18 Януари, 2022 06:30 27 149 39

Осман Октай за ФАКТИ: Задкулисието опитва да се прикачи към промяната, имитирайки промяна и в собственото си поведение

  • осман октай-
  • промяната-
  • продължаваме промяната-
  • сотир цацаров-
  • иван гешев-
  • задкулисие-
  • бойко рашков-
  • делян пеевски-
  • ерб

Според политическия анализатор пример за това е изборът на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд, направен от "ВСС, който е контролиран от представителите на задкулисието"

Осман Октай за ФАКТИ: Задкулисието опитва да се прикачи към промяната, имитирайки промяна и в собственото си поведение - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички вече много месеци насам постоянно, освен за COVID-19, си говорим и за промяна, за промяната в България. И понеже не всичко от бленуваната промяна може да стане по най-бързия начин, някои граждани започнаха да се чувстват отново подведени. Те обаче трябва да са наясно, че в демократичните държави, в републиките с парламентарно управление, нищо не може да стане за един миг. Спешно трябва да приемат тази реалност, вместо да залитат по популистки формации, които предлагат единствено разруха.

За да поговорим за промяната и как тя започна (поне на политическия терен), от ФАКТИ се свързахме и разговаряхме с политическия анализатор Осман Октай, който в миналото бе и заместник-председател на Движението за права и свободи (ДПС).

Коментара му за промяната четете в следващите редове:

"Енергията на промяната се отприщи и започна на летните протести на младежите през 2020 година, в които се включиха и много наши млади хора - работещи или учещи в различни държави в света. Това е най-силният момент на стартиралата промяна. Тази вълна тогава, която се подценяваше от управляващите и от определени кръгове, получи институционална подкрепа от президента Румен Радев. Това е ключов момент, защото за първи път протестите получиха институционална подкрепа, а не политическа.

След това тази енергия привлече вниманието на европейски институционални и партньорски служби от тук до зад океана. В различни държави в света чрез тази институционална подкрепа всички разбраха за проблемите с корупцията в България и това, че сме държава, превзета от политико-олигархичната мафия. Това е първият момент на стартиралата промяна. Оттам нататък дойде и съпротивата срещу нея, която започна още тогава с пренареждането на т.нар. задкулисие и политико-олигархичните кръгове", обобщи първите етапи на процеса на промяната Осман Октай.

"След изборите на 4 април миналата година, контролирайки изборния процес в страната, ГЕРБ останаха първа политическа сила, което допълнително наля енергия в тази протестна вълна. Младите хора избраха да променят България бавно - без кръвопролития, без сблъсъци, с изборен процес. И вече на 11-ти юли, когато бяха проведени извънредни парламентарни избори, но вече организирани от първото служебно правителство на президента Радев, Слави спечели изборите на тази вълна - нещо, което бях прогнозирал във Вашия сайт преди това.

Тази протестна енергия и вълна овласти най-вече партиите на промяната, както ги нарекохме тогава, но те не отговориха на очакванията на протестната енергия, което доведе до това на следващите избори те да бъдат наказани изключително жестоко. Случилото им се бе почти политически разправа. Вследствие на разочарованието на тази протестна вълна, партията на Слави Трифонов, победила на изборите на 11 юли, на провелите се на 14 ноември нови избори загуби близо 40 от спечелените преди това мандати. Това е много тежък удар, като същото се случи и с "Демократична България", и с БСП, и с "Изправи се.БГ" - хората, които бяха си повярвали като ръководители на протестните действия от 2020 година. Помните кои бяха организаторите и ораторите на сцената на протеста. Този момент от протестната енергия е ключов и той от почти година и половина ръководи всички случващи се в България процеси.

