Last news in Fakti

10 Януари, 2022 20:30 6 682 93

Защо Русия и Украйна се оказаха на прага на голяма война

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • крим

Господарят на Кремъл предпочита да не споменава, че руснаците и украинците невинаги са се движили по общ път, в резултат от което са възникнали два езика и две култури

Защо Русия и Украйна се оказаха на прага на голяма война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфликтът между Москва и Киев има по-дълбоки корени в историята. Защо Кремъл не признава независимостта на Украйна? ДВ припомня ключовите събития, които изостриха конфликта до крайност.

Опасността от война между Русия и Украйна не възникна току-така. Предпоставките за нея са се трупали десетилетия наред. Аргументите, които днес привежда руският президент Владимир Путин, са пуснали корени далеч назад в миналото, още в Средновековието, когато части от днешна Русия и от днешна Украйна влизат в пределите на могъщата Киевска Рус. Тъкмо оттам Путин черпи убеждението си, че става дума за „един народ“, към който той причислява и хората в Беларус.

Господарят на Кремъл предпочита да не споменава, че руснаците и украинците невинаги са се движили по общ път, в резултат от което са възникнали два езика и две култури - близки, но и различни. Когато след разпадането на Съветския съюз двете републики придобиха суверенитет, възникна още едно различие - този път политическо. Киев избра модела на западните демокрации - с всеобщи избори, на които властта периодически се сменя. Така че сегашният конфликт пряко произтича от политиката през последните 30 години. Макар и условно, този период може да бъде разделен на три етапа, всеки по десетина години.

1992-2003: след разпускането на СССР

През декември 1991 г. Украйна, Русия и Беларус взеха решение за разпускане на СССР. Москва очевидно разчиташе, че ще запази влиянието си посредством така наречената Общност на независимите държави (ОНД) и чрез доставките на евтин газ. Случи се обаче нещо съвсем друго. В крайна сметка Русия и Беларус създадоха обща съюзна държава, а Украйна все по-често започва да насочва погледа си към Запада.

Кремъл се дразнеше от това, но нека не забравяме, че от Съветския съюз Украйна наследи една почти милионна армия и третия в света арсенал от ядрено оръжие. От ракетите Киев се отказа и ги предаде на Русия в замяна на гаранции за сигурността на Украйна и на икономическа помощ. По онова време Западът не отвръщаше на чувствата на Украйна с взаимност и не възнамеряваше да я интегрира в своите структури, така че реакцията на Москва изглеждаше сдържана.

Между двете страни нямаше престрелки – ако не броим изстрелите във въздуха, произведени по време на един инцидент през 1992 г., когато военен кораб от Черноморския флот внезапно издигна украински флаг и отплува от Севастопол към Одеса.

През първото постсъветско десетилетие Русия беше икономически слаба, а чеченските войни изсмукваха всичките ѝ ресурси. В крайна сметка през 1997 година бе подписан договор, с който се раздели Черноморският флот, а Русия призна границите на Украйна, включващи и Крим.

2003-2013: пукнатини в постсъветската дружба

Първата голяма дипломатическа криза между Москва и Киев избухна при управлението на президента Владимир Путин. През есента на 2003 година Русия внезапно започна да строи дига в Керченския проток (който свързва Черно и Азовско море) в посока към украинския остров Тузла. Киев прие това като опит да се променят границите. В крайна сметка конфликтът бе решен след лична среща между двамата президенти. Строителството бе прекратено, но гръмко оповестената дружба между двете страни видимо се пропука.

На президентските избори в Украйна през 2004 година Русия активно поддържаше Виктор Янукович, но „Оранжевата революция“ препъна Янукович по пътя му към президентството. За държавен глава бе избран прозападният политик Виктор Юшченко. Неговата победа предизвика обрат в политиката на Руската федерация. Кремъл обяви, че няма да допусне онова, което официална Москва нарича „цветни революции“ - за тях оттогава насам Путин обвинява Запада. По време на управлението на Юшченко Русия на два пъти затвори газовото кранче на Украйна, с което прекъсна и транзита на газ за Европа.

