Last news in Fakti

6 Април, 2022 17:10 10 002 20

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: Има още сигнали за главния прокурор, които могат да бъдат релевирани пред следващия ВСС

  • иван демерджиев-
  • адв. иван демерджиев-
  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • гешев-
  • всс-
  • висш съдебен съвет-
  • предсрочно освобождаване-
  • сигнал

"Имам предвид и конкретни сигнали, и конкретни действия и бездействия. Някои от твърденията в сигналите са толкова стряскащи, че ако бъдат доказани, място за дебат няма да има", каза бившият правосъден министър

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: Има още сигнали за главния прокурор, които могат да бъдат релевирани пред следващия ВСС - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В решението на Конституционния съд относно това дали министърът на правосъдието има право да иска предсрочно отстраняване на главния прокурор, ясно беше записано, че главният прокурор, както и председателите на върховните съдилища, имат три качества, които се съчетават - качествата на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висшия съдебен съвет. Г-н Гешев е бил магистрат и преди да стане главен прокурор. За мен всички негови действия в качеството му на магистрат, откакто е такъв, могат да бъдат основание за искане на предсрочното му отстраняване от поста. Решението на Конституционния съд казва още, че критериите за морални и професионални качества на тримата големи трябва да са силно завишени, защото те символизират съответните институции, които представляват”.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Иван Демерджиев, а думите му дойдоха след въпрос дали в процедурните правила, приети от Висшия съдебен съвет за процедурата по отстраняване на главния прокурор, откриваме спорни моменти. Според правилата, които ВСС прие, от събитията, описани в искането на министъра на правосъдието за предсрочно отстраняване на Иван Гешев, няма да се разглеждат онези, случили се преди той да бъде избран за главен прокурор.

Адв. Иван Демерджиев беше заместник-министър на правосъдието, а след това министър на правосъдието в съответно първия и втория служебен кабинет на президента Радев.

Според адв. Демерджиев в тези правила има проблем. “Виждам опит да се ограничат хипотезите и дебата и то извън пределите на това, което предвиждат Конституцията и законът”, коментира той.

“Дотук ВСС не демонстрира воля и готовност да прекрати мандата на главния прокурор. Многократно съм имал повод да апелирам и отново ще апелирам към членовете на Висшия съдебен съвет да се замислят, защото това не може и не трябва да продължава много дълго. Те носят отговорност за позициите си. Крайно време е да осъзнаят тази отговорност и да влязат във функциите си. Отдавна трябваше да са разгледали искането на проф. Стоилов. ВСС трябва да разгледа всички основания - бих казал, че някои от тях са доста притеснителни, и мотивирано да вземат решение. Вече близо година се стремят по всякакъв начин да избягат от решаването на този въпрос и да ограничат решението му, както се случва с приемането на последните правила”, каза още бившият правосъден министър.

Случаят “Жоси” е сред основанията, които няма да бъдат допуснати до разглеждане от ВСС. Попитан дали вижда възможност за развитие по “Жоси”, той отговори така: “Този случай очевидно няма да бъде разгледан, при така структурираните правила. Възможността за развитие е в сферата на наказателното право и разписаната в Плана за възстановяване и устойчивост отговорност, включително наказателна, за главния прокурор. Трябва мерките, залегнали в Плана, да бъдат претворени в законопроект, който да бъде приет и съответно да се тръгне по тази линия”.

След разглеждане искането на министър Йорданова за предсрочно отстраняване на главния прокурор и след евентуалното отхвърляне на искането, за следващ състав на ВСС няма да бъде възможно да разгледа повторно казусите, описани в искането. С оглед на това, се появи тезата, че внасянето на искането е била прибързано. “Мисля, че не се прибърза”, смята адв. Демерджиев. “Българското общество заслужава да знае, а когато при министъра постъпват сигнали със съдържание, което според него дава основание за отстраняването на главния прокурор, той е длъжен да направи искане. Мисля, че това беше абсолютно коректен ход от страна на министър Йорданова. Уверявам ви, че има още доста поводи и сигнали, които не са намерили отражение в това искане. В никакъв случай двете искания, които ще бъдат предмет на разглеждане на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, не изчерпват темата с основанията за искане на предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста. Има още достатъчно основания, които могат да бъдат релевирани пред следващия Висш съдебен съвет”, обясни той.