С избора на президента, с ниското участие на последните избори, въпреки големия му авторитет и подкрепа, която получи президентът Радев за втори мандат, голяма част от хората не излязоха заради разочарованието от партиите на промяната. Хубавото на тези последни избори е, че се появи нов политически проект в лицето на "Продължаваме промяната", които колебливо получиха сериозна подкрепа. Неслучайно казвам колебливо, защото ако имаше огромно доверие и ако не бяха историческите разочарования след 1997 година, след 2001 година с НДСВ и царя, може би тази политическа формация щеше да може да получи 120 или повече от 120 мандата. Парен каша духа бе сигналът от българското общество и тази младежка енергия. Затова те натовариха "Продължаваме промяната" като първа политическа сила, заедно с тази сложна коалиция да бъдат наблюдавани ежедневно дали ще отговорят на очакванията на протестната вълна. Виждайки тази вълна за очаквана промяна и тези процеси, за които споделих с вас, всички представители на задкулисието, включително контролиращи задкулисието, се опитват да се напаснат с тази протестна енергия. Те целят, ако могат евентуално да не бъдат отнесени от нея, евентуално да оцелеят, евентуално да останат на политическата сцена, евентуално да останат на бизнес сцената, за да могат евентуално да се закачат към протестната вълна. Това наблюдаваме в поведението на ГЕРБ, на ДПС, включително и на "Възраждане", припомни още политическият анализатор.

Осман Октай припомни как през лятото на 2020 година, по време на протестите, тогавашният премиер Бойко Борисов събра целия актив на ГЕРБ. Именно по това време политическият анализатор бе изразил мнение, че Борисов е бил готов да подаде оставка, но не са му позволили да го направи. "Политико-олигархичните кръгове не му позволиха, за да похарчат докрай милиардите - нещо, което се случи, оказахме се прави в анализите си. Като за последно беше употребен моделът "Бойко Борисов", заедно с бухалките, които защитаваха този модел, за да могат евентуално всички заедно да се преструктурират", поясни бившият зам.-председател на ДПС.

"Ще припомня нещо на Вашите читатели и на Вас - изпитвам удоволствие, че ми давате тази възможност винаги. Във Вашия сайт казах, че задкулисието един по един ще уволни тези, които го представляват като бухалки, политически посредници, както и като съдебни и финансови посредници. Още тогава казах, че Цацаров ще бъде принуден да си подаде оставката и това се случва днес, а не преди година и половина вследствие на тази протестна вълна. Като това е така и заради евентуалното оглеждане и приспособяване дори на хората в службите, които са обслужвали довчера тези политико-олигархични кръгове. Аз не вярвам да те да се променили, те просто се приспособяват, за да оцелеят", коментира Осман Октай оставката на Сотир Цацаров, а след това припомни друго свое изказване: "Бях казал, че няма да се изненадам и още не се отказвам от това, че по същия начин ще принудят Гешев да си подаде оставката".

"Не бих се изненадал - след тази декларация на управляващото мнозинство в парламента с искане оставката на Гешев като главен прокурор, той да е поставен в изключително сложна ситуация пред олигархичните кръгове, които са го назначили. Като нищо може да го принудят да си хвърли в оставката, за да могат да изберат следващия техен контролиран проект. Не бих се изненадал от такъв ход, ако задкулисието продължава да се окопава за битка с протестната вълна, имитирайки приспособеност. Могат да кажат: "Ето, има нов главен прокурор, напрежението трябва да спадне" или с други думи - да намерят Цацаров 2. Обикновено в исторически план всеки представител на задкулисието, който стана дразнител, винаги или го скриват - като Доган и Пеевски, или го уволняват - изтеглят го от определени позиции, за да не изпуснат контрола върху тези конкретни структури", каза още Осман Октай по отношение на главния прокурор Иван Гешев.

"Наблюдавах онзи ден избора на новия председател на Върховния касационен съд Галина Захарова, избор на Висшия съдебен съвет, който бе единодушен. На мнение съм, че никога Висшият съдебен съвет, контролиран от това задкулисие, не би се съобразил с решението на съдебните органи, които номинираха Захарова. Неслучайно е това, че единодушно всички съдии и съдебни власти номинираха Галина Захарова, което е прецедент, очаквайки съпротива от ВСС, който е контролиран от представителите на задкулисието в лицето и на прокуратурата, и по линия на други зависимости на членовете на Висшия съдебен съвет.

