5 Февруари, 2022 16:00 14 469 41

Ердоган внимава да не ядоса Путин

  • украйна-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • нато-
  • байрактар-
  • асла айдънташбаш

Ердоган ще използва тази криза хем да подкрепи Украйна, хем да се позиционира като посредник между нея и Русия

Ердоган внимава да не ядоса Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При визитата си в Киев турският президент Реджеп Ердоган се опитваше да балансира, като най-вече не искаше да ядоса Владимир Путин, каза пред БНР Асла Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика.

„Затова Ердоган се опитва да изясни, че тя не е част от усилията на Запада по отношение на Украйна. Това изглежда е много важно за него, защото стигна дотам да критикува съюзниците си, че само влошават ситуацията. Дори обвини лично Байдън“, добави тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. Заради специалните си отношения с руския президент Владимир Путин Ердоган е в уникална позиция да повлияе за избягване на война в Украйна и въобще за намаляване на напрежението между НАТО и Русия. Той несъмненото иска да ги запази, макар да е в негов интерес да е да стопи ледовете със Съединените щати и с останалите си съюзници в алианса.

Но след като за пореден път се цани за посредник между Путин и Украйна - този път в Киев на среща с Володимир Зеленски - Ердоган направи изявление, от което може и да се направи извод, че смята инициативата си за алтернативна на тази на НАТО. „Западът само влошава още повече ситуацията“, а Джо Байдън не може да намери „правилния подход“, заяви Ердоган вчера, след като вече се беше върнал в Анкара. Асла Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика коментира в интервю за Деян Йотов в предаването ходовете на турския президент по кризата около Украйна и отношенията със съюзниците в НАТО.

Не е ли твърде рисковано за него да застава под прожекторите по този начин и да се опитва да получи главната роля в тази геополитическа игра?

Ердоган ще използва тази криза хем да подкрепи Украйна, хем да се позиционира като посредник между нея и Русия, надявайки се, че така ще подобри отношенията си с администрацията на Байдън в Съединените щати и с НАТО като цяло. Затова посещението в Киев беше важно. Както знаете, Турция снабдява Украйна с бойни безпилотни апарати. Тези дронове са перлата в короната на амбициозните оръжейни проекти на Турция. И тя не само ще достави още от тях, но се планира и съвместното им производство в Украйна.

Как би могъл турският президент да подобри отношенията със западните си съюзници, след като ги обвини в прав текст, че са пречка за гарантирането на мира в Украйна? Освен това явно си мисли, че Джо Байдън не би реагирал на популистки критики.

Това показва нагледно, че Ердоган се опитва да балансира. Той не иска тази му визита да ядоса Путин. И затова се опитва да изясни, че тя не е част от усилията на Запада по отношение на Украйна. Това е толкова важно за него, че стигна дотам да критикува съюзниците си, че само влошават ситуацията. Дори обвини лично Байдън, че не може да намери решение на кризата.

Защото през последните години Ердоган със сигурност научи само един урок - да не ядосва Путин…

Смятам, че освен това Ердоган наистина много се надява, че ще успее да убеди Путин да дойде в Анкара и да се срещне със Зеленски. Руснаците нямат особена необходимост да правят такова нещо, защото вече имат отворени канали за комуникация с НАТО, и най-важното - със Съединените щати - което очевидно е важно за тях. Но Путин все пак може да реши да се съгласи в името на добрите си отношения с Ердоган, защото и Русия, и Турция имат полза от тези отношения и в Либия, и в Сирия, и в Кавказ. Посредничеството за решаване на тази криза изглежда всъщност най-важният приоритет на Ердоган. Това би подобрило международния му имидж в момент, в който Турция е изолирана в региона и в по-широк мащаб. Ердоган иска да промени това, надявайки се също да убеди онази част от неговия електорат, която му обръща гръб, да не го прави.

