебо на лекари в covid отделенията на Пирогов и Света Анна примерно и препарат на хора от Чуйпетлово (прекрасно село на южната страна на Витоша) примерно. Иначе, реалната ефективност е 34%

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    А това, че тежките странични ефекти и смъртни случаи от РНК ваксините са неприемливи е официално изявление на японски специалисти.

    Коментиран от #48

  • 44 Тъмен субект

    10 3 Отговор
    Г-н Премиер, ваксинирането не е състезание между страните в ЕС. Важни са САМО МЕДИЦИНСКИТЕ причини за ваксинация. Преди да "стимулирате" хората да се ваксинират, трябва да се погрижите зй правилното и навременно лечение на вече заболелите. След това да проверите много внимателно ефективността и безопасността (особено в дългосрочен пран) на ваксинационните продукти. И не на последно място да не се поддавате на истерията на Запада по въпроса, а да запазите трезв разум и аналитична мисъл.
  • 45 Ваксиниран1403

    4 13 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Сигурно затова статистическите данни от страните в целия свят потвърждават, че първите няколко месеци след бързо и високоскоростно ваксиниране или реваксиниране на 50-60% от населението с рнк ваксините епидемичните вълни практически напълно изчезват и се появяват отново точно когато изтече периода в които се осигурява ефективната защита, а при страните използващи друг тип ваксини такъв ефект не се наблюдава никъде. Ефективността си е голяма и тя наистина е недостижима при другите типове ваксини. Това е така защото при РНК ваксините начина на действие е различен и се осигурява много по-дълго време за което се стимулира имунната система. Това води до постигане на много по-високи нива на неутрализиращите антитела. Това е факт който е доказан с изследвания. Съответно по-високите нива антитела осигуряват по-голяма ефективност на защитилата докато нивата не спаднат. Тази по-висока ефективност не е резултат от нагласени изпитания, а следствие от съвсем реални неща които обуславят съществуването и. Това е причината тази ефективност да се вижда при реалните статистически данните от използването на тези ваксини в реални условия.

    Коментиран от #57

  • 46 Баш софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    Препарат с толкова краткосрочна защита не се нарича ваксина. Не може да се бодеш на всеки 3-4 месеца, за да си здрав. Здравето се постига по друг начин.

    Коментиран от #49

  • 47 Обективно

    17 3 Отговор
    Познавам 4 починали след ковид усложнения , 2 починали от сърдечни усложнения след ваксиниране, днес разбрах за още една млада жена, вероятно починала след ваксина, ще разбера, и няма да се ваксинирам, на живот и смърт, няма да позволя да ме убият като животно, те не действат законно, те са престъпници
  • 48 Ваксиниран1403

    4 12 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    И сигурно затова Япония ваксинира 80% от населеното си именно с тези ваксини и то за много кратко време и сега няма никакви проблеми с епидемията. Скоро обаче периода на ефективна защита при тях ще изтече и не започнат ли масова реваксинация ще се появи новата им вълна. Модела в данните вече се вижда ясно навсякъде е еднакъв нюансите са в това къде какво се постига като ваксинално покритие за колко време се случва това и подържали се защитата на поне 50-60% чрез периодични реваксинации.

    Коментиран от #56, #58

  • 49 Ваксиниран1403

    3 11 Отговор

    До коментар #46 от "Баш софиянец":

    Ваксина си е и може и трябва да се ваксинираш и реваксинираш, защото инак алтернативата е периодично боледуване няколко пъти в годината с не ясна прогноза за последиците за здравето. Нуждата от реваксинациите повече от очаквана тя се определя не от ваксината, а от естеството на вируса.При положение, че имунитета срещу всички респираторни е краткотраен е повече от нормално да има нужда от реваксинация и срещу този вирус. При грипа не е много по-различно, но защото той е с ясно изразена сезонност при него се минава само с една ваксина на година преди грипния сезон за съответното полукълбо.

    Коментиран от #59

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ComfortablyNumb

    1 1 Отговор
    Ха така!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ComfortablyNumb

    3 8 Отговор
    За сега положението е трагикомично . Ган4овците мрат , но не вярват на "ковидарите". Но когато стане ясно (някой ден ) че и Копейкин е ваксиниран ще бъде само смешно ... На мен от сега ми е смешно.
  • 56 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Ваксиниран1403":

    Точно сега имат проблеми с епидемията сравнено преди ваксинацията. Имат и проблеми с миокардити, инфаркти и инсулти от ваксините. Затова върнаха рнк ваксините и продължиха с протеиновите.
  • 57 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ваксиниран1403":

    Това води до тежки странични ефекти и смъртни случаи. Дузини на куп умряха в Норвегия и Швейцария. Моля ти се, не ме занимавай с тея боклуци лишени от всякакъв смисъл. Ще се напечелят паразитите и модата ще отмине като старото диско.

