Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 23:00 6 406 60

Защо Украйна иска от Запада военни самолети?

  • украйна-
  • сащ-
  • нато-
  • изтребител-
  • ф-16-
  • миг-29

Военновъздушните сили на Киев използват съветските изтребители МиГ-29 и Су, за да бранят своето небе и територия от започналото на 24 февруари военно нашествие на Русия

Защо Украйна иска от Запада военни самолети? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През уикенда в частен видео разговор с американски законодатели украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаяна“ молба към САЩ да помогнат на Киев с още бойни самолети за борбата му с руската инвазия и запазването на контрол върху въздушното му пространство. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон е дал "зелена светлина" на идеята и понастоящем „много, много активно“ обсъжда предложението, съгласно което съседната на Украйна Полша ще достави на Киев няколко изтребителя съветско производство, като в замяна получи американски Ф-16, за да компенсира липсите.

Обаче около това предложение има много неясни неща и Полша в публичните си изяви съвсем не е ентусиазирана, главно защото Русия предупреди, че Москва ще възприеме подкрепата за ВВС на Украйна като намеса в конфликта и този, който оказва такава помощ, ще стане обект на ответен удар. Официалните коментари от НАТО и членката на ЕС Полша само потвърждават, че преговорите по темата продължават.

ЗАЩО УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ ВОЕННИ САМОЛЕТИ?

Военновъздушните сили на Украйна използват съветските изтребители МиГ-29 и Су, за да бранят своето небе и територия от започналото на 24 февруари военно нашествие на Русия и призовават за още самолети, за да могат да продължат дългосрочно мисията си. Украинските военновъздушни сили са далеч по-малочислени от мощните руски ВВС, но украинските пилоти продължават да извършват бойни полети и твърдят, че нанасят поражения въпреки повтарящите руските военни заявления, че са потиснали въздушната мощ и и противовъздушната отбрана на Украйна.

ЗАЩО БОЙНИТЕ САМОЛЕТИ ДА НЕ СА ОТ САЩ?

Военните пилоти в Украйна не са обучавани да летят на американски изтребители, но би било лесно да се справят с МиГ-29, които в момента са на въоръжение в членките на НАТО Полша, България и Словакия.

Украински пилоти ще могат веднага да полетят с руските самолети Миг, но Полша не е склонна да се раздели със значително количество от самолетите си, без да е получила нови, с които да ги замени. Произвежданите в САЩ Ф-16 са основата на ВВС на Полша, която сега модернизира въоръжените си сили.

КАКЪВ Е ОТГОВОРЪТ НА ПОЛША?

Блинкън каза, че има „зелена светлина“ Полша да прати самолети в Украйна. Обаче полската реакция е сдържана. „Що се отнася до изпращането на самолети, мога само да повторя, че не са взети решения по този въпрос“, каза правителственият говорител Пьотър Мюлер. Той отхвърли твърденията, че Полша може да допусне украински военни самолети на свои летища. Русия твърди, че Румъния и някои други неназовани страни приемат бойни самолети на Украйна.

Същевременно Полша подкрепя Украйна както политически, така и нейната териториална цялост и суверенитет, а също и в хуманитарно отношение, като отваря границите си за бежанци от държави извън ЕС.

ЗАЩО ПОЛША НЕ ПОЕМА ТВЪРД АНГАЖИМЕНТ?

Въпреки подкрепата си за борбата на Украйна Варшава е изправена пред ключово и трудно решение дали да предостави свои самолети на Украйна. Русия предупреди съседите на Украйна да не приемат нейни военни самолети на своя територия и казва, че Москва може да възприема това като „намеса във въоръжения конфликт“. А това може да означава започване на военни действия. Думите на Русия може да бъдат смятани за по-общо предупреждение да не се оказва помощ на украинските ВВС.

Освен това Полша граничи с руски ексклав Калининград и има дълга граница с руския съюзник Беларус. Отношенията между Варшава и Москва са в ниска точка, откакто през 2015 г. на власт в Полша дойде дясно правителство.

ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ

Един от главните проблеми е къде ще бъдат базирани тези МиГ-ове, ако бъдат предоставени, защото те не могат да бъдат на територията на НАТО. Не е ясно също дали Украйна ще е в състояние да ги съхранява и обслужва в продължителен период от време предвид военните действия на нейна територия.

Другият въпрос би бил как да бъдат изпратени самолетите в Украйна. Полските пилоти, които са и натовски пилоти, не могат да летят с тях до Украйна, без да рискуват да намесят НАТО в конфликта. А пристигането на украински пилоти в Полша, за да откарат самолетите, също може да създаде подобни проблеми.

Има и забавяне в производството на Ф-16, което означава, че страните, които евентуално ще се лишат от своите изтребители МиГ и Су ще трябва да чакат известно време, за да запълнят липсите. Сенаторът Марко Рубио обобщи ситуацията с думите: "Има усложнения покрай това. Не е толкова лесно те да бъдат предадени. Трябва да летят дотам. Трябва да бъдат дислоцирани някъде на земята. А руснаците изстреляха между осем и дванайсет ракети по летище в Западна Украйна. И това е просто част от стратегията да бъде премахната възможността от разполагане на тези самолети", каза републиканецът от Флорида.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 украйна финишира

    69 9 Отговор
    в бъдеще ще е един пасивен евнух. Така се случва кога имаш продажно управление.
  • 2 Гранта ви говори

    104 10 Отговор
    Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия. Войната срещу Русия е война срещу Европа.
    Защо САЩ водят тази война? От любов към демокрацията и човешките права? Поради безкористна загриженост за бъдещето на Европа и света? „За да разпространят покой и благоденствие по цялото земно кълбо”, както каза Обама? Дрън-дрън!
    Отговорът е отвратително циничен - заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят; заради 500-те милиарда долара стокооборот между Русия и Европа, които искат да отмъкнат за себе си; заради запазването на долара като световна валута, щото откъм Изток се е задал юанът, а страните от БРИКС току-що учредиха своя банка и свой валутен фонд.
    Това е откровението на Пол Кристи, д-р по философия, изпълнителен директор на Института за глобални перспективи на Колумбийския университет и преди всичко - служител на Агенцията за национална сигурност (АНС).
    Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки. Най-големите кредитори на САЩ са: 1. Китай ($2 трилиона) 2. Япония ($1,14 трилиона) 3. Бразилия ($256,4 млрд.) 4. Тайван ($185,8 млрд.) 5. Швейцария ($178,2 млрд.) 6. Белгия ($167,7 млрд.) 7. Великобритания ($156,9 млрд.) 8. Люксембург ($146,8 млрд.) 9. Русия ($131,6 млрд.) 10. Хонконг ($120 млрд.).
    За „да се справят САЩ със своите дългове”, обясни Кристи, „трябваше да организират

    Коментиран от #4, #51

  • 3 Смешници

    69 8 Отговор
    Не слушайте краварите отвъд локвата ,че накрая ще се наиграете хубаво.Виждате ,че Русия не използва и на 10% професионалната си армия,ползва стари самолети в Украйна,така че да не стане от играчка-плачка.Сащ ако искат война с Русия си имат обща граница,да се почват и да оставят света на мира.
  • 4 Гранта ви говори

    75 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гранта ви говори":

    ...За „да се справят САЩ със своите дългове”, обясни Кристи, „трябваше да организират такъв катаклизъм, който да няма разрушителни последици за САЩ” (последиците винаги са за другите), „проблемът с дълговете да се разреши без световна касапница” („само” европейска, за предпочитане руска), „в която касапница самият ти ще изгориш” (да изгорят други, по възможност живи, за препоръчване в Одеса), „без да падне стандарта на собственото ти население, за чужда сметка”, и изобщо – „целият свят, всяка една държава да участва в разрешаването на финансовите трудности на Америка”.