„Байрактарите“ на Киев - купените от Турция бойни дронове, се оказаха толкова голям проблем при използването им миналата година срещу сепаратистите в Донбас, че лично руският президент ги спомена публично. Какво се очаква да отвърне сега Москва, след като това точно сътрудничество между Анкара и Киев даже се задълбочава?

Едва ли Москва ще се зарадва. Те обаче възприемат Турция като огромен свой актив, чрез който могат да вбият клин в единството на НАТО - например с продажбата на комплексите С-400. Затова несъмнено съвместното турско-украинско производство на бойни дронове ще ядоса руснаците. Но Путин също има интерес да прецени плюсовете и минусите за себе си - дали да отблъсне напълно Турция и Ердоган да се отдаде отново изцяло на НАТО или да го задържи като приятел за всеки случай. Виж, ако се стигне до руско нахлуване в Украйна и турските дронове бъдат използвани от украинската армия, вече ще има сериозен проблем между Турция и Русия.

Т.нар. „конкурентно сътрудничество“, както може би най-сполучливо се описват отношенията на Ердоган и Путин, процъфтява на места като Сирия, Либия и около Нагорни Карабах. Двамата в известен смисъл си приличат и една от приликите е, че са склонни да си поделят сфери на влияние. Но как да стане това с Украйна?

Украйна наистина е нещо различно от гледна точка на това, че руско нахлуване там би променило значително баланса на силите в Черноморския регион. Това е стратегически въпрос, който има дълбоки корени в историята. В края на краищата Османската империя е водила множество войни с Руската през последните 300 години от съществуването си, включително за контрол върху територии, които сега са в Южна Украйна. Извън историческия контекст, ако Русия установи контрол над Украйна, това не само ще е голяма неприятност за НАТО, а и Турция ще бъде като обкръжена от Русия. Лостовете на Москва тогава да въздейства на Анкара ще се увеличат драстично. Затова Ердоган много иска тази криза да изчезне, и то бързо.

Турция вероятно, също както през 2014-а, няма да се присъедини към западните санкции срещу Русия. Ще трябва ли в такъв случай да жертва нещо като компенсация?

Според мен Турция няма да се присъедини към санкции на Запада срещу Русия заради Украйна. Анкара може да компенсира обаче с доставката на дронове или резервни части за тях, което би било важен принос към украинската съпротива. Но това са хипотетични сценарии. Защото не знаем какво планират да предприемат руснаците - мащабна офанзива или частично нахлуване. Турция със сигурност се подготвя за това, че ще трябва да поддържа добри отношения със съюзниците си от НАТО, подкрепяйки украинските сили, но без да ядосва Русия до там, че тя да иска да си отмъсти на Турция в Сирия или в Либия.

Какво ще стане ако НАТО поиска от Анкара по-активно участие в противопоставянето с Русия, ако се стигне до ескалация на военните действия в Украйна?

Във Вашингтон в тази връзка се говори само за подкрепа за украинската отбрана срещу Русия - т.нар. стратегия „Таралеж“, целяща руснаците да се задавят с Украйна образно казано. Турция ще избира дали да участва в такова нещо. Засега няма готов отговор.

Пресилено ли би било да се твърди, че при всички случаи война в Украйна би означавала политически край на Ердоган - заради множеството очаквани странични ефекти от нея?

Трудно е да се каже. Защото може да е ужасно за Турция, но добре дошло за Ердоган от гледна точка на международния му престиж. Защото той ще е вече мирният посредник, а не авторитарният лидер, който е в сговор с Путин. Без съмнение обаче Турция би пострадала доста от война в Украйна по много параграфи, включително икономически загуби от неминуем спад на броя на туристите и от Русия, и от Украйна. От евентуално намаляване на обема на доставките на газ от Русия в Европа и в Турция. От проблеми с веригата за доставки на стоки и трусове на финансовите пазари, и то в момент, когато турската лира се обезценява стремглаво, а инфлацията наближава 50 процента.

