Last news in Fakti

8 Януари, 2022 19:00 4 228 55

Какво да се направи, за да живеят българите по-добре? Четири стъпки:

  • еврофондове-
  • българия-
  • българи-
  • ес-
  • европа-
  • живот-
  • еврочленство

Вече 15 години България е част от ЕС. Ползите са ясни. Но може и да е още по-добре.

Какво да се направи, за да живеят българите по-добре? Четири стъпки: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2021 година се навършиха 30 години от разпадането на СССР. През 2022 година България отбелязва 15 години от членството си в ЕС. Имаме вече достатъчна времева дистанция, за да започнем оценяването на тези две събития.

От гледна точка на сухата статистика нещата за България изглеждат по-скоро добре. БВП на глава от населението в страната вече е с над 50% от средното за ЕС. С този резултат обаче сме твърдо на опашката. Дори БВП на съседна Румъния е над 70% от средното за ЕС. В началото на новия век икономически ние, българите, бяхме на едно и също ниво с румънците и в някои отношения дори ги изпреварвахме. Сегашният резултат би трябвало да породи дебат за бъдещето.

Същевременно обаче България се представя много по-добре от държави, които не са членки на ЕС. По последни данни на Световната банка, БВП на България е около 73 млрд. долара, а на Сърбия - 57 млрд. долара. Тази разлика в наша полза се дължи най-вече на ефекта на еврочленството - другите фактори за двете държави са сходни.

Като макроикономическа политика източноевропейските страни членки на ЕС продължават да се различават от запада по един основен фактор - разпределението на данъчното бреме. Обобщено, ако средното за ЕС е да събира като данъци около 40% от БВП (39,2% за ЕС и 39,6% за еврозоната), в Източна Европа усреднените стойности са по-скоро около 33%. "Шампион" е Румъния с 25%, следвана от България с 29,8%, Литва и Латвия с около 31%. Групата на централно-европейците е компактна: Унгария - 33,4%, Чехия - 33,2%, Словакия - 33,7% и Полша - 35,3%. С малко по-високо данъчно бреме са Хърватия и Словения - 36,8%.

Тенденцията на сравнително по-ниски данъци в Източна Европа е съчетана и с по-голям дял на непреките данъци като ДДС и по-малък дял на преките (лични и корпоративни). България и Хърватия тук са шампиони с около 50% дял на непреките данъци, което всъщност допълнително намалява преразпределителната функция на държавата. Това е и един от факторите, които водят до повишаване на неравенството у нас - показател, по който сме безспорни шампиони в ЕС.

Четири важни стъпки

На фона на тази ситуация следва да се запитаме: каква трябва да е политическата и икономическата стратегия на страната през следващото десетилетие? Ето моя отговор:

1) България би трябвало да се стреми да извлича максимални ползи от еврочленството си чрез по-плътна интеграция в ЕС. Намирайки се географски в периферията, необходимо е да компенсираме тази отдалеченост с по-добро приложение на общите правила, стандарти и норми. Влизането в еврозоната е ключово от тази гледна точка и то трябва да бъде основен стратегически приоритет. Добре е, че новото правителство фиксира 2024 г. като своя цел - остава сега и да я постигне. Шенген, както и участие във форми на засилено сътрудничество в рамките на ЕС ще са само от полза за България. От тази гледна точка в краткосрочен план е изключително опасно превръщането на страната в антиваксърски анклав, което може да доведе до допълнителна маргинализация по чисто медицински причини.

2) България явно има сериозен нереализиран потенциал за наваксване спрямо страните от централна и западна Европа. Този потенциал се възпрепятства вероятно от два фактора. Първият е познатата корупция и слабост на правовата държава, които със сигурност отблъскват сериозни инвеститори - и местни, и чуждестранни. Не е нужно да се обяснява какво трябва да се прави в това отношение - достатъчно би било институциите да започнат да действат не като партийни чадъри, а наистина като независими арбитри и регулатори.

