Last news in Fakti

20 Януари, 2022 10:00 4 783 105

Руска военна активност и в Балтийско море. Скандинавските страни реагират

  • русия-
  • нато-
  • европа

Никоя друга европейска страна няма толкова дълга обща граница с Руската федерация, колкото Финландия, която не е член на НАТО

Руска военна активност и в Балтийско море. Скандинавските страни реагират - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швеция и Дания засилват военното си присъствие в Балтийско море, Финландия поръчва изтребители Ф35, Норвегия отваря свои военни бази за американците: скандинавските страни реагират на засилената руска активност в района.

Три военни кораба на руския флот навлязоха от Северно в Балтийско море. Светът сякаш не забеляза това събитие, но скандинавските страни определено му обърнаха сериозно внимание. Руските приготовления за война естествено тревожат правителствата на тези държави.

Швеция прехвърля военни

Шведският кабинет реагира бързо и впечатляващо: на балтийския остров Готланд бяха изпратени бронирани машини, по улиците вече патрулират войници. На този остров живеят около 60 000 души, чиито домове се намират само на 350 километра по въздушна линия от руския анклав Калининград. Днес живописната островна кулиса е помрачена от масираното военно присъствие. В столицата Стокхолм стратегически екипи вече описват възможно най-лошия сценарий: През идните дни или седмици Русия може да посегне не само на Украйна, но и на балтийските републики Естония, Латвия и Литва и по този начин да се озове в заплашителна близост до шведското суверенно пространство. Швеция не е член на НАТО, но тясно си сътрудничи с отбранителния съюз. Откакто Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., Стокхолм отново увеличи средствата, предвидени за отбрана, а през 2017 година възстанови наборната военна служба.

Финландия поръча изтребители Ф-35

1300 километра граница с Русия! Никоя друга европейска страна няма толкова дълга обща граница с Руската Федерация, колкото Финландия, която също не е член на НАТО. Също както в Швеция, и във Финландия досега няма мнозинство за влизане в отбранителния съюз. Правителството в Хелзинки открай време подхожда много прагматично в отношенията си с Москва, но това не може да скрие от поглед факта, че и във Финландия недоверието към Русия нараства. Вече от години опцията за евентуално присъединяване към НАТО е записана черно на бяло в няколко политически програми, а през декември миналата година от Хелзинки дойде и най-ясният до момента политически сигнал за отдръпване от Русия. Министър-председателката Санна Марин сложи точка на един дългогодишен вътрешно-политически спор и поръча 64 свръх модерни американски изтребители Ф-35. Цената им: 8,4 милиарда евро. А след като през декември Кремъл за пореден път излезе с настояването, че НАТО не бива да приеми нови държави, Марин направи още една решителна крачка. В телевизионно интервю през януари тя отправи към Москва следния „поздрав“: „Няма да позволим да ни изнудват.“

Дания засилва присъствието си в Балтийско море

Правителството в Копенхаген в момента прилага двояка стратегия по отношение на Москва. От една страна датчаните – също както шведите – увеличиха военното си присъствие в Балтийско море и изпратиха там една фрегата, няколко изтребителя Ф-16 и 200 души военен персонал. Нека не забравяме, че Дания е член на НАТО и в този смисъл въпросната мисия е подчинена на Главното командване на Алианса. В допълнение към това Копенхаген реши да подпомогне с около 22 милиона евро Украйна заради щетите, които Русия нанася на тази страна. Както е известно, от 2014 година насам украинската армия се бие срещу сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от Москва. Мирният план, изготвен с посредничеството на Германия и Франция през 2015 г., на практика беше замразен. А след посещението си в източно-украинската зона на бойни действия преди няколко дни датският външен министър Йепе Кофод съобщи, че е много загрижен и заради кибератаките срещу сайтове на украинското правителство.

Норвегия отваря свои военни бази за американците

Норвегия беше сред основателите на НАТО през 1949 година. Страната, която е разположена на северната граница на Алианса, се смята за ключов елемент от съвместната отбрана. Отбранителната политика е иманентна част от самосъзнанието на норвежците, а 8000 мъже и жени ежегодно отбиват задължителна военна служба.

Норвегия и Русия делят около 200 километра обща сухопътна граница, а освен това са преки конкуренти в борбата за влияние в Арктика. Включително и поради това напоследък Осло всячески се опитва да покаже, че страната има капацитет да се отбранява. Съвсем наскоро правителството постигна ново военно споразумение със САЩ, според което норвежците разрешават на САЩ достъп до свои военни бази, които биха могли да бъдат използвани в случай на криза. През март и април на норвежка територия ще се проведе и едно от най-големите учения на НАТО след края на Студената война, наречено Cold Response – „Студен отговор“. В учението ще участват около 35 000 войници от 28 държави членки на НАТО, но и от други партньорски страни. В момента правителството в Осло се тревожи не само от руските военни маневри по украинската граница, но и от кибератаките. Премиерът Йонас Гар-Стьоре каза в едно вестникарско интервю, че с руска подкрепа хакери вече са „взели на прицел“ компютърните системи на централни норвежки институции, вкл. парламента и правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    18 65 Отговор
    Комунисти, комунзъма умря.
  • 3 СТРАННА СТАТИЯ

    134 19 Отговор
    Уж РУСИЯ засилвала военната си активност, а цялата статия е как съседните на нея държави се въоръжават до зъби. Може би трябва заглавието да е друго. НАТО се готви да нападне РУСИЯ и засилва военната си активност до нейните граници

    Коментиран от #15, #71

  • 4 Сделано

    18 65 Отговор
    Какъв срам е този изкукуригал милиционерь
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ШВЕДИТЕ

    61 12 Отговор
    искат реванш за Северната война, Има да искат още 100 г. Или ще получат още едно поражение, което ще им държи влага близките 100г

    Коментиран от #55, #82

  • 7 Путин

    14 59 Отговор
    Напълних гащите , ще ми замине северния поток
  • 8 !!!?

    24 74 Отговор
    Московската монголска Орда от седем века не е преставала да заплашва Европа с война и оплачкосване - нейният основен поминък !!!?
  • 9 Nik

    84 21 Отговор
    Кой ли вече не разбра,че щом новината е от Дойче веле е ЛЪЖА!Ей глупави немчуля,Русия не е агресор и вие много добре го знаете!

    Коментиран от #27

  • 10 ФИНЛАДЦИТЕ

    71 20 Отговор
    съм ги запомнил с пиянските круизи до Санкт Петербург. Не музеи, не театри, само алкохол. От кацането до излитането обратно мъртво пияни. И тия се готвят да воюват с руската мечка...

    Коментиран от #66, #79

  • 11 Някой

    76 11 Отговор
    Американска военна активност в Черно море - Русия реагира.

    Може да се каже това в случая.
    Русия има излаз на Балтийско море, и следователно може да оперира с военни средства в него.
    САЩ нямат излаз на Черно море, и следователно изглежда много подозрително, когато нейни самолети облитат границите на Русия. Същото важи и за корабите на американчетата...

    Кое ви прилича повече на агресия?
  • 12 Абе

    44 8 Отговор
    Това дойче пак реве , да не е огладняло ?
  • 13 НЯКОЙ СИ

    3 20 Отговор
    ВЪРЖИ ПОПА ДА Е МИРНО СЕЛОТО
  • 14 Бай Онзи

    42 8 Отговор
    Някой ще изтегли късата клечка , да видим дали ще са северняците , дали западноевропейците , дали краварите ! ...

    Коментиран от #38, #83

  • 15 гост

    10 48 Отговор

    До коментар #3 от "СТРАННА СТАТИЯ":

    И защо НАТО би искало да напада Русия,заради ресурсите и от полезни изкопаеми е несъстоятелно.Една война и след това добиването им би било много по-скъпо от това да си ги добиват и продават самите руснаци,което те правят охотно.Какъв смисъл би имало за държавите от НАТО да воюват в с Русия,всички те се развиват много по-успешно от Русия в условията на мирно съществуване.

