Last news in Fakti

13 Януари, 2022 16:00 10 176 107

Лъжи и истини: ето колко печели България от членството си в ЕС

  • членство в ес-
  • ес-
  • българия-
  • българи-
  • пари-
  • еврочленство-
  • лъжи-
  • възраждане

Откакто България е в ЕС, обедняхме? Загубихме независимост? Популисти и националисти продължават да повтарят подобни лъжи.

Лъжи и истини: ето колко печели България от членството си в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто сме в ЕС, обедняхме, даваме повече пари, отколкото взимаме, загубихме независимост, ЕС ни забранява шкембе чорбата… Толкова често чуваме подобни "новини", че някои вече ги приемат за истина. Истината обаче е друга: България има полза от членството си в ЕС.

Преди повече от 31 години, на 22 декември 1990, Великото народно събрание приема решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности. На 25 април 2005 на тържествена церемония в Люксембург е подписан договорът за присъединяване на България към ЕС от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърката по европейските въпроси Меглена Кунева. Преди 15 години, на 1 януари 2007, България стана член на Европейския съюз. 17-годишният процес на присъединяване към Общността е безпрецедентен - поради политическото единодушие и на ляво, и на дясно, че България трябва да е в икономически и политически съюз с другите европейски нации.

Поредният националист - Костадинов от "Възраждане"

Днес обаче руски пропагандни медии и някои български политици трупат дивиденти с твърдения, че България няма реална изгода от членството си в ЕС. В социалните мрежи и разни сайтове продължават да се появяват публикации, в които се твърди, че откакто сме в ЕС, в България нещата залязват, народът обеднява, а отгоре на всичко ЕС ни забранява мусаката, шкембе чорбата, ракията, кривите краставици, нестинарството, леденото хоро и още и още.

Немалка част от българите наистина вярват на тези безумни твърдения и митове, след като в парламента има винаги поне една партия, влизаща благодарение на скептицизма си към ЕС. Поредният такъв политик е и Костадин Костадинов, лидер на крайнодясната и русофилска партия "Възраждане". Според него България няма реална изгода от членството си в Европейския съюз към този момент. Той, както и другите националисти преди него, обича да повтаря любимите тези и на каналите за дезинформация, и на кръчмарските геополитически експерти: че България плаща на бюджета на ЕС повече, отколкото получава и че е загубила суверенитета си и е нужно възстановяване на българската държавна независимост и суверенитет, като решенията за България трябва да се вземат в самата страна, а не отвън.

Лъжи и изкривени факти

Това последното е просто лъжа, тъй като закони в ЕС се приемат на триетапна процедура, в която участват Европейската комисия, Съветът на ЕС и Европейския парламент, както и голям брой работни групи и комитети. Всяка страна членка има право на вето за решения в области, отнасящи се за "независимост и суверенитет" - като външната политика и сигурността, данъчната политика, политиката за предоставяне на убежище и миграционната политика. Има право, разбира се, и да не участва в отворения пазар на стоки и услуги.

Що се отнася до финансовата полза: България е внесла в бюджета на ЕС малко под 14,16 млрд. лв. от 2007 до 2021 включително - по данни на Министерството на финансите. Само до 2015 по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. А това означава, че България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС до днешна дата. За следващия програмен период, на базата на най-груби сметки, се очаква България да внесе около 10 млрд. евро, а да получи от ЕС 29 млрд. евро, което означава, че страната остава сериозен нетен получател на средства от Общността. Резултатът от членството и европейските пари е видим и осезаем в инфраструктурни проекти - като софийското метро, нови градски центрове, нови пътища, канализация. Но той се усеща и във всички области на живота. А че качеството понякога е ниско - това вече не е европейска вина.

Икономически растеж и по-високи доходи

Знаем от прехода, че "асфалт не се яде", но ако погледнем данните за икономическия растеж и жизнения стандарт, ще видим, че развитието на България през тези 15 години е сериозно. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек, измерен с отчитане на инфлацията (Real GDP), през 2013 е бил 5390 евро, а през 2020 - 6380 евро, по данни на Евростат. Коефициентът на безработицата през миналата година е бил 4.6%, а при влизането ни в ЕС е бил 7.82%.

Средният общ доход на домакинство за 2008 година е бил 9297 лв., а през 2020 година - 15 704 лв. Въпреки че стандартът расте, България продължава да бъде най-бедният член на ЕС. Но границата с богатите, поне според показателя БВП на глава от населението по покупателна способност (PPS), се топи, макар и бавно. По този показател през 2007 България е била на 41% от средния PPS за ЕС, а през 2020 стига до 55%. В някои други области направо са постигнати чудеса. Така при влизането ни в ЕС в България е имало 3020 деца, отглеждани в социални домове, а през 2020 те вече са били едва 290. Освен това Брюксел играе съществена роля като партньор регулатор в процеса на реформи в съдебната система и борбата срещу корупцията.

Обратната страна на медала

Като цяло само популист може да реши, че свободното движение на стоки без мита в пазара на 27 страни, свободното придвижване на хората из същите тези 27 страни и свободата да работиш и да учиш в тях може да бъде заменена с някакъв химерен суверенитет. Гражданите на Великобритания в момента го осъзнават. Разбира се, България плати за това с нещо ценно - с хора. Заради ниския стандарт и местни особености - като корупция и несправедлива съдебна система - стотици хиляди българи решиха да живеят в други страни от ЕС. За последните 10 години официално 396 000 българи са напуснали страната, според първоначалните данни от преброяването.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо работа

    110 16 Отговор
    Като махнем доходите от дълга и ни остават да платим едни 15000 долара на човек.

