Last news in Fakti

11 Март, 2022 16:10 5 268 31

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: ВСС търси процедурни основания да отлага произнасянето за главния прокурор по същество

  • иван демерджиев-
  • висш съдебен съвет-
  • главен прокурор-
  • всс-
  • иван гешев

"Очаквам каскада от подобни действия. Още при първото разглеждане имаше няколко подготвени версии, за да не се разгледа искането по същество", посочи бившият правосъден министър

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: ВСС търси процедурни основания да отлага произнасянето за главния прокурор по същество - 1
Иван Демерджиев; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Мисля, че цялата процедура по освобождаването на главен прокурор е ясно разписана в закона - достатъчно, че да може да искането за освобождаване да се разгледа и без приемане на правила”.

Това посочи бившият заместник-министър, а след това и министър на правосъдието адв. Иван Демерджиев в интервю за ФАКТИ. Повод за думите му беше вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да отложи внесеното от министъра на правосъдието Надежда Йорданова искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев до приемане на конкретни правила за това.

“Това, което се използва в момента, няма основание да се използва. Прави се аналогия за правила, приети през 2012 година за избор на главен прокурор. Ако там има някакво основание за такива правила, защото те на практика уреждат как ще протече конкурсът по избор на главен прокурор, какви документи и изложения трябва да представят кандидатите. При освобождаването на главен прокурор, процедурата е ясно разписана’, обясни той.

“Възниква още въпросът - защо след като през 2012 година са приети правила за избор на главен прокурор, не са приети правила за освобождаване на главен прокурор - същите норми са действали и тогава. Възниква и въпросът защо правила за освобождаване не се приеха, когато проф. Стоилов внесе искане за освобождаване миналата година”, допълни адв. Демерджиев.

Неговият отговор на тези въпроси е следният: “Търсят се процедурни основания да се отлага произнасянето по същество”.

Попитан дали след приемането на правила, ще видим следващи действия, които да отложат разглеждането на искането, адв. Демерджиев отговори така: “Очаквам каскада от подобни действия. Още при първото разглеждане имаше няколко подготвени версии, за да не се разгледа искането по същество. Те бяха най-различни. Очаквам тази тенденция да продължи, докогато е възможно.

В хода на дискусиите, след искането на проф. Стоилов, бяха изтъкнати няколко версии. Вероятно следва отново да се поддържат подобни възражения, като например, че производството е дисциплинарно по своя характер и трябва да се реализира в по-кратки срокове”.

“За мен е важно да се чуят отговори на въпроси, които поставяме от месеци. Поставени са и в искането. Важно е г-н Гешев да обясни свои действия и бездействия, които касаят основания, визирани в това искане. За мен е много любопитно той да обясни пред българското общество защо са се случили или не се случили тези неща, каква е неговата отговорност, взимайки предвид, че противно на това, което той поддържа - че е само администратор, ясно е изразено в практиката на Конституционния съд, че той на практика носи отговорността за упражняване на законосъобразни правомощия на всички прокурори в България. Това е ясно отразено в решение на Конституционния съд - не си го измислям аз. Ако смята, че дейността на прокуратурата е такава, че да удовлетворява обществото, има основание да остане на поста. При обратното, отговорността се носи от главния прокурор - той носи цялата и пълна отговорност”.

“И сега може да се образува наказателно производство. Тъй като обаче защитата на магистрата, който ще тръгне да го прави, не е достатъчно добре разработена, за мен е правилно час по-скоро да се приемат мерките, които заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост, да се разпишат законовите текстове и да се гласуват. Мисля, че тогава много по-лесно, тъй като много по-защитен ще бъде магистратът, който реши да разследва главния прокурор, такива разследвания ще възникнат. Има основания да възникват. Част от въпросите, които са поставени, включително в искането на министър Йорданова, могат да бъдат третирани като престъпления, ако твърденията в тях се докажат”, посочи още адв. Демерджиев, уточнявайки, че такъв случай категорично е “Жоси”.

Част от мерките за въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и за повишена отчетност на дейността му, бяха разписани от служебното правителство в Плана за възстановяване и развитие, като сред тях са главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП); временно отстраняване от длъжност на главния прокурор и неговите заместници в случай на образувано наказателно производство срещу тях; случаен подбор на прокурора, който води разследването срещу главния прокурор; възможност този прокурор след разследването да стане съдия със същия ранг; промени в Закона за съдебната власт относно обхвата на правомощията на главния прокурор и привеждането им в съответствие с Конституцията на Република България.

