Last news in Fakti

4 Февруари, 2022 18:06 6 535 86

Пионтковский: Централен проблем на Путин и крепящата го групировка е, че той е фашистки лидер без фашистки народ

  • андрей пионтковский-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • мобилизационна група-
  • руска империя-
  • война-
  • украйна-
  • западът

„Проблемът е, че сред неговото обкръжение някой откри, че могат да спечелят, защото имат предимство – не им пука за човешкия живот“, каза един от познавачите на извратения начин на мислене в Кремъл в контекста на една предстояща война

Пионтковский: Централен проблем на Путин и крепящата го групировка е, че той е фашистки лидер без фашистки народ - 1
Андрей Пионтковский, колаж: „Алтернативата“
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Путин си мисли, че може да победи в ядрена война“. Това заяви в интервю на Илиян Василев политическият беглец номер 8147 – Андрей Пионтковский в предаването „Алтернативата“.

В редовете надолу можете да прочетете голяма част от интервюто:

- Защо ви намираме в САЩ?

- Напуснах Русия, тъй като ме грозеше арест, по обвинение от ФСБ за създаване на екстремистка група и пуснаха червена бюлетина до Интерпол, според която съм най-старият руски терорист. На 72 години съм. Пореден номер като в концлагер, моят е 8147.

- Как се промени светът и по какво Байдън се различава от Тръмп и от Обама в отношението към Русия?

- Всички знаят как „зелените човечета“ завзеха Върховния съвет на Крим. Всички депутати, които не бяха допуснати до работата им, звъняха на телефоните на Янукович, на посолствата на западните държави и отвсякъде се чуваше, не правете нищо. Накрая стана ясно, както един от коментаторите тогава каза, че Русия много по-силно искаше да изнасили Украйна, отколкото Западът да я спаси.

Не можехме да предскажем днешното състояние на Русия през 90-те години. Основната част от либералната преса смяташе Путин за прогресивен лидер, който ще направи много за страната, поради което, твърдяха те, не трябва да се обръща внимание на неговия произход от силовите структури.

Бях единственият, който беше на друго мнение. Като дете имах възможност да наблюдавам кризата от 1953 година, последните дни на Сталин, който искаше да започне Третата световна война и да предприеме съветски вариант на Холокоста с масово изселване на еврейската общност от Москва и Ленинград. Третата част на този пъклен план бе чистката в Политбюро. Аналогиите със съвременния ден са повече от една, но са очевидни стремежите на Путин да се равнява със Сталин.

- Как в България реагираха на Путиновите планове?

Той отправи безумен ултиматум към света и настояваше за сигурност за Русия в Централна и Източна Европа с искане тези страни да напуснат НАТО. В този смисъл, днешното развитие на сталинизма не можеше да се предвиди от котата на 90-те години, когато правехме моделите на политическите процеси в света за Римския клуб.

- От какво, все пак, бе предизвикана сегашната ескалация на напрежение? Вътрешни или външни причини?

- Категорично не съм съгласен с възгледа, че Путин търси съзнателно усложняване на обстановката, за да спечели някакви нови избори. Избори в Русия няма, те се фалшифицират откровено, последните промени в Конституцията на практика му гарантират пожизнена диктатура.

Путин и най-близкото му обкръжение имат много висока идеологическа мотивация. Нещо като Хитлер преди ВСВ. Искат да победят във война, за да обърнат резултата от Третата Световна Студена война, която изгубиха. И аз се почудих как може да се поставя ултиматум като поставя цели, които са предварително обречени?

- Как се готви да прекрои картата на Европа след загубената Студена война, как може изобщо да спечели война при положение, че отстъпва и икономически и финансово? Пък светът не е опровергал доктрината на взаимно гарантираното ядрено унищожение.

- Проблемът е, че сред неговото обкръжение някой откри, че могат да спечелят, защото имат предимство – не им пука за човешкия живот. Путиновата „мобилизационна група“, така се наричат групата от най-близките около него, те са лично близки, а не институционално видими, и си мислят, че са намерили път към победата.

Планът примерно е такъв: Русия влиза в конвенционален конфликт, примерно в Прибалтика, отново в защита на рускоезичното население. САЩ идват на помощ, защото прибалтийските страни са членове на НАТО, така се задейства член 5.

