Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Март, 2022 19:00 3 459 49

Путин е опасен за всички, които не искат да се превърнат в ядрена пепел

  • владимир путин-
  • ядрена пепел-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • путин-
  • сащ-
  • нато-
  • андрей кордочкин-
  • руска православна църква-
  • църква

Ако Путин не може да разбере мотивацията на хора, отказали да извършат братоубийство, то за него не съществуват никакви нравствени бариери

Путин е опасен за всички, които не искат да се превърнат в ядрена пепел - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инакомислието е нещо ново в Руската православна църква (РПС), макар че още преди две години беше публикувано писмо от духовници с призив за справедлив съдебен процес срещу участниците в улични протести. Православието винаги е подкрепяло властта, тъй че как да си обясним тези тенденции?

Андрей Кордочкин: Ако се взрем в историята на православната църква още от времето на император Константин, ние наистина ще установим, че църквата почти винаги е била опора на държавата , че е поддържала всячески държавата. Така беше дори през 20 век: съветските власти също манипулираха църквата и я използваха за свои цели. И все пак от началото на 90-те години досега израсна ново поколение духовници, което не желае сляпо да се подчинява и не иска нито цензура, нито автоцензура.

Още новини от Украйна

А какво да очакваме в бъдеще? Дали тази тенденция ще повлияе върху официалната позиция на РПЦ, която си остава вярна на властта?

Андрей Кордочкин: В Русия по-скоро ни очаква беларуски сценарий: инакомислието ще бъде задушено. А църквата е част от обществото и когато инакомислието се задушава в обществото, то ще се задушава и в църквата. Но за онези, които видяха как изпопадаха тоталитарните режими в края на 20 век, е ясно, че политиката на задушаване води в задънена улица. Спомням си книгата на Вацлав Хавел „Силата на безсилните“. Той разсъждава за онези безпомощни и слаби хора, които сякаш нямат никакъв шанс, но въпреки това могат да окажат въздействие върху тоталитарното общество. Смятам, че свещениците, които следват своята вяра и съвест, без да се боят от репресии, в крайна сметка ще бъдат чути и от народа, и от църквата.

Какво бихте посъветвали свещениците в Русия? Уместно ли е открито да говорят за позицията си, пренебрегвайки риска да влязат в затвора?

Андрей Кордочкин: Никой, особено пък един свещеник, не може да призовава други хора да си заложат главата. И за себе си смятам, че нямам право да давам съвети, но вярвам, че свещениците могат да свършат достатъчно работа и без лозунги или плакати: просто като обясняват на хората духовната същност на явленията. Тъкмо по този път вървяха много свещеници и в късната съветска епоха. Кой може да упрекне отец Йоан Крестянкин или отец Александър Мен, които не излязоха на Червения площад, когато СССР въведе войски в Афганистан? Всеки сам решава как да носи пастирската си служба. Московският свещеник Алексий Умински припомни думите от песента на Гребеншчиков „Научи ни да дишаме под водата“ – тъкмо тях мнозина смятат за напълно съзвучни с днешното положение.

В същото време виждаме, че по-голямата част от руското общество подкрепя днешната власт и нейните деяния…

Андрей Кордочкин: Няма как да не се тревожим за състоянието на нашето общество. Нека да си спомним възгледа на американския изследовател Антъни Джеймс Грегър, който предупреждава, че фашистка идеология може да възникне именно в страни, където марксизмът е надживян.

Сработва един и същи сценарий: патосът на интернационализма се подменя с патоса на патриотизма и национализма, с непрестанното напомняне за „особената мисия“ на народа и за неговото „славно минало“, като през цялото време звучат призиви към героизъм, дисциплина и следване на националния лидер. Ще обърна внимание и на увлечението на Путин по философията на Иван Илин – поклонник на италианския фашизъм, а после и на германския националсоциализъм.

Ето какво пише Антон Барбашин, който се занимава с Илин: „По същество той ратува за установяване на национална диктатура в Русия, която ще се опира на изключителната роля на църквата и на армията… Неговата философия се основава на култа към „бремето и мъките“ на руския народ, към „изключителността“ на този народ. А такава визия изисква подбор, с всички произтичащи от него последствия за „неправилните хора“. Тъкмо това се случва пред очите ни. Путин призовава към „самопрочистване“ на обществото, а дори изразът „национални предатели“, който той употребява, съвпада с израза, използван от Хитлер в „Моята борба“.

