Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 10:00 2 123 77

Русия и (не)устоимият чар на автокрацията

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл

Много българи вече не се поддават на автократизма, време е политиците да ги последват

Русия и (не)устоимият чар на автокрацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозинството от българите се научиха да не се поддават на чара на руската автокрация. Време е отговорните политици да ги последват.

В българската политика Русия се е сдобила с почти митологичен статус. Отношението към нея не е базирано на прагматиката на рационалните ползи, а на ценностите и чувствата. Ако се опитаме с ръка на сърцето да опишем какво е толкова емоционално притегателното в огромния ни презморски съсед, то резултатът за голяма част от българите би бил следният: (не)устоимият чар на автократизма.

Русия привлича мнозина със своя автократизъм

В модерната българска история Русия (в различните ѝ политически превъплъщения) е имала влияние върху България основно по оста парламентарна демокрация-автократично управление. Всъщност, досега само веднъж Русия е помогнала на България да се придвижи към парламентарната демокрация - при приемането на Търновската конституция през 1879 г., когато сравнително либералната администрация на Александър II разглежда новата ни държава като лаборатория за евентуални конституционни реформи в империята. След това Русия застава неизменно на страната на автократизма: и при суспендирането на Търновската конституция под натиск от Александър III, и при неуспешния преврат през 1885 г., и при налагането на тоталитарен режим след 1944 г., и при неговото надграждане в "развит социализъм".

Общо взето и до наши дни от политическа гледна точка Русия е притегателна за мнозина със своя автократизъм. Путиновото управление съзнателно се стреми да се превърне в един осъвременен дигитален автократизъм Във вътрешен план белегът на автократизмът е извънредната концентрация на власт в една личност. От края на 1999 г. Русия се управлява всъщност от Владимир Путин. Дори да изключим четирите години (2008-2012), в които станахме свидетели на "рокада" с Медведев и Путин стана министър-председател, властта в Русия си остана трайно в ръцете на един и същи човек и неговата върхушка. След спорни конституционни реформи от 2020 г. това състояние на нещата може да бъде продължено с още два нови мандата от по шест години за Путин.

Със затягането на репресията срещу опозиционните сили, в Русия останаха само управляващите партии и придворната опозиция от комунисти и националисти, които никой не възприема като алтернатива. В Думата, руския парламент, от 450 депутатски места 325 са за партията на Путин - "Единна Русия", а още 28 са на друга про-президентска партия - "Справедлива Русия". Основният опозиционер Навални пък е в затвора след неуспешен опит да бъде отровен.

Егото на автократа и имперското въображение на народа

Гражданското общество и медиите в страната са подложени на административен и дигитален натиск и контрол, като технологичната новост в авторитарните мерки е изместването на традиционната система на доносите от времето на соца със следене през мобилни комуникации и социални мрежи. Системата на “чуждестранните агенти” - чрез която се нарочват определени организации за действащи в полза на чужди държави - пък доведе до затварянето на почти всички независими от властта правозащитни организации, дори толкова авторитетни като "Мемориал", създаден от академик Сахаров.

В международно отношение автократизмът на Владимир Путин е свързан с възстановяването на имперската политика от царските и съветските времена. Днес сме в разгара на битката за Украйна и президентът на Русия изглежда е готов да стигне дори до мащабен военен конфликт заради нея. Но и сегашното състояние на нещата изглежда удоволетворява егото на автократа, тъй като при Путин отидоха за преговори лидерите на почти всички големи европейски държави. Странната дълга маса, на двата края на която стоят Путин, Макрон, Шолц и т.н., е всъщност символ на имперското руско въображение, в което всички въпроси се решават двустранно от "великите сили". Място на тази маса за "невелики сили" като България няма.

Защо тогава този имперски автократизъм привлича част от българите? Какво е хубавото, което виждат в него? Ето няколко обяснения:

1. Скрити авторитарни нагласи: Във всяко общество има хора с авторитарни нагласи. У нас все пак вече има мнозинство, което открито подкрепя демокрацията. И това мнозинство като че ли се увеличава през последните години - 56% според изследване на "Отворено общество" и "Алфа Рисърч" от 2021 г.. Но има и значителни малцинства, които нямат доверие в демокрацията - 28%.

