Last news in Fakti

25 Януари, 2022 09:37 5 625 76

"Необезпокоявано измиране": ФАЦ за топяща се България

  • демографска криза-
  • преброяване на населението-
  • българия-
  • измиране-
  • фац-
  • население-
  • българи-
  • българи в чужбина

Никъде населението не се топи толкова бързо, колкото в България

"Необезпокоявано измиране": ФАЦ за топяща се България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Необезпокоявано измиране" - така е озаглавена обширната статия за България в последния брой на германския „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“, неделното издание на ФАЦ. Неин автор е балканският наблюдател на вестника и отличен познавач на България Михаел Мартенс, който поставя в центъра демографските проблеми на страната, но „надстроява“ тази тема с различни аспекти от развитието на българското общество и актуалната българска политика. Тук обобщаваме някои от акцентите в статията.

България се топи с рекордна бързина

В началото Мартенс припомня, че към края на НРБ населението на България е достигнало почти 9 милиона, но през последните десетилетия се топи с рекордна бързина. Според автора два фактора допринасят за тази тенденция: относително ниската раждаемост и високата емиграция, като само в Германия вече официално са се заселили 390 000 българи. Той добавя, че докато западните държави компенсират топенето на населението си, приемайки повече мигранти, в България - най-бедната страна от ЕС - почти никой не се заселва.

Мартенс отбелязва, че в София обезлюдяването не се усеща, напротив - населението на града расте, също както и населението на Пловдив, Бургас и Варна. Но успоредно с това в България има повече от 180 села-призраци, където не живее никой или поне не постоянно. „Статистически всеки месец изчезва по едно село, а 800 училища в провинцията бяха закрити, защото няма достатъчно деца. Когато пътувате из България, бързо ще се натъкнете на такива села-призраци. Останките от едновремешната инфраструктура, като запусната пощенска станция, осиротяло начално училище или затворен селски магазин, напомнят за едни други времена“, пише Мартенс.

По-нататък авторът сравнява демографските тенденции в България в зависимост от етническата принадлежност и отбелязва, че раждаемостта спада и в групите на българските турци и на ромите, които иначе по традиция са по-многодетни. Има паникьори, според които през 2100 година в България ще живеят 8 милиона роми, 1,5 милиона турци и само 300 000 българи, пише Мартенс и продължава: „Но един поглед назад към миналото показва колко несериозно е да се предсказват демографските процеси за 90 години напред. Ако през 1910 година някой беше решил, че до 2000 година в България ще продължи тогавашната тенденция, прогнозата щеше да гласи, че страната е заплашена от драматично пренаселване. Вместо това раждаемостта започна да спада още през 50-те години на 20 век - по-рано, отколкото в редица западни държави. Една от причините е безскрупулната кампания по урбанизиране, водена от комунистическия режим, която разкъса социални и семейни връзки“.

Вина със сигурност не носят противозачатъчните хапчета, добавя Мартенс, цитирайки техния изобретател Карл Джераси, който е син на български евреин. Мартенс цитира и съвета на Джераси към България: да приема повече мигранти, особено от Турция. Защото държави с топящо се население трябва да са наясно, че отхвърлянето на имиграцията е равносилно на самоубийство - това са думи на Джераси от интервю за български вестник. „Но препоръките на Джераси не са популярни в България. Нито едно правителство досега не се е заело сериозно с тяхното осъществяване. Хората се боят от мигрантите и сякаш искат да останат само сред своите си - докато измрат. Така поне изглеждат нещата“, обобщава Мартенс.

Нова надежда

Но може би положението не е чак толкова мрачно, колкото изглежда, пише по-нататък авторът. Според него има признаци, че топенето на населението ще се забави, а един ден може и да спре. „Особено след смяната на правителството, която издигна на власт харвардския възпитаник и реформатор Кирил Петков, много млади българи са окрилени от надежда. От надеждата, че родината им може да се превърне в страна, която няма нужда да напускаш, за да водиш добър живот и да създадеш семейство. Петков убедително олицетворява желанието на младото поколение за решителна битка срещу корупцията. За изграждане на едно общество, в което решаващи са не връзките и подкупите, а талантът и волята за високи постижения“, пише Михаел Мартенс.

