Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 10:00 6 826 57

В Русия, а и в България: исторически комплекси, лъжи и фантазии

  • русия-
  • българия-
  • русофили-
  • владимир путин

У нас тези популисти са легион и тезите им понякога влизат в комични противоречия – тангристи срещу славянофили, носталгици срещу антикомунисти

В Русия, а и в България: исторически комплекси, лъжи и фантазии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин се почувства силен и нападна Украйна. А успешните му медийни атаки карат мнозина българи да смятат, че всъщност НАТО напада някого, че в Донбас цари геноцид, а окупаторите били миротворци. Какво всъщност става?

Чакахме да видим какъв повод ще си намери Путин да нападне Украйна. Нападна без повод. По-точно без повод в настоящето. За артилерийската, пардон, словесната подготовка на инвазията Путин се насочи към историята.

Обясни на света, че Украйна е една измислена страна, където и преди Договора за присъединяване към Русия през 17 в. живеели и руси, и православни. Съществуването си тя дължала на болшевиките, които създали тази република без да питат милионите, които живеели в нея. После пък Сталин преместил границите ѝ на запад - за сметка на завладените територии от Румъния, Унгария и Полша. След това Хрушчов подарил на Киев Кримския полуостров. Един такъв комунистически волунтаризъм. Следва ли да уважаваш териториалната цялост на подобно образувание?

Когато историята служи за политически цели

Не знам дали си заслужава да влизаме в исторически дебат с кремълския самодържец. Да припомняме, че Киевска Рус е с няколко века по-стара от московската Русия, да разсъждаме за неуспешните опити да се установи Украинска автономна република след 1917-та, смазани от съветска Русия. Историята е голямо място, могат да се намерят факти в подкрепа на различни тези. Въпросът не е каква точно е историческата истина. Независимо как и защо е възникнала, Украйна е днес независима, международно призната държава.

След Путиновата реч из мрежата се появиха едни мемета във вид на исторически карти на Османската империя и на Римската империя, придружени от призиви към възникналите на техните територии страни, като България, незабавно да се откажат от суверенитета си. Тогава още имахме настроение за шеги.

Използването на историята за политически цели не е от вчера; в последните години обаче то става все по-натрапливо.

Вижте само нашия шантаж по отношение на Северна Македония. Основните аргументи всъщност са доста подобни на Путиновите. Била държава, измислена от Коминтерна, нямала идентичност, всъщност там говорели български език. Щом е възникнала при някакви определени исторически обстоятелства, значи няма реалност - въпреки че сме я признали като държава, тъй както и Русия е признала Украйна, горе-долу по същото време. Абе, слава богу, че нямаме сериозна армия, та да ходим да си я вземем, както вече сме опитвали!

И другаде обичат да си играят с исторически фантазии

Да не мислите, че тая историческа възстановка е само наш патент? Тръмп дойде на власт със заявката да направи Америка „отново велика“ (като кога?). Борис Джонсън щеше да си „върне контрола“ (кой му го беше отнел?). Ердоган пък редовно ни изправя на нокти, като нарича народите от бившата си империя „близки до сърцето му“.

Историческите фантазии са любими особено на крайнодесните политици. Например основният конкурент за президентския пост във Франция, публицистът Ерик Земур, редовно скандализира гражданството с нелепи тези - например, че фашисткият режим на Виши бил „дал“ на нацистите само евреи с чуждо гражданство, а своите „спасил“ (впрочем у нас същата теза е общо място, даже я ползват като повод за гордост).

Целият сегашен конфликт се пречупва през исторически аналогии. А вие защо нападнахте Либия? Ами какво търсехте във Виетнам? Китай, в сложната си колеблива позиция, се сети, че при бомбардировките на Белград преди двайсет и няколко години беше ударено посолството им и казаха, че НАТО „дължи кръв“. Българските русофили веднага извадиха напред тежкия ни исторически комплекс за благодарност пред освободителите, забравяйки сръчно, че също толкова освободители могат да се смятат и нападнатите днес украинци.