    Коментиран от #57

  • 2 Демократура

    152 34 Отговор
    За няколко евра продадоха свободата ни.
  • 3 Свобода

    128 56 Отговор
    В България ще има война ако не махнат зелените сертификати.

    Коментиран от #29

  • 4 099

    204 25 Отговор
    "Печели" , че няма ток, няма свои картофи, няма свои домати - де факто, ограбена и опустошена, страната ни е пазар за залежали "западни" стоки от съмнително качество.

    Коментиран от #23, #106

  • 5 Лум Пен

    104 11 Отговор
    Георги Соросов Ангелов, чудо на икономическата наука в АЗБ.
  • 6 от село

    126 14 Отговор
    А БОКО КОЛКО Е ВЗЕЛ , И ГОСПОД НЕ ЗНАЕ. А ДЕДО С 300 ЛВ. ПЕНСИЯ СЕ СПУКА ДА ОБИКАЛЯ ЕС. , ТА СВЯТ МУ СЕ ЗАВИ!!!
  • 7 Уууууууууу

    150 19 Отговор
    СПЕЧЕЛИХМЕ ЕДИН ГООООЛЛЛЛЛЛБАНАН .НАЙ НИСКИ ДОХОДИ ВЪВ ЕС ,НАЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ,НАЙ ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ,НАЙ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ВЪВ ГОЛЕМИТЕ ЕВРО ВЕРИГИ ИЗНАСЯЩИ ПАРИТЕ НИ ВЪВ ЕС,
  • 8 Последния Софиянец

    117 18 Отговор
    Дали сме 15 милиарда,а сме получили 23 милиарда за чекмеджето в Банкя.
  • 9 0000

    115 17 Отговор
    Георги, а пропуснатите ползи, нали уж си икономист, а плашещата безперспективност, а външното управление? Сметката е меко казано отрицателна, от порядъка на 900 милиарда преки загуби и пропуснати възможности за два пъти по толкова. Учи Георги, в харвард и после пак пиши.

    Коментиран от #46

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Комуниста

    107 15 Отговор
    5 000 000 000 евро отгоре, а нещата от които БГ се отказа заради членството в ЕС са за 10 милиарди загуби!
  • 12 Ние внасяме

    122 10 Отговор
    Бойко и останалите мутри си напълниха шкафчета и офшорки със стотици милиони. Цените се изравниха с европейските, а заплатите ни останаха африкански. България се обезлюди, хиляди пенсионери умряха от глад, а повечето сме работещи бедни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Брюксел

    95 11 Отговор
    ЕС осъзна голямата си грешка, която направи, приемайки ни в ЕС. Скоро идва краят на ЕС.

    Коментиран от #44

  • 15 бат рамбо

    31 21 Отговор
    Гледайте в Ютюб "Схемата - ВЪЗРАЖДАНЕ - Епизод 2" и ще ви стане ясно, за какво иде реч!

    Гледай това да видиш, за какви цигани иде реч и къде отиват парите от субсидиите на бедния народ!

    Коментиран от #22

  • 16 Лети ли рапторчето?

    81 11 Отговор
    3 000 000 000 лв за членство в НАТО минус за 8 фърчила на картинка.
  • 17 Костадинов

    85 10 Отговор
    Европа освен зелените краставици ни наложи и зелените сертификати.
  • 18 Некой си

    77 7 Отговор
    Чисто финансово - БВП средно е 85 милиарда лева на година. За 14 години това са 900 милиарда лева. Тези 9 милиарда печалба са 1% от БВП.
    Без да смятаме глоби, санкции и пропуснати ползи заради спрени икономически дейности поради евродирективи.
    Еми.... те това е!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 йода

    90 6 Отговор
    на знам колко спечели България, но всички около Герб-ДПС бая се облажиха. От прости селяци си станаха градски тарикати ...
  • 21 Българка

    30 60 Отговор
    Имам въпрос към писалите преди мен, вярват ли че ако излезем от ЕС , доматите ще станат като едно време или че ще стане почивката ни 15 дни само за 50лв. Стига глупости.

    Коментиран от #38, #55

  • 22 Ами той

    10 21 Отговор

    До коментар #15 от "бат рамбо":

    Коцето е от рода на кардарашите. Ти сега ли разбра?

    Коментиран от #25, #26

  • 23 ПРАВИЛНО ЗАЩОТО КОГАТО

    96 7 Отговор

    До коментар #4 от "099":

    НИЙ ВНАСЯМЕ В ЕС НАШТЕ ПАРИ ТО ТЕ ГИ ЗИМАТ С КЕФ БЕЗ УСЛОВИЯ А ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОГАТ ТЕ ..ОТ ЕС ТРЯБВА ДА НИ ДАДАТ ПАРИ....ПОЧВАТ ЕДНИ КАНДАРМИ ЕДНИ УСЛОВИЯ И НАПРАВО ИЗНУДВАНИЯ.....НИЙ ША ВИ ДАДЕМ ЕДИ КОЛКО СИ АМА ВИЙ ПРИМЕРНО ША УДАРИТЕ РАМО НА МАКЕДОНЦИТЕ ША УЗАКОНИТЕ СМЕСЕНИ БРАКОВЕ ША ПАЗИТЕ И ХРАНТУТИТЕ МАЛЦИНСТВА ДЕТ НЕ ЗНЯТ ЩО Е РАБОТА ЦЯЛ ЖИВОТ И ПОДОБНИ СХЕМИ И РЕКЕТИ..,...