Не по-малко важна е обаче модернизацията на администрацията с оглед на ефективност и бързина на услугите. Дигитализацията и въвеждането на нови управленски практики са безспорен ресурс, който трябва да използваме. Естония може да ни бъде пример в това отношение, но трябва да е ясно, че без подобряване на образованието в страната възможностите за модернизация ще са силно ограничени.

3) В България има място за сериозен данъчен дебат. Очевидно е, че ще е нелогично и неразумно да преминем от сегашните нива на данъчно облагане към тези на Германия или Швеция. Но постепенен преход към нивата на Естония и Централна Европа (около 33%), не само не е изключен, но очевидно се предполага от общите тенденции в ЕС. Въпросът е това да се прави поетапно и да има добри и ефективни планове за изразходването на допълнителните средства. Като начало - въвеждане на необлагаем минимум и постепенно покачване на осигуровките изглеждат задължителни мерки. По-трудният въпрос е създаване на дългосрочна рамка, в която би могло да се въвеждат плавни и ограничени повишения на някои (преки) данъци. Този план трябва да е скрепен и със стратегия какво ще прави страната с парите. Една по-добре финансирана социална, здравна и образователна политика би могла да се превърне и в гаранция за по-успешна модернизация на България. А и би направила страната атрактивна за млади хора.

Дори и след една такава ограничена реформа България пак ще остане сред шампионите по ниско данъчно бреме в ЕС и не би загубила конкурентните си предимства. Въпросът е, че това конкретно предимство (ниски данъци) изглежда не е решаващо, когато инвеститорите търсят образована и квалифицирана работна ръка.

4) Един голям, неизползван ресурс за България е интеграцията на целите Балкани в ЕС. Докато нашият регион остава разпокъсан и разделен от граници и ценности, той не може да се възползва от икономическия си потенциал. Десетки милиони хора, прекрасни исторически градове, храна, музика и т.н. може да привличат годишно милиони туристи и милиарди инвестиции, ако го няма страха от конфликти и разпарчетосвания. Само че през последните няколко години ние не работим ефективно за защита на собствения си интерес, а правим точно обратното.

В ЕС щастието не идва през отказ от свобода

Проблемите са ясни, може да се спори по решенията и стратегиите. Едно обаче е безспорно - че страни извън ЕС, като Русия, например, рискуват да се върнат политически там, където бяха преди 30 години. Да, и днес мнозина се страхуват от Русия - така, както се страхуваха и от СССР. Да, там започнаха да забраняват дисидентски организации (последната затворена беше "Мемориал", създадена от съветския дисидент академик Сахаров). А основната опозиционна фигура - Навални - днес е в затвора. В известната притча от "Братя Карамазови" Великият инквизитор прави хората щастливи, ако те се откажат от свободата си. През последните години по тази логика руснаците би трябвало да са станали много щастливи.

Каквито и да са ползите от еврочленството за България, в ЕС поне щастието не идва през отказ от свобода.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен Петров

    57 2 Отговор
    Трябва управляващите да спрат с кражбите!!!

    Коментиран от #16, #54

  • 2 ТаУмВзе

    62 2 Отговор
    Явно промивката да овче зеле преля в официална Гавра! Нещо така затвор за долната мутра и компания, дори не се споменава.

    Коментиран от #25

  • 3 Хелиос

    73 11 Отговор
    В Сърбия с 57 милиарда БВП живет по добър живот от българите със 73 милиарда друго не знам каква е ползата от този ЕС.
  • 4 Атлантик

    73 7 Отговор
    Супер е в България 15 години ЕС 40 милиарда външен дълг от 5 милиарда за 2009 и минус 850 000 люде супер супер направл страхотно
  • 5 ханс

    64 6 Отговор
    Тея нищожества от немско зеле акъл дават вместо да си гледат негрите и арабите
  • 6 гадно