Защо казвам фантазии? Защото сериозната историческа наука се пази от това да става оръжие в ръцете на политиците. Историкът знае твърде много, за да бъде националист, писа Ерик Хобсбом: разбира многопластовостта на процесите, вижда противоречията в причинно-следствените връзки. Виж, популистът вади случки, които му изнасят, натоварва ги с възмущения и страсти, после разобличава „митовете“ на официалната наука, която крие от гражданите различни истини.

У нас тези популисти са легион и тезите им понякога влизат в комични противоречия – тангристи срещу славянофили, носталгици срещу антикомунисти. В Русия обаче демокрация няма: инвазията и в историята, и в територията се командва от единен център. Какво става в главата на този център - днес никой не разбира. Много наблюдатели казват, че Путин е започнал да развива специфична параноя (думата значи „покрай ум“), не се вижда с хора, живее в паралелна реалност. За това била допринесла Ковид епидемията, от която той силно се уплашил – по три теста трябвало да се правят преди някой да се срещне с него, а гигантската маса, от двете страни на която седяха с Макрон, била, за да се предотврати зараза.

Защо Путин се почувства силен

По-вероятно е да се е почувствал силен заради разделението в Америка и появата на крайнодесни или просто подкупни предатели в Европа. Заради натрупаните резерви в злато и шеметната цена на петрола. Заради нечуваните успехи на хибридните му медийни атаки, които карат днес повечето българи да смятат, че всъщност НАТО напада някого, че в Донбас царял геноцид, а окупаторите били миротворци.

А може би вече сме на онзи кръстопът на цивилизацията, за който писа Ювал Ноа Харари, когато войната се връща като начин за правене на политика „с други средства“. Вярно, демократичният свят може да затегне коланите и да изключи бруталната суперсила, която отказва да играе по правилата. За жалост, преходът от война към мир е бавна работа, докато блицкригът – и при Хитлер, и при Путин – е светкавичен.

* Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    57 22 Отговор
    Винаги сме били мост между Русия и Европа и затова сме оцелели във войните.Трябва ни спешно цар Борис трети.

    Коментиран от #14

  • 4 само безмозъчните

    60 74 Отговор
    комуняги смятат окупатора за освободител БКП вън от България
  • 5 /////

    90 25 Отговор
    DW, Гьобелс щеше да се горде, ако знае какви наследници има.

    Коментиран от #9

  • 6 Майна

    43 13 Отговор
    ВИЖТЕ КАКВО СТАВА НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ САЩ И МЕКСИКО, ТЕ , МИРОЛЮБЦИТЕ КИЕВ ЩЕ ,,ОПРАВЯТ,,. Ръс Воут, бивш директор на Службата за управление и бюджет към администрацията на Тръмп, наскоро предупреди , че ситуацията на южната граница бързо се влошава и не може да чака още три години за нова администрация.

    "Имаме истинска криза по нашата граница : рекордни арести; наркокартелите основно оперират нашата граница ; огромни количества наркотици преминават през южната граница", каза Воут в интервю за програмата на NTD "Capitol Report" за 12 февруари

    „И така от гледна точка на това къде се намираме, като държава, ние вече не сме в положение, при което страната може просто да изчака три години, за да има потенциал за нова администрация да влезе на власт“.
  • 7 ГОСТ

    65 19 Отговор
    Дойче зеле ПРОПАГАНДА
  • 8 Don Pazzolini

    66 20 Отговор
    "Дойче веле"!!!!!!!!
    Ясно.Няма да чета материала.

    Коментиран от #16

  • 9 Бегай бръже

    11 30 Отговор

    До коментар #5 от "/////":

    При Соловьов ..
  • 10 мдаааа

    30 6 Отговор
    Както казва Герге - фантазиЙ , фантазиЙ ...
  • 11 Българка

    55 13 Отговор
    Защо пускате анонимки от ДВ и до кога? И от кого точно може да се разграничи Българската редакция? Няма нужда повече от коментар
  • 12 Плашимир

    48 12 Отговор
    Той пребори КОВИД19. Товариш Путин! Благодарение на него света се отърва от пандемията. Разбирате ли? Няма ковид ,няма ваксини , няма сертификати. Никой не мре в болниците и интензивните легла!
  • 13 Иванушка

    34 10 Отговор
    България се състои от руски, славянски, турски и ..."индийски" етнос. Много е трудна ситуацията и трябва да сме изключително бдителни за провокации.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдааа....

