Last news in Fakti

28 Януари, 2022 19:00 3 812 44

Задължителна ваксина? А нима това слага край на пандемията.

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • задължителна ваксинация-
  • европа-
  • германия-
  • омикрон

Досегашният опит показа, че по-големият процент ваксинирани не води автоматично до край на пандемията

Задължителна ваксина? А нима това слага край на пандемията. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искаме ли задължителна ваксинация? Ще последваме ли примера на Австрия? Новото германско правителство още не си е изработило единна позиция по въпроса, опозиционните християндемократи също засега умуват. С две думи: очертават се вълнуващи дебати. Та нали в крайна сметка – без каквото и да било преувеличение или патос – въпросът е на живот и смърт.

Кой ли изобщо е предполагал, че пандемията ще продължи толкова дълго? Нека да си припомним големите обещания, че когато имаме ваксини, злото бързо ще бъде прогонено. Днес цял свят вече знае, че това беше гигантска заблуда. Просто защото вирусът непрекъснато мутира, а ваксините осигуряват много по-слаб и по-кратък имунитет от очакваното. Онагледява го вариантът Омикрон: мутацията, която превзе цял свят.

Мненията се меняха постоянно

Първоначално повечето германски политици се обявиха против задължителната ваксинация. Сред тях беше и вирусологът Карл Лаутебрах, сегашен министър на здравеопазването. Но нагласите постепенно се променят. Канцлерът Шолц също в началото беше против, а сега подкрепя. Като аргумент за тази позиция най-често се изтъква необходимостта да достигнем по-висок процент ваксинирани. В момента той леко надвишава 74%.

Но нали в началото на пандемията се казваше, че за т.нар. „стаден имунитет“ са необходими 60-70 на сто ваксинирани? С появата на всяка нова мутация на вируса обаче този процент пълзеше нагоре. Сега казват: за колективен имунитет ни трябват 90% ваксинирани. Може и да е вярно, обаче тази работа с непрекъснато покачващите се проценти породи у хората огромни съмнения в кризисния мениджмънт на управниците.

Добре, нека видим как изглежда положението в момента. Броят на новите инфекции всекидневно расте, но броят на тежките случаи стремително спада. Особено важен показател е спадането на пациентите с COVID-19, настанени в интензивно отделение. През декември те бяха 5000, днес броят спадна наполовина. Причината се знае: Омикрон е много по-заразен, но по-малко опасен от предшестващите го варианти.

Най-известният германски вирусолог Кристиан Дростен дори вече казва, че вирусът трябва да бъде „пуснат на свобода“ – просто защото не може населението отново и отново да бъде подлагано на ваксинации. Казва го в момент, в който вече е ясно, че сертифицираните досега ваксини не помагат особено срещу Омикрон. И въпреки това интензивните призиви към хората да си слагат бустерни дози продължават. Аргументът гласи: бустерът предпазва от тежко протичане на заболяването.

Още не знаем кога точно на пазара ще излезе сигурна и ефикасна ваксина срещу Омикрон. Шефът на BioNTech Угур Шахин се надява, че през март ще я имаме. Но досега угаснаха толкова много надежди, че най-добре да не се доверяваме сляпо на такива обещания. А какво ли ще стане, когато се появи следващата мутация на коронавируса? И когато ни потрябва пак нова ваксина?

За милиони това е всекидневие: заразяват се техни близки приятели, колеги, често пъти - дори след като са получили бустерна ваксинация. Може ли при това положение да се разчита на обещания? „Зелените“ сертификати изведнъж се оказаха валидни само 9, а не 12 месеца. Бустерната доза първоначално трябваше да се инжектира най-рано половин година след втората, сега обаче и този срок беше съкратен.