    Коментиран от #27

  • 5 bullneck

    43 5 Отговор
    е как защо... щото много побеждават
    ако слушаш генералния щаб на ВСУ на О.крайна, хероите вече настъпват към Москва ахахаха
  • 6 Хазари

    58 5 Отговор
    Зеленски и върхушката, не Украйна, се мъчат да въвлекат възможно най-много страни в конфликта. Тези самолети са поредната провокация срещу Русия. Руснаците ще ги опукат за дни, но ще трябва да накажат и съучастниците.
  • 7 Hoho Boho

    28 12 Отговор
    "Полша ще достави на Киев няколко изтребителя съветско производство, като в замяна получи американски Ф-16, за да компенсира липсите."

    Това и ние го можем, нали?

    Коментиран от #49

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЩЕ ДОСТАВЯТ

    30 6 Отговор
    ФЪРЧАЩИ ЧИНИИ ЗА ОКРАЙНА
  • 10 Путинофил

    12 44 Отговор
    За всички Путинофили:

    На 27.02.22 г. Путин заяви: „Западът е умиращ елемент от историята. Той е теоретично понятие, което няма връзка с реалността“. Тогава защо децата на висши държавни хора от неговия кръг се подвизават в западни страни? Дъщерята на неговия говорител Песков е в Брюксел. Голямата дъщеря на военния министър Шойгу е милиардер, благодарение на обществени поръчки. Двете деца на шефа на руското разузнаването Наришкин живеят и учат в Швейцария. Дъщерята на външния министър Лавров е живяла и учила в САЩ, а след това във Великобритания.

    Децата и внуците на българските русофили също „гният“ на Запад. Защо не ги изпратят в Русия да гребат с шепи от путиновата демокрация?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Демек

    17 2 Отговор
    Само си чешате езиците
  • 13 Искаме Мир, а не НАТО

    74 5 Отговор
    Преди 22 години НАТО започна бомбардировки над Югославия. Тогава сенатор БАЙДЪН С ГОРДОСТ ОБЯВИ СЕБЕ СИ ЗА ТОЗИ УБИЕЦ НА СЪРБИТЕ
    «Аз предложих да се бомбардира Белград! Аз предложих да изпратим американски пилоти, да разрушат всичките мостове! Аз предложих да разрушим цялата топлинна и топлопреносна инфраструктура! Аз предложих много други специфични действия! Някои от вас питат, защо се отнасям с такава омраза към Сърбия. Защо бях толкова настойчив в НЕ ПРОЯВЯВАНЕ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ НАРОДА НА СЪРБИЯ? Защото, докато те не се вслушат в сърцето си, никога няма да могат да се излекуват от болестта, на която те са подложени. И ДОКАТО ТЕ НЕ СЕ ПОКЛОНЯТ НА ЗАПАДНИТЕ СТАНДАРТИ, БЕЗУМИЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА И ПРОДЪЛЖАВА, И ПРОДЪЛЖАВА! ЕТО ЗАЩО! ТОВА ПРАВИМ, ЗАРАДИ ТЯХНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!»
    И после този човек нарича убиец Путин.

    Коментиран от #16

  • 14 Хайл

    36 4 Отговор
    Зеления хвана на бай дън мек ия през джоба🤣🤣🤣🤣самолети ли-НАНАЙСИ ХОХОхохолл
  • 15 Hoho Boho

    41 6 Отговор
    "Москва може да възприема това като „намеса във въоръжения конфликт“. А това може да означава започване на военни действия. Думите на Русия може да бъдат смятани за по-общо предупреждение да не се оказва помощ на украинските ВВС."

    Излиза, че Москва е поставила на колене целия свят.
    Каквото каже Москва, това ще е...

    Коментиран от #17

  • 16 Хайл

    52 6 Отговор

    До коментар #13 от "Искаме Мир, а не НАТО":

    ВЪН НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #22, #26

  • 17 bullneck

    18 3 Отговор

    До коментар #15 от "Hoho Boho":

    свиквай баце :D
  • 18 сащ са война

    51 6 Отговор
    Защо преди една седмица Посолството на САЩ изтри от уебсайта си всички документи за 11 биолаборатории на територията на Украйна??