Много политици се опитват да говорят на тези малцинства и да раздухват техните страхове. Това обяснява донякъде и по-скоро комичния инцидент с Ангел Джамбазки в Европейския парламент. Вдигнатата му ръка едва ли е била открит нациски поздрав, но проблемът на политици като Джамбазки е, че те системно се заиграват с подобни авторитарни нагласи, използват авторитарна риторика и сеят недоверие спрямо системата на конституционната (либерална) демокрация. Не е чудно, че на фона на цялостното му поведение, колегите му са разчели жеста му като нацистски. В момента "Възраждане" е партията, която най-силно се заиграва с тези настроения и не е чудно, че точно тя е и най-русофилската формация, като русофилството ѝ се изразява точно в подкрепа на Путиновия автократизъм. Части от БСП също традиционно инструментализират тези настроения, като им добавят и щипка соцносталгия за вкус;

2. Фрустрации от сложността на демократичния ред: Дори и убедени демократи могат да смятат, че парламентарната надпревара е понякога твърде сложна и отстранена от реалните проблеми на страната. Партиите обикновено се възприемат от избирателите като необходимо зло, на което обаче не може много да му се вярва. Доверието в партиите като цяло е на нива около 12-15% в ЕС и България не прави изключение от тенденцията.

Особено при фрагментиран парламент като българския, решения се вземат бавно и трудно и има нужда от сложни коалиции. Мнозина се надяват да избегнат всички тези затруднения като гласуват за "личност", някой супергерой, който по магически начин ще реши проблемите на страната. Образът на Владимир Путин прозира зад такива надежди и българите са давали доверие на собствени супергерои: от Симеон Сакскобургготски до, разбира се, Бойко Борисов. И впоследствие са се разочаровали от тях. В настоящата ситуация президентът Радев се заиграва с подобни настрояния. На базата на високия си рейтинг той започва да се вживява в ролята на президент, който ежедневно дава задачи на изпълнителната власт: вчера да смъкнат цените в енергетиката, днес да субсидират цените на хляба и т.н. Тези персоналистки въжделения, че с една генералска дума може България да се управлява, в настоящата ситуация са по-скоро контрапродуктивни. Заигравките с автократичния чар на единовластието наистина могат да вдигнат нечий рейтинг, могат да дестабилизират и парламентарната коалиция, но от тях няма как да излезе нещо добро нито за президента, нито за кабинета, нито за страната;

3. Носталгия по империите: Много хора, съзнателно или не, имат носталгия по империите. Някои от тях се насълзяват при мисълта за българска империя, а оттам политиканстването в македонска посока е на по-малко от крачка разстояние. Други по-големи реалисти одобряват имперските проекти на големите държави ("великите сили") и правят сметка от кой проект ще извлечем най-големи ползи. От точно това настроение идва и традиционната ни външнополитическа "мъдрост”: и с едните да сме добре, и с другите. В резултат от тази мъдрост обикновено изяждаме и солта, и боя, и от едните, и от другите. Като израз на тази мъдрост настоящото правителство (под натиска на президента) прие и формулировката, че НАТО ще ни подсили с български батальон под българско ръководство с участие на сили от други държави, които допълват нашите "дефицити". Военният смисъл от този каламбур трябва да обяснят военните експерти, но поне досега такъв не се е появил.

Много българи вече не се поддават на автократизма, време е политиците да ги последват

Политическият смисъл на този каламбур е да не разгневим Русия, за да можем отново да спечелим нещо от имперските ѝ проекти. По отношение на тези "печалби", президентът Радев дори открито застана зад строежа на АЕЦ "Белене" и то в ситуация, в която руската страна не се представя като особено надежден стратегически партньор. Наистина, сега ли точно - насред украинската криза - трябва да задълбочаваме енергийната си зависимост от Русия с нов проект за десетина милиарда евро? Да, тъжно е, че около три милиарда, вече безотговорно инвестирани в Белене, ще бъдат загубени, но пък България най-накрая може да се окаже енергийно суверенна.