Тази седмица лидерът на „Ислямска държава“ беше ликвидиран в Сирия на хвърлей разстояние от турската граница. Преди около две години и половина пак едва ли не на крачка от Турция беше убит първият главатар на терористите. Турското разузнаване и армията имат сериозна репутация в региона и не само. Анкара контролира зона за безопасност по границата си. И пак - не веднъж, а два пъти излиза, че най-опасните джихадисти оцеляват под носа ѝ. Какво трябва да говори това на света?

Не знам какво показва това на света. Но със сигурност ние трябва да си направим извода, че Съединените щати не координират антитерористичните си операции с Турция. Вместо това кюрдите са участвали в тази конкретна операция и Байдън благодари специално на Отрядите за народна самоотбрана - силите им в Сирия, което несъмнено е неприятно за Ердоган. Очевидно към момента все още има проблеми с американското доверие към Турция на институционално ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кириос

    50 42 Отговор
    Турция може само на Българи ,Гърция ,Кипър да се надува (на малките държави )Това ги прави смешни и смотаняци .Я да се опълчат на Великобритания,Китай ,Сащ ,Русия а ?Палячовци
  • 3 ХАХАХАХАХААХ

    72 28 Отговор
    Със сигурност Путин знае за поздрава на султана към укрофашистките гвардейци при кацането. Дроновете едва ли вече притесняват Москва, тъй като руснаците първо ще ударят командните центрове, ПВО Панцир ги сваля от воле, а РЕБ системите ги пържат като яйца.

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дааааа

    45 13 Отговор
    Много внимава. Оня ден в Киев заедно със Зеленски, прие почетния караул и ги поздрави на украински. Официално заяви абсолютната си подкрепа към Украйна. И второто, две седмици назад обяви на путин, че ще продължава да продава дронове и самолети на Украйна, и че няма право да му се бърка. Така, че....

    Коментиран от #8

  • 6 Нов

    42 10 Отговор
    Учителят на Бойко,който стои на два стола сяда....!
  • 7 Гешев

    44 21 Отговор
    Ердоган и Путин са най великите лидери на нашето време

    Коментиран от #18

  • 8 гост

    31 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дааааа":

    "Интереса клати феса"
  • 9 Тая

    29 4 Отговор
    е най добре да се занимава с нещо друго. Имам съмнение, че и другите така "добре ги разбират" нещата. Ердоган е английско прокси от една страна, от друга се опитва да осъществи проект "велик туран", който да оглави. И понеже е голям тарикат турската лира олекна на половина. Тая не е и чувала за новият англосаксонски проект англия, полша, украйна, прибалтика, турция. Аз САЩ не виждам в тази ос. Това означава, че еврозелките и зелените лели от германия ще са зависими или от англия или от Русия за връзка по суша с цяла Азия.
  • 10 Хихихи

    10 30 Отговор
    Дрън, Дрън. Новите Байрактар са с украински двигатели. Май първо ще ги изпробват срещу руснаците

    Коментиран от #29

  • 11 Ганьо

    46 6 Отговор
    Султана се договори с Путин отдавна. Сега Путин действа за нов съюз. По интересното е, че ние пак сме от страната на булката...

    Коментиран от #21, #28

  • 12 Бузов

    12 41 Отговор
    На шахматиста от Кремъл пак не му излезе сметката.Продаде на Ердоган С400 да го скара с НАТО а сега турчина му го заби с байрактарите.Толкова за дружбата им.Същото като Хитлер и Сталин,ако някой си спомня историята преди започването на 2свт война.За Ердоган разбирам,но от руска страна да правиш една и съща грешка два пъти показва само че тази нация е обречена на вечни мъки от политиците си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макробиолог

    47 2 Отговор
    Не знам за каква изолация на Турция говори експертката,но с съжаление ще кажем че Ердоган отлично се възползва от местоположение на страната на картата за разлика от БГ.Привилигировани отношения с ЕС,прагматични с Русия а за тия с САЩ и НАТО въпреки дирижираният медиен шум,се зна е че са неотменими.Втората армия в НАТО няма как да бъде отписана,нали?

