Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 13:00 20 643 145

Путин обвинява Запада в измама

  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • михаил горбачов-
  • джордж буш-
  • джеймс бейкър-
  • хелмут кол-
  • споразумения

Каквото и развитие да придобият отношенията на НАТО с Русия, нищо няма да бъде като преди

Путин обвинява Запада в измама - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както всяка заповед е предпоследна, много е възможно в следващите часове тези обвинения да останат встрани на актуалността. Каквото и развитие да придобият отношенията на НАТО с Русия, нищо няма да бъде като преди.

Всичко започва с падането на Берлинската стена през 1989 година. Първата грижа на Хелмут Кол е обединението на Германия без кръвопролития. Между Берлин, Лайпциг, Дрезден и другаде по територията на ГДР обаче има 500 хилядна руска армия. В преки преговори с Михаил Горбачов, немският канцлер успява да се споразумее за изтегляне на окупационните войски. Горбачов изисква 18 милиарда марки, но се съгласява с 12 милиарда и построяването на 46 000 жилища в Русия.

Една част от преговорите е посветена на приемането на бившата ГДР в НАТО. В замяна на руското съгласие, немският министър на външните работи Ханс Дитрих Геншер заявява: „След обединението на Германия разширяване на НАТО на Изток – няма да има!“.

Джорд Буш Старши следи отблизо случващото се в Европа и праща държавният секретар Джеймс Бейкър в Москва. Целта на посещението е да се отстрани безпокойството на руските ръководители от предполагаемо разширение на Алианса. Джеймс Бейкър заявява пред Михаил Горбачов: „Ако одобрите обединението на Германия, територията върху която са разположени силите на НАТО, няма да се увеличи с един пус!“ (един пус = 2,53 см)

След тези споразумения, Михаил Горбачов напуска властта. Неговият наследник Борис Елцин пренебрегва външната политика и се посвещава изцяло на разпадащата се съветска икономика. Съединените щати и техните съюзници пренебрегват постигнатите споразумения с Москва. НАТО приема последователно всички нови страни кандидатки и „Червената линия“, фиксирана по времето на Горбачов между Алианса и Русия, се мести без предупреждение на Изток. След обединението на Германия тя е на 1 200 км от Санкт Петербург. Днес е на 100км. Ако Украйна бъде приета в НАТО, ракетните площадки на западните съюзници ще бъдат монтирани под носа на Русия.

„Геополитика без армия е като оркестър без инструменти“ – е казал Бисмарк. Байдън и Путин го знаят. Германия и Франция - също. И двете страни, макар и с половин уста заявиха, че са против приемането на Украйна в НАТО. Единствени Байдън и "търговският представител" на американската военна промишленост - Столтенберг, продължават да надуват балона на напрежението.

Обвиненията които отправя Путин към Запада са събрани в книгата на Мери Елиз Сарот. Американската журналистка признава, че официален писмен договор между Русия и НАТО, подобен на този от Ялта няма. Това е причината за кризата. Всички нови страни членки се оправдават със "защита на собствените си интереси". На същия континент обаче има друга страна, която също има "интереси", на които никой не е обърнал внимание в продължение на 30 години. Поради това журналистката публикува хронологията на събитията, с най-големи подробности. Споразумението с Горбачов е документирано с протоколи на разговорите, декларации на участниците и ръкописни бележки. Всички документи доказват, че обвиненията на Путин са обосновани.

Книгата се казва „Not One Inch: America, Russia, the and Making of Post-Cold War Stalemate Hardcoiver“.

Изданието е "прясно". Мастилото още не е изсъхнало, дето се вика. Така че българските управляващи не могат да бъдат упреквани, че нищо не знаят. Има един въпрос обаче, на който ще трябва да отговорят - В настоящата икономическа и международна криза, ще продължават ли да купуват американски самолети, бронетанкови машини и ракети, които никога няма да ползват?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 235 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германия

    138 12 Отговор
    Руснаците живеещи в Германия се преселват в България. Нещо става там.
  • 2 ГОРБАЧОВ

    135 39 Отговор
    Продадох Източна Германия за 15 милиарда дойче марок. Толкова бяхме изгладнели! После разбрах, че германците са били готови да платят 500 милиарда.
  • 3 лицемери