    51 24 Отговор
    Украйна всъщност е Русия.Тя я създаде.Учете малко история преди да пишите статии.

    Коментиран от #18, #30

  • 16 Правилно

    14 30 Отговор

    До коментар #8 от "Don Pazzolini":

    Пускай си руската пропаганда!
  • 17 Край

    62 12 Отговор
    Войната я направиха тези които са най-доволни от нея - САЩ.
    Русия поиска две неща - Да не граничи с НАТО и да не се малтретират руснаците в Украйна.
    САЩ лъгаха украинците че ще ги вкарват в ЕС и ще ги правят нещо като Полша ама за целта трябва да станат натовци /като македонците/.

    Коментиран от #20, #53

  • 18 Мммммм

    24 28 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа....":

    Има ли значение, кой как ще си извърти историята! В момента Украйна е суверенна държава с признати граници от света и Русия! А на кой е била, няма значение! Тя и Аляска е била руска!
  • 19 Съгласен

    33 32 Отговор
    Съгласен съм с Путин и неговата логика, България също трябва да стане част от Турция отново, все пак повече от 500 е била исторически част от великата турска империя. Болшевики, какво ще кажете за тази логика, подкрепяте я нали ?
  • 20 Айде бе

    25 14 Отговор

    До коментар #17 от "Край":

    Русия граничи с Турция (НАТО), Естония (НАТО), ЛАТВИЯ(НАТО), ЛИТВА (НАТО) НОРВЕГИЯ (НАТО). Та да знаеш, няма никакви граници с НАТО. Сега като завземе Украйна, ще граничи още и с Пошша6и Словакия и те са в НАТО! Учете малко география!
  • 21 Сега на мурзилешша ще му спуснат

    13 17 Отговор
    Опорките по мутрофона 😂😂😂😂
  • 22 каква цивилизация на кръстопът бе?

    35 8 Отговор
    Цял свят знае кой е агресора,още от 2014!!Цял знае ,че само ние не знаем!!
  • 23 да не стане

    15 2 Отговор
    че демократите са някви крайно десни типове дето само войни искат.. ааа .. чакай, да бе верно!
  • 24 жалки шваби

    26 5 Отговор
    Какво да очакваш от Дойшето ми го Велето , толкова си го може , все пак на окупирана от американците територия е , трябва да спазва " правата вяра ".
  • 25 Комон Сенс

    37 0 Отговор
    За исторически комплекси да не говорят хора, които по собствено убеждение коленичат пред всеки гангстер и му цлеуват подметките само защото има еди какъв си цвят на кожата. Нито такива, които смятат ,че ако един от 100-е им известни предци е с неевропейски произход, това е джакпот от тотото.

    Нито такива, които до там са уплашени от факта, че широкорекламираните им игли не вършат работа, че обявяват всеки (вкл стотици милиони жители на Западна Европа и Америка) за "путинофили" само защото задават неудобни медицински въпроси.

    Също така бих предпочел да не бъдем поучавани нито аз, нито народа ми с назидателния тон на хора чувстващи някакво комично превъзходство пред нас (комбиниран с чувството им за малоценност пред всеи друг), без оглед на очебийния факт че са ни под средното интелектуално ниво.

    А историята, апропо, винаги е била основание за политически претенции и днес и вчевра ипреди холядолетия. Защото алтернативата на историческите права е само и единствено правото на силата.

