Last news in Fakti

8 Март, 2022 13:00 6 776 68

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си

  • бежанци-
  • украйна-
  • война-
  • българия

Бежанците от Украйна са предимно майки с деца и възрастни хора, които се надяват войната да свърши бързо и да се върнат в родината си при съпрузите и роднините си

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си. Страната е заделила 50 милиона лева за украинците, които стават все повече. Тези пари бързо ще се изпарят. Но искат ли въобще бежанците да останат в България?

България посреща най-голямата бежанска вълна в своята история. От началото на войната в Украйна в България са влезли вече над 25 000 украински бежанци. Това е повече от 22-те хиляди арменци в края на XIX век. Броят на украинците, дошли сега за около десет дни, е почти колкото този на бежанците от Сирия и Афганистан за цяла година. За цялата 2015 например, когато беше пикът на тогавашната мигрантска криза, бежанците в България бяха 31 281.

Броят на украинските жени и деца в България обаче е несравним с наближаващите вече един милион бежанци, пристигнали от Украйна в Полша. Но дори и тези няколко десетки хиляди хора са изпитание за българските институции и бюджет, в който за бегълците от войната в Украйна са предвидени 50 милиона лева.

Много или малко е тази сума?

Управляващите решиха да се заплаща по 40 лева на ден за нощувка и храна за настанени бежанци от Украйна. Тези средства ще се дават на дружества, чийто собственик е Националният осигурителен институт (НОИ): болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, почивни станции на министерства и ведомства, както и хотели и къщи за гости, които са категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Ако приемем, че 25 000 души получат подслон в различни бази, само за ден ще са необходими 1 милион лева. А в страната ще пристигат и още украинци. Парите ще свършат доста бързо.

В предаването на БНР "Неделя 150" вчера председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров заяви, че може да се обърнем за подпомагане към Европейската комисия. "Ще разчитаме на нашите партньори - очакваме оттам да получаваме средства, които да ни подпомогнат при бежанска криза, а при актуализацията на бюджета (през юни т.г.) да предвидим допълнителни средства, ако е необходимо", каза Гюров.

Шанс за трудовия пазар

Работодателите видяха в притока на украински бежанци шанс да подобрят дефицитите на българския трудов пазар заради по-лесната им интеграция. На среща при министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер, провела се миналата седмица, те заявиха, че може да бъдат наети 200 000 специалисти във всички сфери на икономиката. Само текстилната промишленост се нуждае от 20 000, а IT-браншът може да поеме до 30 000. В България има недостиг на работна ръка във всички сектори - от лекари, медицински сестри и инженери до строители и шофьори. Само че потърсилите убежище едва ли ще успеят да го запълнят.

Все още много малко от украинците са потърсили официална закрила като бежанци. Но броят им ще расте, тъй като мобилни екипи на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще пътуват до Варна и Бургас, за да вземат биометричните данни и да регистрират предварително организираните на място групи от украински граждани. Причината е, че най-много бежанци от Украйна са подслонени в хотели и бази по Черноморието - освен във Варна и Бургас, също в Несебър, Поморие и други градове и курорти. В противен случай хората ще трябва да пътуват до някой от трите центъра на ДАБ в София, Харманли или новозагорското село Баня. Ако не получат необходимия статут, те няма как да запишат децата си в училище или детска градина.

Бежанците от Украйна са предимно майки с деца и възрастни хора, които се надяват войната да свърши бързо и да се върнат в родината си при съпрузите и роднините си. Повечето от тях не биха могли да бъдат настанени в места, където няма детски градини, училища и достъп до здравни грижи. В социалните мрежи има и молби от онкоболни хора, чието лечение е било прекъснато заради войната и се надяват да могат да го продължат в България. Това означава, че пустеещите и западнали български села, много от които не са обхванати от общопрактикуващи лекари, са изключени като вариант - освен за незначителен брой бежанци. Така че надеждите за евтина работна ръка в селското стопанство са несъстоятелни. Заради ниското заплащане и лоши условия на труд много българи избират да работят в гръцки ферми или да вършат селскостопанска работа в Германия и Великобритания.

Просветният министър проф. Николай Денков вече съобщи за големия брой запитвания от украински бежанци децата им да учат в България. За тези програми за бежанци на български език държавата ще заплаща допълнително към делегираните бюджети на образователните институции. Както за българските граждани, така и за украинските бежанци държавните и общински училища, както и общинските детски градини са безплатни. Но бюджетът ще осигурява необходимите средства за по-големия брой ученици и деца. Колко - това тепърва ще се изяснява.