    281 27 Отговор
    измата е най меко казано...... ей така сащ открадна сделката с подвидниците, нас завлякоха с 8 самолета златни концесии и безплатни бази и.т.н. просто сащ трябва да се разпадне за да е мирен светът

    Коментиран от #104

  • 4 госта

    49 56 Отговор
    Сталин е виновен за цялата работа, не е спазил уговорките на салфетката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванушка

    208 35 Отговор
    СССР нямаше късмет с избора на пияндурника Елцин за президент на Русия. Пълен глупак, провалил 75г комунизъм и разтурил СССР.

    Коментиран от #8, #140

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българин

    46 169 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка":

    Много добре е направил, комунизъмъ е зло.

    Коментиран от #16, #18, #77

  • 9 НАТО

    182 23 Отговор
    струва огромни пари и паразитира на гърба на страните членки , плащащи над един билион годишно вноски , което се пилее без жал и носи ужаси !
  • 10 Интересно

    45 176 Отговор
    защо никой от народете на източна европа не искат пак под руски ботуш.
    Дилемата много скоро пак ще бъде ЖИЗНь или LIFE.

    Коментиран от #13, #27

  • 11 IVAN

    194 16 Отговор
    1989 Г. ГЕРМАНИЯ ОБЕЩАВА НЕРАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО НА ИЗТОК ЗА ОБИДИНЯВАНЕТО НА ГДР И ГФР, 06. 03.1991 Г. Е ПОДПИСАНО ОТ САЩ ,ГФР,ВЕЛИКОБРИТАНИА И РУСИЯ ЗА НЕРАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО НА ИЗТОК,А ДОКУМЕНТТА Е В БРИТАНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН АРХИВ,ВЕЧЕ Е ПОБЛИКУВАН. НО САЩ НЕ ЗАЧИТА НИТО ООН,НИТО ПРАВА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ,КОЙ ЩЕ ГИ СПРЕ?

    Коментиран от #145

  • 12 МАРА

    151 16 Отговор
    ДОКУМЕНТТА Е ПОДПИСАН 1991 Г. И ОТ ФРАНЦИЯ
  • 13 българин

    42 143 Отговор

    До коментар #10 от "Интересно":

    Това са фактите, защото ядоха попарата на комунистите, само няколко заблудени старчета по комунизма тука дрънкат глупости

    Коментиран от #48

  • 14 мародер

    146 15 Отговор
    Каквото и да е било мнението ми за писания по други въпроси от този автор, днешната статия отразява нещата такива каквито са! Адмирации!!!
  • 15 Леличката

    161 25 Отговор
    Основателно е Запада да бъде обвинен в измама.
  • 16 Иванушка

    105 23 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Нищо не си разбрал от Историята.
    Няма лоши системи, има некадърни хора които ги опорочават. Създателите на комунизма Маркс и Енгелс изрично пишат че Комунизъм могат да създат индустриално и морално развити общества. Комунизма не е за гладни бедняци. Сам виждаш че Запада със социалните си програми и закони върви към комунизъм, че и направо СЕСР ))
  • 17 !!!?

    35 186 Отговор
    Лъжеца Путин обвинява Запада в измама !!!?

    Коментиран от #22, #24, #90

  • 18 наум

    84 10 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    а беднотията и оскотяването сега е прекрасно нещо
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русофил

    39 136 Отговор
    Всички айтсайдери и неудачници задължително стават комунисти и русофили .

    Коментиран от #80

  • 21 българин

    161 19 Отговор
    Въпреки, че считам Путин за типичен диктатор и олигарх, в случая е безкрайно прав и наистина следва да се бори за спазването на споразуменията с НАТО от времето на Горбачов
  • 22 Иванушка

    118 18 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    "...обвинява Запада в измама !!!?..." - документите, фактите и Историята обвиняват Запада. Володята само Констатира и Коригира.
  • 23 другарят

    175 20 Отговор
    Защо никой не иска да каже простата истина, че американските окупатори трябва да се махнат от Европа за да има мир?!

