28 Март, 2022 14:34 18 224 9

Руската журналистка Наталия Новожилова за ФАКТИ: Русия се превърна в напълно фашистка държава, от горе до долу

  • наталия новожилова-
  • руска журналистка-
  • политически емигрант-
  • русия-
  • владимир путин-
  • диктатурата на путин

"Говоря с непознати българи. Те изобщо не разбират какво е Русия днес", каза още събеседничката на медията ни

Руската журналистка Наталия Новожилова за ФАКТИ: Русия се превърна в напълно фашистка държава, от горе до долу - 1
Наталия Новожилова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България много хора се изказват по темата за днешна Русия без да я познават изобщо. Без да навлизаме в подробности защо това се получава, макар да има много какво да се каже, ФАКТИ представяме наше интервю с една дама, която определено познава Русия. И преди Путин, и по време на неговото управление.

Наталия Новожилова е руска журналистка, станала във времето и политически емигрант заради репресивния режим на Владимир Путин и свитата му от кагебисти.

Нейната богата биография можете да прочете тук.

Наталия е една от малкото жертви на този опасен за човечеството режим, избрали да живеят в България.

А интервюто с нея е доказателство, че хората, които са против агресивната диктатура на Путин, не са русофоби. Първо, защото фобията е страх, а не неприязън, и второ, защото противопоставянето срещу тази зловеща диктатура е противопоставяне срещу убийствата, репресиите, корупцията и бедността.

Разговора на ФАКТИ с Наталия Новожилова четете в следващите редове:

- Г-жо Новожилова, споменахте ми в разговора преди интервюто ни, че през 2014 година сте напуснали Русия заради заплаха от затвор. Защо режимът на Путин би искал да Ви изпрати там?

- Путин даде задача на полицията и ФСБ да унищожат опозицията. Аз бях не само политически журналист, но и член на ръководството на партията на Борис Немцов. Постоянно организирах протестни акции, така че разбрах, че репресиите определено ще ме засегнат и бързо емигрирах от Русия. Но Немцов остана и шест месеца по-късно Путин го уби.

- Явно в Русия да си журналист, който има свое собствено мнение за властта и го изразява, е трудно?

- Да. Веднага след като Путин стана президент, вече нямаше свобода на словото. Година след година диктатурата на режима нарастваше. Изгониха ме от вестника, в който работех, а в Русия вече никой не искаше да печата мои публикации. Сега е невъзможно журналистите да кажат истината. В Русия това е изключено, приключи. Третият райх се показа на света без драперия.

- Знаете ли, ще изпреваря някои бъдещи коментари, че за Русия "сте агент на чуждо влияние", че "чужди НПО-та са ви плащали" - това е опорната точка и в Русия, и в България срещу свободните хора и в Русия, и в България. Какво бихте отговорили на тези тролски подхвърляния?

- Защо да отговарям на тролове? Тяхната задача е да лъжат и клеветят, за това им се плаща.

Между другото, с началото на войната останах напълно без средства за препитание. Ако някой непознат за мен плаща, тогава защо не получавах нищо нито преди, нито получавам нещо сега?

- Да преминем към най-актуалното, най-коментираното нещо в света - войната в Украйна. И всъщност, първият ми въпрос е, как я приемате - като война на Русия срещу Украйна или като война на Путин срещу Украйна?

- Разбира се, че това е война на Русия срещу Украйна. Путин я започна и мнозинството граждани го подкрепиха с думи и дела. Тази война в най-чист вид е опит за завземане на чужда територия с едновременно унищожаване на местното цивилно население. Без абсолютно никаква причина за всичко това.

Начело на Русия стои бандит, а бандата му извършва грабежи и убийства. Почти цялото население на страната доброволно се присъедини към бандата и тя изпълнява командите на лидера с думи или дела: някои с оръжие в ръце в Украйна, други извършват репресии в Русия, трети, отново в Русия, провеждат фалшива фашистка пропаганда.

- А по принцип има ли знак за равенство между властта в Русия и по-голямата част от населението на страната?

- Да, има такъв знак за равенство. Припомнете си как през 2014 г. 86% от руснаците се зарадваха на окупацията на Крим. Сред тях бяха не само много мои колеги журналисти, но дори и мои партийни другари, които се смятаха за либерали!

Преди това имаше пробни атаки срещу Чечения, Грузия, част от украинската земя (Донецк и Луганск), грабеж и клане на цивилни в Сирия... И по-голямата част от руското население не се възмути от това. А Европейският съюз и Америка се преструваха, че нищо страшно не се е случило.

Преди осем години, след като превзе Крим, Владимир Путин проведе последното изпитание за хората. И получи откровен отговор: „Изцапахме си земята и искаме още и още нова земя. Ние сме наследници на татаро-монголите. Никога нямаме достатъчно място. Шефе, обичаме те!"

Рейтингът на Путин след Крим се повиши много и той осъзна, че може да прави каквото си поиска.

- Преди тази кошмарна война да започне седмици наред се коментираше дали ще започне и евентуално, ако това стане, в какъв мащаб ще е. Лично Вие очаквахте ли на руската армия да бъде разпоредена толкова пълномащабна инвазия и всъщност очаквахте ли въобще да има каквато и да е война?

