Last news in Fakti

23 Март, 2022 21:38 10 621 48

Георги Готев за ФАКТИ: В Брюксел знаят, че Борисов е бивш представител на сенчестия бизнес

  • георги готев-
  • euractiv-
  • брюксел-
  • реакции-
  • арести-
  • бойко борисов-
  • севделина арнаудова-
  • владислав горанов-
  • лаура кьовеши-
  • европейската прокуратура-
  • енп

"В лицето на Манфред Вебер Борисов продължава да има опора в Брюксел", отчете журналистът

Георги Готев за ФАКТИ: В Брюксел знаят, че Борисов е бивш представител на сенчестия бизнес - 1
Георги Готев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова предизвикаха много и най-различни реакции в България. От Брюксел също имаше такива, предимно от представители на ЕНП, като поради това от ФАКТИ потърсихме за коментар човек на място.

А именно основателят, издател и старши редактор на EURACTIV.BG - Георги Готев.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Г-н Готев, Вие сте в Брюксел. Интересно е, със сигурност и не само на мен, как изглеждаше отстрани случилото се миналия четвъртък в България - арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова?

- Интересен бе елементът, че арестите съвпаднаха с присъствието в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Хората си помислиха, че този път нещо ще се случи. Имайте предвид, че не само в България, но също и в Брюксел мнозина разбират, че българското правосъдие не работи и че трябва нещо да се промени. И то може би с външна помощ да се случи някакво чудо, за да има наказани хора от най-високото ниво в България.

Тук разбират нашите шеги от сорта на това, че Осама бин Ладен, вместо да се крие в Пакистан, е могъл да се предаде на българското правораздаване, като в резултат на това щеше сигурно да е жив и здрав и свободен в някоя вила в Бояна или в Банкя.

За съжаление българското правосъдие непрекъснато само си измисля някакви вътрешни трудности с цел да няма осъдени. И очевидно разочарованието е налице, нищо още не се е променило и ще чакаме следващия епизод.

- Смятате ли, че все пак има някаква връзка между посещението на г-жа Кьовеши и арестите, случили се след нейното тръгване от България, или по-скоро това е спекулация?

- Това, което се разбра е, че Васил Божков е бил разпитван от службата на г-жа Кьовеши, което е важно. Мисля, че и на малките деца стана ясно за какво става дума. Финансовият министър на Бойко Борисов (б.р. Владислав Горанов) се е грижил за интересите на Божков, по известен като Черепа, спестявал му е данъци, за което Черепа сам казва, че е платил 60 милиона кеш за благодарност. Изгодно му е било, защото с тези 60 милиона той си е спестил 500 милиона. Парите, самият Череп обяснява, били предавани на Шехерезада - дамата, която също беше арестувана и след това освободена. И с това отново идва разочарованието, че българското правосъдие няма да докаже нищо.

- Допускате ли, че е възможно арестите да са кризисен пиар на правителството, тъй като преди въпросните арести то беше в доста тежка ситуация заради кризите, в които се намира почти целият свят?

- Може да се тълкува по най-различни начини. Може да се тълкува и с това, че така се заздравява връзката между премиера и Рашков, тъй като той застана плътно до министър-председателя Петков. Тоест, ако някой си е представял някакви промени в правителството, излизане на БСП от коалицията или нещо такова - това няма да се случи.

- Какви бяха реакциите в европейските медии, както и реакциите на европейските политици от различните политически семейства относно арестите миналата седмица?

- В Брюксел знаят, че Бойко Борисов е бивш представител на сенчестия бизнес, да не кажа нещо по-лошо. Знаят, че е станал премиер, защото българските избиратели харесват такива дебеловрати момчета или поне той улучи модата, когато го избраха и преизбраха. В Брюксел знаят и че някой му извъртя страхотен номер, публикувайки снимки от спалнята му с пачки, банкноти от по 500 евро на чекмеджето му. Знаят и нещо което бе обявено, а именно, че Доналд Туск - като шеф на Европейската народна партия (ЕНП) тогава, му поиска обяснения и накрая Туск каза, че Борисов е направил големи грешки. В Брюксел също така е известно, че след месеци протести през 2020 година, Борисов загуби властта и сега е в опозиция, а през последните дни може би за минутка помислиха, че ще влиза в затвора, но това засега не е актуално.

Между другото, Доналд Туск, който е политик от голям калибър, не харесваше работата си като шеф на ЕНП и се върна от Брюксел в родната си Полша, за да се бори за връщане на власт на полските проевропейски сили. А в Брюксел остана Манфред Вебер, който, за разлика от Туск, поне аз не бих нарекъл политик от голям калибър. На практика Вебер е този, който защитава Бойко Борисов.

- Тази продължаваща подкрепа към Бойко Борисов и ГЕРБ от страна на ЕНП и персонално най-вече от Вебер, показателна ли е в някаква степен за това, че Путин някак не приема насериозно политиците от Европейския съюз?

