Last news in Fakti

4 Януари, 2022 19:04 22 007 87

Осман Октай за ФАКТИ: ДПС трябваше да бъде патерицата за оцеляването на БКП

  • осман октай-
  • дпс-
  • движение за права и свободи

"Нито един от виновните за налагането на комунистическия режим в страната не беше разобличен или наказан", каза бившият зам.-председател на ДПС

Осман Октай за ФАКТИ: ДПС трябваше да бъде патерицата за оцеляването на БКП - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се навършват 32 години от създаването на Движението за права и свободи. За да го отпразнуват, ДПС публикуваха кратък видеоматериал, в който припомнят за създаването си, показват ни и Делян Пеевски като народен представител от 47-мото Народно събрание.

“Днес не е ден за празнуване, а за извинение от моя страна и от моите съмишленици”, посочи пред ФАКТИ Осман Октай, политически анализатор и бивш заместник–председател на ДПС.

Как беше създадено Движението за права и свободи, кои са важните дати от неговата история и какво е ДПС днес - на тези въпроси отговорите даде Осман Октай.

“Включих се в Движението за права и свободи два дни след учредяването му на 4 януари 1990 година в град Варна. От 6 януари станах съосновател и съучредител на ДПС. На 26 март 1990 година на Учредителното събрание на ДПС Ахмед Доган и аз бяхме избрани пряко от делегатите за председател и заместник-председател на партията. Смея да говоря за историческите роли на ДПС през тези 32 години като бивш заместник-председател, съосновател и съучредител”, посочи той в началото на разговора.

“На 22 декември 1989 година групата на Доган излезе от затвора. На 29 декември 1989 г. Доган беше представен публично след излизането си от затвора на протеста на мюсюлманите на площада пред храма “Свети Александър Невски”. Тогава той бе представен за пръв път като човека, борил се за правата и свободите на мюсюлманите и за решението на Петър Младенов и Политбюрото на ЦК на БКП да бъдат върнати имената. Оттогава Доган е актуален в политическия живот.

Създаването на ДПС на 4 януари се представи в публичното пространство като отпор срещу развиващата се националистическа вълна в страната. Тогава от Държавна сигурност и от структурите на БКП беше създаден т. нар. Общонароден комитет за защита на националните интереси, с участието на различни националистически организации, които действително започнаха масово да протестират срещу връщането на имената на мюсюлманите.

Тези събития - появата на Доган на 29 декември 1989 г. и организираните масови мероприятия, по-късно разбрахме, че са организирани с цел да има етнорелигиозна политическа формация на мюсюлманите, да им се представи един контролиран проект. Първата идея на БКП е да се организира Комитет за национално помирение, който да работи за помирението. Идеята е жертви и палачи да се прегърнат и да си простят. По-късно, когато тази идея се провали, стартира проектът ДПС.

Голяма част от мюсюлманското общество в страната, образованите хора, след драмата на Възродителния процес, смяната на имената и репресиите, продължили 5 години, не искаха да има етнорелигиозна политическа формация, а напротив - да има една гражданска организация, която да участва в структурите на СДС, за да има единение и интеграция, заедно да лекуваме раните на разделението. Това беше идеята на голяма част от интелигенцията, с която се срещнах веднага след като се запознах с документите от Учредителното събрание във Варна.

Тогава за първи път ме свързаха с Ахмед Доган, като разговаряхме по телефона. Обясних му настроенията сред мюсюлманската интелигенция - че няма почва за оформяне на политическа партия извън структурите на СДС, че не биха искали да се капсолират и противопоставят политически, а да започне процес на интеграция. Когато Доган получи от мен тази информация, след няколко дни - отново в телефонен разговор, ми каза, че на 16 януари 1990 година ще бъде на живо по БНТ, за да представи политическия проект. Молбата му беше да информираме населението, за да може да се реши дали да останем като политическа партия, или като гражданска неправителствена организация. Във вечерта на 16 януари 1990 година Доган, по пуловер и подстриган като бивш затворник, рекламираше създаването на Движението на права и свободи. След това ключово телевизионно участие, със съдействието на българските служби и ЦК на БКП тръгна голямата вълна - цунами, а интелигенцията, образованите местни лидери на мюсюлманското население трябваше или да станат част от тази вълна, или щяха да бъдат пометени”, разказа Осман Октай.

