15 Януари, 2022 10:46 4 438 114

Анализатор: Можем да преобърнем демографската криза, следващите 10 г. са ключови

  • демографска криза-
  • обърнем-
  • 10 години

„За съжаление, Европа не се справя достатъчно добре с демографските проблеми, но те са твърде трудни за контролиране, казва политическият анализатор Симеон Иванов

Анализатор: Можем да преобърнем демографската криза, следващите 10 г. са ключови - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България може да преобърне негативните демографски тенденции, но затова трябва да бъдат предприети спешни мерки през следващите 5-10 години. Това заяви в интервю за БГНЕС политическият анализатор Симеон Иванов, който е доброволец в неправителствената организация Движение за национална кауза по-известна с абревиатурата си ДНК.

Според него живеем в динамичен свят, в който промените се случват много бързо. „Много често определени събития променят хода на нашето развитие. Според по-оптимистично настроените демографи 5-10 години могат да преобърнат ситуацията. Но по-реалистично настроените смятат, че следващите 5-10 години ще са ключовите. Ако през това време не вземем определени мерки и не задвижим колелото на демографията, тогава няма да има връщане назад“, заяви анализаторът.

ДНК, което си е поставило за цел борбата с негативните демографски тенденции, в момента изготвя набор от мерки, които да предложи на обществено обсъждане, след което те ще бъдат внесени в съответните институции.

„Мерките са в няколко сектора. Фискалните са насочени както към младите българи в страната, така и към нашите общности в чужбина. Целта е първите да останат в страната, а вторите – да се завърнат. Имаме мерки, които са насочени към нашите диаспори, по-конкретно за бесарабските, македонските българи и нашите сънародници от Западните покрайнини“, обясни Симеон Иванов.
Другото направление е раждаемостта, което е и лайтмотив в кампанията "Направи го сега" на ДНК.

„Предлагаме както промяна на еднократната помощ, която получават родителите при раждането на дете, така и промени свързани с данъчните облекчения. Ще предложим преразглеждане на детските надбавки. Поставяме си за цел подобряване на средата за отглеждане на деца. Всички тези неща искаме да бъдат много добре обсъдени със съответните институции и с всички заинтересовани страни“, каза експертът и добави, че в момента се провеждат срещи с организации и институции.

Симеон Иванов обясни, че ДНК са направили обстойно проучване на демографските политики, стратегии и мерки по света. Те са почерпили от опита на три европейски държави, които много активно работят по въпроса – Италия, Унгария и Полша.
„За съжаление, Европа не се справя достатъчно добре с демографските проблеми, но те са твърде трудни за контролиране. Това е дълъг процес. Страните, които в момента имат едно добро демографско ниво, са започнали още през 60-те и 70-те години на миналия век да водят определени политики. Някои от тях дават плодове сега, а други – не. В основата на нещата, които ще предложим, ще бъдат доказани практики, които са издържани от икономическа и друга гледна точка“, обобщи Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 unknom

    40 11 Отговор
    Деца трябват а не говорене. Да се залавяме за работа...

    Коментиран от #2, #102

  • 2 За тебе деца

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "unknom":

    За системата и политиците робове
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    58 4 Отговор
    Вече е преобърната демографията в друг цвят обаче. Къде ги копат такива плавници?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ваксинация

    37 8 Отговор
    Демографския проблем ще се увеличава, ако не излезем бързо от задължаващата пландемия.
  • 7 Докато пазарите в Едирне са отворени

    20 4 Отговор
    Няма опасност за демографията 😂🤣😂🤣🍌
  • 8 Роза

    55 4 Отговор
    Късно сте се сетили за демографската криза!Тя няма да се премахне,докато не се подобри икономиката и здравеопазването,но за съжаление перспективите са твърде песимистични.Кой ще рискува да ражда деца и да ги отглежда в тези несигурни времена на икономически срив,тотална безработица, пандемии и т.н.?Ами че децата трябва да се хранят всеки ден,а родителите имат ли постоянна и гарантирана работа?Хубаво сте си направили програмата,но други решават всичко-тези с многото пари,а пък те не мислят за народа,а за себе си!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Психолог !

    56 2 Отговор
    Късно е, много е късно най много да увеличите ц иганите двойно в някой необмислен експеримент !!
  • 11 Ййгфхкккх

    35 8 Отговор
    150 000 починали / 50 000 родени, плюс емиграцията. До края на мандата на рАДЕВ ще сме под шест милиона.
  • 12 ВНИМАНИЕ !!

    34 4 Отговор
    На всеки 10 години ромите в България се увеличават с 20 % и това не сее съобщава , защо ?? Питате от къде знам ли , ами в интернет го пише за Индия, че на всеки 10 години индийците се увеличават с 24 - 25 % Ромите раждат и се държат точно копие като индийците, сигурен съм , че поне с 20 % ако не и повече!

    Коментиран от #66

  • 13 6969

    24 1 Отговор
    И как ще я преобърнеш, ако не нахлуят едни няколкостотин хиляди "бежанци" през следващите години?