За да не бъде отхвърлена кандидатурата ѝ и да не им бъде наложен кадър на задкулисието да оглавява и ВКС, всички съдии се обединиха около една кандидатура, за да не дадат шанс на Висшия съдебен съвет да се подиграе с тях. Някои анализатори предполагаха, че евентуално с това е свързана оставката на Цацаров - преди да разберат за отнетия му достъп до класифицирана информация, понеже познават манталитета на членовете на Висшия съдебен съвет, контролиран от задкулисието. Те очакваха, че е възможно да бъде бламирана кандидатурата на Захарова и да номинират Цацаров за председател на Върховния касационен съд, за да установят контрол над този ключов съд. Това не се случи и неслучайно имаше и подигравки, че Гешев най-високо си е вдигал ръката, за да се види от всички в България. Показателни знаци са, че те се опитват да се прикачат към вълната на промяната, имитирайки промяна и в собственото си поведение", заяви политическият анализатор.

"Трябва да отбележим и натиска чрез разследванията, които извършват полицейските служби и промените, които се случват в структурите на МВР под ръководството на Бойко Рашков. Той, със своята изключителна компетентност като бивш директор на Националната следствена служба, има възможността допълнително да ги притиска с контрола върху кадрите в тези служби, за да си вършат работата.

И ДПС, и Бойко Борисов само с него (б.р. с Бойко Рашков) се занимават, само и само да го няма, защото той е най-големият проблем на мафията в момента. Ако не беше Бойко Рашков, ДАНС щяха ли да вземат достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация? Ако беше някой безполезен и пасивен министър на вътрешните работи, щеше ли ДАНС да направи това? Никога нямаше да се случи", отчете Октай, когото използвахме момента да попитаме, ставайки дума за Бойко Рашков, как коментира критиките срещу вътрешния министър, че се занимава с ГЕРБ, но не обръща внимание на Делян Пеевски, който седи на първия ред в Народното събрание. Коментарът на политическия анализатор по този въпрос бе следният:

"Не споделям това мнение. Пеевски е личностен проблем, докато ГЕРБ е факторът, чрез който е завладяна държавата в последните 20 години. Пеевски е една персона и едва ли е редно една такава много важна институция като Министерство на вътрешните работи да губи енергия, занимавайки се публично с Пеевски като личност. Ако тръгнат да се занимават с Пеевски, би трябвало да се занимаят и с много други личности, които са представители на задкулисието по един или друг начин. Това не е работа на МВР.

Докато ГЕРБ като политически фактор е голямата заплаха, която обслужва задкулисието. Чрез ГЕРБ - още от времето, когато Бойко Борисов го назначиха за главен секретар, преди 20 години групировките започнаха със свои собствени кадри да превземат и в крайна сметка превзеха държава. Затова и днес говорим за превзета държава. Тези кадри, които са стартирали във всички сектори на държавата преди 20 години, сега са висши чиновници, които контролират много сектори в нея. Точно за това говорим да се наблюдава тяхното поведение в опитите да се прикриват с приспособяване. Затова дори и аз преди време изразявах крайна политическа позиция, че както в различни държави и градове на света - като в Ню Йорк, трябва да се закрие нашето МВР и да се стартира наново - с нови кадри. Смятам така, защото най-голямата сила на задкулисието не е толкова дори в прокуратурата, в съда или други власти, колкото в милиционерската държава".