“На 22 декември 1989 г. Доган излиза от затвора, на 29 декември е представен с милиционерска кола и мегафона на площада, на 4 януари 1990 г. е учредена ДПС, а на 16 януари той участва в телевизионно предаване, представен е на всички български граждани, особено на мюсюлманите. Всичко това доказва, че Доган още от тогава е подготвян проект на българските служби. Тези събития доказват, че ДПС е подготвян политически проект за мобилизация на мюсюлманите в България. Ние или трябваше да станем част от тази вълна и да работим за прокарване на определени процеси и настроения, или щяхме да бъдем пометени от тази вълна”, обобщи той.

Октай продължи с разказа по дати: “На 26 март, когато в София се проведе Националната учредителна конференция на ДПС, в ДПС се оформиха две крила. Едното, което не иска да има етнорелигиозна партия, и другото, което иска. Трябваше да решим най-важния въпрос - ще продължаваме ли да работим заедно с възможност за ограничаване на влиянието на Доган през годините, или още тогава ще се противопоставим. Реши се първият вариант. Доган беше избран за председател на ДПС, а моя милост - за заместник-председател по организационни и междупартийни взаимоотношения. Относно организационните въпроси трябваше да създавам кадри и структури на ДПС. Междупартийните взаимоотношения предполагаха да имам комуникация с политическите формации от дясното политическо пространство - със СДС.

На 20-21 октомври 1990 година беше друг ключов момент в историята на ДПС. Това беше началото на подготовката за искане за закриването на ДПС като политическа партия - нещо, което почти не е известно в политическото пространство. През 1993 година на Втората Национална конференция на ДПС 1100 делегати гласуваха ДПС да се закрие като етнорелигиозна партия и да продължава да съществува като гражданска неправителствена организация, обединявайки се с дясноцентристки политически формации.

Първото обединение, което се случи, беше Социалдемократическото обединение с патрон д-р Дертлиев. ДПС стана част от това обединение, благодарение на нашето крило. Д-р Дертлиев беше избран за почетен председател. Когато Българската комунистическа партия, преименувана като Българската социалистическа партия, направи на пух и прах голяма част от включилите се в това обединение социалдемократически фракции, направиха голяма част от лидерите на тези фракции свои депутати и т.н. След провала на това обединение, започна обединението Обединени демократични сили (ОДС), в което участваха СДС, Движението за права и свободи и коалицията “Народен съюз” между Демократическа партия и Българския земеделски народен съюз.

ДПС, ставайки част от ОДС, участваше във всички политически събития - местни избори, президентски избори. През 1996 г. избрахме Петър Стоянов за президент от ОДС. Тогава започна големият сблъсък на двете крила в ДПС и Националната конференция на ДПС беше изтеглена в Кърджали - през тези 32 година ДПС има само една национална конференция, проведена извън София. Това е конференцията от 1996 година в Кърджали. Силното крило, което поддържаше закриването на ДПС и сливането с дясноцентриски политически формации, беше най-силно представено в Североизточна България - в Силистренско, Разградско, Шуменско, Варненско, а не толкова в южните региони - Кърджали, Благоевград и т.н. В Кърджали беше извършен първият преврат над това крило в ДПС, което беше начело с мен. Бяхме свалени от всички политически позиции и останахме редови членове на партията. Над 2500 активни ръководители и привърженици на това крило бяха изключени от ДПС. Това е вторият ключов момент в развитието на Движението на права и свободи. Само след няколко месеца организаторите на тези събития, които превзеха ръководството на ДПС и промениха и Устава, напуснаха ОДС в началото на 1997 г. Отмениха и решението на Конгреса за закриване на ДПС.

ДПС напусна ОДС и направи Обединение за национално спасение през 1997 г. Идеята беше ОДС и Иван Костов да нямат повече от 120 мандата, за да може управлението на ОДС да се подчини на модела “Доган”. За тяхна зла участ обаче Иван Костов и ОДС получиха 137 мандата и Доган, заедно с абсолютно всички организирани групировки още от управлението на Беров с мандат на ДПС от 1992 до 1994 г., пропаднаха. Първият ръководител, който обяви война на групировките, беше Иван Костов. Той предопредели пътя на България към НАТО и ЕС. В същото време Доган изпадна в изключителна изолация заедно с цялото си обкръжение.

