Last news in Fakti

21 Януари, 2022 10:00 6 800 108

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от COVID-19

  • заразени-
  • коронавирус-
  • българия-
  • ваксини-
  • неваксинирани-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Омикрон ще се сблъска челно с неваксинирана България, пикът ще е през февруари

Коронавирусът затри цял български град, но ваксините са все така по-страшни от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица икономистът Петър Ганев изчисли, че смъртността в България през 2021 година като абсолютен брой е достигнала нивата отпреди повече от сто години. 147 727 души са починали - стойност, близка до черния рекорд през 1918: времето на Първата световна война и испанския грип, когато умират 151 525 българи.

Оказва се, че завишената смъртност само през 2021 възлиза на около 40 000 души в сравнение с предпандемичните години. През 2019 в България са починали 108 083 души, през 2018 - 108 526 и т.н. Но въпреки всичко това голяма част от българското общество демонстрира незаинтересованост към положението в болниците. И към първото място по смъртност в целия Европейски съюз. "Всичките ги пишат от COVID", повтарят те и продължават да си носят маската като "памперс на брадичката", както стана популярно да се нарича в социалните мрежи. COVID-19 затри населението на един средно голям град в България, но ваксините и маските са си все така по-страшни от болестта - както за голяма част от хората, така и за един добил сериозна популярност инфекционист и за поне две парламентарно представени партии. В това време силно заразният вариант Омикрон вече се разпространява с бързи темпове и по всичко изглежда, че ще се сблъска челно с едно масово незащитено общество. Как се стигна дотук?

Страх? Невежество?

“Няма да кажа името си, за да не ме репресират тези, които са в парламента, защото те не са българи. Но ще кажа за себе си - учила съм шест години биология и знам, че това не са никакви ваксини”, заявява уверено жена с каска на главата по време на протестите срещу зеления сертификат, организирани от партия “Възраждане” пред парламента. “Това са експериментални коктейли, които вкарват във вас чип и неща, които ще разрушат вашата свобода. Ще бъдете управлявани чрез 5G системите. Така че никой да не се ваксинира!”, призовава още жената.

Как няколко случайни и зле монтирани видеоклипове в социалните мрежи, съдържащи непроверена информация, която често звучи направо налудничаво, могат да определят мнението ти толкова категорично? “Експертите казват, че това е лесен начин човек да се справи със страха и контрола”, казва математикът Петър Велков, който неведнъж е влизал в спорове с последователи на конспиративни теории за COVID-19. “Човек губи контрол и когато му кажат, че пандемия няма или че някой конкретно е виновен за това, е много по-лесно да почувства, че си връща контрола. Контролът да протестира и да не вярва на всички лоши лекари и експерти, които ни казват да се ваксинираме.”

Велков изтъква, че за последната година и половина, откогато COVID-19 започна да се разпространява в България, завишената смъртност е близо 60 000 души. Но въпреки това за 50% от населението страничните ефекти от ваксините продължават да са по-опасни. Ваксини, от които вече са поставени над 9 милиарда дози по света. “Ако не умееш да работиш с данни, не можеш да прецениш и риска - риска от странични ефекти на ваксините, съпоставен с риска от самия вирус”, смята Велков. “А като добавим и медицински специалисти, чието мнение противоречи на научния консенсус, това обърква хората тотално.”

"Определящо е недоверието на българина към властта"

В началото на тази седмица в България бяха отчетени 161 смъртни случая от COVID-19 за денонощие. 85-милионна Германия отчете 192. И докато във Федералната република водещи експерти от седмици говорят за скорошен край на пандемията, в България медиците са заети да предупреждават за недостига на кадри и легла. Но мнозина все така не смятат мнението им за достоверно.

“И в началото на пандемията, и при появата на ваксините в публичното пространство имаше силен алтернативен глас на скептицизъм както към вируса, така и към ваксините”, казва социологът и политолог Димитър Ганев. По-дълбоките причини той търси в историята. “Определящо е традиционното и базово недоверие на българина към властта. Властта като цяло, включително медицинската. Можем да тръгнем много назад в историята”, казва Ганев и дава конкретни примери: “В България е коренът на богомилите. В България Просвещението не се е осъществило както в западните общества, защото сме били част от Османската империя. Османската власт е възприета като чужда. По-късно комунистическият режим също се възприема като чужд. Дълго време сме твърде дистанцирани от властта”.