Той цитира българския икономист Стефан Колев, който преподава в германския град Цвикау, с наблюдението, че през последните години младите българи са променили нагласите си към емигрирането. Ако през 90-те години на миналия век много млади хора напускаха страната с твърдото решение да не се завърнат никога, днес те искат да се изучат в чужбина, но съвсем нормално е после да се върнат в България, казва Колев. Пред германския вестник той отбелязва още, че днес в България е удобно да се практикуват високо платените професии, които могат да се работят от вкъщи. И че животът в страната е привлекателен не само заради ниските данъци, но и заради природата, морето, планините, градовете.

Икономистът твърди, че стопанският ръст в България през последните 20 години е сензационен: големите чуждестранни инвестиции водят до възраждане на индустрията, безработицата е ниска, има недостиг на квалифицирани кадри, а техническият прогрес е в състояние да компенсира топящото се население в трудоспособна възраст, смята Колев. Но и той има известни резерви, пише Михаел Мартенс и цитира икономиста с наблюдението, че обезлюдяването на българската провинция е „опустошително“. Според Колев една от възможните терапии би било интегрирането на ромите, които досега се подвизават в периферията на обществото. „Ако заплатите в България продължат да растат, а данъците останат ниски, тогава за ромите, пък и за цяла България може да се окаже, че вече не е толкова привлекателно да се живее за сметка на социалните системи в северозападната част на Европа“, четем към края на обширната статия от Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    58 9 Отговор
    Това няма значение колкото и да са малко трябва да ги пратим да воюват срещу Русия Тъкмо ще станат още по-малко
  • 2 Пич

    35 4 Отговор
    Да бе...!!!??? И за да не изостанете от нас - удари бустерите..!!!
  • 3 Реалист

    78 7 Отговор
    „Особено след смяната на правителството, която издигна на власт харвардския възпитаник и реформатор Кирил Петков, много млади българи са окрилени от надежда" Като дигнах до това и спрях да чета. Дойче Зеле са както винаги много далеч от действителността

    Коментиран от #25, #51

  • 4 Дойчовците

    55 2 Отговор
    Се загрижили за България
    Макар да има верни неща В статията тя с нищо няма да спомогне проблемът да се реши топенето ще продължи до окончателния край за съжаление

    Коментиран от #54

  • 5 Христо Божилов

    23 20 Отговор
    Дойче Веле, значи. Взимам 4500 бруто. Жена ми 2500. Живеем добре, но вчера за малко да му думнат детето на пешеходна пътека. Отделно няма тротоари, паркове, мръсен е въздуха и през ден ходя да мият тойотата. Бе да се оправят тия неща един Кирчо не стига

    Коментиран от #23, #46, #66

  • 6 В.В.П.

    29 1 Отговор
    Сигурно има някакъв план за малка България.Може да я прикрепят към Турция ,за симбиоза. Щом се загрижили, така,върти се нещо.. ЕС ни пази ,храни ,облича .разрешава ни проблеми.Това са братята

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лукашенко

    12 3 Отговор
    Че кой да се заселва в България.Руснаци има лятото ,обаче не ги щем .Араби ,също не искаме ,германците ,така англичаните ,онова..Виж,Монако е 60000,,обаче виж ,как добре си живеят.написа някой .Даже и нашите имигранти, ,не ги искаме.!!. 10млн,са много Нямат изхранване.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "В.В.П.":

    Ами че под турско сме се навъдили 2 мил повече, лъжа ли е
  • 14 грешка

    37 2 Отговор
    Не е вярно, че българите намаляват. Даже със страшна бързина се увеличава броят на татуираните, големоджукестите, на мутрите, тулупите, главанаците, чуждопоклонниците, дрифтаджиите, крадците, русофобите, на певците и програмистите на глава от населението. Няма място за страх :)