- Очаквах тази война. Постоянно следя политиката по света и особено в Русия. Писах в социалните мрежи, че Путин планира атака срещу Украйна, някои от моите приятели също потвърдиха това. След това мнозина се присмяха на тези прогнози и казаха, че Америка умишлено плаши всички за своя изгода.

- На база развоя на военните действия, а той на този етап е по-скоро в полза на Украйна, се появи мнение, че в Кремъл - колективният Путин, са повярвали в собствената си пропаганда, с която облъчват години наред собствения си народ, но и не само. Смятате ли, че тази хипотеза е истинна?

- До известна степен това е вярно. Но тук въпросът не е само в това, че в Кремъл си мислят каква реакция на войната имат техният народ и Западът. Те се подготвяха за превземането на Украйна в продължение на осем години, а след това планират да превземат и други съседни страни. Руските власти при Владимир Путин обаче бяха и продължават да са толкова крадливи, че ограбиха и съсипаха всичко в страната, включително и армията. Путин беше уверен, че Украйна ще бъде превзета след три дни. Не се получи. И сега за целия свят е много страшен момент...

- А като споменах пропагандата, Вие ми споменахте, че следите активно политическите новини в Руската федерация. Днес, когато нещата за Путин и компания определено не вървят по план в Украйна, какво говорят руските медии на руския народ и как той - народът, реагира на ситуацията?

- Вероятно знаете, че Русия забрани Facebook, Twitter и някои други сайтове, където е възможна директна комуникация и обмен на информация. В същото време руската телевизия и радио разпространяват фалшива пропаганда. Без представления или концерти. Само пропаганда, ден и нощ, без прекъсване. Руските медии сега говорят само лъжи, всичко, което излиза от тях, е една голяма лъжа. И повечето хора им вярват и се радват, че има война с Украйна.

Все пак мнозинството не са малки деца, които слушат всичко с отворена уста. Известният руски поет Пушкин има стихотворение „Изповед“, което завършва с тези думи: „Ах, не е трудно да ме измамиш! .. Аз самият се радвам да бъда измамен!“ С това искам да кажа, че мнозина са щастливи да бъдат измамени и самите те могат да измамят.

Моя приятелка в Русия преподава в университет. Тя ми казва, че само 4% (!) от нейните колеги разбират, че Русия е нападнала мирна Украйна и се опитва да я пороби. Останалите са убедени, че Русия в Украйна се бори с нацистите и не убива никого, а самите украинци убиват своите граждани, своите жени и деца. И това го казват образовани хора, кандидати и доктори на науките! Русия се превърна в напълно фашистка държава, от горе до долу.

- В контекста на медиите, постъпката на Марина Овсянникова се коментира много в целия свят, а в България някои хора се усъмниха дали това не е театър на Кремъл - тоест да покажат, че ето - Овсянникова направи каквото пожела, а ние само я глобихме. Вярвате ли напълно в искреността на нейния акт?

- Познавам доста добре задкулисието на руската телевизия. Въпреки че Овсянникова твърди, че много нейни колеги са против войната, аз не вярвам в това. Мисля, че има много по-малко от 4%, които са искрено против войната. Но поради факта, че графикът на излъчване се промени, служителите на телевизията загубиха по-голямата част от заплатите си и това ги ядосва. Известно е, че някои от тях са напуснали Русия по тази причина.

А работата на Овсянникова се състоеше в това да слуша и превежда на руски публични изявления на чужди политици и известни личности. Следователно тя имаше свой собствен възглед за събитията, който не съвпадаше с руската пропаганда. И тя е разбрала какво всъщност се случва. Мисля, че това я е подтикнало към действието, което стана известно в целия свят.

- Очаквате ли Путин да нападне и други страни, включително съседни натовски, или да бъдат провокирани въоръжени или военни конфликти на Балканите - например в Косово и Босна, или пък да бъдат организирани преврати в нестабилни страни като България?

- Ако руските фашисти превземат цялата или по-голямата част от Украйна, тогава вероятността те да атакуват други страни е много голяма. Например в Русия открито се обсъжда завземането на Латвия и Литва. Говори се и за приятелска Сърбия. А в България, както правилно отбелязахте, ще се организира преврат. Тоест, ако Москва има план за окупация на България, то това дори няма да изисква причина.

- Да поговорим малко за България и Русия в комплект. От това, което имате като впечатления през годините, гледат ли в Кремъл на България по по-специален начин или за властта в Москва тя е просто една от държавите на Балканите, някога били съветски филиал?

- Мисля, че Кремъл вижда своя клон в България, както беше по времето на СССР. Честно казано съм шокирана колко здраво Русия държи България в челюстите си, които на мнозина тук изглеждат като прегръдка. Все пак, всяка година България отваря малко тези челюсти, но твърде бавно. Зависимостта от руския газ и бензин е колосална и това ме плаши.