    57 8 Отговор
    Ако хората само предполагаха какво ги чака 10-ти ноември никога нямаше да се случи. Червените другари които после станаха седесари, царисти, гербави и тем подобни стаха милионери за сметка на народа.
  • 7 Грульо

    46 6 Отговор
    Четири важни стъпки - ковит бустерици, по-високи данъци, чипиране, подчинение на Брюксел. :D Време е да излизаме от тоз заробващ съюз, докато не са ни изсмукали всичко.
  • 8 САНДОКАН

    56 8 Отговор
    От много хубаво намалях ме с 1 000 000 , през лошия СССР казват че сме били 9 000 000
  • 9 41789

    34 0 Отговор
    Да спрат да крадат управляващите?
  • 10 Русофил

    50 11 Отговор
    По времето на СССР беше по добре от сега в ЕС.
  • 11 КОЙ

    52 5 Отговор
    Като гледам хората около мен в малък град в северозапада изобщо не виждам да са по щастливи последните 30 години, просто са много по малко и вече никой не ги забелязва.Това сляпо следване на запада скоро ще приключи България.
  • 12 Политик

    47 5 Отговор
    Абсолютно тенденциозна статия, която трябва да ни убеди, че у нас всичко е ОК, а Русия духа супата!Русия не духа, а ни отправи ултиматум да си опичаме акъла!
  • 13 безпартиен

    31 2 Отговор
    Ако имаше истинска държавна сигурност/ДС/,нямаше да има 10 ноември 1989 и всичко което последва!А проблемът се нарича ДЕкомунизация,със същите мерки и както в Германия след 9 май 1945 г.!!!!Какво положително ни донесе предаването на властта от едни лица/АБПФК/в ръцете на децата и внуците им?Намерете поне един от управляващите днес с роднини осъдени от т.нар."народен съд",с конфискувано имущество,интернирани,със забрана за продължаване на образованието,лустрирани от обществено политическия живот на България БЕЗ специален закон за това!!!!!!Няма и да намерите!Ще излязат само такива с роднински връзки в БКП номенклатурата,служители или сътрудници на ДС!!!!Цели 45 години работеше народа за да изгради "развития социализъм" за един файтон тарикати!Сега вече 32 години същият този народ прави "демокрацията" за децата и внуците на тарикатите!Прав е бил "великият кормчия" когато е казал,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА"!Сега писалката е в ръцете на тези взели властта с оръжие!Опитайте се да вземете сега властта с оръжие!?Веднага ще бъдете обявени за терористи,колкото и да се напъвате да излезете освободители!Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 7 Отговор
    ОТ 32 ГОДИНИ СЪСИПВАТ ЖИВОТА на БЪЛГАРИТЕ
  • 15 Хмммм

    31 2 Отговор
    България има нужда от повече бели и по-малко мургави.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милен Петров":

    МИМО то е корупция престъпност бесзаконие мутро мафия кражби
  • 17 ТуентинКарантино

    28 1 Отговор
    Уплаших се, че първата стъпка, която DW ще ни препоръча, е да се ваксинираме пу пу
  • 18 Кики

    37 4 Отговор
    Ще живеем по добре като се върнем към принципите на Сталин , разстрел за всички предатели , спекуланти, крадци , чужди агенти и ваксинатори
  • 19 Какво да се направи, за да живеят ......