Ще останат ли украинците?

За квалифицираните украинци най-бедната държава в Европейския съюз едва ли е особено привлекателна. Някои ще останат в България, но други ще продължат към други европейски страни, където техните умения ще бъдат по-високо оценени. Особено след като бе активирана Директивата за временна закрила, валидна за целия ЕС. Така украинските бежанци имат право да живеят, работят и получават медицинска помощ и социално осигуряване във всички държави от Общността за период от една до две години. Но дори и мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан гледаха навремето на България като на транзитна държава по пътя им към Западна Европа.

Порталът, създаден от българското правителство за желаещите да се евакуират от Украйна, не е ефективен. Властите дори не са систематизирали на едно място цялата полезна информация, необходима за бежанците - връзки с приемни центрове, с украински общности и координатори, с места за настаняване, контакти на адвокати, психолози, лекари, преводачи, предлагащи помощ и др. Дейностите по посрещане и настаняване на хората са поети от украинската диаспора, неправителствени организации и доброволци, които се справят чудесно.

Бегълците от войната ще продължават да пристигат. Дали България ще се справи?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    56 5 Отговор
    Сега ще видите , колко са благородни нашите хотелиери , като започне сезона , а украйнците още са им по хотелите !!!

    Коментиран от #16, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русенец

    44 4 Отговор
    Онази фирма, за шишета от джам, ще наема ли украинци на работа?

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 !!!?

    16 46 Отговор
    Украинците бягат от кревълските варвари !!!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грульо

    67 3 Отговор
    Защо не искат да останат у нас, нали сме от ЕС и имаме всичките евро ценности? :D
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чичо Киро селския каруцар

    67 5 Отговор
    До вчера бяха 35 000 украинци и като видяха разбитите пътища, запустелите села, буренясалите ниви, порутените заводи и 17 000 бежанци моментално напуснаха България

    Коментиран от #41

  • 12 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мая":

    Просто е крадец на никове .

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 естествено

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мая":

    Колко пъти си се срещала с "бегълците"? Първи пристигнаха наглите и претенциозните. Ела да ги видиш по пътищата ако не вярваш? Явно само идиотите в тая държава мислят за нея.
  • 16 Забелязъл.

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Абе приятел ако акцията за прочистване на натсисти в Украйна продължи 10години украинците 10години ли ще стоят по хотелите??????

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Последния Софиянец

    11 4 Отговор
    Глупости!Тука на балканите постоянно идват цели народи.
  • 19 Ганьо

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Може, стига да се уговорят и други работи могат...
  • 20 Бамбука

    30 16 Отговор
    Приятел в нужда се познава. Оставете изкривените сметки, забравете за малко егоизма. От войната бягат украинци, руснаци, българи и други живеещи в тази много национална държава. Дали изобщо ще има туризма летен сезон ? Всички лишения са капка в морето на това, на което са подложени напусналите Украйна. Тази война е много по извратена, защото дори не е и на верска основа. Можете да си замълчите, можете да свиете рамене от "досада", но поне не плюйте по нещастието на прогонените.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    В тая държава по последно преброяване има поне 6 милиона Българи. Или си мислиш, че това е запазена марка. Пусто дърво.
  • 23 Работил в Украйна.

    55 5 Отговор
    След накоя друга седмица като разберът що за стока са украинците ще почнат масово да ги гонят от хотели, църкви и частни домове където са настанени живял съм в Украйна и много добре ги познавам.

    Коментиран от #27

  • 24 НАЙ УЖАСТНАТА.

    28 6 Отговор
    ВЪЛНА БЕШЕ. ТУРСКАТА ОКУПАЦИЯ
    ПРЕДИ 700 ГОДИНИ. А СЕГА Е ТЪРСИНЕ ЗА ЖИВОТ НА ПО ДОБРО
    МЯСТО. ОКРАИНЦИТЕ ЗА ТОВА СИ МЕЧТАЕХА ПРЕДИ 35 ГОДИНИ. ТЕ НЕ СИ ОБИЧАТ ДЪРЖАВАТА. ПОНЕ 75%ОТ ТЯХ. ТАМ всичко е мизерия и не правда. ТАМ се краде много. И БЕЗ ВЪЗМЕЗДНО.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 България от 1913 до 1919 г.

