Last news in Fakti

17 Януари, 2022 07:23 4 663 31

Омикрон: Преболедувалите или ваксинираните са по-добре защитени?

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • защита-
  • преболедуване-
  • здраве-
  • имунитет-
  • делта-
  • мутации

Насред вълната от Омикрон много хора, които са преболедували, се питат дали това им осигурява добра защита

Омикрон: Преболедувалите или ваксинираните са по-добре защитени? - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването като доказателство за имунитет срещу COVID-19. Но доколко антителата, които се изграждат при боледуване, могат да се сравняват с тези, придобити вследствие на ваксиниране? И дали те осигуряват надеждна защита срещу новия вариант Омикрон?

Само 19% ефективност при Омикрон?

Все още няма категорични данни за качеството на защитата, която преболедуване с Омикрон осигурява, но вероятно е сходно с другите варианти на коронавируса, казва Юлиан Шулце цур Виш от университетския медицински център Хамбург-Епендорф. Това означава, че ако си бил заразен с Омикрон в последните няколко седмици, вероятно си защитен от повторна инфекция за няколко месеца. Но тъй като Омикрон е по-заразен, за имунитет е необходимо по-голямо количество антитела. Не е сигурно, че имунитетът, получен от две ваксини или инфекция с някой от предишните варианти, ще предотврати заразяване с Омикрон. Затова и бустерната доза е най-добрата ваксина срещу новия щам, казва германският учен. Ефективността на защитата срещу Омикрон, осигурена от „естествен имунитет“, получен от други варианти на COVID-19, може да е едва 19%, заключва проучване на Имперския колеж в Лондон от края на декември 2021 г. Въпреки това, според първите данни, ако имате някаква форма на имунитет - получена или след две дози ваксина, или след прекарана инфекция плюс еднократна доза - протичането на заболяването вероятно ще бъде по-леко.

Коя защита е по-добра - естествената или тази от ваксината?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. За момента, според изследванията, защитата зависи от варианта, с който човекът е бил заразен и кога се е случила инфекцията. Преди Омикрон основно научно правило беше, че една инфекция се равнява на една доза от ваксина, смята Шулце цур Виш. И така хората, които са боледували от COVID, са били защитени, докато имунитетът не започне да намалява между четвъртия и шестия месец. Не е ясно обаче дали придобитият естествен имунитет е осигурявал на организма по-добра защита от ваксинацията.

Според изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията от октомври 2021, неваксинираните възрастни, които са боледували от COVID преди три до шест месеца, имат пет пъти по-голям шанс да се заразят отново в сравнение с ваксинираните възрастни, които не са боледували. Това изследване е правено само сред пациенти, при които болестта е протичала тежко и са били хоспитализирани. От резултатите не може автоматично да се направи заключение и за нехоспитализираните пациенти. Мащабно изследване в Израел обаче показа коренно различни резултати. Според него хората, ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer, имат 13 пъти по-голям шанс да се заразят с Делта варианта на вируса от тези, които са били инфектирани, но не са ваксинирани. Изследването, което все още не е рецензирано, е най-голямото проучване с близо 30 хиляди здравни работници, участвали в него.

Имунитетът зависи от редица фактори

Все още има много въпросителни относно имунитета, който зависи от различни фактори - продължителността на инфекцията, варианта на вируса, типа ваксина и силата на имунната система. Възрастта също се оказва ключов фактор. Според изследване сред ветерани в САЩ, сред възрастните хора иРНК ваксините предлагат по-добра защита от инфекция, хоспитализация или смърт в сравнение с преболедуването. Но за пациенти под 65 години защитата е или същата, или по-ограничена, отколкото при естествения имунитет.

От проучване, което Шулце цур Виш е провел заедно със свои колеги сред медици в Германия, става ясно, че тялото реагира най-добре на имунизационен микс. Пациенти, които са си поставяли различни ваксини - например AstraZeneca, след това Moderna, а накрая и бустер, имат една от най-добрите защити. Според други изследвания пък хора, които са преболедували, а след това са си поставили две ваксини, са най-защитени. Имунолозите наричат този феномен “хибриден” или “супер” имунитет. Но много от тези аспекти при новия вариант Омикрон още са неясни. Едно обаче е сигурно: ваксинацията или бустерната доза понижават значително риска да се разболееш от COVID или да заразиш други хора, уверява Шулце цур Виш.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    47 5 Отговор
    Би трябвало иначе тия милиарди за ваксини са безмислени.

    Коментиран от #23

  • 3 4-ти Бустер

    29 0 Отговор
    Аз защитавам най-добре

    Коментиран от #25

  • 4 Ким Чен Ун

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Антимаймуна":

    Измама на китайските комунисти.
  • 5 Вакccини продава,евтино ги давам........

    39 4 Отговор
    Толкова лека настинка като тоя страшен вирооз не съм карал.

    Коментиран от #28

  • 6 Раданч Татлъту

    42 4 Отговор
    Естествено ,че ваксинираните!Тека ми каза една жена от маалата!👧💉☠💉👧👍
  • 7 Ехааа

    63 1 Отговор
    Направо задминавате комунистите по полит агитация с тия измислени ваксини. А това че ваксиниран се заразявал по трудно, направо избива рибата

    Коментиран от #20

  • 8 DW=пропаганда

    54 2 Отговор
    Лидер в бълването на фалшива информация! Едва ли има нещо вярно в написаното.
  • 9 Памперсите

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимаймуна":

    не се чистят сами, а? Яко лизане трябва...
  • 10 ///

    68 2 Отговор
    Проблем на естествения имунитет е че никой не забогатява чрез него.
  • 11 нашия

    54 3 Отговор
    за така наречените "ваксини" вече е ясно ,че не предпазват никого от нищо...а със столетия се е доказало ,че преболедувалия е защитен.....къде тук е спора..????!!!!!защо изобщо се дискутира подобна недомислица...

