Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 17:43 3 433 37

Как България може дългосрочно да се погрижи за възрастните хора - Цецка Бачкова за ФАКТИ

  • цецка бачкова-
  • дсб-
  • възрастни хора-
  • грижа-
  • дългосрочна грижа

"Трябва да се мисли в посока от осигурителните вноски на гражданите да се отдели отделно перо за грижа, което да поема разходите за дом за възрастни, за грижи в дома", посочи тя

Как България може дългосрочно да се погрижи за възрастните хора - Цецка Бачкова за ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С няколко дискусии, проведени през 2018 година, структурата на “ДСБ Жени” обърна внимание на темата за дългосрочната грижа у нас, както и за възможностите за по-добри грижи за възрастните хора със заболявания у нас.

С публикация в социалните мрежи Цецка Бачкова, заместник-председател на “Демократи за силна България”, повдигна отново темата. “Няма човек, който да не се е сблъскал с необходимостта да се грижи за болен или възрастен роднина и да не е стоял пред трудни, често физически, психически и финансово непосилни решения. България е може би единствената държава, в която темата за грижата за възрастните хора е напълно неглижирана от политиците, а хората са оставени да се оправят както намерят”, написа тя.

Какви са възможностите и как системата за грижа у нас би могла да бъде оптимизирана - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с Цецка Бачкова.

“През 2018 година проведохме среща за бъдещето на дългосрочната грижа в България с германски експерти. У нас грижата за възрастни хора е разпределена между социалната и здравната система, не е обособена като самостоятелна политика. Знаем, че на всеки се е случвало да няма кой друг, освен нас да се погрижи за нашия болен възрастен роднина. В Германия дългосрочната грижа за възрастните хора е организирана като самостоятелен осигурителен риск - така както плащат осигуряване за здравеопазване, за безработица, така една част от осигурителната вноска е именно за тази грижа. Тези средства отиват в самостоятелен бюджет за грижа и впоследствие всеки осигурен има право на определени услуги, ако му се наложи да се възползва от тях. Това и не натоварва следващите поколения. Знаем, че когато един човек се разболее и на неговите деца, внуци се наложи да се грижат за него, това е огромна промяна за тях. Често те губят работата си или не могат да я упражняват пълноценно. Развиването на такава система позволява всеки да има спокойствие, че ако му се наложи, има кой да се погрижи за него”, обясни Цецка Бачкова.

“Когато има обособен самостоятелен бюджет, може да се започне и изграждането на системата - инвестиции в домове за възрастни хора, както и в кадри. В България само на едно място човек може да изучава геронтология, която се отнася до грижите за възрастните хора. Дори няма такава специалност обаче, а дейността има своите специфики. грижата за възрастни хора например изисква повдигане, което е тежка задача - хората, които го правят, трябва да са обучени, за да не навредят на собственото си здраве. За да се изгради системата за допълнителна грижа, трябва да има бюджет, който да бъде предназначен точно за това. В България средствата са разпръснати по социални програми, в здравния бюджет и т.н. Това е и причина тази система да не може дори да започне да се изгражда”, посочи тя.

Според Цецка Бачкова едва ли системата може да започне да се изгражда чрез средствата от бюджета за 2022 година, който вече се разглежда. “Трябва обаче да се мисли в посока от осигурителните вноски на гражданите да се отдели отделно перо за грижа, което да поема именно разходите за дом за възрастни, за грижи в дома. Тези разходи и сега ги има, държавата ги плаща, но не са обособени точно за това, което създава и злоупотреби, и неяснота в хората. Когато тези грижи се поемат от отделен бюджет, от отделно перо и всеки знае, че е осигурен за такава ситуация, първо, самите хора са спокойни, знаят, че могат да потърсят правата си и знаят как, второ, самата система функционира по-добре”, предложи тя.