Паралел може да се направи и със ситуацията в Русия, където въпреки силно рестриктивните мерки към неваксинираните, със завършен имунизационен цикъл са под 50% от населението. “Нивото на ваксинациите е изключително високо в западните общества и най-вече в протестантските общества, където традиционно има по-високо доверие към властта”, казва Ганев. “И когато започнеш да отиваш на изток, след Желязната завеса нивата на ваксинация падат - в Чехия, Полша, Унгария. В България са още по-ниски. Както ако отидем още пó на изток - в Беларус, Украйна, Русия.”

Според данните на социолога от “Тренд” българското общество е разделено горе-долу наравно - малко под 30% са ваксинирани, около 20% са готови да се ваксинират в по-късен етап, а 50% са твърдо против. При зеления сертификат скептицизмът е още по-висок - цели 70% не го подкрепят. “Когато недоверието се смеси с разнопосочни сигнали от някои лекари, това се превръща в идеология”, смята Димитър Ганев. “Идеология, при която трябва да се позиционираш - от едната или от другата ѝ страна.”

"Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам"

На този фон заразността на настъпващия Омикрон е невиждана досега. В последните дни България, където вълните започват със закъснение, последва тенденцията, която се наблюдава в западните държави, регистрирайки рекордните над 10 000 нови случая. Разликата с други европейски държави е, че нивата на хоспитализации са много по-високи. Петър Велков обяснява развитието така: “Докато ваксинацията и мерките помогнаха на лекарите в другите държави да си отдъхнат преди новата вълна, в България не беше така. Страната навлиза в новата вълна с ниво на хоспитализации, което е 5-6 пъти по-високо в сравнение с началото на предишните вълни на заразявания”. Според експертите пикът тепърва предстои - очаква се да е в началото на февруари.

Новото правителство дава разнопосочни сигнали. От една страна бонусът за пенсионери засега изглежда като ефективна мярка, но от друга включването на доц. Мангъров в работна група, която да обсъжда COVID мерките, предизвика остри реакции на експерти, включително и на Българския лекарски съюз. Но каквито и мерки да предприеме правителството за мотивиране на повече хора да се ваксинират, според математика Петър Велков време няма. “Омикрон е изключително заразен. А трябва след първата доза да минат 20 дни, за да бъде поставена втора доза и едва след още 14 дни човек има някакъв стабилен имунитет, който може да се противопостави на вируса. Но когато Омикрон е доминантен, на всеки 2 до 5 дни случаите на заразените ще се удвояват. Така че няма ваксинационна кампания, която да окаже сериозно влияние върху тази вълна. Вирусът ще премине през голяма част от българското население.” В същото време лекар в COVID отделение в София ни разказва, че съществена промяна в поведението на пациентите няма. Много от тях продължават да заявяват: “Добре, че се заразих, за да не трябва да се ваксинирам”.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе...

    190 22 Отговор
    Айде стига сте плашили хората.Видяхме какво представлява Ковида.Затова Англия го прие като обикновен грип.
  • 3 AMD

    200 13 Отговор
    Ваксинирайте се щом искате, някой да ви е забранил.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Акциите

    153 13 Отговор
    На файзер и модерна продължават да падат- вчера доста сериозна. Защо така- и факсини и хапченца и сериозен търговски отдел- а резултатите се влошават.
  • 6 Делю Хайдутин

    169 19 Отговор
    Скоро почва процеса срещу ваксинаторите.За масов геноцид.
  • 7 шепа конспиратори тук в чата

    22 115 Отговор
    си цъкат взаимно +чета и си мислят ,че не са чак толкова глупави (цитат на И. Сиромахов)

    Коментиран от #35, #49

  • 8 Живите мъртви

    150 19 Отговор
    Къде ли ще бягат докторите като ги подгонят ваксинираните?
  • 9 Апел

    32 178 Отговор
    Мангъров в затвора.

    Коментиран от #88

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Некой си

    154 16 Отговор
    За последните 6 дни, осем колеги с бустерни дози от преди месец са болни. Само един от тях го кара леко.
    Вакинирани са от екип, който идва периодично във фирмата.

