Last news in Fakti

7 Януари, 2022 19:00 11 704 58

Ултиматуми и шантажи: финландската грешка на Путин

  • русия-
  • финландия-
  • владимир путин

След като изгуби повечето си съюзници и партньори и продължи остро да се радикализира, Кремъл вече принуждава дори необвързани страни да се отказват от неутралитета си

Ултиматуми и шантажи: финландската грешка на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оказва се, че никой друг не е дал толкова голям принос за укрепването на НАТО, колкото Владимир Путин. С непохватната си политика на ултиматуми и шантажи Русия тласка неутрална Финландия към влизане в алианса.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо заяви в новогодишното си обръщение, че руските изисквания да се гарантира безопасността на Руската федерация, а НАТО да престане да се разширява, противоречат на установения ред за гарантиране на европейската сигурност и засягат също така интересите на финландците. Финландия си запазва правото във всеки един момент, без да иска от никого разрешение, да подаде заявление за присъединяване към Северноатлантическия договор, съобщи по-късно финландската министър-председателка Сана Марин.

Защо Финландия изведнъж промени тона

Нека да си припомним, че съвсем доскоро тъкмо Финландия беше давана за пример на украинците като държава, която десетилетия наред тясно си сътрудничи с Русия и не влиза в НАТО, съхранявайки редом с това своята независимост. Какво обаче се промени?

На фона на стремителното изостряне на ситуацията около Украйна, в началото на декември същият този финландски президент Саули Нийнистьо разсъждаваше на глас за необходимостта да се отчитат и интересите на Русия. А мнозина други експерти и политици, включително и мъдрият германски дипломат Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция за сигурност, съветваха Украйна да вземе пример от Финландия, която членува в ЕС, но не и в НАТО.

Всичко обаче се промени след ултиматума на Русия към „колективния Запад“, с който се искат някакви така наречени „гаранции за сигурност“ и се настоява да спре каквото и да било бъдещо разширяване на НАТО. Според чуждестранните разузнавателни служби Кремъл е концентрирал край украинската граница над 100 000 войници, а по всички личи, че и ментално Кремъл изцяло се е концентрирал върху Украйна. По този начин, прицелвайки се единствено в едни бъдещи преговори със САЩ и с НАТО, Путиновата дипломация е решила да игнорира както Евросъюза, така и други държави наблизо, които не влизат в Северноатлантическия алианс.

Финландците просто не можеха повече спокойно да наблюдават какво става в Донбас. За тях разширяването на руската „зона за сигурност“ – така, както си я представя Кремъл – означава да се откажат от собствената си сигурност и да се върнат в онова полузависимо положение, в което страната се намираше по времето на СССР, когато Москва беше в състояние да забрани на Финландия да приеме плана Маршал, а по-късно и да се присъедини към Европейската икономическа общност, днешния ЕС.

Кремъл изобщо не крие, че според руската гледна точка Финландия всъщност няма право да вземе решение за присъединяване към НАТО. Кремъл смята, че това пряко произтича от мирния договор, подписан през 1947 г. в Париж, който рязко ограничи военните възможности на финландската армия.

Вярно, че за това говорят не официални представители на Москва, а многочислени пропагандисти, които изпадат в истерия още при първото споменаване на възможно членство на Финландия в НАТО и надигат шум за някаква заплаха срещу Санкт Петербург. Официално Кремъл не възразява срещу разширяването на военните възможности на Финландия, включително и при покупката на съвременни американски изтребители. Но само при едно много строго условие: Финландия да не се присъединява към никакви отбранителни блокове.

За самата Финландия правото да влезе в НАТО е най-силният аргумент в областта на сигурността. Докато тази възможност все още е на масата, на финландците им е гарантирано уважително отношение от страна на Русия. Но ако внезапно, дори само на теория, потръгнат разговори за забрана на по-нататъшното разширяване на НАТО, Финландия автоматично се оказва сам-самичка срещу Русия, тоест – изпада в зависимост от Кремъл и влиза в Московската сфера на влияние.

Не е тайна, че повече от 50% от финландците по традиция се обявяват срещу влизането на страната в НАТО. Известно е обаче и друго. През последните години, особено след като Русия анексира Крим, във Финландия броят на привържениците на членство в НАТО постоянно расте.