    Коментиран от #78

  • 24 наблюдаващ

    29 17 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    евтин трол
  • 25 Скакауец

    112 15 Отговор
    Това беше известно отдавна, но старателно избягвано да се припомня от англосаксите...И всяко споменаване на тези устни споразумения през годините, беше последвано от порой от нападки към Русия, че видите ли такива обещания не са давани, че руснаците си ги измислят, че се опитват да лъжат и т.н. и т.н...А сега да вземат и да препрочетат протоколите от разговорите, че да им стане ясно кой е лъжецът и кой обвинява друг в онова, което той самият е извършил...Лицемери недни...!
  • 26 Никой не задължава Русия да влиза в НАТО

    26 109 Отговор
    По същият начин Русия няма никакво право да определя суверенна държава в кой блок да членува. Това е все едно да искаш съседът ти да няма деца понеже ти нямаш.

    Коментиран от #33, #83, #129

  • 27 A50

    70 5 Отговор

    До коментар #10 от "Интересно":

    Никой народ не иска да е под нечий ботуш северноамерикански, руски, китайски... Само такива като теб се издигат до задните части на всеки нов господар
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе той и Путин обеща

    24 73 Отговор
    Че няма да пипне Украйна ама знаем какво стана...

    Коментиран от #46

  • 30 3.14К

    52 9 Отговор
    Този път съм съгласен с Чеков на 100%.
  • 31 Obscure

    51 10 Отговор

    До коментар #28 от "Иванушка":

    Споко, като изчезнат американците и няма кой да пълни главите на чалмите с гръмотевици те за две поколения ще се цивилизоват. Виж във Германия как се интегрират, а въобще не са малко. Много бързо се свиква с цивилизацията и с нейните благинки!
  • 32 !!!?

    24 110 Отговор
    Байдън: Путин е убиец ! Точно, ясно и кратко !!!?
  • 33 Петьо Петров

    76 14 Отговор

    До коментар #26 от "Никой не задължава Русия да влиза в НАТО":

    Абсолютно глупав пример. Ами ако съседът ти е луд с картечница и е насочил към теб, безучастен ли ще бъдеш?

    Коментиран от #36

  • 34 Това е парадокса

    55 10 Отговор

    До коментар #28 от "Иванушка":

    На теб цивилизацията ти я носят чалмите, а краварите ти отнасят златото...
  • 35 !!!?

    14 35 Отговор
    Чеков лъже повече от Путин !!!?
  • 36 Ти като си в нато

    12 29 Отговор

    До коментар #33 от "Петьо Петров":

    Луд с картечница ли си?

    Коментиран от #40

  • 37 не може да бъде

    38 4 Отговор
    Според мен трябва да запомним тези думи на г-н Чеков -нищо няма да бъде както преди!Макар че според мен и много други неща казани от него трябва да се помнят -винаги в изказванията си казва нещо интересно и важно!а аз искам да подкрепя думите ме че нищо няма да е както преди с показаното на едни карти на русия от 2000 г и 2018г..тези карти са нещо като мететорологични и покачзват кои райони на Русия са климатилно добри за живот,кои условно добри,условно непригодни и непригодни -общо са 7-8 категории.Преди 2000 г- повече от 2/3 от територията на Русия е територия условно непригодна за живот ,като има райони в северната част .Якутия напр.която е напълно непригодна за живот!?А през 2018 г.заради климатичните изменения картата е доста променена!И в природата май нищо няма да бъде както преди!

    Коментиран от #41

  • 38 !!!?

    19 49 Отговор
    Абе Чеков, не беше ли Путин който искаше да стане член на НАТО бе !? Защо лъжеш като ром пред полицейски участък !!!?
  • 39 Дългият

    60 11 Отговор
    Действително на Бай Дън много взеха да му личат годинките с няколко издънки на пресконференцийте който даже купените демократични телевизий и издания не можаха да премълчат. Трябва да има съветници, които да го озаптяват да не се изпуска.
  • 40 Петьо Петров

    65 11 Отговор

    До коментар #36 от "Ти като си в нато":

    Лично аз не се смятам за привилигирован, че някой друг е решил да бъдем в НАТО. Не са ме питали, а ти си се гордей, че си натовец.