За да разберем днешната ситуация, трябва най-вече да си припомним едно ключово събитие от 2008 година. На срещата на върха между държавите от НАТО в Букурещ президентът на САЩ Джордж У. Буш се опита да включи Украйна и Грузия в плана за подготовка за членство. Путин категорично възрази, с което Москва даде да се разбере, че не признава изцяло суверенитета на Украйна. В резултат от това Германия и Франция блокираха плана на американците. На двете постсъветски републики Украйна и Грузия беше обещана перспектива за присъединяване към НАТО, но без дата.

След като стана ясно, че няма толкова бързо да получи гаранции за сигурност от Северноатлантическия съюз, Украйна се ориентира към икономическо сближаване с ЕС. Русия започна да оказва силен натиск срещу тази тенденция, а през 2013 година президентът Янукович (който все пак беше избран през 2010) се подчини на този натиск и заяви, че прекратява подготовката за подписване на споразумение с Брюксел. Решението му предизвика протести в Украйна, които го принудиха през 2014-та да избяга в Русия.

2014-2021: анексирането на Крим и войната в Донбас

В Киев възникна вакуум на властта и Русия анексира Крим през март 2014. Това беше повратният момент, началото на една необявена война. Успоредно с това руските и местните военизирани структури дадоха тласък на сепаратизма в Донбас. Там възникнаха двете така наречени „народни републики“ на Луганск и Донецк, чието ръководство поеха пристигащи от Русия мъже в униформи без опознавателни знаци. Киев реагира прекалено бавно. Там изчакаха президентските избори в края на май и едва тогава реагираха с широко използване на военна сила, което нарекоха „антитерористична операция“.

В началото на юни 2014 новоизбраният украински президент Петро Порошенко за пръв път се срещна с руския си колега Путин при посредничеството на лидерите на Франция и Германия. Роди се така нареченият „нормандийски формат“. През лятото украинските въоръжени сили сериозно притиснаха сепаратистите, после обаче - според обяснението на Киев - Русия въведе в Донбас свои войски. Москва опровергава това твърдение. Войната по всички фронтове в Донбас беше прекратена с подписаното в Минск споразумение за спиране на огъня. Но това споразумение бързо беше нарушено.

Започна позиционна война, която се води и до днес. В началото на 2015 година сепаратистите преминаха в настъпление. Киев отново обвини Русия, че праща военни сили без опознавателни знаци, а Москва отново отхвърли обвинението. Украинските сили изгубиха една важна стратегическа позиция, след което се стигне до споразумението „Минск-2“, подписано отново с посредничеството на Франция и Германия. То важи и до днес като най-важен документ за прекратяване на конфликта, но нито една от неговите точки не е изпълнена изцяло. За което воюващите страни се обвиняват една друга.

Пробив за последен път можеше да се постигне праз лятото и есента на 2019 г., когато двете страни се уговориха да оттеглят войските си от няколко участъка от фронта. Но оттам насетне повече срещи в „нормандийския формат“ така и не се проведоха. Русия отказва преки контакти с украинския президент Володимир Зеленски, защото го обвинява в неизпълнение на „Минск-2“. През 2021 г. Русия на два пъти струпа войски по границата с Украйна, а през декември президентът Владимир Путин за пръв път ултимативно заяви на САЩ и НАТО, че Украйна и други постсъветски държави не могат да влизат в НАТО и не бива да получават военна помощ. Алиансът отхвърли това настояване на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    95 9 Отговор
    Днес на преговорите казаха че ако Русия нападне ще има финансови санкции.Смях!

    Коментиран от #6, #51, #61, #73, #93

  • 2 Майна

    115 5 Отговор
    ДВ в вземи публикувай какви ПРОТЕСТИ РАЗТЪРСВАТ ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ...ВЧЕРА САМО В ХАМБУРГ БЯХА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ...ОСТАВИ РУСИЯ ,АМИ ВИЖ НАКЪДЕ ВЪРВИ С ТАЗИ НАДУПЕНА ГЛОБАЛИСТИЧНА ПОЛИТИКА ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #67

  • 3 КРА

    96 4 Отговор
    Пишете за състоянието на икономиката на страните от ЕС, а не само за Русия и ковид манипулации.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Црн Ваню

    54 3 Отговор
    Колонилни и новоколониални номера Сър. Но щом има, кой да им се вързва. ЩЕ ГУБИ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 "РУСИЯ НЯМА ПЛАНОВЕ ЗА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА

    12 73 Отговор
    ..СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО НА..."УЧЕНИЯТА",.. ПИЯНГУР-АСКЕРА,..СЕ ПРИБИРА В...НУЖНИКА"!!
    НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ ДИПЛОМАТ ОТ КАРИЕРАТА ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ПОСЛАНИЕТО НА...СТАРУХАТА ПИЗДИН
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зуев

    7 52 Отговор
    kъм заглавието.Защото Путин е обрубок и дурак! Смях!
  • 10 Да,бе

    60 6 Отговор
    Миролюбивото НАТО ще донесе вода и от Марс само война да има.Да,ама не.Война има,но въобще не е там- биологична война на НАТО в собствените им държави и срещу собствените им народи - Първо Световно Боцкане.
  • 11 681

    64 6 Отговор
    Айде пак война. За кой път? Утре същата статия с нова дата... Пишете за финансовата война на онези с банките! Оставете Русия на мира. Не съм русофил, ама тва писва.
  • 12 00014

    57 5 Отговор
    Русия и Украйна се оказаха на прага на голяма война, в резултат на която Германия ще бъде унищожена, заради насъсквнето и слугинажа на Дойчето.
  • 13 ЛилиПутин

    4 30 Отговор
    ГазРазпил са алчни
  • 14 Фалшиви новини

    53 6 Отговор
    Стига с дезинформацията!
    Стига слугинаж на сащ !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ивелин

    42 4 Отговор
    "Защо Русия и Украйна се оказаха на прага на голяма война.""----- Отговорът на въпроса ! ----- Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./

    Коментиран от #79

  • 17 IVAN

    46 2 Отговор
    ЗА ДА СЕ ДОБЛИЖАТ ДО РУСИЯ ПОДЛЪГАХА И УНИЩОЖИХА УКРАЙНА, А СЕГА НАКЪДЕ?
  • 18 Снишаване

    40 4 Отговор
    Ако така вървят разговорите , руската армия ще прегази украинската граница . И тежко на нашето правителство в този конфликт . Западът ще ги притиска , но Вземат ли страна срещу Русия , ще изгубят следващите избори . Това , че са подгонили и разследват ГЕРБ , няма да ги спаси от гнева на ибирателите ,
    за които Русия е Освободител .. Да се снишават там и да мълчат ,
  • 19 Anonim

    36 2 Отговор
    Защото управлението е на САЩ те направиха преврат там и от там всичко беди Кво не разбра читателя на факти
  • 20 нямат спиране

    41 2 Отговор
    Айдееее ... ДВ почна да пише и историята на Русия ! Тия пренаписаха де що има . Ние не сма били под Турско робство , а мирно съвместно съществуване.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Само питам

    41 3 Отговор
    Ние Факти ли четем или ДВ ? От известно време само препечатки от тях . Да не са купили сайта ?
  • 23 В.В.П.

    34 3 Отговор
    ДВ,мори читателя,,! ,Защо Мадрид не призна референдум,в Каталуня..?.И защо Рф,трябва да признава кражбата от Украйна.Още малко и ,дойчевот зеле ще изкара ,че Рф,е била в Украйнска империя..В ,стига простотии .Украйна е лош стопанин на тази територия ,и трябва да се бие през пръстите Държава на 30 г , като РСМ ,взеха да се пъчат и перчат ,за война блеят .Търсят господаря през 8000 км..Не са ли нещастни ?Сега е момента България ,да си прибере Македония,която глупакът Желев призна ,преди Буш да се събудил.Всеки си обира земите ,и всички доволни .
  • 24 генди

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Зуев":

    Да споменавам ли че алцхаймера е разследван за такова ?
  • 25 В.В.П.