По отношение на промяната и управленската коалиция, която трябва да я реализира, Осман Октай заяви следното:

"Ако има заплаха за забавяне, за прът в колелата на очакваната бърза вълна на промените, тези симптоми единствено трябва да ги търсим в коалиционните партньори на "Продължаваме промяната". Прекалената интелигентност на ръководителите на "Продължаваме промяната" и на техните кадри, възпитани по западен модел в западен манталитет, не винаги са в синхрон с грубостта на нашата политическа кухня, част от която са коалиционните им партньори. Това е нещо, което за мен е изключително подозрително и ще го наблюдавам. Не е нормално лидери на политически формации, които са в оставка, да са значими фактори както в процеса на водене на преговори, така и във вземането на решения за управление. Трите коалиционни формации много добре знаят, че са загубили много гласоподаватели и са поели тежък политически удар на последните избори точно от "Продължаваме промяната" и те това никога няма да им го простят политически. Ако евентуално те не бъдат притиснати по техен модел - с малко повече категоричност, "Продължаваме промяната" рискуват да бъдат саботирани от своите коалиционни партньори, които са били и са в зависимост от части от тези задкулисни коридори. Не бих се изненадал, ако "Продължаваме промяната" един ден решат да излязат на изпит пред избирателите и да кажат, че за да може да се направят очакваните промени от вълната на промяната в България, те искат повторно доверието на избирателите, защото някои от коалиционните им партньори ги бавят и саботират".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 173 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    86 12 Отговор
    в началото им лъснаха евтините номера , но няма да минат !!! Типично за лъжци и мошеници.
  • 2 Кака куна

    34 81 Отговор
    Най-ГОЛЕМ е Костя трансваксъра. Само той ке опрай страната. Само той мой се спрай с вируса, Македония, икономическата криза и най вече с демогравската
  • 3 pepi777

    79 38 Отговор
    Силно се надявам ИТН и Възраждане да направят референдумите по-лесно достъпни и хорското мнение да е фактор в политиката!

    Коментиран от #13, #25

  • 4 5577

    21 77 Отговор
    Абе Осми... Теб май не те пускат в тая кръчма да се жабуриш вечер. Еее малко по кротко де. Страхуват се. Още не е ясно кой кой е. Пък и всичко е за кратко. Въпроса е Гешев да падне. Нали виждаш че и за политика не става въпрос. Като падне тия ще се пръснат и тогава ще дойде някой който да мисли и прави нещо за хората.

    Коментиран от #23, #29

  • 5 Дааа

    83 6 Отговор
    Задкулисието, да почне да имитира разходка в затворена стая, че съд и затвор ги чака. Тея безумни кражби са за затвора.
  • 6 Задкулисието

    71 23 Отговор
    Задкулисието издигна промяната. Друго задкулисие, но еднакво. Баламите си мислеха, че избират, а всъщност бяха пионки в борба на задкулисия и олигарси с държавата и народът най-здраво ще изпати от това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тошко

    26 25 Отговор
    Махленска клюкарка!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 3 Отговор
    мошеници мутри мафия
  • 10 Гост

    27 23 Отговор
    Огнянчо е като хамелеони, ВИНАГИ се мазни на управляващата върхушка, до като ме усети, че нещата започват да куцат, тогава"обръща палачинката" Смешник!
  • 11 Ковидиотин

    33 7 Отговор
    Каква промяна?Къде?
  • 12 Спас безделника

    83 15 Отговор
    ВСЕ СИ МИСЛЯ, КОЛКО МНОГО БИ СПЕЧЕЛИЛА БЪЛГАРИЯ, АКО НА МЯСТОТО НА КАРАДАЙЪ СТОЕШЕ СВЕСТЕН И ДАЛНОВИДЕН ЧОВЕК КАТО ОСМАН ОКТАЙ. МОЖЕ БИ И ЗАТОВА ДОГАН ГО ОТСТРАНИ - ТАКИВА КАЧЕСТВА НЕ СЕ ПРОЩАВАТ.
  • 13 Бай Брадър

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "pepi777":

    В Бг референдумите ще се окажат доста рискови (относно решенията от тях) , поради причината че роми , българомохамедани и турци може и да се окажат по-многобройни от българите(които пък така или иначе са разделени на две , както винаги) .. Така че , несе заигравайте с референдуми , особено от чалгаря и копейката !
  • 14 Доволен от вота

    62 13 Отговор
    ОсманАга, винаги си точен. Браво, жив да си. Достоен български гражданин.
  • 15 хихи

    28 34 Отговор
    О.О. ни баламосва вече две години с някакво промяна. С някакви млади образовани, ... които ги видяхме, че не знаят накой свят са...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тошо

    53 10 Отговор
    ВСИЧКИТЕ МУ АНАЛИЗИ ДОСЕГА СЕ ОКАЗАХА ВЕРНИ.