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Ами не е нужно да си чеков

    12 12 Отговор

    До коментар #37 от "не може да бъде":

    За да "прозреш", че нищо няма да е същото. Ако беше чело малко повечко щеше да знаеш кой и преди колко века го е казал. Панта Рей.....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 На който каквото

    26 4 Отговор
    му харесва това припомня. Да се върнем още по назад ....Лошото е , че ние все сме от полегналата страна, защото сме кекави.
  • 44 Петьо Петров

    24 6 Отговор

    До коментар #42 от "Въпросът беше":

    Усмихваш ме:) Отговорих ти. Не съм натовец за да се смятам за такъв.

    Коментиран от #47

  • 45 За вас знаем

    15 4 Отговор

    До коментар #40 от "Петьо Петров":

    Вие ще се чувствате привилегироваме ако някой реши да не сте в НАТО.
  • 46 Антитрол

    57 9 Отговор

    До коментар #29 от "Абе той и Путин обеща":

    Че Путин все още не е пипнал Украйна - Крим е автономна република и не е част от Украйна.

    За разлика от Путин краварите организираха кървав преврат в Украйна.

    Коментиран от #49, #54, #116

  • 47 Няма значение

    14 10 Отговор

    До коментар #44 от "Петьо Петров":

    Значи въпреки, че си в нато не се чувстваш луд с картечница. Имаш проблем обаче, тези отсреща които мислят като теб те мислят за такъв.

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Антитрол

    40 8 Отговор

    До коментар #49 от "Пушкин":

    Е така е - пред фактите и боговете мълчали - но соросоидите като не могат нищо да кажат почват нападки срещу човека.

    Добре познат прийом от Гьобелсовата пропаганда.

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Петьо Петров

    19 2 Отговор

    До коментар #47 от "Няма значение":

    Няма значение кой какво мисли за мен, аз няма да ида и да разполагам картечници до ничия ограда.

    Коментиран от #55

  • 54 Сам си падаш в капана

    11 32 Отговор

    До коментар #46 от "Антитрол":

    По същата логика и държавите в НАТО са суверенни и сами решават къде да членуват. Няма нужда Путин да им казва.

    Коментиран от #64

  • 55 Иди го кажи на путин

    5 18 Отговор

    До коментар #53 от "Петьо Петров":

    Видя ли как само с два примера те убедих, че не си прав.

    Коментиран от #62

  • 56 КУЧЕТО скача според

    7 5 Отговор
    ТОЯГАТА !
  • 57 ПУТИН - НАЗДРАВЕ БРАТУШКИ ИЗ БОЛГАРИИ !

    30 7 Отговор
    Американец към руснак:
    - Представям си как обядвате: дървена маса, на масата бутилка водка, черен хляб, сельодка, лук и пелмени. Под масата - картечница. На стената балалайка и будьоновка, в двора танк, а на улицата мечка.
    Руснакът:
    - Пълни глупости! Как така една бутилка водка?
  • 58 Обясних ти

    11 0 Отговор

    До коментар #51 от "Антитрол":

    Ама явно толкова ти е капацитета, както и да е...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 СИГУР НЕ Е ВЯРНО

    21 6 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ АДЕ БЕ КОМЕНТИРАЙТЕ БЕ АДЕ БЕ БАЙДАНЕ /
  • 61 Нашите Натовски БАЗИ

    26 9 Отговор
    Трябва да се ДУМКАТ - Безкомпромисно ! Колко ПЪТИ НИ БЕШЕ КАЗАНО ! А ние ЕКСПУЛСИРАХМЕ Руските Дипломати ! Нещеш МИРА - БУДЕТ Секира !
  • 62 Петьо Петров

    26 2 Отговор

    До коментар #55 от "Иди го кажи на путин":

    :) Сигурно си ме убедил, само не разбрах в какво. Нито съм комунист, нито Путинист. Но това не ми пречи да си направя сам преценката кой е прав и кой крив. Понякога трябва и мислене, не става само с четене на пропаганди.
  • 63 У нас ще ЗАКИПИ !