Тогава Путин отправя ултиматум, че ще нанесе ядрен удар със заплаха и пред заплаха от унищожение Западът се огъва и ще отстъпи. Това те наричат изпреварващ ядрен удар или заплаха от нанасянето на такъв.

Неправилно е да се мисли, че след като са откраднали милиарди долари, те ще тръгнат да се грижат за откраднатото и за своя личен комфорт. Те искат да върнат Русия като световен господар и да прекроят резултатите от Студената война. Убедени в това, че сега е времето. Във външната политика не се водят от вътрешнополитически съображения, а от амбиция да възстановят Руската империя. Путин си мисли, че може да победи в ядрена война

За това казвам, че няма пряка връзка между поведението на Кремъл към Украйна и вътрешните политически процеси – за да предизвиква някаква патриотична вълна, която да консолидира властта. Няма подкрепа на интервенция в Украйна сред руското общество и ефектът на Крим няма да се повтори. Мнозина не одобряваха Путин, но темата „Крим е наш“ ги устройваше. Групата на Путин се движи най-вече от мотиви за имперски реванш, а не от потребности за властта вътре в Русия. За това помагат и грешките на Запада.

Има тревожно разминаваме между публичното говорене на Зеленски и Байдън. Не виждам логика в изказването на президента Зеленски. Има различни прогнози за сроковете и вероятността от нападение. Но изказванията на хората около Зеленски и на него самият започнаха да повтарят руския наратив, че „Америка подтиква Украйна към война с Русия“. От една страна искат помощ, искат санкции, а от друга казват, че американците преувеличават опасността?!?

Украйна се нуждае от оръжие и е готова да окаже ожесточена съпротива, но тя е безпомощна във въздуха, има дефицити в противовъздушната и противоракетна отбрана. Руските военни експерти, твърдят, че противотанковите гранати на Украйна няма да им помогнат, защото руските сили ще воюват само от въздуха и ще бомбардират. Затова Киев има нужда от Пейтриът и други системи, за да се защити от въздуха.

В обкръжението на Зеленски има проруска група. Шефът на неговата администрация Сергей Ермак е проруски агент, който е много близък на украинския президент от времената, в които му е бил продуцент. Външният министър Кулеба провежда прозападната линия и той постигна много, защото доставките на оръжие вървят без да спират.

В САЩ също има разнобой – шефът на Националния Съвет за Сигурност /Джейк/ Съливан изглежда е по-проруски, докато шефът на Държавния департамент /Антъни/ Блинкен в момента има по-голяма тежест и е за твърд подход. Но горното е просто демонстрация, че има вътрешна борба, и в Украйна и в САЩ.

Темата за санкциите срещу олигарсите ми е много близка.

През 2018 година освен във Великобритания при премиера Тереза Мей, която изготви този къс списък от руски олигарси, които подлежат на санкции – Дерипаска, Усманов, братята Ротенберг, Абрамович и Сечин, в американския Конгрес също бе приет закон срещу изпирането на пари от престъпна дейност. И в неговия обхват попаднаха и руските олигарси. Законът бе подписан от Тръмп с голямо неудоволствие. Законът нареждаше на правителството в рамките на 180 дни да се направи списък на руските олигарси и изготви доклад. Сам участвах в подготовката на този закон и писах, че активите на тези олигарси трябва да се арестуват и тези пари да бъдат предадени на първото руско демократично правителство.

Веднага след това тримата топ ръководители на руските специални служби – Наришкин, Бортников и Патрушев бяха изпратени по спешност от Путин във Вашингтон. И се получи странна работа – документ, станал известен като телефонния справочник на Кремъл. В закона нямаше опис на имуществото на активите на тези олигарси в САЩ. Под натиска на общественото недоволство все пак бяха арестувани по-късно от Министерството на финансите активите на олигарсите от първия списък и тогава изпъкна фигурата на Олег Дерипаска. Тази стъпка бе приветствана от руската общественост. Дори в Руската Дума се чуха одобрения, защото те трябваше да бъдат върнати на народа. След месец-два активите на Дерипаска бяха върнати, едва ли не с извинение. На базата на оценка, че тези откраднати руски пари са превърнати в активи, които вече работят за американската икономика. Ключов сенатор от един от щатите, с алуминиев завод на Дерипаска, който работи, се намеси и каза, че губят работни места, доходи. Около трилион долари по оценка на Института за икономически анализи, откъдето се появи моят израз за „руския трилион“. Има и отделен „британски“ трилион, за когото заговори британският премиер. Тези пари за изпрани и работят. Затова е толкова трудно да се налагат санкции, защото се санкционират и американски, и британски граждани.