Съмнения и тревоги

Дори у много ваксинирани хора всичко това вече поражда тревоги и подхранва съмнения. Тъй че едва ли е много добра идея точно в тази объркана ситуация да въвеждаш задължителни ваксини. Досегашният опит просто показва, че по-високият процент ваксинирани не води автоматично до затихване на пандемията. Освен това мнозина сигурно ще предпочетат да си плащат глобите, вместо да се ваксинират. А на всичкото отгоре можем да очакваме и лавина от съдебни жалби.

Очевидно навлизаме в горещата фаза на дискусията за и против задължителната ваксинация. Привържениците ѝ искат да постигнат целта си до март. Те знаят, че мнозинството вече е преуморено от пандемията и ще ги подкрепи. Въпреки това обаче те трябва да потиснат разбираемото нетърпение и спокойно да претеглят плюсовете и минусите. Несериозно е да се гласува само по интуиция и заради общественото мнение. Решението трябва да се вземе по съвест. И още нещо. На фона на ширещата се несигурност нека да припомним, че съвсем не е задължително да се въведе задължителна ваксинация. Просто и занапред може да се разчита на свободната воля на хората.

Автор Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    87 6 Отговор
    Задължителна евтаназия.

    Коментиран от #11

  • 2 Последния Софиянец

    107 6 Отговор
    Като ги подгонят ваксинираните със съсипано здраве къде ще бягат?
  • 3 Дилдо

    8 89 Отговор
    Без да си мушкаме ваксина нема да се оправим
  • 4 мислещ

    108 1 Отговор
    "Кой ли изобщо е предполагал, че пандемията ще продължи толкова дълго?"
    Всичко нирмални хора знаехме от първия ден, че фашистите няма току-така да се откажете от озурпираната власт. А това, че сега сте принудени да дадете заден ход, изобщо не отменя какво сте говорили и правили досега. Прошка няма да има!
  • 5 А стига с тия ваксини

    96 2 Отговор
    Против грип читава ваксина няма а стига забогатявахте САЩ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сандо

    69 1 Отговор
    Я,у ДВ се е появило съмнението!?А както се знае,именно то е първата крачка към прогреса.
  • 8 бечев

    93 1 Отговор
    Задължителната ваксина ще доведе до срив във всички сфери и до неминуемо падане на правителството!!!
  • 9 Дедо

    53 1 Отговор
    А евтини лекарства за имунитет никой не дава
  • 10 Кики

    63 2 Отговор
    О , не Дойче шайзе пак , абе факти спрете го този говнян парцал
  • 11 ПРОЗОРЕЦЪТ НА ОВЕРТОН

    74 1 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро":

    "Първоначално повечето германски политици се обявиха против задължителната ваксинация. Сред тях беше и вирусологът Карл Лаутебрах, сегашен министър на здравеопазването. Но нагласите постепенно се променят." - чист ТЕАТЪР. Прозорецът на Овертон.

    Коментиран от #26

  • 12 алфа херинга

    86 0 Отговор
    Най големите пропангандатори от дойче зеле, започнаха да обръщат плочата. Явно така са им наредили. Ковида си свърши работата, някои станаха вече мултимилиардери и се преразпределиха едни пари, а всичко изведнъж скочи двойно и тройно. Сега разбрахте ли, че ви излъгаха да се боцкате за нищо?

    Коментиран от #42

  • 13 DW-пропаганден машинен

    55 0 Отговор
    Задължителна трепанация на мозъците на ковидиотите от DW !
  • 14 Нашественниците от МАРС се адаптират

    41 0 Отговор
    Към светената ВОДА с отрова за човеците на PFAIZER
  • 15 хехе

    5 68 Отговор
    Абе нещо ви убягва смисъла на ваксинацията,особенно по време на пандемия!Ми не е за да се ограничи заразата или прекратяването и!!Ограничават се смъртните случаи!Първи сме по смъртност ,па ти се заблуждавяй, че така било и преди пандемията!!Народеееее,....ганчооооо!