    Коментиран от #47

  • 15 Гост

    34 1 Отговор
    Говорих го преди 8 години, а днес е още по-актуално. В България не може да изкласи нищо добро. Дори да тръгне, то бива покварено или напуска пределите на Територията по обективни причини. Просташки мнозинства са са намъкнали във всички сфери на живота и тровят и профанизират живота на малко останалите кадърни хора. Близкото бъдеще е ясно - тотално инфилтрация на простака и намаляване на критичната маса на иначе кадърните хора, с които може да има някаква промяна. Като гледам кметовете на някои села около софийско(а и не само) имам чувстото, че са не в 18, а в 17в. Крепостници, които си плащат десятъка, а една лампа не им свети на калния път пред къщите им. Никога млад и разумен човек няма да се засели на такова място. На 20км от София, държавата тотално липсва, гледаш да не те затрият орките и продължаваш някак с живота. А правосъдието? Ах правосъдието. Просто не знам коя балама ще си инвестира паричките в Кчната, където или ще те окрадат твоите работници, или съвсем легално ще ти откраднат бизнеса. Ако по някаква причина си плащаш където трябва, за да ти се размине, то най-вероятно може да ти спрат тока от ЧЕЗ и цяла смяна работници ще стоят два дни на заплата без да си мръднат пръста. А оптимистичния сценарии е да имаш ток около 120волта. А българските институции т.е т.нар. заплатаджии са нейде в средновековието. Те не само, че не разбират съвременните процеси, ами и вървят тотално в обратна посока и май, май още дълго имат да вървят в нея. Ако все ощ

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Behemoth

    26 3 Отговор
    Малък, но много прост народ....честно!
  • 18 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Продължение на коментар 15: Ако все още има балами, които се надяват, че от Територията може да стане отново държава да продължат да си вярват. Аз се подготвям себе си, семейството си и собствеността си за новия ред, а той не предвижда сегашния публичен договор между т.нар. българско общество и т.нар. българска държава. Ще има изненадати в близко бъдеще, но българите ще се наложат да ги приемат, след като толкова дълго отказваха да напишат домашното.
  • 19 Админ

    34 0 Отговор
    Бла бла, 30 години само приказки от всякакви знайни и незнайни творци, истината е че ниското заплащане и липсата на реализация опразниха България и ще става още по-зле, и държавата ще умре.

    Коментиран от #24

  • 20 идея си нямам

    20 2 Отговор
    Изчетох статията през няколко абзаца и според мен си има верни неща,но проблема е комплексен. Вряха с годините плеймейтки и джендъри по телевизии и медии,че това "ненормалното е новото нормално",манталитета ми се вижда друг ,естествено и с никаквото заплащане,което получваме кво семейство да се отглежда.Говорят да сме приемали в статията руснаци,турци и роми.Първо руснаците поне са бели,а надутите цени ги гонят към турция,а самите турци вече отвсякъде завзеха североизточна България.Скоро бях в град Хисаря и жената на рецепцията видя,че съм от него край и само ме попита "чак от него край ли сте ?" отговорих й "да" и тя само ме попита "там не е ли само турци" ,с това ни свързват тук.За братята роми кво да кажа? Те са недосегаеми
  • 21 Нема страшно

    15 2 Отговор
    За разрешаване на демографските проблеми в БГ , ще взимаме пример от Германия, която успя след войната до днес да удвои населението си с хора неродени в Германия и не говорещи немски език...!!!

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайнрих Х.

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Божилов":

    Споко, в Сащ може да ти го застрелят насред училището.
  • 24 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Админ":

    Животът на един разумен човек не се върти само около ниската му заплата. Дори и работата на бензиностанция ще ти даде достатъчно препитание. Въпросът е, че разумния човек не намира среда където да вирее. Затова и напуска, защото животът си минава. В този ред на мисли, на Територията са възможности инвестициите единствено в бизнес с ниска добавена стойност. Няма иновации, няма високи технологии. И моля не ми слагайте съпорта и кол центровете в кюпа с високите технологии. Днес е България утре щеше да Украйна. Отказаът от цивилизация на българите ще им струва скъпо и прескъпо. Ако си се вървял в обратна посока на цивилизацията, ще ти трябват 3 пъти повече време и усилия да се върнеш в изходната точка. Всеки да си прави сметката тогава в каква спирала е влязла България и има ли възможност в рамките на своя живот да се види светлина в тунела.

    Коментиран от #39

  • 25 Друг Софиянец

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Те сигурно си мислят, че Кирил Петков лично ще ходи да опложда всички българки. От Дойче Веле всичко може да се очаква.
  • 26 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор
    едва ли е от климатичните проблеми на Земята или както казва Деси на вън е топло и светло и това се дължи на Слънцето
  • 27 Комон Сенс

    15 4 Отговор
    Ако са толкова загрижени от ФАЦ, да ми се обадят, ще им дам точно описание на този геноцид. Кое целенасочено действие и решение на политическитефкатори с колко е намалило населението. Ще им направя подробна разбивка.
    Мога и да им дам списък на мерките, които могат за 2-3 години да вдигнат наслението ни над 8 000 000 жители.
    Обаче, опасявам се, става дума не за загриженост, а за крокодилски сълзи.