    Коментиран от #34

  • 14 кокоза

    32 4 Отговор
    Няма да стане. Херо иска да сме раздробени. Българи, роми, турци, всякави, да се дърляме един друг. За да може щатите да си правят тук каквото си искат, все едно са си у тях си.
  • 15 Лкхдн

    5 14 Отговор
    Цветните също спряха да раждат!!!!
  • 16 Демографията ще се оправи

    23 4 Отговор
    Кога измислят еднополовите да раждат.
  • 17 Ами ...

    32 1 Отговор
    Нека държавата да спре да граби обикновените хора и ще се обърне тенденцията.
  • 18 Производство на деца

    25 6 Отговор
    Създаване на дете е много лично решение от двама в една връзка и изисква отговорност! Лозунги от типа "Да преизпълним петилетката за три години" и децата като продукт на планирана икономика е просто идиотско.
    Масова е тенденцията в Европа и целия свят, за това, че много млади образовани хора не искат да създават деца, в този престъпен, несигурен и опасен свят. Избраните страни за черпене на "опит" са такива, в които се налага християнски консерватизъм и национализъм. Този избор разчита на капсулиране в миналото и социален контрол с архаични религиозно-патриархални догми от времето на феодалните общества. Цената е загуба на демократични ценности с погазването на равнопоставеността на жените, с всички последствия в качеството на личните отношения, икономика и социален живот.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РомПлиска

    23 1 Отговор
    Аз правим чавета всеки път като се напия а това не е рядко ама помощите са малко не стигат за ракия

    Коментиран от #23

  • 21 Избирател

    20 2 Отговор
    Защо като няма работа искате да плащат Здравни вноски и Гражданска отговорност? Човек не може се погрижи за себе си вие искате деца да гледа виж Избирателите от маалата нямат проблем те не плащат нищо и кола нямат а за каруцата не се иска Гражданска отговорнос!
  • 22 Създаване на хора

    9 3 Отговор
    Един по-добър и чист свят - Борбата с престъпността и мафията, силна икономика, социални придобивки, екологична среда и промяна в политиките от остарели идеологии и социални догми е това, което ще стимулира решението за довеждането на един нов живот в света.

    Коментиран от #26, #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Калергин

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Производство на деца":

    Ти докато много мислиш ромчовците не мислят и правят чавета на конвеир после ви обират и се жалвате ама никои не го боли

    Коментиран от #33, #63

  • 25 Дискич

    33 3 Отговор
    Няма как да стане! Запада от години е решил да включи жените в пазара на труда за да подбие заплатите. Преди беше възможно да отглеждаш деца, жената да не работи и да гледа децата. Сега двамата работят трябва да плащат за градина и за бягат като щури между работа и домашни задължения.
    Големите корпорации видяха това е решиха да внасят емигранти наготово. Но лошото е че второто поколение и то не иска да ражда.
    Докато не се обяви истинския проблем - корпоративната алчност стремяща се към краткосрочни печалби, няма да има и решение.

    Коментиран от #40

  • 26 Калергин

    21 4 Отговор

    До коментар #22 от "Създаване на хора":

    Проблема не е в раждането и сегга има много деца в маалата, а в ограмотяването им така, че да са полезни за обществото

    Коментиран от #49

  • 27 ДОКТОР МЕНГЕЛЕЛЕ

    17 2 Отговор
    Аз лекувам всички демографски проблеми , гаранция ! Лекувам сигани , няма проблем !
  • 28 Избирател

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Демография":

    Това го гледам в новините от месец насам го повтарят и ти тука също ама то трябва работа да се направи а не да се говори само като оня от Банкя къде 12 г. не можа да я изкопа тая тръба а направи кво ли не
  • 29 СаЩисаните

    13 17 Отговор
    През онова време кога викаха, че е диктатура преди 1989 стигнахме 9 милиона ама имаше здравеопазване имаше евтин ток, парно магазините за храни бяха с стотинки и имаше Софийско жителство не от цялата страна да дойдат тука и да искат да има детски градини за всяко дете

    Коментиран от #43, #48

  • 30 A ДАНО

    19 0 Отговор
    Ама като гледам как се занимават политиците само с крадене и обслужване на чужди интереси, НА ДАЛИ!
  • 31 даадаада

    17 1 Отговор
    Добре че се сетихте но след дъжд качулка, първо се напълни с джендери второ при този ковид и инфлация хората 1 дете не щът камо ли повече трето детските помощи не само че са символични а сега с новите цени дори не са символични а за 1-2 дни от месеца и четвърто хората отдавна разбраха че всичко това е безмислено поради тези причини + и които обричат челядта ни да се спасява някъде пред тукашното съществуване което вече и то е трудно а програми и приказки слушам от 33г га бях на 27 и пак не дочаках момента на добра или поне нормална заплата и стискам палци поне нормална пенсия да доживея но като гледам как щом ,,дадат,, помощи от 70лв то веднага цените се удвояват че по добре нищо да не дават но цените да не мърдът тъй като в троен размер си ги връщат но оревяват ефира колко много са дале...е мерси за даването което има обратен ефект, демек обеднаване и т.н. този филм сме го гледале само актьорите и режисьорът са нови но ние сме пак по бедни от преди 2-3г. а уж...!
  • 32 Избирател

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "Създаване на хора":

    Не е луд които яде баницата а който му я дава така, че защо позволяваме на мафията да ние управлява защо се страхуваме!? Защо МВР е репресивен орган за да ни държи в робство на мафията а не да ни пази???
  • 33 До 24

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Калергин":

    Ти докато много мислиш ромчовците не мислят и правят чавета на конвеир после ви обират и се жалвате ама никои не го боли.

