Last news in Fakti

3 Март, 2022 14:01 11 334 182

Унизително и абсурдно: защо изобщо честваме 3 март?

  • 3 март-
  • унижение-
  • българия-
  • русия-
  • освобождение-
  • празник-
  • национален празник-
  • трети март

Има ли друга страна по света, избрала за свой национален празник събитие, в което дори не е участвала?

Унизително и абсурдно: защо изобщо честваме 3 март? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Отношението на Русия към нас много напомня на това към Украйна, уж сглобена от Ленин с подръчни материали, както твърди историкът цар Путин. Те са убедени, че и нас са създали. А ние не само приемаме това високомерно твърдение, но дори сме го превърнали в свой национален празник.

"Аз те родих, аз ще те убия"

Оставям ви да размишлявате дали Украйна и България не са наследници на държави, които са няколко века по-стари от руската. И все пак, както във всяка пропагандна теза, тук има зърно истина. Болшевиките след революцията наистина форсират създаването на украинска съветска република, но не за да откъснат жива плът от матушка Рус, а за да интегрират в новата империя разнообразните неруски населения там. Третата българска държава наистина възниква по волята на руския цар, защото младата българска нация не е имала сили да надвие могъщата Османска империя. Само дето вече е възникнала десетилетия по-рано - през Възраждането. За Москва от подобни полуистини следват пожизнени права на собственост над нашите две страни - според прочутата реплика на Тарас Булба към сина предател: "Аз те родих, аз ще те убия".

Отношенията на България с Русия минават през различни криволици, както става във всички междудържавни отношения (дори с Османската империя сме били съюзници през Първата световна война). Защото историята е голямо място. Наред с Руско-турската война там ще открием и много събития, които няма да се харесат на благодарните. Ще открием например разгрома на българите от княз Светослав през 10-и век, който довежда скоро до края на славната Първа българска държава. Ще открием още размяната на българи християни срещу черкези след Кримската война между царя и султана. Или пък противопоставянето на Русия на Съединението, подкрепата на превратаджии. И така до светлия 9 септември, когато страната ни отново е "освободена", така че 45 години живее в състояние на "ограничен суверенитет" (доктрината Брежнев).

И откъде тогава идва това покорно, чак унизително чувство на благодарност, с което ни обработват от деца? Не може да е само защото поколения политически деятели - и след Освобождението, и през времето на комунизма - по един или друг начин са били клиенти на Москва. Според мен става дума за дълбок национален комплекс, породен от срама, че не сме се оказали достатъчно бунтовни и е трябвало отвън да ни помагат. И колкото повече се разгаря благодарността, толкова повече се задълбочава комплексът на недоверие в собствените ни сили.

Помислете само: има ли друга страна по света, избрала за свой национален празник събитие, в което дори не е участвала? Нито един българин не е присъствал при подписването на Санстефанския мирен договор, уреждащ руската окупация на европейска Турция, с обещание за създаване на българска държава - нещо, което се случва чак по-късно, на съвсем друга дата.

Нека направим бърза разходка из света на националните празници. Франция празнува щурма на Бастилията - затвора, станал символ на феодалното потисничество. Германия отбелязва съединението си - обединението на Германия на 3 октомври 1990, станало символ на завършека на Студената война. В Индия Денят на републиката бележи провъзгласяването на новата конституция през 1950 - край на колониалното господство. В Гърция национален празник е 25 март, когато през 1821 митрополит Герман развява знамето със син кръст и така дава начало на кръвопролитното въстание под девиза "Свобода или смърт".

На този фон българският национален празник е трудно обясним извън сферата на психологията. През първите десетина години на тази дата (по стар стил) се празнува възкачването на престола на руския император Александър Втори, чиято статуя е и първата сериозна монументална пластика в новата столица. Представяте ли си поляците, чиято държава (за кратко) е възстановена от Наполеон, да изберат за свой национален празник коронясването на този "цар освободител"? Аз не.

След десетилетия на монархически празници идват комунистите, които обявяват за национален празник второто "освобождение" - споменатия 9 септември. Именно него компромисно ще замени новата власт с избора на 3 март. Ако помня правилно, предложението идва от Петър Младенов. Значи хайде - ще се откажем от второто "освобождение", ама се връщаме към първото.

По времето на соца градовете ни се покриха със статуи на новите освободители. Така столицата ни доби съвсем колониален вид. Тръгваш от булевард "Ленин" покрай Братската могила, после идва благодарственият Паметник на съветската армия, пресичаш булевард "Толбухин", вървиш по булевард "Руски", преминаваш покрай "Царю Освободителю" на Цоки, за да стигнеш до монументалния Ленин, възторжено взрян в тортата стил сталински барок на Партийния дом.

Опитите паметникът с вдигнатия шмайзер да се прати в един хубав музей или поне да се премести от центъра срещат яростен отпор от страна на левите, а и на самите руснаци, които ще ви обвинят, че харесвате фашизма. По същия начин се възприемат като русофобство призивите на хора като мен да сменим сегашния абсурден национален празник с нещо, което сами сме направили - Съединението, Независимостта, приемането на Търновската конституция. Как смеем да настояваме за национално достойнство? С една хитра идеологическа хватка неблагодарността към руския цар умело се преобръща в обвинения за непатриотичност и отцеругателство, които самата роднинска метафора на Дядо Иван сякаш улеснява.

Разбира се, че благодарим. Но не на бруталната азиатска империя.

В Русия живее един велик народ, с чиято литература, музика и наука е възпитано нашето поколение. Там е работата, че цялата тази велика култура е противостояла и на самодържавието, и на тоталитаризма, и на путинизма днес. От декабристите, които смело тръгват на каторга, до дисидентите, които тайно пишат стихове в ГУЛАГ; от оркестъра в обградения Ленинград, където музикантите падат от глад, до тези смели лелки, които днес въоръжени до зъби полицаи влачат за косите из улиците. Разбира се, че се прекланяме, разбира се, че благодарим. Но не на бруталната азиатска империя, която създава или премахва държави, а на народа, който се бори с нея.