Психологическият ефект вече е налице

И ето, че чрез своята непохватна външна политика на ултиматуми и шантажи Москва собственоръчно даде силен коз в ръцете на привържениците на тази кауза както във Финландия, така и в НАТО. От такава гледна точка става видно, че никой друг не е дал толкова голям принос за укрепването и по-нататъшното разширяване на НАТО, колкото Владимир Путин. Руският президент най-напред само за няколко месеца успя да промени нагласата на украинците, които в мнозинството си не желаеха членство в НАТО. А сега излиза, че в борбата си за същата тази Украйна той започва да променя нагласата и на финландците.

И нека не забравяме, че настояването на Русия НАТО да не се разширява повече в бъдеще, няма практически шансове. Това радикално настояване всъщност е просто вдигане на залозите преди преговорите в Женева с очакването, че Кремъл все пак ще получи нещо по-умерено. Разбира се, ако не се окаже най-обикновен предлог за началото на война…

Но психологическият ефект вече е налице: нагласата на финландците се е променила, и то трайно. А страховете не се забравят толкова лесно. В този смисъл, след като изгуби повечето си съюзници и партньори и продължи остро да се радикализира, Кремъл вече принуждава дори необвързани страни да се отказват от неутралитета си. Такава политика едва ли може да бъде наречена далновидна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 70 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    117 45 Отговор
    С приятели като НАТО на Финландия и врагове не са и нужни
  • 2 Сандо

    106 26 Отговор
    Ох,пак ли бълнуванията на ДВ!Редакцията,бъдете добри хора,отървете ни от тези .... и от техните ....... .Много ви молим,имайте милост към четящите и мислещи хора!
  • 3 Много е кух късака

    42 77 Отговор
    Направи всички свои врагове. Съветниците му сигурно се гъбаркат с него и като се издъни се хилят зад гърба му.
  • 4 Чукча писател

    46 81 Отговор
    Ей сега съветските драскачи ще подскочат ... Нищо . Нека да заработват, да се връща макар и мищожна част от грабежите на кремълската хунта.
  • 5 3833

    96 40 Отговор
    О боже, човека, който е писал тази глупост не трябва да докосва химикал и клавиатура.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 не моа са сета

    45 62 Отговор
    ама май финландците плющяха много лошо руснаците. Так оваха им родата до девето коляно. Много лоша гавра. Помнят, помняааат.

    Коментиран от #13, #22

  • 8 Алкоголик

    35 70 Отговор
    ХУЙЛО ШАЛОМОВИЧ ПИЧКИН зорлем ще докара НАЙ-МОГЪЩАТА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ - НАТО,...до вратата на ПУТКИНСТАНСКИЯ ЛАЙ.НЯН КЕНЕФ
  • 9 Наско

    46 25 Отговор
    Защо няма автор статията? Това дойче дебеле е много общо! И аз съм писал за тях.
  • 10 Професора

    69 30 Отговор
    И Адолф така си мисеше и после Германия беше половин век окупирана!

    Коментиран от #27

  • 11 ханс

    65 25 Отговор
    Немско зеле - каймака на утайката в медийното пространство
  • 12 DWC

    31 12 Отговор
    Айдее.. че много се запушиии...
  • 13 ФАКТ !!!!

    37 43 Отговор

    До коментар #7 от "не моа са сета":

    Финките ..буквално ..ЗАГРОБИХА Руслямският Пишман Аскер!

    Коментиран от #18

  • 14 2121

    56 21 Отговор
    Нищо не разбрах.Дойче Веле,отдавна пише неща,които или не са проверени,или лъже.Какво ще прави пияна Финландия,ще видим и проследим.Не разбрах за какви гафове на Вл. Вл. Путин тава дума.Къде е сгрешил-пак не е ясно.Ако,ще пишем глупости,подобно на мисирките в България,поне го съобщете.Днес прочетох,друго писание,как Германия,вече не вярва на Русия ,а вярва на тъпите сащ.Пак не разбрах,защо?Взаимоотнишенията на дипломатично ниво на отделни страни,не почива на чувства, а на ясни договорки,които се взимат след съответните срещи между Външни Министри.Какви са тези безмислици?И без това Българската политика се лута, поради двама мошеника, които със себе си не са наясно, камо ли,да правят политика с други държави,освен ако не ни продават,за това не е нужен ум.
  • 15 Що така бе?

    30 15 Отговор
    Колкото повече греши Русия,толкова повече печели,откадя накадя??