    Коментиран от #19

  • 12 Covid

    122 10 Отговор
    Абсолютно гавра ! Колониалният режим ,а не измислиният корона вирус избива българите
  • 13 Просто човек

    80 6 Отговор
    Ковидиоти, сър...Колко още хора трябва да умрат, за да разберете Истината?!

    Коментиран от #89

  • 14 Мутафчийски

    78 14 Отговор
    Тези един милион ваксинирани в България къде ще ги копаме?
  • 15 да ама

    137 6 Отговор
    не Ковида а пробитата и окрадена здравна система в последните години затри толкова хора. Крадеца от Банкя и неговите пудели изгониха една камара лекари и сестри в чужбина, построиха си частни болници с единствената цел - точене на здравната каса. Няма как такава разнебитена здравна система да не води до много починали, не само от Ковид , а от всякакви други заболявания.

    Коментиран от #62, #92

  • 16 💉=⚰️

    92 9 Отговор
    Ваксинаторите ще се изправят пред народния съд за геноцид.
  • 17 Дуай Липа

    100 8 Отговор
    отчаян опит да измъкнем последни милиони от глупаците пред циркът да се разтури...гнус...
  • 18 Българка

    100 6 Отговор
    Защо дори СЗО апелира за отпадане на зеления сертфикат и та за придвижване и преминаване на граници, а в България се използва противно на евродирективата за ограничаване правата на неваксинираните дори да стигнат до работните си места без ПСР за някои професии?

    Коментиран от #47

  • 19 Последния Софиянец

    87 10 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    И при мен в заведението всички ваксинирани са в болнични,а останалите работим всеки ден.

    Коментиран от #28

  • 20 beast

    105 5 Отговор
    Който иска да се ваксинира и спрете с тези агитации по медиите !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 666

    89 2 Отговор
    няма измислена постоянна ваксина срещу грипа,защото той постоянно мутира! Като дойде нов щам - какво?Пак ли почваме отначало?
  • 23 Истина

    67 4 Отговор
    Щом е Дойче Веле не съм го чел.
  • 24 Защо продължавате ?

    89 5 Отговор
    От СЗО призоваха на 10.01.2022г. за отмяна на зеленият сертификат и си признаха, че бустерните дози вредят на имунитета.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пипи Чорапчето

    94 5 Отговор
    Ей, писнахте ми с тази лицемерна загриженост за здравето на българите!
    Ами като си казал А, кажи и Б: скоро излезе доклада на ЕК за държавите в ЕС - здравеопазване и здравни системи!
    И там много ясно са казани нещата: и за счупената ни здравна система, и за липсата на баланс в разпределянето на болници и здравни специалисти, и за прословутите най-високи доплащания на бедните като цяло българи за здраве, и за скромно застъпената превенция за сметка на доволно платената болнична помощ, и за скъпите лекарства, и да - за високата ни смъртност, която е резултата от всичко това!
    Добре, че се пръкна страшния вирус, че да я оправдавате с него и непрекъснато да ни я навирате в очите! Но пък преди това, когато пак си оставаше на доволно високи нива, не съм видяла твърде да се трогвате и тревожите, лицемери такива!
  • 27 kvy

    93 3 Отговор
    Айде стига глупости вече. Вчера Израел обяви че новият вирус поваля еднакво както ваксинирани и неваксинирани и поради тази причина смятат евентуално да премахнат зеленият сертификат. Англия, Испания започват да махат мерките, ние тук тепърва ще започваме тяхните грешки. Искам да попитам този икономист къде беше, когато бившият шеф на Здравната каса обяви публично как се точат пари от касата, чрез частните болници. Къде беше, когато години наред бяхме първи по смъртност в ЦЕЛИЯТ свят от сърдечно-съдови заболявания??? Как така сега изведнъж се загрижиха за нашето здраве. Ами че се стопихме с почти милион за 10 г.?? Това защо не се коментира??? Ей писна ми от популизъм!!!