    14 3 Отговор
    Мечката ЗАИГРАЕЛИ у " съседа " - ние сами ще я РАЗИГРАЕМ нашата " Елитна МЕЧКА " която шета из страната от1989-та година !!
  • 64 Антитрол

    42 7 Отговор

    До коментар #54 от "Сам си падаш в капана":

    Уви Украйна не е суверенна държава вече след преврата организиран от господарите ти.

    А за другите държави Путин няма никакви претенции къде да членуват но има претенции към американските бази и американските ракети в тези държави.

    В договора за НАТО пише че при нападение над една държава всички членки трябва да им помогнат. България да не би да е нападната че има войски на американците на наша територия. Никъде в договора няма точка че в мирно време трябва да приютяваме кравари на наша територия.
  • 65 ТОЧКАТА

    40 7 Отговор
    КАПИТАЛИЗЪМ,както ни го обясни западът....НИЕ не храним гладния с риба,ние му даваме !въдица и той си лови риба!!!!!!!Реалният КАПИТАЛИЗЪМ>>>>НЕ му даваме въдицата,продаваме я с КРЕДИТ!!!!!Като ,гладният НЕ ЗНАЕ,че няма достъп до язовира ,нито риболовен билет....Защото язовира,рибата,са собственост на този,дето му даде кредита за въдицата и си иска стриктно погасителните вноски.....Измамата,лъжата са основата,и естествено Путин не вярва,но освен това се ОСМЕЛИ!!!!!и да обвинява.
  • 66 Путин се уплаши от инвазия

    18 35 Отговор
    На диктаторчетата все запада им е винопвен хахахахахаха

    Коментиран от #67

  • 67 Българин

    50 9 Отговор

    До коментар #66 от "Путин се уплаши от инвазия":

    Пък на краварите всички които не искат да им се подчиняват са "диктатори". - виж ние като си даваме златото без пари и като им платихме 3 милиарда за чертежи какви "демократи" сме.

    Нищо че намаляхме с една трета и икономиката ни е като на Гана - важното е да сме верни подлоги на господарите даже и да изчезнем.
  • 68 Гал

    51 9 Отговор
    Путин, както и французите, германците, италианците, испанците и др. ,вече не желаят САЩ и Англия да се месят в работите на Европа. Те искат война, европейците не искат война. И какво трябва да направиш със съседа си, да го убиеш ли, да му налагаш санкции от които и ти губиш, и милионите жители на континента. И тук са американците и англичаните (дето напуснаха ЕС) и те въдворяват реда и подготвят война, отново в Европа. В близките години и този проблем ще се реши.
  • 69 Ейййй......

    8 25 Отговор

    До коментар #59 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Какво си написъл???, не разбираме руски, пиши на български, нали ние ви дадохме азбуката, да се научите да пишете и четете, не да драскате с въглени по пещерите, може и на английски да го напишеш.

    Коментиран от #72, #92

  • 70 Gost

    17 4 Отговор
    Хубав въпрос накрая - автора има предвид, че са на хартия, затова никога няма да ги ползваме … освен в тоалетната. - Най-скъпата хартия!
  • 71 Верно ли

    19 4 Отговор
    Чеков, как си "извъртя" езика и аз не знам... А сега очаквам Евгений Дайнов и оня другия с руската диплома (Инджов) да направят задно салто!
  • 72 превод

    15 3 Отговор

    До коментар #69 от "Ейййй......":

    пълно е с грешки, иначе означава, стига с това западно бръщолевене.

    Коментиран от #76

  • 73 Димитров

    21 3 Отговор
    Това са фактите,но от официална медия няма как да го научат хората!
  • 74 Та да си дойдем на думата

    40 7 Отговор
    .... "Защо никой не иска да каже простата истина, че американските окупатори трябва да се махнат от Европа за да има мир?!"
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аааа......