- Кремъл твърди, че е получил достатъчно пари от свърхвисоките цени на природния газ. Западът е подарил въжето, на което Русия да обеси Украйна.

- Това е знаменитата фраза на Ленин. Това е следващият проблем. Отбелязахме реакцията на Обама след нашествието срещу Крим. Той е с крайно леви убеждения, майка му е била анархистка. Обама отразява влиянието на леви професори, които говорят, че империалистическата Америка е потискала и угнетявала народи. Той смяташе, че трябва да се действа меко, заради миналите вини. Смени го Тръмп, но и той, от противоположна посока, а именно, че Америка е била твърде добра, продължи линията за оттегляне от света на Америка. И левият, и десният президент поведоха до изтегляне на Америка от световната политика.

В речта на Байдън на Мюнхенската конференция се казваше „Америка се връща“. След това нарече Путин „убиец“, но след това направи завой. Минските споразумения в московската им интерпретация бяха дори подкрепени. След това обаче започна борбата между линията на Блинкен и на Съливан.

За това повтарям мой израз, който обичам: „Креслото на лидера на световния свят стои празно вече 12 години“. Обама и Тръмп се отказаха от тази роля, а Байдън я изпълнява колебливо.

Американският отговор на руските предложения не крие някакви големи тайни, макар че Москва раздува съдържанието на отговора за пропагандни цели. НАТО отхвърли искания за изтегляне от НАТО на страните от ЦИЕ. Интересно беше и че неутралните Швеция и Финландия също проявиха интерес.

Вероятно ще има развитие по договора за забрана на разполагането на ядрени ракети със среден и малък радиус, споразумение за избягване на сблъсъци, технически споразумения, които не представляват отстъпки на Русия, а са изгодни и на двете страни. Не вярвам на конспиративните теории, че Западът тайно предава Украйна. Именно просташкото поведение на Москва усили позициите на Блинкен – Остин.

Тенденцията решенията да се вземат извън институциите, в близкия кръг от хора около Путин, произтича от личната, биографична свързаност покрай развитието и кариерата му в КГБ и след това. Коронавирусът и „бункерното“ съществуване на Путин засили тази тенденция до крайност. В този бункер, той се среща с членовете на т.нар. „мобилизационна група“, тесен кръг от хора, антизападно настроени, където решенията за извеждането на конфронтацията на по-високо ниво се вземат. Лидер на този кръг е секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, човек, който дълги години се стреми да се промени руската военна доктрина.

Преди се смяташе, че Русия ще използва ядрено оръжие само в отговор на нападение срещу нея с ядрено оръжие и случай на конвенционална война, която заплашва съществуването на руската държава. Примерно 6 милиона китайци нападат Сибир и Русия отговаря с руски ядрен удар. Именно тази промяна за използването на ядрено оръжие при конвенционална война бе дело на Патрушев, който успя да извоюва промяна във военната доктрина. Друг виден член на близкия кръг е Ковалчук /Юрий/, ръководител на банката /Россия/, така наречената „кесия“ на Путин, Сечин и Бортников, шеф на ФСБ и шефът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

- Каква Русия да очакваме през 2040 година и какви са сценариите за излизане от кризата?

- Твърдо съм убеден, че Русия не е обречена на антизападна имперска философия, това не е болест на нацията, а на елита. Високомерен, претенциозен имперски елит. Путин постоянно повтаря, че най-голямата катастрофа на 20 век е бил разпадът на Съветския съюз и че остро е необходимо да се възстанови руският мир, а Украйна да не съществува. Тази „катастрофа“ се случи юридически през декемеври 1991 година в Беловежската гора. Бях в Москва тогава и прекрасно помня тези събития, и групата политици, които като реакция на това споразумение призоваха хората да излязат на улиците.

