Last news in Fakti

12 Януари, 2022 10:00 4 528 28

Какво видях в Гуантанамо. Репортер на ДВ разказва

  • гуантанамо-
  • куба-
  • терористи

Военноморската база на САЩ в кубинския залив Гуантанамо Бей съществува вече от 100 години

Какво видях в Гуантанамо. Репортер на ДВ разказва - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

14 години зад решетките, 70 дни изтезания, разпити по 18 часа на ден в продължение на три години - и то без присъда. В Гуантанамо съдбите като тази на Мохамеду Улд Слахи са много. Наш репортер беше там.

Той прекарва 14 години зад решетките в Гуантанамо: изтезават го в продължение на 70 дни, разпитват го в продължение на три години по 18 часа на ден. Става дума за Мохамеду Улд Слахи, който е заподозрян, че е лидер на Ал Кайда и съучастник в терористичните атаки от 11 септември 2001 година. Доказателства за това обаче няма. За всичките 14 години в Гуантанамо обвинение така и не му е повдигнато, логично няма и присъда. Мавританецът, който днес е на 50 години, в крайна сметка бива освободен, но не получава нито стотинка обезщетение за погубената част от живота си.

Наскоро историята на Мохамеду Улд Слахи беше пренесена дори на киноекрана, а неговата адвокатка Нанси Холандер и до днес не може да се откъсне от този случай. Тя разказва за двете деяния, които са вкарали клиента ѝ в Гуантанамо: Слахи изкарал обучение в терористичен лагер в Афганистан, а веднъж получил телефонно обаждане от сателитния телефон на Осама бин Ладен. Да, това без съмнение са доста обременяващи факти, които обаче не стигат за официално обвинение.

Всичко това не е случайно

Лагерът в Гуантанамо превърна САЩ в страна, "която не спазва принципите на правовата държава", казва Холандер. Според нея ситуацията е "катастрофална". Това се отнася не само до 13-те затворници, които лежат в лагера без обвинение и вече от години трябваше да са на свобода, но и за предполагаемите организатори на атентатите от 11 септември 2001 - така наречените "вечни пленници", които и до днес чакат съдебен процес, 20 години след деянието.

Такова беззаконие не е случайно, напротив: тъкмо това искаше тогавашният президент на САЩ Джордж У. Буш, твърди правозащитничката Дафне Евиатар от "Амнести Интернешънъл". Тя обяснява, че Буш е създал затвор извън територията на САЩ, за да блокира целенасочено правната система на своята страна. В доклад на своята организация тя остро критикува нарушенията на човешките права в лагера – най-вече безсрочното задържане на хора без обвинение и изтезанията срещу тях. За тези изтезания няма общодостъпна информация, но правозащитничката се позовава на различни източници, включително и на едно изслушване на Комисията за тайните служби пред Сената на САЩ, където става дума за бруталните изтезания над десетки мъже в Гуантанамо.

Какво видях в Гуантанамо

Военноморската база на САЩ в кубинския залив Гуантанамо Бей съществува вече от 100 години. През 2002 година в тази база беше изграден и лагерът, който създаде на Гуантанамо днешната печална известност. Доста препятствия трябва да преодолее човек, ако иска със собствените си очи да види какво става вътре. Най-напред трябва да стигне дотам, което не е лесно, защото американските самолети нямат право да преминават над кубинското въздушно пространство. Тъй че са принудени да извършат сложна маневра, преди да кацнат на пистата на военната база.

Преди да получим разрешение да посетим базата в Гуантанамо, трябваше да подпишем декларация с основните си задължения. В нея се казва, че попадайки там като журналисти, ние не можем да разчитаме нито на свобода на придвижване, нито дори на журналистическа свобода. Не ни позволиха да видим самия затвор дори отвън, а всички информации, които идват от вътрешността на затвора, са обявени за държавна тайна. Особено последният факт хвърля в отчаяние адвокатите на пленниците. Нанси Холандер вече от седем години води съдебни битки, за да бъде разрешено на нейния доверител Мохамеду Улд Слахи да публикува своите "Дневници от Гуантанамо".

А иначе, отвъд затвора, базата в Гуантанамо прилича на най-обикновено малко градче в САЩ. Показаха ни новото училище, оборудвано наскоро с най-модерна техника за 65 милиона долара, където след официалното откриване ще учат 220 деца на различна възраст. Хората в базата си имат и супермаркет, къщите им силно напомнят на градските покрайнини в САЩ, където живее средната класа. А ресторантът "Макдоналдс" е единственият на територията на Куба. По местната радиостанция за военнослужещите и техните семейства върви латинопоп, а в магазина за сувенири човек може да си купи тениска с надпис "Рокендрол в задния двор на Фидел".