През 2000 година Доган, виждайки че няма как да реанимира позициите на ДПС от конфликта на двете крила, прояви инициатива и ние се съгласихме за обединение. 2000 година бяха възстановени политическите позиции на всички хора, изключени от партията. Започна третият етап в развитието на ДПС. Отново станах заместник-председател на ДПС и стартирахме процеса на обединение с ОДС. Въпреки думите на Иван Костов като министър-председател, че Доган е проклятие за България, нашето крило направи всичко възможно да присъстваме първо на Конгреса на СДС в НДК, а след това да организираме първата официална среща след раздялата, след “проклятието” - т. нар. Пловдивска среща. Само след два месеца Доган провали всички усилия от Пловдивската среща, отивайки на Конгреса на БСП, начело с Георги Първанов. Исторически известно е, че тогава за първи път лансираха идеята за съвместно управление с БСП в социаллиберална формула.

През 2001 година Царят заяви участие на изборите, взе 120 мандата и го принудиха да направи коалиция с ДПС. Направи се правителство на мафията, която беше в битка с управлението на Иван Костов. Царят, идвайки в България и печелейки изборите, нямаше разгърнати партийни структури и членска маса. Организирани групи от бизнес клуб “Възраждане” - припомням някои от тях: “Мултигруп” - Илия Павлов, Васил Божков - “Нове холдинг”, Емил Кюлев – „Росексимбанк“ и т.н., и т.н, назначиха в държавното управление свои кадри. Тогава изгря звездата и на Бойко Борисов, който стана главен секретар на МВР. Чрез окупирането на властта от групировките и техните кадри, България стана държава на мафията. Хвърлих си оставката като заместник-председател на ДПС, защото Доган отказваше да свиква колективните органи на ДПС заради желанието заедно с обкръжението си да обслужат този модел. Така започна изграждането на структурите и кадрите на групировките при превземането на държавата.

Така службите в България предоставиха властта на групировките и превзеха държавата. Ако преди 20 години тези кадри са били прохождащи, днес са висши държавни ръководители. В новогодишното си слово президентът беше прав - битката е започнала, но не е спечелена. Единственият начин да отвоюваме страната си е с усилията на цялото гражданско общество”.

Осман Октай обясни още и ролята на ДПС през тези години: “Моделът “Доган”, като най-успешният проект на Държавна сигурност, имаше една-единствена първа цел - да предпазва кадрите на Българската комунистическа партия при “реформирането” на партията като социалистическа. ДПС трябваше да бъде патерицата за оцеляването на БКП, за да не бъдат преследвани всички нейни функционери за престъпленията, извършени в последните 45 години от управлението им както срещу всички български граждани, така и по време на Възродителния процес. Нито един от виновните за налагането на комунистическия режим в страната не беше разобличен или наказан, нещо повече - дори 32 години по-късно нашите деца не знаят нищо за престъпленията на комунизма, защото те не са отразени в учебниците. Политико-олигархичният модел “Луканов”, с предателство на Кръглата маса и в съучастие с модела “Доган” беше организиран, за да прикрива престъпленията на комунизма. Затова днес можем да кажем, че имаме провален Преход, преход-имитация с фалшивото послание на говорителите на този политико-олигархичен модел”.

“Вторият етап от поведението на ДПС идва от т. нар. обръчи, организирани с проекта “Червените куфари” по времето на Луканов, превзели днес абсолютно всички икономически и финансови сектори на държавата. Обръчите от фирми, заедно с хората, които през годините разграбваха банки, неслучайно са най-защитените от модела “Доган”. В момента се лансира събирателният образ на този модел - лицето Пеевски. Въпреки санкциите по “Магнитски” от САЩ, присъствието на Пеевски на първия ред в Народното събрание е демонстрация. Моделът “Доган” има за задача отново да разиграва етническата карта - пипнете ли Доган, пипнете ли обръчите на Доган, пипнете ли мафията, изградена по този модел през годините, има заплаха за етническия мир”, посочи още Октай.

В края на разговора Осман Октай коментира дали вижда воля за пропукване на тези модели. “Имам доверие, че в България нещата ще се случат заради младежката енергия за промяна в обществото. В битката срещу мафията няма ляво, няма дясно. Това е битка срещу окупираната от мафията и групировките държава. Докато не отвоюваме държавата със съвместните усилия на всички граждани на България, ако не сме обединени в тази битка, ще се провалим”, посочи той.

“Много хора не отчитат и не дават отговор на следния въпрос - защо след изборите на 4 април и на 11 юли, на 14 ноември чувствителната вълна за промяна толкова силно наказа едни политически формации и даде доверие на други. Единственият гарант, който ще бъда най-атакуван през следващите месеци, ще бъде преизбраният президент Румен Радев. Той е мажоритарно овластен за следващите пет години, а политически проекти като ИТН и ДБ платиха много висока цена за колебливото си политическо поведение. Ако днес “Продължаваме промяната” не оправдаят очакването за промяна, те също ще платят цената, която платиха “Има такъв народ” и “Демократична България”. Младежката енергия за промяна е важна, а не толкова хората, които са получили това доверие. ИТН и ДБ го получиха, не го оправдаха и бяха наказани”, коментира още той.

“Ако най-късно до май месец не се направи сериозна съдебна реформа и реформа на КПКОНПИ, нямаме никакъв шанс през тази година да започнем отвоюването на държавата от мафията. Нещо повече - ако се провалим, групировките и мафията ще придобият самочувствие. Виждаме белези на преориентиране в медийното и политическото пространство на техните представители. Като нищо могат да сложат отново прът в колелото на очакваната промяната, така както го направиха през 2001 година”, завърши Октай.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 120 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълк единак

    139 15 Отговор
    Респект г-н. Октай, истински патриот.

    Коментиран от #85

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 абе

    162 11 Отговор

    До коментар #2 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Осман Октай е повече българин от всичките крадливи хора обявени за българи по лична карта, които тровят тази държава и народа ѝ, десетилетия наред.
  • 4 Незнайко

    21 86 Отговор
    Османе, щом си съучредител на дс-рското ДПС, значи си и ти дс-кадър.. достатъчно.
  • 5 Антитурчин

    24 89 Отговор
    Докато има турци тук, България ще пропада все по дълбоко.

    Коментиран от #7, #10, #84

  • 6 Рaданч Tатлътy

    4 41 Отговор
    От Омикрона е най страшна смъртта, по зловеща от всяка друга и в ужасяващи мъки😈👹🤡👺
  • 7 антикорупционер

    46 8 Отговор

    До коментар #5 от "Антитурчин":

    ти от собствениците на чекмеджетата натъпкани с крадени пари ли си?
  • 8 Връткат

    38 8 Отговор
    се като гювендии , нищо положително , лъжи , грабене и измами ! И един от , тях не може да ми каже за какви и чии права се "бори" в едно демократично общество ! На нацистка основа ли ? Позор в 21 - век !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Виталия

    71 7 Отговор

    До коментар #5 от "Антитурчин":

    Ти какъв модел искаш - френско гето ли? Франсетата седнаха на върха ЕС 6 месеца. А г-н Октай е по българин от някои такива само по лични карти
  • 11 ПАРТИЯТА НА ФАТМАКА, ХИТЛЕРА, КЕ'НЕФА

    20 35 Отговор
    ДС-АГЕНТ ДОНОСНИКА"МАЙСТОРА" ...БКП И КО, СЪЗДАДОХА Д(п)С и БСП!
    ДНЕС ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО ИЗВЪРШИХА КОМУНИСТИЧЕСКИ ДС- ПРЕВРАТ И СЕ ДОКАПАХА ОФИЦИАЛНО ДО ВЛАСТТА СЕ НАРИЧАТ...."ПОЧТЕНИ",.."ПРОМЯНА" И .",УМНОКРАСИВИ" !!
    50-тината АГЕНТИ И ДОНОСНИЦИ ОТ ДС/ БКП СА В...КОМИТЕТА НА... ФАТМАКА И НЕГОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ!!!
    СЪД И ЗАБРАНА НА ...БКП/БСП-ДС-ДПС-ДЕЕБЪ--ПП--КЮЧЕК !!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 28 Отговор
    господин ОКТАЙне сме забравили ТЕРОРИСТИЧНИЯ АКТ на ГАРА БУНОВО и в сладканица в ГРАД сливен А ДПС ФУНКСИОНЕР ПОСТРОИ ЧЕШМА в памет НА ТЕРОРИСТИТЕ