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "превод":

    Това ли е означавало...благодаря.
  • 77 Сега

    27 4 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Много ли е добре няма образование няма здравеопазване всичко е окрадено пенсионерите мизерстват
  • 78 И аз да кажа

    8 34 Отговор

    До коментар #23 от "другарят":

    И като/ако се махнат американците, Русия ще спре ли да трови, корумпира, шпионира и изнудва европейските страни? Някога да не го е правила? Ще си разформирова ли зелените човечета, ще си закрие ли спящите клетки? Ще си прибере ли половината милион, курдисани в 50- километровата ивица около Черно море, "случайно" все бивши военни и кагебисти, всичките научени да си служат с оръжие?Само национален предател на българщината може да апелира за такова нещо като излизане от ЕС и НАТО. Да не би да има тук половин милион американци или европейци?
  • 79 Войникът 🇧🇬

    24 1 Отговор
    Това го знаех описано в статията и си е точно така,но нито съм привърженик на САЩ,нито на Русия,а на България ,защото никой не ни мисли доброто,ако самите ние народ и политици не си го отстояваме!🇧🇬
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 НАТО

    9 30 Отговор
    Проблема е че Путин си има определи държави за Руска територия и какво тея държави иска и накъде искат да се ориентират не го интересува. НАТО и влиянието на Запада се разраства зашото хората искат развита икономика и добър стандарт на живот и самите държави си иска да влязат в НАТО. Сравни икономиката и стандарта на живо на Полша и Беларус… и е ясно що всички дърпат на запад и бягат от Русия. Путинака не признава обаче че държавите е източна Европа са суверенни и имат право да си избират как да живеят. Той държи подчинение и присъединява територии със сила. Той си иска да е феодал на империя и това си е.

    Коментиран от #87

  • 82 Вярвай си

    12 15 Отговор

    До коментар #50 от "ЗАПАДА разбира само от":

    В коя история? На просяците ли? Щото за някакви под 80 г. Русия три пъти подлага ръка за хуманитарни и военни помощи. (1924, 1942, 1990). И като ги гледам, пак дотам ще се докарат- дано цивилизованият свят осъзнае, че си вреди като им помага!
  • 83 Винаги

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Никой не задължава Русия да влиза в НАТО":

    Винаги се чудя,как някои хора СРАВНЯВАТ,НЕСРАВНИМИ НЕЩА.
  • 84 Bai...

    10 0 Отговор
    Напротив! Всички аЙтсайдери стават крадци, рекетьори, наркомани, педерасти и проститутки!

    Коментиран от #86

  • 85 Никой

    11 16 Отговор
    Тез винаги някой ги е измамил.Като ходят винаги пияни.
  • 86 Bai...

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Bai...":

    До 20 !
  • 87 Верно ли

    31 2 Отговор

    До коментар #81 от "НАТО":

    Хахахахаахахааа! Даааа, искахме добър стандарт, а получихме боклуци и боклучава храна, пълна с аспартам и Е-та, та и да им плащаме глоби за това! А мерси много! И нашата страна влезе в НАТО, както и румънците, защото това беше изискване за да влезем в ЕС!
  • 88 Е...

    10 2 Отговор

    До коментар #52 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Сега те разбрах..без превод, СУПЕР..!!!!
  • 89 резервист

    28 6 Отговор
    Защо едни да имат право на защита на собствените си интереси, а други да нямат? Нарушаването на баланса в една система винаги води до негативни последици. Без значение дали това е жив организъм или глобална сигурност. За това живяхме толкова време в мир, защото имаше постигнати споразумения и те се спазваха. Просто Западът трябва да спре да притиска Русия и да не гледа на нея като на суровинен придатък.
  • 90 😄😄😄

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Я да чуя какво е излъгал!?
    Вчера случайно гледах изказване на бивши високопоставени на различни служби национална сигурност, външно и вътрешно разузнаване и на вътрешните работи. И знаеш ли защо са бивши? Защото не са взели подкуп от САЩ и са били уволнени! И го казаха на е осъществен преврата. Били са обучение в САЩ и там са започнали, но пари са взели само замесничи и под служители!!!
  • 91 един пусс

    3 8 Отговор
    е афтора
  • 92 😄😄😄

    26 8 Отговор

    До коментар #69 от "Ейййй......":

    На немски мога, английския не ме влече той е за общуване между подлоги! А Украинците успяха да научат всички американски подлоги да ги поздравяват слава украина.
    Незнам кой сте научили, само знам че ако не е била Русия щеше да си рязана карабина в турска територия!

