Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2022 13:00 3 173 8

Азовско море - море със символична стойност насред руско-украинската война

  • азовско море-
  • черно море-
  • русия-
  • украйна-
  • крим

Ако Русия успее да установи контрол върху Азовско море, тя вече няма да трябва да се отчита пред някого, ще може да разположи там, каквото си пожелае - ядрени подводници например

Азовско море - море със символична стойност насред руско-украинската война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Под сивата пелена на проливния дъжд пристанищният град Таганрог в Югозападна Русия, който обикновено е оживен, сега е застинал. Азовско море, което обикновено е спокойно, се превърна във важен залог във войната на Русия в Украйна.

Само един кран се движи, и то бавно, над огромна купчина с въглища, които вероятно идват от съседен Донбас. Пристанището е преустановило работа по нареждане на властите, както и повечето летища в Югозападна Русия, близо до границата с Украйна.

Още новини от Украйна

Над района прелитат военни хеликоптери и самолети, спускат се ниско над градовете и пътищата, които водят към границата.

От тази граница, през която сега не може да се минава, се чуват далечните взривове в Мариупол, основното украинско пристанище на Югоизточна Украйна, където живеят близо половин милион души, обсадени от руските сили.

От началото на руската офанзива на 24 февруари мощни експлозии разтърсват града. Крайбрежието на това не много дълбоко море, което през зимата понякога замръзва, сега са ключово значение. Мариупол е разположен между руските войски, които идват от анексирания от Москва Крим, намиращ се западно от украинския град, и проруските сепаратистки сили в региона на Донецк на изток.

Ако Русия успее да превземе Мариупол и околностите му, тя ще получи пълен контрол над Азовско море, което е свързано с Черно море, и то ще стане вътрешно за Русия.

"На практика Русия вече контролира това море, като вземем предвид, че контролира единствения вход в него, Керченския проток", казва Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руския център за наблюдение и специалист по руския флот.

Според него теорията за "териториалния континуитет", която Русия цели да създаде между Крим и сепаратистките територии в Източна Украйна (които наскоро бяха признати за независими от Владимир Путин), съществува от 2014 г., когато полуостров Крим бе анексиран от Москва.

"Териториален континуитет"

Русия започна тогава строежа на моста, който от май 2018 г. преминава над Керченския проток и свързва Кримския полуостров с Русия и огражда по този начин Азовско море.

Напрежението се засили. В края на 2018 г. руският флот откри огън по три украински военни кораба, които се опитваха да стигнат до Мариупол през Керченския проток, и ги залови. НАТО безуспешно се опитва да гарантира "свободния достъп" до украинските пристанища на Азовско море.

Исканията на НАТО в това море, което Русия смята за свое, и присъствието на кораби на алианса в Черно море изключително ядосват Москва.

Ако Русия обаче де факто контролира Азовско море, защо ѝ е необходимо да овладява и украинския му бряг?

"Това са символи. Във всичко, което се случва, всъщност има символика. Рационалните съображения са все по-малко. Целта е да се покаже, че Русия е велика сила. Украйна е последното място, на което това е възможно", казва Алексей Малашенко, научен ръководител на Институт за диалог между цивилизациите.

Ако Русия успее да установи контрол върху Азовско море, "тя вече няма да трябва да се отчита пред някого, ще може да разположи там, каквото си пожелае - ядрени подводници например", изтъква експертът.

Понастоящем местната и световната икономика страдат от ситуацията в Азовско море.

До 2017 г., от когато датира последната достъпна статистика и три години след анексията на Крим, пристанището на Таганрог е отчело, че над една четвърт от износа му отива в Украйна и над половината от вноса му идва от Украйна.

Съгласно съобщение на руските морски власти от понеделник над 40 кораба чакат да влязат в Азовско море.

По всички руски пристанища на Азовско море са блокирани над 170 кораба. Част от тях превозват зърно. Тяхното блокиране се отразява на световната цена на зърнените култури, тъй като Украйна и Югозападна Русия са два от основните производители.

"Корабоплаването е временно преустановено до второ нареждане", казват само руските морски власти, като поясняват, че става дума за "антитерористични мерки във водите на Азовско море".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софианец

    6 5 Отговор
    Има много риба там
  • 2 Съобщение

    6 4 Отговор
    "Старьiй Мариуполь" и "Красньie паруса" скоро пак ще приемат посетители.
  • 3 Българка

    7 22 Отговор
    Войната на Путин е завоевателна и брутално варварска. Това не "миротворна" операция, а фашистко нашествие за територия и природни богатства. Но най-вече за власт и господство на един фашистки лилипут
  • 4 Моряка

    22 2 Отговор
    Световен гаф,Софиянче.АзовАско море в същност е едно плитко езеро.Дълбочината на най оживения фарватер- Керч канал- Мариупол, е едва 9 метра и то горе долу.Корабите се товарят до газене 8.5 метра,и пак на места дъното на кораба опира до калното дъно на морето,а кораба през това време потрепва зловещо.И този "експерт" ще ми вкарва атомна подводница в Азовско море,която в надводно положение гази поне 15 метра.Атомните ПЛ не влизат даже и в много дълбокото Черно море,защото са предназначени за океана,където си проявява напълно най важното им качество- скритността.
  • 5 НАТО ИЗКАРАХА МЕЧКАТА ПОСРЕД ЗИМА

    15 2 Отговор
    сега тя тръгна да се нахрани , МОЖЕ И ДА НЕ СИ ЛЕГНЕ ДО ДРУГАТА ЗИМА
  • 6 Бозар

    16 0 Отговор
    Отново връх на мисирската глупост! Какви подводници в Азовско море, което е дълбоко между 1 и 14 метра??? И нашата българска мисирка без да мисли цитира тази глупост на френската мисирка .... Което иде да покаже, че всички мисирки са еднакво тъпи, дори и такива с "международен авторитет".
  • 7 Бе вие у ред ли сте

    2 0 Отговор
    Кви подводници в Азовско море, като дълбочината му е от 15 до 30 метра!
  • 8 много интересно

    2 0 Отговор
    Как "ще може да разположи там, каквото си пожелае - ядрени подводници например" в море с максимална дълбочина 14 м??? Някоя детска играчка може би? Голям експерт е тоя, дето го казал! Гениално!