    Коментиран от #26, #67

  • 16 petar svilenov

    48 5 Отговор
    Финландия поръча изтребители Ф-35- 64 свръх модерни американски изтребители Ф-35. Цената им: 8,4 милиарда евро. А ЦЕЦОВИТЕ НА РИСУНКИ СТРУВАТ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НИ 3 МИЛИАРДА ЗА 6 БР. И ТО СТАРИ МОДЕЛИ.

    Коментиран от #59, #87

  • 17 Путин

    42 7 Отговор
    Норвегия отвори военни бази и за Хитлер ама не прокопса.
  • 18 Делю Хайдутин

    40 8 Отговор
    Балтийско море от векове е основна база на руския флот.
  • 19 редник

    35 3 Отговор
    "Министър-председателката Санна Марин сложи точка на един дългогодишен вътрешно-политически спор и поръча 64 свръх модерни американски изтребители Ф-35. Цената им: 8,4 милиарда евро."

    Ц-ц-ц, само 131 250 000 € за един - като за приятели...
  • 20 Гост

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Аз видях това "64 свръх модерни американски изтребители Ф-35. Цената им: 8,4 милиарда евро." , a нашата сделка е 8 Ф-16 на хартия за 2+ млрд.
  • 21 Всъщност

    41 7 Отговор
    От статията се разбира , че страните от скандинавската част на натото се тъпчат с оръжия и модерни самолети .
    Народите от военния турско-американска пакт стават все по-гладни , защото безразборното печатане на долари в последно време предизвика луда инфлация .
    Русия има природа и запаси . А на какво разчитат скандитата ? На f35 и война , както личи от статията .

    Коментиран от #28

  • 22 Про с так

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Голям си ти
  • 23 Дойче Веле - DW

    34 6 Отговор
    Норвегия е отворила базите си за негърски салами, а финската окрайнина се олаши да не им вземат руснаците снега!
  • 24 География

    28 7 Отговор
    Остров Готланд е руски и норвежците има да плащат наеми на Русия за дето го ползват!
  • 25 Атлантик

    30 6 Отговор
    Норвегия е пратила на Готланд зализани джендари с милитари панталони!

    Коментиран от #37

  • 26 Опа

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Като с Ирак.
  • 27 Ами ...

    10 41 Отговор

    До коментар #9 от "Nik":

    Кажи го на украинците, финландците, латвийците, литовците, естонците, молдовците, грузинците, афганистанците, унгарци, чехи. Нас българите, също можеш да се опиташ да убедиш. Няма да успееш, естествено. Напоследък се самозабравихте, русофилче и заплашвате целия свят. Не сте първите. И други е имало преди вас. Нещата винаги са свършвали по един и същ начин. С руините на Империята.

    Коментиран от #50

  • 28 Ами ...

    16 7 Отговор

    До коментар #21 от "Всъщност":

    Всъщност трябва са се срамувате.
  • 29 !!!?

    7 12 Отговор
    Империя на Злото - Генезис !!!?

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 8 Отговор
    пълнят ли мощно памперсите всички краварски подлоги? плнете ги мощно и яко тия памперси
  • 31 Ми тооооо

    27 7 Отговор
    Балтийско море си и на Русия и там има руска активност от 500 години минимум!
  • 32 Психиатър

    12 27 Отговор
    Обикновено всеки лyзъp и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост от това, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на лудъро са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!

    Коментиран от #36

  • 33 Соросоидна марионетка

    16 3 Отговор
    Много ми е важно това мнение!!
  • 34 КОНТРАТА

    22 3 Отговор
    Не само базите са си отвирили норвежците и други неща са си отворили за колегите амИрИкаци!
  • 35 Дъвката Украйна

    23 3 Отговор
    беше предъвкана и ето ни нова дъвка - скандинавските страни, а НАТО са още в средата на 50 години на миналия век, на края ще ни навлекат голямя беля!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Той един такъв

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Атлантик":

    доста народ изпозастреля там преди време...
  • 38 За жалост

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Онзи":

    късата клечка отдавна е изтеглена, и тя е за нас и останалите подлоги между големите ни нови братя и стария ни брат...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 то и тея са едни силни

    6 1 Отговор
    военно та нямам думи
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Само питам

    4 23 Отговор
    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най- близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, която избива най - цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #80, #84, #88

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Въпроcче

    18 2 Отговор
    " В допълнение към това Копенхаген реши да подпомогне с около 22 милиона евро Украйна заради щетите, които Русия нанася на тази страна "
    И това ако не е понориране на украинките лъжи рещу Руcия , какво е ?