    Коментиран от #22

  • 18 stan40

    26 7 Отговор
    Да каже господин Октай как партии създадени за два петъка , без местни структори винаги печелят изборите-НДСВ, ГЕРб, ИТН, ПП? Защо в тези партии винаги в челните редици са кадри свързани с ДС и червената номенклатура-агенти, служители, потомци, роднини? Моят отговор е : защото те са моделирани по модела"Кой", а Вашият отговор г-н Октай?

    Коментиран от #38

  • 19 Октай

    33 6 Отговор
    както винаги е прав . за съжаление той разкрива не повече от 10-20 % от истината ,знае много повече но не го казва публично. ...общо взето ПП трябва да излезе на изпит и да получи доверие , тъй като останалите от коалицията започнаха със саботажите , видно е от назначенията на новите областни и в администрацията
  • 20 Гражданин

    34 8 Отговор
    Както винаги-г-н ОКТАЙ Е МНОГО ТОЧЕН В АНАЛИЗИТЕ И ПРОГНОЗИТЕ СИ. ТАКИВА ЛЮДЕ ТРЯБВАТ НА БЪЛГАРИЯ. А НЕ ПОЛИТОЛОЗИ СОЦИОЛОЗИ ПЛАТЕНИ ОТ ПАРТИИ И ПУБЛИЧНО ГОВОРЯТ АБСОЛЮГНИ ГЛУПОСТИ КАТО ХАРИЗАНОВ СТОЙЧЕВ И ОЩЕ И ОЩЕ.

    Коментиран от #24

  • 21 Европа

    25 6 Отговор
    Както винаги много точен анализ
  • 22 хихи

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "Тошо":

    Той е само говорител на олигарха.
  • 23 Баба мара

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "5577":

    Надяваи се жено на пиян мъж Когато си некъдърен си некъдърен за цял живот
  • 24 Сиси

    24 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гражданин":

    Ако гледате Веселин Дремджиев, често ще гледате и слушате Осман Октай, а и не само него. По официозните телевизии ще слушате Харизанов, Харалан, Райчев и останалия обслужващ персонал на задкулисието.
  • 25 Сиси

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "pepi777":

    Попитали 120 годишен говедар от Родопите на какво се дължи дълголетието му?
    – На чистия въздух, казал той, но най-вече на това, че аз казвам на говедата какво да правят, а не те на мен.

    Коментиран от #32

  • 26 жжжжжж

    3 16 Отговор
    осмавчо , върви да лекуваш мисирките в дулово.
  • 27 Хахаха

    14 4 Отговор
    Г-н Октай, че то задкулисието си инсталира "промяната". Кажете го в прав текст. Нима има някои учудени, че няма вой по медиите при избора на Г-жа Захарова за председател на ВКС, какъвто имаше при избора на Гешев, въпреки, че и тук "състезанието беше с един кон". Нима някой се учуди, че пРезидента подписа указа за нейния избор (въпреки, че такъв деюре няма), без този път да му е проблем "състезанието"?
  • 28 Жалко

    10 9 Отговор
    Горкия човек, съвсем се е смахнал ! Да съди ДС и наследницата и ,че са му причинили необратими увреждания на психиката и е настъпило умствено замъгляване. Вероятно страда от умствена некомпетентност.
  • 29 Ти да видиш

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "5577":

    А дали според теб, "тия" ще оставят нещо за хората? Аз силно се съмнявам.
  • 30 Тома