    Коментиран от #44

  • 28 Гост

    7 23 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    И ти като Гьобелс. Повтаряш една лъжа 50 пъти и тя става истина. Добре, че тук вече никой не ти се връзва на тролнята.
  • 29 Гробар

    68 1 Отговор
    Британската статистика:
    - 174 0000 починали с позитивен ковид тест от началото на пандемията
    - от тях смъртта се дължи на ковид само при 17 000
    - средната възраст на починалите е 82.9 години - над очакваната продължителност на живота във Великобритания
    - същевременно 50 000 души са починали от онкологични заболявания поради забавяне на диагнозата и лечението вследствие на рестрикциите и всяването на паника
    Правете си изводите.
    В България смъртността ще се увеличава със съсипването на здравеопазването и гоненията срещу лекарите. Надписването на смъртни случаи от ковид е друга тема.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 провинциалист

    34 1 Отговор
    Има толкова много нахапани от крокодили, а все още никой не вярва в ръсенето на розов цвят против крокодили!
  • 32 Ваксиниран3002

    55 3 Отговор
    Стъкмистиката и всекидневното облъчване по всички медии затриха цял град. Иначе починали от грип и усложнения винаги е имало.
  • 33 Хахаха

    43 0 Отговор
    Време беше и член на УС на футболен клуб да се изходи по темата за ваксините, пардон препаратите:) Очаквам всеки момент и баба Пена чистачката да се включи в пропагандата:)
  • 34 DW=пропаганда

    53 1 Отговор
    Отново манипулации и фалшиви данни!!! Цифрите са за починали с ковид, а не от ковид! Това са починали от всякакви болести, които случайно или не са им направили тест и е излязъл положителен. Но причината за смъртта им е съвсем друга! Дори и починали при инциденти и катастрофи!
  • 35 Айде тогава

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "шепа конспиратори тук в чата":

    и от мене едно минусче, борецо за истината. Стари и банални са ви опорките. Фактите друго показват.
  • 36 republic

    39 1 Отговор
    Дойче веле са ми като Работническо дело. Сходството в стилистиката и съдържанието е потресаващо.
  • 37 Гробар

    39 2 Отговор
    Колко жалки и заблудени са недоразвититите псевдопрогресивни лъжедемократчета (особено слугуващите на чистите раси на място в западни държави), които плюят всичко българско. Със сигурност техните западни идоли ги презират - никой не уважава родоотстъпниците.
  • 38 DW-пропаганден машинен

    46 0 Отговор
    DW, да не се окаже след време, че ваксините, ЩЕ затрият цял континент ??? Тогава за кой, ще пишете ковиднацисти такива?
  • 39 До май-муна

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Само тотален про-стак комунист ционист може да е чи-;футска подлога и ляв лгтб изврътеняк
  • 40 по-малко русофили

    4 25 Отговор
    по-добра БулгрАрия
  • 41 Реалност

    38 0 Отговор
    Ваксините затриха десет геЙмански града, но оФцете продължават да се боцкат и да живеят в локдаун!
  • 42 За овце

    33 0 Отговор
    Слагайте отметка, че е тъпня от Дойче зеле, да не си правя труда да го отварям.

    Коментиран от #75

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 !?!!!!!!

    26 0 Отговор

    До коментар #27 от "kvy":

    Икономисчето е от Отворено общество- Любимците на Орбан...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 СЕРИОЗНО ЛИ?!

    37 0 Отговор
    СТРАХ И НЕВЕЖЕСТВО У ХОРАТА!? СТРАХ И НЕВЕЖЕСТВО ИМАТ ТЕЗИ, КОИТО СЕ БОЦНАХА С ДРОГАТА! А ВИЕ, КОИТО ПРОПОВЯДВАТЕ "ВАКСИНА АНТИ КОВИД" СТЕ АЛЧНИ МАСОВИ УБИЙЦИ И САДИСТИ!!! МЕНГЕЛЕ МУТРАФЧИЙСКИ! НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ С КАКВО ВЪРХОВНО УДОВОЛСТВИЕ ПЛАШЕШЕ И ПЛАШИ ХОРАТА!
  • 47 Поели са ангажимент.

    39 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Ама кой, пред кого и как, отава в тайна. Да ни осведомят по - добре, как върви, набиращия все по - голяма сила международен, съдебен процес на Райнер Фюлмих и екип от международни прависти, и лекари, против ковид геноцида.
  • 48 ИСКАШ

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    ли да се срещнем и да го кажеш това на една ръка раэтояние ?
  • 49 Оня

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "шепа конспиратори тук в чата":

    Не колкото теб
  • 50 Сивата чапла

    21 1 Отговор
    Кога прокуратурата ще се самосезира за Дойчето?
    Всява ли страх ежеминутно?

