Last news in Fakti

3 Март, 2022 09:00 6 877 58

Расисти в ЕС?

  • украйна-
  • русия-
  • бежанци-
  • расизъм

На украинско-полската граница стрелят по чернокожи студенти

Расисти в ЕС? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военната операция от страна на Русия в Украйна доведе до безпрецедентна вълна от бежанци на Запад. Полската граница вече са преминали над 300 000 украинци, а по данни на Европейската комисия броят на бежанците може да нарасне до 4 милиона души. На фона на тези данни в социалните мрежи все по-често започнаха да се появяват доказателства, че украинските граничари демонстрират откровен расизъм към чернокожи бежанци, които пребивават на територията на Украйна. Родените в африкански и арабски държави, както и в Индия, биват пропускани през украинско-полската граница „само след белите хора“. Те често биват обиждани по всевъзможен начин и дори бити.

Ето хрониката от последните дни. Студентът от Нигерия Александър Сомто Орах, който следва в Киевския университет, специалност „Мениджмънт“ трети ден посред описва в своя профил в социалната мрежа Twitter своите изпитания при преминаването на украинско-полската граница. По негова информация, голяма група африканци е прекарала две нощи под открито небе на украинския граничен пункт. Сред бежанците е имало жени с малки деца, като температурите не са надвишавали 2 градуса по Целзий.

Нигерийският студент Сомто Орах казва, че от украинска страна на границата се е извършвала истинска сегрегация по расов признак. По думите му, украинските граничари са разделили потока бежанци в две редици. Едната е била от украинци, а другата – от африканци и индийци. Украинците са пропускани с приоритет. По 100 украинци и след това по един-двама от „дефектната опашка“. Когато един от чернокожите студенти – Брандо Терно се е опитал да влезе в редицата на украинците, момчето е било жестоко бито. Сомто Орах е публикувал в блога си снимки на синините на неговия приятел и пише: „Военните направиха това с него, когато се опитваше да премине границата. Счупиха му крака с кубинки. Това е ужасно“.

С аналогична дискриминация са се сблъскали и студенти от ЮАР и Конго. Представител на Департамента по международни отношения и сътрудничество към правителството на ЮАР Клейсън Моньоел заяви пред южноафриканската агенция News24, че „в действителност, получихме информация за това, че по студенти е стреляно“.

Претенции към украинските граничари има и от страна на граждани на Индия, които са преминали границата с Полша през тези тревожни дни. „В социалната мрежа Twitter е публикуван видеоклип, в който украински граничар бие лежащ на земята гражданин на Индия. „Сърцето ми съчувства на индийския студент, страдащ от подобно насилие, и семейството му, което гледа това видео“, коментира автора на поста Раул Ганди.

Дори полското правителство беше принудено индиректно да се намеси в казуса, за да спре спекулациите, че полските граничари също използват расистки методи. От канцеларията на полския премиер Матеуш Моравецки разпространиха съобщение, за това, че „бежанците, напускащи обхванатата от война Украйна, влизат в Полша независимо от тяхната националност“.

На фона на общоевропейското движение Black Lives Matter подобни расистки прояви от страна на украинските сили говорят единствено за едно: ускореният прием на Украйна в Европейския съюз, меко казано е преждевременен.

След това сами ще съжаляваме.

За Факти
Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмед Ганчев

    153 23 Отговор
    Видяхте ли ги украинците сега? А?

    Коментиран от #17, #21, #22, #25, #35

  • 2 Петър

    90 8 Отговор
    Много са хрупкакави тия от ЕС.
  • 3 Пич

    89 19 Отговор
    Браво !!! Славянските народи , явно още не са откачили , като евроджендърите !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хХх

    107 19 Отговор
    Нацистите на Адолф Шолц и Зеленски са убили еврейски студент с брада, вземайки го за чеченец.
    .
    Мосад забавя, но не забравя

    Коментиран от #40, #55

  • 6 вашето мнение

    96 8 Отговор
    Това не може да е вярно!!! Украинците споделят и живеят с евролибералните ценности на европа и америка.

    Коментиран от #31

  • 7 Фараон

    79 6 Отговор
    Това е истината!!!
  • 8 Фашонистъ

    81 5 Отговор
    Е те сега пък ще се оплакват от милите украински войници, няма такова нещо объркали са се чернокожите студенти.
  • 9 гост

    109 10 Отговор
    Нали украйнците не бяха фашисти и расисти . Нещо да кажат по въпроса западните мекерета.

    Коментиран от #54

  • 10 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    66 4 Отговор
    Украйна от снощи в ЕС ли е вече ❓❓❓/ за заглавието ми е думата/
  • 11 Шок и ужас

    68 7 Отговор
    Фашагите в действие!!!
  • 12 Обективно

    93 9 Отговор
    Каква "изненада", ми те от 8 години собствените си граждани от Луганск и Донецк бият и убиват, че за някакви цветнокожи ли? Има и друг момент, който трябва да се отчете и той е че в момента с тази бежанска вълна се опитват да минат и много тарикати икономически имигранти от третия свят! Ако давахте всички гледни точки, а не само западната филтрирана до чиста манипулация пропаганда, щяхте да го знаете!
  • 13 669

    77 6 Отговор
    Бандеровци са си нацисти. Не желая да подкрепям нацисти..

    Коментиран от #47

  • 14 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    6 17 Отговор
    МАЛКО ИМ Е ,ПУСИЯ ИВА ПОДВИЖНИ УРНИ ДА ГИ КАРАТ ТАМ
  • 15 факт

    67 6 Отговор
    „Азов” и „Десен сектор” не пускат жителите на Мариупол в хуманитарния коридор. Градът има голям проблем с водата и тока. Мариупол се превръща в концентрационен лагер заради украинските военни, заяви Едуард Басурин, заместник-началник на народната милиция на ДНР. Нацита в действие, а ние ги въоръжаваме.
  • 16 Павел Николаев

    68 6 Отговор
    Честит 3ти Март българи!
    Добро утро - една статия да показва реалния проблем. Само дето така живяха 8 години в Донецк и Луганск
  • 17 Ще има и още

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмед Ганчев":

    Е, това е лошата новина за украинците - бягат към съюз , където най-лошото същество е със светъл цвят на кожата , определящо полово себе си като "мъж".
    Ценности братя украинци ! Свиквайте. Или както казваме ние в България: вие си преценяте !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Порно

    46 4 Отговор
    Укрите са дивашки националисти. Водят политика на асимилация на останалите народи , а Запада го позволя, щото е срещу руснаците. Но страдат и българи , гърци и всички останали. А за антисемитизма на укрите може да се изпишат томове.
  • 20 Един не-трол

    37 3 Отговор
    Трябва и пълно разследване на престъпленията на украинците преди войната, защото се чува доста и за това
  • 21 хмм

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмед Ганчев":

    Нормално, към ромите винаги с едно на ум, даже две!
  • 22 КГБ

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмед Ганчев":

    Ето тази реакция търсехме. Нали се сещаш, едно е да казваш нещо (украинците са фашисти по думите на Путин), друго си е да го чуеш от някой "очевидец" или "потърпевш". Думи като диверсия и постановка изобщо не трябва да ти идват на акъла. Ние от КГБ разчитаме на промиване на гладки мозъци.
  • 23 Механик

    28 3 Отговор
    Е, и кво толкова станало? Украинците са си фашисти и само слепите не го виждат, но аз пък не виждам какво мрънка тоя кюмюр? Много ясно, че ще пускат съотечествениците си с проритет. Кой няма да го направи? Да си ходят е Африка и там ще пускат най-напред тях.
    А инак, украинците са си фашаги. Сбъркано самосъзнание като на макетата. Ама то си е за главите им.
  • 24 Отечествен Фронт

    24 6 Отговор
    Истината за Украйна и неофашизма им !
  • 25 ъхъ

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмед Ганчев":

    Чернокожите братя са объркали посоката, да бягат на изток към Русия, там ще ги посрещнат с отворени обятия, богата и толерантна държава! А най добре ще ги посрещнат в Чечня!
  • 26 Готвача от Олгино

    5 14 Отговор
    "За Факти Андрей Исмагамбетов" - В пещера ли живее и пише, че никакъв го няма в интернет. Да бяхте се постарали малко. Кой пише зад този псевдоним ? На Волгин прилича.
  • 27 все тая

    6 3 Отговор
    Новата опорка за ботовете е, че дори и да имаш татуиран начупен кръст или такова знаме, да стоиш и да се снимаш с други като теб....Това не означавало, че споделяш същата идеология....
    Точно като не можем да кажем, че ваксините са опасни, защото всички пием вода, което си беше яко опорка също.
  • 28 Тринити

    21 4 Отговор
    Иначе в Окрайна нямало фашизъм според ЕС и САЩ.
  • 29 Щалер

    19 2 Отговор
    Дядо Джо сега ще има обяснява на електората си за това има още хиляди доказателства а фашизма в Окрайна. Руснаците казаха операцията е антитерористична срещу неонацистите не е война!
  • 30 Ужасонн

    19 3 Отговор
    Те към собствения сш народ действат така, а вие си мислите, че не са нацисти!
  • 31 Убийците

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "вашето мнение":

    са потомци на украински националисти, помощници на Хитлер през войната, които със своята жестокост са учудвали даже германците.
    Затова една от целите на Русия е денацификация на Украйна. Преди една седмица на границата с Молдова убит израилския журналист Амир Слон, показа паспорта си, но тъй като бил с брада, заприлича им на чеченец, затова и разстрелян.

    Коментиран от #32

  • 32 Грешка

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Убийците":

    Амир Алон
  • 33 Някой да ги е викал

    13 8 Отговор
    Искаме Европа да си остане на бялата раса.
  • 34 Jxbzb

    12 2 Отговор
    Бандеровците не прощават.
  • 35 Ко да ги гледам тях?

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмед Ганчев":

    Тук си ги имаме същите:Валерко биещ южносъседски бабички,бръснати скалпове по центъра на столицата биещи всеки един "заподозрян",граничари стрелящи по нелегални бежанци,Луков марш и прочее...
  • 36 СОДОМИТ

    15 2 Отговор
    ОПААААА КВО СТАНА АМИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ АЛООООО А ИНАЧЕ ГОЛЯМ ВОЙ АБЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ КЪДЕ СТЕ БЕ / АМА ОТ ДРУГА СТРАНА ПОЛША ДА СИ ПРИБИРА БАНДЕРОВЦИТЕ И ДА СИ ГИ ХРАНИ С ПРЕДИМСТВО / АРЕ ЧЕСТИТО НАФТАТА В ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ Е 2 /ДВЕ ЕВРО /
  • 37 Бодак

    18 4 Отговор
    От кога се разправя че това са хора възпитани във фашизоидно-нацистки идеите на Бандеровци включваща идеята за чиста раса. Бандера го издигнаха в култ , има паметници и з Украйна, прекръстиха на името на фашизоида множество обекти...
    Сега се чудят какво става
    Препоръчвам на хората, които трудно се ориентират в потока заливаща ги информация, да гледат филма на Оливър Стоун Украйна в пламъци или Украйна в огън. Ценното на този филм е че е направен по древното знание дадено от Аристотел, че истината се крие в първопричината. "Взри се в корена" припомнят това знание и братя Толстой ( чрез Кузма Прутков)
    Гледайте филма и ще придобието ясна представа не само за случващото се, но и какво вероятно ще се случи и в бъдеще
  • 38 КЛАСИФИКАЦИЯ

    12 3 Отговор
    ТЪП , ПО ТЪП , НАЙ ТЪП ,НЕМСКИ ПОЛИТИК , БАНДЕРОВЕЦ / КИРЕТО Е ИЗВЪН КЛАСАЦИЯТА /
  • 39 Бацо Гацов

    7 11 Отговор
    Фейк..от всякъде си личи че това е кремълско дезинфо...
  • 40 да питам

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "хХх":

    Ами що не се е обръснал бе? Толкова ли е трудно? П
  • 41 Казуар

    10 6 Отговор
    Пропуска се това, че индийци и други са влезли в колоната на майки сдеца и са предизвикали нарушение на реда. Майките с деца са имали предемство.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КККК

    12 7 Отговор
    Имам приятелка в Полша до границата. Каза че било пълно с мароканци и други чалмари. Имало вече изнасилвания. Даже и две видео ми прати, как един обира магазин на едното, а във второто видео друг пък пази на вратата на вагон с нож и не дава на украинци да се качат, докато неговите хора не влязат... Тея нямат спиране ... Сега чак и расизъм пък пишат ... а е точно обратното

    Коментиран от #46

  • 44 никой

    7 1 Отговор
    Ами отговора на опита за ислямизация е....нацизация.
  • 45 Добро утро

    8 3 Отговор
    Че той расизма си е в основата на украинската вътрешна политика. Нали заради това стана всичко.
  • 46 Да ама не

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "КККК":

    Клиповете от Киев всички ги видяхме - татуирани украински рецидивисти с американско оръжие нахлуха в супермаркет и стреляха по жени и деца преди да го оберат, така че не ми разказвай измишльотините си соросоиден троле!
  • 47 Казуар

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "669":

    Руснаците са сталинисти.
  • 48 Бодак

    16 2 Отговор
    Фашизма е крайна идеология, която вече се използва и от самите Глобалисти, защото е удобна за крайни действия.
    Какво друго ако не фашизъм е забраната за участие в параолимпиадата ( за хора с увреждания) на руснаци и белоруси. Представяте ли си колко низко могат да стигнат Глобалистите и слугинажа им по света и у нас.
    Сега си помислете има ли граница за тази нечовечност...
    Само фашисти могат да приемат схващания за Златнияи милиард, предвиждащ на Земята да остнат 1 милиард за обслужващ персонал на Глобалните величия, които са си набелязали вечна власт на Земята. Ами другите намерения -- Голямото нулиране, Планът Калерги, обезличаване на семейсъвото ( Родител 1 и Родител 2), джендаризъм, лейБгейщината ( никой не им пречи но защо се пропагандира това ?) и безумното нелепо схващане да се управлява Света от 1 център -- САЩ, който Глобалистие приватизираха и чрез който тероризират по Земята теи, които все още не са приватизирани.
  • 49 Анонимен

    6 1 Отговор
    Тях не ги мислете. Оправете си България, че и тук нещата не са розови. Чорбаджии изедници ограбили за 32 години народа си, днес се държат неадекватно към робите си. Те са богати и ще се оправят Русия и САЩ, но Бг я чакат още по тежки дни. Някои раждат, а не им се работи. По цял ден кекс
  • 50 Хайл

    8 2 Отговор
    Според мен на черните трябва да им излизат бели синини, защото иначе не си личи. А иначе знаем, че доста цветни ще се възползват от ситуацията, за да се вмъкнат в еврогейският союз
  • 51 УРА и НАПРЕД

    8 2 Отговор
    Няма такова нещо. ЛоШите сега са Русия . А Украйна и САЩ са единствено и само ДОБРИ !
  • 52 Едно мнение

    1 7 Отговор
    "Това не може да е вярно!!! Украинците споделят и живеят с евролибералните ценности на европа и америка." - Напълно подкрепям това изказване. Русофилите са известни със злобата си. Статията е фалшива.
  • 53 Чичо Ади

    4 4 Отговор
    И какво лошо са направили, че собственият им народ е с привилегии? Естествено, че трябва да е така!
  • 54 ъхъ

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Чернокожите братя да научат, че в белите страни жените и децата са с предимство. А мъжете не бягат в Германия, а остават да защитават родината си!
  • 55 linda

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "хХх":

    В САЩ след 11 септември така пострадаха и сингхи заради това, че били с бради и чалми.Имаше репортажи.
  • 56 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Правилно. Не-рата да се омитат в Африка. Тук си имаме достатъчно проблеми.
  • 57 БПФ

    1 0 Отговор
    ЍАма иначе укрите и шлахтичите не били нацисти ???? В Лвов наци-батальоните полваха над 1000 азиатски студенти като жив щит срещу руснаците. Цивилизованият свят би трябвало да подкрепи Русия, а не да е срещу нея.
  • 58 Е кво толкова

    0 0 Отговор
    Тука под колоните на МС пребиват.