    Коментиран от #125

  • 93 Вън България

    23 8 Отговор
    От НАТО не ви искаме кравариии
  • 94 Жива да не бях

    9 4 Отговор
    ....защо ли му дадох"/популярна въздишка на измамената Камила/. Като украинците. Сега се тюхкат, че са се отказали от статута на ядрена държава и са предали на руснаците атомните си бомби.
  • 95 Смока

    16 2 Отговор
    Всичко ще зачетат в най-скоро време
    С подвити опашки и само на техния континент ще командват ако могат
  • 96 Балъците

    6 10 Отговор
    Те нямат..договор те имат декларация за намерение..егати отчаяните ватници
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ВСИЧКО КОЕТО Е.

    20 4 Отговор
    КАЗАНО И ОБЕЩАНО ОТ АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЛЕМЕ И ЕВРЕИТЕ Е ЛЪЖА И ИЗМАМА 😊

    Коментиран от #115

  • 99 Бачо Стоян

    14 2 Отговор
    По повод взривоопасната обстановка в Украйна продължава взаимоизклюяващите публикации - от една страна неспазване на Минските споразумения от страна на Русия, от друга страна - неспазване на същите Мински споразумения от Украйна, отказваща всякакви преговори със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики??!!
    Защо нашите "дежурни коментатори" не коментират какви и кои са тези текстове от тези Мински споразумения които не се спазват от едната страна и тези текстове - неспазвани от другата страна??
    Защо и нашите "послушни журналисти" не търсят гореупоменатата информация от отговорните лица от външно министерство със същата настойчивост и подробности на информацията от ежедневните и най-дребни криминални престъпления??
    Защо ли??!!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ И БЕЛОРУСИЯ И

    21 7 Отговор
    ВСИЧКИ БРАТЯ СЛАВЯНИ! АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЛЕМЕ И ЕВРЕИТЕ ИСКАТ ДА СЕ САМОИЗТРЕБИМ😠
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 В.В.П.

    15 7 Отговор
    Политиците от бг ,не купуват оръжие от Сащ,купуват ,харизват пари ,за спокойствие .Никво оръжие ,няма да продаде ,сащ на България..По Мирно време България ,е с Европа ,защото е първата създала се държава в Континента ,обаче при война е с Руснаците..Щото иначе ,Демократичния запад ,ще я разтурят,като кошер..Берлин и Ньой,за справка.Това ,в Сащ го знаят,както и аз го знам..България с 6 млд евро ще закупи ,много надеждно и ефикасно въоръжение от Рф..

    Коментиран от #114

  • 104 Пешо

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "лицемери":

    Водката прибраха американците и сега путинците няма какво да пият. Затова пият газ.
  • 105 В.В.П.

    9 6 Отговор
    Затова в България слагат проевропейско правителство и проруски президент /Главнокомандващ/..Опитът на България е голям в битките .1350 г история..Украйна ,понеже е много зелена ,и не е водила ни една битка,не ги разбира стратегиите .И затова,се случват тези гадости На глупакът ,винаги му се случват ,неприятни неща ..да живее България!.Долу Осраина!
  • 106 Кмета

    21 4 Отговор
    Кой нападна Корея,Виетнам,Кувейт,Ирак,Афганистан? Всички знаят,че не е Русия, а САЩ. За убитите не пиша,вечна им памет...

    Коментиран от #113, #128

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Професор

    9 5 Отговор
    Ясно, Чеков. Работодателят ти Макарон ще го играе путинист. По въпросите за въоръжението на армията, ще ти кажем следното. Оръжията произведени в ислямска глоцистка Франция са гола вода. Даже и в самата Франция не ги купува никой. Така че, гледай си пенсията и Макарона и си трай...

    Коментиран от #111

  • 111 Анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #110 от "Професор":

    А ти си гледай твоя макарон и не си завирай носа,където не ти е работа.

    Коментиран от #117

  • 112 Анонимен

    4 10 Отговор
    Путин винаги ще обвинява Запада,при всички случаи.Важно е да има враг,който да е виновен.
  • 113 Лила

    4 11 Отговор

    До коментар #106 от "Кмета":

    Ти да не си кметът на Сталинград? Нападнали? Корея беше нападната от Сев.Корея и Китай и агресорът беше спрян и върнат от обединени сили под егидата на ООН.Това за начало.