Имате кремълски марионетки във висшите органи на българското правителство, съда, прокуратурата. Освен това тук имате цели села с къщи, които принадлежат на хора от ФСБ! Те са като червеи в тялото!

Виждам, че новият министър-председател на България се опитва да изтласка прокремълските хора от държавните органи и да изкорени корупцията. Но дали е достатъчно силен? Имам впечатление, че се бори с голи ръце срещу въоръжен престъпник...

- Знаете, че в България има немалко хора, които имат някаква, за мен странна привързаност и симпатия към Русия, при положение, че вероятно много от тях никога не са посещавали тази страна, нито пък знаят какво реално се случва в нея и как живеят хората там. В последните поне 10, ако не и 15 години, тази привързаност има едно име - крайна путинофилия. Няма да ви питам защо е така, а какво, като рускиня, бихте казали на тези българи?

- Спомняте ли си, че в България преди началото на Руско-украинската война 58% от гражданите подкрепяха Путин? Въпреки че тези симпатии са паднали до 32%, това все още е много.

Говоря с непознати българи, които срещам в магазина, в автобуса, по улиците, в болницата... И ще кажа, че рядко срещам непутинофили сред тях. Те изобщо не разбират какво е Русия днес. Най-вече си спомнят приятелството с "братята" от времето на Съветския съюз и не вярват, че Русия може да направи с тях същото като с Украйна. За тях първият враг е Америка. Ужасно е...

Спомням си един случай. Млад българин от Бургас се влюби в рускиня и замина да живее при нея в малък руски град. Той успя да остане там само две седмици! Но в разговор с мен въпросният млад българин все още повтаряше каква великолепна страна е Русия ...

Българите, с малки изключения, познават много зле днешна Русия. Виждат туристи, идващи от там, предимно заможни московчани, и си мислят, че всички руснаци живеят красиво и благополучно. И изобщо не са чували за репресии и изтезания в затворите.

Бих казала на българите: обърнете гръб на Русия и се обърнете към Запада; научете се да живеете и работите с онези европейци, които никога не са имали комунистическа власт; обичайте страната си и не я връщайте в миналото.

- Да се върнем конкретно на Русия - някога и сега. Първо, какво си спомняте за идването на Владимир Путин на власт?

- Спомням си как през 2000 г. руснаците доброволно, без принуда и без много пропаганда гласуваха за Путин на президентските избори. И тогава някои от тях се разочароваха от него, но обвиняваха за всичко Елцин. Да, Анатолий Чубайс ги „измами“. Но защо не са мислили със собствените си глави? Сега дори не искам обсъждам това, късно е. В Русия беше установен фашистки режим начело с луд. Отвътре този режим вече не може да бъде дестабилизиран.

- Западът днес нарича Русия така, както е наричал Съветския съюз - Империя на злото. Тайните служби или елитът на Русия я прави това, ако, разбира се, приемате това определение?

- Аз вече 22 години наричам Русия Империя на злото и лъжата. И не само Путин, тайните служби и елитът на Путин я направиха такава. Значителна част от населението помогна: някои активно, а други с пасивността си, и по-конкретно с думите „Не се интересувам от политика“.

- С оглед всичко, което се каза в този наш разговор, възниква следният въпрос: възможно ли е някога в Русия да има демокрация?

- За демокрация в Русия вече не си струва дори да мечтаем. За света и за руснаците има само един изход: децентрализация на държавата и разпадане на Империята на злото и лъжата на части, с условието нито една част да не притежава ядрено оръжие. Тогава има шанс след няколко десетилетия да се установи демокрация в някои от тези части.

- В края се връщам на текущото тежко положение. Тревожите ли се, допускате ли, че случващото се в Украйна може да ескалира в глобален план, което да доведе до това следвоенното възстановяване - не само за Украйна и Русия, но и за целия свят да не се състои?

- В сегашния си вид Русия е много опасна за целия свят. Освен с "пушечно месо", тя разполага и с химическо, и с бактериологично, и с ядрено оръжие. И докато един луд седи в бункера, не виждам причина за спокойствие. Световната война е на прага.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 278 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Статистик

    158 129 Отговор
    Скъпи путлерофили, ако сега бяхте в Русия и пишехте нещо срещу управляващите, директно щяхте да имате резервирано място в ГУЛАГ.
    В БГ бол и хубавои лошо, ама всеки може ката са напие да си вика за Киро или за путин, без да го е страх, че ще се събуди в Сибир със сучепени капачки.
    Сполайте!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За москалските под_логи

    136 74 Отговор
    Много ненормалници - и платени тролове, и безплатни идиоти има у нас, да ги натоварил на влака и да вървят при дяда си Пут.ьок!
  • 6 мародер

    71 23 Отговор

    До коментар #2 от "Статистик":

    Ако е така защо от 5 коментара три са премахнати от модератор??
  • 7 и кво от това?

    24 59 Отговор
    Тази има звание в КГБ.Това са назначени "дисиденти" както навремето беше бай Радой Ралин
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 а най фашистката която

    24 66 Отговор
    сее войни по света е сащ ама те си плащат на такива като тебе и им дават ефирно време щот няма кой да те бастиса