    22 7 Отговор
    е посрещнала над 600 000 бежанци от Северна Добруджа, Източна Тракия, Беломорието, Македония, Западните покрайнини и то след 2 загубени войни вследствие от руската политика на Балканите !
  • 27 РАБОТИЛ

    37 4 Отговор

    До коментар #23 от "Работил в Украйна.":

    С ОКРАИНЦИ ГОДИНИ ТИ ПОТВЪРЖДАВА МНЕНИЕТО.
    РАБОТИЛ СЪС ТЯХ В ЧУЖБИНА.
    ТЕ СА ИЗПОЛЗВАЧИ И НЕ ЛЮБЕЩИ
    ДРУГИТЕ ХОРА.

    Коментиран от #51

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Киро Тъпиро

    20 3 Отговор
    Какво ще ги правя сега тия хохли освен да ги ваксинирам да изпълня поръчката на дерлайнен
  • 32 Свидетел.

    38 2 Отговор

    До коментар #24 от "НАЙ УЖАСТНАТА.":

    Наистина е мизерия във великата им Украйна. Преди няколко години в Каварна имах нещастието да съм в обща квартира с десет работника от Украйна взеха ги на работа към нашата фирма, съжителството с тях беше отвратително имах чувството че живея с жив..ни.
  • 33 Защо

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Забелязъл.":

    Ги каниш , ако ще ги гониш ?! Не си ли лицемер бе , приятел ?!
  • 34 9689

    25 1 Отговор
    От тази огромна рекламна кампания която им изнесохме,че тук ще се излежават и ще лапат какво друго.
  • 35 Една

    18 2 Отговор
    Май забравяте 350-те хиляди българи от Македония, които сме посрещнали като бежанци.
  • 36 Анти робовладелец

    28 1 Отговор
    ДС робовладелците да не протриват мръсните си ръчички. Няма да им се сбъднат мечтите за ВЕЧЕН ДЪМПИНГ И АФРИКАНСКИ МИЗЕРНИ УНИЗИТЕЛНИ ЗАПЛАТКИ!! ДС милионерите и милиардерите скоро отиват на съд
  • 37 Чук и Гек

    15 2 Отговор
    Всички, които се настаняват по морето са руснаци! Само гледайте какво става! Един юнак към Китен, сопственик на хотел, цял комплекс, настанил 200 души. Сопственика се оказа руснак, а съдружника му американец ли беше, там някакъв друг субект! А вие блейте по горите и баирите!
  • 38 Елена

    30 0 Отговор
    Жени, пазете си мъжете!

    Коментиран от #58

  • 39 Песимист

    20 2 Отговор
    Скоро ще ги намразим като кирийските бежанци
  • 40 чичо

    25 1 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ СЪС ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ,ЧЕ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА БЕЖАНСКА ВЪЛНА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ !!!!??? МОЖЕ БИ ОТ НЕЗНАНИЕ И СЛАБ ИНТЕРЕС КЪМ бЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ,НО НАЙ ГОЛЯМАТА БЕЖАНСКА ВЪЛНА ВЪЛГАРИЯ СЕ Е СЛУЧИЛО когато: Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската армия и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи (днес в Одрин, Лозенград и Текирдаг провинциите в Турция, Западна Тракия в Гърция, както и югоизточната част на Българска Тракия). Тези събития са описани от български академик Любомир Милетич през 1918 година, а също и от Фондация Карнеги за международен мир в доклада си от 1914 за Балканските войни.Етническото прочистване е било насочено против 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват да са 50 000 – 60 000, което е 20% от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #57

  • 41 HiTech

    11 11 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Киро селския каруцар":

    А вей Кирчо, руски трол ли си или просто злобар и невежа, не знам. В БГ буренясали ниво няма, а селата запустяват просто защото вече няма нужда от толкова много ръчен труд. Освен това селата около големите градове преживяват ренесанс и къщите там се изкупуват от ново заселници. Аре бегай бегай сега да играеш в некоя руска небуренясала нива. Компренде?
  • 42 Матей преображенски