    Защо cкандинавия не подпомогне гражданcкото руcко наcеление в Изтона Украйна , което е подложено на регулярни обcтрели от бронирана техника и авиация , cаботира cе водозахранването и електроcнабдяването му от киевcката хунта ?

    Коментиран от #54, #85

  • 46 Възраждане е герб

    2 13 Отговор
    Радващо е как цивилизована Европа се обръща срещу агресията на Путин. Дано не се стига до стълкновения. Не вярвам някой да спечели от тоя сценарий.
  • 47 Истината

    4 16 Отговор
    Швеция придържа официална политика на неутралитет от 1814 година а Финландия от 1945. По време на Студената война те също се държаха неутрално. Щом днес и двете гледат към НАТО значи агресията на кремълският мерзавеца им е дошла до гуша!

    Коментиран от #70

  • 48 Жорж

    9 1 Отговор
    Могат да си реагират ако летят над тяхна територия, иначе да духат супата.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Отговор

    4 20 Отговор

    До коментар #45 от "Въпроcче":

    Това са руски глупости никой не обстрелва обикновенни граждани ,само руския спецназ който постоянно провокира . Путин се стреми да върне СССР всичко друго са глупости

    Коментиран от #60

  • 55 Историчар

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "ШВЕДИТЕ":

    То голямата гордост, Швеция воюва сама срещу Русия, Полша, Дания и Саксония и пак им нанася много поражения. Чак при Полтава, Петър първи, успява да победи с огромно числено превъзходство и благодарение на това че Карл 12-ти е ранен и не може лично да командва армията си.

    Коментиран от #64

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 МалкоЛогика

    17 1 Отговор
    Щом DW пише нещо, сигурно е лъжа. Финландия сигурно се е впечатлила от легендите за надеждността на Ф35 (?). Шведското министерство на отбраната от някоко години му намери цаката: повечко шум, особено преди приемане на бюджета на страната, и после здравейте бонуси ! Датското правителство чака да му свирнат от САЩ и пита "Колко високо да подскоча?", и подскача тихо, за да не подразни Германия.
  • 59 Бай Онзи

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "petar svilenov":

    Много точно казано-толко плати народа български за 6 рисунки !!! То пикасо , то ван гог , то рубенщайн...пасти да ядът
  • 60 7.62

    18 2 Отговор

    До коментар #54 от "Отговор":

    Путин не само се стреми , но и защитава границите на Руската Федерация !!! Всичко останало са глупости !!!
  • 61 обик коментар

    15 0 Отговор

    До коментар #57 от "Фърчило рАДЕВ":

    Когато обхождаш държавата си за по малко от половин ден а мечтаеш за от Калининград до Курилските острови е !!! Дори на американците им пролича с изказването на Кондолиза Райс "как може тия да имат таква голяма територия " !!!Комплекс за малоценност(дали за територия , дали за природни богатства) и не можеш да ме убедиш в обратното но от друга страна никой не ви пречи да си мечтаете - денонощно говорим за демокрация така че мечтите са разрешени !

    Коментиран от #65

  • 62 Съдията Дред

    18 1 Отговор
    После същите тия три кораба ще се върнат от Балтийско в Северно море, и пак ще се пищи, че Русия засилва военната си активност и се готви за война. Когато американски и английски кораби влизат в Черно море, това е свобода на корабоплаването.
  • 63 Сандо

    8 1 Отговор
    Ще дойде време,когато парите хвърлени за глупости ще им потрябват за да живеят.И тогава ще трябва да теглят заеми,т.е. планът на финансовия капитал ще сработи.А сега нека се плашат,нека се тъпчат с ненужни и водещи до допълнителни разходи железа,нека си стресират населението,което и без друго живее в неособино дружелюбна природна среда.Всеки,рано или късно,плаща за глупостта си.
  • 64 падналия ангел