    Коментиран от #16

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 9 Отговор
    ДПС не сте всички БЪЛГАРО МОХАМЕДАНИ
  • 15 Виталия

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист II":

    България няма СВОЕ заради поклоните на САЩ и ЕС ! Д-р Ж.Желев като 2001 създаде Балкански (всички страни имат българи) Политически Клуб, защо политиците се навряха където само слугуват и те самите за някой лев ?
  • 16 Данко пръча

    29 14 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А...първият и най-кръвопролитен в Европа ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ на БРПк/БКП,...ПОМНИШ ЛИ, СОЦИОПАТ?

    Коментиран от #24, #30, #44

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 2125

    44 18 Отговор
    Да отидат да си направят едно ДПС в Гърция. Ама там ще ядат брадвата. Намериха тук едни добри хора и ни се качиха на главата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Виталия

    11 17 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист III":

    Владетелят на Турция.. Турция също участва в БПКлуб, лично Сюлейман Демирел е присъствал. Кажи ми, Ердоган е от 2002 на власт, колко пъти се набъркаха пряко в България, както го правят ЕС и САЩ демонстративно чрез посланиците си тук ?

    Коментиран от #38

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 5 Отговор

    До коментар #16 от "Данко пръча":

    ГЕРБ ДПС мафия терористи крадци БОРИСОВ ДОГАН мутри ДС агенти

    Коментиран от #26

  • 25 БРПк-БКП Е..НАЙ-СТАРАТА ТЕРОРИСТИЧНА

    26 10 Отговор
    И АНТИ-БЪЛГАРСКА...ГЕЙ ОРГАНИЗАЦИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ...КОМИНТЕРНА!! ФАКТ!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Славков

    9 9 Отговор

    До коментар #26 от "Данко пръча":

    Човека не е добре с главата, така ,че го остави

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Данко пръча

    8 8 Отговор

    До коментар #28 от "Славков":

    От къде да го знам тоя откачалник.
    Пълно е с такива Перушане

    Коментиран от #33, #68

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Данко пръча":

    тия който взривиха бомбата в ЦЪРКВАТА си получиха заслуженото от съдбата един по дин дори еди от терорстите сткло м отряза главата има информация в ИНТЕРНЕТ търси в гугъл а инсулта не е шашавост а неврологично заболяване никой не е застрахован а и аз съм
    АПОЛИТИЧЕН
  • 31 Ашколсун

    33 4 Отговор
    Господин Октай, респект! Дано раята ви слуша внимателно, че иначе децата й ще са по чужбината...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Данко пръча":

    ти мразиш ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ ИНДВАЛИДИ ГЛУХИ СЛЕПИ С ИНСУЛТ С РАК С ИНФАРКТ С ЛЕВКЕМИЯ бъди жив здрав не се присмивай над НЕЩАСТИЕТО човешко ЗАДА НЕТЕ НАКАЖЕ СЪДБАТА ЛОШО ЧОВЕКОМРАЗЕЩО ЧОВЕЧЕ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 11 Отговор

    До коментар #23 от "Виталия":

    а защо ТУРЦИЯ превърнаха ЦЪРКВАТА СВЕТА СОФИЯ в джамия

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Адам и Ева":

    инсултът не е психическо заболяване
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Виталия

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това се реши на реферндум! Ердоган попита народът, ако си спомняте

    Коментиран от #50

  • 46 Не ми пука за БСП и ДПС те УНИЩОЖИХА БЪЛ

    16 18 Отговор
    ИНТЕРЕСУВА МЕ,ЗАЩО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЛЪЖИ,ЧЕ ПЕНСИИТЕ СА УВЕЛИЧЕНИ С12,5%, А ДЕЙСТВИТЕЛНО СА СЪС7% ,ТОВА ЛИ Е ПРОМЯНАТА, ТАКА ЛИ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ С ЛЪЖИ И ГАЗЕНЕ БЕЗПАРДОННО ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?!
  • 47 БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е МАФИЯ

