11 Януари, 2022 19:00 5 605 40

Македонците да отстъпят и България да развее байрака на победата. Защо не е възможно.

  • членство в ес-
  • ес-
  • българия-
  • история-
  • северна македония-
  • скопие

Българите се чувстват застрашени като нация, задето македонците им крадат миналото и езика. Те пък се чувстват застрашени като нация, защото ако историята и езикът им са български, значи не са съвсем нация. Има ли изход?

Македонците да отстъпят и България да развее байрака на победата. Защо не е възможно. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, посветен на евроинтеграцията на Северна Македония, демонстрира пълен консенсус. Не че позициите на различните парламентарно представени партии не продължават да се разминават, както и тези на премиера и президента. Едните са за твърд курс към Северна Македония, с акцент върху историята и правата на българите там, другите са за по-прагматичен подход, центриран около икономическото сътрудничество. Но никой не посмя да се противопостави на Рамковата позиция от 2019 г., нито на категоричното обществено мнение, което е против всякакви вересии на Скопие.

Защо нито българите, нито македонците могат да отстъпят

КСНС отправи ясно послание към Северна Македония: срок за премахване на ветото не си поставяме; ще следим дали изпълнявате договора за приятелство и след като започнете преговори за еврочленство; искаме гаранции за спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание; ще разширим преговорите във всички сфери с акцент върху инфраструктурните проекти по Коридор №8, свързващ Черно с Адриатическо море през България, Северна Македония и Албания. Така на практика българската позиция остава същата, включително с непризнаването на македонския език (признаваме „езика според конституцията на Република Северна Македония"). Само дето сега не са споменати проблемите с историята, но пък те изрично се съдържат в Рамковата позиция, на която твърдо държим. Добавени са експертни преговорни групи по всички теми от договора, плюс парламентарно сътрудничество чак до ниво комисии.

При това положение „добрата воля“, която ще покаже Кирил Петков, като пръв отиде в Скопие (стига визитата му на 18 януари да не се провали заради COVID-19), ще остане да виси във въздуха. Защото новият му македонски колега Димитър Ковачевски едва ли ще може да отговори с друго, освен също с гола декларация на добра воля. Ентусиазмът на Кирил Петков да форсира диалога със Скопие и да вдигне българското вето за 6 месеца в рамките на френското председателство на ЕС бе попарен. Сега можем да очакваме единствено Северна Македония да отстъпи и България да развее байрака на победата.

Това обаче няма да се случи, не и толкова скоро. Защото и София, и Скопие са в положение на цугцванг и всички възможни ходове пред тях са погрешни. Поради което всеки се окопава в позицията си и чака първо другият да отстъпи. Но и така губят: Северна Македония пилее ценно време за старт на преговорите, а България изпада все повече в изолация и под натиск в ЕС. Политическите елити в двете страни не могат да отстъпят, понеже раздорът е сведен до политика на идентичността. Българите се чувстват застрашени като нация, понеже македонците им крадат миналото и езика. Македонците се чувстват застрашени като нация, защото ако историята и езикът им са български или общи, то значи не са съвсем нация. В тази битка за отстояване на идентичността двете нации се преутвърждават - както по-старата, така и по-новата. Но в това преутвърждаване те стремително се раздалечават една от друга.

Това ще бъде епитафията на вековната българска мечта за Македония

За зла ирония българското вето прави това, което не е успял да довърши антибългарският югомакедонизъм. Вместо с евроинтеграцията на Северна Македония да получи лелеяното единение с вардарските си събратя, България ще съжителства с напълно отчуждени от нея хора. За българите македонците се превръщат в исторически врагове като сърбите. Това ще бъде епитафията на вековната българска мечта за Македония, това ще бъде и окончателното освобождаване от българския комплекс за македонците.

От този цугцванг почти няма изход, защото ако някой направи сериозни отстъпки, това ще го посече като бумеранг и ще доведе до вътрешнополитическа криза. И в България, и в Северна Македония има силни опозиции и втвърдено обществено мнение, които веднага ще съборят „предателското“ правителство. Шансът на Петков и на Ковачевски (хем са маркетолози) е всеки да продаде на своите представата, че е неотстъпчив победител. Но това не е възможно, без отново да бъдат разказани две паралелни истории, този път на съвременността.

Все пак трябва да се търси брод отвъд окопите. Най-сигурното пътуване е по пътища - магистрали, жп линии. Нека с това да подновим разговорите. Плюс да си пуснем у нас македонски телевизии, а у тях да не гледат само БНТ4. После ще се върнем и на националната идентичност. Току-виж някой ден проумеем, че македонската нация не се е пръкнала изведнъж в Титова Югославия, нито пък че македонският език е по-малко македонски, задето е кодифициран чак през 1944 година. А македонците ще признаят, че тъкмо заради ослепените Самуилови бойци Василий II е титулован Българоубиец и че предците им са посрещали „българския фашистки окупатор“ като освободител.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    67 8 Отговор
    Ама какъв зор имаме ние ТЕ да влизат е ЕС??? АКО ЕС ТОЛКОВА ДЪРЖАТ, ДА ГИ ПРИЕМАТ ,А НИЕ ДА НАПУСНЕМ ..И БЕЗ ТОВА ,ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 2 Пич