А какво смятате за доктрината „Руски свят“, която Путин многократно пропагандира?

Андрей Кордочкин: Повече от 18 години извършвам богослужения в храма, а повечето богомолци са украинци. За мен твърдението „Руснаците и украинците са един народ“ няма смисъл. То може да бъде произнесено единствено от човек, който не познава нито Украйна, нито поколенията украинци, включително и рускоезичните, отраснали след разпадането на СССР. По някаква причина жителите на украинските градове не посрещат с цветя „воините-освободители“. По някаква причина милиони бежанци от този „един и същи народ“ бягат от нас на Запад, а не в Русия. „Руски свят“ е доктрина не само лъжовна, но и опасна. По отношение на Украйна тя звучи така: „Като народ вие не съществувате, вашата държава е едно недоразумение, а понеже ние и вие сме едно и също, решението за вашето бъдеще ще вземем ние.“ В реалната действителност тази цел е непостижима, поради което не е възможна и победа в тази война. Даже съпротивата на Украйна да бъде пречупена, стратегически войната вече е изгубена. И позорът няма как да бъде отмит.

В едно интервю Вие наричате Путин „човек, лишен от чувство за състрадание“. Може ли той изобщо да бъде смятан за православен християнин?

Андрей Кордочкин: Нека да припомня за децата на княз Владимир – първите руски светци Борис и Глеб. Има един видеозапис от посещението на Путин на изложба на Иля Глазунов. Когато двамата се изправят пред образите на Борис и Глеб, президентът казва: „Те предадоха всичко без борба, това не може да бъде пример за нас“. Глазунов угоднически се съгласява. Ако Путин не може да разбере мотивацията на хора, които са отказали да извършат братоубийство, то за него не съществуват никакви нравствени бариери в желанието му да се добере до властта и да я задържи.

Преди повече от 10 години Путин се позоваваше на мнението на някакви „теоретици на християнството“, че православието било по-близо до исляма, отколкото до католицизма. Говорейки за възможните резултати от ядрен удар, той каза, че в такъв случай „ние като мъченици ще попаднем в рая, а те просто ще издъхнат“. Нека да си припомним и признанието на Путин за правилото, на което го е научила ленинградската улица: ако сбиването изглежда неизбежно, тогава удряй пръв. Такъв мироглед го доближава по-скоро до ислямската идея за „мъченика“, отколкото до Свети Франциск от Асизи. В този смисъл аз смятам, че той е опасен не само за колективния Запад, но и за онези руски хора, които имат различни житейски планове от това да се превърнат в ядрена пепел.

*Андрей Кордочкин е секретар на Испано-португалската епархия на Руската православна църква и заедно с 286 представители на руското духовенство подписа призив да се прекрати войната в Украйна.

Автор: Виктор Черецкий


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    36 8 Отговор
    Човек притежава единствено достойнството си. Всичко друго е пепел. Но това е неразбираемо за чифуди.
  • 2 Грульо

    52 3 Отговор
    "Путин е опасен за всички, които не искат да се превърнат в ядрена пепел"

    Значи за които искат, е безопасен? :D
  • 3 рус

    57 15 Отговор
    Антируският боклук немско вкиснато зеле с поредна творба.
    Тиране всуе се морите!
    Да живее Русия!

    Коментиран от #48

  • 4 сила

    15 30 Отговор
    това отдавна не е Путин.....кучетата му го избягват,това не е същия човек
  • 5 Въпрос

    28 1 Отговор
    А кои искат да се превърнат в "ядрена пепел"?

    Коментиран от #10

  • 6 Хахах

    12 30 Отговор
    Тоя ще разруши русия по успешно и от най-големите и врагове хахахах всеки следващ ход по-грешен от предишния
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор
    Аз не мога да пострадам от радиация,свикнал съм и,вечер в тъмното светя като гигантска светулка
  • 8 Да живее Русия

    23 16 Отговор
    Победа будет за нами. Смърт за шайтаните!