Чарът на автокрацията в България е устоим. Мнозинството от хората вече се научиха да не му се поддават. Въпросът е отговорните политици да не се заиграват с автократични настроения. А когато прекалят с тях, не бива да се сърдят, че хората ги разпознават като някой авторитарен демагог - я като Хитлер, я като Сталин или по-модернизиран и дигитализиран техен следовник.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 65 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    22 75 Отговор
    чара им е за дебили и неудачници в живота

    Коментиран от #5, #50

  • 2 БОРУНА ЛОМ

    77 11 Отговор
    НЕ ЛИ ВРЕМЕ БУДОНА СЪС ЗЕЛЕТО ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН, ЧЕ МНООООГОО МИРИШЕ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОРУНА ЛОМ

    59 9 Отговор
    НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ БИДОНА СЪС ЗЕЛЕТО ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН, ЧЕ МНООООГОО МИРИШЕ?
  • 5 пламен

    24 42 Отговор

    До коментар #1 от "кирил":

    такива са 90% от читателите на сайта

    Коментиран от #24

  • 6 Жижо

    86 11 Отговор
    Айде стига ротшилдови простотии. Ротшилдите да отиват и да се бият на фронта в Украйна.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ротшилд Веле

    16 54 Отговор
    Мнозинството от българите се научиха да не се поддават на чара на руската автокрация. Време е отговорните политици да ги последват.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не ни натрапвайте

    71 9 Отговор
    това което вие искате и от които имате изгода.
    Не ни учете на вашата демокрация.
    Приберете се спокойно и се топлете на руския газ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лъжем и мажем

    65 7 Отговор
    Големи наивници сте ако си мислете че някой ще завърши първото изречение след като види кой е източникът.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Манипулация

    62 5 Отговор
    Тази статия ще бие рекорда за най много изтрити коментари, мерило за нивото на журналистиката и свободата на словото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност

    61 8 Отговор
    Този антируки паcквил е толкова жалък , че дори автора не го е подпиcал . Дълги лъжи , за които в някой от инcтитутите на cороc- ЦиРейУ cа платили на автора .

    Коментиран от #52

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хмммм

    34 0 Отговор
    Автокрацията е в колонията Бан-тустан.
  • 24 Гаглей

    8 21 Отговор

    До коментар #5 от "пламен":

    Да точно. Н представям си некви дивани патриоти н параша, незнайно защо??? Със средна заплата 800 лв. И 2 бързи кредита
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ю.кортес

    9 40 Отговор
    22 години несменяем.... и доживотно .....мога само да се смея на този робски народ
  • 27 111111

    64 4 Отговор
    Германците - един много трудолюбив и не особено съобразителен народ. Прецакани два пъти, разгромени от изток и от запад, завладени от чуждо етническо малцинство. Разминали се с шанса да бъдат лидери на света. Без собствена валута, без собствена армия, без собствена банка, без собствени СМИ, без ракетостроене, без собствено кино и с култура - блед спомен от славно минало. С назначавани отвън зависими послушни кукли. 70 г. промиване на мозъците. Все още плащат трилиони за вина, която дори не е тяхна, а на 4 поколения преди тях. С чужди бази на тяхна територия. Назначени за гаулайтери на една територия, която да държат в подчинение (Европа). И като такива са безмилостни. Към по-малките, към по-слабите, към по-бедните. Нито една добра дума, никаква милост към "хленчещата периферия". И Дойчевеле е изразител на това презрение, в отчаян опит да напомпи някакво самочувствие в унижената германска нация. Само дето никой не ги слуша вече.