    Е и ние като тях ли да станем? По-скоро те трябва да се образоват и да не обричат децата си на такъв стаден скотски живот.
    Повишаване на образоваността и квалификацията, законов ред, демократични и етични ценности, духовност без средновековни догми - това е нужно и на българи и на цигани, и въобще на всички за да станем отново държава, в която да е добро място и дава бъдеще на едно дете.

    Коментиран от #38

  • 34 РомПлиска

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "6969":

    Ама то хубаво да дойдат Бежанците ама те са все млади момчета а тука няма момичета само стари баби!
  • 35 Иван4о

    11 0 Отговор
    Колко деца има Иванов? Ако не са поне 2 броя, нека се скрие.
  • 36 🐘🐘🐘

    18 4 Отговор
    Дори всяка жена на възраст между 20 и 35 години да реши да забременее днес и след това още веднъж , ефект от това би имало след минимум 20 години , така че демогравската криза в обозримо бъдеще е неизбежна . Очевидно е че политиката на държавата е насочена към стимулиране на пенсионерите , които гласуват , а не към раждането на деца.

    Коментиран от #41

  • 37 Мим

    17 1 Отговор
    Тенденцията може да се обърне,като се спрат помощите за циг.деца .Най много за 1 такова,и след това,ако за всяко българче с майчин български език се дават по 10 000 Е.за всяко от 3 нагоре,иначе ще сме циганска нация...

    Коментиран от #39, #64

  • 38 Калергин

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "До 24":

    Ама защо им е да се образоват! Те и сега добре си живеят мамят пенсионерите и по глупавите от вас които им се доверят и ги съжалят, че нямат пари и им дадат работа а те ги ограбят казвам го от личен опит с тях не, че съм го чул от някои дойдоха да търсят работа аз се зарадвах, че искат с труд да си изкарат парите ама то не било така обраха ме до шушка и ме заплашваха а МВР и Прокуратура ми казаха, че нямало престъпление те си искали аз съм давал!

    Коментиран от #44

  • 39 Жоро

    17 1 Отговор

    До коментар #37 от "Мим":

    По скоро ще въведът ЕКО стикер и за колелата отколкото да спрът помощите за електората у маалата където няма данък сгради, такса смет, сметки за ток, вода. Не птлащат Здравни вноски и Гражданска отговорност за каруците!
    В маалата да живееш е най добре отколкото в бетонен съркофаг наречен панелен блок къде мръзнеш що газа е скъп и нямаш пари за парно!

    Коментиран от #42

  • 40 До 25

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Дискич":

    Няма как да стане! Запада от години е решил да включи жените в пазара на труда за да подбие заплатите. Преди беше възможно да отглеждаш деца, жената да не работи и да гледа децата. Сега двамата работят трябва да плащат за градина и за бягат като щури между работа и домашни задължения.

    Значи да се върнем в родово-общинния строй, според теб? Или само жените да се върнат, пък мъжете да си работят в лошите корпорации?

    Коментиран от #51

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мим

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    Ами по този начин ги насарчават да правят тези коп...та..
  • 43 pbdan

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "СаЩисаните":

    Тогава нямаше миграция, границите ги пазеха с "кльон" и АК-47. Трябваше да си вадиш "открит лист" ако решиш да гостуваш на някой живущ на по-малко от 30км до границата. Сега поне 2,5млн. българи са зад граница и като ги съберем с 6,5млн у нас пак стават 9млн. Ако си оправим държавата, надявам се поне половината да се върнат, най-вече от по-бедните държави в ЕС - Испания, Португалия, Гърция, където голяма част работят като слуги. Разликата в заплащането не е вече 10-30 пъти, а 3-4 пъти или 2-3 пъти по покупателна способност. Парите не правят раждаемост. Най-бързо нарастващи държави са Индия, Бангладеш, Пакистан и африканските държави. Най-нисък и дори отрицателен прираст имат Италия, Франция, Германия (местните жители), Япония.
  • 44 До 38

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Калергин":

    Ама защо им е да се образоват! Те и сега добре си живеят мамят пенсионерите и по глупавите от вас които им се доверят и ги съжалят, че нямат пари и им дадат работа а те ги ограбят казвам го от личен опит с тях не, че съм го чул от някои дойдоха да търсят работа аз се зарадвах, че искат с труд да си изкарат парите ама то не било така обраха ме до шушка и ме заплашваха а МВР и Прокуратура ми казаха, че нямало престъпление те си искали аз съм давал!

