29 Ноември, 2021 15:20 4 890 33

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Може да ползваме румънския модел - да създадем орган, подобен на антикорупционна агенция

  • бойко атанасов-
  • следовател-
  • специализирано правосъдие-
  • специализирана прокуратура-
  • специализиран съд-
  • правосъдие-
  • разследване-
  • корупция-
  • еврофондове

"Имам дела, които са изпратени в специализирания съд след внесени обвинителни актове. Близо 10 години дела за стотици милиони не приключват", посочи следователят

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Може да ползваме румънския модел - да създадем орган, подобен на антикорупционна агенция - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Закриването на специализираното правосъдие беше гласувано на първо четене в последните мигове на 46-тото Народно събрание. В рамките на преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за коалиционно споразумение закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура отново се върна на дневен ред. Въпросът е - на кого трябва да се възложи работата на тези структури след закриването им и как да бъде организирана тази работа за постигане на най-добри резултати.

По темата от ФАКТИ разговаряхме със следовател Бойко Атанасов.

“При създадената законодателна рамка в България, в момента специализираните органи разследват едновременно и организирана престъпност, и корупция, и престъпления, свързани с еврофондовете. Това са три несъвместими стълба, които трябва да бъдат разследвани от три различни органа. Такава е идеята и на Европейската прокуратурата - създадена е отделно. Смесването на разследващи функции от едни и същи хора може да доведе - и виждаме как довежда, до голям брак в работата, до никаква успешност в провеждането на разследвания”, посочи следователят в началото на разговора.

“Според мен най-важно е да се заимства един успешен модел за работа. Интересен и доста сполучлив модел на функциониране на специализирано правосъдие за разследване на корупцията е създаден в Румъния. Става дума за антикорупционната агенция, която оглавяваше Лаура Кьовеши и която беше създадена при прозрачни правила за назначаване. Важно е в тази агенция да бъдат назначени хора, които би следвало да имат професионални и лични качества и които не би следвало по никакъв начин да могат да дискредитират дейността на органа, разследващ корупцията”, каза той.

“В настоящия орган, който разследва корупцията - специализираната прокуратура, бяха прехвърлени механично сбор от хора от други органи, в преобладаващата си част без конкурс. Тези хора първо бяха командировани, след това бяха преназначени без конкурс. За малкото от тях, които бяха назначени с конкурс, нямаше специфични критерии и правила, които да определят какви прокурори и следователи да бъдат там”, припомни следовател Атанасов.

“Друг изключително важен момент в този орган за разследване на корупция, който би следвало да е самостоятелен орган, е, че в него трябва да има необходимия брой експерти - вещи лица, които да са назначени на щат. В момента се работи с вещи лица, които са вписани в градски съд или други съдилища. Това в преобладаващата си част са пенсионирани експерти, има и хора, които са вещи лица на свободна практика.

В Румъния самият орган има свой собствен набор от вещи лица, които са специалисти във всяка една област и са назначени там. Те трябва по никакъв начин да не влияят на бъдещ процес, а напротив - да подпомагат изграждането на обвинителна теза, като съдът да не е поставен в зависимост да се осланя единствено и само на тяхното мнение в бъдеще. Това ще доведе до облекчаване на работата, до бързина на работата, която да не е за сметка на качеството. Напротив - качествените бързи актове могат да доведат и до бързи съдебни актове, и до присъди”, смята още Бойко Атанасов.

“Може да се ползва един работещ модел - просто да се вземе и да се приложи тук. Не е нужно наново да се открива топлата вода, тъй като това е доказано като модел на функциониране и в Румъния, и в други държави в Европейския съюз, откъдето Румъния е заимствала модела на работа”, обобщи той.

Според Бойко Атанасов корупцията у нас категорично може да се разследва от орган, подобен на антикорупционната агенция, която беше ръководена от Кьовеши.

Остават разследването на организираната престъпност и на злоупотребите с еврофондове. “По отношение на организираната престъпност, могат да се се ползват структури, които имаме изградени в момента - окръжните прокуратури, които до създаването на специализираната прокуратура се занимаваха с това, показаха, че имат добра стиковка със службите и се доказаха като функциониращ апарат.

За мен организираната престъпност трябва да се преследва от специализираните органи на МВР - там има достатъчно специализирани разследващи органи. Мисля, че окръжните прокуратури са способни да противостоят и да внасят подобни обвинителни актове. Това е доказано във времето”, посочи следователят.