“Бяха разписани механизми, с които от един по-широк кръг магистрати да бъде избран прокурор, като в Плана е записано “магистрати”, а не “прокурор”, с идеята да се остави свобода на законодателя да прецени в тези случаи прокурор да стане съдия от Върховния касационен съд. Тези норми трябва да се разпишат, да се уреди редът, по който ще бъде избран обвинителят, който ще разследва и евентуално ще поддържа обвинение срещу главния прокурор. Трябва да се разпишат и всички мерки по защита, така че главният прокурор да няма никакви правомощия по отношение на този магистрат, с които да може да му навреди, докато той извършва тези действия, както и възможността този магистрат впоследствие да бъде преместен в съда или да се върне в съда, ако първоначално е бил съдия, преди да изпълни тези функции”, обясни адв. Демерджиев.

“Това са допълнения и изменения в конкретни текстове, като основно касаят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. В голямата си част, при разработването на Плана, сме коментирали кои са текстовете, които трябва да се променят. Те не са толкова много”, допълни той и уточни, че действително е редно тези промени да се гласуват като отделни текстове в бърз порядък, а след това да се премине към разглеждане на законопроектите за съдебна реформа.

“От този състав на ВСС, който избра преди две години Гешев, е доста трудно да се очаква, че сега ще го освободи с лекота”, посочи още той.

В края на разговора адв. Демерджиев коментира въпроса може ли да бъде прекратен мандатът на настоящия състав на ВСС: “Има различни хипотези. Лично аз не бих подценил хипотеза, в която може да се търси отговорност за различни действия и бездействия на членове на Висшия съдебен съвет. Тази хипотеза не е за подценяване. Извън това, трябва да минат избори за нови членове, за да се попълни съставът на ВСС с нови такива. За мен са ясни препоръките по отношение на квотата на Народното събрания - оттам да не влизат прокурори. Много ясно това обяснява и Съветът на Европа, и Европейската комисия. Те постоянно обръщат внимание на т. нар. смразяващо въздействие на главния прокурор по отношение на останалите членове на Съвета, особено от прокурорската квота. Трябва да се разпише и такава промяна в Закона за съдебната власт, която да обезпечи подобни мерки, така че ВСС да действа независимо”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    5 20 Отговор
    Гешев ще падне след Путин.
  • 2 Иван от Горубляне

    23 17 Отговор
    Господин Демерджиев, вие сте един истински човек, на първо място, и отличен експерт в правораздаването. Моля ви, включете се в този процес, та най-злото и тъпо същества от школата в Симеоново да бъде премахнато от правния живот на България завинаги.
  • 3 Тодор Живков

    15 13 Отговор
    Главният Прокурор няма и не може да бъде свален мафията не иска чакат да падне правителството той трябва да остиска.
  • 4 Свиня балканска

    11 15 Отговор
    Само Путин може да ни помогне със съдебната реформа и вкарването на Бойко в затвора.

    Коментиран от #17

  • 5 Сивата чапла

    17 11 Отговор
    Толкова месеци не чух, а кого предлагат.
    Всички са американски хлебарки, Херото им подхвърля останки и те ще се самоизядат.
  • 6 Българка

    22 5 Отговор
    Отговора е много лесен. ВСС търси по-мек начин да отбримчи искането на министърката. Влизането в открита конфронтация може да им донесе негативи, а е ясно че няма да сменят Гешев. То и не е нужно, защото ще се създаде прецедент, който ще позволи на средващи управляващи да притискат който и да е Главен прокурор.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пловдив

    23 9 Отговор
    От години твърдя, че тия нагли помияри, във ВСС трябва, да изядат един хубав бой, с винкели...!... Едва след това, нещата ще започнат, да се подобряват!

    Коментиран от #14

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    НИЩОПРАВЕНЕ и КОРУПЦИЯ повсички етажи на власта на наивните ЧЕСТИТО а и да махнат ГЕШЕВ ще сложат някоя послушна пионка а защо мафията убиха преди години ПРОКУРОР НИКОЛОВ защото не е искал да е пионка кой инсиниракататастрофата при коя то изгоря СЪДИИКА от ВСС акой пусна НАГЛИТЕ така ще пуснат и ЙОСКО И СУМИСТА
  • 10 Тошко

    14 14 Отговор
    На този болшевик изобщо не му се отдават тези правосъдни теми, въпреки, че някой го беше поставил и като министър на правосъдието. Много е зле горкия.
  • 11 Предположение

    17 5 Отговор
    Явно Гешев разполага с компромати за членовете на ВСС и ги е страх. Милилиционеро мутрински подход.