В края на 1991 година имаше огромни митинги по 30-40 000 души на Манежния площад, стигаха до милион. А на този призив против споразуменията дойдоха 200 души. Никой не подкрепи имперските амбиции на елита. Този имперски начин на мислене е характерен за елита, особено за дипломатите от външното министерство. Там настроенията са по-консервативни, дори от Министерството на отбраната. Много често, вярвам, че руските ви колеги от дипломатическото ведомство са ви говорили, че тези имперски амбиции са сред народа. Но това изобщо не е така, антизападното настроение е сред елита, а не сред народа. Народът приема тези настроения под огромен пропаганден и телевизионен натиск. Щом спре пропагандата, тези настроения веднага изчезват.

Писах статия, в която казах, че Путин е фашистки лидер, без фашистки народ. Външнополитическите му убеждения са абсолютно хитлеристки, но те са по-малко опасни за руснаците, защото германският народ беше заразен от тези убеждения. А това е централен проблем на Путин и на групировката, която го крепи. Фашистки лидер без фашистки народ. Това е оптимистичната част на прогнозата за Русия през 2040 година.

А песимистичната част е, че през 2040 година изобщо няма да има руски президент. Великият китайски народ ще реализира своята политика да върне в свое притежание всички земи, които царското правителство му е отнело чрез несправедливи договори. Икономически това вече става. През 2040 година може президентът ни да бъде първи секретар на московския областен комитет на Китайската Народна партия. Ако Путин остане на поста си до 2040, това му е перспективата. Без сътрудничество със Запада, това младшо партньорство с Китай ще доведе Русия до загуба на своя суверенитет и на своята правосубектност.

Веднага щом ме изключат от списъка с 4000 терористи на Интерпол, в който попаднах заради приятелите на Путин, ще дойда в България.

Цялото интервю във видео формат:


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 александър

    118 21 Отговор
    Как му беше псевдонима на тоя измекяр?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 така така

    62 14 Отговор
    А Румен Радев и останалите евро-атлантици какви са... професоре??
  • 5 Нито един млад руснак няма

    30 100 Отговор
    да се бие и рискува заради на Путин тъпотиите. Младите не са прости да умират за нищо. Те се чудят как да избягат от там, а тоя ги праща на някакви безсмислени войни

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КРА

    128 21 Отговор
    Агента на ЦРУ, продал родината си дава морални оценки. На това му се казва наглост и безочие.
  • 8 Онзи

    103 10 Отговор
    В нашия парламент е пълно с такива пробити катили.
  • 9 човек от народа

    104 14 Отговор
    тоя пък от кое бунище го изровихте !?
  • 10 Георги

    19 11 Отговор

    До коментар #6 от "Rothschild":

    Затова го убиха с отрова.

    Коментиран от #57

  • 11 Шамара

    8 26 Отговор
    го каза първи!
  • 12 Истината

    23 69 Отговор
    Руснаците да не са птости като тея в Кремъл. Никой не ги напада, но ги пращат на война. Едно е да браниш отечеството си, съвсем друго да умираш заради болните амбиции на някой. Утре друг ще го смени с други лудости, и какво?

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Еврейче

    71 15 Отговор

    До коментар #5 от "Нито един млад руснак няма":

    Обаче младите американци и младите соросоидчета явно са прости щом се бият за нищо - по точно не е нищо а интересите на няколко еврейски семейства в краварника.
  • 15 сила

    62 9 Отговор
    странен ционистки субект.....
  • 16 Антитрол

    59 9 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Че американците да не би някой да ги напада но ги пращат на война. Едно е да браниш отечеството си, съвсем друго да умираш заради болните амбиции на някой. Утре друг ще го смени с други лудости, и какво?

    Коментиран от #19

  • 17 Тиква

    25 5 Отговор
    Само не разбрах за Бойко ли говориш или за друг? Другия поне има чест и достойнство.
  • 18 Достоевски

    42 7 Отговор
    Идиот!