- Известно е, че Вебер по чиновнически се стреми да пази Европейската народна партия като най-голяма сила в Европарламента, поради което неговите симпатии са към ГЕРБ, защото те имат 6 евродепутати. Това не е малко и симпатиите съм ГЕРБ, а не към "Демократична България", които, макар също да са в ЕНП (б.р. и по-конкретно в ЕНП е ДСБ, която е част от политическото обединение ДБ), имат само един евродепутат - Радан Кънев. Това е много глупав подход след всичко, което вече знаем за управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, но е факт. В лицето на Манфред Вебер Борисов продължава да има опора в Брюксел.

Ще припомня, че Борисов подари на Путин Турско-българския поток, наричан още и Балкански. Доколкото ми е известно, той е казал на свои приближени, че руснаците ще го убият, ако не построи този поток. Затова толкова се бързаше и затова се построи с български пари. Ето така се прави бизнес с Русия, ако някому не е станало ясно. А щом Европейската народна партия, която продължава да провежда старата политика на Берлин, известна с услужливост към Русия, продължава да крепи Борисов, толкова по-зле за тях.

- А и за цяла Европа, тъй като ЕНП продължава да е водеща сила в институциите на Европейския съюз.

- В Европа страшно много неща се промениха за много кратко време. Но тази глупава политика, случваща се под ръководството на Манфред Вебер, да подкрепяш някого само заради бройката евродепутати, които той ти носи, продължава. Такива политици са много удобни, но те намаляват просто защото такава политика не води до нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️

    81 20 Отговор
    И кучетата знаят, ме Боко тиква е бандит и бсндеровец 🤡👍🏻
  • 2 Анти гей

    77 13 Отговор
    И като знаят онези ГО-ВНА от ЕНП кво искат

    Коментиран от #43

  • 3 Тоя е егати тъпунгера

    77 7 Отговор
    Значи за тия, дето им връщаше ресто от усвоеното, селския бандит е "бизнесмен". Еврогeйтаците пак се правят на улави.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 12 Отговор
    БОЙКО е мутра но у нас ДЪРЖАВАТА служи на мафията

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Знаят

    69 7 Отговор
    че е бандит ама от тях да мине. Веберчо засмука 10 милиона адвокатска комисионна и е готов да легне и пред танк за престъпната тиква.
  • 7 Анонимен

    65 6 Отговор
    Целият свят знае че тиквата е в сенчестия бизнес но всички се правят на умрели лисици
  • 8 Ами да

    54 8 Отговор
    Борисов и сега е представител на сенчестия бизнес!

    Коментиран от #28

  • 9 Таня

    23 6 Отговор
    Готев я отивай да даваш показания и доказателства,вместо да приказваш
  • 10 А Севда

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Каква е според теб?
  • 11 гост

    8 1 Отговор
    опора
  • 12 Виталия Винокурова

    25 3 Отговор
    "Доналд Туск политик от голям калибър..."😂 Председателят на ЕНП, разследван за кражби на ДДС по същото време, по което са и снимките. Значи ако са ви такива калибрите, няма какво да се занимавате с българското правосъдие ?!
  • 13 Брюкселско зеИе

    27 4 Отговор
    Е ние сме си такива ЛГБТ многополови, и за Зеленски знаем че е наркоман и нацист ама ще кажем когато го заловят чеченците. С пожелания за много любов между тях. Искахме да кажем за Борисов ама нямахме желание
  • 14 Просто човек

    4 0 Отговор
    Опора...

    Коментиран от #15

  • 15 Виталия Винокурова

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Просто човек":

    Опора е кака Урси... Байдън чрез франсетата насъсква НАТО в "помощ на украйна" срещу Русия, а Урси ФОН ДЕР подписа за доставки на газ с Путин и ще прави планче за до 2028 !
  • 16 Роско

    14 0 Отговор
    Пише се ОПОРА.

    Коментиран от #17, #29

  • 17 Виталия Винокурова

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Роско":

    А си харесва и султан Ердо. Да й обърне внимание каза, че не ще да седи на диван, а на стол до него демек. Нали с франсе ходи там ?
  • 18 Ха Сега

    9 21 Отговор
    Този Георги Готев да каже някакви факти против Борисов не една Баба каза!И оня Екемджиев бевш Прокорор също говори но не казва факти.На вримето може да са го изгонели от Прокуратурата затова е тази злоба!
  • 19 олеле божкеле

    9 3 Отговор
    бивш ли?
  • 20 Ннннн

    8 6 Отговор
    Тоя не беше ли от дс.там и за киро знаят.какви далавери е правил.
  • 21 Бай Ставри

    14 6 Отговор
    Този го познавам манфредчо.Боко тиквата ни запозна когато го карахме с 200 и още му харесва.За това ни подкрепя
  • 22 Филип

    12 5 Отговор
    А 2 години, по време на ковид, наливане от Тиквата на милиони в не работещи бизнеси не обезценяват парите, нали?
  • 23 Един от много

    5 1 Отговор
    Какво е упора?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Софиянец

    13 0 Отговор
    Как можете да пишете "упора" с "у" вместо с "о", нямам думи за тази неграмотност...