    Коментиран от #35, #62

  • 28 шекелите пак послъгват яко

    55 4 Отговор
    Хахаха

    В момента най- автократичните режими и диктатури са на бадун, микрон,трюдо в съш, ез, кунада, авструлия- полицията бие като тупани, влачи, арестува стреля, убива протестиращи срещу режимите- капитолия, париж, брюксел, рим, каталуня, кадис, амстердам, канбера, отава ...!!!
  • 29 Иванушка

    50 2 Отговор
    Големо "модераторстви" падна за да се оставят "правилните" коментари. Комай манипулативната пропагандна статията е за премахване, не гневните коментари на честните, обективни българи.
  • 30 приликата

    14 32 Отговор
    между русия и България е,че са единствените страни от соцлагера,които си направиха демокрация с мутри!
  • 31 rusnak

    38 3 Отговор
    Продажниците веднага говорат за заплати, а може би грантове? Вие и майка си ще предадете бебоклуци.
  • 32 Jacques Yves Moineau

    9 39 Отговор
    Да бе! Всички обичат Русия, а пък пращат децата си да учат в Америка...
  • 33 ужас

    54 6 Отговор
    Щом ДВ критикува Русия и Путин, това значи че там нещата се развиват добре. Лошо ще е , ако ДВ започне да хвали Путин.

    Коментиран от #74

  • 34 мислещ

    48 4 Отговор
    Руският автократизъм отдавна не е интересен за никого, няма да ставаме руска република. Кажете за западните "демократични" диктатори.
  • 35 1234

    33 1 Отговор

    До коментар #27 от "111111":

    Без собствена конституция, а с наложена им. Като Япония. Без никаква тежест в световните дела. Там са равностойни с Лихтенщайн.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БПФ

    38 4 Отговор
    Трето - войната в украйна я подкокоросват САЩ и британия. Същите които през два дни лъжат света, как Русия "утре напада", но обсипват фашисткия украински режим с огромни количества оръжия, за да избива населението на Донбас. Същите се опитват да ЗАПОВЯДВАТ на Русия къде НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ да разполага собствената си армия.
    Четвърто - всеки който е изгледал клипът с Джамбазки, видя, че той просто помаха на някого в залата. Защо Джамбазки така ви бърка в здравето, да ви обясня ли?
    Пето - за Белене. Именно Русия ВИНАГИ се е показвала като надежден партньор. НИЕ се показахме като ненадежден. Колко пъти стартираме и спираме проекта? Последно го спряхме тогава, когато трима американски сенатори се довлякоха тук, дадоха директна заповед на престъпникът бойко методиев борисов - и той спря проекта при ПОДПИСАН договор. Доказателство е и това, че Росатом ни осъди да платим над милиард неустойка !!! Как така - нали уж ТЕ са ненадежден партньор? Отделно, че ако бяхме държава, скотът бойкоборисов досега щеше да е осъден за държавна измяна.

    Коментиран от #39

  • 38 Браво

    7 24 Отговор
    Много точно казано .
    Но със сигурност ще има много другари , които мнооооого харесват Путин , но странно защо не искат да живеят там , а все на Запад ги влече ……..
  • 39 А какво прави

    4 23 Отговор

    До коментар #37 от "БПФ":

    Путин с 150 000 промити мозъци на границата - берат гъби ?????

    Коментиран от #47

  • 40 Точен

    27 2 Отговор
    Смилов, кандидат-професоре, Аве гранта! Аве ФАЩ! Аве Херо Мустафа и американските сенатори, дето спряха АВТОкратично АЕЦ Белене и Южен поток. И печелят от Мариците. Ит.н.
  • 41 Дойчета

    24 1 Отговор
    Знаем ги тука алфа рисърч от контактите им с нашите управници.Който плаща,той поръчва и музиката.Така,че не ни казвайте колко процента от българите какви са.А колкото до вашата демокрация,която се управлява от соросните НПО-та,като отворено общество на които са подвластни и вашите парламентаристи,не ми я хвалете тая демокрация.Благодарение на тази ви демокрация,децата ви са безполови до 18г.възраст,а в къщи имат родител 1 и родител 2.Абе...дойче зеле,ако ти кажат колко е часа,гледай слънцето къде е.Нас българите ще ни изкарват дебили.А вие в дойче зеле,какви сте? А?
  • 42 ежко

    27 2 Отговор
    Напротив!Руснаците опитаха "демокрацията" при Елцин и не им хареса!Започна едно ограбване също като в България с невъобразими мащаби!ДВ дори не се опитва да разбере какво наистина се случва, като коне с капаци гледащи са, неспособни да анализират нещата гледайки и от чуждият поглед!