Русия винаги се е противопоставяла на Запада. Отначало обосновават специфичния ѝ път с православието, после с една странна ленинска редакция на марксизма. Сега на ред дойде един брутален национализъм, напомнящ нацистката фантасмагория за кръвта и расата. Нали не сме забравили, че Хитлер започна Втората световна война, като организира референдум в населените с етнически германци Судети, които после присъедини към райха, докато накрая взе цяла Чехословакия. Някакви паралели с Донбас?

Няма причина Русия да бъде абонирана за нашата благодарност. Както, впрочем, не бива да е абонирана за солидарността ни и Украйна, към която днес са насочени всичките ни молитви. Русия има своите страховити пропадания, в които няма защо да я следваме. Геноцидната политика на сталинизма. Студената война и Желязната завеса, зад която завлече и нас. Ядреният тероризъм, с който сега режимът на Путин опитва да направи планетата заложник, за да му играе по свирката. Дайте този път ние да им дадем пример за цивилизованост, та някой ден те да са ни благодарни. Като започнем с това да се уважаваме като нация, която дължи съществуването си на самата себе си.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 210 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император на Третия Рим

    213 84 Отговор
    Без Русия няма България

    Коментиран от #22

  • 2 ДИЧЕВ СКРИЙ СЕ БЕ

    287 44 Отговор
    Омръзна ни всеки ден да плюеш по БЪЛГАРИЯ. Ако толкова си закъсал с парите иди до Амбасадата или Бундесрата и помоли за една пенсийка по заслуги
  • 3 Щях да го чета

    259 29 Отговор
    Но видях источника и се отказах.
  • 4 Ббб2

    241 29 Отговор
    Този защо не го обясни днес на Шипка?
  • 5 Пак пропаганда

    224 31 Отговор
    Дойче зеле да се закрие
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 /////

    202 24 Отговор
    Професорчето яко е залебил при новия господар такива по рано не даваха дума да се изрече против правилната политика на партията хранилница.
  • 8 Гост

    206 23 Отговор
    Дойчето и националният ни празник ли оскверни с пропагандите си? Айде, спрете ги тея, най-накрая!

    Коментиран от #58

  • 9 Пич

    172 23 Отговор
    Има специално запазен казан във ада , където ще врят дебелите професорски глави ! Тоя е толкова долен обаче , че ще се мазни и на сатаната ! Защото ще е предал и Господ даже !!!
  • 10 ууууууу

    190 19 Отговор
    Дичев ли, Дивчев ли си, ти си достоен само за едно място - на кучето в г...Затвори си мръсна либерастка уста. Колкото и да те дразни и вбесява, българите си тачат традициите и много добре знаят кой колко струва. Айде у лево.
  • 11 ТаУмВзе

    102 14 Отговор
    Геноциндата Гавра си е платена!
  • 12 Спрете

    157 21 Отговор
    Да давате глас на такива ЕВРОГЕЙОВЕ
  • 13 Разбиращ

    169 19 Отговор
    Край нямате... Спрете се бре... Стига сте давали наклон... Омръзнахте на всички да поучавате.. Представи си 500 години подиго....и изведнъж Свободааааса... Е, как да не заслужава такъв ден да е празник!

    Коментиран от #140

  • 14 Не става дума за национален комплекс

    25 111 Отговор
    Че не сме били достатъчно бунтовни. Просто е нямало за какво да се бунтуваме. За другото авторът е прав.
  • 15 Името му

    141 19 Отговор
    Само се изхождат на националния ни празник. Предатели!
  • 16 Лост

    133 13 Отговор
    С толкова много политолози, анализатори, шашмолози е най-добре за направим първи април национален празник.
  • 17 Факти

    133 11 Отговор
    Факти, защо им давате трибуна за изява на тия психопати и българомразци?!
  • 18 братишка

    93 12 Отговор
    Дичев, ти за памет на раскаленная кровь не си ли чувал бре?
  • 19 отврат

    128 11 Отговор
    Сороспиийо, млъкни поне на Трети Март бер, УРУД НЕЗЕМЕН!
  • 20 Да та ..

    82 7 Отговор
    и професора. Мн тп, бе. И, я пак за Гърция, недоучил смот..
  • 21 Ах...

    102 15 Отговор
    Ловеч и Белене трябва да отворят врати за такива предатели
  • 22 УЖАСНО УЖАСЕН УЖАСЗ

    17 63 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император на Третия Рим":

    АМИ СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ КОГАТО Р💀💀Я ИЗЧЕЗНЕ,А☝
  • 23 Охльо

    85 13 Отговор
    Бохльо много дълга реч си направил.Кой те е изучил по онова време?И отговор не изкам.Неблагодарници.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вън

    105 10 Отговор
    Унизително и абсурдно е да се пускат такива статии на националния празник на България
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    60 5 Отговор
    ФАШИСТИТЕ И ХРИСТО БОТЕВ СА ОТРИЧАЛИ
    ...
    .... АНТИ- ФАШИСТКОТО РАДИО СЕ Е КАЗВАЛО ХРИСТО БОТЕВ ....
    ....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 някой

    60 5 Отговор
    Интелектуалците грантаджии да напишат писмо до султана, че на Шипка и Плевен побеждава империята. От това следва да се преразгледа цялата държава след това ..
  • 30 Ууу

    50 4 Отговор
    Вие сте психично болни.
  • 31 Къде е Бойко

    50 4 Отговор
    Крие се в ЗАЙЧАРНИКА
  • 32 Учуден

    61 8 Отговор
    А какво да празнуваме? Денят в който такива като Кирчо тръгнаха да търсят цар на България и възкачиха на трона човек който до този момент вероятно не беше чувал за България.

