Last news in Fakti

6 Януари, 2022 10:00 2 463 17

На всеки 25 минути една от тях се самоубива

  • индия-
  • насилие-
  • жени-
  • самоубийство

Трябва да си дадем сметка за това, че бремето на непрекъснатите грижи, загубата на идентичност и недостатъчната подкрепа от семейството или приятелите води до сериозни проблеми с психичното здраве

На всеки 25 минути една от тях се самоубива - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Домашно насилие, ранни бракове, липса на свобода: на всеки 25 минути една домакиня в Индия се самоубива. Пандемията допълнително задълбочи този проблем.

През април миналата година две индийки, загубили своите най-близки хора заради пандемията, сложиха край на живота си в щата Мадхя Прадеш. Едната жена не могла да преживее смъртта на майката си и скочила отвисоко, а другата се самоубила, след като за една седмица от Ковид-19 починали трима членове на семейството ѝ.

"И двете жени са били омъжени. Страдали са от недиагностицирано депресивно заболяване, което не е било лекувано. А пандемията само е влошила състоянието им", казва за ДВ социален работник от гореща телефонна линия за превенция на самоубийствата.

В Индия една жена се самоубива на всеки 25 минути

Двете жени от Мадхя Прадеш не са изолиран случай за Индия. Правителствени данни сочат, че нараства броят на самоубийствата сред жените домакини: само през миналата година 22 372 са посегнали на живота си - по една на всеки 25 минути.

Общо през 2020 година в Индия се регистрирани над 153 хиляди самоубийства, като повечето от жените, отнели собствения си живот, са били именно домакини. Индия е страната в света с най-висок брой на самоубийства. На нея се падат 1/4 от всички самоубийства на мъже в света и цели 36 процента от самоубийства на жени във възрастовата група от 15 до 39 години.

Наблюдатели и женски правозащитни организации посочват множество причини за това, сред които домашното насилие, ранните бракове и майчинство, както и липсата на икономическа свобода. Ситуацията се влоши допълнително от пандемията и свързаните с нея локдауни, които сериозно ограничиха възможностите на индийските жени за участие в обществения живот.

Домакините са зависими и стигматизирани

Случаите на домашно насилие нараснаха, тъй като в пандемията много жени се оказаха блокирани у дома заедно със своите насилници. "Загубата на работни места доведе до по-малко автономност при домакините, повече натоварване, по-малко почивка и лично време", казва за ДВ Нелсон Винод Мозес, основател на фондация за превенция на самоубийствата.

Малко жени в Индия, страдащи от депресия или тревожност, обаче търсят професионална помощ - от срам или защото са стигматизирани заради проблемите с психичното си здраве. А слабата информираност и липсата на разбиране в обществото за положението на хората с депресивни разстройства само задълбочават проблема, казва психиатърът Тина Гупта.

"Домакините са група, която не е добре запозната и е финансово зависима за лечението си от членовете на своето семейство. Те са оставени да се справят сами с депресията и тревожността. Това обяснява и по-високото ниво на самоубийства", добавя Гупта.

Нужда е промяна на нагласите

Решението на всички тези проблеми преминава през сериозни промени в обществото. Необходимо е да се увеличи делът на работещите индийски жени, да се заздравят връзките вътре в семейството, с приятелите и общността, да се разшири социалната подкрепа и да се увеличи финансовата независимост на тези жени. Освен това трябва да се промени и отношението на обществото към тях, казва Мозес.

"Трябва да си дадем сметка за това, че бремето на непрекъснатите грижи, загубата на идентичност и недостатъчната подкрепа от семейството или приятелите води до сериозни проблеми с психичното здраве", подчертава той.

***

Ако и Вие таите мисли за самоубийство или се намирате в емоционална криза, не се колебайте да потърсите помощ от лекари или хуманитарни организации:

Ако живеете в България, можете да се обърнете за помощ към Дружеството на психолозите в България, което поддържа денонощна линия на номер 0888 429 730. Можете да се обадите на този номер или пък да изпратите СМС с молба да Ви върнат обаждането. Можете да потърсите за помощ и Българския червен кръст и да позвъните на неговия Телефон на доверието 02/492 30 30 или да потърсите информация в интернет: https://www.redcross.bg/activities/activities5/telefon.html. За съжаление, телефонът на доверието не работи редовно.

Ако живеете в Германия, можете да се обърнете за помощ към сайта https://www.befrienders.org/ или да позвъните на безплатния телефонен номер: 0800/111 0 111 и 0800/111 0 222.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fate

    12 3 Отговор
    Европейска и демократична България не е ли все още на първо място по брой самоубива спрямо населението ?

    Коментиран от #3

  • 2 Факти е клонинг на зелето.

    17 3 Отговор
    Препечатва им простотиите!
  • 3 Рошко

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Fate":

    Не е, Индия донякъде е независима и странно ако толкова много се самоубиват там как тъй тогава са най многолюдни, или и мъжете им раждат според дойче зеле
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    и в БЪЛГАРИЯ има самоубийства самозапалвания до тук ни докара 32 ГОДИНИ капитализъм

    Коментиран от #14

  • 5 Подсъзнателната игра

    12 1 Отговор
    И кво, сега е време и Българите да се помислим, какво ни остава? Самоубийство? ДВ не случайно пуска такива бливочи, които влизат във вашето подсъзнае, та в момента на отчаяние, хоп, мозъкът подсказва, какво да направиш.
  • 6 Сивата чапла

    13 0 Отговор
    Айде и Индия тръгнаха да оправят. Гледайте си старите моми в Германия и женствените мъжлета!
  • 7 гошо

    5 0 Отговор
    "Нужда е промяна на нагласите" мчи как! промяна му е майката. индусите да вземат да прегърнат идеите на дже.ндъ.риз.Ъма, да се присъединят към Оная конвенция, и всичко ще потече по мед и масло.
  • 8 Зззз

    7 0 Отговор
    Това е инспириран от културно етническата идентичност. Оставете хората да живеят така както разбират живота. Не е необходимо на всяка манджа да сте меродия. Оправете собствена та си държава, че хич не сте цъфнали и вързали ,или ви трябват паразити оттам?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дуай Липа

    1 0 Отговор
    трябва им или Истанбулска, или Калкутска конвенция, иначе оправия няма. И няколко бустера, къде без ваксини
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ ЗАЙЧАРНИКА ЗАЩО

    2 2 Отговор
    ГО НЯМА НА ВОДОСВЕТА ОБЛЕЧЕН С НЕЗАКОННИЯ СИ МЕНТЕ ГЕНЕРАЛСКИ МУНДИР ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 село Арнаутито

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами Козлодуйчо, като не ти харесва капитализма, защо не емигрираш в Куба бе мой човек? Кеф ти комунизъм и хубаво време там.
  • 15 Джими

    4 0 Отговор
    Брей тея евро джендъри са много зле. Все само жени са жертвите. Според тях мъже не се самоубиват.
  • 16 незнайко

    3 0 Отговор
    Имат нужда от РАЗРЕЖДАНЕ и го правят !!! Защо не напишете на 25 минути колко деца се раждат ??? ХИЛЯДИ !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.