    ПС. Моля обърнете внимание на факта, че не изразявам подкрепа за някого в конркетната срамна война, а коментирам качеството на "проповедите", с които биваме заливани, както и комично ниското ниво на самите "проповедници".
  • 26 анонимен

    17 3 Отговор
    което каза Динко това е позицията на народа , а на шепата киряккирчовци , за съжаление на власт им се диктува позиция
  • 27 Верно ли

    34 1 Отговор
    Само заглавието ми беше достатъчно, за да ми стане ясен списвача! Българи, четете си историята, оставете "потребителската кошница" и се върнете към корените си! Бог да пази България!!!
  • 28 Либеро

    29 2 Отговор
    DW беше уважавана агенция. За съжаление след като напълни източните си секции с дейци отправени от Америка за България основно генерира омраза лъжи и чиста пропаганда. питам: тридесет години слушам как запаса трябва да СДЪРЖА Русия. Какво означава да бъде сдържана една държава от друга/и? Да бъде подтискано развитието и в всяко отношение. Научно техническо политическо икономическо военно, при запазване на източването на суровини. И кажете ми не е ли това КОЛОНИАЛИЗЪМ.
  • 29 Ги изяла

    26 2 Отговор
    Таки и не се разбира кой е авторът,но Вкиснатото Зеле поне е ясно. Династията основала Киевската Рус е една и съща с тази н Новгород и Москва - Рюрик,т.е. варяги/викинги. Последният Рюрик е свален в Москава от полско-литовската инвазия през 1610-12г. Тогава започва Първата Отечествена война на Русия ръководена от Дмитрий Пожарски и Кузма Минин и стотина години по-късно Полша и Литва са част от Руската империя. Тест ръчнали в бърлогата и мечката ги изяла.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Някой

    29 4 Отговор
    И лъжи и пропаганда от DW.
    Никой не ви вярва от доста време. Хората разбраха, че демокрацията и свободата на Запада са мит. Пропаганда!
  • 32 Добре де тия мисирки

    20 4 Отговор
    като ги интервюират всичките тия праведни политици, политолози и секви други крачети зоонози, как един не зададе въпроса: Добре де, Путин е агресор. А Буш какъв беше като нападна Ирак?
  • 33 Бум

    14 2 Отговор
    Кучето на войната е заровено , първо от 1917 година , разкулачването , проявата на националистически движения преди и след ВСВ и за капак разместване на голяма част от населението от Галиция към Донбас и Луганск. Така наречените Бендеровци и техните наследници.
  • 34 Да така е

    17 0 Отговор
    Когато съвременната Римска империя се разпадне на 52 , всичко ще се оправи.
  • 35 Говорит ЦРУ

    22 2 Отговор
    Говорит Дойче ЦРУ. Какво стана с адмирала от ВМС в Германия, затворихте ли му по "хитлеристки" устата. А писмото от други генерали ВВС и ВМС Германия? А достойните генерали в САЩ? Какво ли се възмущавам, та вие цял президент в САЩ Тръмп цензурирахте. И убихте собствените си ветерани в Капитолия от упор. Независимо, че по Конституция, Бащите Основатели са предвидили, "когато са застрашени правата на гражданите на САЩ, да влязат в Капитолия". Дреме ви за Конституция и достойни хора, дали живота си за Родината. Нещо ново за Асанж и Сноудън, има ли? Предстоят избори в САЩ, някой съмнява ли се в резултата? Бог да пази Америка и Тръмп!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Орлин

    23 6 Отговор
    Спрете да пускате тия водевилни фантасмагории щото не знам Путин прав ли е или е крив но пе де раст тите от от тая клоака наречена дв не спира да напада българския народ което ме навежда на мисълта че руснаците май са прави
  • 38 име

    18 3 Отговор
    Аз бих казал, че именно неистовите и дори шизофренични опити на западните колонизатори да определят кое е черно и кое бяло, кое е заплаха и кое сигурност, именно те са проява на комплекси. Мания за величие и превъзходство, те ще учат целия свят на правилно и грешно, щото едва ли не света започва от тях. И ако може да забравим за тяхните много вековни изстъпления. А пригласянето на местните васали е нищо повече от желанието на едни слугуващи мишки да бъдат нещо повече от мишки.
  • 39 Стефанов

