Last news in Fakti

29 Декември, 2021 23:00 2 394 19

Жените в Афганистан: живот в капана на ограниченията

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • кабул

Нито една държава до момента не е признала управлението на талибаните, които завзеха властта в Кабул в средата на август

Жените в Афганистан: живот в капана на ограниченията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато поеха властта, талибаните обещаха умерено управление. Но въведените от тях забрани говорят за друго. На жените се налагат все повече ограничения. А сега и шофьорите са принудени да спазват нови правила.

Четири месеца след бруталното завземане на властта в Афганистан, талибаните ограничават все повече сфери на обществения живот. Занапред в страната е забранено да слушаш музика, докато шофираш. Това става ясно от писмо на новото Министерство за насърчаване на добродетелта и борба срещу порока, което беше раздавано на хората по улиците. Говорител на въпросното министерство потвърди нововъведението.

Жена в автомобила? Само с хиджаб.

Правата на жените също са допълнително ограничени. Те вече ще могат да се возят в автомобил, само ако носят хиджаб. Талибаните обаче не са дефинирали изрично какво точно означава хиджаб. В Европа хиджабът се разбира като ислямска забрадка, но може да означава и допълнително закриване на лицето или останалата част от тялото. Повечето афганистански жени носят забрадки.

Освен това шофьорите са призовани да не качват в автомобилите си жени, които пътуват повече от 45 мили (около 72 километра) без придружител от мъжки пол. В писмото, което беше разпространено и в социалните мрежи, шофьорите бяха инструктирани и да правят почивки за молитва.

През последните няколко седмици талибаните сериозно ограничиха правата на жените. На афганистанските телевизии вече е забранено да излъчват драми и сапунени опери с участието на актриси. Министерството на добродетелта призова освен това телевизионните журналистки да носят хиджаб.

Правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" осъди ограниченията и ги определи като "груба намеса в правата на жените". Новата политика за пътуване превръща жените в "затворнички", заяви Хедър Бар, която отговаря за правата на жените. "Мярката не позволява на жените да се движат свободно или да отидат в друг град, да могат да правят бизнес или да избягат, ако станат жертва насилие у дома", казва Бар от "Хюман Райтс Уоч".

Талибаните посегнаха и на изборните институции

Талибаните ограничават не само правата на жените. Те затягат и курса си по отношение на политическия ред в страната. Радикалните ислямисти разпуснаха Независимата избирателна комисия и Комисията за изборни жалби. "Няма нужда от тези органи", заяви говорителят на талибанското правителство Билал Карими. Той допълни, че наскоро са били премахнати две министерства - на мира и на парламентарните въпроси.

Избирателната комисия, създадена през 2006 година, имаше за задача да организира и наблюдава президентските и други избори в Афганистан. Представителят на предишната афганистанска власт Халим Фидай осъди разпускането на комисиите. Решението показва, че талибаните "не вярват в демокрацията", заяви той. Бившият губернатор обвини радикалните ислямисти, че осигуряват властта си "чрез куршуми, а не чрез избори".

Нито една държава до момента не е признала управлението на талибаните, които завзеха властта в Кабул в средата на август. Те обещаха, че новото управление ще е по-благосклонно от това през 1990-те години. Но решения като възстановяването на Министерството за насърчаване на добродетелта и борба срещу порока породиха съмнения относно тази заявка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американците

    3 5 Отговор
    Да се върнат
  • 2 Раданч Татлъту

    25 2 Отговор
    Ми ,да дойдат в България!Ше ги направим плеймейтки,инфруенцърки и адреналинки.👧🤡🥳👍

    Коментиран от #4

  • 3 Откъдето

    11 0 Отговор
    Са ги прогонили не са се върнали
  • 4 Трудно

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    как да дойдат, като не могат да избягат. Не могат да пътуват повече от 70 км. без придружител (мъж). Явно е премислена мярката.
  • 5 Нане

    7 1 Отговор
    свидни отрочета на хамерикамци,пакистанци и саудитци
  • 6 Дъ Мозък

    12 2 Отговор
    а ако слезне да пикае после пак се качи в колата наново ли започват да се броят 70 километра

    Коментиран от #13

  • 7 Гьобелс Дойче

    29 1 Отговор
    Що, в ЕС да не е по различно- Covid рестрикции, забрани, маски , залени пропуски,... задължителни квоти за % мигранти и ЛГБТ в най-различни сфери.., родител 1и2, еднополови бракове, които са в разрез с конституциите на страните..,налагане на Истанбулски перверзии против волята на хората..,преименуване на християнските празници в християнски страни и още и още...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 майката на костов

    1 6 Отговор
    Ако американската армия обичаше сбърканяците в Афганистан, нямаше да избяга! US Army не обича обратните хора!
  • 10 ха ха

    3 0 Отговор
    Не разбирам... ДВ ги гони някаква шизофрения... Къде са мечетата да ги посрещате, бре? Нали женици с промити мозъци от вашите пасквили ги посрещаха с мечета? Пълно раздвоение на личността... Да вземем да събираме пари за кьолнска катердала и площад... да не вземат талибанките да се почувстват пренебрегнати... :D
  • 11 АННА МИЛА

    6 1 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ не са ХОРА а ЧУДОВИЩА

    Коментиран от #12

  • 12 Велето на Дойчо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "АННА МИЛА":

    Скъпа Анна! Талибаните дойдоха на власт без да произведат и един изстрел! 100 000 марионетна армия въоръжена с най-модерно оръжие от САЩ премина на страната на талибаните, веднага щом САЩ се оттеглиха от Афганистан! Афганистанците обичат талибаните!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Перо

    5 1 Отговор
    Талибаните нямаше да получат властта даром,ако не бяха подкрепени от народа. Видя се как всички полицаи и военни захвърлиха униформите и се присъединиха към тях! Само европейските и американски олигофрени не познаващи религията,културата и манталитета на местните хора може да вземат решение да ги направят джендъри по техен образ и подобие! Не знам какво очакват сега от талибаните. Всички афганистанци са САМО икономически имигранти,защото там няма дискриминация и репресии на религиозна и политическа основа. Талибаните казаха,че не преследват никой по горните причини!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    3 1 Отговор
    Кой ще върне парите на данъкоплатците и жертвите от САЩ, БГ и ЕС закопани от години в Афганистан и кой конкретно е виновен за това безумие да приобщава мюсюлманските фундаменталисти към европейските ценности. Не наднича ли зад гърба на тези страни Израел зад близко-източните конфликти. Чии интереси защитиха ЕС и НАТО, извън обсега на тяхната дейност!
  • 17 pbdan

    5 0 Отговор
    Зле са жените, обаче бягат основно млади мъже (над 90%), а те са най-малко дискриминираните в Афганистан. Никой не успя да ги циливилизова (те самите не искат) - нито ОК, нито СССР, нито САЩ. Трябва да се оставят сами да се оправят както желаят за няколко хилядолетия.
  • 18 вариант

    0 1 Отговор
    министерство на добродетелта и министър - ББ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.