    Коментиран от #50

  • 19 Не тях

    6 22 Отговор

    До коментар #16 от "Антитрол":

    Но нападат приятелска страна. Все едно да защитаваш приятел когото някой иска да бие. Абсолютно нормално действие.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ротшилдов съм

    11 9 Отговор
    мно са кръвомешаме и глей кво става.
  • 22 червеногъзест

    23 16 Отговор
    И тоя ли е от DW бре червени дирници ?
  • 23 Смешници

    51 14 Отговор
    Ами какво да.очакваме от този,най големия предател и двуличник в новата руска история.Между другото вие от факти,аз мразя комунизма и ако ме извикате такива остри думи ще чуете и от мен срещу социализма(убили са дядо ми през 1949) така че спрете с пропагандата много стана блудкава направо си бие на жив фашизъм.Да живее България,да живее Русия.
  • 24 Българин

    59 14 Отговор
    Този , автора на статията , е бившия ни посланик в Русия . Сами преценете ,що за слуги на Турция и Саш изпращаме да ни представят в държавата , която ни е освободила и създала Съвремена България ! Какво отношение да имат после към нас ?
  • 25 Приятелска колко да е

    44 8 Отговор

    До коментар #19 от "Не тях":

    приятелска.
    Американците отидоха с пари, подкупиха когото трябва и един ден Путин се събужда и вече Украйна не е про-руска.
    На всичкото отгоре Севастопол щеше да стане американски.На всичкото отгоре, Кулеба и тия преди него о около него постоянно ръчкат Русия-хем искат да транзитират газ хем ръчкат.
    Ситуацията както при нас- едни продажни политици и това е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Американците като видятдемокрация някъде

    29 5 Отговор
    и започват да ръчкат яко в техен интерес докато не стане тяхното.
  • 28 Абе

    40 5 Отговор
    Във всяко стадо има мърша, добре, че процента е малък, та безродниците и предателите остават сами на бунището на историята само с плюнки те си, далеч от всичко мило
  • 29 kkk

    48 9 Отговор
    Тоя Андрейчо дето мирише на пръст отде изпълзя бе? То бива да ръсиш глупости, лъжи и нагли измами на кило, ама тука са поне 5 тона простотии бе...

    Ааааа, сетих се- тоя е поредният кадър на вкисналото дойче зеле дето реве срещу пари...
  • 30 СМЕРШ

    37 6 Отговор
    При Навални!
  • 31 Марко

    49 8 Отговор
    Заявеното от този човек в интервюто е толкова антируско, че едва ли някой би се усъмнил в правилността на действията на руските власти спрямо него!
  • 32 гошо

    39 7 Отговор
    рядко гну.сно пасквилче. от начало, до край. от "довакина", до "госта". от съдържанието, до внушенията. гн.ус!
  • 33 Объркано Атлантиче

    40 8 Отговор
    Агент Сашо на ДС и бивш посланик в Москва Илиян Василев, който е с дебело досие и тъмно агентурно минало, стана пръв соросоид за грантове. И захвана да брани със зъби и нокти американските интереси, за които му плащат. Красота.
  • 34 ComfortablyNumb

    9 29 Отговор
    А проблема на наши русофили е че докато подкрепата Русия и Путин и се смятат за антифашисти не са наясно в модерния свят кои са фашистите ...
  • 35 какво ги чака масоните

    19 5 Отговор
    Ако масоните знаеха какво се случва с тях след смъртта, щяха да бегат от масонството като от... дявола приживе, за да не го завле в адските си владения след живота и видят какво значи ад, но в действителност и да почувстват мъчения, които и във фантазиите си не биха могли да си помислят.
  • 36 ЕРДОГАН

    36 6 Отговор
    ИЛИЯН ВАСИЛЕВ ДОИЧЕ ВЕЛЕ И ДЖАМБАЗА НЯМА КАКВО ДА ГИ КОМЕНТИРАМЕ
  • 37 Възмутен

    43 6 Отговор
    Поредната соросоидна тъпня, Хитлер е национален герой, а Путин фашист!Нямам думи!
  • 38 МИХАЙЛОВ