По радиото няма да чуете новини нито за текущите разпити пред военния трибунал, нито за затворническия лагер, който не бил част от културния контекст на военната база, както обяснява водещата Аналис Канделария. И то си е така. Живеещите в базата над 6000 души нямат никакъв достъп до затвора и до трибунала. "Каквото знаем за тях, от медиите го знаем", казва радиоводещата.

Защо лагерът все още съществува?

20 години след изграждането на пленническия лагер с особена острота звучи въпросът: Защо още го има? Защо го има след всички информации за очевидни нарушения срещу човешките права и върховенството на закона? Защо го има, особено след като така наречената "война срещу тероризма" приключи и САЩ се изтеглиха от Афганистан?

За затваряне на лагера за пръв път се заговори още в края на мандата на Джордж У. Буш. Барак Обама също на няколко пъти го обещаваше. После дойде Доналд Тръмп, който смени курса и оповести, че лагерът продължава дейността си. Според републиканците, Гуантанамо продължавал да пази САЩ от терористични атаки, а преместването на затворниците на географската територия на страната било опасно. Противниците на лагера открай време възразяват, че самото съществуване на този лагер води до радикализация на много млади мюсюлмани.

Новият американски президент Джо Байдън на свой ред обяви, че лагерът ще бъде затворен. Досега обаче неговата администрация не е предприела нищо, за да превърне думите в дела, казва Нанси Холандер. Така че бъдещето на пленническия лагер си остава неясно. Възможно е една част от затворниците да бъдат освободени, според плановете. За други може да се сключат споразумения с родните им страни, които да ги приемат обратно.

Независимо от всичко това Дафне Евиатар гледа с оптимизъм в бъдещето: "Броят на пленниците непрекъснато намалява, а все по-очевидно става колко абсурдно е всичко това", казва тя. Защото, освен добре известните морални възражения, на всичкото отгоре американските данъкоплатци плащат за всеки пленник по 13 милиона долара годишно.

Но въпросът за бъдещето на лагера в Гуантанамо вече отдавна не подлежи на решаване само с рационални аргументи. Както толкова други болни теми, в САЩ и той се е превърнал в играчка в ръцете на политиците. А "вечните пленници" продължават да креят в Гуантанамо.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    17 3 Отговор
    а???? немците почнаха да залитат на изток ли нещо???
  • 2 деменция

    28 3 Отговор
    Американска демокрация в действие, нещо подобно около 1941- 44 години!
  • 3 Тошо

    30 3 Отговор
    ИЗРОДИ АМЕРИКАНСКИ.
  • 4 TINA

    38 2 Отговор
    ТОВА Е АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ. КЪДЕ Е ООН, ПАК ЛИ ПУТИН ВИЕ ВИНОВЕН?
  • 5 русенец

    37 2 Отговор
    То нашите братя хамериканците имат право да си правят каквито си искат затвори и да затварят когото си искат. Чудя се обаче колко ли щяха да реват ако Гуантанамо беше руска база и руски затвор. Ех, тези хамериканци!:)
  • 6 Христо Христов

    8 24 Отговор
    Нищо ново под слънцето! Да не би в затворническите колонии на Русия и Китай да е различно? Могат - правят!

    Коментиран от #13, #15

  • 7 Дамаджони Уокър

    18 2 Отговор
    Двмокрация по АМЕРИКАНСКИ!!!!!!!!
  • 8 Джон Смит

    18 1 Отговор
    Абе на тая снимка почти всички затворници са черни. Тва не е ли расизъм? Там квоти % като в киното и другаде където изискват,нямат ли?
  • 9 ртг5

    9 6 Отговор
    И в Бг не е по- различно. Репресии, тормоз, издевателства физически, психически, отнети всякакви човешки и граждански права, отнето право на медицинска грижа, отнето право на труд и социални контакти, пълно заличаване на идентичността, без право на защита, няма презумпция за невиновност... Да напишат за Бг!
  • 10 що така

    6 2 Отговор
    Възмущавате се на статията, ама ви е бедна фантазията какво вършат структурите в Бг.
  • 11 АУУУУУ

    12 2 Отговор
    Божеее как може тоз свят чиляк да го бутнат в панделата..... амчи той е бил на скаутски лагер ...... и съвсем случайно , повтарям съвсем случайно Бин Ладен е объркал номера и му се е обадил.......НАПРАВО СЕ ПРОСЪЛЗИХ ОТ УМИЛЕНИЕ ....ХА ХА ХА ХА
  • 12 kirasirav