    22 6 Отговор
    1; ДА СЕ ВЗЕМЕ ОПИТА НА КАЗАЦИТЕ ! 2; ДА СЕ КОПИРА ОПИТА НА КАЗАЦИТЕ .... 3; ДА ДОЙДЕ ПУТИН !
  • 20 По-добре

    27 3 Отговор
    Живеят само българите извън България.
  • 21 АКО ПП ОСТАНЕ

    11 24 Отговор
    ПО ДОБРЕ Е ДА СЕ ВЪРНЕ МУТРАТА !
  • 22 Fury

    29 1 Отговор
    Поредната пропаганда. Огледай се какви ограничения налагат в ЕС и после ми кажи ме щастието не минава през свободата.
  • 23 ХАН КРУМ

    31 1 Отговор
    ЕЙ,АБЕ ГОЛЕМИ АНАЛИЗАТОРИ,ГОЛЕМИ ДРЪНКАЧИ, ГОЛЕМИ ВИЗИОНЕРИ СЛЕД 89Г.ГОЛЕМИ ,КРАДЦИ ИЗМАМНИЦИ И РАЗСИПНИЦИ. ГОЛЯМО ВАЙКАНЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ , ПРАВА ,СВОБОДА НА ИЗРАЗЯВАНЕ И ПРАВА НА ИЗБОР . РЕЗУЛТАТИ – ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ, РАБОТЕЩИ, НО БЕДНИ И СОЦИАЛНО СЛАБИ,СРЕДНА РОМСКА КЛАСА ФОРМИРАНА ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,НЕГРАМОТНИ ПОКОЛЕНИЯ,ДАЛАВЕРИ И КОРУПЦИЯ НАВСЯКЪДЕ,БЕЗКРУПОЛНИ И БЕЗГРЪБНАЧНИ КЛАНЯЩИ СЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ ПОЛИТИЦИ С МОРАЛ ЗА ДРУГИТЕ ,БЕЗ МОРАЛ ЗА СЕБЕ СИ, РАСИПАНА ПРИЗВОДСТВЕНА БАЗА,НОВИ БИЗНЕСМЕНИ –ОЛИГАРСИ С ОГРАБЕНИ ПАРИ И БЕЗЗАКОНИЕ, ПОТЪПКАНА СПРАВЕДЛИВОСТ, ПРАВАВОВ РЕД И ЗАКОННОСТ.РАЗПРОДАДЕНА ДЪРЖАВА НА ЧУЖДИ ФИРМИ И КОНЦЕСИОНЕРИ. ДЪРЖАВА ТРЪГНАЛА 32 ГОДИНИ ПО ПЪТЯ НА СОБСТВЕНОТО СИ САМОУНИЩОЖЕНИЕ. РАДЕВ НЯМА ВРЕМЕ.ВКАРВАЙ РЕД В ДЪРЖАВАТА.НЕ РАЗЧИТАЙ НА ЛИГЛЬОВЦИ И НЕЧЕСТИВЦИ.ЗДРАВО ПИПАНЕ ТРЯБВА,ЗДРАВО. БАВНО ЛЕКО И ВНИМАТЕЛНО–ЩЕ МИНАТ ОЩЕ 30 ГОДИНИ И БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Я ИМА.СТИГА ПРАЗНО ПЛЯМПАНЕ ОТЛЯВО, ДЯСНО. ЦЕНТЪР.БАНДИТИТЕ В ЗАТВОРА,РАБОТНИЦИТЕ В ПРЕДПРИЯТИЯТА , СЕЛЯНИТЕ НА ПОЛЕТО И ВЪВ ФЕРМИТЕ,УЧИТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩЕ,МЕДИЦИТЕ В БОЛНИЦИТЕ,ПОЛИЦИЯТА ПАЗИ РЕДА,СЪДА РАЗДАВА СПРАВЕДЛИВОСТ.РЕД ИЗАКОН ,ДИСЦИПЛИНА И ОТГОВОРНОСТ,МОРАЛ И СПРАВЕДЛИВОСТ. ИНАЧЕ Я НЯМА БЪЛГАРИЯ.
  • 24 Като начало

    18 1 Отговор
    1.Товарим циганите за Индия.Нали си ги искаха.
    2.И едни други-към Прародината.
    За Една година България не може я позна!
  • 25 КойТиУмВзе,

