Last news in Fakti

27 Декември, 2021 14:00 5 046 40

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

  • имунитет-
  • изследване-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тяло-
  • ваксини-
  • симптоми

Американски учени са стигнали до заключението, че вирусът може да остане в тялото 230 дни след появата на първите симптоми

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появата на първите симптоми на заразата. Тези данни са представени в изследване, в рамките на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с коронавирус, прекарали заболяването с различна степен на тежест. "Установихме, че SARS-CoV-2 е широко разпространен в телата на тези пациенти, които са починали с безсимптомна или лека форма на заболяването, и че реплики на вируса присъстват в много тъкани извън белите дробове в ранните стадии на заразата", отбелязват изследователите.

Вирусът се задържа за няколко месеца

"Въпреки широкото разпространение на SARS-CoV-2 в организма, възпаленията или непосредствената вирусна цитопатология (дегенеративните промени в клетъчните култури) извън белите дробове бяха изразени слабо", посочват учените. "Нашите данни доказват, че SARS-CoV-2 предизвиква системна инфекция и може да остане в организма в продължение на няколко месеца", констатират те. Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували коронавируса в тежка форма, след това страдат от пост-COVID синдром - дълго време усещат последствията от заболяването в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.

Кой е застрашен от пост-COVID?

Както вече е известно, т.нар. пост-COVID синдром се проявява при 10-15 процента от заразените с коронавирус. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при жените и по-възрастните хора. Учени от Лондонския имперски колеж са събрали данните на около 1,2 милиона потребители на смартфони. Участниците са записвали в приложение информацията за това кога са били ваксинирани, заразили ли са се след това с коронавирус и колко дълго са усещали пост-COVID симптоми. Както посочват изследователите, сред имунизираните броят на пациентите с пост-COVID е бил наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щъркел

    47 3 Отговор
    Изследване: коронавирусът остава в тялото за 230 дни. И не ни плаща наем за това,няма и да го е срам! Типично амерска разработка.
  • 2 Да бе

    49 4 Отговор
    "Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат..."
    А в UK посредством смартфон изследване "доказват", че сред имунизираните броят на пациентите с пост-COVID е бил наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните...

    Тук няма нито едно доказателство, а само предположения. И тези предположения работят само в една посока - реклама на американските препарати за (не срещу) SARS-CoV-2.

    Коментиран от #6

  • 3 БОКОКРАД

    42 8 Отговор
    СЛЕД 20 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА МУТРАТА ,ВИРУСА НА ГЕРБ ЩЕ Е В НАС ОЩЕ ТОЛКОВА ЗАЩОТО ДА КРАДЕШ И ДА СИ ПРЕДАТЕЛ Е СЛАДКА ПРОФЕСИЯ ЗА ПАРАЗИТИТЕ ОТ ГЕРБ И ТЕХНИТЕ ЯТАЦИ !

    Коментиран от #25

  • 4 KHPROS 🇨🇾

    15 71 Отговор
    Мечтата ми е и тук да стане реалност задължително ваксиниране на всички както е в Кипър и зелен сертификат за всички може и да се цивилизоват веднъж завинаги приматите български ,p.s. България трябва да се откъсне от оста Турция и да се интегрира успешно в ЕС ,а на американците да покаже по един голям среден пръст и обратно в кошарата им отвъд голямата синя локва

    Коментиран от #9, #14, #23, #38

  • 5 Е щом АМЕРИКАНСКИ

    33 2 Отговор
    учени са стигнали до заключение ........ всички други учени да си изядат дипломите! Но защо американските учени поне не спасят самите американци, да видим как става............ от богоизбраните......... Пък то.......... не могат да сварят хладилни тирове да паркират в парковете, масови гробове по речни острови да правят............................ Въобще СЛАБО, СЛАБО господа американски учени!
  • 6 ха ха

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе":

    Сега ще е чудесно, ако учените могат да предскажат кой ще се зарази 4 седмици предварително. За да знаем кой да мине през терапията. Иначе, този цирк с "два пъти" е за плашене на хората... Ако един от 10 се заразяват няма особен смисъл да бодеш насила всички и то по 3 пъти. Причинаяваш на обществото далеч по-голяма вреда.
  • 7 Онзи

    41 3 Отговор
    От Дойче Веле само лъжи и пропаганда.
  • 8 Азз

    36 2 Отговор
    Ааа, нали аутопсиите бяха забранени?
    Далаверата на века - куроната
  • 9 другарят

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "KHPROS 🇨🇾":

    Разбирам, че най-голямата ти мечта в живота, е да бъде въведена задължителна ваксинация и при нас!?? След това ще се успокои ли твоята луда душа?

    Коментиран от #34

  • 10 Дилдо

    30 2 Отговор
    Дойче Зеле трябва да се прекръстят на "Ковид пропаганда"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пако

    32 1 Отговор
    ОСТАВА КОЛКОТО РЕШАТ ЕВРЕИТЕ САТАНИСТИ И ИЗРОДИ КАТО ГЕЙТС.

    Коментиран от #22

  • 13 Ами ...

    4 1 Отговор
    Много важно.
  • 14 Ами ...

    32 2 Отговор

    До коментар #4 от "KHPROS 🇨🇾":

    А пък на мен мечтата ми е хората с фашисткото мислене да изчезнат. И тогава света ще се превърне в едно хо-добро място.
  • 15 Ами ...