    Коментиран от #13

  • 9 Путин

    16 26 Отговор
    Аз съм психопат,трябва да се лекувам

    Коментиран от #28

  • 10 Хахах

    17 19 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Така като гледам българските национални предатели - русоробите . Ще се радват, нали ще ги направят на пепел АМА С РУСКИ РАКЕТИ хахаххаах

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Костя Рубльов

    11 12 Отговор
    Защо да съществува света ако го няма путин.Влюбен съм в другарката мутрофанова
  • 13 Даа

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Да живее Русия":

    Ще живее просия отивай докато има билети и чамодани
  • 14 Пако

    24 14 Отговор
    ПУТИН НОСИ МИР,САЩ ВОЙНА.ТОЗИ КОНФЛИКТ Е ИНТРИГА НА АНГЛОСАКСОНЦИТЕ.

    Коментиран от #19

  • 15 Питам се

    26 8 Отговор
    Какво точно ще заговорят след ден-два, защото днес в Донбас, по-точно във Волноваха, са пристигнали 23 кореспонденти от цял свят - Азия, Гърция, Канада, Индия и т. н. И това, което виждат и чуват там, се оказва противоположно на твърденията на мейнстрийм медиите. Тези дни ще стане много интересно след множеството разкази какви са ги вършили там нацистите.

    Коментиран от #22

  • 16 !!!?

    2 11 Отговор
    Убиец хванат на местопрестъплението е най-опасен !!!?

  • 17 Русия е на страната на правдата

    20 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хахах":

    Поне ще знам че руските бомби са за доброто на планетата не като тези на американците носещи само разврат и поквара.

    Коментиран от #18

  • 18 !!!?

    9 13 Отговор

    До коментар #17 от "Русия е на страната на правдата":

    ...ама Правдата не е на страната на путинова Россия !?
  • 19 сила

    10 11 Отговор

    До коментар #14 от "Пако":

    и 38 номер обувки носи,с токчета.....защото е голем,много голем
  • 20 йохан

    15 3 Отговор
    Силно вкиснато зеле - само тъпотии
  • 21 СИРИОЗНУ???!!!

    20 9 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!!! А ВИЕ СОРОСОИДНИ ОЛИГОФРЕНИ ОДЕТЕ ПРИ КРАВАРИТЕ БАРАБАР С БИОЛОГИЧНОТО ИМ ОРЪЖИЕ - КОВИД!!!
  • 22 ЕЙ ЗАТОВА ПАК!

    14 8 Отговор

    До коментар #15 от "Питам се":

    И СТО ПЪТИ -- ДА ЖИВЕЕ Е РУСИЯ!!! СМЪРТ НА САЩ И ЕС!!!
  • 23 Гого

    11 3 Отговор
    Добре бе,аз предлагам Трета стрямска механизирана бригада да бъде разположена в Тексас ,като страж на границата с Мексико и гарант за стабилността в региона..
  • 24 MGewehr

    1 8 Отговор
    "Инакомислието е нещо ново в Руската православна църква".... току виж новият наемател на мавзолея е взривил царквата-паметник "Александър блаженний" както я взривиха болшевиките!
  • 25 О ИО

    7 11 Отговор
    НАШИТЕ ПУТЛЕРИСТКИ ПОДЛОГИ С РАДОСТ ИСКАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ЯДРЕНА ПЕПЕЛ ЗАЩОТО ТЯ ЩЕ Е ДАР ОТ ВЕЛИКИЯ ПУТЛЕР ПОЗДРАВИ ОТ МАЛИНКИТЕ КОПЕЙКИТЕ ВОЛЕНКИТЕ И КУРНЕЛИЙКИТЕ
  • 26 пуссин фърлай едрините бомби

    5 6 Отговор
    че да ходим на лов за русофиле мутанте !
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор
    Просто църковно-служителите си..... "пазят хляба" . Путин, ако не го слушат, може по 77 причини да затвори с разпореждане храмовете ....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Майна

    4 0 Отговор
    За ГЛОБАЛИСТИЧНАТА тръба ДВ ,със сигурност , ха ха ха..
  • 30 Директно:

    8 2 Отговор
    Прочитам заглавието и вече знам чие творение е! Лъжи и жалка пропаганда на DW! Ма нема лошо, като засвирят ядрените бомби, всички сме под ножа! Още ги дразнете(Русия) и всички ще си го получим! Пффф....
  • 31 Васил