    Коментиран от #69

  • 33 Един от многото

    66 7 Отговор
    Всенародната любов към професорчето се изостря със всяка дума излязла от устата му.
  • 34 ДжафДжаф

    68 8 Отговор
    Такиви като този грантоед, следва да се бесят на Шипка, а ако е лошо времето, с цел икономии може и в района на плевенската панорама, а след това останките да бъдат натопени в киселина за да не замърсяват територията!
  • 35 Ицо

    54 4 Отговор
    Има ли разлика между дойче зеле и факти май няма
  • 36 3.14К

    72 7 Отговор
    Кога ще забраните DW и доносника Ивайло Дичев. Баща му се обръща в гроба от глупостите на сина си.
  • 37 Колев-Босия

    16 65 Отговор
    Ивайло,
    Не чакай кърлежът да стане кръводарител, а конската муха да събира мед. Антиселекцията на българина започва още с приемането на т. нар. "Източноправославна вяра" през 864 г. с избиването на 52 български болярски рода и богомилите и приключва с масовите избивания на качествените българи след идването на руската, а по-късно и на съветската армия.Историческото име на сегашния масов убиец е Чингис, Тамерланович Пу Тин!
  • 38 Фахти, бе...

    52 8 Отговор
    Спрете се със вашите провокации и пропаганда
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Станимир

    55 8 Отговор
    Това вече не се Търпи... Наглост безподобна
  • 41 Верно ли

    57 4 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!!!
  • 42 През комунизма

    45 8 Отговор
    Тоя щеше да чука камъни в Ловеч

    Коментиран от #151

  • 43 А сап де

    47 5 Отговор
    Млъкни бе, предател
  • 44 Хомосапиенс

    10 34 Отговор
    Аз не го чествам, просто си почивам днес.
  • 45 САТЪРА НА ХАНА

    48 3 Отговор
    АЗ ОЧАКВАХ ХВРО МУСТАФА ДА ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ НА ШИПКА ... ИЛИ ГУЛАЙТЕРА НА ЕС В БЪЛГАРИЯ
    .....
    ...... АМА НЕ ПОДНАСЯТ :)))
  • 46 Мисия невъзможна

    9 25 Отговор
    Ами да направим национален празник рождената дата на този Дичев, но само ако докаже, че е българин!
  • 47 гадна статия

    51 8 Отговор
    Натовска подлога !
  • 48 Ужас

    42 5 Отговор
    Това са медиите в България....пропаганда за центове
  • 49 Шопо

    40 5 Отговор
    Защо не си пиеш хапчетата редовно? Поне нямаше да пишеш тези глупости. Все пак се титолуваш "професор".

    Коментиран от #55

  • 50 Закривай

    38 6 Отговор
    Дойче зеле!
  • 51 Русофилството е невежество. Казал го е

    23 59 Отговор
    Димитър Благоев.
    На Шипка ходят днес само путинисти, тяхната агентура и слепи симпатизанти. Пак ДАНС се изложи и не предвиди какво ще се случи. Министър-председателят бе съзнателно унижен ! З март е небългарски празник, той се чества само от руската рая в България !

    Коментиран от #77

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 САТЪРА НА ХАНА

    43 6 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО
    С 3-ТИ МАРТ
    .....
    СКОРО И ОТ ВАС ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ...
    ..... БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ДЪРЖАВА КОГАТО ВИЕ СТЕ ЖИВЕЕЛИ В КОЛИБИ

    Коментиран от #71

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пише се титулуваш

    16 2 Отговор

    До коментар #49 от "Шопо":

    Кой е майчиният ти език?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Комендант

    23 4 Отговор
    Предателите с гръб до стената, очите затворени....
  • 58 ВЛЮБЕН

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Браво! Президент! Президент
    Твой ПОЧИТАТЕЛ!
  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 13 Отговор
    Не ме питайте,аз не знам не съм го избирал.направете референдум за това имате няколко дати.24май 6ти септември,3ти.....март...09.09.44г.........29.03.2004.....Датата ,която сте избрали не е лоша...като съберете числата правят 03.03.1878гтогава е по нов стил,но казвайте точно Защо и какво чествате.3 е божествена цифра и в това отношение датата Пасва идеално.Просто не се навеждайте и не се настрйвате един срещу друг.Бъдете Признателни,но не Васали,а говорете със сякой,като равен с равен и си пазете интереса.Не могат нон стоп да ви владеят шпионите ,на москва или ротшилд!Просто си Бъдете Българи!
  • 60 Учител

    31 4 Отговор
    На какви индивиди дават поле за изява, не е истина....Вие сте срам за България
  • 61 Предложение

    9 33 Отговор
    Организанторите от Възраждане и Атака немедлено в кауша. И след това по етапния ред - в Сибир. Тами има голяма нужда от тяхното "трудолюбие". Те трябва да "усвояват" богатствата на Сибир - газ, петрол, дървен материал.Огромната част ще се изнася за братския ви Китай. Още на втората седмица, след като ви замръзнат кайсиите, ще се сетите , че сте измамени българи !
  • 62 Наблюдател

    35 7 Отговор
    За сведение Дичев, колкото и да ти плащат неблагодарността е тежък порок!! Изглежда Дичев предпочита да сме още част от Турция като кюрдите ! Не е известно да има дори 1 германец, американец, англичанин, французин... загинали за свободата на България но всичките тия нации са били против освобождението на България и са били на страната на Турция, както и сега!!!!
  • 63 Iviviv

    35 4 Отговор
    Не можете да ни накарате да мразим Русия колкото и да се напъвате. Спретесе жалки сте.
  • 64 ВЪПРОС към Ивайло ДИЧЕВ:

    38 4 Отговор
    Вярно ли е, че баща Ви е един от придворните писатели на ТЖ и като такъв през годините на соца сте били от превилегированите деца да учат и живеят дълги години на Запад /във вашия случай Франция/?
  • 65 Дедо ви

    34 3 Отговор
    Този е в буквалния смисъл отцепоругател. Баща му, Стефан Дичев е написал един патриотичен роман Пътят към София а той слага кръст на делото му
  • 66 Стилян

    32 2 Отговор
    Непростимо! На това безобразие трябва да се сложи край! Изсмукаха ни цялата енергия тия кърлежи... Кое ли не опорочиха... Кое ли не оплюха.. Безобразие!
  • 67 Гневен

    38 3 Отговор
    Ето заради такива слагачи и даващите им трибуна ДВеле,Свободна Европа и т.н...намразих западната политика и вижданията им...Насила ме накарахте да търся алтернатива на безумията ви -джендъризъм,мулти-култито,евро-атлантическите ви"ценности" ....Насила ме накарахте с вашите безумни писания и плюване да търся и другите точки и мнения...Колкото повече ни заливате с подобни помии-толкова повече Народа Български ви мрази и ненавижда...Честит Национален Празник Българи!!!!!!!!

    Коментиран от #88

  • 68 САТЪРА НА ХАНА

    29 1 Отговор
    НЕ СЪМ ВИДЯЛ ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК, АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК ИЛИ ГЕРМАНСКИЯ , ФРЕНСКИЯ И БРИТАНСКИЯ ПОСЛАНИЦИ
    .... ...
    ДА ПОДНАСЯТ ЦВЕТЯ НА ШИПКА ЗА 3-ТИ МАРТ :(???
  • 69 Е да ама намереният цар тогава княз

    7 12 Отговор

    До коментар #32 от "Учуден":

    Беше избран от руският император и писанията срещу него на които вярваш започнаха да се тиражират едва след като обедини двете български държави против волята на русия.
  • 70 Добружанец

    26 6 Отговор
    Професоре, вземи една лопата, изкопай си една дупка два на един.Вдигни високо лопатата и я тресни в тъпата си кратуна.Все ще се намери някой да те зарови, но няма да има много страдащи.....
  • 71 България последно е била държава през 9в

    14 3 Отговор

    До коментар #53 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тогава американци е нямало
  • 72 Дойч Зеле

    20 5 Отговор
    Коментира неща, които не разбира. След като се врете в чуждите национални интереси и празници, ви пожелавам руски ботуш да се разхожда в Берлин!
  • 73 Митрофанова на сал и шут за засилка

    9 24 Отговор
    Оназ вмирисаната лелка днеска трябваше да бъде изгонена от България да и е ясно..надяваме се че ще поправим пропуска идните дни
  • 74 ха ха

    10 29 Отговор
    Е, как що празнуваме 3-ти март? Щото 5-тата колона беше на власт тогава и гласува под строй! Затова и сме енергийно зависими от "освпбодителите“...
  • 75 иво

    29 6 Отговор
    Дори ме е гнус да му прочета името на тоя "професор". Такава душевна мърша не може да бъде будител! Такива не-българи не трябва да ги допускат да тровят и обезверяват младото поколение и да го фашизират!
    Жалъж червей
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Даааа

    10 25 Отговор

    До коментар #51 от "Русофилството е невежество. Казал го е":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е! !!!!!!! АБСОЛЮТНО ТОЧНО КАЗАНО! !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 78 Лесно е

    8 26 Отговор
    Много промит мозък в България. 70години руска пропаганда. Всички историци професори е належащо да се заемат с (умишлено) маргинализираното общество в България. Задължително! Моля!
  • 79 Хорст Весел

    8 22 Отговор
    Много точен коментар
  • 80 Deutsche Welle Propaganda

    21 3 Отговор
    Не ви ли е срам?
  • 81 ГруЮ

    24 3 Отговор
    Поредният “психодесен”, както ги нарече Костадинов. И безродник, бих казал.
  • 82 американски интереси

    19 4 Отговор
    Не искаме чужди лакеи и слуги в управлението на страната! Не искаме под чужда диктовка да подменят историята ни! Щом не искат да се съобразяват с народа - вън! Ще избираме други!

    Коментиран от #95

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Plovdiv

    17 3 Отговор
    Koга ДВ ще бъде забранено в България и подсъщества като драскача на тая "статия" ще започнат да ги вкарват в затвора??
  • 85 САТЪРА НА ХАНА

    22 1 Отговор
    МИТРОФАНОВА ВЧЕРА ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ НА ШИПКА ... ДИСКРЕТНО .. БЕЗ ШУМ
    ..... .... А МУСТАФАТА, ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК И ГЕРМАНСКИЯ ... НЕ ПОДНЕСОХА?...
    ЗАЩО ???? ...
  • 86 PD 3.3

    19 3 Отговор
    Такива предатели и подлоги, променящи и интерпретиращи истината спрямо силните на деня, са само за съжаление.
  • 87 САТЪРА НА ХАНА

    20 2 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА РЕДАКЦИЯ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НЕ ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ
    НА ШИПКА ....
    .... .... РЕНЕГАТИ ???
  • 88 ха ха

    3 13 Отговор

    До коментар #67 от "Гневен":

    И къде видя алтернатива? У източните феодали? Ми, Путя е същият като Баце или там обратното. Имахме си го по нашенски. У нас винаги копието е по-гротескно. С какво е по-различен от режима във Вашингтон? И там избират дебил начело и в Русия дебил. И във Вашингтон 10% за "големия човек" и в Русия. Единият дебил нападна вилаета за пране на пари на другия дебил и украинците страдат... Чудя се какво има за разбиране?
  • 89 дичев или дойчев си

    24 5 Отговор
    от османците са ни освободили руснаци,украинци и други народи от тогавашната Руска империя, нали?А от фашистите са ни освободили ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ в който влизат украинци,руснаци,казахи,таджики,киргизи,узбеки и т.н.Сигурно и чукчи.Ти като голям специалист кажи кои са били повече за да знаем кого да мразим повече.Опитваш се да налагаш на народа кого да обича и кого да мрази.Професор с ниво на кръчмарски философ.Отр1пка някаква.
  • 90 Фекъл

    17 3 Отговор
    DW в отходната яма на село ви е много тясно затова бълвате в ефира
  • 91 Драк

    20 4 Отговор
    Още един американски слуга на когото езика му е залепнал навмирисания американски задник и виждате на какво смърди .
  • 92 Мнение

    22 4 Отговор
    Всеки, който се опитва да каже, че нашия празник който честваме днес, (а именно нашето освобождение) не е национален празник може спокойно да се каже, че не е Българин. Това може да го каже човек, който защитава някакъв друг външен интерес, но не и Българския.
  • 93 ле ле

    22 2 Отговор
    У тая територия повече подлоги , отколкото зaднuцu бе , ко стаа .
  • 94 Зззз

    21 3 Отговор
    Факти как може да публикувате този пасквил на изявения българофоб.? Този мрази всичко българско и родно ,а сърцето му е жалки центове.
  • 95 Лесно е

    7 19 Отговор

    До коментар #82 от "американски интереси":

    Не искате чужди подлоги, а руските свои ли са? Типично по български! Да се плюе по високообразовани, интелигентни и възпитани хара! От злоба и завист разбира се.
  • 96 Дойче веле

    21 2 Отговор
    да се забрани в България.А "българските" му сътрудници-в затвора.Така България ще бъде едно много по добро и приятно място от света
  • 97 Факт

    20 5 Отговор
    Защо изобщо се наричаме държава!? Защо даваме трибуна на такива псевдо професори и лаици!?
    Не може да почитаме Левски, като най-големият герой на България, а да отричаме 3-ти март, апогея на труда на Апостола и останалите революционери! Нямаме право да зачеркнем делото на опълченците! Нямаме право да не помним и почитаме храбростта, единението и силата на тези ГЕРОИ!
    Народ, който не помни миналото, няма бъдеще!
  • 98 ПараШут

    15 5 Отговор
    Историята от втората световна война се повтаря и скоро ще издигаме нов паметник на братята руси - освободители!!! Не знам къде ще се крият всички тези продажни евроатлантически нищожества като дичев?!
  • 99 Теодоро

    21 4 Отговор
    Стига с тия пасквили! 3 март е национален празник и винаги ще бъде. Дичев и пасмината от Дуйче виле в кауша веднага
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Знаеш ли, Милке?!

    6 13 Отговор
    В много страни комунистите станаха Граждани и възродиха страните си ; и само при нас си останаха комунисти-Русороби, безскрупулни свирепи, нагли. Тези хищни глутници няма да мирясат, докато съвсем гробясат България.
  • 104 345

    6 1 Отговор
    Хапчета 💊
  • 105 пфу

    22 0 Отговор
    "професора" каза, че Самарското знаме е чуждо. Добре , че водещата го поправи. И тоя преподава в Софийския университет.
  • 106 веси

    17 1 Отговор
    джонка, това с Иво Инджев заедно ли го измъдрихте хахах е как няма българи, като на вр.Св.Никола български опълченци отбивят османските атаки ... срам и позор
  • 107 Предложение по Дичев

    11 5 Отговор
    Да има два национални празника - единия датата на приемането ни в нато, а другия- датата на приемането ни в ЕС. Историята няма какво да я гледаме.
  • 108 123

    16 1 Отговор
    Не ме интересува, че Безродниците Продажни на Сорос не знаят какъв Празник за Българите и 3-ти март :) Чествам си го и ще продължа да го чествам,, защото съм Българин.
  • 109 Да стане

    19 1 Отговор
    Дичев,Дичев... да стане баща ти от гроба да ти шибне два шамара.
  • 110 Перо

    20 2 Отговор
    СУ стана котило на зомбирани ционисти и техните производни сороси,джендъри,масони,маскирани с всевъзможни измислени провесии като социални антрополози,политолози и всевъзможни други,завършващи на …. лози! Този университет беше в първите 50,през соца,а сега са извън всякакви класации,поне го няма в първите 800 в световните класации. През време на пандемията титлата “професор” се продава на тон! Кьораво и сакато придоби научни титли! Няма никакво качествено образование,младото поколение,на 26 г.не може да пише грамотно на бълг.ез. Сега и този боклук “професор” измисля нова история! Ами да го попитам тогава,защо само БГ,на Балканите не се е освободила сама,без чужда помощ! Щяхме още да сме под турско робство! Срам ме е да имаме такива,дървени “професори” и М-во на просветата и БАН трябва да вземат много бързи мерки при определяне на критериите и контрола при даване на научни титли.Сега положението е катастрофално! И СЕМ да се закрие! Там неграмотността,простотията и корупцията са водещи и чуждата пропаганда и затъпяващи предавания,чрез външни програми в БГ им е станала служебно задължение!
  • 111 Bbbbbbb

    10 2 Отговор
    До къде стигнахме демократи и комунисти са в единен строй против честването официално на 3 март. След 1878 г 3 март се чества като Ден на Освобождението. Няколко години след 1944 г престава да се чества официално. Еднократно е обявен за празник за 100 г. Едва няколко години преди 1989 г е обявен за официален празник, а не за национален. През 1990 г е обявен за национален празник. Вълка козината си мени, но нрава никога. Явно ДНК предадено на новите демократи от дедите им се проявява- повечето произхождат от "знатни" комунистически фамилии.
  • 112 Тома

    22 1 Отговор
    Този професор се е продал за пари на дпс и заслужава една здрава трудовашка количка
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Иванушка

    14 1 Отговор
    Пpocто Мишка, СРАМ че има такива твари
  • 115 Вечна

    14 0 Отговор
    Признателност на Александър II и всички воювали за освобождението на България ! Но оттогава е изтекла много вода, а водата носи какво ли не ! Бащи, синове или внуци - всеки бива съден по собствените си дела, а не по тия на предците си !
  • 116 Матей преображенски

    18 2 Отговор
    ДВ пак надръстиха поредните си мерзавски простотии,много ги бива да изкривяват реалността,курдисват се като криво огледало и всичко деформират,самите те представляват гротеска,извратена журналистика,политически прислужническа към сащ.Нека си дрЪнкат ,кой ли им обръща внимание повече,скоро май ще изпаднат в положението от социализма,когато бяха забранени за слушане ВД,свободна европа и бибиси-лондон.Да ми плещят такива глупости след всичко натворено на наш гръб за 32 години,е невероятно цинично,вместо да си затворят джуките,те се зъбят на самия ни национален празник.
  • 117 Тези си “говорят” конски

    13 1 Отговор
    Да, око си говорите на немски само с конете, тогава щяхме да сме Турски вилает, нещастни шваби.
  • 118 един цитат

    19 2 Отговор
    Говорите за проф. Ивайло Дичев. Смятате ли, че той си прави някаква реклама на Ваш гръб?

    Да. Той е тотално неизвестен. Това, което може да се прочете в биографията му е, че е син на Стефан Дичев-писател. Междудругото, той беше добър писател. Със стипендия от комунистическата българска държава е специализирал в Париж, бил е докторант на една видна комунистка и така нататък. Тоест, преквалифицирал се е, както много други хора. Пребоядисал се е и сега се прави на голям демократ, какъвто не е.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Продажници

    16 1 Отговор
    Историята в която вярват и за която се борят всички нормални българи е ценна за всеки истински българин. А този идиот, по скоро ненормален професор продажник не е българин, а турчин. И той учи децата ни, питам се на какво. Защо дават толкова медийно време на един видимо неадекватен човек или това е политиката и на платените ни медии, които така се изхранват.
  • 121 no name no face no number

    16 1 Отговор
    DW вие акъл не давайте щото ама хич нямате и целуеайте Горбачов, че без него нямаше да имате национален празник, на който вие също изобщо не сте присъствали, сащ и СССР решиха да ви обединят. Но сте си наглеци леко
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ник

    16 0 Отговор
    Тоя сектант Дичев някой ще му отвърти тапата
  • 124 Брей колко ренегати имаме

    6 3 Отговор
    Лошо, да броиш ренегати ни се случва единствено тук. Защо, отговорът се крие в положението ни на “кръстопът” и от 681, кой ли не е оставил по нещо. Колцина са били онези преплували с коне Дунав. Моя теза роби сме по душа - 200 години Византия, 500 години Турция. Е сак няма да има Ивайло Дичев, да не е “Балдоква”?
  • 125 унизително е

    4 10 Отговор
    да си псевдопатриот да вееш руското и съветското знаме и да викаш Русия Русия
  • 126 Една българка

    18 0 Отговор
    Дечев, отнемам ви титлата професор щом не знаете,че българите са се били за свободата си рамо до рамо с руснаци, украинци, финландци... Най-после имаме правилната дата за национален празник. Къде са били вашите предци в онези времена? Или и те като вас са били предатели? Най-вероятно са се чудили защо искаме да се освобождаваме. Влизай в дупката си и да не съм чула за тебе.
  • 127 Чочо

    16 0 Отговор
    Щото иначе тоя псевдо професор щеше да се казава Хасан и да продължава с опитите си да забременее.... Такива,, специалисти отричащи турското робство и предишната ни история са за директен разстрел....
  • 128 М р и

    7 1 Отговор
    Боклук .
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Северозапад

    12 3 Отговор
    Ако не беше трети март, сега щеше да си не Ивайло,а Мюмюн или Реджеп. Сега изясни ли ти се?
  • 131 Либеро

    12 3 Отговор
    Защото бащите дедите и прадедите са го празнували. Това е символа на Сан Стефанска България за нашите възрожденци. Мечта на Левски Ботев Каравелов Стамболов З.Стоянов.
  • 132 Бивш канадец

    15 2 Отговор
    Сега разбирате ли защо Путин забрани DW в Русия?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Механик

    11 1 Отговор
    Празнуваме 3-ти март, защото сме нормални българи и отдаваме почит на освободителите си. В това число руснаци, сегашни украинци, финландци, румънци, молдовци, поляци и т.н.
    Всеки който иска да ни убеди, че празнуването на тоя ден не е правилно, не е българин и не заслужава внимание. А ако този някой се окаже генетично-натурално българин, то той заслужава позор, 150 тояги на голо и да бъде изритан от държавата. Да върви където са му платили за да промива мозъците на хората. Тук няма място за него и целият му род.
  • 135 Аайдее...

    9 1 Отговор
    България НЕ Е наследничка на никаква стара държава. Тя е винаги била с името БЪЛГАРИЯ. И още, тоя ин.дивит да ми покаже на коя старовековна държава е наследничка Украйна!!!!! Само като видя написаното от безродния б.оклук Дичев ми се повдига.
    Погледнете му на тоя и.диот изказванията за проблемите ни с Македония. На такива като този предател преди 100 и косур години им ре.жеха главите до кръста.
  • 136 Вълк

    9 9 Отговор
    Ако можехте да четете,щяхте да знаете,че 60% от армията,която ни е освободила е била от украинци.Хората,които спасяват Шипка(а с това и войната) в последния момент са украински казаци-същите,които сега вашия благодетел избива,само защото не му играят по свирката.Аз също мразя американците,но за мене вие сте болни хора.Не обичате майките и бащите си,биете се за място на паркинга в мола,но обичате Русия.Не ми отговаряйте,няма какво да си кажеме!

    Коментиран от #141

  • 137 Мехмед

    5 8 Отговор
    Искаме поне паметна плоча за загиналите Османски войни на Шипка. Те защитиха родината срещу руския окупатор с цената на живота си.
  • 138 Като се обърне палачинката

    7 0 Отговор
    И избият всички тези родоотстъпници и чуждопоклонни подлоги, пак ли някой ще реве, че са затрили цвета на нацията?
    Ако тия са цвят, той може да е единствено кафяв!
  • 139 валерия

    4 0 Отговор
    И Денят на Съединението,и Денят на Независимостта са национални празници. Какво искаш?
  • 140 Анджело

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Разбиращ":

    Някои много ги е яд, че България е освободена. Особено, че е от Русия
  • 141 Баба Мара

    1 2 Отговор

    До коментар #136 от "Вълк":

    Човече, Украйна и украинци по това време не е имало. Казашките полкове са кавалерия в руската армия. Няма как да са 60%.
  • 142 ХАН КРУМ

    5 0 Отговор
    дичев,стутринта гледах спора между теб и проф. Баева.Толкова беше несъстоятелен , смешен и жалък в доводите и липсата на аргументи ,че ме хвана срам,а и яд колко млади хора осъкътява дребната ти платена душичка. Каква Полша и Германия с техните национални празници,могат да бъдат доводи за това , 3 март дали да бъде национален празник.Твоя нихилизъм е още по ,грозен зашото в него прозира ясно интереса на групата соросоидни проксита за ,които просперитета на България стои по– долу, от платената ви омраза към Русия.Вашата цел,,да чукате като китайска капка и да разрушавате истореческата ни памет ,чрез полуистини и съмнения няма да сполучи.Но целта и да раздели още повече разделената ни нация и единство на народа ни , да се прокарват нови и нови разделителни линии не прави чест на нито един българин.!44години не са стигнали подобни предатели да бъдат изолирани и да не им седава трибуна ,просто защото твърденияга са им анти български. Съжалявам ,че фамилията Сорос преди !44 г , е имала друга работа и не е дошла с Руската армия да участва в Освободителната война. Прекалено с много кръв е напоена нашата земя през годините и тук англосанксонско семе трудно ще поа ипникне . Сещайте се дичев ,с пропагандния си гръжок за това. Жалки сте и затова името ти го пиша с малка буква...Смърдите!!!
  • 143 све

    5 0 Отговор
    Честит празник на всички българи ! И благодарим на всички дали живота си за освобождението ни ! Най вече на руските войници ! И сега ние сме с Вас ! Прочистете Украйна от нацистите и покажете на НАТО и САЩ, че трябва да си опичат акъла ! И на 9 май парада да не е в Брюксел...:)))
  • 144 Този и

    5 0 Отговор
    " Алабин" ще прекръсти.Имаше такива податки- да е назовем на оня- който ни унищожи ЮП- а сега е вечен наемател при Рогатия! Сега долавяте ли,какъв" елит" е пращан на почивка в различни СПА центрове от народния съд .Който се интересува ( безпрострастно) да отдели 2-3 ч,и в Народната библиотека.Там има архиви - кой ,кой е,какъв е бил през царско! Много неща ще ви се изяснят.Дотолкова изкривено и пошло ни " друга история" че изкарват хрумка на комунистите,за създаване на Народен съд.А той е под директна директива на Съюзническата комисия.И точно англето,по диктовка на Чърчил настоява за безмилостни присъди.Сега и 3 март пречи.Абе,песооглавец- няма ли Освобождение- няма Съединение,няма днешна България.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Гост

    3 1 Отговор
    Г-н Дичев, от Москва да Ви бяха плащали, нямаше да постигнат такъв резултат. Лошото е,че личното Ви мнение се представя като позиция на медията, в която работите и на всички избрали ценностите на демокрацията.
  • 147 Чочо

    8 0 Отговор
    Ами, изобщо да изтрием 13 вековната си история....да забравим и загиналите опълченци на Шипка,а.
    За да угодим на Сульо и Пульо!!!!
  • 148 България

    3 0 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬❤️🇷🇺🇧🇬🇷🇺
    Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями.
    Те дойдоха по краткия – братския път.
    Те говореха руски и бяха славяни.
    Тук намериха българска обич и смърт…
    Те не знаеха даже дали благодарни
    ще им бъдем след време – бащи и деца.
    Те избраха войната, а тя е коварна,
    тя безумно убива съдби и сърца…
    Бяха братя по кръв. Просто бяха славяни.
    И под Шипка намериха своята смърт.
    Не дойдоха от Брюксел, Ню Йорк и Маями,
    от Русия дойдоха – за нас да умрат…
    Без да имат дори и имперска идея,
    те се биха до смърт за славянската чест.
    И сега ако ти си докрай европеец,
    ще ги помниш достойно и утре, и днес...
    Лозан Такев

    🇧🇬🇧🇬
  • 149 Тъп текст

    6 0 Отговор
    Хаха статия та дрънка. На соросоида му е чудно, как така някой има благодарност и празнува без да му плащат с грантове
  • 150 Бодак

    4 1 Отговор
    "Как смеем да настояваме за национално достойнство? " Е, тва е само в главата ти в твоятя/

    Разбира се, че благодарим. Но не на бруталната азиатска империя.
    Чудя се да обсъждам ли човек с такава омраза. Ако омразата не е умообремененост / комплекс то какво е? И може ли да се мисли, назидава и поучава от човек, чиято глава е обзета от омраза. И какво може да роди такава глава, освен да прояви омразата си в съответните мисли, писаници и приказки

    "Русия винаги се е противопоставяла на Запада"
    Е, някои не могат да клякат и да се прекланят, когато Запада изисква от тях това

    " Сега на ред дойде един брутален национализъм"
    Тука вече омразата, колкото и да се мъчи да я прикрива Дичев, започва да ражда лъжи. Лъжи за многонационална Русия, която се бори с укро национализма, за който на афтора никой няма да му плати, ако напише
  • 151 Като го гледам,

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "През комунизма":

    Май повече от половината от живота му е минал по време на социализма. Сигурно оттогава се е научил да възхвала когото му падне и сега не може да си прости и мрази всички българи. Бих му препоръчала да мрази само себе си, да изчезне от страната ни и да я забрави. А ние никога повече да не отваряме материал, подписан от него, да не купуваме вестници с негови писания и да изключваме телевизора, когато видим комбайнеро-интелигентската му физиономия. БОЙКОТ на МИШОКА!
  • 152 Ббб

    5 5 Отговор
    3-ти март го честват само истинските българи. Родоотстъпници и предатели могат да честват деня, когато американски и английски самолети бомбадираха София.
  • 153 Аз съм

    3 2 Отговор
    Вече започваме да честваме деня на благодарността
  • 154 Жжж

    5 8 Отговор
    Г-н, Дичев,
    Сигурен съм, че достойният ви баща би се срамувал от вас.
    Позор!
  • 155 Някой си

    6 8 Отговор
    Дичев, соросоиде безсрамен, българин ли си, достойнство и чест имаш ли? За30 сребърника се продаде, Юда! Баща ти се обръща в гроба!
  • 156 Баязид Мурадович

    4 4 Отговор
    Така добре бяхме под дебелата сянка на Султана. Той ни защитаваше от унижения.
  • 157 ComfortablyNumb

    3 6 Отговор
    Товариши , може да протестирате колко си искате че Факти дава трибуна на антируски настроени журналисти но просто други на практика няма в България !? Няма и една шепа русофилски настроени да ви направят русофилска инфо кочинка ... Такава е нелеката ви съдба да четете турски инфо сайт и да си пишете русофилските глупости. Дано не вдигате кръвно на тая възраст, но се съмнявам ...
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 msc

    1 3 Отговор
    На този трябва да се дадат 24 - часа срок за напускане на България.Всяко нещо си има граници!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Бачо Киро

    4 2 Отговор
    Дичев, какъв боклук си ти, не е истина. Професор бил ...
  • 168 бл.134 в Зап. парк

    2 1 Отговор
    Ами , не го чествайте ,бе ! Даже може да се върнете под турско робство и да изберете кой да ви освободи !
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Евгени

    3 3 Отговор
    Мисля че такива хора трябва да се настанят в Белене.
    И нека да се каже и да се знае.
    България е благодарна на руския народ.
    А тези които плюят по Русия са кретени
    А ако сте политици сте продажници.
    БЛАГОДАРЯ ти Русия
  • 171 7676

    1 3 Отговор
    През комунистическо не се празнуваше.Никой не
    правеше трагедии.Мисля че русофилите тачат
    повече 9ти септември и се присламчват към
    Освободителя.Нали техния най хуманен строй
    ликвидира нашата Русия.Тези НА СССР.И ги
    питам,Османската империя е била огромна,но
    нито една няма национален празник когато са
    се освободили.Що така

    Коментиран от #180

  • 172 Киро

    2 6 Отговор
    Много точна и вярна статия.
  • 173 Колко лъжи чак не е истина

    3 0 Отговор
    Господ гледа и знае.
  • 174 незнайко

    2 0 Отговор
    ЕТО ТАКА СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИ !!! Съборихме мавзолея която сграда на никого не пречеше ! Съборете сега и паметника на Шипка за да УГОДИТЕ на НЕМЦИТЕ ! 32 години методически ни рушат а ние не се усещаме ! Какво са ни помогнали освем, че се настаниха тук с големите си вериги магазини а затвориха нашите заводи !!!
  • 175 Идиом

    2 0 Отговор
    Без участиети на българските опълченци аскерите щяха да победят руската армия както при войната за Крим!
    Дойче леле ли ти е източника? Прочети малко българска история.
    Лошото е че не ерудирани хора получават форум да съсипват българското самозъзнание!
  • 176 Сдечев

    1 1 Отговор
    Предлагам национален празник 4 юли. И да чакаме американски туристи на морето
  • 177 Анализатор

    2 2 Отговор
    Абе чучело грозно,кратуната ти е побеляла,сигурно си за пенсия,кой хляб си ял,че ломотиш идиотщини. Ако не беше Русия,ти днес щеше да бъдеш един грозен турчин с омърхолевен фес.
  • 178 Ас казах

    0 0 Отговор
    Кой му е дал титла на такъв “ОЛИ” да върне парите на държавата.Тоя съвсем плисна легена
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Дрън- дрън!

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "7676":

    Ако имаха такъв празник османците, как щеше да зададеш пумиярския си въпрос?
  • 181 Само Локо СФ.

    0 0 Отговор
    Поредният безродник, от новите професори! Докато имаше ВАК (атестационна комисия) тоя щеше да си стои асисистент!
    Българският народ не бил участвал в "това събитие"!
    Срам, голям срам Ивайло!
  • 182 Евелина

    0 0 Отговор
    Украйна, според Ив. Дичев е по-стара държава от Русия! Боже, прибери си вересиите! Този, не се учудвайте, утре ще напише, че Македония е по-стара държава от България! Дичев, наистина си голям резил!