    Това е към мярката ЗАКОНОВ РЕД - без занонност няма нормалност и сигурност в една държава. Тука си имаме масово престъпления от омраза, битова престъпност, организирана престъпност....списъка е дълъг. Престъпници има от всички етноси и всички етноси страдат от това.

    Коментиран от #55

  • 45 хатакая

    13 2 Отговор
    Този симпатяга явно не знае как се живее със заплата под 900лв и явно е отгледан от родители които са бивши депутати не знаещи по низка заплата от 4-6000лв и си пише пожелания но с негов аршин доходи а не общонароден такъв, жив и здрав да си и чакаме да видим колко деца ще направиж ти красавецо и дали ще живееш у нас с тях..?!!--- А едно време какви жени имаше, какви сарми въртяха, какви баници, а сега поканят те на вечеря, отиваш, а те седнали на празната маса, само по чорапи, с едни такива изгарящи очи и ти говорят:
    - Изяж ме! Изяж ме!
    Канибализъм, разбираш ли някакъв.

    Коментиран от #53

  • 46 Ветеран от Протеста

    14 3 Отговор
    2021 ва се родиха 60 хиляди бебета,а починаха 140 хиляди Българи....Първата цифра е резултат на смешните заплати на младите хора,експлоатирани от Приватизатори и Олигарси....А втората от Престъпната липса на всякакви Мерки за преодоляване на Коронавирусната инфекция....Резултата от действията на Престъпните Управляващи е 80 хиляден Град изчегъртан от Картата на България....
  • 47 Баба Цола

    6 6 Отговор
    Всяка клиентка на сливенския пандиз да роди по 3 и сме готови. Вкарайте и онази от Кърджали - ПКП, тя може и 5 да роди....

    Коментиран от #50

  • 48 До 29

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "СаЩисаните":

    През онова време кога викаха, че е диктатура преди 1989 стигнахме 9 милиона ама имаше здравеопазване имаше евтин ток, парно магазините за храни бяха с стотинки и имаше Софийско жителство не от цялата страна да дойдат тука и да искат да има детски градини за всяко дете До 29

    Ама по онова време краденето от държават беше масов спорт и всички въздишаха по западните стоки и свободата да пътуваш.
    Алчността, простотията, мързела и завистта и тогава и сега ни държат на дъното.
  • 49 moiraine

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Калергин":

    Не просто в образованието, а във ВЪЗПИТАНИЕТО, колега! При нивото на възпитание на матряла, населяващ територията, намаляващата раждаемост си е добра новина.
  • 50 pbdan

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "Баба Цола":

    А татковците - рецидивисти от пазарджишкия затвор. Голямо джамбуре ще бъде, трябва да се филмира, Оскар ще вземе.
  • 51 Дискич

    19 1 Отговор

    До коментар #40 от "До 25":

    Защо родово общинен?
    Казвам ти го от опит. В Канада живея. Масово беше бащата да работи в завод и с тази заплата да има голяма къща с 3 деца и жена която не работи и има време да иде на фризьор и в мола и да наема гледачка.
    Сега и двама та работят, къщата е наполовина а разходите удвоени и то при наличие на автоматизация.
    Сега кажи кога е този родово общинен строй? Защо човечеството регресира вместо да се подобрява живота.

    Коментиран от #54

  • 52 ПОЗНАВАЧ

    13 0 Отговор
    Ако ставаше с повече пари, Германия щеше да е 500 милиона. Проблемът е друг.

    Коментиран от #56

  • 53 TROY

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "хатакая":

    Който е съгласен да работи, за 900 лева сам си е заслужил съдбата. Проста полунеграмотна кариера, във Троянския ЛИДЛ, взема 1200 кинта нето.
  • 54 До 51

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Дискич":

    Защо човечеството регресира вместо да се подобрява живота.

    Зависи какви са ти критерийте за подобряване на живота. Консуматорските общества и борбата им за ресурси, геополитически войни за надмощие, ценностни системи, т.н....избери си.
    Много жени работят, не защото се налага, а защото искат да реализират способностите и талантите си.
    Так, че в някой отношения, по-малкото е повече и за хората и за планетата, на която живеем.

    Коментиран от #69

  • 55 Абе що му обясняваш

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "До 38":

    Неща които всеки българин знае, ма се прави на дръж ми шапката!Българина иска да живее в държава ,законовоуредена и финансово стабилна !Ама как да стане като е крадец!?После прави деца в чужбина не в Бг!Ма и те не искат при крадци да се връщат!
  • 56 TROY

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "ПОЗНАВАЧ":

    Хайде не обяснявай за Германия. Много години работих там. Като си глупав и неграмотен, без никакви специални умения, ще живееш колкото да си жив.

    Коментиран от #98

  • 57 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    Деца с прокламации и Приказки не се правят,чадоо!на нас 63 и кусур години ,ако разчитате........Няма да я бъде.А,като ви гледам,че елелеле по едно дете на 40г правите.........Ясно е какво чака Българите....
  • 58 А не може ли

    8 0 Отговор
    Да се построи завод за деца?
  • 59 Аналлизатор

    7 0 Отговор
    То кога такива с мляко по устата си станаха вещи Анализатори?