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Историчар":

    "То голямата гордост, Швеция воюва сама срещу Русия, Полша, Дания и Саксония и пак им нанася много поражения." Айде безмакедонски измишльотини! Англия, Турция, обединените провинции ( Нидерландия) и до еди период от време лигата Хановер и Жеч Посполита са били в съюз с Шведите

    Коментиран от #75

  • 65 Истината

    3 14 Отговор

    До коментар #61 от "обик коментар":

    Комплекса за малоценност го имат руските мерзавци още от времето, когато Британската империя е имало площ от 40 милиона квадратни километра, най-големият военен и търговски флот и най-силната икономика. И е удряла руснаците през ръцете, когато са искали да грабят прекомерно. От тогава руснаците обясняват всичките си провали и беди с лошото отношение на"ангросаксонците към Русия" и тяхната русофоби. Сега руските роби използват същите термини за да защитят и оправдаят руската агресия.

    Коментиран от #93

  • 66 Водка и Карелия

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "ФИНЛАДЦИТЕ":

    Фините до 1917 са част от Руската империя. Приятелски настроени са към руснаците. Политическите дрязги между страните са от външно ръчкане(САЩ, Швеция)
  • 67 Такава неумност

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    неземна като твоята рядко се намира.
    НАТО искат да нападне Русия точно заради ресурсите.
    Виж Ирак, виж Либия.
    И ако има война, тя ще струва пари на западния данъкоплатец а не на елита.
    А ако вземат ресурсите ще спечели само елитът.
    Това им е в основата на външмата политика на западняците-да харчат народна пара за заграбване и след това грабеното да отиде в частни ръце.
    Виж Британската империя.
    Да не би обикновеният британец, който иначе мноого се гордее ква империя са били, е спечелил нещо от това?
    Спечелили са лордовете.
    Както и сега - отидоха в Ирак, изхарчиха трилиони народна пара обаче Халибъртън направи гуша.
  • 68 Мисля

    9 1 Отговор
    Точно днес прочетох статия за най-големия провал на американското самолетостроене-Ф35 наричан "щайгата"Проект за 1.5млр долара и самолет по 100 млн долара,който не става за нищо.Браво на финландците и те като нас с американските самолети.
  • 69 Диамантената ръка

    5 10 Отговор
    Руснаците си търсят белята, няма как да победят поне половината свят, особена с тази икономика...

    Коментиран от #86

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 не се въоръжават

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "СТРАННА СТАТИЯ":

    имат си достатачно и излизат с него нащрек,щот така прави всеки,когато е заплашен
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Той знае

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "падналия ангел":

    Той е бил там е превързвал раните на краля.
  • 76 Lukaшенко

    8 0 Отговор
    Голяма новина ,два кораба ,дошли от северно към Балтиско море .Тез шушумиги,не дават вече на Рф,да си обхожда границата.Уж никой не забелязал ,обаче старата ДВ ,видяла всичко..СЛЕД Украйна ,може и финландските викинги,,да реват,ако се задяват с НАТО.!Спокойно я карайте,и ще има море за всички .
  • 77 Toxic

    8 1 Отговор
    ..."Министър-председателката Санна Марин сложи точка на един дългогодишен вътрешно-политически спор и поръча 64 свръх модерни американски изтребители Ф-35. Цената им: 8,4 милиарда евро."....смятайте какви пари са откраднали мафиотите от герб с помощта на вмро за нашите хартиени самолети нарисувани още през 1974г.!!! Тази сделка кога ще бъде разследвана ???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 воювали са бе

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ФИНЛАДЦИТЕ":

    по-рано поне 4 пати.Гражданската им война,когато изпъдили местните руски гарнизони, болшевиците от Петроград им пратили една елитна армия,но...прогонена с последствие с помоща на германската дивизия на фон Молтке-начи до тука две.После Зимната война,когато Лондон им даде знак да поискат помощ,за да може да бъдат унищожени нефтените кладенци в Баку.И после пак един път седмица след като армиите наГермания,Унгария и Романия атакуваха.Та така,история.
  • 80 Ватникът

