Last news in Fakti

27 Декември, 2021 10:00 2 762 17

Коронавирусът може да се задържи в тялото месеци след заразяване

  • имунитет-
  • заразяване-
  • коронавирус-
  • тяло-
  • симптоми

Това е изключително важно проучване

Коронавирусът може да се задържи в тялото месеци след заразяване - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява заболяването COVID-19, може да се разпространи в рамките на дни от горните дихателни пътища към сърцето, мозъка и почти всяка система от органи в тялото, където може да се задържи в продължение на месеци, показват резултати от проучване, цитирано от Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Изследователите го наричат най-изчерпателния анализ на разпространението и устойчивостта на вируса в тялото и мозъка, казаха учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ. Те са открили, че патогенът е способен да се репликира в човешки клетки далеч отвъд горните дихателни пътища. Резултатите бяха качени онлайн в събота и ще бъдат прегледани преди публикация в едно от най-реномираните научни списания Nature сочат, че упоритите симптоми, които предизвикват така наречения дълъг COVID се дължат на забавеното изчистване на вируса.

Авторите посочват, че разбирането на механизмите, чрез които вирусът продължава да съществува, заедно с реакцията на тялото към всеки вирусен товар, обещава да помогне за подобряване на грижите за засегнатите. „Това е изключително важно проучване“, каза Зияд Ал-Али, директор на клиничния епидемиологичен център към системата за здравеопазване в Сейнт Луис по въпросите на ветераните в Мисури, който е ръководил отделни проучвания за дългосрочните ефекти на COVID-19. „От много време недоумяваме и се питаме защо дългият COVID изглежда засяга толкова много органи. Този документ хвърля малко светлина и може да помогне да се обясни защо продължителен COVID може да се появи дори при хора, които са имали леко или асимптоматично заболяване. Констатациите все още не са прегледани от независими учени и се основават предимно на данни, събрани от фатални случаи на COVID, а не пациенти с продължителен COVID.

Спорни констатации

Склонността на коронавируса да заразява клетки извън горните дихателни пътища и белите дробове е оспорвана, като множество проучвания предоставят доказателства за и против тази възможност. Изследването, проведено в Бетезда, Мериленд, се основава на обширен брой проби и анализ на тъкани, взети по време на аутопсии на 44 пациенти, починали след заразяване с коронавирус през първата година от пандемията в САЩ. Тежестта на инфекцията извън дихателните пътища и времето за изчистване на вируса не са добре характеризирани, особено в мозъка, пише Даниел Чертоу, който ръководи отдела за нововъзникващи патогени на NIH, и неговите колеги. Групата открива устойчива РНК от SARS-CoV-2 в множество части на тялото, включително региони в целия мозък, в продължение на до 230 дни след появата на симптомите. Това може да представлява инфекция с дефектен вирус, която е описана при устойчива инфекция с вируса на морбили, казаха учените.

Култивиране на коронавирус

Изследователите от NIH са използвали различни техники за запазване на тъканите за откриване и количествено определяне на вирусните нива, както и за отглеждане на вируса, събран от множество тъкани през първата седмица от заболяването, включително бели дробове, сърце, тънки черва и надбъбречни жлези от починали пациенти с COVID. „Нашите резултати показват, че SARS-CoV-2 причинява най-големи щети в дихателните пътища и белите дробове, вирусът може да се разпространи рано по време на инфекцията и да зарази клетките в цялото тяло, включително в целия мозък“, казаха авторите.

Изследователите твърдят, че инфекцията на белодробната система може да доведе до ранна "виремична" фаза, в която вирусът съществува в кръвообращението и се засява в цялото тяло, включително през кръвно-мозъчната бариера, дори при пациенти с лека или никакви симптоми. Един пациент в проучването за аутопсия е непълнолетен, който вероятно е починал от несвързани усложнения при припадъци, което предполага, че и заразените деца без тежки симптоми на COVID-19 могат да получат системна инфекция, казаха те.