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉":

    Финансова. За бялата мафия.
  • 16 Преболедувал

    36 2 Отговор
    Ковида остава 240 дни, а препарата срещу ковид до живот. И е хубаво да се оповестяват повече данни от аутопсии на "напълно ваксинирани".

    Коментиран от #17, #18

  • 17 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Преболедувал":

    забранене са!
  • 18 незнайко

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "Преболедувал":

    Вие хубаво желаете да има данни от аутопсия на ваксинирани починали, но ТЕЗИ които са измислили ВИРУСА няма да го направят ! Естественно, че ваксините са за НЕЩО ДРУГО, но не и против вируса !!!
  • 19 хахаха

    16 1 Отговор
    Американски учени са СТИГНАЛИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, че вирусът може да остане в тялото 230 дни след появата на първите симптоми...

    Учените от Националния здравен институт на САЩ ПРЕДПОЛАГАТ, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни....


    заглавието едно, а още първото изречение казва друго....ако на някой мисир му се струва, че думичката "предполагам" и изразът"стигам до заключение" са синоними, жестоко се лъже или просто е неграмотен...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 истински учен

    10 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ, в хамерика всички е fake news.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 тъпан

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "KHPROS 🇨🇾":

    Отивай там. Какво ни занимаваш с тъпите си размисли. Не ни пука ни за ЕСеляни ни за краварите. Тикай си една и мълчи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Няма по големи

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "БОКОКРАД":

    Крадци от седесарите и комунистите. И мутрата управляваше десетина години. А останалите 20г. ни крадяха ДС и комунистите със седесарите на Маавваарраа и Мадридския Крадец.
  • 26 A на

    7 0 Отговор
    ваксаните, завинаги.
  • 27 Че как

    13 0 Отговор
    Няма да остане в тялото .Кьде да иде другаде .Вироснита бактерия е направена в лаборатория така че да тормози организма дьлго време.И така заблудените тичат да се боцкат .Всичко е схема.
  • 28 Матей

    11 0 Отговор
    Не направо избиха рибата с лопата,измислиха и умрели без симптоми,т.е. здрави.ЗДРАВИ ПОЧИНАЛИ!НЕВЕРОЯТНО!иМАЛИ усложнения и шлейф от последствия,ами като са си били безразборно инжекции с различни ваксини,какво искат да стане.
  • 29 Механик

    12 1 Отговор
    Като четете, мислете и осъзнавайте значението на текста!
    Значи, тук има едно такова изречение : "Тези данни са представени в изследване, в рамките на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с коронавирус, прекарали заболяването с различна степен на тежест."
    Тоест те са умрели, но пък са изкарали ковида някак си. Тоест не са умрели от ковид. Дали са ги писали "с ковид" след като бацилът живее в тях още 230 дни? Ако са ги писали, защо са ги писали, като са "прекарали" ковид и са умрели от друго? Ако не са ги писали с ковид, защо не са ги писали, след като той живее още 230 дни? Който и отговор да изберете, то той е в конфронтация с нормалната логика. Тоест таква няма. Тоест, каквото и да са писали е измама. Точно като целият ковид-филм за облъчени шилета, дето не могат да мислят.

    Коментиран от #37

  • 30 Да бее

    6 0 Отговор
    Остава 230 дена в задн.цие на писачите от ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, та и повеке. Тоа е па мое заключение.
  • 31 Joro

    7 0 Отговор
    А инжектираната отрова ,модифицираща гените - за цял живот ( за справка напишете английски Щефан Олрих в Ютюб и ще видите какво казва лично шефа на "Байер").
  • 32 възможно е

    8 1 Отговор
    Някои вируси пък никога не напъскат организма и дори стават част от генома.
    Някои бактерии също.
    Въпросът е вирусите да не вредят на организма, не да ги няма напълно.
    Това, че вирусът остава в организма без да скапва тялото само означава, че природата си работи по неутрализирането му.
    Ако не пречим на Природата, човечеството ще забрави за този вирус съвсем скоро - още лято 22

    Коментиран от #40

  • 33 ???

    3 0 Отговор
    Кой коронавирус?
  • 34 Име

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "другарят":

    Нали знаете,че луд умора няма. Оставете го да си лудее с мечтите си.
  • 35 Гриша Филипов

    2 0 Отговор
    +/- няколко минути и го няма.Начи 9 месеца шса крия под масата.Добре.
  • 36 Гошо

    2 1 Отговор
    Всички починали с пета доза.7324
  • 37 хах

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Силно надценяваш езиковото ниво на списващите тези материалчета.
    Не бих се хванал за думата така лесно. най-вероятно е грепка в превода при това не толкова груба грепка.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Това обяснява положението

    0 0 Отговор
    Затова повечето антиваксъри го изкараха и сега са в пост - ковид синдром с изразена деменция, сърдечно съдови усложнения, внезапни инфаркти и инсулти. Понеже било "лек грип".
  • 40 Малка подробност

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "възможно е":

    Коронавирусът не е баш от тези дето "обогатявали организма". Пост-ковид синдрома е предимно проблеми с оросяването което води до засилване на сърдечно-съдовите или мозъчно-съдовите заболявания или появата на нови. Досега не можеха да обяснят синдрома, но вече могат.