    Коментиран от #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тос 1 Буратино

    23 4 Отговор
    оиди в окрайна и пипна коронавирус ,има над какво да се замисли Ердо
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Родопа планина

    31 19 Отговор

    До коментар #7 от "Гешев":

    ЗА ПУТИН СЬМ СЬГЛАСЕН.ТОЙ КРЕПИ СВЕТА ЗА ДА ИМА МИР.ВИЖ ДРУГИЯ ГРУЗИНСКИ ПОМАК ДОКЬДЕ ДОКАРА ТУРКИЯТА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА.ОКОЛО 30 ММЛИОНА ТУРУЮЦИ ГЛАДУВАТ ИЛИ НЕМОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЕЛЕМЕНТАРНИ НУЖДИ.ТОВА СА ФАКТИТЕ.

    Коментиран от #31

  • 19 РУСКА МЕЧКА

    36 14 Отговор

    До коментар #15 от "Анка Картечарката":

    Но този пьт няма да има прошка.Русия никой неможе да я унежи.Кога вьв своята история Русия не е излизала победител.

    Коментиран от #23, #41

  • 20 Taka si e

    8 0 Отговор
    Сигурно има анализ от тяхноъо разузнаване какво е планирано за Европа през скедващите години.

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Евроатлантик

    30 7 Отговор
    Неосултана е опасен, заради амбициите да възражда османската империя, в която сме били и ние. Турците от години имат целенасочена политика към нас, всичките тези джамии дето никнат като гъби, тези новини на майчин език, партиите им тук, турчеенето и смяната на български имена с турски е срещу нас. Край Резово отклониха и реката, за да откраднат наша територия. И успяха, без нашите да гъкнат.
    ЕСССР е слаб и ЕрДоган го изнудва с мигрантския натиск и си цоца пари. Военно Турция е втората по сила в НАТО след САЩ, те са с най-голямата пехота. А дроновете им явно са добри, защото спряха Хафтар в Либия, а ги ползват с успех и другате. Срещу руската армия няма да са полезни, ама срещу ихтамнетовци явно са ефективни засега.
    Пък въоръжаването на Украйна пак няма да доведе до война с Русия както бленуват натовците. Най-много бандерите да въоръжат частните си армии по-добре и да се сбият помежду си. Вероятният за мен сценарий е някоя гадна провокация в Донецк или Луганск и бандерите да почнат да гърмят по цивилните там, както направиха навремето в Грузия. А после един яде вратовръзка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хихи

    20 7 Отговор
    "Защото през последните години Ердоган със сигурност научи само един урок - да не ядосва Путин…"4

    хи хи хи хи
    дреги кандидати има ли?
  • 25 Чжоу Ен Лай

    24 31 Отговор
    Пълни глупости ! Щял да ядоса Путин ? Когато Ердоган окупира Северна Сирия и изби някой друг червеноармеец, ядоса ли го ? Какво стана след като турския аскер понатупа в Либия Вагнеровците, ядоса ли го ? Или пък когато турските инструктори и "Байрактари" попиляха Армения за нула време, Путин пак си замълча. Явно Ердоган е по-голям хулиган от Путин и затова последният му има страх. Защото Ердоган има 750 хилядна армия с модерни натовски оръжия и Путин не ще да си играе анадолски мазни борби, особено след закупените "Байрактари" и тяхното производство в Украйна !