    Коментиран от #20, #28, #46

  • 19 Asdfg

    38 4 Отговор
    Полша как ще получи F-16? На картинки или “Лего?”🤣
  • 20 Hoho Boho

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "сащ са война":

    Отговори, де!
    Не ни дръж в напрежение!
  • 21 ха ха хааа

    17 1 Отговор
    Все едно да питате , защо малкото дете иска на панаира сладолед ...🤭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 джони

    5 28 Отговор
    Украйна иска самолети за да скъса гъ за на руснацити.
  • 24 bullneck

    10 1 Отговор
    опааа, ама какво става ахахаха
    "КУЛЕБА ЗАЯВИЛ, ЧТО КИЕВ ПРОСИТ О ПРЯМЫХ ПЕРЕГОВОРАХ ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГО - РЕЙТЕРS"

    Коментиран от #32

  • 25 Хайл

    26 2 Отговор

    До коментар #22 от "Hoho Boho":

    ИДИ СЕ БИЙ НА СТРАНАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧЕ ДА ТИ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ КЬОРЧО
  • 26 Нато

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хайл":

    Иди си на село, при кокошките. Не се напрягай тук, не ти е мястото.
  • 27 ВАМ

    3 25 Отговор

    До коментар #4 от "Гранта ви говори":

    Вече казах:
    Във войната ще победиСАЩ и
    Полша
    Ще загубят Русиия и Германия
  • 28 AlienMind

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "сащ са война":

    Аз си ги имам за спомен, имам и доста нечовешки видео материали с фашисти който убиват цивилни украйнци! В онион мрежата има доста смущаващи документи и материали но не са за всеки простосмъртен!
  • 29 ПараШут

    37 1 Отговор
    Вчера 8 броя ракети Калибър бяха изстреляни от кораб в Черно море, прелетяха над цяла Молдова и разбиха летището Виница в Западна Украйна, за да покажат на поляците какво ги чака. Веднага след това Полша рязко се отказа от идеите си и от изпълнението на краварското провокационни планове . Толкоз по въпроса!

    Коментиран от #30

  • 30 Hoho Boho

    4 26 Отговор

    До коментар #29 от "ПараШут":

    Прав си! Не е фейк.
    Путлер е способен на всякакви злодейства...
    Унищожава жилищни квартали...
    НО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНЕ ОТ БУНКЕРА
    И ДА ВИДИ БЯЛ СВЯТ

    ПОВЯРВАЙ МИ!

    Коментиран от #47

  • 31 ПараШут

    31 2 Отговор
    А защо многострадалната Украйна още не е обявила официално война на Русия, след като твърди, че срещу нея се води война и искат да я окупират ?! Или може би защото наистина не е война, а една операция за прочистване на фашистка измет?! А защо нашите продажни политици я наричат също война, при положение, че дори Антъни Блинкен каза, че било специална операция?! А защо махнахте достойния генерал Янев, който я нарече също операция, защото ви пречеше нали?! Няма нужда да отговаряте, отговорите ги знаем!

    Коментиран от #34, #53

  • 32 кнаус 485

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "bullneck":

    И аз искам много неща.....ама зеления не е порасъл за аудиенция при Императора на новия световен ред....

    Коментиран от #35

  • 33 Антикомунист

    2 19 Отговор
    Руски троле, не разбра ли, че напразно се напъваш.
  • 34 кнаус 485

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "ПараШут":

    Що при война....репарации.....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хитлер

    3 1 Отговор
    Мини на евро, жалък си
  • 37 град козлодуй

    23 0 Отговор
    Зеленикавия тевестит се хвали как бие руснаците и 6 часа по-късно плаче че вече трета АЕЦ щяли да му превземат...
  • 38 Госあ

    17 0 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ СЛАВА НА ПУТИН
  • 39 Госあ

    23 2 Отговор
    БОГ да пази България и нашата единствена закрилница Русия, да се помолим с Божията Помощ да оцелеем в тези трудни времена на изпитания и нашите братски народи да станат пак толкова близки както преди! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.
  • 40 Госあ