    Коментиран от #27

  • 24 не всичко е в пари

    82 7 Отговор
    Автора, колко спечели от статийката ? А какво ще кажеш за националните ценности, култура и фолклор, грамотност на населението ? Колко загубихме там и колко спечелихме ? Има ли друга държава в Европа, където цигани да бият/изнасилват бабички за 2 лева , да бият лекари, полицаи и военни дори ?

    Коментиран от #45

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бат рамбо

    5 29 Отговор

    До коментар #22 от "Ами той":

    Сега! Ужас!
    Гледайте в Ютюб "Схемата - ВЪЗРАЖДАНЕ - Епизод 2" и ще ви стане ясно, за какво иде реч!

    Гледай това да видиш, за какви цигани иде реч и къде отиват парите от субсидиите на бедния народ!

    Коментиран от #53

  • 27 ДА ША ЗАТВОРИТЕ КОЗЛОДУЙ

    59 4 Отговор

    До коментар #23 от "ПРАВИЛНО ЗАЩОТО КОГАТО":

    И ТЕЦОВЕТЕ ....НЯМА ДА ДИГАТЕ ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ ША СИ ПРОДАДЕТЕ ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ЛЕВОВЕ НА ФРАНЦУЗИ И ВОДАТА НА СОФИЯ ПАК НА ФРАНСЕТА..

    Коментиран от #28

  • 28 Да ША ВИ ЗАБРАНИМ МУСАКАТА

    68 6 Отговор

    До коментар #27 от "ДА ША ЗАТВОРИТЕ КОЗЛОДУЙ":

    Розовите ДОМАТИ И ДОМАШНИТЕ ПИЛЕТА И ПРАСЕТА....ЩОТО НЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ВЕРИГИТЕ НИ ДЕТ ВНАСЯТ МЕСА И ОТ ЛУНАТА......
  • 29 Еееее

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "Свобода":

    Ами давай. И ти като истински християнин ще изкараш меча и ще.... който не е съгласен с тебе.
    Свободата е право на избор.
    Давай робе. Свободата ти е та горе.
  • 30 Грульо

    71 2 Отговор
    Аз нищо не видох от тез европари, обаче управляващите се нагушиха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бравос

    78 7 Отговор
    6 500 000 българи сме много щастливи, че 1000 политика и олигарха получават милиарди от ЕС:) Пърхаме от радост когато с 300 евро пенсии и заплати плащаме по 150 евро сметки:) Много по добре сме от Великобритания защото те за разлика от прекрасния ЕС нямат 50% инфлация, даже им е отрицателна:) Албанците може да имат по високи заплати и пенсии, но пък ние можем гордо да казваме, че сме членове на ЕС, в който са намерили дом всички гейове, педофили и терористи:) Да живее великия ЕС, в който цари демокрация, нищо че от две години всички граждани са под домашен арест и са подлагани на медицински експерименти:)))
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Читател на Факти

    77 2 Отговор
    Преди ЕС бяхме почти 9 милиона,сега в ЕС сме почти 6 милиона застаряващо и болно население.Факт неоспорим пък вие ми кажете кой лъже.
  • 35 Наблюдател

    68 2 Отговор
    Ето ви едни други факти и "ползи" от влизането в ЕС : Общо 147 727 души са починали през 2021 г. За сравнение, през 1918 г. починалите са били 151 525 души. Обобщено от Първата Световна Война до сега т.е. за последните 100 год. България реализира най-голямата смъртност и то без война! Пълни магазини в празна държава явно "голяма полза" ще да е! Въпроса обаче е За кого точно!?
  • 36 до факти

    48 2 Отговор
    Мога да ви извадя съвсем др официални цифри колко сме внесли от 2007 до сега и колко усвоени, не бюджетирани! Цифрите са точно обратното. А за истината питайте липсващите 1 млн от членството до сега....
  • 37 Хахаха

    62 3 Отговор
    Средният общ доход на домакинство за 2008 година е бил 9297 лв., а през 2020 година - 15 704 лв....е неее, умрях от смях:))))))))) Дойче Зеле май са гледали депутатските домакинства
  • 38 Българин

    44 5 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    Не, но почивката ни ще стане 50 евро за четиричленно семейство. Еврото е много обезценено, а оттам и инфлацията, след още една година локдауни и печатане на трилиони без покритие ще става само за тоалетна хартия. Да не говорим за ценностите на ЕС - ЛГБТ, педофилия и талибани.
  • 39 Лепа Брена

    27 3 Отговор
    Не бойте се - комунистите-ционисти от дойче веле ще ви кажат истината такава, каквато е.
  • 40 До Ангелов

    35 3 Отговор
    Тези данни са манипулирани и е ясно кой защо и как ги изнася сега. За истинските Данни питайте по малкото Ел преброени от предното преброяване, когато нямаше пандемия и баба ми нямаше смартфон..... Последния безспорен факт казва точните цифри за ползата. Има я само ако емигрираш! Ама можеше да си емигрираме и без да влизаме.....
  • 41 долу ЕС

    35 2 Отговор
    Ангелов по твоите сметки излиза че скапания ЕС е платил за загубата на населението ни. От 2007 до нсега е поне 1.5 млн, като разделиш 9 млрд лв на 1.5 млн души минимум, щото не смятам пропуснати ползи от данъци пенсии и раждаемост излиза, че скапания ЕС платил невероятните 6000 лева!!!!!!!!!??!н калпак