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Та смяташ , че България е пропаднала за 10 , 12 години ?!
  • 26 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    29 3 Отговор
    "Вече 15 години България е част от ЕС. Ползите са ясни. Но може и да е още по-добре." - откакто сме в ЕС, сме свидетели на най-ГОЛЕМИЯ СПАД на населението на България! Какви са ползите?
  • 27 Друг

    30 1 Отговор
    Ползите са повече от ясни - няколко нагло-безсрамно бездушни говеда си напълниха джобчетата. А що се отнася до това дакво трябва да се направи за да живее народа по-добре е: Да се затворят тия говеда за да може другите от обора(парламента) да усетят, че тоягата не е заровена! Съединението прави силата, а аз бих добавил и доблестта, която явно липсва в обора!
  • 28 Сандо

    28 2 Отговор
    Колко години робуваме на лудостта на тия неолиберални,соросоидни издънки и още им вярваме,и още им се водим по акъла!Те поне си оправиха живота и не им пука за държавата и народа,ако не за друго,то най-малко защото за държави и самостоятелни народи няма място в тяхната идеология.И колкото по-рано го разберем,и колкото по-бързо и безмилостно се отървем от тези ракови образования,толкова шанса да спасим страната и многострадалния и наивен български народ нарастват.
  • 29 Имбецили...

    7 26 Отговор
    В България се живее идеално, стига да работиш съвестно и да се абстрахираш от татуирани патрЕотари със стари БМВ та... Дори и братята от мечтания рай, гепят в родната си Русия и се спасяват тук ! И през ум не им минава да се правят на пещерни патриоти, децата им учат и са щастливи. Само Бай Ганя мрънка и чака да бъде осиновен !
  • 30 Верно ли

    28 2 Отговор
    "Каквито и да са ползите от еврочленството за България, в ЕС поне щастието не идва през отказ от свобода." А през кво идва, бе, Смилов? Бустерица след бустерица, само и само да вземем парсата по възстановителния план? А на това как му викаш? Свобода ли е друг да се разпорежда с тялото ти? От Еврочленството ни сме видели само евробоклук (в промишлени количества)! Аз по-голяма глупост не съм чел!
  • 31 ОСВЕН ДА МЕ ВЪРНЕТЕ НА ВЛАСТ , НЕ ВИЖДАМ

    7 3 Отговор
    КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ ЗАЙЦИТЕ МИ ПО - ДОБРЕ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гошо

    16 2 Отговор
    Даниеле, хубаво си открил четири стъпки, но си збравил най-важната: ХОРАТА, т.е. БЪЛГАРИТЕ, които трябва да изпълнят тези четири точки. А какви са българите? Все повече се създават и моделират българи без морал и без качествено образование, без патриотично възпитание... А в скоро време очаквам голямо количество джендъри и либерал-соросоиди. Тази армия от българи НЕ може да реализира посочените от теб точки. Т.е. най-важната стъпка е ОБРАЗОВАНИЕТО. Искаме Република Сев. македония да измени учебниците си по история, а не си поглеждаме нашите, където Христо Ботев е терорист, Иван Вазов е "преведен" на съвременен български език, в учебниците по български език има безмислени текстове, не се изучават патриотични песни... С такива необразовани българи, които стават само за ресторантьори, сервитьори, масажисти, продавачи, шофьори (без да обиждам тези професии) не може да се правят електрически автомобили, не може да се управлява летище София, не може да си добиваме златото, водата, природните ресурси, не може това, не може онова... И тогава идват заробващите концесии и западните компании започват грабежа на бедния български народ. Така, че това, което си написал никога няма да се реализира с този застаряващ народ от 6,5 милиона българи.
  • 34 MGewehr

    11 1 Отговор
    Единствено върховенствотo, спазване и "диктатура" на закона и наредбите.... днес те са само за анархия и посмешище в БГ!!!
  • 35 Тихомир

    12 3 Отговор
    Спрете печатницата.
  • 36 Истини

    12 2 Отговор
    Добре ще е от Дойче Веле да проверяват написаното от сътрудниците им и какво се публикува. Не става въпрос за цензура, а за публикуване на истини, а не на свободни вариации, пълни с доста дезинформиращи, неверни факти. Само един от тях ще посоча - брутният вътрешен продукт за Бг е най-ниският в ЕС, а авторът е сънувал, че бил над 50% от страните в ЕС. От тука нататък всичко друго са неверни данни, подкрепени с фалшиви анализи. Кого лъжете с такива статии???