    86 2 Отговор
    Не е прав...!!! Ние не искаме нищо от тях ! Те искат нещо от нас !
  • 3 Истината

    84 4 Отговор
    Със РСМ в ЕС, ще имаме много по-големи проблеми отколкото сега, ама много по-големи!!!
  • 4 пожелание

    59 2 Отговор
    Македонците да кандидатстват за африканският съюз , и там може да ги приемат
  • 5 В е л и к и я

    95 1 Отговор
    Къква е тая простащина че ако признаят че езика им е бългаски нямали да бъдат нация . че значи бразилците в тази огромна държава нямали да бъдат бразилци щото говорели на португалски и още десетки и десетки примера има .... Много са болни тези макета ама ще се излекуват , като стоят десет двайсе години още и чакат .. Ние историята си и реномете си няма да го дадем заради шепа миризливци провакатори и никъкъвци ... !
  • 6 Тия докато влезат

    40 2 Отговор
    ЕС ще се разпадне. Значи обща енергии а система ама западните вземат 5 пъти повече субсидии за селското стопанство и животновъдство. Демокрация брат.
  • 7 гост

    24 0 Отговор
    Защо копирате този пар цал
  • 8 Гал

    31 2 Отговор
    Сайта е предимно клюкарски, без стойностни анализи. Интересното в него са, коментарите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Антигербер

    19 0 Отговор
    Дойче зеле хахааха
  • 11 а бе да ги напляскаме

    35 0 Отговор
    тези макета за дето ни запалиха знамето и се периха и всичко че си дойде на място.
  • 12 Пламен

    44 2 Отговор
    Тъпа статия на продаден измекяр.Ние не воюваме с никого за да развяваме байраци.Напротив,помагаме на северните македонци да оздравеят психически
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БЮРМ/FYROM

    46 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 15 КОНСТИТУЦИЯ

    21 1 Отговор
    ДА СТАНЕ ОБЛАСТ ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.
  • 16 Перо

    29 1 Отговор
    Джендърското Дойче зеле да се държи за шлифера на чичко Шорош и да остави Балканите! Кореспондентите за БГ да прочетат българската история и да се запознаят с реалностите. Не може един репортер да отговаря за БГ и да си няма понятие за бит,култура,история,икономика и политика на държавата за да прави обективни коментари. Иначе дава трибуна на соросистки фалшиви новини. Заев беше пръв приятел с чичко Шорош и целия натиск върху БГ от чужбина се организираше от него! По-добре да идва Мицкоски и да се приключи с ционизма!
  • 17 О.Р.

    14 1 Отговор
    Накрая ще ни целуват ръка, че сме ги предпазили от влизане в EU.

    Коментиран от #23

  • 18 John Dutton

    14 3 Отговор
    Македонците да отидат да се ваксинират масово и да ни отърват от присъствието си
  • 19 Заптие

    18 0 Отговор
    Дръжте се прилично! Това може ли да е национален флаг? Какво означава- Капитан Планета? Или Слънцето е в скопския вилает по право? Експерименти на "пияно" от страна на ФСБ и ФБР или на КГБ и ЦРУ. До кога ще им цепим басма, както се изразяваше баба от Охрид!?
  • 20 Ха ха ха

    22 1 Отговор
    Тоя дето е списввал тая статийка е доста объркан ментално човек . Две истини няма , има само една и тя е историческата истина заедно с историческите доказателства . Място за недъгавите разсъждения на дрънкащия просто няма .
  • 21 Да,бе

    30 0 Отговор
    И какво по-точно ще загубим!Ще ни мразят повече,едва ли е възможно.Ръката с гангрена се отрязва и изхвърля,а тая ръка отдавна е загубена за България.Жалко за жертвите,които сме дали,но да влагаме още в това гробище е безпредметно и самоубийствено.
  • 22 Pero Makedoneca

    16 0 Отговор
    Какви са тези глупости.Да напишат истината в учебниците и да влизат тези родоотстъпници.
  • 23 Осмата заповед

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "О.Р.":

    Ще ни целуват ръка я! Когато Албания се откачи от тях и влезнат в ЕС албанците масово ще си вземат албанско гражданство и ще се юрнат навън. Така ще си подобрат демографския баланс,но това ще го отчетат по-късно. И не ние сме в цунгцванг. Спорът за историята,езика и културата до 1944г. за нас никога не е бил пречка за развитие на транспортната свързаност и бизнеса - македонците се дърпат от всякакви контакти защото контактът,какъвто и де е подрязва краката на лъжата всеки ден и час. Като са толкова курназ дай да развием транспорта,бизнеса,туризма,образованието и в хода на тия дейности всеки да си изгради информирано мнение. И да ги пуснем в ЕС с тая лъжа няма да е възможно да се живее,а даже ща стане още по-трудно.Седемдесет и седем-осем години са зомбирани,а това значи,че толкова години трябвва да си проветряват главите до прозрението,че не трябва да се краде. Македноците явно не ги е страх да нарушават системно осмата Божа заповед.
  • 24 $%^