    25 8 Отговор
    Действията на Русия са обосновани от нейният исторически опит. Дванайсет войни с Швеция и Жечпосполита, Дванайсет войни с Турция, и всичките подклаждани от англосаксите. Затова имат в употреба фразите "англичанка гадит" и "единственото нещо, което е по-лошо от това да си враг на англосаксите, е да си приятел с тях". Дори когато Русия е във формален съюз с тях, не пропускат да и навредят. Спомнете си умишлено забавените конвои през Втората св. война, откриването на Вторият фронт и много други. А Наполеон, Контрареволюцията, Хитлер? Тях да ги забравим ли?
    Защо Русия трябва да има доверие и да допусне на границите си бази на най-агресивната държава в историята на човечеството, водила повече от 260 войни. Според думите на президента Картър, през цялата си история, САЩ не са били в състояние на война само 16 години. Западът открай време води унищожителни, жестоки войни по целият свят. Къде са маите, къде са инките, къде са индианците на Северна Америка? Как са се озовали негрите в САЩ? А Наполеон, Контрареволюцията, Хитлер, да ги забрави ли? Защо не задавате тези въпроси, а обвинявате Русия, която разруши колониалната система на същия този Запад и подари държавност на Средна Азия и половин Европа, в това число и на България!
    Защо мислите, че най-големите в света патриоти на Родината си, галено наричана Матушка Русь, ще се съгласят да я предадат и да живеят в някаква форма на съвременни резервати? Никога!
    Предупреждава ли Путин-от улиците на Петербур
  • 40 Освободители

    21 3 Отговор
    Да,благодарни сме на Русия за освобождението на България,но се чудя дали да сме благодарни на Украйна,Финландия, Румъния и Япония.Все пак в руската армия тогава е имало дори един самурай,има го в нета,всеки може да прочете.В руската войска е имало разбира се и укараински,фински и румънски хора,все пак това е било империя.Но интересно е дали например в Япония са чували за българите,каква е била тогава нагласата на Финландия и как тя ни е помогнала.Сигурно е пратила войски в руската армия да се бият за България.Всяка година се споменават тия държави колко сме им благодарни,та затова питам
  • 41 Wolf

    6 7 Отговор
    Всеки бълва някакви истини...най елементаен начин без да мислиш взвмаш Атлас отваряш го и виждаш най големите агресори ...колкото по голяма толкова по лакома кой колко "освободителни " войни е водил колко гълтал колко се надул....
  • 42 добре че не изразява мнението на DW

    15 3 Отговор
    Дeдто се казва в такива случаи. Между сухото, гори и мокрото.
    България не изнудва Македония. България просто иска да спре антибългарската пропаганда в РСМ.
    Тази на вид добронамерена статия всъщност прокрадва антибългарски мотиви.

    Коментиран от #54

  • 43 Умниците ми те.

    8 3 Отговор
    Какво прочетох от статията.Поредна Пропаганда Безсмислица.Автора или е пиян или дрогиран.
    Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло
  • 44 Русенец

    6 3 Отговор
    Цял ден чета едни и същи пропаганди - на ДВ.
  • 45 Хъкълбери Тиквата

    10 4 Отговор
    ДВ първо да обясни какво в Правий сектор и как Украйна е позволила тези фашисти осем години да тормозят всички малцинства-руснаци,българи....как изгориха 48 човека в Одеса.

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 сноу

    8 1 Отговор
    И-и що бе авторе се криеш зад зелето и си сучеш уйдурмите както ти е угодно ...Мен първо ме интересува кой ти плаща и веднага сядаме да уточним кое,как и защо..Примерно ще ти кажа ,че това да разхвърляш историческите факти, а някой от тях направо да умаловажаваш си е чиста проба гламавщина да не кажа неуважение...Тия дето ги цитираш ,че нещо писали като как ги цитираш,като велики умници ли или психонеуравновесени да не кажа че ти може да им вадиш от контекста две думи, но те да нямат нищо общо със смисъла...Като толкова не уважаваш повода поне спомени ,че преди 8 год фашистката украинска хунта вилнееше по дивашки и от хитлеровата ,ама вие тогава цялото зеле бяхте вирнали зелки по небето и брояхте звездите през облаците...
  • 48 Елка Николова

    3 4 Отговор
    Братя българи,като сне невежи двойкаджии и историята я познавате от разказите на баба си,не давайте мнение,а вземете прочетете нещо!Историята е написана веднъж и авторът на статията я познава добре,щото е учил човека,не е висял по кръчмите като много от нас!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БТР-56

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "Хъкълбери Тиквата":

    То повече крайни неонацисти има в самата Русия, а от Путльо по-голям фашист нема! Толкоз...
  • 51 Трезвомислещ

    8 1 Отговор
    А какво ще кажете за неуспоримия факт,че след ВСВ нациста унтерщурмфюрер от СС- Вернер Магнус Максимилиан Фрайхер фон Браун просто емигрира в САЩ и как се озова в списъка на списание Life за 100-те най-важни американци за 20ти век? Как "бащата" на ФАУ-2 Сред и свръхзвуковата противовъздушна ракета Wasserfall-изтребила хиляди англо-сакцонци изведнъж става един от тях,като и до ден днешен "досието" му в САЩ е засекретено? Как целия научноизследователския център на сухопътните войски Пеенемюнде просто се озовава в САЩ? Какво ще кажете за факта,че в концентрационния лагер “Дора”, в който той създава ракетите “Фау”, биват избити около 20 000 души?Свидетели твърдят, че Вернер е бил наясно с това, както и че неведнъж сам е разпореждал тежки физически наказания за работниците.Вернер започва работа в Америка през 1945 г., като това се пази няколко месеца в строго секретна тайна. Правителствена агенция в САШ създава фалшиви биографии за него и група други учени, които да ги представят като несвързани с нацисткия режим в Германия.През 1956 г. той става ръководител на програма за разработване на междуконтиненталната балистична ракета “Редстоун”, както и на ракетите-вариации “Юпитер-С” и “Юнона”, а след това и на спътниците от серията “Explorer”. “Explorer 1” бива изстрелян в космоса под ръководството на Вернер фон Браун на първи февруари 1958 г. Вернер фон Браун става директор на Центъра по космически полети на НАСА през 1960 г. .....
    ФАКТИ.....ФАКТИ......И сега
  • 52 Трезвомислещ

    6 2 Отговор
    Следва да сме наясно, че Владимир Путин е авторитарен лидер, готов да отстоява декларираните интереси на Русия и под дулото на пистолета. Само че вредата, нанесена от него в чужбина, не може да се сравнява с гигантските загуби, провокирани от американските неоконсерватори и/или либерални интервенционисти през последните двайсетина години: стотици хиляди убити, други стотици хиляди ранени, милиони бежанци и множество напълно разрушени държави. На всичкото отгоре виновниците за това, принадлежащи както на американския политически, така и на военния ни елит, бяха по-скоро поощрявани, отколкото критикувани, и продължиха спокойно да си живеят живота и след като причиниха толкова много нещастия на толкова много хора по света. И след това нима някой може да твърди, че руските икономически олигарси са по-лоши от политическите плутократи във Вашингтон?
  • 53 ЧИЧО

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Край":

    ДРУГАРЮ, ако русия със война превземе украина няма ли да граничи с НАТО
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Опааа

    0 1 Отговор
    Причината за агресията на Русия
    youtube.com/watch?v=If61baWF4GE
  • 56 Жизел Каракютукова

    3 1 Отговор
    Добрата новина е, че и тук се срамуват да напишат името на "автора"! Проф. Ивайло Дичев е!
  • 57 трънчо

    2 1 Отговор
    А моян коментар е че автора на това напълно не познава и следи обстановката там от 2014г! Имено от Майдана -Азобци и бандеровци отидоха и вероломно нападнаха мирните хора жители на Донбас -те всикиднивно масирано избиваха цивилното население и много доброволци се включиха в нар.отряди и разбиха нападателите планявайки много оръжие! И до сега е така -под атаки! Но чашата преля от наглото поведение на запада и СТортенберк главни виновници за нахлуването на руската армия в Украйна! Те са за съд а не Путин-той защотава страната си! А другите се стремат да я разрушат-а може скоро да разрушат целият свят! Честито!!!