    Коментиран от #60, #65

  • 58 Баш софиянец

    12 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ваксиниран1403":

    Т.е.на всеки няколко месеца се инжектираш със синтетично вещество за поддържане на защита само от едно заболяване. И докога така? А какво става въобще с имунната система, ще може да се каже след няколко години. Само че човек не се среща само с Ковид и си ползва имунната система години наред. Впрочем тя като всичко друго боледува, старее, пресилва се и имй нужда от профилактика.

    Коментиран от #61

  • 59 Баш софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ваксиниран1403":

    Ваксина е ако те пази от боледуване и да не можеш да разпространяваш зараза. Този препарат не се справя с това.

    Коментиран от #63

  • 60 Ваксиниран1403

    4 10 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Имат проблем с епидемията друг паът. С масовата ваксинация за месец смъкнаха случаите от над 25 хиляди на ден ма под 300. Такова голямо и бързо спадане в целия свят няма, но и толкова високо скоростно достигане на 80% ваксинирани с РНК ваксини няма. Върнаха една конкретна партида на едната рнк ваксините и то заради механични примеси от опаковката на флакона. Колкото до миокардитите, перикардитите, инфарктите, инсултите и тромбозите те са следствие от тежката ковид вълна прекарването на ковид води до тези заболявания и те се появяват малко по-късно след преболедуването. Изследвания показват драстично повишаване на риска за смърт месеци след изкарване на ковид. Така, че не ваксините са виновни за тези им проблеми, а наличието на максимум на активно болните от 250 хиляди при вълната и близо милион заразили се по време на тази вълна която започна преди масовата ваксинация там. Това се вижда ясно след всяка ковид вълна в всяка страна в която тя е била тежка и няма нищо общо с ваксините.

    Коментиран от #69

  • 61 Ваксиниран1403

    3 9 Отговор

    До коментар #58 от "Баш софиянец":

    Периодичното ваксиниране тренира имунната ситемна и я подържа в кондиция. Съществуват даже неща като кръстосан имунитет. Имунната система не може да се пресили, но може да се разбалансира и това се случва при боледуване, а не при ваксинация. Питаш до кога отговора е докато съществува вируса. Заради напълно грешната стратегия на управляващите в целия свят това означава за винаги.

    Коментиран от #62, #67

  • 62 ComfortablyNumb

    1 12 Отговор

    До коментар #61 от "Ваксиниран1403":

    Даже и в целия свят управляващите да бяха в час винаги остава един развъдник на Ковид който да подържа заразата - държавата на ативаксърите - Гания .

    Коментиран от #64

  • 63 Ваксиниран1403

    3 10 Отговор

    До коментар #59 от "Баш софиянец":

    Всяка ваксина пази като от заразяване така и от боледуване, но с определени ефективност за всяко от нещата.Освен това тази ефективност не константна, а с времето спада и затова има период на ефективна защита. Никога е нямало и никога няма да има ваксина с 100% ефективност. Срещу респираторните вируси какъвто е този ефективностите на ваксините не толкова голяма и имунитета е кратък.Няма как ваксина каквато и да е тя да създаде дълготраен имунитет към вирус към който и естествения имунитет получен след преболедуване е краткотраен.

    Коментиран от #79

  • 64 Ваксиниран1403

    2 10 Отговор

    До коментар #62 от "ComfortablyNumb":

    Обаче ако са в час и желаят наистина да решат проблема ще капсулират развъдниците като ги направят по-изолирани и от Северна Корея.Така ще ги принудят или да си решат проблема или да се научат да си стоят във вечна абсолютна изолация
  • 65 Ваксиниран1403

    2 11 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Глупости дузините умрели са само пропаганда и нищо друго, освен ако не визираш случаите от началото на ваксинацията при които са ваксинираха главно 90, 80, 70 годишни с по няколко тежки заболявания в старческите домове. Смъртността на куп тогава я имаше, но далеч не заради ваксината, а защото в тези институции тя си е такава.

    Коментиран от #74, #78

  • 66 Петковица

    10 3 Отговор
    Нас не ни интересува какво си направил с детето си 🤣👍🏻 Твое си е и ти ще си отговаряш за последствията, но не ми се намесвай в личния живот 🤮
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ваксиниран1403":

    Пълни глупости. Япония нямаше никакви проблеми с пандемията. Както казах, след ваксинацията се качиха случаите. Ваксинация с бустери и на непълнолетни с рнк ваксини там - няма ! Освен това. Няма и да има, най малкото защото рнк ваксините са заменени с протеинови.