    33 2 Отговор

    До коментар #20 от "нямат спиране":

    Скоро ще пише ,че България е била част от Македонското кралство ,.И че Османска империя е взела разрешение от Скопие да коли гяу.ите,500 г. Отварям вестник ,от 1981,г ,Ел Мундо ,гсазета де ла Серра ,,пише абсолютни измислени ци за Антонов и България,.Съчинения Измислени от Дойчовото зеле..
  • 26 Миро

    27 4 Отговор
    Тия па кой ги бръсне за слива та се обаждат?! Ако не се разберат с Русия САЩ и НАТО то Русия ще окупира цяла източна Украйна. Останалото от Украйна ще се разпадне само към Полша, Унгария и всичко приключва. Още седмица има и каквото такова. Не е им пука на руснаците изобщо какво ще става но те няма да отстъпят изобщо от това което искат. Искат три неща и ясно ги казаха. Не ги ли получат мечката ще полудее.
  • 27 От Украйна

    36 5 Отговор
    Защото сащ направи преврат там. Помним майдана с немни снайперисти, нюланските курабийки и петте милиарда $ признати от самите тях за размириците. И помнете - всичко се връща.
  • 28 Омръзнахте ми!

    31 1 Отговор
    Честно....като развален грамофон.Крим е бил във вековете на доста народи.Но от Екатерина Велика става твърдо руски.После след войните с Наполеон и неговото сваляне Англия и Франция правят коалиция заедно с Турция и Австрия и 1852 (да не бъркам) започва кримските война.Севастопол е бомбардиран и превзет (също да не бъркам).Русия прави остъпки и войната свършва и Крим си остава руски.Слев революцията Украйна става УССР а Крим става КССР.Чак при Хрушчов с негова еднолична заповед е даден на УКРАЙНА-УССР. Какво има постоянно едно и също да въртим. Ако има причина тя е в Велико украинските амбиции на един елит .Да не забравяме колко чужди територии бяха дадени на Украйна след 2 световна-там има чужди етноси които никой не ги е питал дали искат-унгарци,румънци,молдовци, поляци,руснаци.Ако всички се на дигнат от Велика Украйна ще остане едно петно.
  • 29 айсикт

    13 1 Отговор
    На никакъв праг на никаква голяма война не са оказали.
  • 30 до редакторите

    19 1 Отговор
    Не ни измъчвайте с тая ДВ и с тези нямащи нищо общо с действителността мантри.
  • 31 Арто

    15 1 Отговор
    Войната е в главата на някой.
  • 32 Сатана

    22 1 Отговор
    След Украйна ,Русия за пореден път ще освободи и Германия.
  • 33 $%^

    5 38 Отговор
    Русия е раково образувание на картата на Света,а руснаците са злокачествени тумори,които изсмукват жизнените сокове на жертвите си.Именно затова всяка страна,която се е откъснала от тяхната хватка,прави всичко възможно да влезе в ЕС и НАТО.Това,че в България е пълно с оглупели русофилистици,също е вследствие на зловредното им присъствие под една или друга форма.Русофлистиците по дефиниция са необразовани,безполезни и не ставащи за нищо паразити,единствената функция на които е да русофилстват.

    Коментиран от #38, #42, #49

  • 34 аха

    18 1 Отговор
    не им трябва война. те държат кранчето на газта и с едно натискане на копче могат да направят финансов колапс на повечето европейски икономики
  • 35 АЛООООО

    23 1 Отговор
    АЛО Д В НЕ СЪМ РУСОФИЛ НО СЛЕД ТЪТПАТА ВИ НАГЛА И ПРОСТАШКА ПРОПАГАНДА ЩЕ СТАНА ОС...ТЕ СЕ
    НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКАВА ВОЙНА КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ ИСКА / ТЕЗИ ДВА НАРОДА СА СЛАВЯНИ А НЕ ИДИОТИ МАКАР ЧЕ ЗА ВАС ТОВА Е ЕДНО И СЪЩО НО СПОКО АРАБИТЕ ЩЕ ВИ ПРОМЕНЯТ МИРОГЛЕДА ОТ ГОРЕ И ОТ ДОЛУ

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кинжал

    31 2 Отговор
    Прочиташ Дойче Зеле и няма смисъл да четеш по-нататък. Всички видяхме с очите си причината - горящи живи , убити от снайперисти и малтретирани от фашисти години наред руски граждани населяващи територията на Украйна.
  • 38 ДАРВИН

    16 2 Отговор

    До коментар #33 от "$%^":

    АБЕ ЦИРЕЙ НЕИЗСТИСКАН БАБА ТИ Е ВЕРОЯТНО ОТ АВСТИИСКАТА ДИНАСТИЯ А ДЯДО ТИ ОТ БУЛДЕНБУРГОВИ А НАЙ ВЕРОЯТНО СА ВЛАШКИ ЦИГАНИ Е ТЕ ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ НЕКОЙ МАЙМУНИ СЕ НАУЧАВАТ ДА ПИШАТ
  • 39 Дойче със зеле

    11 2 Отговор
    Конфликт между Москва и Киев няма, както между Москва и Грозни и между Москва и Тбилиси. Все едно да има конфликт между кучето и кърлежа и бълхите.
  • 40 az #Контрапропаганда

    19 3 Отговор
    "Русия и Украйна се оказаха на прага на голяма война". Чакайте сега, как така на "прага на война"???? Че нали самият Киев твърди, че от 2014г. е във война с РФ????? Как така сега били на "прага на война"????? Е, почувствахте ли опита за манипулация с пропагандните твърдения, че Киев и Москва са във война/на прага на война?????
  • 41 Гал

    19 1 Отговор
    Ама то бива платена ясла, и всеки ден, от тук оттам все глупости, треторазредна агит пропаганда. Самите пушурки знаят, че пишат глупости, но нали вземат някой лев..
  • 42 ПараШут

    19 1 Отговор

    До коментар #33 от "$%^":

    Русия притежава една пета от сухоземната територия на земята бе умнико. Русия е сърцето на земята, а англосаксонският тумор е пръснал метастази навсякъде около нея. Путин скоро ще проведе лъчетерапия на всички туморни образования, които пръскат отрова, за да може целият свят да си отдъхне от паразитите и да продължи мирното си съществуване.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Очевадно

    24 2 Отговор
    Много тъп въпрос,защото всички знаят причината.Майдана беше организиран от ЦРУ.Синът на Байдън купи правата на газопровода за 4 милиарда долара с тенденцията да провокира както цяла Европа така и Русия.Крим винаги е бил Руски и като такъв ще си остане.Скоро от Украйна няма да остане нито държава нито измисления им език,.Историята много ми наподобява на Македония и македонския език.Ако Украйна бъде превзета от Руснаците,то това ще стане само за една нощ със спецчастите им а войската дислосирана на границата само ще разчисти терена и ще заеме позиции,за да не хрумне на някой умник с пълните памперси да си опита късмета в Украйна.
  • 45 $%^

    4 25 Отговор

    До коментар #42 от "ПараШут":

    Що се хабиш душко,като знаеш,че няма как да стане.Нали от Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,няма да остане камък върху камък,а "една пета от сухоземната територия на земята",американците ще я превърнат в радиоактивна пустиня.

    Коментиран от #47

  • 46 ДЖЕНЕРАЛЕ

    19 2 Отговор
    И АКО ИМА ПРОБЛЕМ КВО ЩЕ НАПРАВИТЕ БЕ МЪРЛЯЧИ /НЕГРАМОТНИТЕ ТАЛИБАНИ ВИ ИЗРИТАХА С ПО ЕДИН РАЗДУТ КАЛАШНИК/ И СЕГА А ДА ВИДИМ КОЛКО ЩЕ СЕ ЗАПИШАТ ВЪВ ВАФЕН ЕУ / АКО СЪБЕРЕТЕ 100 000 ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ СЪМ УДИВЕН / КОЛКО ТАНКА ИМАТ ЛИТВА ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ ОБЩО НЯМА И СТО И КОЛКО АРМИЯ ОБЩО 100 000 В МОМЕНТА А СЛЕД ПЪРВИТЕ КОВЧЕЗИ 10 000 И СИГА /КОРАВАТА УКРАИНСКА АРМИЯ АМИ ВОИНИЧЕТАТА ОТ ЛЕТИЩЕТО В ДОНЕЦК / ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ВОИНСКАТА ИМ ЧЕСТ И ДОСТОИНСТВО /НЕ БЯХА ОТ ЛВОВ БЯХА РУСНАЦИ НА УКРАИНСКА СЛУЖБА И СИ ИЗПЪЛНИХА ДОГОВОРА С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА СИ/ АДЕ ДЖЕНДЪРСКИ БОКЛУЦИ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ханс

    16 1 Отговор
    Боже! немско зеле ни разяснява относно Русия и окрайна.тея са на ниво 3-ти клас в училище за бавноразвиващи се
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Василев

    12 2 Отговор
    Православието, там ги стяга чепика краварите и успяха да настроят брат срещу брата, а и нас ни натискат това да направим!
  • 51 ГолЕм смЕх...!

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бе оная сухата лелка(то повече на бабичка мязаше...)-преговарящата с Русия...😂😆😛😝🤣😂...!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Човек с памет

    12 2 Отговор
    Лъжите на DW нямат край. А Украйна вече е била в голяма война с източните си области. Приключи я с обкръжена армия, разстреляна поради украински пишман пълководци. Тогава президентът на Украйна подписа Минското споразумение. Меркел и френският президент бяха гаранти за думата му. Оказа се че подписите на тези трима не струват нищо.
  • 57 стоян георгиев

    2 9 Отговор
    идеята на путин е да потдържа конфликта в украина без много усилия и средства жертваики местните донбасци.голяма воина няма да има щото путин няма далавера от такава ,а и няма как да я плати.след конфликта обаче в украина почти не останаха руснаци,което пречи на последващи руски манипулации на страната.

    Коментиран от #62

  • 58 DW 2022-2025

    9 2 Отговор
    САЩ ще започне поетапно изтегляне на воиски и бази от бившия соц. блок. Хохлия ще бъде разделена между Полша, Унгария и Русия. А у нас може да станем свидетели на модерното вече скачане от колесник на самолет като в братския Авганистан.
  • 59 DW Дежурния Маниполатор и за деня!

    12 1 Отговор
    Отномо повтарят Лъжата за 101път но не се получава!! Война няма да води Русия срещу Украйна!! ПО ВЕРОЯТНО Украйна да направи Провокация!!! А DW РЕВЕ ПРЕВАНТИВТО!!
  • 60 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    11 2 Отговор
    Защото не е възможно Русия да бъде ограбена като Иран,Либия,Сирия и пр. чрез Майдан, а за това много пара е известна от ФАЩ и ингилизите и не могат да си ги възстановят.Заграбването може да стане само чрез инвестираните пари за въоръжен конфликт,в който да на бутат говедата от европейските държави,членуващи в терористичното военно формирование -НАТО, включително и наси фашистите ,населяващи най-южната част от територията на Русия.
  • 61 Има и друго

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    От последните дни висш американски служител от разузнаването , скоро свален от поста, в телевизионно предаване каза пред широката аудитория , че при война с Русия - Германия , Франция , Турция , Португалия , Испания веднага ще напуснат НАТО , а останалите ще обявят неутралитет . И единствените на които могат да за разчитат за водене на война са Англия . А това е прекалено мизерно за мащабите на Русия . Колкото до санкциите , в момента търпим последствията от руските санкции , с тези цени които излетяха нагоре , и тепърва имат да излитат.
  • 62 Горе долу

    10 1 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Деси , само при вида на първият руски танков клин , ще стане повторение на това което стана в Крим само , че в по големи мащаби , и масово късане на синьо-жълтите отличителни знаци от нашивките . А шепата платени , но държащи лостовете на властта , ще хванат първият самолет за Полша. Все пак Путин не желае да си създава допълнителни ядове , и няма да иска цялата Украйна , и ще остави възможността за тези които са про-полско , и европейско настроени да останат в другата половина , и така ще си спести бъдещи ядове .

    Коментиран от #87

  • 63 Лошо

    15 2 Отговор
    Защо всички руснаци живеещи в Украйна са сепаристи Така пише в статията Защо войниците на НАТО са миротворци А руските хора от двете страни са терористи партизани нелегални Тази помия се излива на потоци в всички бьлгарски издания Политика на 20 век Путин е диктатор Пак от Б-я идва Как така днес на 10 януари през 1944 година англо американците пак срутват София а нашите подлоги се правят на разсеяни Кой докара Америка за Б-я Отворено общество Американски университет в Благоевград И Харвард в Софийския Избити деца жени и мирно население с бомби Насаждани се омраза срущу славянството Целта е славянните да се бият и избиват а после Белите идват само да прибират плячката Грешката на Путин когато имаше метеж срещу Виктор Янушенко че не изпрати войски да ликвидират цветната им революция от американски и западни агенти и лумпени Сега изхода е Украйна се разделя на 2 части западна с столица Киев става малко княжество и над половината от Полволжието и Донбас Одеса се слива с славянството Ако САЩ продьлжават да дразнят Русия това ще стане А пьрвия който изтреля ракети срещу тях Следват ядрен отговор и ставаме барутен погреб Този пьт няма да им се размине на партньорите отвьд океана Ще реват защото Турция ще се скрие А Китай Русия Иран и дори и Индия ще трьгнат Северна Корея и тя е готова Кьде сме ние Ами по добре да се крием да не ядем шамарите в тази кавга Че няма и кой да ни помогне вече Нищо че сме русофили над 80 процента в Б-я
  • 64 Шаран БГ