    13 1 Отговор
    Кой от кой по-големи бу-клу-ци.. Често пъти нарочно си отглеждат терористи, или ги оставят необезпокоявани да си се развиват организират и тренират, след това отиват на място да ,,демократизират" - предимно ценни природни ресурси. Не че руснаците са много различни, само дето му викат ,,освобождаване", ама е предимно от полезните изкопаеми, а някои хора и от мизерния им живот.
  • 13 един от многото

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Христов":

    Има и една малка разлика , че руските и китайските затвори са в Русия и в Китай. А радетелите за Крим , чий го дирят в Куба , че и не само там?
  • 14 ОРАНЖЕВА КОЖА

    1 0 Отговор
    (....)ИМА ПОВЕЧЕ„ СЪСТРАДАНИЕ” КЪМ ЗАТВОРНИЦИТЕ ОТКОЛКОТО КЪМ ЖЕРТВИТЕ🤔
  • 15 Путин

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Христов":

    Нещо за човешките права на Нахални няма ли пак да се изкажеш - чакам да чуя колко зле бил и как го карали по цял ден да гледа руска телевизия че даже и интернет му пускали.

    Или щом господарите ви го правят може но ако са руснаците това вече е друга бира - трябва да се реве много силно.
  • 16 В България изтезават зверски хора

    8 1 Отговор
    Пернишки терористи изтезават хора като добитък в град Бобов дол , а от МВР не им прави впечатление!
    България е Гуантанамо Бей
  • 17 Европеец

    13 2 Отговор
    Алоо соросоидчетата защо не заклеймите бай Дън че е диктатор, защо не заклеймите американските затвори че не спазват правата на човека или не става - кой хапе ръката която му дава хляб.

    Къде са ви "евроатлантическите ценности" или те са във вид на зелени хартийки и важат само когато се плюе по Русия - толкова сте прозрачни в напъните си да оплювате Русия и да величаете господарите си.
  • 18 Механик

    10 2 Отговор
    Дойчевеле, а там затворниците имат ли интернет като Навални? Щото си спомням как оревахте света, колко зле се отнасят към тоя негодник в руските затвори?
  • 19 Огнян

    3 1 Отговор
    Да ви имам репортерите, ДВ!
    И дали е толкова обективно да се приема версията само на едната страна?
  • 20 дядото

    4 0 Отговор
    не.изнесеното не може да се лучва в най-демократичната държава в света.що не проверят адвокатката и журналисктата изнесли подобни факти.най-вероятно са агенти на диктаторска русия
  • 21 Гад Заяви

    9 0 Отговор
    Терористичните атака са дело на самите жидоянки и техните тайни организации. В Гуантанамо държат без доказателства, нарочени за терористи и организатори случайни арапи и мюсюлмани. Всичко е изамма. Гуантанамо е мръсна интрига и американска подлост за оправдаване пред целия свят.
  • 22 що така

    8 0 Отговор
    И Алкатрас беше нещо подобно. Затвориха него, създадоха Гуантанамо. Демокрация и граждански права, а?
  • 23 Ерец

    4 2 Отговор
    Недялко Гешев е написал една книга , която трябва да се чете от поколенията . Книгата е “ Белене - островът на забравените “ . Пак напишете коментари след като я прочетете !
  • 24 %^&

    3 7 Отговор
    Много рев от родните русофилистици за затворниците в Гуантанамо.Ама те там невини бе!Изкарали само по едно обучение в терористичен лагер.Осама звъннал веднъж,да ги чуе как са и толкова.Е,някои постреляли малко,рязали глави,ама не много и толкова.А за чеченците по руските затвори,защо не ревете.И те само са се разхождали с автомат из планините.А за тези,които просто не харесват Путин и са в панделата,нещо да кажете-лицемери,долни,продажни.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Така ще действа и СССР,с хохлите.,

    1 0 Отговор
    И не само с хохлите ,Да мисли Радев ,ако прати ,рейджъри Ще ги дерат яко.
  • 26 Хохълът..

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "%^&":

    Ти,,Човече,си роден за боец от Украйна,Львов,на първа линия ,.Пази си сапуна ,ако те барнат.Вижда се отдалече ,че нещо буташ масло.
  • 27 Лицемери,долни,продажни ,

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "%^&":

    Това са твоите щуротии ..Излизай от руския филм,че ще бутнеш маслото,овчарче.
  • 28 Хахаххахахаххаххахахахахахахаххахаххаха

    0 0 Отговор
    Дойче шайсзеле