    Коментиран от #13

  • 12 Баш софиянец

    47 3 Отговор
    Ваксинираните боледуват и заразяват масово. При преболедувалите това е голяма рядкост. При толкова голям брой преболедували защо изобщо говорим за ваксиниране. Който ЖЕЛАЕ, има тази възможност.
  • 13 Е па

    26 0 Отговор

    До коментар #11 от "нашия":

    За париии, а тук са много 🤣😂🤣
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пеперуда

    34 1 Отговор
    А фашизма, че и комунизма си били отишли. Демокрация било. Ти да видиш?
  • 16 Ваксиниран3002

    25 1 Отговор
    Омакарона е настинка, как някакви игли ще те защитят от настинка???
  • 17 Нека дадем

    26 1 Отговор
    думата на народен представител от германския бундестаг като отговор на въпроса в статията: Бремен: 85% ваксинирани - Саксония:61%, съотношение инциденц на заразени: Бремен - 5 към 1 в Саксония, съотношение инциденц на лежащи в болница: Бремен - 3 към 1 в Саксония. За цяла Германия: 71% ваксинирани срещу 29% неваксинирани, НО от заразените с Омикрон: 22% неваксинирани срещу 78% ваксинирани. Който може да си праив изводите...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ехааа":

    Да бе това ако беше станало в ония времена или щяхме да сме да опашки да боцкат или нямаше да знаем въобще какво става..
  • 21 Муахаха

    21 0 Отговор
    "Пациенти, които са си поставяли различни ваксини - например AstraZeneca, след това Moderna, а накрая и бустер, имат една от най-добрите защити".

    Аз съм така, със Шмайзер, Астра, Модерна и Спутник, всяка с по три бустера а Шмайзера с 8. И всяка седмица още по един бустер.
    И съм супер, дори мога да летя ама не ме пускат да пробвам.

    Коментиран от #29

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Не ви е Добра защитата,а е ДОЖИВОТНА!След Преболедуване имате ДОЖИВОТНА Защита.За доживотна се смята защита от 5години срещу Даден Агент!Скоро идва към Англосаксонците съвсем нов щам....Не е случайно,че така са наплашени австралийските англосакси....Ще трябва и него да изкараме,но за тях англосаксите ще е много проблемно...Преболедуването...Ако,ме питате защо,да не би да са мои лабораториите -Не.Просто анализирам.""НЕщото"" отива към края се и то ще се ТРансформира в нов ЩАМ!Запомнете Нов Щам -ново Предизвикателство за имуна,но за Дупчените....ще е проблем!Толкоз,не съм лекар не ви плаша това е бъдещето.
  • 23 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Най-добрият бустер винаги е N+1, като N е броят бустери, които съответният човек има в момента 😄
  • 24 Госあ

    13 0 Отговор
    Кога германците са разбирали от вируси и имунитет ? С днешна дата също са кръгла нула. Резултатите го показват. Нали така ? Не подценявайте миокардитите и перикардититите, които се случват толкова често от тея боклуци, които швабите се опитват да ни набутат. Най малкото, поне шест месеца не можете да спортувате.
  • 25 7-ми бустер

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "4-ти Бустер":

    Не мисля така !
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Ако някой от вас иска наистина да научи за Имуна.Придобит по наследство,усъвършенстван от среща с агенти...да се помоли и ще ви обясня,само днес докато не съм излязъл.Ще ви кажа ,защо недоносените бебета имат по слаба вродена имунна защита ,както и хората без ..далак...защо половите инфекции намаляват имуна и всичко ,което не знаете за червата...във дебелото и тънкото черво живее имуна ви в огромната си част над 50%!остава ви малко време,а това няма да разберете никога..Блажени са деца,които са Кърмени от майките си,като едно време до 2годинки!!!Тях болести рядко ги Повалят.....ПС.Това просттфесорите не ви казват........
  • 27 no name no face no number

    4 0 Отговор
    Аман от общи приказки и празна информация, никаква конкретика, типична храна за тъп ....ри. Такива са хората, които ви симпатизират. 19%, 60% ама 80% е по добре от 70% е най добре е 100%, два пъти е по добре от единият път, но подсилващата е още посигутна, а редовната бустерна доказано работи и ей такива простотии всеки ден. Пускайте си статиите по психодиспансерите там може и да ви повярват
  • 28 Гостенин

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вакccини продава,евтино ги давам........":

    Хайде стига подигравки, защото някои от нас го изкараха доста тежко, а други не. Ти явно си имал късмет, но щом е било лека настинка и ако не е било доказано, че наистина е корона вирус, откъде си сигурен, че си го изкарал?
    Ако го беше изкарал по-тежко друга песен щеше да пееш.
  • 29 Баш софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Муахаха":

    Така, така - то като мешана скара тая работа! И от мешаната скара на човек му става хубаво.
  • 30 Гостенин

    7 0 Отговор
    Вече излиза наяве, че ваксините не са това, което обещаваха в началото!
    Сега ваксинирани с по 2 и 3 дози също доста се разболяват от корона, не може всички да попадат в тези 5% неефективност на ваксината... Следва 4, 5, ... 20 бустерна доза, важното е няколко човека в световен мащаб да се нагушат с милиярди.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.