    Коментиран от #48, #49

  • 42 Да ама НЕ

    44 3 Отговор
    Няма да влизам в подробности за"печалбите" ни от ЕС...ще кажа само едно-ДВеле до толкова се е превърнало в лъжливото овчарче-че и да има поне малка истина от написаното в тази статия болшенството няма как да повярва...Демек,щом ДВ казва твърди нещо-значи е лъжа...А за модерното ни робство въобще не споменавам-вземаме кредити за да купуваме стоките от Европа...Ама кредитите са вземи ПАК от Европа...Дали ДВеле може да ме убеди,че ме чака светло евро бъдеще...???
  • 43 Хайл

    42 5 Отговор
    Българите хванаха голия РУК...ако имахме референдум за влизане в пролажения ес-нямаше да има съгласни българи...предателите първанов,сакса,паси и кунева са за ДОЖИВОТНА КАТОРГА...дойчо веле да си ЗАВРЕ КОМПЕТЕНТНОТО МНЕНИЕ В АЗЪГ
  • 44 guest

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Брюксел":

    а дано чул те господ
  • 45 Я ми сподели

    15 13 Отговор

    До коментар #24 от "не всичко е в пари":

    И това, че няма правосъдие и т,н с какво е виновен ЕС?????? Ако не бяхме в ЕС щяхме да бесим циганите ли?
  • 46 Хохохо

    49 2 Отговор

    До коментар #9 от "0000":

    Не е меко казано, забравяш 4 затворени блока на АЕЦ Козлодуй по 440 мегавата- 1760 мегавата, за 15 години загубите може да са по големи от цялата получена сума от ЕС.
  • 47 .....

    44 0 Отговор
    Спечели намаляване на населението с малко над 1 млн. души, а само за последните 10 години - 850 хил. души. Разбира се, за ангелов това е незначима подробност.

    Коментиран от #50

  • 48 Гео

    22 1 Отговор

    До коментар #41 от "долу ЕС":

    Гешо от ИПИ-то от 15-тина години ръси анализ-умности по статистически данни, без 1 ден в реалната икономика. Знаем как се прави статистика по нашенски. Мерсим за което.
  • 49 Гео

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "долу ЕС":

    Забравих, че не всички имаме калпаци. А някои по два-три
  • 50 .....

    28 1 Отговор

    До коментар #47 от ".....":

    И още нещо - ангелов сигурно може да сметне кога ще настъпи времето, когато за този народ ще се споменава единствено в някои прашни исторически книги в библиотеката на Ватикана. Толкова, драги ангелов!
  • 51 Геноцид в България

    6 6 Отговор
    Господин Румен Радев били споделил защо в България се Екзекутират хора чрез програма за изтезания "Targeted Individuals"!?
  • 52 наблюдател

    22 3 Отговор
    тия циркад.жии, от вкисналото зеуе, пропускат един дребен факт: парите, "дадени" от юрозеуките в голямата си част се връщат обратно при тях. и още: БРАСЪЛС РАЗПОРЕЖДА КАК ДА СЕ ХАРЧАТ ТИЯ ПАРИ - оперативните програми са под стриктен контрол! например, не можете да замените печката на баба пена с модерна, но на дърва, защото тя (баба пена) ще съсипе климата. може да я замените с термопомпа, климатек, перка или соларка. ;) та, ако може - по-уеко!
  • 53 А ве

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "бат рамбо":

    Бай Рамбо гедай си го
  • 54 Механик

    27 4 Отговор
    Щом дойчевеле защитава членството ни в евросъюза иказва, че сме на келепир, значи работата е точно обратното. А това, че логиката ми е правилна го усещат почти всички българи. (по джоба и по качеството си на живот, имам предвид)
  • 55 Механик

    25 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    А значи ли, че ако се откажем от ЕС и доматите не станат както преди, то това означва, че ЕС трябва да продължи да ни граби?
    Много странна логика!
  • 56 Матей преображенски

    24 0 Отговор
    Ха-ха,проста манипулация ,със средно аритметично на доходите не става.Все едно работника изял в столовата едно кюфте ,а директора 11,и да се намери средното аритметично.
  • 57 Onix

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо работа":

    $11000 на човек! За разлика от нас Люксембург имат дълг от над $500000 на човек, но живеят много, много по-добре от нас.

    Коментиран от #64

  • 58 Фен на алкохола

    24 1 Отговор
    Мене най много ме заболя,когато от ЕС забраниха варенето на ракия и ракийните казани.Също да си гледам домашно прасенце и по Коледа да ям домашна наденица и да пия домашна ракия.
  • 59 Гад

    7 20 Отговор
    Прочетох първите 20-тина коментара и ми стана ясно защо сме на такова дередже. Ами такъв е материала!
  • 60 НеЕС

    34 2 Отговор
    Лъжи и истини: ето колко печели България от членството си в ЕС////
    Европейската комисия НЕ обещава изравняване на субсидиите в страните от Западна и от Източна Европа за периода 2021-2028 г. Това означава, че дори и след 20 години еврочленство българските фермери няма да бъдат третирани наравно с тези от другите страни.
    Липсва справедливост към държавите от Централна и Източна Европа. Несправедливостта към тях ще продължава и през идните поне още 10 години. Техниката, която се ползва у нас, е на западни цени, горивата и транспортните разходи са на западни цени, конкурираме се за същите пазари и потребители, но за западните производители ЕС дава една субсидия, а за нас - три пъти по-малко.
    След 15 години членство в ЕС българите са по-бедни, по-обезверени и по-отчаяни и унижени,се вижда вече и от самолет. Нито едно от очакванията за подобряване на материалното им битие не се е реализирало. Вместо на позитивни, сме свидетели на негативни тенденции и очакванията са те да се задълбочават.
    Все ни обещават светлото бъдеще,а България се превръща в пустиня,където вилнеят "интегрираните" ни братчеди....плюс тези безумни евро-атлантически ценности-които превръщат хората в дебили...
  • 61 Патриот