“В момента в цяла Европа се инвестира в комплекси и резиденции за възрастни хора, за да може трудоспособната част от населението да не се товари с грижата. Тези комплекси са на много добро ниво, с много добри услуги, гражданите в Западна Европа инвестират в старините си и в такъв тип настаняване. У нас това липсва, както липсват кадри и инфраструктура. У нас, когато някой се разболее, те оставят да се оправяш сам - ако можеш, плащаш хоспис или пък търсиш човек, който да се грижи за твоя близък. Всеки е оставен да се оправя както може”, коментира тя и обясни причината за това:

“Тази тема просто никога не е поставяна. Да се създаде такава система не е трудно. Мисля, че България ще се сблъска с този проблем много тежко. В момента понасяме тази тежест, защото сме възпитани да се грижим за възрастните хора около нас. Това обаче става невъзможно, защото всеки трябва да работи, да изхранва и децата си. Грижата например за дементноболни възрастни хора е изключително тежка за близките им, защото те имат нужда от 24-часова грижа. Психическото и физическото натоварване е изключително голямо. В същото време в домовете и хосписите няма добри условия. В повечето случаи хората биват връзвани, за да не буйстват или да тръгнат нанякъде. Проблемът е сериозен, хората го осъзнават, говорят помежду си, но някак в политиката не се говори за това”.

“През 2019 година беше внесен проект на Закон за възрастните хора, който включваше например активност на възрастните хора, но не и основният въпрос кой да се грижи за тях. Пенсиите са важно нещо, но има елементарни услуги - да напазаруваш, да помогнеш в домакинството, които в България липсват”, допълни тя.

Според Цецка Бачкова решението на този въпрос е част от осигуровките ни автоматично да се отделят от държавата за допълнителна грижа. От натрупаните средства пък ще може да се започне както с изграждането на комплекси за възрастни хора, така и с обучението на специалисти, които да се грижат за тях.

“По време на дискусиите през 2018 година се каза, че дори 1% от осигурителните вноски би бил достатъчен да започне натрупването на бюджет, от който да се изгради тази инфраструктура. Мисля, че всеки българин би бил готов да отдели тези средства. Да не говорим, че може да не се отделят допълнително, а просто да бъдат извадени от здравните и социалните вноски, за да се обособят в отделно перо”, посочи тя.

Според нея изграждането на система за допълнителна грижа би довело и до оптимизиране на системата на здравеопазването, тъй като дейности, които в момента се вършат от медици, биха могли да бъдат поети от болногледачи.

“Огромен ресурс в здравната система се харчи точно за това, че един възрастен човек отива при личния си лекар например, за да му бъде измерено кръвното налягане. Лекарският труд е високоплатен труд, като в случая с измерването на кръвното налягане, той може да бъде лесно заменен от услугата в домовете за грижа от хора без лекарска квалификация. В здравната система се прахосват пари. Всички сме виждали, че възрастните хора често прибягват до престой в болница в ситуации, в които, ако имаше система за допълнителна грижа, техният проблем можеше да бъде решен много по-евтино”, обясни Бачкова.

“Смятам, че България има всички предпоставки да се развива и да предоставя такива услуги и за възрастни хора от други държави. Имаме примери на хора, които идват у нас заради добрия климат, заради минералните извори - възрастни хора от северните държави, които предпочитат да прекарат старините си в държава с добър климат. Ако предлагаме добри условия, мисля, че България може да печели, да създава работни места. Вместо много българи да заминават в чужбина, където да се грижат за възрастни хора, биха могли да го правят тук, като от това да печели и икономиката, а и самите те да са близо до семействата си”, завърши Цецка Бачкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз сигурно

    27 6 Отговор
    Няма да до живея да взема пенсия те искат да ми взимат и пари за старчески дом.
  • 2 Некой

    24 3 Отговор
    Аз не искам в старчески дом!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 схемата е ясна

    28 2 Отговор
    Ясно.
    Пак искат да натоварят хората с задължителни вноски, които да се усвояват от частни олигархични фондове.
    И съвсем случайно след време, тази госпожа, ама съвсем случайно изведнъж ще бъде назначена я за изпълнителен директор, я член на борда с солидна заплатка от десетки хиляди от нашите вноски.

    Примери у нас и света за такива схеми на “ загриженост“, колкото искаш.(кунева- пръмова преди време имаше такива уклони май )
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пенсионер

    27 5 Отговор
    Всеки се осигурява за да получи пенсия, тази пенсия да си я харчи както намери за добре - в кръчмата, в публичен или старчески дом! Стига с тези глупави предложения!
  • 7 Име

    19 5 Отговор
    Е знаем как. С бустъри. И като за последно сбогом по 75 лева на игла.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 456