    Коментиран от #126, #127

  • 114 Лила

    0 2 Отговор

    До коментар #103 от "В.В.П.":

    Голям умник си! Тази глава не е за два крака.
  • 115 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #98 от "ВСИЧКО КОЕТО Е.":

    Ти си лъжа и измама.Сам не си вярваш,но нали е печелившо,давай.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Професор

    2 9 Отговор

    До коментар #111 от "Анонимен":

    Чеков, аз съм и доктор, препоръчвам ти да вземаш редовно Хепарин, иначе ще получиш инсулт ако се напрягаш така...

    Коментиран от #139

  • 118 Урюрвкос

    1 10 Отговор
    моята кожа е на гърба ми и ме топли и не ме интересува кой кого излъгал. България е член на НАТО и OSCE нищо не пречи да влезе и в ОДКС още повече подготовката на кадрите и оръжието е по техния стандарт.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Bulgar

    2 18 Отговор
    Чеков пише глупости и руска пропаганда. Ама нямало нищо подписано. Нищо, Горбачов се бил разбрал.. Пълни глупости. СССР рухна икономически и нищо не можеха да направят. Страните от Източна Европа искаха да живеят добре и достойно. Затова влязоха в НАТО и ЕС. А който иска да живее в Евразия заедно с Казахстан, Туркменистан, Молдова и Русия да заминава... Ама няма. Всички руски лизачи и продажници живеят в Европа. Чудна работа.😃😃😃
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Kresi

    1 10 Отговор
    Всичко написано е нещо като ода за добрата Русия и лошия запад.Да обаче защо болшинството бяга на запад а не към диктатурите.Русофилите така и не разбраха че не може да обичаш някой насила и за да го заобича трябват аргументи ,а те карат само с голи лозунги без покритие и сравнение къде е по добре
  • 124 Борис

    9 5 Отговор
    До 78 Руските милитаристи заедно с българските сепаратисти нападнаха османската империя в законоустановените и граници и отцепиха вилаета булг ар истан от Турция. Сега ние сме съюзници с великите англосаксонци превърнали София в картофена нива,хвърлящи от летящите си крепости играчки бомби,не признали участието ни във всв на страната на съюзниците. Искащи да ни изтрият от лицето на земята. Кои са мерзавците ,тези които се покланят на сепаратистите Ботев и Левски или тези ближещи задните части на запада?!

    Коментиран от #134

  • 125 Kresi

    1 10 Отговор

    До коментар #92 от "😄😄😄":

    Нали знаеш че ни освободи царска русия впрочем болшинството освободители са били украинците До като болшивишка ни вкара в червения затвор и ни изолира от останалия свят.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Kresi

    2 8 Отговор

    До коментар #106 от "Кмета":

    Добре е да прочетеш кой нападна южна корея и кой я защити. Хайде сравни сега двете кореи и ако южна беше попаднала под комунистическо каква щеше да е.Егати примата да хвали феодализма
  • 129 Онуфри

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Никой не задължава Русия да влиза в НАТО":

    Бъркаш и то с много .Това е все едно да не искаш съседа ти да складира петрол до оградата ти . Дано ти стане ясно
  • 130 Име

    10 1 Отговор
    Русия и Украйна са едно
  • 131 Sion

    11 0 Отговор
    И е напълно прав Завършени лицемери.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Гай Турий

    3 0 Отговор
    Точно и правдиво.
  • 139 свободен

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Професор":

    Хахаха, професор, че и доктор! По какво, по философия на онанизма ли!
  • 140 Путин съм

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка":

    Горбачов.
  • 141 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Хамелеона Чеков този път е обърнал посоката на своите разсъждения. Браво,никога не е късно човек да поумнее и да разсъждава политически обективно и коректно.

    Коментиран от #142

  • 142 божидар чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "Павел пенев":

    "Три пъти мери /мисли/ един път режи!" Покажете един ред написан от мен срещу Русия! Не два - един! Ако не намерите такъв означава, че сте невеж коментатор, който от търси под вола теле! За успокоени ще прибавя, че не сте сам.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Елементарно

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "IVAN":

    Каквото каже САЩ, това е заповед за ООН. Америка ги финансира най- много.