Имунен отговор

Учените смятат, че по-неефективното изчистване на вируса в тъкани извън белодробната система може да е свързано със слаб имунен отговор извън дихателните пътища. РНК от SARS-CoV-2 е открита в мозъците на всичките шест пациенти при аутопсия, починали повече от месец след появата на симптомите, и на повечето места в тялото им, включително един пациент, починал 230 дни след появата на симптомите. Фокусът върху множество области на мозъка е особено полезен, каза Ал-Али от системата за здравеопазване в Сейнт Луис по въпросите на ветераните. „Това може да ни помогне да разберем неврокогнитивния спад или „мозъчната мъгла“ и други невропсихиатрични прояви на дълъг COVID“, каза той. „Трябва да започнем да мислим за SARS-CoV-2 като за системен вирус, който може да се изчисти при някои хора, но при други може да продължи седмици или месеци и да предизвика продължителен COVID– многостранно системно заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хърбърт Уелс

    32 1 Отговор
    Телата ни са пълни с всякакви вируси.
  • 2 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    14 1 Отговор
    моя го накарах да работи за мене!питайте колежките!
  • 3 Дончо Трампата

    15 1 Отговор
    Пийте белина за дезинфекция.
  • 4 Ковидар

    20 1 Отговор
    Не бе , не месеци ! Поне 50 години се задържа и циНкулира вируса ! Затова ревакс всеки 15 дена !
  • 5 Фк Химнасия хухуй Аржентина

    20 2 Отговор
    Скоро очаквайте нашия нов вариан на ковид.Нека балъците да се страхуват.
  • 6 XXL

    16 1 Отговор
    Затова по-добре се набодете със шкембе-чорбата от малките шишенца на Пфайзер и Модерна. Тя остава в тялото за по-кратко, и е напълно безвредна за вируса.
  • 7 Онзи

    20 1 Отговор
    Затова ще ви кажат да се боцкате до живот всеки месец.
  • 8 Хмм

    20 1 Отговор
    Поредната агитация да се боцкат хората с отрови.
  • 9 Живот като в

    15 2 Отговор
    приказките-изолация,ваксинация,тестуване,психо телевизия и музика, добре дошли в новия " неофеодализъм".От тук нататък има- изолация,оглупяване, затъпяване,силно фармация,тотално покорство. Ти вече си стока и принадлежи 100% на...
  • 10 незнайко

    12 0 Отговор
    За пръв път официално говорят за аутопсии на починали от КОВИД ! Досега това не се споменаваше ! ЗАЩО никой не казва .
  • 11 Хаджи Генчо

    16 0 Отговор
    Каквото и да ви говорят става въпрос за ваксиниране!
  • 12 Стефо

    1 3 Отговор
    Честит да е именният ми ден честит да е именнниният ден и на моя та жена Стефка - моля честитети на 0894 99 6847
  • 13 Оживял

    3 0 Отговор
    Ако си,, боцнат"ще го имаш до Живот
  • 14 Матей

    3 0 Отговор
    Хайде сега,и лекции почнаха да ни изнасят,ще завършим медицина задочно.Как да си обясним силогизма,че вируса се разпространявал няколко дни ,докато стигне до сърцето и белите дробове,ми нали се разнася от кръвта за секунди?И как разбраха какво точно и как уврежда,като са забранени аутопсиите на починали от ковид,както и болни без симптоми,дървено желязо.Изключително непохватна апологетика на ковидизма.

    Коментиран от #16

  • 15 Госあ

    1 0 Отговор
    Пълни глупости. краварите пак са в грешка. Друга е причината.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Матей":

    Интересно ми е, дали тоталната психо-атака "КОВИД-19", освен вербална има и друга, материална компонента, освен т.н. "ВАКСИНИ"???
  • 17 Кариес

    0 0 Отговор
    Ами то и бактериите и техните токсини, дето са в кариеса на зъба, могат до дни да ти докарат абсцес, флегмон и последващите им усложнения, някои от които животозастрашаващи. В медицината две и две НЕ винаги прави четири, ама продажните математици това не могат да го разберат, защото нямат капацитет, нито умствен, нито образователен. Напъните им стигат да плещят глупости със снизходително-високомерен вид, с който не стават по-компетентни . Причината да не им излиза уравнението се нарича "конституция на организма", която се определя от генетични фактори и такива на околната среда. Който се грижи за факторите на околната среда, ще преживее вируса, който яде, пие и пуши на провала, ами ...каквото сабя покаже.