    11 2 Отговор
    Когато насъскваш едно куче постоянно, в един хубав ден къса синджира и се засилва озверяло да хапе, да разкъсва.По-простичко от това няма ! И воденицата на ДВ ги мели –– "водата" от другата страна на Голямата локва тече.....
    Интересното е - нашенските "жаби", защо си вирят краката да ги подковават. А бе балкански тарикати.....оправете София и Скопие, не ми навирайте Москва и Киев в очите. Нали в братска Украйна е НАТО, нали ракетите в Чехия и Румъния са на "тетик" !??!
  • 65 гост

    9 2 Отговор
    То изгубените избори с мед да ги намажеш . Вземем ли страна , да не се чудим после , от къде дойде този десант по суша въздух и вода. Да не стане както в един виц - Аз не БЕШЕ , брат ми беше , той крадеше , аз ЯДЕШЕ .
  • 66 Хахаха

    9 4 Отговор
    Каква война? Пасквил за неграмотници е това. Мислят, че за 30 години ви опростачиха достатъчно за да вярвате на техните глупости.
  • 67 Хенри

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Правилно запада е крив. Но Русия не признава българския език, а македонския. Русия пот държа сърбите от освобождението ни не нас.....
  • 68 тикви

    12 2 Отговор
    Украинците са фашисти-бандеровци, те винаги са ползвали благата на Русия и винаги са били против нея, продажно племе са!

    Коментиран от #70

  • 69 kkk

    9 2 Отговор
    Поредната помия на вкисналото дойче зеле която няма да прочета
  • 70 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "тикви":

    Наречи ги както искаш , но винаги в тази част на света разделителната линия минава между католицизма и православието .Това е умело използвано от едните и другите. Как ще бъдат наречени не е толкова важно.
  • 71 Истината

    8 4 Отговор
    В дъното на конфликта са соросоидните интреси и шпионите които ги представляват на
    територията на Окрайна! Виктор Юшченко беше
    шпионин на импералистите от запад.
  • 72 Мнение

    7 3 Отговор
    Тази статия е фейк!
    Някаква дива пропаганда.
  • 73 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те седеше на първия ред и знаеш? 😀
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Унижения

    11 1 Отговор
    ДВ, защо не пишете, че Германия вече е колония на САЩ??? Външната министърка Бербок с нетърпение излетя за указания от шефовете си в САЩ,! Такова унижение Германия не е имала даже след двете загубени световно войни! Най-ярките слуги на САЩ в Германия са"зелените"! Зелени,явно не заради възхваляваната природа, зад което се крият огромни икономически интереси, а от доларите, които получават от САЩ.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Кочо

    9 2 Отговор
    Оказаха се на прага на голяма война, защото няма по-голяма наслада за тези които дърпат конците на САЩ, съответно и на Украйна да наблюдават с изплезени кръвожадни езици как се избиват два братски народа! И защото целта на мероприятието е чрез непрекъснати провокации да принудят Русия към военни действия, водещи към тоталното и изолиране, противопоставяне на Колективния Запад и дестабилизиране! Разпада и унищожението на Русия е главната цел, Украйна и украинците са предвидени жертви в тази игра! Демокрация, права, свободи са лукавият предтекст за пъклените им планове!
  • 78 Факт

    10 1 Отговор
    Оранжевата режолюция - фарс и активно мероприятие на тайните служби! Целта - да се стегне обръча НАТО около Русия ! Очакван и постигнат ефект : оръжеен конфликт за нато-сащ с милиарди печалба и всякакъв вид затормозяване на Русия и региона - икономически санкции и политически упреци! (... ма пука им на янките за украинците, ... че и за нас...!
  • 79 Сибирь