    Коментиран от #58

  • 43 ха ха ха

    20 3 Отговор
    Мокри полюции на дойчо зеле... мечтаят си хората, кво да ги прайш?

    Като не могат да постигнат нищо, що да не си помечтаят? 🤣🤣🤣
  • 44 Онзи

    18 1 Отговор
    Какъв автократизтъм .Написаното ми звучи като някаква новонаучена дума от автора, и я напляскал многократно с цел привличане на вниманието към пропагандата му. Харесвам руската поезия и литература, музиката им, киното им, изобщо като като манталитет, руския народ ни е близък .Това не означава че се прекланям и одобрявам политиката на Путин, но го разбирам. Няма как да допусне натовски бази на границата си. Целият конфликт е затова. Всичко друго е някаква мащабна пропаганда на "добрите и лошите." Но нека, както сега е модерно да се казва,всеки сам да си преценя.
  • 45 Тошко

    2 20 Отговор
    Путин сам си сапунисва въжето.
  • 46 Иванчо

    16 3 Отговор
    Ако искате да запазите нервите си и здравия си разум никога не четете глупостите на DW!
  • 47 Абе ти

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "А какво прави":

    ходиш ли си до оградата на собствения си имот.Да не стъпваш там щото застрашаваш комшията.
  • 48 6A13TT

    13 3 Отговор
    Поредната малoумна компилация от силно изтъркани клишета, отдавна втръснали на всички.
  • 49 Елементарно

    7 1 Отговор
    Страхът от отговорността да си мъж те прави обратен. Да помогнем на тези 28% да преодолеят СТРАХА!
  • 50 Мечо

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "кирил":

    Характерно за комплексираните неудачници е да приписват собствените си провали на другите хора.
  • 51 Троянски Кон

    4 2 Отговор
    Когато вие тежко на душите обърнете се на запад и кажете проклета да си Америка .
  • 52 momo

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Даниел Смилов, а от къде му плащат - сам се сети.
  • 53 Олга

    9 3 Отговор
    ЕС е категорично автократична международна структура, тъй като той е управляван от чиновниците (автократи), които никой (никой!), не е избирал, но те налагат волята си и определят живота на европейските граждане без да питат мнението на конкретните държави, а приемат важни решения. Назначават КВОТИ в стопанската им дейност, оставяйки в неравностойно положение по-бедните и зависими държави, с които ги убиват икономически. Пример - България.
    За демократично управление (вечния фетиш на Запада - демокрация) и дума да не става. Само видимост и празни думи. Дори демократическия централизъм по време на соца предполагал изборност и отчитане.
    И къде отидоха те със своя ,уж, демокрация, но не за всички, а за тесния кръг свои хора и корпорации и банки.

    Коментиран от #55, #63, #75

  • 54 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    То ако беше толкова лесно както го пише в статията нямаше последния Император да се откаже от престола а след него Горбачов и Елцин абдикираха доброволно. Сталин и Путин други способни няма. На искащите да оплюскат ресурсите на Русия не им харесва и с напъни раждат такива пасквили.
  • 55 Олге, можеш ли кажеш това на путин

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Олга":

    А си дошла тук да ядеш ЕВРОПЕЙСКИ ХЛЯБ

    Коментиран от #61

  • 56 от ан

    6 2 Отговор
    автора на този пасквил е политически неграмотен и бездарен като журналист
  • 57 Ленин