    18 3 Отговор
    През 2001 година Царят заяви участие на изборите, взе 120 мандата и го принудиха да направи коалиция с ДПС. Направи се правителство на мафията, която беше в битка с управлението на Иван Костов. Царят, идвайки в България и печелейки изборите, нямаше разгърнати партийни структури и членска маса. Организирани групи от бизнес клуб “Възраждане” - припомням някои от тях: “Мултигруп” - Илия Павлов, Васил Божков - “Нове холдинг”, Емил Кюлев – „Росексимбанк“ и т.н., и т.н, назначиха в държавното управление свои кадри. Тогава изгря звездата и на Бойко Борисов, който стана главен секретар на МВР. Чрез окупирането на властта от групировките и техните кадри, България стана държава на мафията. Хвърлих си оставката като заместник-председател на ДПС, защото Доган отказваше да свиква колективните органи на ДПС заради желанието заедно с обкръжението си да обслужат този модел. Така започна изграждането на структурите и кадрите на групировките при превземането на държавата.

    Коментиран от #48

  • 48 ПАРЛАМЕНТА Е МАФИОЗКИ

    7 8 Отговор

    До коментар #47 от "БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е МАФИЯ":

    И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРСКА Я УПРАВЛЯВА БИЛ ГЕЙТС С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 9 Отговор

    До коментар #45 от "Виталия":

    това е гавра превърнаха ЦЪРКВАТА в джамия но БОГ ги наказва знаеш ли каква ИНФЛАЦИЯ е в ТУРЦИЯ а земетресенията наводненията
    а ИСТОРИЯТА не прощава никому

    Коментиран от #52

  • 51 ТУРЦИТЕ СА ТУРЦИ БЪЛГАРИ

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "ПАРЛАМЕНТА Е МАФИОЗКИ":

    А ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ СА НАШЕСТВЕННИЦИ -Турско нашествие в Кипър От Уикипедия, свободната енциклопедия Тази статия е за турското нашествие от 1974 г. За османското завоевание от 1570 г. вижте Османско-венецианската война (1570–1573). За планираното нацистко нашествие във Франция със същото звучащо, но различно написано име на операция, вижте операция Атила (Втората световна война). Турско нашествие в Кипър Част от спора за Кипър Етническа карта на Кипър през 1973 г. Златото обозначава кипърските гърци, лилавото означава кипърските турци анклави, а червеното обозначава британските бази. Дата 20 юли - 18 август 1974 г. (4 седмици и 1 ден) Местоположение Кипър Резултат Турска победа Кипърската гръцка военна хунта в Кипър се срива Гръцката военна хунта в Гърция се срива 200 000 изселени кипърски гърци. 50 000 изселени кипърски турци Териториално промени Турция заема 36,2% от Кипър Формиране на автономната кипърска турска администрация Воюващи Турция Турска организация за съпротива Кипър EOKA B Гърция Командири и ръководители Фахри Корутюрк Бюлент Еджевит Necmettin Erbakan Рауф Денкташ Никос Сампсън Glafcos Clerides Димитриос Йоанидис Федон Гизикис Сила Турция: 40 000 войници 160–180 цистерни M47 и M48 Турски кипърски анклави: 11 000–13 500 мъже, до 20 000 при пълна мобилизация Общо: 60 000 Кипър: 12 000 сила в изправено положение Гърция: 1800–2000 войници Общо: 14 000 Пострадали и загуби 1500–3 500 жертви (приблизително) (военни и цивилни), включително 573 KIA (

    Коментиран от #53

  • 52 Виталия

    10 11 Отговор

    До коментар #50 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това не е гавра, а желанието на турският народ. След опустошения от римляните Константинопол, на трона сяда Мехмед II Завоевателя, който изгражда градът отново от основите..
  • 53 И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ ТУРЦИЯ

    5 9 Отговор

    До коментар #51 от "ТУРЦИТЕ СА ТУРЦИ БЪЛГАРИ":

    И СКОРО ИСТАМБУЛ ЩЕ Е НОВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА И СВЕТЪТ ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БАЙ ГАНЬО

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Виталия

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "Реалист":

    Знаеш ли, има един филм "Аутсайдерът" не много известен. Преппръчвам ти да го гледаш. Един смел мъж, наричан аутсайдер, с помощта на една жена успява да пребори всички, които го смятат за такъв.