    Коментиран от #16

  • 16 Ушанка

    27 49 Отговор

    До коментар #15 от "Що така бе?":

    Печели ,я ...23 г. ПУТЬОВСКИ режим--- 120 $ минимальная Рабочая зарплата.
    Ха-ха-ха
    Алкаши
  • 17 Кинжал

    61 16 Отговор
    Моите директни наблюдения върху Финландия и финландците е, че те въобще не симпатизират на НАТО и дори напротив - твърдо искат да запазят неутралитета си. Те са прагматични и миролюбиви хора, предпочитащи да развиват наука, образование и високотехнологични производства, като при това са силно обвързани икономически с Русия. Не харесват много руснаците, но имат силен респект от тях.
  • 18 Гост

    39 12 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ !!!!":

    Да, ама не! В крайна сметка руснаците си взимат от Финландия повече отколкото искат в началото, без да им дадат друго в замяна, както е било в началото! Фините разпиляват руснаците, ама губят войната и доста територия...
  • 19 Дойче Зеле....

    32 11 Отговор
    И неговият мегафон в БГ-ФАКТИ Ги Би. Дори заглавието не е нужно да се чете.Подминавам.

    Коментиран от #20

  • 20 Да ама не подмина

    7 22 Отговор

    До коментар #19 от "Дойче Зеле....":

    и драсна някаква глупост.
  • 21 редник

    32 8 Отговор
    Е-ех, едно време "Работническо дело" по-добре пропагандираше...
  • 22 Смешник

    29 12 Отговор

    До коментар #7 от "не моа са сета":

    Те толкова ги плющяха че загубиха 2/3 от територията си.

    Коментиран от #41

  • 23 ГЛЕЙ СИГА

    26 10 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА НЕ СТЕ НАМАЛИЛИ ХОНОРАРИТЕ БЕ САМО ТЪПОТИИ АБЕ НАМЕРЕТЕ ПРОДАЖНИ НО УМНИ И НАЧЕТЕНИ ХОРА ЩОТО МАЙ САМО ФАКТИ ВИ ПУБЛИКУВАТ / ЕЙ ДА НЕ СТЕ НАЗНАЧИЛИ МИСИРКИ ОТ ПП И ИТН СТИГА ПЛАТЕТЕ ИМ АМА ДА НЕ ПИЩАТ САМО ДА НОСЯТ КАФЕ ЩОТО ГОЛЕМ СМЕХ
  • 24 Някой не четат история. ..

    34 13 Отговор
    И се открехват на тема войната с Финландия. Не се интересуват от причините,за избухването.Началото на войната.Защо такива жертви и неуспехи?Причините за тях? Кои военачалници са подходили тотално аматьорски и са пратили не обучени, не окомплектовани войски.След неуспехите и след намеса от кадърни хора фините са разгромени.И губят не само военно.Ако се бяха съгласили на предложенията щяха дори да спечелят територии в замяна на териториите които иска СССР около Ленинград. Но от тази война СССР направи нужните изводи за воденето на зимна война, какво снаряжение е нужно, храна,маскировката.Какви танкове са нужни за борба с ДОТ (бетонни бункери). Как да се готви техника за сурова зима.Някой хора бяха разстреляни.Други повече не им се повери командване.Това бе ценен урок и опит.Както и войната в Монголия преди това на ХанхинГол, където Жуков прояви своят талант.Неговият предшественик почти бе загуцил (за което го и разстреляха).Изобщо да загубиш битка не е фатално ако се поучиш от нея.Но русофобите врякат. Ако погледнете БГ историята сред 1878 през войните колко поражения имаме...то не е само "велики сме"!

    Коментиран от #45

  • 25 резат

    5 2 Отговор
    рюсню !
  • 26 ГруЮ

    31 11 Отговор
    Финландците не са глупаци. Никога няма да си позволят да станат мишена на руските ракети или потенциално бойно поле. Все пак и за тях е ясно, че не е 1939 г.
  • 27 ГруЮ

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Тя все още си е такава със 140 американски бази на своя територия.
  • 28 Тов. Членин

    12 9 Отговор
    Друзья опять на амбразуре !
  • 29 Човек с памет

    21 8 Отговор
    Нови лъжи от DW.
  • 30 Дсса

    26 7 Отговор
    Глупости на търкалета! На Финландия, Швецияи Австрия неутралитета им свърши с влизането в ЕС. Да ви припомням ли, че Австрия приземи принудително самолета на Ево Моралес да тързи Сноудън по заповед отгоре (от Вашингтон). Това неутрална държава не би направила. Ама нека автора да е прав, Финландия заради Путин може да влезе в НАТО. Ама пък НАТО не може да разчита на Турция за война срещу Русия. Още 2008-ма Турция не пусна американски бойни кораби в помощ на Грузия. Слагам Ф. и Т. на кантара, Т. тежи повече.
  • 31 ДаЗдраПерМа

    21 2 Отговор
    ключовата дума в статията е че Финландия ще купи съвременни американски изтребители. Другото не е важно.
  • 32 чичо

    17 23 Отговор
    Леле колко червени боклуци са писали тук. Много скоро ще разрешим на полицията да стреля без предупреждение, като в някои бивши републики от кочината..

    Коментиран от #34, #38

  • 33 Политиката

    7 15 Отговор
    (особено геополитиката) не е за недоучили комплексари-тройкаджии със смешни прякори от савецкото симеоново. Хахаха
  • 34 вуйчо

    8 7 Отговор

    До коментар #32 от "чичо":

    Не са чак па толко много , многоникови са ... и тук почнаха като в Блийз , манипулиране на вота ..
  • 35 dron

    9 4 Отговор
    Според много доктори ,в това число и аз , зануленият страда от Алцхаймер. Дано го лекуват не с руски
    лекарства.
  • 36 Гьобелс Дойче

    19 10 Отговор
    Много работа имат дойче лъже тия дни. Истеричните плюнки са им навсякъде
  • 37 АЛО ФАКТИ АДЕ СЕРИОЗНО

    9 15 Отговор
    ФИНЛАНДИЯ ШВЕЦИЯ НОРВЕГИЯ АВСТРИЯ И ДРУГИ СЕ РЕДЯТ НА ОПАШАКА ЗА АМЕРИКАНСКИ БАЗИ И РАЗПОЛАГАНЕ НА РАКЕТИ НА НАТО /МНОГО СА УПЛАШЕНИ ОТ ПУТИН И БЪРЗАТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ АГРЕСИЯТА МУ НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗПРЕВАРИМ И ДАДАДЕМ РУШВЕТ ЗА ДА ИМА БАЗИ НА НАТО ПО ЧЕРНО МОРЕ

    Коментиран от #53

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дойче веле

    7 22 Отговор
    Много приказки за нищо. Масква открито заплаши, че ще анексира Финландия и затова тя поиска да влезе в НАТО. Това е.
  • 40 Путин

    12 22 Отговор
    Моите съюзници са русофилите в Болгаристан, Киргистан, Таджикистан и Лудият Лукашенко с доказана шизофрения. Това е, други нямам.
  • 41 Сега ще си я върнат

    13 18 Отговор

    До коментар #22 от "Смешник":

    Сега им се е паднало да ги наведат и да ги онодят пак. Хем ще си върнат територията. Много народи им точат ножа. Много народи имат да им връщат за окупациите. И ние, включително.
  • 42 Ха ха ха ха ха

    19 4 Отговор
    Е, вече пяна им излиза от устите от безсилие..... а Путин си прави каквото си иска
  • 43 ФИНЛАНДЕЦ

    21 9 Отговор
    АБЕ БАЛЪК ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ПЕЧЕЛИМ ОТ ТЪРГОВИЯТА С РУСИЯ БЕ И КВО ЗАРАДИ НАТРОВСКИ ШМЕКЕРЛЪЦИ ДА ЯДЕМ СОПАТА КАТО ЛИТВА ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ И ДА ХОДИМ ДА ЧИСТИМ КЕНЕФИ В АНГЛИЯ АБЕ ТИ ДА НИ СИ СИ ПАДАЛ НА ГЛАВАТА КАТО МАЛЪК
  • 44 оня с коня