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 и те така

    8 2 Отговор
    България нищо не може да обърне вече, с тази изкривена възрастова пирамида, отчайваща бедност и превръщането на 3/4 от територията в демографска и икономическа пустиня.

    И това е видно от поне десет години. Максимум до 2030 тази държава няма да съществува в този й вид. Ще остане някакъв район между София и Пловдив и нищо повече.

    Коментиран от #65, #72

  • 63 Не мислят

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Калергин":

    Ти докато много мислиш ромчовците не мислят и правят чавета на конвеир после ви обират и се жалвате ама никои не го боли.

    Създаването на деца при хорате е малко по-сложен процес от този при животните. При хората освен първични инстинкти за продълние на рода, управлявани от хормони, има и други измерения.
    За тези, които го правят, без да мислят за бъдещето на децата си и приноса им към общността, резултата е виден.Същото е и със средновековните догми и идеологиите. Любовта и разума са тези, които трябва да управляват човешкото поведение и решения.

    Коментиран от #68

  • 64 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мим":

    То е така сега. Имаш данъчни облекчения за 1-3 деца. Не работиш не плащаш данъци няма облекчения.
  • 65 Ми не

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "и те така":

    Това го пишат такива като теб от 35 години
  • 66 Циганин

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "ВНИМАНИЕ !!":

    Че кой ви пречи?! Размножавайте се и вие! Нали сте българи и живеете в България! Нас всички ни презират и дескриминират, ама това не ни пречи, даже ни помага! Да се обединим!
  • 67 фбр

    8 0 Отговор
    Крайно време е да се привличат българите от Бесарабия , Молдова , Украйна и да им се дава по-бързо българско гражданство , а не тъпите макета , които ни изкарват фашисти !
  • 68 Многодетен татко

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Не мислят":

    Ти, докато си правеше детето мислеше ли какъв ще е приносът му към общността?!:) Или, за бъдещето му?!:) Аз, само като си помисля тези две неща и получавам ерекция!:) Булката и тя ми уйдисва на акъла!:)

    Коментиран от #71

  • 69 Дискич

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "До 51":

    Ок Явно си жена. Примера ми не иска да уязви жените по никакъв начин. Напротив. Защо не може жената да се реализира като има 2 деца, има достатъчно време за себе си а не е притисната да работи за издръжка на семейството. Същото е и за мъжа. През последните десетилетия производителността на труда се е утроила но качеството на живот е намаляло наполавина. И О, изненада печалбите на най-богатите 1% в света са до небето високи.

    Коментиран от #74

  • 70 Плейметка

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Аналлизатор":

    Тоя, не дете, коте не е отгладал през живота си! И иска да реши демографският ни проблем!:) Може! Ако даде личен пример!:) Набързо да започне да отглежда поне 3-и деца!:) Не е задължително той да ги е правил!:) Освен това им е намерил грижовна майка! За която децата са на първо място!:) Личният пример е заразителен!:)

    Коментиран от #73

  • 71 До 68

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Многодетен татко":

    Ти, докато си правеше детето мислеше ли какъв ще е приносът му към общността?!

    Когато е само за удоволствие хората отдавна са измислили предпазните мерки.
    А то се мисли преди това принципно! :) И след като си взел съзнателно това решение и си способен да си отговорен родител, чак тогава се наслаждаваш в процеса на създаване на нов живот :)))

    Коментиран от #75

  • 72 Гларус

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "и те така":

    И що между София и Пловдив?! Аз, мисля че ще остане между Варна, Бургас и В. Търново! София и Пловдив минават към РСМ!:)
  • 73 До 70

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Плейметка":

    Освен това им е намерил грижовна майка! За която децата са на първо място!:)

    За всяка майка децата са на първо място, а е грижовна и отговорна, когато първо е изградила себе си като отговорен и независим човек - личния пример е наистина важен!

    Коментиран от #76

  • 74 До 69

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Дискич":

    Защо не може жената да се реализира като има 2 деца, има достатъчно време за себе си а не е притисната да работи за издръжка на семейството.

    Може разбира се, стига това да е неиния съзнател СВОБОДЕН избор. Масовата реалност при този избор обаче е, че никога няма достъчно време и средства за себе си, финансово зависима е. Домакинската работа в дома е също работа, при това неплатена и неблагодарна. А децата ги имат и двамат родители.
  • 75 Реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "До 68":

    Ами, то затова сме на тоя хал! Зад високопарни изрази се прикрива не особено успешно пълен и окончателен егоизъм! Интересуват се единствено от себе си! Кариерата! Разбирай парите!