    Коментиран от #57

  • 56 боко

    7 2 Отговор
    тоя веселинъ да не е измисленият патриот бай Октай е повече патриот
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 магнит

    13 1 Отговор
    Преодоляването на политическата криза, която е и национална, може да се случи само чрез нова съдебна система. И отваряне на пътя към започването на съдебни процеси основани на законите на правото, но не и на законите на мръсните пари. Дела водещи до положителни съдебни присъди със затвор и конфискация. Дела срещу всички членове на корупцията и мафията - олигарси, политици, общински служители, общественици, лица от подземния свят, всякакви престъпници и грабители. Такива, за които се изнася информация чрез Магнитски, разни офшорни списъци, списъци на местни и международни служби за борба с корупцията и организираната престъпност. И забраната на подобни лица и осъждани престъпници да заемат каквато и да е държавническа служба - от чистач до президент.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хрис

    14 6 Отговор
    ДПС - проект и продукт на ЦРУ и турската МИТ (Национална разузнавателна организация). Инструмент за контрол и направляване на обществено-политоческото.развотие на страната.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 опг

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "Реалист":

    Почтеният е почтен, корумпираният е корумпиран. Както цветето е цвете и гойвното е гойвно.
  • 66 Чичо Пей

    17 1 Отговор
    Приемам казаното от г-н.Осман Октай.За да се нарича Р България държава,трябва да се закрие движението Доган,всички негови членове в управленски състави да бъдат разобличени осъдени на доживотен затвор.Да бъде осъдено вмешателството на резидентите от ДС-БКП,макар да са се пребоядисали в други цветове на мафията.България е държава на българските граждани,а не на мафиотските структури във всичките си измерения.Вън ДПС-ДС,БКП от участие,каквото и да е в Българските и Европейските ИНСТИТУЦИИ!Те са срам и позор за всяко цивилизовано общество!Да не ни претапят повече!!!
  • 67 АННА МИЛА

    8 6 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е слуга на ЕРДОГАН
  • 68 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Данко пръча":

    а ти ДАНКО да не би да си свестен щом обиждаш ХОРАТА ти лошо ЧОВЕЧЕ гледай ти ка може да стигнеш
  • 69 ИСТИНАТА

    3 2 Отговор
    И, тук е мястото ПАК да КАЖЕМ:До като ПРОЦЕНТА от гласувалите на ИЗБОРИ за ОПГ "герб" +"дпс" +"бсп" е ПО-ГОЛЯМ от 25÷30 %-та, ПРОМЯНАТА НЯМА КАК да ЗАПОЧНЕ!!! ТЯ е НЕВЪЗМОЖНА!!! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 САТЪРА НА ХАНА

    4 6 Отговор
    ОСМАН ОКТАЙ Е ТУРСКИ АГЕНТ ..... НИКЪДЕ НЕ КАЗВА ЧЕ АХМЕД ДОГАН БЕШЕ НАЗНАЧЕН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС ОТ ДРУГИЯ РОМ - ТОДОР ФЕРДИНАНДОВ ЯШАРОВ САКСКОБУРГОТА ЖИВКОВ
  • 76 Летописец

    10 8 Отговор
    БСП ли.? 😀🤣 Пълна лъжа ! Протурската партия беше създадена под натиска на американското посолство в София.
    БСП протестира пред Конституционния съд, че ДПС е Етническа и Верска? Но синия Конституционен съд тогава (мисля 1991г) отхвърли протеста. Спомням си, че и Георги Марков, син тогава и герберски сега, също беше конституционен съдия по делото.

    Коментиран от #77

  • 77 Не съм Хасан

    9 6 Отговор

    До коментар #76 от "Летописец":

    Браво,един да знае и помни. Наистина лъжите на тоя са огромни....
    Те, комунистите преди промените в края на 1989 извършват възродителен процес-сменят тук имената( както бе, и е в турция) и наритват турците към турция. Пак комунистите затварят Меди Доганов в килия-смъртен.
    Но изведнъж, за неколко месеца търпят некъф як обрат- освобождават Доган и му правят партия,ха!?! Бре, тия гадни комунисти, чудо на чудесата са...пълни смехории...