    Коментиран от #19, #31, #39

  • 16 Рошко

    55 0 Отговор
    Дойче зелето взе и то да сменя плочата, типично по еврейски
  • 17 Комон Сенс

    50 0 Отговор
    Всички ще се ваксинират, ама не от джипито, а от майката природа. Вироса се самоунищожава като става все по-заразен и все по-лек. За сега поне изглежда така щото ковид се превръща в стандартна зимна настинка.
  • 18 Мда

    33 1 Отговор
    След 2G гривните във Франкфурт за "ваксинираните" от края на миналата година, може би трябва да се смени адреса. Тоест жълти 5G гривни и значки за "неваксинираните". Най-вероятно Германия ще направи задължително "ваксиниране" като Австрия. Странно защо Австрия изпревари Германия. Немската половина на Pfizer е BioNTech...
  • 19 Вирусолог

    44 0 Отговор

    До коментар #15 от "хехе":

    И като е толкова важна ваксинацията и грижата за нас защо всячески отказаха руската ваксина въпреки че беше единствена тогава - тогава да не би да не мряха хора. Никой не се интересува от здравето ни а единствено ги интересува печалбите на американските фармацевтични гиганти - та и за това е задължителната ваксинация.

    Сега доказано ваксините на Пфайзер не действат срещу Омикрон но пак напъват хората да се ваксинират че и трети бустер да си поставяли. Само че "ваксината" на Пфайзер отдавна мина 30 долара за доза.

    Пари, пари и пак пари.

    Коментиран от #32

  • 20 Матей преображенски

    30 1 Отговор
    ДВ,шаман-дурници такива,недейте подкокоросва кокорбашиите,недейте дърпа дявола за опашката!Нали от фазер открили лекарство за ковид,ако е ефикасно,няма причини да се удължава агонията с ковидните шашарми.Макар лично да се съмнявам ,че е опит за последно да се изцедят едни пари от цялата работа.Само естествения имунитет дава сигурност,и това ще е голямата привилегия на тия ,които устискаха на натиска да се ваксат.
  • 21 Коавида е чао ....

    21 2 Отговор
    Рано или късно за някой. за съжаление. Въпроса от викторината е какво следва, плана е ясен, и със сигурност това е точка 1 от него. Как ще се яхнат омъскарените хора с изцъклени очи, като говеда в скотобойна. Какъв е следващия ход в тефтера на, "Господ"... Ще поживеем, ще видим. Края на пандемията не е края на плана.
    Взимайте пуканки и сядайте да зяпаме.
    .....Ако някой има идеи, да споделя .

    Коментиран от #23

  • 22 Миро

    35 1 Отговор
    Тия определено имат проблеми с главите! Държави махат сертификатите а тия още с ваксини се занимават! Ако не си плащат тук няма кой да им публикува глупостите!
  • 23 Вирусолог

    27 1 Отговор

    До коментар #21 от "Коавида е чао ....":

    А не бързай със края на ковида - ще направят нов вирус или най-малкото нов вариант на този и ще има нови ваксинации и хапчета и какво ли не. До сега Пфайзер са продали над 3.5 милиарда дози по над 30 долара всяка - спечелили са над 100 милиарда - много сладък бизнес си е това и няма лесно да го изоставят.

    Отделно никой вече не се бунтува срещу правителствата - е бунтуват се срещу задължителната ваксинация но това е бял кахър.
  • 24 Анонимен

    40 0 Отговор
    Що за глупост, че мнозинството щяло да подкрепи задължителна ваксинация? Защото е уморено???? Пълно безумие!
  • 25 незнайко

    27 0 Отговор
    Задължителна ваксина обаче против коя версия на вируса.
  • 26 досущ

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "ПРОЗОРЕЦЪТ НА ОВЕРТОН":

    Като Кацаров и ЗС.
  • 27 Аустерлич

    26 1 Отговор
    След зелените сертификати и задължителната ваксинация, логичната стъпка е - жълти звезди и концлагери за неваксинираните. Зиг хайл!
  • 28 Да,бе

    11 0 Отговор
    Плиткото заравяне ще оправи работата...
  • 29 АБЕ ОРТОДОКСАЛНИТЕ👺👹