    Все пак, най-геноцидния режим - този на Мутрата, беше неистово подпиран точно то Германия. И тогава ни злаивахте с информации как всичко у нас било супер. но ние само сме се оплаквали............

    Само едно парченце от пъзела - в момента на минусови температури треперят 3-4 милиона българи - от пеленачета, до пенсипонери. И това ни най-малко не помага за намаляване на демографския колапс. Че то само серията решения , довели ни до брутална енергийна бедност, е една добра отправна точка за рапзлитане на този чорап. Само желание да има.

    Обаче вие не искате да го разплетете. Искате да внушавате отчаяние и евентуално ще направитеи звода, че за всичко са виновни някакви имагинерни "антиваксетри" - познах ли?
  • 28 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Ще си идем ли тихо в тъмнината!?

    Коментиран от #65

  • 29 мерси, нема нужда

    19 2 Отговор
    Загрижи ли се за демографията ни и веднага ще намерят "решението" - всички се набодете по 10 пъти и си внесете 2-3 милиона муджахидини.

    Нема нужда, гледйате си вашите си проблеми.
  • 30 идея си нямам

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Нема страшно":

    +1 за мнението.И аз така мисля.Лошото е,че те гледат да ни ""насадят "" чернокожите и тези ,с които сме живеели в омраза -турция.Толкова ли е трудна по някакъв начин да стимулират младите семейства ?
  • 31 и къде е статията

    16 0 Отговор
    "за непобозпокояваното измиране" в прибалтийските държави? Че те са намлели с 50%. Или не е политкоретно да се псоменава?

    Само питам
  • 32 ДаЗдраПерМа

    6 3 Отговор
    академията на неуките да направи национална демографска програма но първо да проверят ако Държавата дава 20хил лв за второ дете дали няма да потръгнат нещата
  • 33 stan40

    9 3 Отговор
    Всяко отиване в чужбина ми е последно. Върна се, постоя един, два месеца, омръзва ми да се сблъсквам с простотия на всяка крачка и за последно стягам куфарите, и отивам да работя в чужбина. Последно се опитах да използвам дипломата и опита си за противопоставяне срещу корупцията, за да започна работа, но новите я карат по старо му . Не е чудно, че дървата се продават на спекулативни цени в момента. Господина еколог е далеко от истината!
  • 34 Пишман

    10 1 Отговор
    А в Германия - необезпокоявано ислямизиране!Скоро очакваме канцлер Хасан или Осман...
  • 35 Екстра бок е българин😂😂😂

    4 4 Отговор
    Който не успее да се напасне към новото време честота и вибрация дето се диктуват от европа и саш измира а ганю е инат и не приема промяна и затва измира

    Коментиран от #56

  • 36 смех

    7 0 Отговор
    Пропагандата на Дойче зеле катонче ли сме една държава с Германия.
  • 37 Корги

    9 2 Отговор
    Още когато изнесоха предварителните данни от НСИ, казах ли ви аз, че е въпрос на време Дойче Веле да предложат да си внесем от мургавите търтеи? Тогава масово давахте минусчета за коментара. Е, прав се оказах. За жалост.
  • 38 200000 тъмни

    5 0 Отговор
    не къпани....
  • 39 Админ

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ти уав ли си, щял да преживее с заплатата на бензинджия, абе ти какво си вдишал, тия кирливи 800 лв няма да ти стигнат за една седмица бе, а ако имаш семейство и дете, явно си някой пъпчюсал детиняк, пишеш глупости.
  • 40 Корги

    14 1 Отговор
    През 50-те години било започнало да намалява населението ни... скромно ще е да нарека това лъжа! Фейк нюз, чак крещи. Мигранти, та, мигранти. Как ще съживяваш такава малка държава с мигранти... за да изчезнем по-бързо като народ ли, каква е идеята на това абсурдно предложение??? Докога такива външни елементи ще ни съветват и казват какво трябва да се случва тук, в нашата държава? Ние нямаме ли си собствено мислене и разбиране? Защо по дяволите е толкова трудно някои хора да приемат, че съществуват и други хора на този свят, с различно мислене и разбиране? И да уважават това, както ние уважаваме техните решения.