    35 12 Отговор
    ...ФАКТИ...,
    ...ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ КАКВО
    НАПРАВИХТЕ
    С ПУБЛИКУВАНЕТО
    НА ТОВА ИЗХОЖДАНЕ
    НА ТОЗИ ИСТИНСКИ ТЕРОРИСТ...
    ...ДАВАТЕ ТРИБУНА
    НА ТОЯ ТЕРОРИСТ...
    ...САМО ЗАЩОТО ОБИЖДА, ХУЛИ,
    НАБЕЖДАВА И НАРИЧА ФАШИСТ
    ПРЕЗИДЕНТА НА РУСИЯ...
    ...ВИЕ СЕГАШНИТЕ
    РЕАЛНИ СОБСТВЕНИЦИ
    НА САЙТА ФАКТИ
    НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ,
    ЧЕ СТИГНАХТЕ ДЪНОТО...
    ...ДА СИ СЪТРУДНИЧИТЕ
    С ДОКАЗАНИ ТЕРОРИСТИ
    И ДОРИ ДА ИМ ПУБЛИКУВАТЕ
    НАЙ - ГНУСНИТЕ ОБИДИ
    КЪМ БЕЗСПОРНО НАЙ - ДОСТОЙНИЯ,
    НАЙ - МЪДРИЯ ДЪРЖАВНИК
    И НАРОДЕН ВОДАЧ В СВЕТА...
    ...ФАКТИ,
    СТАНАХТЕ СЪТРУДНИЦИ
    И ПОМАГАЧИ НА ТЕРОРИСТ...
    ...ЕТО ДО КЪДЕ СТИГНАХТЕ...
    ...АМА СЕГА
    ЯКО НАСТЪПАХТЕ МОТИКАТА...
    ...СЕГА КЪДЕ ЩЕ СЕ ЗАВРЕТЕ...
    ...И НА ЛУНАТА
    ДА СЕ СКРИЕТЕ...
    ...ПАК ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ
    ОТВЕТКАТА...
    ...ГОСПОД И ТОЙ НЯМА ДА ВИ БАВИ
    ...С ТЕРОРИСТИ И СЪУЧАСТНИЦИ
    И ПОМАГАЧИ НА ТЕРОРИСТИ
    НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ...
    ...КАКЪВ СРАМ И ПОЗОР
    ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ
    И УПРАВИТЕЛИТЕ
    НА САЙТА ФАКТИ...
    ...

    Коментиран от #58

  • 39 откога

    7 23 Отговор
    Путя стана фашист не е ли обикновен комуняга
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Не, нееее

    21 4 Отговор
    тука имаме два ИДИОТА
  • 45 да питам

    19 6 Отговор
    Къде изчезна Ротшилд ?! Да не реже вени ?
  • 46 Закъснявате

    19 3 Отговор
    Пускайте статията с НОВИЧОКА и Петров и Кадиров...
  • 47 Четох до тук и спрях

    30 9 Отговор
    "Сталин, който искаше да започне Третата световна война и да предприеме съветски вариант на Холокоста с масово изселване на еврейската общност от Москва и Ленинград."
    На доста години съм и съм свидетел на политиката от ония години
    Ако Сталин е искал да разпалва трета световна война той щял да го направи
    Точно в онзи момент съветският съюз беше безкрайно изтощен от втората световна война и изоставаше във военния и човешки потенциал извънредно много
    Опасността от война съществуваше но не Сталин щеше да е започва.
    Съединените щати точно в този период имаха предимството на монопола на ядреното оръжие
  • 48 МАЙЦЕПРОДАВЕЦ

    34 11 Отговор
    Един път предател, вечен предател...
    И ти Бруте василев си същият БОКЛУК!!!!
  • 49 ComfortablyNumb

    9 25 Отговор
    Мъдър човек! Не виждам в ъгъла в който се навира сама русия как Китай няма да им забие нож в гърба когато му дойде времето. Само че китайците са умни и ще чакат когато русия е слаба и сама ще падне в краката им. Като казва Сун Дзъ не започвай война за която нямаш план как да я спечелиш. На запада са алчни глупци и изпуснаха златния си шанс през 90-те да я разчленят русия на 10-тина относително равностойни държави и да ги хвърлят в разпри, дори римляните преди 2000 години са били по умни - разделяй и владей ... Запада такъв какъвто е е огромна възпираща военна машина ( поне Америка) но не очаквам голямо стратегическо мислене , защото се движи от алчността на финансовия капитал който гледа само едно тримесечие напред и това е въпреки че русия се очертава като основен проблем пред света , виж китайците идат като глобална супер сила и няма начин да не го решат руския проблем, освен ако не решат че една аморфна русия съществуваща само като суровинен придатък не ги устройва повече... сигурен съм че от факти ще открият някоя нецензурна дума за да изтрият тоя пост. Интересно коя е думата!?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бг Сталин