    Коментиран от #47

  • 37 Още ползи

    19 4 Отговор
    В настоящия момент, българите плащат скъп ток, високи цени на всички хранителни продукти и услуги, заради това, че са в ЕС. Други пък българи са свободни да изберат робство в немски кланици, фабрики, строежи, домове на старци в Германия, Гърция, Италия, да се тровят в зеленчуковите оранжерии на Испания, да вадят аспержи и берат грозде пак в богатите ни съюзници като Германия и Франция. Ах, колко много ползи от това, че сме членове на ЕС знаем - те защо не са отбелязани в тази статия на ДВ?!
  • 38 Димов

    17 3 Отговор
    ЕС очаква от България: синовете й, за евтина работна ръка, старите й тецове, за горене на европейски боклуци, земята й, за помпане на ресурси, срещу 5% комисион, бащите й, като клиенти за бракувани стоки и дъщерите й, като красиви, млади, евтини жрици.
    Не се надявайте на друго.
  • 39 ха ха

    9 2 Отговор
    ама не се напрегайте да ми правите ; добро ; защото след всеки който обещае да ни подобри живота , става още по зле , но поне края му се вижда
  • 40 Тракиец

    11 0 Отговор
    Ха Ха Ха Автора и ДВ ги изкараха цели четири.А аз съм сигурен,че е само една.И тя е ДА СПРЕ ДА СЕ КРАДЕ.
  • 41 Др .куманов

    5 2 Отговор
    Първата стъпка трябва да е отстраняването на онзи некадърник и пияница ,,директоро,, на срзи
  • 42 Istina

    10 4 Отговор
    Незабавно иницииране на Референдум за излизане на България от ЕС и НАТО.
  • 43 Перо

    8 0 Отговор
    Пълни глупости!!!
  • 44 Филип Боев

    9 1 Отговор
    България трябва да произвежда средства за производство, а това се прави само от машиностроенето. Трябва да се промени избирателната система. Повече специалисти с реален опит в създаването на материални блага, следователно инженерно-технологични кадри да влизат в политиката. Досегашната практика с политика да се занимават хора с дипломи и никакъв практически опит е вредно. Страната трябва да престане да очаква помощ от ЕС. Автора на статията какво може да реално да прави, освен да политиканства! Стига статии какво да се прави от хора, които нищо на са доказали, че могат. В сегашното правителство има само един министър, който има практика в създаването на бизнес. Нищо хубаво не чака държава с такива политици. Стига статии от DW на български автори!
  • 45 1111

    8 0 Отговор
    Всичко е хубаво в Европейският съюз само,че в България няма икономика и сме на последно място по всички показатели старите хора казват по добре първи в селото, отколкото последен в града.Сега виждаме Германия и Франция теглят трилиони евра, като кредити и съответно трябва да се връщат от всички държави в Европейския съюз.Добре,но Германия и Франция взеха повечето пари за тях защото са с най големите икономики на България и се полагат 15 милиарда евра за няколко години ще ги получава,но обаче трябва да ги връщаме,заедно тези трилиони и ние по този начин, какво прави великите Германия и Франция ядене, пиене,веселие е за тях а за нас ще чакаме да падне някоя трохичка и нашите,като Кокорчо Петков да си ги разпределя на тяхни фирми,А НИЕ НАРОДА ще връщаме само заемите нас никой не ни пита нали живеем в ДЕМОКРАЦИЯ,защо няма РЕФЕРЕНДУМИ да си решаваме само ние нашият народ,кое е правилно или неправилно,като грешим да знаем,че грешката е обща на НАРОДА,но когато сме прави да се радваме общо целият НАРОД и да се гордем,че сме умна нация а не да чакаме някой да ни оправя нашите проблеми те са единствено и само наши на никоя и друга държава.Ние това трябва да искаме от тези, които стават политици и управляващи,че Народа ще взима най важните решения за себе си така е най справедливо
  • 46 Даа ама нее