    3 4 Отговор
    Олге дядо ти затри Николай II, сина ти ще затрие путин I.
  • 58 БПФ

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "ежко":

    Ежков - стига човек да погледни кривата на продължителността на живота в Русия, за да разбере кога САЩ бяха "приятели" на руснаците и кога Вова Путин им каза да си намерят други приятели !!!
  • 59 евтин материал

    9 2 Отговор
    Пак дръбканици на човек който си няма хабер нито от социални науки нито от история и си го кара като мислител в селски хоремаг.
    На видим какви чутовни тайни е решил да разкрие пред невежите ни очи:

    Примерите му за руска намеса са само 3 и то еидния път резултатът от нея бил приемането на най-либералната Конституция за времето си.
    В същото време загубата на 2св въобще не влиза в анализа", с което още малко авторът ще заяви, че фашистките партии биха си продължили кротко упралвението (ако не бил пустия преврат), докато в цял свят ги съдят и забраняват.
    Споменат е и опита за преврат 1885. Обаче не са споменати съвсем успешните преврати от 1885-а до 1944-а. Също така не е коментиран режимът на Стамболов - който въпреки всичките си плюспве е автократичен с тоталитарни елементи. А руската намеса е в полза на демократичнонастроената опозиция.
    И какво излиза? Основната теза на втора е бошлаф по дунмите на самият автор.

    Да не говорим, че с един замах авторът затрива заслугите на хиляди български дейци за създаването на Търновската конституция и я приписва изцяло на Александър Втори....
    Че то един що-годе интелигентен студент да накарам да напише фобска курсова работа, за едната оценка ще се справи много по-добре.

    С подобни авторчета няма как обшеството ни да стане по-малко риусофилско.
    Разликата не иде от автроритарната примамливост (каквото и да значи това), а от качеството. За момента русофилските коментатори у нас просто са на по-високо (инте

    Коментиран от #65

  • 60 нови хибриди

    6 4 Отговор
    Тлъст минус за пропагандите на дойче ссере.
  • 61 хасан

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Олге, можеш ли кажеш това на путин":

    европейският хляб се прави отпроизведена в Русия пшеница ,умнико
  • 62 Ерец

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "111111":

    Коментар изпълнен със сантименталност . Но има един израз от 390 г. пр. Хр . - “ Тогава Бренн в отмъщение сложи меча си на властта и възкликна : “ ГОРКО НА ПОБЕДЕНИТЕ ! “ ( VAE VICTIS ! BRENNUS , 390 BC )
  • 63 БПФ

    6 2 Отговор

    До коментар #53 от "Олга":

    Именно. такива безнадеждно некомпетентни и неспособни за нищо, но жадни за пари и власт чиновници като урсулата, тимерманс, мишел, борел - съсипват Европа. Никога, от никого и за нищо неизбирани, те се разпореждат както си искат със съдбите на 450 милиона европейци.
    Впрочем не съм съвсем точен - веднъж - през вече далечната 1992-ра, палячoто мишел е спечелил изборна длъжност - за СЕЛСКИ КМЕТ !!! Тимерманс и урсулата и толкова не могат.
  • 64 Смешници

    8 1 Отговор
    За първи път не чета статията защото ми е ясно какво пише вече този пропаганден вестник,но само от заглавието бих коментирал тезата на пропагандата.Щом смятате че е така и масово българите не вярват на Русия защо не направите един референдум в България с два въпроси:1.Във или вън България от НАТО и 2.Кого предпочита българския народ,Русия или САЩ и сами ще се убедят и пропагандния вестник и политиците и в Европа и САЩ.Просто и елементарно наши?,а и това е демокрацията ,питаш и получаваш отговор без да правиш пропаганди основани на лъжи и предположения.Но стиска ли ви ?
  • 65 кой и защо дига инфлацията в САЩ???