    А политическата сцена в България бе "узаконена" на "Кръглата маса"1990. И да не забравяме и Кой примъкна Доган в политиката - точно СДС предлагат Доган да седне на кръглата маса от страната на СДС. Пуделите на сащ-СДСедерастите на кръглата маса - дадоха му от своята квота!

    Ето ги и събитията:

    ..." 12 февруари 1990 г., начало 14:00 часа, край 18:25 часа ..
    .. ЛЮБОМИР СОБАДЖИЕВ:
    Благодаря Ви.
    Отвън седи и чака делегацията на движението за защита човешките права на турците, начело с Ахмед Доган. ..
    ... Настоявам делегацията на движението за защита човешките права на турците да бъде включена сега незабавно на масата, като ползува част от квотата на Съюза на демократичните сили. ... настоявам 3-ма души от делегацията, начело с Ахмед Доган, да влязат в тази зала.
    Благодаря за вниманието. .."

    Архивите са живи.

    Коментиран от #79

  • 78 Не съм Хасан

    12 2 Отговор
    Много бързо забравихме как бе регистрирана ДПС.
    Преди 1989 бяхме врагове на Запада, след 1989 за САЩ и Турция сме победена страна загубила Студената война.
    По искане на Турция през 1990 американското СДС вкара Доган и турското ДПС в българският парламент.Привикаха вече покойният Жельо Желев в САЩ дадоха му заповедите и когато се върна,узакони ДПС против Конституцията ни и пръв призна "независима" Македония.А ние сега посмъртно го наградихме и се "радваме", че сме колония на сащ и турция!!

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Бамбука

    7 3 Отговор
    Както винаги точен. Поздравления г-н Октай. Ръководството на ДПС е на разстояние от това, което представляват обикновените турци - работливи и честни граждани на България..

    Коментиран от #82

  • 82 Не съм Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #81 от "Бамбука":

    Обикновените турци още след Освобождението на България поради страх от отмъщение, се изнесоха към турско. Тук останаха само потурчени българи - много добре са се знаели, кой кой е. Поне разберете кой и какво ви е казал Мидхат паша по онова време... "Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. .."

    Коментиран от #86

  • 83 stan40

    3 3 Отговор
    Кирил Петков трябва да поиска съвет от Иван Костов за справяне с мафията, за да може да се направи промяната.
  • 84 КОЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антитурчин":

    Като гледам минусите който имаш явно много турчор има.
  • 85 Едуард Петров-Едо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Напълно сме съгласни, че Осман Октай Ефенди, Е ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ! В ТОВА СВОЕ АМПЛОА Г-Н ОКТАЙ ПРОЯВЯВА ЗАВИДНА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И ПОСТОЯНСТВО, ПРИ ТОВА С ЕРУДИЦИЯ, ВЕЩИНА И ИСТОРИЧЕСКА ПРЕЦИЗНОСТ! Не изключваме възможността, един прекрасен ден Осман Октай, който е ПО БЪЛГАРИН от много биологични българи, да заеме Висш Държавен Пост Министър Председател или Президент на РБългария! Защото, вижда се, че поне до този момент, никой политик не е говорил ТАКА СЪРЦАТО, ОТКРОВЕНО И КОМПЕТЕНТНО! БОГ ДА ПАЗИ Осман Октай, домът и семейството му! ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 86 Едуард Петров-Едо

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Не съм Хасан":

    Сега отново се налага да изтъкна, че Духовното е несравнимо по важно от биологичното! Ние, християните, имаме чудесни, Сърцати, много Благословени наши Братя и Сестри от Руски, Американски, Турски, Китайски, Африкански, Южно Корейски, Германски, Ромски, Израелски, Сръбски, Румънски, Шведски, Френски, Италиански, Английски, Индийски и прочее етнически и национален произход! А известният водещ Богослов Уалид Шоебат е етнически Палестинец! Можете да го чуете!

    Коментиран от #87

  • 87 Не съм Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Едуард Петров-Едо":

    Ако и ми преведеш какво си написал, ще съм ти много благодарен.