    23 6 Отговор
    Е господин Пионтковский.То че ви гони деменцията е повече от ясно, но май е съчетана с алцхаимер и склероза.Путин му е пределно ясно,че след един такъв конфликт може да се стигне до трета световна ядрена,но след това радияцията е за всички.НЯМА ПОБЕДИТЕЛИ,НЯМА ГУБЕЩИ.
  • 52 Путя на моята Путя

    8 15 Отговор
    Дядя Вова мы в бункере с тобой ..
  • 53 ГруЮ

    25 7 Отговор
    Да ме прожавате Факти, но давате трибуна на двама или пълни глупаци или тотални манипулатори - и аФтора и госта му. Подозирам, че е второто. Единият - перфектно владеещ руски, но издател на Айн Ранд, другият - докладчик на Римския клуб…Ай стига бе! …или може би нас читателите смятате за глупаци?
  • 54 ти си

    18 5 Отговор
    дърт мръсник.l...
  • 55 ПУТЛЕР Е ДОКАЗАН ПРЕС'ТЪПНИК И...

    13 27 Отговор
    МАСОВ УБИЕЦ!

    Коментиран от #56, #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 мисира

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Георги":

    Гоце,ти беше ли там когато го отровиха Сталин,видя ли кой му даде отровата и дали той доброволно я изпи или изяде.Търсим свидетели по делото и събираме факти от скунксове като тебе.Ако имаш и снимки от отравянето на георги димитров или от дебелия боико ще бъде добре.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 БКП

    24 5 Отговор
    От кое бунище ги извадихте тия двамцата русофоби.
  • 60 бай ставри

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "А бе":

    кажи как те е б а х м е с бай Амет на полето, цифка
  • 61 БКП

    22 9 Отговор
    Ей такива отрепки като тоя, продадоха на американците СССР.

    Коментиран от #62, #71

  • 62 НАТО

    2 10 Отговор

    До коментар #61 от "БКП":

    много хубаво е направил, масона
  • 63 Очевидно

    14 5 Отговор
    Един дебил интервюира друг и двамата лъжат в хор. Някой дава гласност на това умствено изпражнение, за да кликна аз на страничката. Ето кликнах, няколко пъти.
  • 64 СОДОМИТ

    14 3 Отговор
    ЛЪЖИ МАНИПУЛАЦИИ И ПАК ЛЪЖИ СЛАВА БОГУ ПЛОСКИ /ТОА ДЕТО Е ПО СТАР И ОТ МЕНЕ КВО СЕ ПРАЙ НА ЛУД ЗАСРАМИ СЕ ОТ ВНУЦИТЕ СИ / ПОМНИТЕ ЛИ ГЕНЕРАЛ ПАТЪН ДЕТО ИСКАШЕ ДА ПРОДЪЛЖИ НА ИЗТОК ЗАЕДНО С ПЛЕНИЦИТЕ ОТ ВЕРМАХТА А ДРУГИЯ С АТОМНИТЕ БОМБИ В КОРЕЙСКАТА ВОЙНА / ХУБАВОТО Е ЧЕ ТОЯ СКОРО НЯМА ДА НИ ЛИПСВА
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Велик е

    9 10 Отговор
    За това трябва да се избиват всички предатели,както едно време.Фашизъм в момента е в ЕС и САЩ.Няма по велик президент в света от Путин и наистина трябва да удари Империята на Злото САЩ и НАТО,защото ако не го направи сега,когато има абсолютно надмощие,след години гадовете могат да го настигнат и ще се опитат да заличат Русия.
  • 67 Тръмб

    3 12 Отговор
    Пионтковский много бърка! Путин не е фашист, а е нацист. И много руснаци искрено му симпатизират, аналогиите с Германия от 1938-9 са изключително много. От обидените германци/руснаци от несправедливостоитет на последния договор (Версайски/Малта), през необходимостта от жизнено пространство и сфери на влияние, до подтиснатите сънародници от съседите ( судетските немци и руснаците в Украйна). И нерешителността на евро ге ите е същата, и военолюбието на Фюрера. Така че, предстои това, което е последвало 1939-та. Който разбрал-разбрал. Мандалото лопна!

    Коментиран от #68

  • 68 ComfortablyNumb

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Тръмб":

    И аз това казвам мандалото лопна, а България няма армия. Ха да видим как свършва тая.
  • 69 ХАЙДЕ СПРЕТЕ СЕ ВОЕНОЛЮБЦИ!!!