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "евтин материал":

    ИНФЛАЦИЯТА В САЩ РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО в момента около 40 % И ЗАТОВА НА БАЙ ДЪН МУ ТРЯБВА ВОЙНА, ГОЛЯМА ХУБАВА ВОЙНА С КОЯТО ДА НАПЛАШИ ЕС И НАТО И ДА ПОТЕКАТ ЗАЯВКИ ЗА ОРЪЖИЯ КЪМ САЩ. ТАКА,ЧЕ ДА СЕ НАМАЛИ ИНФЛАЦИОНИЯ НАТИСК. С ТЪПАКА БОЙКО БОРИСОВ САЩ СПЕЧЕЛИХА ЯКО, МИЛЯРДИ ЗА ЧЕРТЕЖИ БЕЗ ДА НИ ПЛАШАТ С ЛОШАТА РУСИЯ. СЕГА ПЛАШАТ ЯКО С МЕЧОКА КОЙТО БИЛ ЛОШ И КРЪВОЖАДЕН. БРУТНИЯ ВЪТРЕШИН ПРОДУКТ НА САЩ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС. ДА ПРОДАДЕМ МНОГО ЕФ35 НА ЕС И НАТО, НИЩО ЧЕ ПАДАТ САМИ. Една от причините е яко забуксуване на икономиката на САЩ. Идва ли нова голяма депресия както през 30-те години 1928-1938 г.????? Тръмп ще излезе много прав.

    Коментиран от #66, #76

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Има си чар Сибир ,да го ее.и Урал , Камчатка.. Чукотка..Волга ,Лена ,Об,Енисей СЛО,.Има молби на 400000 поданика на Обеднялото кралство да получат 5 дкра земя и руски паспорт .Има изисквания.На първо място да не си дървен философ ,русофоб,и на второ да имаш пари..Да гледаш ,зеле ,моркови,ряпа цвекло ,марули, женшен и да продаваш на пазара..Домати и чушки стават ,в южните краища .
  • 68 Идиом

    5 1 Отговор
    А се поддават на чара на щатската и английската автокрация. Тя там е държавна. И не на един човек а доктрината им е такава.
    Хубав памфлет без философия и съдържание.
  • 69 Идиом

    6 2 Отговор
    Да, те там в Германия всичко знаят помхитлеристки. Още ги боли че българската армия не се би срещу СССР,
  • 70 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Първо не се вижда замисъла и стратегията на България,да бъзика и да си влошава отношения с РФ??.От тук трябва да се търси отговор .За Сащ ,е ясна стратегията ,Тя иска да ни пази ,и ,,охранява,,от лошите руснаци ..В Азия ,от китайците .Да си копае златото,да продава ,оръжия непрозведени ,да ти дава съвети и напътствия,да ти казва с кой да си играеш ,и с кой НЕ. Извратена история.
  • 71 БГ племето

    6 0 Отговор
    винаги е мечтало за силна ръка. Не може да се самоуправлява.
  • 72 Помните ли го

    3 1 Отговор
    Симо Хаюха голмайстор на Олимпийските игри.
  • 73 Кубилкина

    3 1 Отговор
    Ами защото нашите мъже обичат "мъжът" и се целуват в устата, затова ние девочките сме из чуждите земи
  • 74 Jacques Yves Moineau

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "ужас":

    Направо са цъфнали рашките.
  • 75 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "Олга":

    Ае марш тогава у "най-демократичната" Нигерия със сняг, "где так вольно дышит человек"... Какво търсиш в ЕС? Докато са в расия - реват да избягат на Запад; като избягат на Запад - реват за русия... (Алкохолът не прощава...)
  • 76 Б. В.

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "кой и защо дига инфлацията в САЩ???":

    Благодаря за информацията която си изнесъл! Ей сега събирам багажа и тръгвам от Щатите към Русия…
    Не за друго, заради инфлацията
  • 77 ДВ лъжата

    3 1 Отговор
    Те не са се научили а са просто родени лакеи и предатели.Поп Кръстьовщината си има генетично продължение.А ДВ е най отвратителната американска медия,от която 99.9% всичко е лъжа и пропаганда!