    21 0 Отговор
    Никакви отстъпки за тези бивши българи.Отдавна трябваше да ги наритаме,но продажната ни политическа върхушка винаги се е въртяла като ветропоказател,по посока на вятъра.Добре че последните години успяха да постигнат консенсус по темата за тези генетичноувредени коминтерновски мутанти.Аз лично нямам никакви сантименти към Македония и сърбоманската паплач,която я населява.Безкомпромисно,като гърците.Докато не изпълнят нашите искания.
  • 25 дв си е дв

    22 0 Отговор
    може коментара даа е от българин,но позицията му не е българска.От какъв зор ни сравнява все едно и двете държави кандидатстват за ЕС.Ние България сме страната членка и срм ще се съобразява с нас.Никой няма право да ни притиска,защото сме независима държава.Поне искам да сме такава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ал Бунди

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ал Бунди":

    Грешите и двамата. Това е знамето на Японския Имперски Флот, под което са се били такива велики адмирали като Ямато, Того или Нагумо..Което не променя нещата де..Вчера си взех нова клавиатура и още не мога да и свикна нещо.
  • 28 Проблема на България е

    25 0 Отговор
    че призна за държава това туморно образувание.срм не са онези македонци,които се биеха за България и се наричаха Българи.Сега са едни посръбчени мекерета.Ако стане Ванче Михайлов от гроба ни един от тея няма да се свърти.На всички щеше да е сложил "отметката."За по младите които не знаят,на Ванче хората сложат ли отметка на някой значи че повече няма да живее.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пирински орел

    9 0 Отговор
    С този спор България е на историческата маса и с всичко което е допринесла за развитието на Европа балканите и света. Победят ли ни на нея, мисля че това ще е началото на края на България! Никой български политик няма право да отстъпи пред историческата ако щете и чисто човешка наглост на нашите братчета от Македония. Дай боже поне веднъж тези политици да защитят България достойно без да се съобразяват с геополитическите интереси на великите сили. Утре ЕС може и да го няма и тогава, ако сега България отстъпи, утре ще се събудим без никаква история, ще бъдем никои! Дано веднъж да не тичаме към пропастта!
  • 34 Ристе

    0 3 Отговор
    Маке никогаш не отстъпва
  • 35 МИХАЙЛОВ

    4 0 Отговор
    ...АКО БЪЛГАРИЯ
    СЕГА ПУСНЕ
    СЕВЕРОЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ
    / ТОВА Е ТОЧНОТО НАЗВАНИЕ
    НА ТАЯ "ДЪРЖАВА"/
    В ЕВРОСЪЮЗА...,
    ...МНОГО СКОРО
    СЛЕД КАТО СЕВЕРОЗАПАДНИТЕ
    МАКЕДОНЦИ СТАНАТ
    ГРАЖДАНИ НА ЕВРОСЪЮЗА
    И УСЕТЯТ НА ГЪРБА СИ
    ЕВРОПЕЙСКИТЕ "ЦЕННОСТИ",
    ДИРЕКТИВИ И ОГРАНИЧЕНИЯ
    И ДЕМОКРАТИЧНАТА КОЛОНИЗАЦИЯ
    И КАТО ИМ РАЗГРАБЯТ
    ФАЛИРАТ
    И УНИЩОЖАТ ПРЕДПРИЯТИЯТА
    И ВСИЧКИТЕ ИМ РЕСУРСИ,
    КАТО ИМ УНИЩОЖАТ
    СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО,
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,
    БОЛНИЦИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО
    И КАТО ОТ БРЮКСЕЛ И САЩ
    ЗАПОЧНАТ ДА ИМ ПОСТАВЯТ
    РАЗНИ МОШЕННИЦИ,
    РАЗНИ КИРЧОВЦИ И КОКОРКОВЦИ
    ЗА КОЛЛОНИАЛНИ УПРАВИТЕЛИ...
    ...И КАТО ЕВРОКОМИСИЯТА
    ИМ СПУСНЕ ДИРЕКТИВА
    ДА ПРОВЕЖДАТ
    ЕЖЕСЕДМИЧНИ ГЕЙ ПАРАДИ
    / ЩОТО АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ
    ...БИЛ ГЕЙ /...
    .......ТА МНОГО СКОРО
    СЛЕД ВЛИЗАНЕ
    НА СЕВЕРОЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ
    В ЕВРОСЪЮЗА...,
    СЕВЕРОЗАПАДНИТЕ МАКЕДОНЦИ
    ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ РАЗСЪРДЯТ
    НА БЪЛГАРИЯ...,
    ЧЕ ГИ Е ВКАРАЛА В ТОЯ ЕВРОСЪЮЗ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Котис

    4 0 Отговор
    Автора също мрази българите!
  • 40 По божите заповеди

    5 0 Отговор
    Ние от македонците не искаме да отстъпват,а както е по божите заповеди да не крадат и да не лъжат.