    13 2 Отговор
    Задкулисието е ДС и БКП.Правят се на умряла лиисица.Почетни представители и много честни в носа са амет шиши тиквата цаци каскета и много знайни крадци

    Коментиран от #34

  • 31 Сър Пичук

    11 5 Отговор
    1. Още с прикачването на БСП към паважните партии част от задкулисието се прикачи към "промяната"
    2. В редиците партиите на "промяната" виждаме много стари муцуни с доста връзки в миналото с това задкулисие.
    3. Имайки предвид написаното в т.т. 1 и 2 и съдейки по действията на управляващите до сега, все по-ясно се вижда, че промяната всъщност е подмяна и че просто една част от задкулисието се замества с друга част на същото. С други думи, наблюдаваме преразпределение и прегрупиране на задкулисието и не трябва да ги мислим много защото там играят пари и бизнес-интереси и на тази база те винаги се разбират.
  • 32 pepi777

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Сиси":

    Ако се смятате за "говедо" това си е лично ваш избор :)

    Коментиран от #37

  • 33 Тончо

    2 1 Отговор
    Прав си османе, то и за това е тоя напън за свалянето на Гешев
  • 34 Пропусна

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тома":

    Черепа, Прокопиев, Арабаджиев, братята бобокови
  • 35 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    2 0 Отговор
    Право следи и право съди г-н.Октай.Тези генетични отпадъци от некачествен материал НЕтрябва да се галят с перо,а с винкело-пернишкио!Партизанщината на тези лешове и е в генетиката.Кръвта се измива с кръв.......
  • 36 Диана

    2 0 Отговор
    Според мен, Осман Октай много повърхностно си обяснява ситуацията и повечето му изводи са неправилни. БСП под ръководството на Задкулисието не прави нищо необмислено, неорганизирано години преди то да стартира - например чекмеджето с кюлчетата на Борисов беше снимано години преди да излезе на протестите им..БСП са организирали тези протести не един или 2 дни. Те са осигурили участието на тези техни отрочета, учили в чужбина на тях без никакво съмнение - те крещяха за БСП! Нинова беше репетирала дълго ролята си - театралността й беше очевадна! Няма никаква промяна - БСП иска да се върне тоталитаризма /това е нейната промяна!/. Говоренето за промяна е само блъф, заради който първо трябваше да се очерни Бойко и Герб като за целта се върнаха 30г. назад с неговото мутренско минало..Та те сега щели да променят мутрите, които били корумпирани, а БСП, която създаде мутрите, корупцията, мафията, националната катастрофа щяла да оправи всичко, значи..Като в приказката "Болен здрав носи"..БСП са мръсни в мозъка на костите си хора!..Те изобщо не са никакви политици и нищо друго не ги интересува освен това колко са умни и способни да преметнат този и онзи, да са най-богатите и да си обикалят курортите по света - това е висшето щастие за тези не.год.ни.ци! Иначе има задкулисие, това е ясно, но задкулисието им е по-мръсно и от самите тях..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
  • 37 Сиси

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "pepi777":

    Избирателите на итн смятам за говеда, но мисля, че никой уважаващ себе си и професията си говедар, не би искал да ги пасе, недай Боже да ги ограмотява.
  • 38 G.Mert

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "stan40":

    С началото на седемдесетте години започна промяната.Неусетно от самосебеси новата система започна да формира своята буржоазия.Новите привилегировани , партийците,документираните борци против фашизма с техните семейства,спортистите и артистите ,и разбира се военните от БНА,МВР,от ДС и ВКР вече бяха новата комунистическа буржоазия, която устремно започна да расте и наедрява. Днес дори след 50 години те все още са на власт и докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия!
  • 39 G.Mert

    1 0 Отговор
    Българите дотолкова са ослепели или по правилно са заслепени политически и икономически от настоящите си "покровители",така са им изкривили огледалата и са им разстроили настройката на призмите,че са принудени да пропускат истинските си национални интереси и отчаяно да се блъскат в един безкрайен изкуствен вътрешно политически и икономически хаос.