    А "Факти" със статиите им? Кога?
  • 51 Последни напуни

    31 0 Отговор
    Лошото и разграбващо обществения актив поведение през последните 30 години доведе до закриването на болници, поставяне на ръба на цялата здравна система и емиграция довела до демографски срив сравним с изчезването на цяла държава, но явно това не е проблем. Проблем е, че отказваме да подписваме информирано съгласие, негодуваме за неяснотите около съставките и резултатите от клиничните опити на ваксините и слушаме всички мнения, включително и тези, които ни предупредиха, че ваксините поставени в разгара на пандемия могат да накарат вируса да мутира по бързо и да направи имунният ни отговор невъзможен и едва ли не заради нас мислещите, които не бързаме да вземем решение без да знаем повече за случващото се излиза, че цял град в България е затрит. И това на фона на заявено прекратяване на пандемията във все повече страни и изнасяне на информация за опасения от вреди върху здравето следствие на употребата на ваксините. Вие нормални ли сте да вменявате вина в хората, а не в управляващите пандемията за случващото се, цитирайки жена с каска твърдяща, че примерно каската я предпазва да не четат мислите й? Вие съвсем се объркахте повече от жените с каски. Какво искате с тези глупости прехвърлящи вина? Да се купуват още ваксини от големите фармацевтични гиганти или да спасите от саморазправа управляващата класа налагаща неработещите мерки, които ни обричат на личен фалит?
  • 52 Койчо

    32 2 Отговор
    Как може да не вярваме на "експерти" за ваксините, например математици, платени журналя и лаладжии? Щото те били представлявали науката!?! Като сте прости, ние не сме!
  • 53 Изроди !

    29 2 Отговор
    Ваксините затриха милиони наивници !Няма да се размине без съд измамата !
  • 54 Ббб2

    32 1 Отговор
    Вторник ,във ваксинирана Франция,460 000,случая само за ден..нещо не се споменава?!
  • 55 Любопитен

    17 0 Отговор
    104616 починали в България за 2021,според статистическия институт.
  • 56 Продълж@в@ме подмян@т@

    29 1 Отговор
    Като гледам как ваксинирани се заразяват и пият един куп лекарства вкл и антибиотици, по добре да си го карам без ваксина😉
  • 57 Любопитен

    19 0 Отговор
    Този икономист е в голяма грешка в изчисленията.
  • 58 Някой от DW

    31 0 Отговор
    да разясни договорът, подписан от брюкселските паразити с производителите на експерименталките? Че бе поискан от един румънски евродепутат и като го получи, текстът беше над 90% зачекркнат, и нищо не се разбра от него. Такава ли е прозрачността на договора? Май доста гадости крие, щом не се оповестява публично. Пък после хората били заблудени и прости. Много са обидени, че не им вярват и вече не се набождат масово. И да лъжете не ви бива.
  • 59 Гост

    28 0 Отговор
    Много изпълнителни тези на запад, но от зелето що не казват нищо за всекидневните не протести, а бунтове в немскоговоряща и не само Европа срещу мерки, ваксини и т.н.? Или е по-удобно да са "слепи" мисири...
  • 60 Bulava

    30 0 Отговор
    Омикрон може и да го преживеем, но ударят ли ти ваксината там работата ти е в кърпа вързана умиращ си от сополки ,защото щи ти скапе имунната система и умираш и от най-обикновена настинка.Въпроса е кой какъв път ще избере за себе си,затова и излезна израза ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ.

    Коментиран от #78

  • 61 Торби с пари

    28 1 Отговор
    Закъснял си с пасквила, брат, няма КОЙ да ти плати. От няколко дни, тези дето налагаха насилственото дупчене, се отричат от "ваксините", като от Дявола.
  • 62 ФИЛ

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "да ама":

    Един смислен коментар да прочета. АДМИРАЦИИ! Кратко, точно, ясно!
  • 63 стига вече!