“Относно делата за злоупотреба с еврофондове, които се разследват от европейските делегирани прокурори на местна почва, смятам, че трябва да се изгради самостоятелен разследващ апарат, подобен на този за противодействие на корупцията. Нужно е, за да не може върху този самостоятелен разследващ апарат да се оказва влияние от местните власти. Създаването на такъв апарат е изключително важен момент и е предпоставка за нормалното функциониране на Европейската прокуратура”, смята още той.

Според следовател Бойко Атанасов след закриването на специализирания съд и прокуратура, висшата корупция, организираната престъпност и злоупотребите със средства на Европейския съюз трябва да се разследват отделно. За целта на национално ниво трябва да бъдат създадени съответните разследващи органи, в които да бъдат назначени на щат експерти - технически и икономически, които да допринасят за изграждане на обвинителната теза.

“В момента делегираните прокурори работят със специализираната прокуратура, а организираната престъпност е в специализираната прокуратура, висшата корупция също е там. Виждаме - резултати няма. Имаме едно натоварване на тази прокуратура със свръхочаквания, неслучайно от законодателя са дадени текстове всички тези разследвания да са там, а резултати да не виждаме”, смята следователят.

“Специализираният наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд са създадени като извънредни съдилища. Подобна родова подсъдност не е необходимо да има. Според мен основният момент е разследването - да има едно качествено разследване, за да може в съда да се внасят годни актове. Абсолютно недопустимо е да съществува подобна специализирана юрисдикция. Тя е показвала, че не функционира по най-добрия начин, около нея има доста компрометиращи факти, включително самите председатели на тези съдилища, хората, които се изпращат от Висшия съдебен съвет - говоря за Галя Георгиева, за Георги Ушев. Въпросните личности са достатъчно компрометирани и по никакъв начин не са се доказали като безспорни професионалисти, а напротив - помагат да се изгради мнението, че там не се работи качествено”, посочи още той.

“Имам дела, които са изпратени в специализирания съд след внесени обвинителни актове. Близо 10 години те не приключват - тръгват от начало, връщат се, пътуват нагоре-надолу, докато обвиняемите умират. Говоря за дела за стотици милиони, от които е пострадал бюджетът на държавата. Нямаме окончателни актове по големи дела за стотици милиони, дела, по които и аз съм работил. Това е смущаващо и говори, че този орган е престанал да функционира в момента, в който е създаден”, завърши Бойко Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    28 4 Отговор
    Смели хора трябват, които наистина да борят корупцията и да милеят за България!
  • 2 бъдете сугурни

    36 7 Отговор
    Не вкарате ли боко и каскета в затвора , никаква промяна няма да има ,а ще избухне революция !!

    Коментиран от #20

  • 3 да бе

    19 5 Отговор
    нали има кпконпи, колко още агенции и агенцийки искате да има? направете тези, които ги има да работят, а не само още чиновници

    Коментиран от #14

  • 4 Българка

    21 3 Отговор
    Трябва да закриваме, а не да откриваме нови органи. По органи ( агенции, комисии и т.н.) сме първенци в света. Резултатът е огромен държавен (наш) ресурс за издръжката им без резултат от свършена работа! Просто чантаджиите да се отстранят, а да останат читави и работещи с експертност!
    Закривайте и съкращавайте! Не нови заеми!!!!!!
  • 5 Чауеску

    8 12 Отговор
    Докъде се докарахме! Да следваме румънски модели!!
  • 6 Сандо

    8 4 Отговор
    Органите и корупцията са в правопропорционална зависимост - повече органи,по-голяма корупция.И разберете най-после,че корупцията е неразделна част от капитализма и дори има експерти,които твърдят,че унищожаването и ще доведе до икономическа и политическа криза.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бат рамбо

    10 9 Отговор
    И кой ще а създаде, Р.Овч, Масларова, Гечев или други криминали?
    Може би ще са приятелите на Мая, братята Галеви?
  • 10 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Чудесно! Бивш диктатор по Коледа!
  • 11 Тези ме убиват

    4 7 Отговор
    Нагряват ми главата от САТЕЛИТ като GPS явно по поръчка от ДАНС или МВР, инсулт или епилепсия ли трябва да получа за да са доволни от МВР и ДАНС!Използват мафиоти от Перник и Бобов дол! М. Г
  • 12 адвокат

    9 12 Отговор
    Пълни глупости на един нереализирал се магистрат!
  • 13 КПКОНПИ

    9 3 Отговор
    Не е ли антикорупционна агенция? Или предпочитат да отнемат чужди имоти?! Корупцията е невидима, а имотите са налице.
  • 14 Ти четеш ли