    7 3 Отговор
    СВЕТА Е ОЛИМПИАДА И СПОРТ. А НАЩЕ МИСИРКИ И МИСИРИ СА НА ВЪЛНАТА НА ЛЪЖАТА И ВОЙНАТА!!!!
  • 70 коки

    14 2 Отговор
    Илиян Василев бивш посланик къде го намери тоя идиот като тебе
  • 71 черния

    9 0 Отговор

    До коментар #61 от "БКП":

    КГБ разруши сесесерето, за да извеме цялата власт от дъртаците в КПСС. След разпадането на СССР цялата икономическа, политическа, военна, медийна и всякаква друга власт отидоха в КГБ, каквато е и била първоначалната цел. У нас, като малка част от СССР, ДС овладяха вичко в държавата.
  • 72 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    Интерпол го търси и не може да го намери, така стана че Интерпол търсеше Телман Исмаилов (направи хотел копие на Червения площад в Турция) а той си живурка в Черна Гора в супер луксозен дворец под шапката на висш чиновник от вътрешните работи Зоран Милянич който вече е в черен списък от санкции на Кремъл.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 плевенски

    11 1 Отговор
    ,,Като дете имах възможност да наблюдавам кризата от 1953 година, последните дни на Сталин, който искаше да започне Третата световна война и да предприеме съветски вариант на Холокоста с масово изселване на еврейската общност от Москва и Ленинград." Този е роден 1950 г. Сталин умира 1953 г. Човека не е с всичкия си...
  • 75 Панов

    11 7 Отговор
    Помня 1991. Никой в Русия не излезе да протестира срещу разпада на СССР. Никой, от 10 милионната партия комунисти,от милион служители на служби по безопасност,от милион тайни сътрудници....никой от интелигенция,трудещи се,учащи се.Това беше една изгнила изкуствена държава. Сега е същото. Сибир не е руски, но още не е и китайски. Тези процеси се развиват бавно. Демографски,там вече русия я няма.Икономически са много по близо до Китай.
  • 76 хахаха

    8 1 Отговор
    Пионтковски е на 81 години...защо казва,че е на 72?
  • 77 Още един

    8 3 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ.За такива само 7.62мм между очите.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 не може да бъде

    9 2 Отговор
    Опитах се да прочета интервюто ,но се отказах.Все пак по диагоналния метод го прегледах и се отказвам да напиша мнение защото нямам медицинско образование.По статита трябва да се произнесе психиатър ...Изрично подчертавам,че не съм против да се пишат критични статии,конструктивната и обективна критика е много полезна ,това е известно....
  • 80 Ххххх

    9 3 Отговор
    Хвала на Г- н Михайлов , за прекрасния анализ! Много зле я подкарахме САЩ ,НАТО ,анти руската омраза ,прехласване пред САЩ тези дето унищожиха десетки Държави ,сега на прицел сме ние!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дядо Петко

    7 1 Отговор
    Виж автора и няма нужда да четеш статията му.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Защо ме изтрихте?

    5 1 Отговор
    И кой народ е фашистки?Сещам се за поляците,испанците,французите.Всички са избивали поголовно своите евреи .За немци и италианци си каза думата Нюрнберг.Обаче и ние според севмакетата сме фашистки народ.Така ли е Джамбазов?И защо ме триете?
  • 85 любител

    2 2 Отговор
    пионковси само по името ти личи че си краварска пионка. хахаха.
  • 86 Джордже Балашевич

    0 1 Отговор
    Докога с двойният стандарт? На руснаците и в частност Путин, не им пука за човешкият живот. Добре, съгласен съм, но на американците, в лицето на техните президенти, пука ли им . "Великата" Америка е държавата която, от 50те години на миналият век, не е спирала да воюва и да избива и цивилно население. Докога ще се дава трибуна само на хората които не са до от Русия, а на пострадалите от САЩ ще им слагаме етикет, терористи. И двете сили, до ден днешен избиват хора, защитавайки собствените си интереси. Да не забравяме и Англия, Франция и Германия, унищожават хора на три континента, в тъй наречените , бивши колонии!
    Абсурдният свят, на двойните стандарти!