    Коментиран от #77

  • 76 Стругарче

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "До 70":

    Е! Как се е изградила като грижовна и отговорна майка?!:) Ти ме разсмя!:) Мяза на баба си по бащина линия!:) Не е засегната от чалга културата и в никакъв случай не иска мъжа да е напълно финансово обеспечен нищо че детето може и да не е от него!:) Такива мъже обаче не се задоволяват с една жена! Жени колкото искаш! И всичките им са навити!
  • 77 За егоизма и парите

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Реалист":

    Ами, то затова сме на тоя хал! Зад високопарни изрази се прикрива не особено успешно пълен и окончателен егоизъм! Интересуват се единствено от себе си! Кариерата! Разбирай парите!

    Значи кариерата и финасовата свобода от парите са приоритет само на мъжете?!? Ами вече не.

    Заради егоизма и отказа им да помагат за децата и дома и наравно, жените избират личната си свобода.
    Мъжете упорстват да излязат от средновековните феодални отношения. Тези отношения не са само в семейството. Патриархата е йерархична властова система основана на господство, надмощие и привилегии за тези на върха на йерархията и експлоатира, подтиска и ограничава, тези под тях.
    Въпреки, че значителен елемент от патриархалната система е властта и наложеното превъзхоство на мъжете върху жените, тази система засяга мъжете пагубно също!

    Коментиран от #83

  • 78 Васил

    3 0 Отговор
    Ех мечтииииии това няма как да стане процеса е необратим.
  • 79 Италия, Унгария и Полша

    4 1 Отговор
    Са католически страни, а ние изповядваме православен атеизъм. Няма как да стане. Най-много да стимулирате допълнително ромите.

    Коментиран от #114

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ЛЮБЕН ПАНДЕВ

    2 2 Отговор
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ
    ----Медийната среда да стане позитивна и безпощадно критична към тези които не изпълняват демографския си дълг пред Отечеството. 
  • 82 Батан

    5 0 Отговор
    Количеството е важно, но още по-важно е качеството..
    Какво ако в България живеят само четири милиона но високо специализирани интелигентни хора. Не толкова детски добавки, а стипендии в училищата свръхсилно зависещи от успеха на ученика.

    Коментиран от #84

  • 83 Фройд

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "За егоизма и парите":

    Извинявай! Помислих те за мъж! Грешката е моя! Ти, не просто си жена , а отявлена феминистка! Не искам да гадая за сексулната ти орентация. Не че има значение. Ами, просто трябваше да чета между редовете! Няма опасност да бъбрим с теб отново!:)

    Коментиран от #85

  • 84 Китаец

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Батан":

    Прав си!:)
  • 85 Конституцията

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Фройд":

    И, не просто си жена , а отявлена феминистка!

    Просто жени, какво означава за теб - някои, които съществуват за удобство на мъжете?!?
    Защитник на хуманизма и конституцията съм:
    Конституция на Република България
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

    Коментиран от #87, #89

  • 86 До: Симеон Иванов

    3 2 Отговор
    колко деца е направил?

    А дали не се е працакал да се ваксира?

    Къде е гаранцията, че ваксираните не правят болни деца?

    Сиганите защо не ги лови К-19 и могат да правят и по 20-25 деца?

    Към кого са насочени мерките за преодоляване на БЪЛГАРСКАТА ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА? (Сиганите не са нито в демографска криза, нито в катастрофа, а относително се увеличават.)

    Господине млад и зелен, твоите приказки от 1001 нощ ги разказвай вечер на приятелката си, ако не си в състояние нищо друго да правиш!

    Приказки на ангро - на Женския пазар!

    Коментиран от #88

  • 87 Фройд

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Конституцията":

    Все още си ми интересна! Явно си високо оброзавона и със сигурност българският език не ти е роден! Граматически всичко е наред, на начина на подреждане на словореда говори за руски, или украйнски произход. Изключително много уважавам и двата народа! С уважение!
  • 88 Циганин

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "До: Симеон Иванов":

    Пробвай и ти като сиганите!:) Може да се окаже че и ти можеш да правиш деца!:)

    Коментиран от #90, #91

  • 89 Фройд

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Конституцията":

    Не се притеснявай!:) Не съм никакъв агент на тайните служби!:) Спокойно може да ми отговориш! Просто съм интелигентен мъж с разностранни интереси!:) Найстина много са Ви наплашили! Отпусни се!:) В България си!:)
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Циганино,

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Циганин":

    моите отдавна съм ги направил.

    Още по времето, когато ядяхме здравословна храна и пиехме чисти напитки.

    Да му мислят ваксаните зомбита!