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "да бе":

    смислено предложението на един истински професионалист? Точно този-" румънския модел" е изключително ефективен.С точно това разделение ,на следствени действия.С този модел,Къовеши вкара в затвора,стотици " недосегаеми" от властовата и икономическа върхушка.Защото в тази тънка,и много специфична дейност- следствие, прокуратура няма " всичколози". Никъде! С този модел,всяка група,ще се занимава с тесен профил на престъпления.Но водещото са кадрите.Ако подберат качествени професионалисти, на мнозина,ще им се стъжни.
  • 15 Българин

    6 2 Отговор
    Най-добре да ползваме чилийския модел.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей

    5 3 Отговор
    Ако ще и 100 КОМПИ-та да направят,резултата ще е един и същ.САмите разбойници ще се гонят и хващат,осъждат и вкарват в затвора,и дума да не става.Властта реално не е сменена,принципите си остават същите,народа е поставен в унизително положение,залъгван с химери.Как да се направи истинска промяна е тежък разговор,но тоя начин определено не е правилния.С холивуски актьори и еврейски икономисти няма да цъфнем и вържем,докараха ни наш самобитен Зеленски,в тежко престъпно проявление и ни го курдисват за черибашия.Тъкмо по мярка за американците,в пълна сходимост с техния военолюбив империалистически дневен ред.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 черния

    4 4 Отговор
    Единственият проблем е, че на никой не му трябва ни образование, ни ред, ни правосъдие, ни чистота. Хората искат да си живеят така, както живеят и никой не иска никакви промени. То затова боцата управлява 12 години и загуби с венецуелските машини с 0,2%.
    Хората си искат боцата, турски сериали, чалга и шкимбе чорба. Другото не ги инетерсува и не им са занимава! Най-малкото пък с некакви сорсоки извращения.
  • 24 oргaн

    4 1 Отговор
    Трябвa дa зaкривaмe, a нe дa oткривaмe нoви oргaни. Пo oргaни ( aгeнции, кoмиcии и т.н.) cмe първeнци в cвeтa. Рeзултaтът e oгрoмeн държaвeн (нaш) рecурc зa издръжкaтa им бeз рeзултaт oт cвършeнa рaбoтa! Прocтo чaнтaджиитe дa ce oтcтрaнят, a дa ocтaнaт читaви и рaбoтeщи c eкcпeртнocт!
    Зaкривaйтe и cъкрaщaвaйтe! Нe нoви зaeми!!!!!!
  • 25 Гандалф

    3 0 Отговор
    Ще вземем румънската и ще я побългарим малко...демек знаем си...не знам на вас...ама на мен ми писна от реформи..от 30 години реформираме здравеопазване...правосъдна система..икономическа реформа.. реформи в образователната система..в митниците..всеки които доиде започва реформа...после идва реформа на реформата...и така си живеем в един омагьосан кръг...
  • 26 5577

    2 1 Отговор
    Няма как да закриеш безалтернативно нещо. Единственото обяснение е че искаш спешно да спреш някакво производство съдебно. Няма такава държава. Няма гражданско общество. Всички в кавички казват че трябва да се закрие и то става. Повечето говорят от името на хората и т.н.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Росен

    3 1 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Затвориха им кранчетата и ги изритаха от Държавната цици на, от която те за 12 години изсмукаха милиарди.
  • 29 gggw

    2 0 Отговор
    не ми било спецсъд,най ми било антикорупционна агенция... каква е разликата? - ами не са вашите, а нашите и не ловят нашите, а вашите.. иначе по румънски модел
  • 30 stan40

    2 0 Отговор
    Нови агенции още администрация. Искаме нещата да се променят, но ние да не променяме и да я караме по старому. Подаваш сигнал в ДАА за нарушения на нейни служители в дирекцията във Варна и едно голямо нищо, при положение, че има камера в учебния автовобил
  • 31 Тома

    1 0 Отговор
    Че нали боко тиквата каза какво е направил за българите.Значи ако хората не са доволни тиквата лъже като дърт .....
  • 32 Има и други добри практики

    0 0 Отговор
    Комисията по Арианизация по време на Третия райх. Нашето КПКОНПИ се занимава със сходни задачи. Евреите също са били лишавани от имущество заради незаконен произход.
  • 33 ИСТИНА Е 42

    1 0 Отговор
    С действията и бездействията. Си, Гешев направи повече бели от боко, и затова трябва повече да лежи от него.