    14 2 Отговор
    На лорер му е широко около вратът,затова с лека ръка е готов да приема невероятни количества бежанци.Не го ли смущава числото 200 000,наети на работа,а това значи общо от 1 милион,тъй като повечето ще са деца и старци и някой трябва и за тях да се грижи.Останали сме 5 милиона българи,а бяхме 9,досега трябваше да сме 10,има и 1 милион цигани и помаци в най-добрия случай.Да не би да е решил да прави украинска автономна република,след необявените 2 турски автономии в Сакарско-родопския район и в Лудогорието,къде ли се е спрял пръста на съдбата върху картата в лицето на продажния кабинет?
  • 43 Тома

    24 3 Отговор
    А американските сенатори им отпуснаха 10 милиарда за оръжие да продължават войната.Те за храна пари не дават
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Начи да ви кажа

    13 7 Отговор
    и руснаци и украинци са един дол дренки!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ажгта

    15 0 Отговор
    А накой нащо да е чул в тази бежанска крила за Държавната агенция за бежанците? 440 хрантутняци се скатават и ги няма. За тях бежанци също няма.
  • 48 оеьоь

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ще бъдат изхвърлени от там много по-рано и много преди сезона. Това е толкова нахална сган, че трудно някой ще ги издържи до лятото
  • 49 Джудже

    16 3 Отговор
    DW да си провери информацията. Най-голямата бежанска вълна посрещана от България е след ПСВ. Е, да, тогава бежанците са само българи.
  • 50 решението е просто

    4 2 Отговор
    Бежанска да се обръсне.
  • 51 Другар, лъжеш !

    7 7 Отговор

    До коментар #27 от "РАБОТИЛ":

    Украинците са европейци, а руснаците - азиатци.

    Коментиран от #53

  • 52 дядото

    9 4 Отговор
    война е.хора бедстват,трябва да помогнем.но разходите на държавата и народа да възстановят виновниците за войната-най-вече сащ и великобритания.можеха да дадат гаранции на русия за украйна,ама не.сега да платят на държавата разходите,а не те да правят имперска политика,а ние да плащаме и мизерстваме за тяхното благоденствие
  • 53 Хайде

    6 5 Отговор

    До коментар #51 от "Другар, лъжеш !":

    стига глупости. По тази логика, ние сме се преселили от Азия, и ние ли сме азиатци. Македонците ни наричат татари.
  • 54 Добро денев

    6 8 Отговор
    Какви беженци бе! нахални как незнам кой! И да говориш с тях само по Украински !тъпанари.Те бягат от свои те нацистка власт!непускат Украински те нацисти от Украина та! Защо то прикрива задници те с живи хора!за това непускат по ьезопасни коридори мирни жители те! Само кой плаща от 7000€ зависи той млже да излезни
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Чук и Гек

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "чичо":

    И от Мала Азия!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дама

    12 2 Отговор
    На цялата бъркотия и немотия се показваме много гостоприемни и имащи за бежанците и после ще си смучим палците типично за българина!!! А и Кирчо и Кокорчи здравата ни омазаха!!!!

    Коментиран от #61

  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Дама":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София ще е така! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 62 Който

    5 3 Отговор
    Сега всички украинци да бъдат подслонени под покривите на българските ру со фи ли и по хотелите им. Мисля, че така ще е най-честно ... да видим
  • 63 Ужасен

    11 1 Отговор
    Кой ще ги храни всичките тия? Ние мизерниците не можем пенсионерите си да изхраним.

    Коментиран от #66

  • 64 Владо

    3 2 Отговор
    Глупости! Най голямата бежански вълна е била по време на арменския геноцид!

    Коментиран от #65

  • 65 Спас безделника

    10 1 Отговор

    До коментар #64 от "Владо":

    Има една още по -голяма бежанска вълна - тази на прогонените български семейства от турци, гърци сърби и румънци по време на Балканската и Междусъюзническата войни през миналия век
    Тогава населението на България нараства с 30%. Това, обаче, надали е известно на ОКиро и неговите съратници в правителството и Парламента
  • 66 Пенсионерски неволи

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Ужасен":

    Не мрънкай! Ако мъжете на тези украинки се ангажират да се справят с ци.га.нск.ата паплач, не само ще ги изхраним, ами и на ръце ще ги носим!
  • 67 Лкйф

    1 0 Отговор
    Ще се ваксинират ли както ни караха нас
  • 68 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Това со жените и децата на бандеровците. Марш обратно в Украйна , фашисти ниедни!! Никаква милост и жалост за такива!!