    2 12 Отговор
    КЪДЕ ВИ Е ГУРУ„ МАЙНА”,ДА НЕ СЕ МУ СЛОЖИЛИ„ ШНОРХЕЛА ”И ДИШАЙ ДИШАЙ😀😀😀
  • 30 Jacques Yves Moineau

    14 0 Отговор
    ДВ нещо обърнаха палачинката. Явно новото правителство им е спряло рекламите..
  • 31 12345

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "хехе":

    Кой сега е Ганйо.Ваксиниранирания немец или не набодения българин.
  • 32 хехе

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Вирусолог":

    мда бе!Пфайзер не действа против Омикрон,пък руския Борящник да!Да...„ама друг път!
  • 33 Геро

    16 1 Отговор
    Смешно е да се твърди, че елитните ги е грижа за здравето на хората
  • 34 Бай Иван

    18 0 Отговор
    Днес разбрах, че моя колежка, която бе ваксинирана с 2 ваксини на Файзер, а миналата седмица си е поставила и бустерна доза (впрочем аз също се ваксинирах миналата година), днес не е на работа, защото се е разболяла и ПСР теста бил положителен. Та толкова с ваксините и бустерите. Явно и с 10 бустери да сте ваксинирани, пак се разболявате щом се срещнете с вируса!

    Коментиран от #37

  • 35 еех

    10 0 Отговор
    Абе тези журналисти от факти,нямат ли собствени новини,та само препечатват статии от пропагадната дойче веле???За един преАтел питам....
  • 36 ковидиотин

    12 1 Отговор
    Познавам хора,които при задължителна ваксинация са готови да влязат в парламента опасани с взрив и да се взривят..Това естествено е другата крайност на заклетите ковидари,но крайност,която съществува и е реалност.Навсякъде има камикадзета просто чакат идеята за която да умрат и останат в историята,защото вярват в прераждането и други сложни религии
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 мнение

    17 0 Отговор
    безсрамие и фашизъм е избиването на здрави хора да бъде задължително
  • 39 asd

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "хехе":

    Лесно мога да повярвам че смъртността се е покачила. Имах двама роднини които замалко да се споминат последните 2 години, но не от Ковид, а заради мерките и отказана лекарска помощ. Просто последните 2 години почти няма лекар който да те погледне 2ри път ако нямаш Ковид. Виж с Ковид и още нещо може. Единия го приеха чак след като се зарази с Ковид по опащките за изследвания. Другата така и не го лепна, добре че я сложихме платен прием в частна болница иначе щяха да я оставят да си умре.

    Коментиран от #44

  • 40 Наблюдател

    12 0 Отговор
    Това което доказа практиката е че съществуващите в момента ваксини за СО не са ефективни! Няма такова нещо като ефективност 6 месеца! Това просто е измама! С каква цел е друг въпрос...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "алфа херинга":

    Кажи го на водещите фалшиви новини по нова...николай и не знам името и..змия, всеки ден отрова плюят по неваксинираните..но и техния ден ще дойде като сега на дв...ще обърнат плочката като те знаят..
  • 43 чалма тв

    3 0 Отговор
    Дойче гьобелс пропаганден дава на заден...няма файда от задължителни ваксини и сертификати....всичко приключва..лъжи и хитрини на Шефът на BioNTech Угур Шахин с медийна падкрепа на ДВ..приключи..Ще има съд за такива манипулатори...Да връщат трилиони..а тях заедно с правителства които налагаха този геноцид доживотен затвор..Тепърво ще излизат нови данни за вреди от тези измислени ваксини..Който се подал на натиска и сложил две или три игли ще съкрати живота си ...
  • 44 чекмедже 2

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "asd":

    Нали затова говори Мангъров..и преди и сега сме първи по-смъртност..+ отказ на държавата да лекува хора от други болести доведе до тези цифри.. Следващите години ще са още по-страшни...