    Коментиран от #41

  • 27 Баце и Петьо

    7 3 Отговор
    са много упорити, затова имат навсякъде упори.
  • 28 адаша

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ами да":

    Борисов не е представител на сенчестия бизнес в България , а е шеф на този "бизнес". Няма държава по света в която да няма такъв "бизнес", но при нас той е в огромни размери. Ние сме почити на първо място. Разберете веднъж завинаги, че така наречените "нежни революции" са смехотворни. 1989г БКП сътвори нещо за което и Италианската мафия ни завижда. Съществува ли БСП- това ще е за вечни времена. Луканов, Лилов, Младенов, Дойнов, Първанов- това са хората, които сътвориха този отвратителен начин на живот в Родината ни.
  • 29 адаша

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Роско":

    Може би са искали да напишат, че Борисов ще направи едно нещо от упор срещу Вебер и затова Вебер му е опора....
  • 30 5577

    8 5 Отговор
    Еееееее. По цял ден Борисов, Борисов, Борисов. Омръзна ми. Изкарайте по добро зло от него и никой няма да се сеща за него. Ма какъв бил, какъв е сега, ма какъв щял да бъде. Омръзна ми. Вече 2години. Мутри тъпи, не е това начина. Правете повече от него за хората. Ние сами ще си направим изводите. Стига с това бучене. Разбрахме че е крадец и не знам си какво беше. Това ма въобще не ме бърка. Направихте го идеолог. Той е прост човек. Това въобще не променя моето житие и битие. Работете за хората. Стройте, създавайте високо платени работни места. Защитавайте пазари. Вдигнете моя стандарт. Или като вкараме Борисов в затвора и България ще се оправи. Злобни мутри тъпи. Само му вдигате въшките.
  • 31 Георги Готев?? Какъв Преставител на

    7 3 Отговор
    Сенчес бизнес е Борисов!! ТОЙ е Мутра от СИК!! Мафиот!!
  • 32 И ти си

    4 5 Отговор
    Един червен цървул.Има много преди Боко за арестуване.Няма ,как да ни убедите ,че само последните десет години са проблемни.Всъщност точно през тези години тръгнахме малко нагоре.А вие сега ни връщате към Жан Виденовата или Луканова криза.
  • 33 Пловдив

    9 1 Отговор
    В Брюксел пак грешат! Борисов, не е бивш представител, на сенчести биснес! Настоящ е...!!!
  • 34 Некой си

    6 0 Отговор
    Тоест, Готев твърди, че Брюксел е съучастник на Борисов при извършването на престъпленията?
    За какво ни е тоя престъпен Брюксел, бе, Готев?
  • 35 Елементарно

    5 1 Отговор
    Не само Брюксел, най-вече шатите имаха бойкото досие на Бойко Борисов. И го управляваха и държаха с "мръсните му ризи и оакани гащи" и чрез него управляваха и страната ни!
  • 36 Фффффф

    5 0 Отговор
    Европа на нациите,..не Европа на мутрите,ако си мутра ЕНП застава зад теб с цялата подкрепа
  • 37 Ние сме

    2 0 Отговор
    Страната с най много влечуги и мешести!
  • 38 Ние сме

    3 0 Отговор
    Страната с най много влечуги и мешести!
  • 39 А сега ни управляват

    0 1 Отговор
    Настоящите слуги на сенчестия бизнез
  • 40 Студопор

    1 0 Отговор
    "Бивш"... Така ли го нарече? Кажи честно...!! :D :D :D
  • 41 Пръцко

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Софиянец":

    "Как можете да пишете "упора" с "у" вместо с "о"?
    Всичко е точно, това е нов термин - идва от упорит упор :)
  • 42 kik

    3 0 Отговор
    Тоя да вземе да се окъпи, че мирише лошо.
  • 43 Дедо Пене

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти гей":

    За Меркел-20млн.евро, за Вебер-10млн.евро...това са пари за семки за Тиквата, който разполага с милиарди!!!
  • 44 Дедо Пене

    3 0 Отговор
    За Меркел-20млн.евро, за Вебер-10млн.евро...това са пари за семки за Ти. квата, който разполага с милиарди!!!
  • 45 Не само Брюксел

    3 0 Отговор
    Целият свят знае,че Борисов и сие са мафия
  • 46 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    2 0 Отговор
    Дали не носих и в Брюксел от краденото?!
  • 47 Мунчо

    3 0 Отговор
    Веднага си пролича след арестите на Боко и кръжец кои в Брюксел подкрепят корупцията в България !
  • 48 един каза

    1 0 Отговор
    Кой кара Влака?! Илия П./Фира даде! A после -машишиста Луканка -по пъта ,също!История....Идва бостан, Горана и ала кадъна...Панаа рей,панта....