    31 0 Отговор
    Да, но членски внос го плащаме всичка, а парите ги взимат определени хора. Това забравих те да споменете.
  • 62 Абе нали

    26 5 Отговор
    заради това скачахте!? Е - наскачахте се... Ама пък маате банани! И четете статии, в които германското гнило зеле ви говори от ваше име... А като ви вкарат и еврото - кръв ще се ре те. Заслужено!
  • 63 Гошо

    19 1 Отговор
    А точно ДВ ще ни обясни на ква далавера сме с това членство , а за Германия и останалите няма ли да ни кажат ,те пък на какъв кяр са
  • 64 Поправка

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Onix":

    Това беше преди преброяването, Преизчисли с новите данни.
  • 65 Митко

    20 1 Отговор
    къде ни е рудодобива къде ни е ядрената енергетика къде ни е селското стопанство и ядец
  • 66 ComfortablyNumb

    8 17 Отговор
    Тия факти трябваше да се обясняват всеки ден . Това беше и голямата грешка на ГЕРБ че остави руската хибридна пропаганда да заглуши и скрие напълно реалността зад димната завеса от манипулации, омаловажаване на успехи, обикновени лъжи , полуистини и активни ченгеджийски мероприятия който в купом доведоха пълен разпад на морала, повсеместна, циничност и безверие и слабoумен народ като българския се обърка кое нагоре и кое надолу и в това ментално състояние всеки момент е готов на революция (Промяната!) и една се случи преди 6 месеца ... ялова, безпътно но обръщайки колата малко от правия курс към Европа и запада ... всеки народ си заслужава съдбата . Ако руснаците успеят да вкарат България в руската орбита то това заслужаваме. Да здравствует!
  • 67 Лицемерие

    34 4 Отговор
    За 32 години изнесохме 1,5 - 2 милиона работоспособно население. Колко чилиарда е струвало на България тия хора да се отгледат и изучат и сега да работят за дойчовци,ингелизи и франсета, тоест за колко десетки милиарди им дадохме работна сила? Пълно лицемерие и лъжа и тази статия.

    Коментиран от #105

  • 68 Онзи

    26 0 Отговор
    Джоузеф Стиглиц:Европейският Запад колонизира Източна Европа
    между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10
    Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против
    Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът, платен на елита
    Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

    Източна Европа е големият губещ от началото на ХХI век. В момента тя плаща 300 – 400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.

    Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът й. Това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците.

    Системата е работила с векове. Прилагана е и от Англия в Индия, там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ.

    В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори за дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта.

    Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът
  • 69 Онзи

    20 0 Отговор
    Джоузеф Стиглиц:Европейският Запад колонизира Източна Европа
    между фондовете от ЕС и източените пазари на Източна Европа е по-лошо от 1:10
    Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против
    Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът, платен на елита
    Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

    Източна Европа е големият губещ от началото на ХХI век. В момента тя плаща 300 – 400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.

    Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът й. Това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците.

    Системата е работила с векове. Прилагана е и от Англия в Индия, там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ.

    В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавите в ЕС и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори за дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта.

    Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници са подкупът
  • 70 Ауди

    17 1 Отговор
    Само загубите от затворените реактори са тия 9 милярда а другото башка
  • 71 Ал Бунди

    18 2 Отговор
    Този пасквил може да напише само болен мозък, който е на светлинни години от реалността. Явно добре хапва от баницата...пфу, не се свършиха мършите бре..
  • 72 Маг

    24 0 Отговор
    За 30 години България намаля с 3 милиона човека.Загуби енергетиката си,тя е в ръцете на чужденци,продаде и единствената си банка ДСК,продаде телекомуникациите си.В момента са всички чужди.Отнеха ни тежката индустрия,заводи,фабрики,предприятия.Телевизиите в чужди ръце.Унищожиха земеделието.Ядем плодове и зеленчуци от чужбина.Унищожиха животните под всякакви предтексти,прасета,овце,кози,пилета.В момена унищожават патиците в Хасковско.Затвориха ни 4 ядрени реактора в Козлодуй.Свалиха Българсеата армия на 20 хиляди .Рязаха ни танковете,ракетите,самолетите.По улуците българина рови в кофите за боклуци,улични музиканти в студ и мраз свирукат за стотинки,селата умрели,разрушени къщи,бурени,гущери,змии.Насилени възрастни беззащитни срещу други гладни освирепели индивиди.В училищата работят дипломирани неграмотни учители и произвеждат неграмотни ученици.
    И ако някой нарича това полза от ЕС,то тогава аз съм трмвай!Вай,вай дядо Бахар!
    Ако не бъдат прогонени английските колонизатори от Европа,Азия,Африка,нищо добро не ни чака!
    Ще става все по-зле!Господ да помага на България!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 АвтораСмешник