    8 3 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    Русия е създала , трета българска държава.Армия, АЕЦ,Лебедово езеро.Менделеева таблица,Ак 47,Създала е най могъщата империя.в света от 1200 г.Малко ли е?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Пий си ракията

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "ШВЕДИТЕ":

    Полтавската победа на руснаците се оказа техното поражение ЗАВИНАГИ.Понеже тая изостанала страна,наследила империята Бизантия ще си остане монголска орда,а в ден днешен и "сибирска джамахирия",както тука подигравателно бива наричана.Мухахаха.Бедно се живее там.Анадамму
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Нинка

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    По принцип ,така разсъждават ,дами на 55г възраст,които чистят клозети в Германистан .Дават и м фургон да спят.МИСТЕРА,някой път си иска от споменатата дама.Русия ,не им дава покой в душата.Ноо,това не е закон ,разбира се !
  • 85 В.В.П.

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Въпроcче":

    С22, млн евра е корумпирала някои богатири от Кииийв Всичко е смятано,и пресмятано
  • 86 фют

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Диамантената ръка":

    Ами и китайците както са им набрали на тази половина на света...няма да се оправят с Русия , Китай и други ще има , освен , ако не започнат да натискат червени копчета . Така че , всичко ще се реши с преговори.
  • 87 колкото,толкова

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "petar svilenov":

    петарее,толко кинти имал Цецо,толко рисунки купил.Квоопрайм са,кат филляндците разполагат с кинти и купили 64 парчета Еф 35.Прай сметка,без допир до плана Маршал,с бомбардирани заводи и големите им градове,с мащабни репарации,които платиха още в 1951-ва(сравнение унгарците и руманците фалираха на същите репарации;наще репарации беха 3 пъти по-малко),а ония си ги платиха,излезоха напред в 60-те и 70-те,а в 80-те вече почнаха да се мерят с Япония.Какво говори това?Където влезе руската армия и наложи комунизъм,навсекъде беднотийка и как ти каза цецови рисунки,а?Там не влезе руската армия,понеже беше спряна на Карелския провлак така,че да не продължи.
  • 88 Ами ...

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "Само питам":

    Съществото се нарича русофил.
  • 89 ха-ха-ха!

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "другарят":

    виж номер 43!прочети го пак,за да го разбереш и запомниш.ай,чи ни моа ти обяснявам поече
  • 90 Бодак

    10 1 Отговор
    "Шведският кабинет реагира бързо и впечатляващо: на балтийския остров Готланд бяха изпратени бронирани машини, по улиците вече патрулират войници. На този остров живеят около 60 000 души, чиито домове се намират само на 350 километра по въздушна линия от руския анклав Калининград. ...В столицата Стокхолм стратегически екипи вече описват възможно най-лошия сценарий: През идните дни или седмици Русия може да посегне не само на Украйна, но и на балтийските републики Естония, Латвия и Литва .... "

    Дойче Веле е впечатляващо с пропагандата си. Гьобелс не е отдалече, обаче Дойче Веле къртят мифки ... та Гьобелс бледнее

    Само скромничко да споменем, че Наполеоновата война ( на дело Западноевропейска, през 1812, Кримската война - 1856 и Последната Световна война - 1944 и Студените войни от 1946 и 2014, започнаха от Запада срещу Русия, ма тва са неудобни подробности.... Да не забравяме и цветната Велика Червена Революция финансирана от Запад и почти унищожила Русия с повече жертви от Втората световна.... При това, тогава Руснаците бяха доста по яки... Сега са по-слаби, та кой знае защо ши нападат Европа -- през Балтика и Украйна. Аферим. машаллах, ашколун на анализатородактилите от Дойче Веле

    Коментиран от #92

  • 91 За произхода на Русия.