    1 6 Отговор
    Сега ли се сетихте когато има агресия се отговаря със същата агресия диалог с такава мижитурка не може да има.
  • 32 Коко

    9 4 Отговор
    По добре ядрена пепел отколкото евроджендър.Живот без достойнство е мъка.
  • 33 ЗНАЕЩ

    12 3 Отговор
    ДРУГО Е КОГАТО БАЙДЪН СЕ ИЗПЪРДИ НА НЯКОЯ СБИРКА И МИРИЗМАТА Е ДРУГА НАЛИ Е ОТ ГОСПОДАРСКАТА КЛАСА!
  • 34 мишо

    12 3 Отговор
    НА ДНЕШНАТА ДАТА 24МАРТ 1999Г НАТО БОМБАРДИРА СЪРБИЯ 78 ДНИ ХВЪРЛИНИ СА 80 000 ТОНА БОМБИ СРЕД ДЯХ С ОБЕДЕН УРАН ВК КАСЕЧЪТНИ БОМБИ БЕЗ САНКЦИЯ ОТ ООН

    Коментиран от #43

  • 35 МИНА

    9 3 Отговор
    ЦАР БОРИС Е КАЗАЛ ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ И НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ!!!!!!!!!!!!
  • 36 МИНА

    6 1 Отговор
    БЪЛГАРИ КАКВО СТАНА С ПАСИ ДЕТО ЩЯЛ ДА СКОПИ БЪЛ ЛЪВ? НЯКОЙ НЕЩО ЗНАЕЛИ?
  • 37 боко

    8 2 Отговор
    Първи са еврейте който са избили индианците и след това пускат атомни бомби над ХИРОШИМА и НАГАСАКИ и сега ходят гадовете на паметта това са извергите от сащ
  • 38 Смех

    8 1 Отговор
    Дойче зеле .. защо да ви гърми като ви спре кранчето и вие сами ще се гръмнете...
  • 39 Gost

    0 7 Отговор
    Да живее Дойче зеле!!!
  • 40 Факт

    3 7 Отговор
    Путин е комунист,КГБец, болшевик - което значи, че е безбожник. Той все още се кланя пред мумията на Ленин, така че няма как да има Християнски ценности и човешки облик.
  • 41 Стефчо

    5 0 Отговор
    Абе смятам че олиото е достаточно да спре и от всички се обявява къфяв код (Франция война за олио) YouTube

  • 42 Матей преображенски

    8 3 Отговор
    А байдън е опасен за всички,и които искат и които не искат,без разлика.Щатската върхушка усеща неприятния гъдел,как губи почва под краката си.Загубите и отстъпленията започнаха отдавна,избягаха от Афганистан,от Сирия ги изгониха руснаците,в Сърбия са крайно нежелани,във Венецуела се спънаха.Множество техни провокации се провалиха ,с Навални,Тихановская,Гуайдо.Украйна я губят със сигурност,долара е нежелан в много страни.НА КАКВО СЕ НАДЯВАТ,да направят голяма война в Европа и така да изплуват ли?По този начин може още повече да загазят и по-добре да се оттеглят с достойнство ,отколкото да станат треторазрядна страна ,разпаднала се на съставните си части и всеки щат отделно.

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Теодоро

    9 2 Отговор
    МАЗЕН МИРИЗЛИВ ПАСКВИЛ!! СЛАВА НА РУСИЯ
  • 46 Смех !

    2 0 Отговор
    То в Русия има над 1000 манастира и над 30 хил.църкви ! Тия ли са им говорителите ?
  • 47 Странно

    0 0 Отговор
    Дали в Германия ги четат?
  • 48 3675

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "рус":

    Руски боклик ! Русия трябва да бъде заличена завинаги !
  • 49 Факт

    1 0 Отговор
    А как започна въздигането на Америка ? С 2 (повтарям с ДВЕ) атомни бомби! Помните ли ? Хирошима и Нагазаки! А знаете ли колко мирни японци са убити ? -- Заради величието на Америка? Е , тоз който е хвърлял атомни бомби как може да бъде спрян? - Като разбере , че си остане същия нагец и на неговата глава ще падне бомба!