    16 5 Отговор
    Аз също имам майка песионер. Но хора погрижете се и за работещите, за семействата с деца. Помислете, че вече няма деца в България. Помислете как да амбицирате младите да останат в България. Стига гледате единствено за пенсионерите. Да и за тях трябва, но в тази държава има, живеят и работят и други хора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    15 2 Отговор
    Крайно време беше да се заговори по темата.Домовете са ужасни.Поздравления за госпожа Бачкова.Дано да се направи нещо по въпроса.Както здравната система ,така и социлната се нуждаят от промяна,която да подобри живота ни.
    Никой не иска да завърши живота си в дом,но и никой не знае какво го очаква.Добре е да се съхрани достойнството на възрастния човек в последните му дни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Масови Убийства

    6 2 Отговор
    МВР и ДАНС в симбиоза с криминали Екзекутират млади хора, незнам за пенсионерите!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Доц. Маймунчев

    12 2 Отговор
    Ваксинирайте ги допълнително със всички дози, които са останали от кампанията за масова маймунизация.
    Който оцелее, ще има възможност да получи доста по-висока пенсия.
  • 17 456

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Браво някой който познава историята. За съжаление е точно така - от тогава България върви на доло.
  • 18 Пича

    11 1 Отговор
    Русо лошо няма !
    Ама тази е миндиль
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да живеят в КУПОМ в БАРАКИ

    5 2 Отговор
    И да се сгряват с една печка , както в О сви енцим. Само, че без надзиратели , бодлива тел и немски овчарки ! " ТРЯБВА да се ПОГРИЖИМ " - ОЗНАЧАВА , че нещата са ПРЕ СТЪПНО Занемарени ! Да ти пи кам на ДЕЛМО крацията и на ЕВРОКОНСОЛИДАЦИЯТА ! ЕС - е илюзия и ИЗМАМА !
  • 22 МАЛКА пенсИЯ

    6 0 Отговор
    СПОКО,всичко,е точно.МАЛКИ,ПЕНСИИ,ВИСОКИ ЦЕНИ.МРЕМ,КАТО,МУХИ.
  • 23 ИВАН

    5 2 Отговор
    Лелиии, какой туй нящу на снмката ваа, туй човек лиййй .... масово ги морят, бият и всячески тормозят старите хора, пази Боже, какви времена нечовешки и дивашки .... тва ли е демокрацията, която замени лошия социализъм
  • 24 ИВАН

    3 2 Отговор
    България е наказана за 700 години да тъне в мъки, заради издевателствата над богомилите ... ако можеше да проумеем тяхното учение, да го приемем като свое, да го съхраним и умножим ... щяхме да сме добре и да ни уважават в целия свят

    Коментиран от #28

  • 25 Кольо

    6 0 Отговор
    И когато човека почине преди да е стигнал до Старчески дом и грижи ,каквато е тенденцията и статистиката за продължителност на живота в БГ-Ц-стан ,на кого ще върнат събраните 35-40 години средства и колко от тях ,ако изобщо ще се връщат ? Знаем за процентите удържани за "Услугата " даващи охолен и богат живот на наместилите се и назначени в социалната система и осигуряване като частни Фондове организацийки . Всяка уважаваща себе си банка, всеки застраховател е с такъв фонд дето взема и сега проценти пък после когато и колко според това което си внесъл. То и за възобновяемите източници и тръбата за газ мислеше Народа ,че ще стане по евтино щото от нищото, ама отдавна разбрахме за какво става дума щом е у Български политически ръчички. Колкото повече политици се "грижат " за благото Народно ,толкова повече свършваме като народ и хвърчим надолу . Единици омазани с политиката са добре. Вижте си социална и финансова ноца първо и продължителност на живота и после вземай милиони от 2 милиона българи работещи бедняци за около - Всъщност колко места има в " Домове за експресно приключване на живота на стари хора " частни и държавни , за да взимаш от милионите.? Вечно са Ви малки тегобите и рекета над хората . Направете Винетната ,пенсионната ,сметоизвозването да не е в промили ,застрахователния рекет ,здравна система и делигирани фирмаджийски учебни бюджети и другите си досегашни кражби по-справедливи и някой може да повярва ,че сте тръгнали за промяна ,
  • 26 9етаки

    5 0 Отговор
    Махнахте ли приказката за момченцето и бащата с дървената кука от учебниците ? Спряха л модерните баби да я разказват на внучетата ? Изгониха ли децата в чужбина и внуците да растат там като горди хора с двойно гражданство и никога да не са стъпвали в едната си държава и почти да не знаят езика и. Само някоя друга дума . могат ли старите да отидат да ги видят с доходи които имат и да летят примерно един или два пъти до Франция ,Англия ,Нова Зеландия , Австралия . Да могат -единици . Заради Вас скъпи, та чак платинени наши политици бизнесмени и менки единствени алчни богоподобни ИЗРОДИ НЕ наядени. Благодаря ! Народа Ви мрази безплатно и НЯМА да плаща повече. Работа ще напусна и край на данъци и осигуровки за оядени тъмнокожи блондинки.

