Last news in Fakti

14 Януари, 2022 19:00 7 272 29

Какво всъщност се случи в Казахстан? И какво предстои?

  • казахстан-
  • русия-
  • протести-
  • касъм-жомарт токаев-
  • алмати-
  • убити-
  • ранени

Как се стигна до протестите в Казахстан?

Какво всъщност се случи в Казахстан? И какво предстои? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той е блед, недоспал и уплашен. 26-годишният Алимшан Исбасаров от Алмати разказва в интервю по Скайп как е започнало всичко. На площада се събрали първо стотина души, после станали 200, 300, а накрая - около 20 000. Демонстрантите, сред които бил и той самият, се отправили към градската управа. Никой нямал никакво намерение да мародерства, да граби, камо ли да убива. "90% от хората бяха миролюбиви - просто стояха и гледаха. Но имаше разни млади хора, знам ли какви, може би просто им беше кипнало, бедни хора, ядосани заради ниските заплати и лошия си стандарт на живот. А може да са били и провокатори на тайните служби", разказва Исбасаров. В момента вече е относително спокойно, операцията на властите сякаш се е преместила в покрайнините на града, но въпреки това хората още ги е страх да излизат на улицата, твърди той.

Да, в Алмати все още има въоръжени войници и бойна техника по улиците, но иначе животът видимо се успокоява. Движението в най-големия град в Казахстан се нормализира, магазините отвориха врати. В цялата страна обаче продължава да цари тревога, казахстанците са загрижени за своето икономическо бъдеще.

На тези опасения президентът Касим-Жомар Токаев отговори с обръщение към нацията. "Той говори за социалните неравенства и необходимостта да се реши този проблем. Но също така и за олигархичните икономически структури", казва Евгени Шовиц, ръководител на казахстанското Бюро за човешки права. Шовиц казва, че редица фирми-монополисти, които Токаев изрично споменава, принадлежат на семейството на Нурсултан Назарбаев - президент на Казахстан в периода 1990-2019 година. Според правозащитника, събитията ще помогнат на Токаев да укрепи своята собствена позиция, да прокара реформи, да поведе борба срещу корупцията и да подсили държавния апарат - все планове, които той ясно назова в обръщението си.

И според икономиста Сергей Доминин, Токаев сега показва на населението как за тези 30 години Назърбаев е помогнал на редица хора да натрупат богатства. Икономистът мисли, че днес тези хора ще трябва да върнат част от натрупаното - доброволно или насила. А с парите ще може да се възстанови икономиката на Алмати и на други региони, особено тежко пострадали от протестите, смята Доминин.

Как се стигна до протестите в Казахстан?

Нека да припомним, че протестите в Казахстан започнаха заради увеличените цени на газа, но после ескалираха. Стигна се до насилие, а ситуацията стана доста непроницаема. В интервюто за ARD Исбасаров разказва: "Стрелбата започна, когато силите за сигурност явно решиха, че нищо друго не помага и хората няма да се разпръснат." Той твърди, че главното искане на демонстрантите било за оставката на президента Токаев. "Стрелбата започнаха не полицаите или военните, а силите за сигурност. При това стреляха не с гумени куршуми, а с бойни муниции", твърди младият мъж.

Според Темур Умаров, научен сътрудник в московския център "Карнеги", в момента правителството се опитва да убеди хората в своята официална версия за случилото се. Тази версия звучи така: "Главните виновници са терористи, свързани с външни сили. Пряко или косвено, съзнателно или не, помагат им представители на политическите елити в Казахстан."

Под "външни сили" се има предвид казахстанската опозиция зад граница, но Шовиц не вярва, че всичко това е можело да се случи без знанието на тайните служби в Казахстан. Той твърди, че протестите са били твърде многопластови. Едни са се надигнали заради ръста на цените, други - като политическа опозиция, плюс недоволни работници и млади хора от провинцията, особено засегнати от пандемията. После се появили дори ислямисти, които били идентифицирани в западните региони и в Алмати. А в суматохата се намесили въоржъжени криминални групи, близки до едни или други регионални елити, обяснява той.

В обръщението си президентът Токаев каза, че е бил направен опит за държавен преврат. Темур Умаров опровергава това твърдение с обяснението, че всъщност събитията са се развивали далеч от столицата и нито за миг не се е виждала организирана кампания срещу държавното ръководство. Той е убеден, че приказките за "преврат" се разпространяват единствено, за да се оправдаят твърдите действия срещу демонстрантите и апелът за помощ, в отговор на който в Казахстан навлязоха войски от Русия и няколко бивши съветски републики. Той смята, че властите неслучайно говорят и за "терористи" - просто посочването на такова зло би прозвучало убедително и за Запада, и за Китай, и за Русия.

Президентът Токаев твърди, че мисията на чуждестранните войски е приключена и те започват да се изтеглят. Темур Умаров коментира по този повод, че въвеждането на тези войски по време на протестите тъй или иначе е имало само символичен характер. "На първо място то трябваше да демонстрира, че Русия знае всичко за политическите елити в Казахстан. Второ - да покаже, че Русия е на страната за законното правителство. И трето - да потвърди официалната версия, според която става дума за борба срещу международния тероризъм, а не за конфликт вътре в политическия елит на Казахастан", обяснява експертът. Шовиц пък мисли, че чуждестранните войски са влезли в страната, за да опазят важни инфраструктурни обекти и да покажат на хората, че Токаев разполага с достатъчно ресурси и се радва на подкрепата на Владимир Путин.

"Къде са арестуваните активисти? Живи ли са?"