    26 2 Отговор
    Някой виждал ли е Западът , толкова жалък. Скимтят, като котета в безсилието си. Путин направи демонстрация на новите хиперзвукови ракети и сега им се подиграва. Нещастници, тръгнали с мечка дренки да ядат
  • 41 Госあ

    23 0 Отговор
    Ами думаше му Путин на байизкукуpигал да запpе НАТОТО и да не yпикаваПортата на мечката, ама на... инат, пък сега олеле!!!!
    И ей го Путин вече си направи собствено НАТО със собствен чл.5 и т.н.... последствия!!! Е верно малки републики, но територии. То не че България и други палаши помагат много на НАТО, ама територия!!!
    А колко щеше да е простичко, Путин даже писмено го предложи на байалцхаймер и НАТОВЦИ да гарантират и си изпълнят договореностите и да не се разтягат на изток. И така щеше всички да са доволни и да заживеят в мир и сговор за дълги времена....
  • 42 СТАМАТ С МАГАРЕТО

    1 11 Отговор
    инсултиpания град козлyдуй да се искаже по вапроса щте е опасно ли за хората туи нещто които правят руските терористи
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами

    20 0 Отговор
    Що не вземат нашите ф-16..?Не представляват никаква заплаха за Русия и на хартия стават за избърсване
  • 45 Анджело

    22 0 Отговор
    Американците са луди, жалкото е че Украйна, сега вероятно и Полша ще им се вържат на играта и ще го отнесат. Тя Украйна вече го отнесе. По-жадно и алчно чудовище от САЩ няма. Ако може да може да контролира целия свят.

    Коментиран от #52

  • 46 Анджело

    1 16 Отговор

    До коментар #18 от "сащ са война":

    Защото както по-късно ще разберете, това са били руски лаборатории
  • 47 Анджело

    21 1 Отговор

    До коментар #30 от "Hoho Boho":

    Кви злодейства бе? Човекът защитава държавата си. Ако САЩ в лицето на НАТО бяха разположили войски и оръжие на границите с Русия. Рано или късно щеше да се случи с руския народ същото, което се случва с украинците
  • 48 mi6osp

    16 1 Отговор
    Защо Украйна иска от Запада военни самолети?
    Защото руските самолети Су35 се завръщат с неизразходвани ракети въздух-въздух от бойните полети в Украйна. Това означава, че няма украински бойни самолети във въздуха.
  • 49 Да бе , да. ! 😜

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    Това е фейк . Полша вече отказа да си даде Миговете срещу летящите ковчези ,F16 .
  • 50 Те убуу ги искат...!

    6 0 Отговор
    Ама...!Украинските шофьори на самолети няма да знаят кое копче-за какво е...☹️😔🙄😖😤😯😰...?!?!
  • 51 Дедо Пене

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гранта ви говори":

    КРИВИ СМЕТКИ...ВСЕКИ АМЕРИКАНЕЦ ДЪЛЖИ 54хил.$, защото САЩ са 320млн.!!!
    НЕ СИ БИЛ В ЧАСОВЕТЕ ПО АЛГЕБРА !!!
  • 52 Пенсионер

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Анджело":

    То и ВАТНИЦИТЕ искат да контролират и Европа и света, но с БВП-1,6трилиона $ могат само оръжие и водка да произвеждат!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 PUTINA

    0 1 Отговор
    ха ха ха смешници и да триете истината се знае.ПОДЛОГИ
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ЗАЩО НЕ ПОИСКАТ ОТ ПУТИН САМОЛЬОТИ

    3 0 Отговор
    ЛИЧНО ЗЕЛЕНСКИ ДА ОТИЗЕ И ПУТИН ЩЕ МУ ГИ ВРЪЧИ
  • 60 НЕ МОЖЕ ЛИ БОЙКО И КАРАКАЧАН СЛАНИНОВ

    3 0 Отговор
    ДА ГИ ЗАКАРАТ НА МЯСТО В КИЕВ ?