    Коментиран от #27

  • 26 Никакво Съвместно производство няма

    26 1 Отговор
    Да има на Дронове в Украйна! Украйна ще си прави, ремонтна база, за дроновете си, Ако има какво да ремонтират от тях!! Турската Фирма изришно съобщи, че никъде няма да се изнася производството на дронове, извън Турция!!! Анонимния автор на статията Лъже най нагло!!
  • 27 МИ НЕ

    23 8 Отговор

    До коментар #25 от "Чжоу Ен Лай":

    Ама турските фермери излязоха да го замерят със скапани домати, краставици, лук, марули, портокали, мандарини, лимони, нарове, пъпеши, дини, ябълки и круши. След което султана отиде да пълзи по червения килим в Кремъл и да обезщетява семействата на загиналите руски войници.
  • 28 Дуплика

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьо":

    Султана?????Вие в приказките на Шехерезада ли живеете ,питам?
  • 29 гост

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи":

    Русите вече не се притесняват от знаменосеца , защото са направили техен орион , снабден с реб и ...гледай веселба / има инфо в тубата / . .
  • 30 😂......

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХАХАХААХ":

    Много филми гледаш.😂
  • 31 Чукча писател ...

    8 11 Отговор

    До коментар #18 от "Родопа планина":

    То ватниците се хранят само с черен хайвер ... с 500 лв. заплата за всичко им стига.
  • 32 Очевидно

    10 6 Отговор
    Президентът Ердоган е амбициозен, умен, и се учи от грешките си. Няма да пропадне. Надали му се иска пак да подписва под погледа на императрица Екатерина Велика.
  • 33 Бузов

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Taka si e":

    1989 г.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Taka e

    11 9 Отговор

    До коментар #14 от "Макробиолог":

    След като по време на ПСВ Царство България се изходи на късмета си, влезе в съюз с безнадеждно закъсалата Османска империя и на практика я спаси от разгром от Русия, Великобритания и Франция. На ахмаците като нас - само ибриците им прилягат. А иначе днес нямаше да има Истанбул, а Цариград, Босфора щеше да е международен пролив, а гр. Енос на Егейско море щеше да е български град.
  • 36 Ннн

    3 8 Отговор
    Замисля ли се някой за калво е целия зор около Украйна? На картата се вижда че разстоянието от украинската граница до москва е същото като от латвийската, така че аргумента с приближаването на нато е нищожен. Проблемът е че основния научен, а не само потенциал на ссср беше в съсредоточен в Киев, не в москва нито в томск! А малко или много украинците някак съумяха да съхранят и спасят останки от величието на нерушимия съюз, примери много всички руски ракети ползваха украински насочващи системи, турските дронове ползват украински двигатели, даже турците водят интензивни преговори и за украинския танков двигател, дори от новите технологии 3д принтиране с титаниева нишка се прави в света на две места Киев и Мериленд (там са щатските военни лаборатории)!
    Откакто да спрени доставките на украински части за русия руската транспортна авиация деградира с огромни темпове, а руските хеликоптери масово се превръщат в ударни тоест удрят земята в такъв загина проруския индийски министър на отбраната! Руснаците още не са осмислили българската мъдрост "Насила хубост не става" Инвестираха десетки и стотици милиарди за 30 год. в украинската политическа върхушка, а американците ги прецакаха с 5 милиарда за майдана и сега повечето проруски украински политици са хрантутени в москва! За толкова пари някой руски евреин щеше да купи за русия и Крим и луганск и донецк и да им излезе много по-евтино на руснаците от идеята да държат цяла украйна, ама рази руска грандомания няма наси
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПКП ПЛЮС ТИКВА

    8 0 Отговор
    ЕРДОГАН ПРЕДПОЧИТА ДА СИ БЕРЕ МАНДАРИНИТЕ , А НЕ ДА ОПЕРЕ ПЕШКИРА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ХИТРЕЦИ !
  • 39 Щото

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ти що не завършиш":

    Е руснак от шпионската групичка на руското суполство
  • 40 Ти къде

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "РУСИЯ ,,СИМУЛИРА" ДОКАТО НЯКОЙ Я НАПАДНЕ":

    Си видял мечка отървала се от мухи ъ
  • 41 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "РУСКА МЕЧКА":

    По-скоро кога Русия е излизала победител ? Вечно някой трябва да ги спасява руснаците.За последните 300 години Русуя има 100 воини от които е загубила половината.Или ти си чувал само за ВСВ ?