    Коментиран от #43

  • 41 Жалка работа

    12 7 Отговор
    Истината е ,че на тази територия живеят най-простите и крадливи дрипльовци.За това Господ си знае работата.Хубаво е ,че след 100 години никой няма да си спомня за тая паплач.

    Коментиран от #61

  • 42 Г Грозев

    12 2 Отговор
    Докато всяка ,,кифла,,над 13 години е с цигара в уста ,деца няма да има. По простата причина че на 20 в утробата им не остава една нормална яйцеклетка. По света няма такова нехайство от държава и общество по този въпрос.
  • 43 пет пари в кесия

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Корги":

    Статията е писана за германците,не за нас!Да си знаят,че ако са против мигрантите ще загазят като нас!
  • 44 Ичиргу боила

    10 2 Отговор
    Проблема е комплексен. Защо изчезва провинцията. Предишния колега ги изброи татуирани, джукести, дрифтаджии и други наркомани и пънкари. Ако Господ допусне да станат дядовците и прадядовците на всички тези от гроба ще ги избият с брадввите. Защото са мързеливи и никой не е заковал един пирон за Родината без да иска за това много хиляди левове. Мързеливи млади български поколения. Които са избягали не ги бройте за народ. Те са се продали вече. Така както го описвам ще се случи следното. Много малко истински българи са останали жени и мъже. Хора свързани със земята хора които се трудят с чест и достойнство. Хора за които родината е нещо ценно. Тези хора когато умрат умира и България. Мързеливите поколения които продават един декар земя за чифт обувки те ще загробят България. Относно бате Кирил от Канада и учил в Харвард. Не чакайте от чужденци и далавераджии светло бъдеще. Тези копаят гроба на всички.
  • 45 nikola

    10 1 Отговор
    само един въпрос на който всеки сам трябва да си отговори!!
    Ако всички Българи изчезнат, на кого ще липсват....
  • 46 asd

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Божилов":

    Това са едни добри, но по никакъв начин много високи заплати. Въпреки това дори в София сравнително малко хора взимат толкова. Та въпроса ми е от къде са стотиците коли за по над 100 хиляди евро и огромните мутробарокови имения в покрайнините?

    Коментиран от #50

  • 47 asd

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "грешка":

    Ти се радвай поне за програмистите, защото да не пропищиш, че няма кой да ти плаща пенсии и здравни осигуровки.
  • 48 ССС

    13 1 Отговор
    Докато в тая имитация на държава, за една проста работа за 1000 лв тряба да търсиш връзки и познати някой да те уреди, смятайте, никога няма да станем нормална държава.

    Коментиран от #49

  • 49 asd

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "ССС":

    Ако си в София, пиши. На 1000 лв наемам и никой не му се бачка.
  • 50 ССС

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "asd":

    Далавери, измами, трябва ти една фирма с 2 лв и един участък от един километър да асфалтираши и да намалиш дебелината на слоя с 2 сантиметра и ето ти първия милион.
  • 51 Хохохо

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Друго си беше при Тиквата нали, нищо че точно при него избягаха 2 милиона българи в чужбина, а ти колко си далеч от реалността просто не е истина.
  • 52 Дойче Зеле -пълните глупости

    8 1 Отговор
    Ама точно щото Кирчо и Кокорчо са дошли на власт,ей ся оправиха и раждаемостта?!Абе алоуууу,били сме и 4 млн.При нас принципа на колелото на историята важи,ама при вас дойчландите май не-вече половината ви население не е немско,затуй ли давате фалшиви съвети да си внесем изкуствено мюслюми от баш Турция????
  • 53 112

    2 0 Отговор
    И добре, че избягаха. Сега виж кво става в България от 32 години, а що не смед 9 септември 1944. Има количество, но кофти качество. Не искам да обидя някои, но в 21 век да не знаеш, че при наводнение на комшиите ти, що е то кран у дома, да сореш водата, главен кран, думата, фактура, и много неща, но това е от мен. На 30 години са, за жалост и с деца на 15. Пиша за един случай в ед. число. Съвкупни са нвщата. Че трябва да спазват правилата щом искате да живеете сред интелигентните и образованите, но влязло в едното ухо и излязло през другото. Свиквайте, свикнахме с инфаркт.моля. Ако искате да го няма българското бяло грозде, сейте от черното за убиване на бялото. Хубав слънчев ден.
  • 54 Aйша