    26 0 Отговор
    Това ми прилича на поредния пропаганден пасквил.
    Защо ми пробутвате ваксините, след като чета следните информации от най-уважавани и проваксерски източници:
    1. Ваксините дса не ефективни срещу Омикрон.
    2. Възможни са тежки усложнения от ваксините.
    3. Бутреа отслабева имунитета - заедно с всички онези тежки последици, които следват от този факт.

    1+2+3=?

    Това НЕ прилича на журналистика, а на пропагандна брошура!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ

    3 26 Отговор
    МАСОВО ПАДАТ КАТО 💩💩💩В🚽🚽🚽

    Коментиран от #67, #70

  • 66 представете си

    18 0 Отговор
    че имаме един продукт - да го наречем цигари, лули или пури. Наемем жунралисти, лекари и математици да твърдят ,че този продукт предпазва (донакъде) от ред болести - например инсулт, деменция, алцхаймер и пр. Ама не предпазва на 100%, а примерно на 50%. (Върви доказвай така ли е...)

    След това седнем да смятаме жертвите на тези болести и излезем с бомбастичното заглавие:
    "Цял световен мегапилис беше убит от тези болести, а безвредните цигари са все така страшни"
    Или
    "Няма нито един доказан случай на жертва година след употребата на цигари"
    ....
  • 67 много ти отива логото

    25 0 Отговор

    До коментар #65 от "ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ":

    А зеленият излишнификат кого конкретно е спасила и от какво?
    Май вече си признават ,че той е само инструмент за натиск.
  • 68 Много интересно

    23 1 Отговор
    как тези наглеци, пламенно агитиращи за набождането и налагащи ковид фашизма, биха се държали пред международния трибунал, който ги очаква?
  • 69 Госあ

    20 1 Отговор
    това не са ваксини, а боклуци.
  • 70 Добър апетит.

    13 0 Отговор

    До коментар #65 от "ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ":

    Да ти е сладко. Па ти и отива.
  • 71 питам

    28 0 Отговор
    Вчера имаше статия за колебанието на СЗО относно зелените сертификати. Но не публикувате статията. Защо така?
  • 72 Статистика за ваксинирани заболяли

    16 0 Отговор
    Ресурс – Ваксинирани в интензивно отделение
    Ресурс – Хоспитализирани ваксинирани
    Ресурс – Починали ваксинирани
    Ресурс – Заразени ваксинирани
  • 73 Тодоров

    29 0 Отговор
    Стига с това облъчване от DW и разните им там набедени автори. Омикрон - да, силно заразен, но с поведение на обикновен грип. Разберете едно, финансовото кранче за далаверата наречена "ваксина" секна и БЪЛГАРИНА НЯМА ДЕ СЕ ВАКСИНИРА. Голямата лъжа - нашият живот и ТЕХНИТЕ ПАРИ - отива в историята. И махнете всички тези Кунчевци, Кантарджиевци и т.н. и дайте дума на обикновените вирусолози и епидемиолози, хората от истинската практика. Колко човешки живота спаси например главния санитарен инспектор Кунчев ? Има ли лекарска практика с пациенти или само дава акъл ?

    Коментиран от #80, #81

  • 74 Даа ама нее

    22 1 Отговор
    На ДЕТЕв наистина акъла му е кат на ДЕТЕ. КОГАТО 70% от НАРОДА не потдържат зелиения ограничител и не искат да се ваксинират, кои сте вие бре и.диоти от DW, да казвата как да стават нещата в БГ.,,!?
  • 75 DW-пропаганден машинен

    21 0 Отговор

    До коментар #42 от "За овце":

    Слагат отметка един еид, няма как да сбъркаш заглавие на Дойче Зеле. Винаги са претруфени, назидателни, подвеждащо манипулативни и/или със съмнителни питанки?.... Нормален човек не може да ги сбърка! DW воюват за вашите мозък, мисъл и душа, а сетете се, как се отвъръща на агресор!!!!!!!
  • 76 Доста тъпо

    19 0 Отговор
    Преди всяка вълна има една група хора, които се опитват да вкарат паника и страх. Така беше преди 3 месеца с делтата. Така беше и преди всяка вълна. Сега е поредния опит на "лъжливото овчарче" и затова не им вярваме. Затова и не могат да накарат хората да се ваксинират - защото ЛЪЖАТ. Лъжат, защото нямат избор, защото няма какво друго да направят в неистовото си желание да ваксинират колкото може повече хора.
  • 77 М.м.м