“Имам предвид и конкретни сигнали, и конкретни действия и бездействия. Някои от хората, които подават сигнали било до Министерството на правосъдието, било до МВР, подават и до мен, имайки ми доверие. Има конкретни сигнали. Не бих искал да спекулирам за какво се отнасят, защото някои от тях са много чувствителни и биха били интересни. Силно се надявам да може да се стигне до дълбочината на фактите в тях. Ако това се случи, фактите ще говорят достатъчно сами по себе си. Някои от твърденията в сигналите са толкова стряскащи, че ако бъдат доказани, място за дебат няма да има”, посочи той, като потвърди, че визира случая “ГешевКилътГейт”, но не само него.

“Случаите, които визирам, трябва да бъдат много внимателно обследвани. Ако всички те бъдат проследени като метод на действие, като отношение към определен въпрос или проблем, ще се види, че много ясно демонстрират тенденция. Тази тенденция трябва да бъде показана пред очите на обществото и пред очите на хората, които нямат погледа на хората от професионалните среди”, обясни бившият правосъден министър.

В края на разговора адв. Демерджиев отговори на въпроса как очаква да се развие настоящето искане: “За мен е важно да се развие смислен, пълноценен и мотивиран дебат. Ако той се развие и стане достояние на обществеността, половината работа ще бъде свършена, независимо от начина, по който ще се произнесе Висшият съдебен съвет”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мастия

    27 32 Отговор
    Ако, някой ми обясни на чист български език какво означава релевиран ще се съглася с каквато и да е простотия казани от Демерджиев!

    Коментиран от #10

  • 2 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Z

    6 18 Отговор
    Телеграм-канал "Сводки от ополчения Новороссии". Правда о спецоперации на Украине.
  • 3 Точен с парите

    30 15 Отговор
    Що не се скриеш. Края ви идва
  • 4 Алексей Сергеев

    32 26 Отговор
    Слугите на президента на Радев пак се изевяват...
    Войната започната от Президента започна, когато до одрязаха с поръчката за самолетите Грипен.
    Разгневиха го, когато прокуратурата влезе в президентството-гнездо от шпиони и далавеаджии
  • 5 Тони

    23 25 Отговор
    Къв адвокатин си те, бе????
  • 6 Искам

    18 12 Отговор
    да релевирам един въпрос: Какво означава думата релевирам?

    Коментиран от #9

  • 7 Измисляите

    12 10 Отговор
    Измисляите до следващия ВВС
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 qwerty

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Искам":

    Това вероятно е термин, който в техните среди си разбират. Иначе релевантност е субективна степен на съответствие на нещо. Уместност или адекватност.
  • 10 Болярин

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Мастия":

    Първо се съгласи, че от умен човек не можеш да чуеш простотия, а за въпросното адвокатско недоразумение, въпрос на избор в преценката !!!
  • 11 Радон Керанов

    11 7 Отговор
    И как ще го формирате този нов ВСС, бе адвокатче? 160 гласа са необходими според Конституцията за парламентарната квота? Смешльо...!
  • 12 Mm1948

    8 9 Отговор
    Има сигнали.....ако бъдат доказани хахах т.е. имаме едно нищо, правно нищо, гусин топ адвокат
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ушанка

    6 5 Отговор
    Този и минеков си изяждат дисагите от яд по Кирчо,А търсят под вола теле от Гешев
  • 16 Анонимен от Пв

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Рамазан Цигойнен":

    Една причина : този е адвокат на близкоизточния "велик" инвеститор в презастрояването с долнокачествени кутийки-инвестиционки на Пловдив Таха Рахман! Той осигури измислени /зло/вещи лица в съда за да се застрои и парка до "Парк хотел Санкт Петербург" в пловдивския кв.Кършияка! Той корумпира и районните кметове и съветниците на кмета и прочее за целта! А тия работи са като +++++ във вода - все някога изплуват отгоре и смърдят! И само това да беше - Гешев е направо златен пред тоя!
  • 17 Кажи за твоите сигнали,

    2 3 Отговор
    БЯХ ТОЧЕН С ПАРИТЕ, взел думата, олеее държавата БГ за посмешище
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 кавала ми надуй

    1 1 Отговор
    Кажи кажи що те изпържи Кирето кажи,кажи си
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.