    11 15 Отговор
    Ако не съществуваше Ядрено оръжие,НАТО да е одъвкал Русия за по-малко от Месец.Да,обаче за жалост съществува и не случайно Висш Руски Генерал- Анализатор заяви,че ако след въпроснияМесец на Съпротива с конвенционално Оръжие Русия бъде натикана в Ъгъла,няма да се поколебае да използва Ядрените си Бомби и Ракети.А че тоя Главанак Путин ще потроши Света като нищо ако бъде заплашена Властта му е извън Съмнение,защото лично в Прав текст заяви че "На мен Свят в който Русия няма място не ми трябва"!А ето ги и Руснашките "Хитрости на Иванушка",които се пробутват на Запада:Русия няма нищо против Финландия да се въоръжава колкото си иска,пък било то и с Най-модерна Техника и самолети...само обаче да не влиза в НАТО?!Ами естествено че тая Държава-дребосък колкото и Оръжия да си накупи,то Русия ще я смачка само за броени часове.Ако обаче влезе в НАТО,нещата стават Коренно различни!И да уточним:Не че Русия смята Запада за Балъци и предлага подобни Абсурдни Условия щото открай време е осъзнала Кой стои срещу Нея - просто по традиция пробва колко е Дълбока водата.

    Коментиран от #46

  • 45 ха ха

    11 12 Отговор

    До коментар #24 от "Някой не четат история. ..":

    Искаш да кажеш, че и да си отстояваш земята и да не я отстояваш русите печелят? Точно това разбират малките народи, това разбира и Западът. Затова всички напират за НАТО, щото баба меца мняма проблем да ги жертва като арменците за назидание... Или да им влезе в двора за да си подсигури Ленинград, примерно... Щото хората знаят, че на мечка вяра не можеш да имаш... Още повече на мечка Освободител... Питай Стамболов... или там майките на загиналите край Одрин 1912 ;)

    Коментиран от #48, #49

  • 46 ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "оня с коня":

    Е, с ядрено оръжие я сдъвка за 45 години... И предстои ново сдъвкаване... след още 30-40 години... Дори има вероятност да го доживеем ;)
  • 47 0фф0

    20 7 Отговор
    Глупости са изводите в статийката, защо не се отчита че Русия не иска да води войни не защото няма да ги спечели, напротив, а защото познава най добре войната, достойно поведение на миролюбива християнска държава. За изнудване и шантажи търсете нато - те са майстори на лъжата.

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "ха ха":

    „Нация с население под пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона паунда годишно е поставена на полето в рамките на четиринадесет дни след мобилизацията на армия от 400 000 души и в течение на четири седмици премести тази армия на над 160 мили във враждебна територия, превзе една крепост и инвестира друга, воюва и спечели две големи битки срещу наличните въоръжени сили на нация от двадесет милиона жители и спря само пред портите на враждебната столица. С изключение на японците и гурките , само българите от всички войски влизат в битка с фиксираното намерение да убият поне един враг."
  • 50 Без срам

    11 6 Отговор
    Се пишат глупости, хем над 50 процента не щат нато, хем Русия да спре защитата на Донбас и луганск, които са си руснаци при положение, че Русия е достатъчно силна да ги защити и спаси, това е нечовешко и неморално, бе господа либерасти
  • 51 Владимир

    4 2 Отговор
    По-голяма глупост от това, не може да има !
  • 52 Владимир

    7 6 Отговор
    Това са си 100% манипулации на САЩ.
  • 53 Ebter

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "АЛО ФАКТИ АДЕ СЕРИОЗНО":

    Мисля, че е просто ..забранено Финландия да влезе в НАТО. Та когато говорим за Украйна и ядрени ракети против Москва и Санкт Петербург, то какво остава за Финландия, която е съвсем до Петербург??? Май западняците трябва да си спомнят, че Финландия както и ..
    Полша са били "бисера," на руската царска корона доста столетия. Май скоро трябва да им се напомни това ..
    и то с действия, иначе те не разбират от думи!!!
  • 54 И ас да река

    3 5 Отговор
    Скандинавската Тройка,бившите соц страни преминали в другия обор Нато,никой не ги бръсне за 2 цента.Нещата са ясни,разговарят Атовете ФАЩ и СССР .Ние и Тройките за тях сме гнеди това е дереджето Седларов.
  • 55 Антикомунист

    1 0 Отговор
    Некадърния пес сам вкарва вълка в кошарата: народна поговорка......
  • 56 Антикомунист

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "0фф0":

    Русия миролюбива, много смешно твърдение, защото историческите факти са за агресор който е нападал включително и България два пъти!!!!!

    Коментиран от #58

  • 57 Антикомунист

    1 1 Отговор
    През 1916г. И 1944
  • 58 Ооо

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Антикомунист":

    Само толкоз ? Тия Руснаци са виновни за всичко .Защо ни ставят пак свободни след тия освободителни нападения :((((