    20 0 Отговор
    Хората ги убиват некадърността и мързела на лекарите ,възрастовата дискриминация , да имаш връзки .Здравето на човека не е приоритет и е на второ място след парите.Няма пълен достъп за лечение :GP то не дава направление за лечение , но си взема парите от осигуровките на хората.
  • 78 Дааааааааа

    2 14 Отговор

    До коментар #60 от "Bulava":

    2020 година + 20000 починали
    2021 година + 40000 починали над средното за страната.
    Дали са ОТ, СЪС или БЕЗ Ковид-19,
    Има ли значение, 60 000 град е изчезнал.
    ВСЕКИ САМ ДА СИ ПРЕЦЕНЯ!!!

    Коментиран от #83

  • 79 ето ви цифри

    17 0 Отговор
    За 2020- 124 735 от тях с или от ковид 8554. Дали се умира само от ковид?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Дааааааааа

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "Тодоров":

    Р.И.П. преведи си го на английски.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Амиии

    17 0 Отговор

    До коментар #78 от "Дааааааааа":

    След като затвориха болниците, ти какво очакваш? Ако нямаш ковид, не те приемат. И ти си умираш.Нали си наясно, че има и други болести, освен ковид?
  • 84 А Герб

    12 0 Отговор
    Затри цялата държава
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Taka si e

    22 0 Отговор
    147 000 умрели от които не повече от 15 000 от ковид. 40000 - 15 000= 25 000. 25 000 повече умрели от други болести.Като добавим,че и умрели от катастрофа се пишат ковид, Е не са ли прави тези, които твърдят, че здравна система в БГ НЯМА. Чухте ли симидчиев какво каза - преди 2 години не разбирал нищо от инфекциозни болести, ама две години бил чел и вече всичко разбирал. Мързел, алчност и некадърност най-вече алчност, това имаме тук. Кражби и лъжи навсякъде. Е затова ще измрем.

    Коментиран от #96

  • 87 мародер

    14 0 Отговор
    Автор: Александър Детев И на Вас г-дине ще потърсим сметка за небивалиците които сте писали! Все пак благодарим че сте написали името си!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Taka si e

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Просто човек":

    Истината е, че в момента не се знае какво лекуват. Пробват на сляшпо с каквото имат, щото аутопсиите са забранени и не е много ясно от какво умират хората. има някакви протоколи измислени от чиновниците и производителите на лекарства и който не ги спазва е заплашен от санкции. Дали ще те лекуват по протокола или ще викаш шамана маи си е все тая, ако ти е писано да умреш, умираш, ако ли не е - дори и протокола няма да те убие. Късмет тоест..
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Аз съм в момента

    12 1 Отговор
    В Русия, тукашните факти говорят, че доста под 10% от населението на Русия е боледувало от Ковид 19, че напълно ваксинирани са над 60% хора, от тях има хиляди, които са ваксинирани и с руска ваксина и със западните ваксини, защото хиляди хора много пътуват по света по работа и като туристи. Прави ми впечатление, че най-често вашите факти за Русия са изопачени.
    Що не написахте, колко от ваксинираните българи са починали от Ковид?
    Един от тях е наш братовчед Петър, който се ваксинира през май 2021 година, с две игли, а почина от Ковид в Пирогов в началото на октомври, след като 15 дни с нищо не са могли да му свалят висока температура.
    Майка ми в Русия почина от инфаркт, но написаха, че е от Ковид, макар че на опелото ты бе в отворен ковчег. Как след това да вярвам на стаКМистиката в България и в Русия?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ЯКО НИ ЛЪЖАТ ЧЕ СА ВАКСИНИ

    11 0 Отговор
    ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ,затриХА цял български град, но ваксините са все така по-страшни от COVID-19. ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ А ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ!!!!
  • 95 Ботев

    13 0 Отговор
    Мой приятел лекар работи в международен екип по удостоверяване (допускане) на лекарствени препарати като такива, за каквито са произведени. Въпросните течносити, наречени "ваксини", нямат международен сертификат от съответния екип че са ваксини - те не са официално оценени и нямат разрешение да се наричат така. Друг мой приятел завършил генна медицина в САЩ , работещ в Лондон неваксиниран, не разрешава на родителите и баба си да се ваксинират....Това са факти.
  • 96 Ма, моля Ви!