За Алимшан Исбасаров е важно друго. "Има много арестувани активисти. За част от тях дори не знаем къде са. Убити бяха много цивилни граждани. Няма никакви официални данни колко души са умрели. Просто няма информация. Нито властите, нито полицията казват каквото и да било", твърди младият мъж. Според него нещата отиват към по-лошо: "Ще бъдат арестувани още много хора. Активисти, които са трън в окото на властите. Защото сега могат да си правят каквото си искат, под претекст, че се борят срещу тероризма."

Автори: Наталия Позднякова, Наталия Смоленцева, Андреа Беер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предстои да набиват Канчето

    75 9 Отговор
    На подривните елементи спонсорирани от дядо Сорос...За да няма цветни революции и перестройки 😜🤪😝

    Коментиран от #7

  • 2 БАЙ КУРТИ

    74 8 Отговор
    DW зеле/ спонсорирани от КРАВЕФЕРМАТА / вече почна да дава и мозък как да се стабилизира държавата .
  • 3 BOBO

    69 7 Отговор
    ДОИЧЕ ВЕЛЕ АИДЕ НЕМА НУЖДА
  • 4 ханс

    52 8 Отговор
    Добре че са нискочелите от немско зеле та да ни обяснят
  • 5 Кики

    30 28 Отговор
    В Казахстан за 24 часа победиха ковид фашизма, бяха разтурени и унищожени центрове за ваксинация, арестувани доктори и ковид полицаи, сега е наш ред да направим същото в България
  • 6 Кики

    49 6 Отговор
    В Казахстан намалиха цената на газа , обещават да намалят цената и на бензина .
    В България това е невъзможно , защото има много малко Казахстанци
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххххх

    57 7 Отговор
    Дойче зеле лъже. Джихадисти и платени млади хора вилняха ,въоражени убиваха палеха коли, учреждения ,болници, разбиваха и ограбваха магазини, стреляха по полиция и обезглавиха млади полицаи.Как да вярваш на ДВ , всичко се предаваше на живо! Позор за автора !
  • 10 ГРАД КОЗЛОД УИ

    2 4 Отговор
    Благодаря за вкусната рецепта гжа Маринова
  • 11 Кинжал

    38 4 Отговор
    Дойче Зеле, не се упражнявайте в манипулативна мисловна дейност! Не ви се отдава! Ние много добре знаем какво престои! Алчните чужди инвеститори и техните протежета ще бъдат наритани, защото точно те са в основата на корупцията там. Политиците, които се продадоха и позволиха превратаджиите да безчинстват ще бъдат жестоко наказани или ще изчезнат безследно. От Байконур отново ще излитат руски ракети! Ще настъпи мир и любов!
  • 12 Помним

    42 4 Отговор
    Чичо Сам финансира такива майданчета те никога не отиват уж да вандандалстват и убиват, а винаги го правят!
  • 13 Пропагандистите на сороснята

    36 5 Отговор
    Провокаторите с оръжие са финнасирани от соросите!
  • 14 Torent

    28 4 Отговор
    Защитниците на терориститете ДОЙЧЕ ВЕЛЕ!
  • 15 Сиукс

    10 18 Отговор
    Дайте 5 лв на Костадин интой ще завърти майданче ще докара автобуси платени от ГЕРБ и ДПС!
  • 16 Rampage

    31 4 Отговор
    На кадрите разпространени не изглеждаха да са на 90 % мирни, а на 90 % терористи с оръжия!
  • 17 123

    31 4 Отговор
    Поредната доза дезинформация Дойче Веле.
  • 18 Русофил

    5 22 Отговор
    Русофилските тролове са непобедими. Да живее Тупин!
  • 19 Цййхйк

    7 0 Отговор
    Огромна държава.
  • 20 В.В.П.

    18 1 Отговор
    Ооо,какво се случва в Крим ,ооо,,какво по дяволите става в Казахстан ?,оооо,шеееет.Но какво става в Украйна??.Само нааканото Дойче веле има отговор.от двама бледи недоспали казахски пацани...Не Благодаря.!
  • 21 дидо

    16 1 Отговор
    само дето има клипове на които коли раздават оръжие на ,,протестиращите,, а хора с червени якета ги ръководят
  • 22 Последният динозавър

    8 0 Отговор
    Кланът на Назърбаев,подобно на Горби и Елцин отдавна си е изнесъл капиталити на Зарад,основно в Британия. Назърбаев е последния или един от последните динозаври на номенклатурата на КПСС решила да си узакони заграбените богатства чрез ... Майдан. Тоя клан дълго време ижектиреше шорошово влияние и в икономиката,и в армията,и в структурите за сигурност. Ми-6 доста свободно вилнееше при тоя клан.
  • 23 А бе

    2 11 Отговор
    Повтори се Унгария през 1956г. и Чехия през 1968г. -Пражката пролет. За режима хората са нищо.....
  • 24 Ххххх

    9 1 Отговор
    Дойче зеле лъже. Джихадисти и платени млади хора вилняха ,въоражени убиваха палеха коли, учреждения ,болници, разбиваха и ограбваха магазини, стреляха по полиция и обезглавиха млади полицаи.Как да вярваш на ДВ , всичко се предаваше на живо! Позор за автора !

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Марков

    1 0 Отговор
    Време е хитрата лисица Назърбаев да бъде укротен. Да си направи столица с неговото име, огромна статуя преживе, да заграби сериозен дял от работещата икономика... Политиката му беше дълбок поклон и на колене пред САЩ: голям процент от добивната промишленост на газ и др. е дадена на фирми на САЩ и Англия, премахване на кирилицата, масово изучаване на английски език, хиляди специализанти в САЩ ежегодно. Игра с всички за да си пълни джоба. Огромни пари са изнесени от Казахстан от членове на семейството. Няма как да се допуснат на това стратегическо място САЩ и Англия. Русия и Китай ще блокират процесите и това вече се чувства.