    Коментиран от #92

  • 92 Циганин

    0 2 Отговор

    До коментар #91 от "Циганино,":

    А, унучета имаш ли?!:) Или, са в проект?!:)
  • 93 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Демографските проблеми са и винаги са били политико-икиномически. Накратко създаване на дългосрочни УСЛОВИЯ които са икономически и политически младите да имат възможнаст да се развиват на местна почва. Създаване на зони за развитие на иновативни технологии и производства с облекчен данъчен режим. Дори 0-ев за определен период ! Както разбирасе и стимулиране на съответното образование за създаване на кадри. Целта привличане на чужди и наши производители които да дават възможнаст за изява на младите хора и тяхното професионално развитие. Примерно това може да бъде Крайдунавския район, разбирасе и не само той.
  • 94 От чужбина

    5 4 Отговор
    Да бе, да да се връщам, че да слугувам на назначените за олигарси и бизнесмени, да гледам противните мутри на политическите измамници, да търпя милиционерщините на Рашков и да ме бият и грабят безнаказано цигани и други разбойници,
  • 95 Запознат

    5 3 Отговор
    За да се раждат деца жената трябва да има време да си стои във вкъщи и отглежда децата си.През 1951г е изработена доктрина че двата пола са равни и жените имат право на работа......това е направено само с една цел да може от женския труд да се печели.... Данъци по ниски заплати и т.н.Докато мъжете не получават истинската цена за трудът си и жените да са ангажирани с отглеждане да бъдещето поколение няма как да стане Тези демагогии че сме равни ще унищожат човешкия род. И тук жените ще се съпротивят ,но в същото време жените ще бъдат задоволени от потребностите и ще имат свободното време да възпитават и отглеждат децата си.....това е в техен плюс ....когато мъжът взима две заплати а жените са ангажирани с наследството всичко ще си дойде на мястото.Така е било само до преди 150години.Сега двама човека взимат една заплата и ги лъжат че взимат две....това е.

    Коментиран от #100, #104

  • 96 а бе

    7 0 Отговор
    И десет деца ще направя и то с удоволствие ,но коя ще се навие и как ще ги осигуря....
  • 97 Qqq

    2 0 Отговор
    Вие, голобради, колко деца имате?
  • 98 ПОЗНАВАЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "TROY":

    Добре де, разбрахме те :-))) Не всички са като теб .
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 За протокола

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Запознат":

    Ниската раждаемост е общ проблем на всички развити страни. Дори Китай усети проблема и отмени закона за едно дете. Някои държави се опитват да решат проблема със стимулиране на раждаемостта, докато западните държави, изглежда че са избрали коренно противоположния подход - да намалят раждаемостта до минимум. Разрушаването на семейството, джендърските идеологии, стимулирането на ЛГБТ движенията... Всичко това не е случайно и цели именно разрушаване на семейството и нормалното възпроизводство на човешкия род. И за какво са им на тях нормални хора, като трябва да им спазват правата, да се грижат за тях, да се борят с недостатъците им, да отговарят на желанията. Права, свободи и т.н. Само проблеми. След клонирането на овцата Доли, вече със сигурност има и клонирани хора. Църквата казва, че не било морално, но кой я слуша нея? Наскоро се промъкна и съобщение за прехвърляна на разни умения в мозъка на мишка. Въпрос на малко време е да започнат да го правят и с хора. Така, че напред - биороботи с ограничена и препрограмирана мисловна дейност, сведена до най-необходимото. Точно толкова бройки, колкото са нужни. А истинските хора ще са малко и ще са само за "елита" на земята, който ще се възпроизвежда и ще управлява.

    Коментиран от #103

  • 101 Плам

    1 0 Отговор
    Всичко е свършено вече,няма връщане назад,вече е прекалено късно.Всеки да се спасява както може,аз имам роднини в Швеция ,и на там гледам.Тук става старчски дом,и след 40 год.изчезваме.
  • 102 Ко не

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "unknom":

    Деца трябват,а с какво ще ги гледаш?
  • 103 Смяна на опрките

    0 1 Отговор

    До коментар #100 от "За протокола":

    Разрушаването на семейството, джендърските идеологии, стимулирането на ЛГБТ движенията...

    Време е за смяна на опрките,,,,тези се изтъркаха вече!
  • 104 Плоската земя

    2 1 Отговор

    До коментар #95 от "Запознат":

    И тук жените ще се съпротивят ,но в същото време жените ще бъдат задоволени от потребностите и ще имат свободното време да възпитават и отглеждат децата си.....това е в техен плюс ....когато мъжът взима две заплати а жените са ангажирани с наследството всичко ще си дойде на мястото.Така е било само до преди 150години

    И един мармот завива шоколад...
  • 105 Е то хубаво,но

    1 1 Отговор
    Трябва да се увеличи раждаемостта ,да се стимулира,вземете пример от Унгария,да се промени образователната система,да не е зубраческа,а да пробужда интерес,да се стимулират иновациите и не на последно място когато образованите започнат работа ,да не се окаже че е било напразно и живеят в полицейска псевдодемократична държава с висока престъпност от всякакъв вид,управлявана от тоталитарен свръхбогат и недосегаем елит с личен гл.прокурор,но без права за обикновените хора,уж с права които обаче не могат да защитят.Вървим натам доста бързо с всеотдайната подкрепа и манипулации на соросноолигархичната групировка на един известен мафиотски кръг който няма спирка.
  • 106 костас