    19 4 Отговор
    С какво ще ме убедиш бе смешник.Дай факти а не свободни съчинения.Преди90-те икономиката на 30 място в света а сега най бедната държава в Европа,която ако няма внос не може да се изхрани.Преди 90-те произвеждахме всичко,без самолети и износа ни бе-е 35% от общата продукция.В момента внасяме всичко и имаме икономика само за вътрешно задоволяване.Преди 90-те брутния вътрешен продукт на глава от население на 28 място в света и имахме година на 4-то място в Европа,след Франция,Германия и Великобритания.Сега ни няма в списъка.Преди 90-те имахме 4-ртата армия в Европа и заедно с редовна и запасна наброява 2 036 000 военни единици(данните са на ЦРУ).Въоръжението ни превъзхождаше в пъти Гърция и Турция взети заедно особено ракетните ни войски.Сега нямаме армия,която да се опълчи и на банда въоръжени емигранти.За какво ми е интеграция в Европа,след като от богата държава и горд народ ни превърнаха в най бедната и жалка държава в Европа.За какво ми е НАТО,след като точно НАТО ни унущожи армията.Кой има интерес от слаба и бедна България.Тия пасквили дето си ги писал,можеш да лъжеш новото надрусано поколение от годините на фалшива демокрация,но не и на хората,които знаят какво бяхме и какво посмешище сме сега.Само си представям как Радев на разговор с щаба на армията хванал вирус и целия генерален щаб във карантина а банда македонци влизат и превземат България,зашото тя спазва мерките на ЕС и цялата армия трябва да изкара карантина.Да се смее ли човек или да плаче.
  • 75 Да, ама не!

    18 2 Отговор
    Дойче зеле е вкиснато:
    "Що се отнася до финансовата полза: България е внесла в бюджета на ЕС малко под 14,16 млрд. лв. от 2007 до 2021 включително - по данни на Министерството на финансите. Само до 2015 по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. А това означава, че България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС до днешна дата. За следващия програмен период, на базата на най-груби сметки, се очаква България да внесе около 10 млрд. евро, а да получи от ЕС 29 млрд. евро, което означава, че страната остава сериозен нетен получател на средства от Общността."

    Да, ама не, Дойче зеле!

    Защото парите,които от България отиват в бюджета на ЕС излизат от нашите джобове - джобовете на данъкоплатците,
    докато поне половината от парите, които идват от бюджета на ЕС в България влизат не в нашите джобове, джобовете на всичките данъкоплатци, а само в избрани джобове на избрани държавни служители/вредители; на избрани фирми и подстаевни лица...
  • 76 Авторът

    13 0 Отговор
    е ли куче на Сорос или да, та и коментарът му е сороски?

    Соросите наистина кярат от продажбата на българския национален суверенитет, центове, центове, но все е нещо, нали Ангелов!

    Вярно ли е че през 2014 г. Германия преминава изцяло на електронни разплащания?

    И от какъв зор трябва да се лишаваме от българския лев, след като държави като Дания, Швеция, Полша, Унгария и дори Румъния отказват да се лишат от техните собствени национални валути????

    Коментиран от #77

  • 77 Корекция

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "Авторът":

    Вярно ли е че през 2024 г. Германия преминава изцяло на електронни разплащания?

    И от какъв зор трябва да се лишаваме от българския лев, след като държави като Дания, Швеция, Полша, Унгария и дори Румъния отказват да се лишат от техните собствени национални валути????
  • 78 Лъжи и истини:

    14 0 Отговор
    Миналата година излезна информация във "Файненшъл таймс" със заглавие-"Източна Европа дава на Запада повече, отколкото взима" ( ако дам линк ще ме трият)
    И там са обяснени неща като - как печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток. Освен това, и колко е годишният отлив на печалби и доходи от Източна европа.::::
    Предвид, че в Западна Европа се намират държавите с най-голяма колониална история, и в исторически план са свикнали само да взимат (затова днес те са добре), то това не е изненадващо.
    Същото се случва и днес, само където му викат Европейски съюз.

    Коментиран от #80

  • 79 Риса

    0 7 Отговор
    Пишете така, сякаш ЕС е парализирано тяло, без движение!
    Всичко се променя, непрекъснато!
    И решенията ще идват с промените!
    Нищо вечно няма!
  • 80 оня с коня

    5 9 Отговор

    До коментар #78 от "Лъжи и истини:":

    Файнаншъл Тайм пише на Английски,но да допуснем че го владееш и си прочел въпросната статия.Друг е въпросът обаче дали си разбрал написаното.А има и трета страна тоя Въпрос - дали пък не го четеш както Дявола Евангелието,т.е. да Русофилстваш Хибридно и НА ГЬОТЕРЕ!А ето и тълкованието МИ/моето,доста различно от Твоето/ на Поста ти:Да - Факт неоспорим е че Западна Европа взема повече от Източна отколкото й дава,като това се случва ОСНОВНО чрез ИНВЕСТИЦИИТЕ.Същите Инвестиции,за които бившият Източен блок СЕ МОЛИ!А Защо?Ами защото създават Раб. места и държавата получава Дивиденти от Инвеститорите.А защо Ние сами не осъществим въпросното Производство вместо Чужденците?Ами защото нямаме нужните Технологии и "Ноу хао",нито пък имаме пари да си ги закупим,за Оборудването с Машини пък да не говорим.Другата Печалба на Запада спрямо Изтока е от Гастарбайтерите,които отиват там да работят за по-високо заплащане като по тоя начин подпомагат Западната Икономика чрез Данъците си.И накрая след като си казваш Мнението каква Алтернатива предлагаш?Да излезем от ЕС което значи да ни изгонят Работещите в Съюза и да се върнат в БГ,вдигайки безработицата до небето?Да секнат 2-3- те Милиарда Евро които Те пращат на близките си у Нас?Да бъде пресечена безмитният ни износна Стоки за ЕС който е в размер на 70% от целия ни Износ понеже облагането с мита ще направи Стоките ни непродаваеми?И т.н. и т.н.,,ама спирам дотук щото не ми носи главата да се занимавам с разни...