    Коментиран от #71

  • 70 Баш софиянец

    5 1 Отговор
    Няколко пъти ми трият коментар в който питам дали про пагандатора на ваксините тук е пу хи от бе рн понеже истинатй му се пръзга по тъч линията.
  • 71 Ваксиниран1403

    1 8 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    Не може да сравняваш периоди с различни варианти на вируса и да очакваш еднакви резултати. След появата на делта варианта нещата са по-зле наврякате по света защото той е много по-заразен и това се вижда от данните.
    Но спокойно можещ да сравняваш съотношенията на нивата в тези различни периоди за различните страни и да оцениш въздействието на ефективността на ваксините използвани в съответната страна като отчиташ реално защитените тоест тези които са ваксинирани или реваксинирани през последните месеци там.

    Коментиран от #77

  • 72 пучи медията пак е побесняла

    8 1 Отговор
    Само поглеждам от кой е статията и като видя, че е медията на сатанистите(ДВ), веднага я пропускам; под достойнството на всеки нормален човек е да чете прищевките на сатанистите, защото ще бъдат отхвърлени в едно място, наречено ад.
  • 73 Алекс

    2 0 Отговор
    Значи, ще престанете с това антиваксъри, защото това не е вярно и ставате от смешни по смешни. Аз ли съм антиваксър, след като преди 3 години съм се ваксинирал. Сега след 2 ще се ваксинирам пак. Но не с някакъв бъркоч, който ми се налага.
  • 74 Рангел

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ваксиниран1403":

    А какво ще кажеш за господин Коритаров лека му пръст (поне този случай не можаха да го скрият),и той ли е пропаганда??
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Лицемер платен си брат

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Ваксиниран1403":

    2 248 000 починали в следствие на експерименталката официални данни, не се спомвнават безвъзвратно увредените. 108 спортиста и треньора се сгрумолясват на терена и почиват след ваксинация това във футбола само. Какво ти казват заучените данни и информация. Не, че нещо но починалите от ваксината са повече от тези от вируса. Тадааа шах и мат само чуй как звучи "Ваксината ни не работи щото има нов щам и за това ще трябва да ни се доверите пак и да вземете трети и четвърти допълнителен и това ще е на всеки 3 месеца 🤡🤡🤡🤡. Тя е супер надеждна не гледайте какво става в страните с 70-80-90% ваксинирани там само не ваксинирани се разболяват 🤡🤡🤡🤡🤡 нищо, че статистически отдавна не се връзва и статистиката гърми, че отдавна процента неваксинирани е надминат и явно вакснатите експерименталки дават фира.
  • 78 Лицемерие

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Ваксиниран1403":

    2 248 000 починали от ваксината статистиката идва от СЗО, ма лъжеш нагло, че чак грозно!!
  • 79 ПлачаОтСмях

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ваксиниран1403":

    С това си изкаване пикаш на учебниците, научни трудове и статии, изследвания и научни достижения. За щастие там пише неща обратни на тези заучени фразички за пред обикновения човек. Това, че се канят псевдо специалисти и разни математици да повтарят глупостите, които повтаряте до откат не променя истината. Всеки нормален човек с обща култура по Биология си е направил вече извод за "страшния" вирус. Ще ни обясняват те, че гола клетка се препича на жегите и вече ултравиолетовите лъчи не и влиаят. Пали доценте, българина е врял и кипял в лъжите на тея спсители. Толкова искат да ни спасят, че се сетиха за децата ни сега с ваксинката си експериментална!
  • 80 ХИМИК

    1 0 Отговор
    СЛЕД БУСТЕРА ЩЕ УМИРАТ МНОГО БОЛНИ ОТ ДРУГО ЗАБОЛЯВАНЕ
  • 81 Киро брейка

    0 0 Отговор
    след бустера ще се мре вече якоооо
  • 82 бай Киро

    1 0 Отговор
    ПРЕДИ 10 ГОДИНИ БЯХМЕ ТОАЛЕТНАТА НА ЕВРОПА СЕГА СМЕ ГЕТОТО НА КОРОНАВИРУСА ГОЛЕМ СМЕХ ВИ КАЗВАМ АМА ГОЛЕМ СМЕХ
  • 83 ОТ ЛОНДОН

    0 2 Отговор
    СЛЕД НОВА ГОДИНА НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ ВИРУСА Е ОПАСЕН НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА УМНИ И НЕПОКИСТИ НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