    Коментиран от #19

  • 12 Майкъл

    15 3 Отговор
    Г-н Демерджиев , ако искате промяна на системата , променете законите-това което е необходимо , а не да разтягате локуми !!! В момента ни разказвате вица за ,,Бай Петко и агнетата" , т.е.-колко са агнетата бай Петко , пита чорбаджията , а бай Петко му отговаря -10 са 10 са агнетата ! А чорбаджията вика-да де ама те са 9 агнета , а не 10 !!! Бай Петко гледа ,,уж" глупаво и отговаря-е 9 де 9 са агнетата ! Чорбаджията учуден и ядосан казва-ама те трябва да са 10 а не 9....!!! Всички го знаем вица и последната реплика на бай Петко към чорбаджията-да не си е държал к..а , ами и той да си е хванал 1 агне...!? Та дори да си е държал и това и агнето-с едно не излиза сметката...!? Та г-н министър има и друга поговорка-когато човек иска да свърши работа , търси начини , а когато не иска търси причини!!! Явно е , че няма да има никаква промяна , а дори и нещо повече от подмяна !!!
  • 13 Тома

    15 4 Отговор
    Ами като им скрихте на тези сметките и имотите в чужбина много ясно е че ще защитават каскета до последно и ще се правят на луди
  • 14 Тошко

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Пловдив":

    Е този "Пловдив" който се страхува да си пише името е убиец под прикритие! ВСС да се заеме с този човек

    Коментиран от #20, #29

  • 15 Един Човек

    15 4 Отговор
    Едно обвинение в държавна измяна за ВСС ще реши много бързо много проблеми. Това което тези хора правят е точно престъпление срещу България!

    Коментиран от #18, #27

  • 16 А ти

    8 0 Отговор
    точен ли беше с парите....
  • 17 Вида

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Свиня балканска":

    Путин = пътник! Нали ме тазбираш
  • 18 Тошко

    9 13 Отговор

    До коментар #15 от "Един Човек":

    За "Радев" ли намекваш? Той е само превратаджия.
  • 19 Осмия

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Предположение":

    Оня списък който даде Сашо Диков на Рашков за доходите на висши държавници явно е и в Гешев.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ВСС РАБОТЯТ ЗА БОРИСОВ И ГЕШЕВ

    12 4 Отговор
    Това го вижда и разбра целия Български нанод!! Залебили са ги яко а някой ги държат с Компромати!! Ще излезат на яве и тяхните сметки в Овшорките, идва това време!!

    Коментиран от #26

  • 22 Към21 народ

    3 1 Отговор
    Народ
  • 23 боко

    11 5 Отговор
    всс е пълно с тулупи на герб и сикаджията
  • 24 Иван

    4 0 Отговор
    Пловдив ли? По - му идва да е от Перник с тези винкели.
  • 25 Тодор

    7 7 Отговор
    Скрий се бе мишок.Каскета има мандат още пет години. Пък ти плямпай на воля.
  • 26 Киро Ментата

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "ВСС РАБОТЯТ ЗА БОРИСОВ И ГЕШЕВ":

    Верно ли!?Че ти да не искаш да работят за комундрелите!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПАНОВА

    6 6 Отговор
    "Тази сутрин искам да попитам бежанците от Украйна - защо не казвате истината на народа ни? Все пак сте приютени и обгрижвани в нашата държава. Защо лъжете ежеминутно по продажните ни медии? То и вашите са такива - бълват случки отпреди пет, шест години. И всъщност от кого бягате? Нямате ли чест и достойнство да кажете в ефир истината.

    Писна им: В Молдова вече започнаха да заплашват с бой бежанци от Украйна

    Истината е, че бягате не от Путин, а от вашия фашистки режим. Бягате от репресиите на многобройните си фашистките организации в Украйна и от зеленото човече - което е все пияно, дрогирано и непредвидимо в реакциите си? Или може би и вас купиха и ви научиха какво да говорите , кога да плачете?

    Коментиран от #31

  • 29 Пловдив

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тошко":

    Грешиш Тошко...!!!! Казвам се Явор, и не се страхувам!!! Заставам, зад думите си и очаквам ВСС, да се заеме, с мен... (само, че не ми е ясно, по кой точно закон... 😉)!!!
  • 30 пак същия

    7 2 Отговор
    Какъв му е проблема на мафиотския адвокат дерменджията та се натиска все още за оставката на гл.прокурор.Не виждате ли че постановката е абсурдна и прозира единствено уреждане в полза на олигархичните подсъдими с дебелите сметки и частни самолети.Известно е за кои обвинени и подсъдими става дума били необезпокоявани през целия преход.Проблема е в слугинажа от юристи които решиха да са финансови зависими от тях и за никаква съдебна реформа не става дума,а за окупация от недосегаемите.
  • 31 до 28

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ПАНОВА":

    Ти не си добре,какъв фашистки режим?То в Русия една демокрация ум да ти зайде и голяма "свобода на словото" и "няма "едноличен режим. Ама такива безмозъчни не виждате ли как разрушава цяла държава и то православна от един диребей.Те ако искаха да се освободят щяха да ги посрещнат с хляб и сол.Абе вие луди ли сте или зомбита?Вие сте като като македонската пропаганда срещу БГ,че сме фашисти.Срамота!