    Коментиран от #87

  • 81 То 'хубу

    12 0 Отговор
    "Средният общ доход на домакинство за 2008 година е бил 9297 лв., а през 2020 година - 15 704 лв. Въпреки че стандартът расте, България продължава да бъде най-бедният член на ЕС. " То хубууу, АМИ КАК НЯМА ДА БЪДЕ НАЙ БЕДНИЯ ВЕ, КАКВО КАТО Е 15 000 ВЕ 2008 КОЛКО Е ЛИТЪР ОЛИО, ЕДИН ХЛЯБ, КОФИЧКА МЛЯКО ТОВА ЧЕ СЕ Е КАЧИЛА ЗАПЛАТАТА НЕ ЗНАЧИ НИЩО ЗАЩОТО И ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО СА ТРОЙНИ ОТ 2008 Така че смешни ми смехурко, разкарай се с тъпите си статии. Гладен на сит не вярва.
  • 82 Змей Горянин

    11 0 Отговор
    Ех нещастници смотани а смятате ли колко хора работят извън България а доходът на тези хора е сумарно по висок от всички чужди инвестиции у нас. Щом е толкова добре защо намаляхме с 3 милиона като население? Две немски фондации почти погребаха България след като ни натресоха Тулупа!!!! Фашис.и недоуб..и окрадохте всички държави от ЕС.
  • 83 Аааааа

    8 0 Отговор
    Много слаба, не убедителна статия Ангелов!
    Въпросният ППС коефициент добре го замервате, точно след бурните мутренски години и преди Виденовата зима! Бих искал да се съсредоточите, фокусирате и да направите коефициентите между 1989г и 2020г. Това е обективната оценка - разликата между 2 режима на управление.
  • 84 Гражданин на света

    5 12 Отговор
    Голяма част от коментиращите на които не им харесва ЕС имат възможност да отидат в Северна корея, Русия, но не го правят. Защо? Сами виждат че всичко е в пъти по-добре от преди 2007 година, дори и за най бедните пак е по-добре. Който е забравил какво беше през соца нека да изгледа един стар български филм и да си припомни мизерията и абсурдите в които е живял. Копейкин предлага излизане от ЕС, самоизолация и пълен суверинитет, тоест това което бяхме от 1990 - 2004 г. , което е равно на хаус, корупция, безработица, ниски доходи и пенсии и пълна безизходица.

    Коментиран от #90

  • 85 Ф акт

    9 1 Отговор
    Мястото на България е в ЕС,но това че вземаме повече отколкото внасяме е малко под въпрос,защото вноските ги плащаме всички,а парите от ЕС ги вземат 500 човека
  • 86 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    НСИ съобщава, че за 10 години сме намалели с 800 000 човека. По-горе пише, че 400 000 са напуснали страната. Разликата от 400 000 бройки в гробищата ли са ? Я да се уточните – да не ставате за смях в детайлите. Вярно е , някои се облажиха изключително много от европейските милиарди !!Най-големите далавери винаги са ставали в строителството и военните доставки.Като се има пред вид с колко са намалели домакинствата за 12-13 години, нищо чудно с калема да докарате общия доход и до 30 000 лева на домакинство за година !? Ама със минималната от чисти 250 евро за месец не го вярвам написаното, ако ще турско да стане !! Защо този "статистик" не каже , колко млади хора са на тази "огромна месечна заплата" ??? Ако дори написаното по-горе е вярно , излиза простичката истина, че непроизводителния сектор от милото ни Общество яко зоби от държавния бюджет. Нали Т-Дончев раздаваше и 13-ти заплати като Министър на бюрокрацията !?!?
  • 87 Лъжи и истини:

    13 1 Отговор

    До коментар #80 от "оня с коня":

    Няма ли сме "технологии"!! Глупости.
    Не само, че имахме технологии, но и учени, специалисти и патенти.
    България бе сред първите три страни, които произвеждат големи харддискове, компютри и свои чипове.Българското злато си го добивахме сами. Оръжейната промишленост бе една от най-добрите, и бяхме в десетката по износ на оръжия в света. В машиностроенето и леенето имаме патенти, които ползвахме и ползват и днес по света. Имахме специалисти и употребяваме ядрена енергртика и то от преди 50 години, в Турциа например, чак сега правят това нещо. Бяхме едни от най-добрите по създаване на ВЕЦ мощности.., и такива сме правили в Африка и Азия... и т.н и т.н...

    Текста е манипулативен, защото не сравнява между преди и сега Стандарта на живот-Human Development Index (HDI), който задава оценка за нивото на бедност, грамотност, образование,сдравеопазване- очаквана продължителност на живота,жизнен стандарт- БВП на глава от населението в съотношение с покупателната възможност,и др.
  • 88 сороснерес

    8 1 Отговор
    + още един бонус в полза на ЕС..демографска катострофа..в никакви финасови рамки не влиза този геноцид..
  • 89 сороснерес

    7 0 Отговор
    платени репортажи...396 000 напуснали БГ...като умножим по 10 , ще получим реални цифри за целия преход...дв манипулатори, спонсорирани от сорос..
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 витанов

    2 1 Отговор
    ЕССС еврогейски социалистически съветски съюз. България загива в него. Трябва час по скоро да напуснем това болшевишко сатанинско изчадие и коминтерна от Брюксел иначе ще онищожат един хилядолетен български народ и държава
  • 94 Милко

    2 1 Отговор
    Ами като е толко хубаво в европейския съветски съюз британците що избягаха от него като плъхове от потъващо курито.......

    Коментиран от #95, #96

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ComfortablyNumb

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "Милко":

    Британците избягаха защото те плащаха за нашите получени 9 милиарда ... освен това идваха имигранти заради хлабавите европейски регулации, докато у нас ганчoвците не можеш да задържиш па кво остава да дойде Ахмет от Сирия да учи, работи, прави бизнес и да се кандидатира за кмет на София ... Нерде стамбул, нерде ямбул!
  • 97 ДжафДжаф

    2 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Според официалните данни публикувани в медиите през годините, за първите 7 години сме получили 7,2млрд евро, след което във всеки следващ период сумите са намалявали, а вноските естествено са се увеличавали! Впреки това дори през първите 7г сме внесли приблизително половината от тази сума. Или реално сме получили някъде около 3,6млрд евро, демек по около 500млн евро на година. На пръв поглед не звучи зле някой да ти подарява всяка година по 500млн. Дали, обаче е така. Добре известно е, че в тези суми се включват т.н. административно-бюрократични разходи, които представляват 30-40, а по някога и 50% от сумите по съответните проекти, което означава, че реално под формата на асфалт и други подобни са влизали не повече от 300млн евро годишно. Добре известен на всички, обаче е факта, че половината от тия пари всъщност откровенно се крадат, а по някога дори и повече. Така, че реалната сума за асфалт, пречиствателни станции, еко пътечки, селски туризъм и други автоматично пада на 150млн евро годишно. Ако обаче, отчетем факта, че платежният ни баланс със страните от ЕС е отрицателен и добавим пропуснатите ползи от несъбрани мита и други, въпросната реална сума пада дори под 50млн евро годишно. Друг е въпроса, че тези пари се дават целенасочено. Екология, селско стопанство, туризъм. Очевидно, че според ЕС нямаме право да развиваме индустрия, а само да купуваме техните индустриални стоки. Ако отчетеме и факта, че над 1млн българи, без официалн
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Георги Бяндов

    2 0 Отговор
    Само продажникът лъжец (да се говори без доказателства, че "Възраждане" е "руска партия" е гнусна, георгиангеловска лъжа!) георгиангелов може да използва израза "някакъв химерен суверенитет". Това лице после ще пее дитирамби за Деня на независимостта! Суверенитетът е върховна ценност. Е, лицето е "забравило" да уточни, че 30% от "европейските пари" веднага се връщат към западноевропейски консултанти, че страната ни е притисната в неравноправен стокообмен (произвеждаме зърно, слънчоглед, дървесина, които после биват обработвани в Западна Европа и принаденият продукт остава там, че рудите ни се извличат на безценица, че селското ни стопанство е задушено от субсидирана чужда продукция, че ОТ 9 МИЛИОНА "БЛАГОДАРЕНИЕ" НА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ (ВЪХВАЛЯВАНО ОТ ЛИЦЕТО ГЕОРГИАНГЕЛОВ) СТАНАХМЕ 6,5 МИЛИОНА, не уточнявам етническата и образователната структура, които са катастрофални).
  • 100 оня

    3 0 Отговор
    ако не пилеехме много пари за безсмислено членуване в разни тъпи организации и ако политиците ни нее крадяха безконтролно щяхме да сме като жизнен стандарт на нивото на монако
  • 101 Професора

    2 0 Отговор
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е загубила от членство си в ЕС десетки милиарди + че са се теглили заеми от немски банки уж за постигане на някакви критерии на ЕС!
  • 102 Шерлок

    4 0 Отговор
    Запада заборчи източна и централна Европа с този съюз, източна и централна Европа нищо не са спечелили от ЕС!
  • 103 Нищо не сме спечелили

    5 0 Отговор
    Бай Тошо остави БГ. със заем 8 милиарда но имаше да взема около 4.5 милиарда. Заводите работеха, сел. стопанство, енергетика, здравеопазве, обравание а ниво, собствени жилища или 26 място по стандарт. Европа затвори заводите, АЕЦ, съсипа сел стопанство и наложи квоти. Сега 29 милиарда Е. заеми и мизерни заплати и диктатура в политиката
  • 104 Лъжи и истини

    2 0 Отговор
    И Вие от Факти публикувате такава статия в сайта си? Поне авторът да си беше платил за лъжите, които сте се съгласили да пуснете в сайта си... Безобразие, само погледнете какво мислят коментаторите.
  • 105 Тръмб

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Лицемерие":

    Да ги бяхте възпитали тия хора, да си обичат родината и да се борят да направят по-хубава. Ама не, още преди 1994 над един милион избягаха въпреки всичките трудности, които тогава им създаваха. Цялата изкустввено задържана емиграция от 1944 насам се реализира за няколко години...
  • 106 Кози

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "099":

    Имаме наша продукция, обаче ти не щеш да си купиш. Скъпо ти е. Искаш да ти е хем евтино хем вкусно и българско? Еми инвестирай няколко милиардчета в технология и съоражения. Ако не хващай мотиката, баба ти да не е ходила до магазина за домати...
  • 107 питам

    0 0 Отговор
    Колко милиарда ни откраднаха чрез концесиите - 10 милиарда годишно или общо 170 милиарда,Колко млади хора ни откраднаха - един човек с нисше или средно специално образование струва около 1,5 милиона,но ще носи на Запада принадена стойност още поне 30 години - това са трилиони . Вземете си ЕС но ни върнете трилионите.