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Taka si e":

    Симидчиев е такъв експерт! - Инфекционист от световна класа! За по-малко от две години се изпедепцал! Е, ако това не ви е достатъчно обяснение за високата смъртност у нас от заразата...
  • 97 бокотиквомразец

    10 0 Отговор
    На всеки разболял се, му приписват КОВИД! Така не цял град,цяла една държава може да бъде приписана!!!!
  • 98 Аватар

    8 0 Отговор

    До коментар #82 от "М а н а ф оглу":

    Паричките тепърва ще стават повече.Неработещи икономики почти две години,финансови помощи за граждани и бизнес,огромни суми за ваксини,тестове,маски,дезинфектанти и всичко това е платено с кредити с новонапечатани фиатни пари.Естествено следва настоящата растяща инфлация и връщането на дълговете с лихви от данъкоплатците. Следва увеличаване на данъци и посягане към частната собственост.Тези,които печатат парите,освен пандемията и зелената сделка имат още два известни сценария за налагане на диктатура,които още не са приложили.
  • 99 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    смърта си е просто ...бизнес!!!!!И добре върви!!!...пп/нищо лично!!...ако имаше НОРМАЛНА здравна система ,то и цифрите щяха да са други.
  • 100 Шамара

    6 0 Отговор
    Кога такива не-нормалници ще почнат да ги затварят?
  • 101 Филов НеБогдан

    2 1 Отговор
    Със Вас съм, Фил, само с малка корекция, доколкото описаното съсипване води началото си още от предишните управления, здравните лобистки закони започнаха да се утвърждават в по-ранен етап и ...както се казва "празно няма"!
  • 102 коколито

    9 0 Отговор
    А ми и повече ще се затрият,като ни спасявате с маски и вакси вече трета година вместо да ни лекувате.Превърнахте лекарите в търгаши.
  • 103 КъмЖурналистът

    7 0 Отговор
    Бих искал да видя статистика по години за смърността за период от 10 години от всички други инфекзиозни заболявания, инфаркт, инсулт и т.н. и да е съпоставим с последните 2 години!
  • 104 Николай

    4 0 Отговор
    Колкото работят ваксините за другите респираторни вируси, толкова и за тоя. Ако работеше грипната ваксина, отдавна нямаше да има грип а всяка година са десетки щамове. Тия бъркочи да си ги заврат отзад (задния джоб имам в предвид)!
  • 105 Автор: Гнойче жмеле

    1 0 Отговор
    И пропускаш дриск@ниците им
  • 106 Без Негроиди

    4 0 Отговор
    След първите два реда веднага се усъмних и реших да проверя дали това не израстъка на Соросовия задник ДВ.

    Те са. Германската управа тоя път са решили да затрият Европа с пришълци и с ваксини.

    Коментиран от #107

  • 107 Не не е това

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Без Негроиди":

    Просто си търсят умишлени и раздути разходи за да се налага да печатат трилиони и да си вдигнат инфлацията която от много години е под 2% целевия праг ...и измислиха вариянта с ковето и другите му неща
  • 108 Някой

    2 0 Отговор
    До авторчето на тази статийчица, правещо отчаяно смешно-жалки опити да иронизира мнението и поведението на запазилите здравия си разум българи, несъгласни с генералната линия на про"ваксинационната" пропаганда на треперещи за хлебеца си телевизионни блюдолизни псевдожурналисти: Когато след 3 години, според предсказаното, започнат да се проявяват в цялата си пълнота, блясък и великолепие истинските последици за здравето, живота и потомството на уплашените от нечистоплътните опити на подобните Вам манипулатори на общественото мнение, нагласи и поведение, обикновени хорица - приели риска да повярват на "научните" Ви мнения... Дали тогава, нещастний Александър(чо) Детев ще може човек да Ви намери, за да Ви припомни написаното от Вас сега и да Ви попита дали то не е довело до опропастяването на човешки съдби? Бъдете спокоен - аз няма да го направя - не ще се опитвам да Ви запомня... Пожелавам Ви да сте здрав и ненабоцкан...