    Коментиран от #29

  • 27 Никой

    4 0 Отговор
    Никой разумен човек не иска да тежи на децата си.Идеята е чудесна!Само,който не е гледал възрастен болен,може да говори някакви простотии.Нали самата мисъл,че няма да си захвърлен би ти донесла спокойствие.Гледайте филма "Баща" с Уди Алън.Даже дневни центрове по подобие на детските градини да има,пак е помощ.Трудно,много трудно се гледат болни възрастни .
  • 28 456

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИВАН":

    Така казват, че има проклятие когато Борил избива богомилите, но то е за 1000 години. Това означава, че България преди 2211 година няма да тръгне напред.
  • 29 Ама

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "9етаки":

    Това,което се предлага,ще е от полза и на тези,чиито деца са в чужбина.Навремето,като бях ученичка,приятелка ме попита кога искам да живея добре--като млада,или като стара. Трябваше да избера само едното.Сега съм на 50+ и продължавам да се чудя.Просто знам,че с годините,човек става немощен и има нужда от помощ.Майка ми е с деменция.Слава Богу сестра ми има финансова възможност и е наела жена да я гледа.Аз я взимам за по месец лятото.И трябва да ви кажа,че намразвам себе си,защото нямам търпение към края на месеца да дойде сестра ми и да я прибере.Кой знае нас пък какво ни чака.Майка ни е "душичка",но е много трудно. Хубаво е
    държавата да може да помага.Даже ще е идеално да има някакви нормални хосписи.Дано да се осъществи!!!
  • 30 ганю

    4 2 Отговор
    На българите им трябва истински работни места а не да са гледачи
    и рехАБИЛИТАТОРИ
    КАКВО СЕ ПРОИЗВЕЖДА БЪЛГАРСКО И КЪДЕ
    КОЛКО РАБОТНИ МЕСТА ОТКРИХТЕ НОВИ ЦЕЛОГОДИШНИ
    НЕ СЕЗОННИ
    ГЛУПОСТИ НЕ СА НУЖНИ
    може само да се учите от Бай Тошо кое как се прави
  • 31 Публик

    9 0 Отговор
    А бе , койсе интресува от възрастните. Ако ставаше дума за кучета (включително бездомните), щеше да има стотици постинги по въпроса как хуманно да защитим песовете.
  • 32 Нужен е Общонационален НАРОДЕН Фронт

    3 1 Отговор
    За установяване на Народна Власт и Съд и ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на Смъртна ПРИСЪДА ! !
  • 33 Гаврата с народа ИЗИСКВА

    1 1 Отговор
    Твърда РЪКА !
  • 34 Майка Зайкова

    0 1 Отговор
    Решението е Ковид с 3 вида придружаващи и директно на бакърена.
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    3 0 Отговор
    КИРЧО И ЛОРЕЛ АКО ГО КАРАТ ОЩЕ МАЛКО САМО С ОБЕЩАНИЯ И НАРОДА ЩЕ ИНВЕСТИРА В ДРЪЖКИ ЗА ТЕСЛИ КОИТО ДА ПОДАРИ НА АХМЕД БОРИСОВ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА ... ДРУЖКИ ОТ ТЕСЛИ, ПОНЕЖЕ КРАСТАВИЦИТЕ СТАНАХА 6.5 ЛЕВА КИЛОТО :)
  • 36 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Не си прав. Преди 1396 г българският народ в страдал от болярите и царете. Една от причините, че не се е съпротивлявал на турците е била, че е изнемогвал и си е викал" По-зле не може да стане" Посрещнал ги е като освободители. Чети история. Иван Шишман и братята му са били изверги и са си получили заслуженото.
  • 37 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Много са сладки ! Услуги, туризъм, култура, търговия – това е . Няма производство - няма "текезе", фабрики, заводи !. Грозде и мандарини от Гърция - картофи и ябълки от Полша..... Много съм добре -- щракам си със пръсти........