    2 3 Отговор
    По северната теория(КАРАМЗИН),някогашните руснаци произлизат от викингите.Пресекли викингите с лодките(от таја дума иде и наименованието на Русия) си Балтииското море и през Рижкия и Фински залив влезли на изток.После продължили до близките реки Днепър и Волга,спуснали се с лодките на юг и все по-на юг.Поканени били от слвянските старейшини преди това-буквално им било казано елате да ни помогнете да организираме държава.Ранните колонии в Новгород и пр.на север поддържали отношения със старата земя,но в последствие,по византийско влияние вероятно престанали.Историята ни показва какви са били викингите,поне тия тръгнали на запад.Настоящето ни говори какви са сега(Дания,Норвегия,Швеция).Може ли да кажем в тоя смисал,че Рус е малко поизостанала.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Сандо

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Истината":

    Кажи ни истината:Къде е сега Британската империя?
  • 94 веселяк

    9 0 Отговор
    За да не създават паника и смут руските кораби да влизат в балтийските си пристанища през Южнокитайско море! Или пък не, там демократично плуват американски военни! Значи да си плуват през Индийския океан, обаче само ако няма против Кралския флот!
  • 95 ПЕНКО

    8 5 Отговор
    КАКВИ Ф - 35 СРЕЩУ --- С-400; С-500 И НОВИТЕ С-600 !?!?!?!? МЕЖДУ НАРОДИТЕ НА НОРВЕГИЯ И СЕВЕРНА РУСИЯ НЯМА РАЗЛИКА / ГРИГ И ШОСТАКОВИЧ / --НЕ СА ВОЮВАЛИ ПОМЕЖДУ СИ !!! ДАА СЪС ШВЕДИТЕ Е ДРУГО !!! С ФИНЛАНДЦИТЕ -КАК Е ??? ВСР - ПРАВИ ФИНЛАНДИЯ СВОБОДНА ДЪРЖАВА !!! НО ФИНЛАНЦИТЕ СЕ НАДУПВАТ НА ХИТЛЕР И ВОЮВАТ С СССР !!! И ДНЕС Е ПОЧТИ СЪЩОТО - С АМЕРИКАНСКИТЕ ЦИОНИСТИ -БАНКЕРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #98, #99

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Сър Пичук

    4 9 Отговор
    Руското дрънкане на оръжие ще доведе до увеличаване и подобряване на въоръжението на съседите им, както и на консолидирането им срещу общата заплаха. Глупава политика на Путин. При една надпревара във въоръжаването РФ ще последва СССР. И без това икономически е на ръба.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ггггггг

    2 7 Отговор

    До коментар #95 от "ПЕНКО":

    С-1000 направо филмар ха ха ха.Тея батерии нямат никакъв шанс срещу Ф-35.При една война ,С-400 и С-500 ще бъдат унищожени на момента.За сега С-400 се е доказал като збсолютно НЕефективен срещу Ф-35 в Сирия.Да не говорим за последния резил от преди два месеца ,когато Израел отново попиля всичко в Сирия ,а С-400 не успя дори да разбере какво се случва.Отговора на руснаците беше "С-400 не успя да засече израелските самолети ,защото те летяха ниско" Хахахахаха

    Коментиран от #101, #103

  • 100 Интересно

    6 1 Отговор
    Едни правят бази на Нато, до границата с Русия, други закупуват последни модели изтребители и това не трябва да е притеснително за Русия и тя не трябва да реагира и да разположи свои части! Нещо звучи тъпо, егоистично и манипулативно! Интересен е факта и за поръчката на 64 изтребителя Ф-35 за 8.4 милиарда! А ние поръчахме 8 допотопни за една четвърт от тази цена! Излиза, че ако си бяхме поръчали последният модел самолет, щеше да ни струва на половина!
  • 101 любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "ггггггг":

    Това кой филм беше?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 кратко

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "ггггггг":

    Скоро израелците нещо опитваха да се правят на мъже . 90% от ракетите им бяха прихванати , другите се отклониха , и май - само една ракета се взриви в някаква близост.
  • 104 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Умрелия не знае че е мъртъв,живите да му мислят.Същото е, когато човек е ТЪП
  • 105 КАТУН С РАКЕТИ

    1 0 Отговор
    Трябва да се действа дружно срещу терорист като Русия !