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ивелин":

    Бисмарк е живял в съвсем друго време.Сега украйна е нужна на Русия само като буферна зона.Преди преврата имаха няколко много читави града и завода,сега в украйна всичко е западнало, Руснаците ги пуснаха по течението да се спасяват!
  • 80 ЛЕНИН

    7 1 Отговор
    създаде Украйна, а ХРУШЧОВ даже им даде Крим. А тия селяни от Галиция си помислиха, че могат да направят държава без РУСИЯ
  • 81 Пеуник

    7 1 Отговор
    А ДВ защо мълчи за неизпълнението на минските договорености?! Къде е особения статут на двете републики в украинската конституция?! А може би разчитат да избият или да уморят това население, за да кажат после че не е съществувало!
  • 82 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Голяма война ли,посмали ман-го!?Русия ще ги смели за отрицателно време,да не забравяме и че много украинци са с руско самосъзнание,една голяма част.Те ще си я вземат под контрол ,но как именно ще стане,зависи доколко ще са отстъпчиви американците на преговорите.Много коментатори се съсредоточават в Украйна,забравяйки заявлението на Путин,който настоява да му се отстъпи цяла Източна Европа.Умее да се пазари ,дава максимално предложение и за него е важно алианса да се огъне,да почне изтегляне ,първоначално само от Украйна.А после плочките на доминото ще почнат да падат от само себе си.Изглежда е исторически предопределено,присъствието на американски бази тук и продължаващата ни 32г. окупация,тотален срив и превръщането ни в суровинна база и пазари ,всичко това е неестествено,нежелано от славянските народи,които стенат под американския чепик.За капак ни натресоха и ковид-кризата за да ни довършат.Но идва час за обрат,което е неизбежно ,то рано или късно ще стане.
  • 83 Ася

    4 0 Отговор
    Отново недоразумението Дойче , Украина трябва да разбере , че ако има война ,а САЩ я предизвикват , ще започне и завърши за часове ,окопите няма да им помогнат !! Русия няма да унищожава братски народ !
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 tomito

    3 0 Отговор
    Проблема е ,че краварите не могат да издържат дълго без война и ресурсите на другите страни и те за това .
  • 86 ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА ;

    5 0 Отговор
    през 1997 година бе подписан договор, с който се раздели Черноморският флот, а Русия призна границите на Украйна, включващи и Крим. ДРУГАТА ИСТИНА Е ЧЕ ХРУШЧОВ Е УКРАИНЕЦ И ПОДАРИ УКРАЙНА НА УКРАЙНА , КАТО ТЕРИТОРИЯ - ИНАЧЕ СИ БЯХА СССР !
  • 87 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #62 от "Горе долу":

    първия танков клин?тва сигурно ще бъде първия такъв в историята на руската армия нали дрогар.при дебалцево не се получи изгоря маса руски танкове ,а сега украинската армия е в пъти по-подготвена.и само да те светна дрогар клиновете са демоде,особено след идването на боините дронове,но дори и преди това.нека се пробват руснаците ,украина ги очаква.местните са в пъти по мотивирани от руските воиничета дето ще трябва да положат кости в името на диктатора си.тва с нашивките е интересно дрогар ама е същото като с танковия клин.хубаво нещо е танковия клин ама го правиха основно немците на руснаците,а руски такъв не съм чувал някъде в европа да е правен.може би в манджурия ,но там срещу съветските танкове е нямало практически японски подобни!

    Коментиран от #89

  • 88 DW ?? Пише за Русия и Украйна!!

    3 0 Отговор
    То бива лъжи DW Но вие надминахте6636, всички!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Поредната статия откровенна пропаганда на DW с инсинуации за нападение на Русия с-у Украйна
  • 91 Виктор браво

    2 0 Отговор
    Марионетки на САЩ.
  • 92 Порошенко

    0 0 Отговор
    Арестуваха ме.Помощ!Искат ми шоколада.
  • 93 айзенауер

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    така само казват - а какво ще има.... абе няма да е никак смешно... Спира ги и хуманитарната криза - после трябва да хранят много руснаци