    6 0 Отговор
    Буламач.
  • 47 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Истини":

    БВП в БГ на глава от населението е половината от средния в ЕС. Тук няма грешка или дезинформация. Това е и най-ниския БВП на човек в ЕС. Когато влязохме в ЕС. БВП на човек в БГ беше около 25% от средния в ЕС, а сега е 50%. Наваксваме, но бавно, като румънците се справят по-добре и са достигнали 70% от средния БВП на човек в ЕС. В статията данните са верни, но не са посочени правилни пътища за изпреварващо развитие в БГ. Високите данъци спират развитието.
  • 48 Четири стъпки

    6 0 Отговор
    Мотика, Мотика, Мотика и пак Мотика.
  • 49 Запознат

    12 1 Отговор
    И какво като влязохме в ЕС :здравеопазване - Търговско дружество......Енергетика :Затворени и унищожени 4ядрени блока......Селско Стопанство - ликвидирано......Образование: платено под формата на такси и покупка на училищни помагала.....Българска Армия : сведена до Махленска банда.......Български Морски Флот: Не съществува вече.....Минна индустрия,Златни мини(Наи голямото в Европа) разпродадени под натиск.......Население от 9 милиона ......Сега 6 милиона.......То какво остана за нас Българите .....кои ще ме умори ......България я няма ,ама само Ние не го знаеме.
  • 50 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Само ДВ ,четях през последните 30 г,и оцелявах ,и забогатявах .Падах и ставах .Заспивах и се събуждах ,С Дойче Веле.На всяка манджа мерудия,слагат..Благодаря.но не желая.
  • 51 Ами ...

    11 0 Отговор
    Демагогия. Под данъчно бреме, автора разбира единствено преките данъци и тръби, че то било ниско. Вярно е, че в нормалните страни се преразпределят около 40%, но в България общото данъчно бреме е около 65-70% за средния българин. Данъчната политика в България генерира бедност. Това е. А според автора можело да се вдигат данъците още. Накъде?
  • 52 Libre comment air

    9 0 Отговор
    При положение че около милион българи живеят с 250 евро на месец...МРЗ и още толкова пенсионери със 150 евро пенсия...тази статия е абсолютна подигравка и пълна порнография като материал....макар и от DW..
  • 53 С тези приказки

    6 0 Отговор
    Се прави нещастен напън тоталната катастрофа да се представи като "успех". Само слепец не вижда, че ситуацията става от лоша, по-лоша. Тотален промишлен и селскостопански упадък. Демографска катастрофа. Феодални обществени отношения, с тенденция към робовладелски. Престъпност на всички нива. Липса на елементарна справедливост. Незащитеност на собствеността. Неграмотност и наглост на управляващите, която със всяко следващо управление става все по-голяма и нетърпима. Това са накратко основните "успехи" на европейска България.
  • 54 kolo

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Милен Петров":

    Ех ,да бяха само управляващите.....
  • 55 За протокола

    3 0 Отговор
    Моите 4 стъпки:
    1. Изкореняване на корупцията в съда, прокуратурата и полицията.
    2. Осигуряване на истинска независимост на трите власти - съдебна, законодателна и изпълнителна.
    3. Рязко повишаване на качеството на образованието на всички нива.
    4. Лустрация на бивши агенти на ДС и всички участвали в престъпната приватизация, както и тези, приемали закони и решения за да стане тя възможна.