    1 1 Отговор
    Здравейте, не спешни мерки, с приказките дотук , всички ресурси на държавата трябва да бъдат насочени за решаване на демографската катастрофа чрез смислени,обосновани,справедливи обществeни решения във всички области на социално - икономическото развитие на държавата. Първото от тези решения е премахването на всички привилегии за хората от властта ,защото да говориш със загриженост за хората ,заобиколен от няколко пазванти,които се оглеждат като че ли целия свят иска да усмърти президента,премиера или шефа на НС звучи фалшиво и лицемерно. Иначе много са сербез депутатите вътре в народното събрание, ама гледат протестите от прозорците и бързат да барикадират вратите. Защо не излезнат да обяснят на хората с аргументи това което решават и да ги убедят и с личен пример. Ама то така е лесно в общата безотговорност да не спираш да плямпаш и да си мотаеш задника от парламента до министерски съвет ,до президенството, после до избирателите от четвъртък, с коли на нсо, обяди и вечери в луксозни ресторанти ,дрешки, екзотични екскурзии, заплати и добавки за всяко мърдане на пръста с пари да данъкоплатците и след четири години нищо правене или по точно интересчийско правене на нещо и хоп то не са имоти, имения, офшорки и т.н и т.н. Е, няма как да се решат проблемите по тази схема. Тя се мултиплицира от всички долактили се до властта от трийсет години насам.
  • 107 МАЛТУС

    1 0 Отговор
    МНОГО СТЕ ЗОМБИРАНИ БЕ ПРОБЛЕМА Е ВЪВ ВИСОКАТА РАЖДАЕМОСТ НА НИСКООБРАЗОВАНА ПАСМИНА У НАС И ПО СВЕТА ИНДИЯ ПАКИСТАН АФРИКА СТОЛИПИНОВО /ТАКА ЧЕ ПОМОЩИ ЗА ДВЕ ДЕЦА С БОНУС ЗА УСПЕХ В УЧИЛИЩЕ / ЗА ТРИ НИЩО НУЛА И ЕМБАРГО ЗА СТОКИ И ХОРА ОТ СТРАНИ С ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ/ ЦЕЛ 3 МИЛИЯРДА СШОБОДНИ ХОРА А НЕ 10 МИЛИЯРДА РОБИ НА АЛЧЕН ПСЕВДОЕЛИТ
  • 108 Иван

    2 0 Отговор
    На това момче ще му кажа, че през следващите 10 години смъртноста ще бъде между 140-150 хил. на година, защото от 1940 до 1970 средно са се раждали 150хил. души. През 1952 са 180 хил.. Сега настъпва на тях края на земният им път. Раждаемоста се увеличава само с правене на деца, нашите баби и дядовци са живели много по-трудно от сега, но са правили деца. Днес момичетата пушат и пият за световно, а момчетата си бръснат краката и веждите и ги мързи да свършат някаква елементарна работа, този анализатор ми говори, че ше отглеждат деца, ПРОСТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
  • 109 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 106 " Костас" Абсолютно сте прав !!! Много пъти съм писал, че нашите политици унищожават всичко комунистическо ....НО СЪХРАНЯВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРИВИЛЕГИИ , че и ги надграждат.!! Тоест, привилегиите са "социални". Никой от тях няма пари да си купи велосипед, мотопед или лек автомобил, за да ходи на работа – ако ходи !? Негово Величество другаря Д.Пеевски на колко заседания се яви в последното нормално Партийно събрание ? Колко глоби плати и колко заплати получи ? Защо трябва да ходят с бронилани "Мерцедеси" и с охрана ? Санким те са от "скъпите – а плебса е от евтините. Пазят се от любовта народна, защото нищо не правят в полза роду, а в полза джобу !! Защо не вземат пример от Дания. Като ходи на разходка в Словения, Президента ни, какво полезно научи и какво приложи на практика в родната страна ??
    Е-е-е, освен икономическа, каква е другата "гледна точка" за прекратяване унищожението на българския народ ? Няма да съм жив, но съм убеден, че държавата ни пилее напразно пари за българите в чужбина / Комисия в Партийното събрание, Агенция , Закон и камара добре платени чиновници се развяват по света / и моите деца и внуци няма да се върнат никога в ТАЗИ бЪЛГАРИЯ !!!!
  • 110 SHKËNDIJA

    2 0 Отговор
    Нема са плашите на вратата чукат хиляди Лилави специалисти от Ирак Сирия и Африка и ето ти го нов Балкански Ц...игански Ирак но тогава аз ще съм я в Корея я в Тайван и ще работя по демографските проблеми с красивата ми белокожа Азиатска жена
  • 111 Аналнизаторе

    2 0 Отговор
    Ти колко деца имаш????
  • 112 Панчо

    0 0 Отговор
    Да избегнем демографската криза трябва да го ударим на е..я. За това трябват пари.А и децата се гледат с пари. Ако не - много роми, кофи за отпадъци и т.н.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 В Италия раждаемостта не е по-висока

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Италия, Унгария и Полша":

    от тази у нас. Особено в Северна Италия. Ако си мислят, че с безплатни детски градини(за които въобще не ми е ясно откъде ще намерят пари) ще накарат всяко семейство да има по 3 деца поне жестоко се лъжат.Кирил Петков и Ицо Хазарта поне имат по 3 деца, а такива като Слави Трифанов и едно не отгледаха.