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дойчовците":

    Колко дълг ще им оставим ?
  • 55 112

    0 0 Отговор
    И добре, че избягаха. Сега виж, кво става в България от 32 години, а що не след 9 септември 1944. Има количество, но кофти качество. Не искам да обидя никой, но в 21 век да не знаеш, че при наводнение на комшиите ти, що е то кран у дома, да спрат водата, главен кран, думата, фактура, и много неща, но това е от мен. На 30 години са за жалост и с деца на 15. Пиша за един случай в ед. число. Съвкупни са нещата. Че трябва да спазват правилата, щом искате да живеете сред интелигентните и образованите, но влязло в едното ухо и излязло през другото. Свиквайте, свикнахме с инфаркт.моля. Ако искате да го няма българското бяло грозде, сейте от черното за убиване на бялото. Хубав слънчев ден.
  • 56 Затваряй си

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Екстра бок е българин😂😂😂":

    бюзюка, да не го затапят с яряк сую, лян.
  • 57 6666

    6 2 Отговор
    Мислете си вие, живеещите Айше в България и град Козлодуй. Родината е там, където децата ни са спикойни и щастливи. Родителите по време на живков си мечтаехме за Запада. При нас не се случи, но при младите, литната и си казаха, хвърляйки камък заминавайки... Мъки, мъки, мъки бяха в някои безпартийни и антикомунистически семейства, от деди-родители-деца. Мъката си я тяхна, много не са сред нас. Вечна им памет, а живите като останат сами и те ще отидат при децата си на запад, защото там е истината, тук е диктатура, по зле и от живковито вече.
  • 58 Павел Пенев

    6 1 Отговор
    Този автор поставя много сериозен въпрос и привидно се прави на загрижен,но всъщност е гаден лицемер. Част от проблема е Германия,която ни напълни с вериги магазини, и източва около 30 милиарда лева от България, които инвестира там а не у нас. В социалистическа България бяхме близо 9 милиона, българските села светеха, селското стопанство и икономиката произвеждаха продукция за износ в целия свят. Натрапената ни псевдо демокрация и ЕС съсипаха всичко това. Злорадствайте немски гадове,същото идва и при вас. Кажете годишно колко германски семейства бягат от прехвалената Германия в Швеция,Дания,Норвегия,Канада и Австралия?
  • 59 Естествен подбор се нарича

    6 0 Отговор
    Но този подбор е изкуствен и се диктуват параметрите му от саш и европа та кой не се нагоди измира
  • 60 Поне в бегето ше останат 2-3 млн хора

    2 5 Отговор
    Но ше са съвременни платежоспособни и модерни което е и целта на чистката дето тече от 30 години

    Коментиран от #62

  • 61 Жалък нихилист

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Жалка работа":

    Това си ти. Не сравнявай хората със себе си.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Всички българи

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Последния Софиянец":

    Да разбира се.Ти да не мислиш,че ще паднем в бой за правда и за свобОда.
  • 66 Северозапад

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Божилов":

    Твоят Кирчо и сие вместо да бяха ПОХАРЧИЛИ девет милиарда за девет дена, да бяха ти направили една алея, досега тоалетна не са направили няма и да направят, моля последният да загаси осветлението, закриваи
  • 67 Тончо

    5 6 Отговор
    Върнете казармата, и възпроизвеждането само ще дойде и на обноски ще се научат, ред и дисциплина, сега идни татуси, бързи коли, дрогичка, сега се бият за момче а той си рови у телефон джендърляк колко щеш, сега да съм ученик с този акъл и тоо пфуй майко мила ша ги пора като резачка сурави дърва
  • 68 Газдов

    2 0 Отговор
    Вдигайте пенсиите!Пенсионерите са на -50%...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Явор

    1 0 Отговор
    Аз подозирам, че 9 милярда похарчени от Кирил са забранили тесен кръг от фирми които преди това ГЕРБ захранваше.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Асен

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Асен":

    Не стария, а статията е внушение. България ще се оправи но не благодарение на Петков, още пи-малко на разби гадни имигранти.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: