Last news in Fakti

2 Март, 2022 11:12 3 201 21

Без държавници утре на Шипка

  • 3 март-
  • бдж-
  • народно събрание

Тримата първи в държавата може да се съберат пред Народното събрание

Без държавници утре на Шипка - 1
Снимка: БГНЕС

Без нито един държавник ще бъде отбелязан тази година 3 март на Шипка. Досега бе традиция представител на властта да се качва на историческия връх за националния ни празник, но войната в Украйна сложи своя отпечатък и върху тържествата. Затова тази година честването на Деня на Освобождението ще е само в столицата, пише "24 часа".

В 11 часа се очаква президент и премиер да се съберат на церемонията по издигане на националното знаме на Паметника на незнайния воин. Час по-късно пред президентството ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.

А в 18,30 часа за тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” (между парламента и паметника на Царя Освободител), се очаква да бъдат първите трима в държавата - парламентарният шеф Никола Минчев, президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

Все още няма отговор от посолството на Русия къде ще бъде посланик Елеонора Митрофанова.

Така на връх Шипка се очаква да се качат само отделни политици и граждани. Домакин на тържествата за Трети март е община Казанлък. Там обаче имат опасения да не би в празничния ден на върха да се стигне до сблъсък между русофили и русофоби заради войната в Украйна.

Ден по-рано - на 2 март, в сряда,вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Казанлък, където ще се включи в тържествата - издигането на националния флаг пред общината и тържествената заря-проверка. След това вицепрезидентът ще произнесе тържествено слово за 144 г. от Освобождението на България.

На 3 март Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен, каза директорът на националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” в Казанлък Чавдар Ангелов.

Да не се подменя историята, призова обаче в своя позиция по повод войната БСП.

БСП призова да не използват съвременните събития и случващото се сега, за да се отказваме и зачертаваме историята си, каза лидерката и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице” по bTV в понеделник.

И подчерта, че на 3 март в Руско-турската освободителна война освен руснаци са участвали още украинци, финландци и други.

Националният военноисторически музей в София обаче няма да отвори врати за първи път на 3 март в знак на солидарност към украинския народ.

Отменено е и официалното откриване на изложба по повод националния ни празник.

“Когато в ХХI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от пороците на миналото”, се казва в съобщение от името на музея. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът, казват от Националния военноисторически музей.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    48 2 Отговор
    Срам и позор за България! Каква вина имат загиналите руски братя за сегашната война на Путин? Русия не е Путин!

    Коментиран от #13

  • 2 Той

    31 2 Отговор
    Да се качват и тримата ,или три месеца без заплати

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ало,троловете

    32 1 Отговор
    По време на Освободителната война,Украйна си е част от РУската империя,така че е пълно и със загинали УКРАИНЦИ за свободата на България!Паметникът на СЪВЕТСКАТА армия е и паметник на УКРАИНЦИТЕ,били в РККА,щото тук влиза ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ!!!!Ма кой да ви каже тва,дай само да говорим щуротии...

    Коментиран от #6

  • 6 Че кой

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ало,троловете":

    ти е казал, че не е така?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 vfgr

    20 0 Отговор
    ще си проличат американските подлоги – да не би 11 – та въздушно преносима дивизия от фащ или солсбъри да са ни освободили от ТУРСКО робство
  • 9 Вонбон

    18 0 Отговор
    Ето на това му се вика предатели и подлоги
  • 10 Ицо

    15 0 Отговор
    Че тая територия има ли държавници

    Коментиран от #17

  • 11 ГОСТ

    15 0 Отговор
    Така се прави първо няма да идат после ще го бутнат после ще махнат и 3 Март като празник после питайте правнука си какво е османско иго . То ще е все едно мен да питаш как се казва макия брат на китайското село Цън Жън .
  • 12 ТОГАН МОЖЕ СПОКООЙНО

    5 1 Отговор
    ДА ДОЙДЕ И ДА СИ ЗАБИЙ БАЙРЯКА НИКОЙ ОТ ПАРЛАМЕНТА НЯМА ДА Е ТАМ ЗА ДА ГО ОПОНИРА НЯКАК СИ....
  • 13 Войникът 🇧🇬

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Това е грозен и жалък ход от днешните управляващи! Царска русия не е СССР ,не е РФ ! Това е най малко неуважение към загиналите бойци българи и чужди за свободата ни ! Грозно,унизително представяне на управляващите ни!
  • 14 big

    8 0 Отговор
    Това показва само едно: фашисти, които не оценяват свободата си, заради слугуване на чужди интереси!
  • 15 1917

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Страх ги е, ЗАЩОТО ЩЕ БЪДАТ ЯКО ОСВИРКВАНИ!!!
  • 16 Кинжал

    6 0 Отговор
    Всичко вече е ясно и картите са на масата. Вече се видя кой кой е! За 12 години почти успяха да ни фашизират, но някак се пробудихме! В момента отново продължаваме промяната по фашистки. Сега разбрахте ли на какво ги учат в Харвард?! Приберете си спешно децата от чужбина, защото там им промиват мозъците и един ден ще се обърнат срещу вас и ще съборят паметниците на вашите родители и дори ще се използват върху тях!!! Единственият достоен човек във властта си тръгна с гордо вдигната глава и запази военната си чест! Има и още някои изключения, разбира се, но всичко останало ще ни докара до втора Украйна!!! Дошло е време разделно!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Мара

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ицо":

    На големияБратЗядГоляматаЛоква.
  • 18 Ганъо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    ТезиКохто призоваваш саПредателиИприПъватаОпасносЩеЗабегнатПриИчадиятаСи
  • 19 асан

    2 0 Отговор
    и убаво.
    Той народа ще се качи и само да не гръмне топчето от там.
  • 20 Toxic

    1 0 Отговор
    Като говореха преди масово, че идва Радевата зима ни се струваше нелепо, но сега се вижда , че не само идва, но и явно няма да си отиде! Сезоните рязко ще изчезнат, казаха от метеорологичната станция на окръг Колумбия! Лятото ще бъде куково за всички българи.
  • 21 Е пак излъгахте.

    1 0 Отговор
    Кире Петковски къде беше?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове