Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 21:00 7 166 102

Стратегическите грешки на Владимир Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • война-
  • грешки-
  • мартин табаков-
  • анализ

Киев ще се превърне в язвата, от която тепърва ще страда храносмилателният тракт на руската мечка

Стратегическите грешки на Владимир Путин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализа на Мартин Табаков за News.bg:

Преобладаващото мнение за руския президент Владимир Путин е, че той е добър тактик и лош стратег. Нищо не потвърждава това по-добре от военната агресия на Москва спрямо Украйна. Месец след започването на войната, равносметката за Русия съдържа именно тактически плюсове и стратегически минуси. А колкото повече време изминава, толкова повече първите ще избледняват, а вторите ще натежават.

Още новини от Украйна

Да, днес Украйна е готова да прави компромиси. Например тези, касаещи статута на рускоговорящото ѝ население и разпространението на проруски медии в страната. Така също да обяви не само неутралитет, но и да преустанови изобщо сътрудничеството си с НАТО (понеже отказът от членство в Алианса не означава непременно, че организацията и дадена държава не могат да си партнират по други начини). Възможно е Киев да се съгласи да поддържа и силно редуциран състав на въоръжените си сили. Тепърва предстои обаче да разберем дали Украйна би направила още по-тежки и "кървави" отстъпки (да признае Крим за руски и нововъзникналите "държави" в източната ѝ част като независими). Но така или иначе, докато има руски въоръжени сили на територията на Украйна, пък било и те вече не толкова в режим на настъпление, а в позиционна война, Киев ще прави - малко или много - отстъпки пред Русия.

В същото време обаче войната срещу Украйна провокира такова разместване и раздвижване по границите на Руската Федерация, от Европа до Япония, които обещават стратегически проблеми за Москва.

Последният един месец Токио, освен че наложи съответните санкции на Кремъл, по примера на САЩ и ЕС, се ангажира и с допълнителни действия. Страната на самураите преустанови статута на Русия на държава с търговски преференции и заговори отново на висок и институционален глас, че Курилските острови (т.нар. Северни територии) са японски. Бившият министър-председател Шинздо Абе дори заяви, че държавата трябва да помисли за евентуално придобиване на ядрено оръжие. Последното, разбира се, е в ярък контраст с трите принципа на японската политика срещу ядрените оръжия: страната да не произвежда, да не притежава или доставя такива.

В отговор на това Москва преустанови (и без това формалните, буксуващи от години) мирни преговори с Токио, отмени безвизовия режим за японските граждани и проведе военно обучение на Курилските острови.

Нарасналото напрежение между Русия и Япония означава, че Кремъл все по-малко ще може да разчита на спокойствието и балансирания поглед на Токио, който се опитваше да води "панорамна дипломация" спрямо Москва (т.е. да гледа на проблемите от двустранно естество не фронтално и твърдоглаво, а отгоре и диалогично). Страната на изгряващото слънце обаче няма стимул да води повече подобна външна политика спрямо Русия, доколкото Кремъл, с евроазиатския си пространствен обем, все повече се превръща в защитна мембрана на Китай. Подобни съображения срещу уязвимостта на Москва от Пекин има и другият азиатски колос - Индия.

На Запад Русия също става свидетел на промени, които не са в неин интерес.

От нахлуването на Руската Федерация в Украйна насам Германия отложи сертификацията на "Северен Поток 2", сключи дългосрочно енергийно партньорство с Катар и отдели 100 млрд. евро допълнителни средства за инвестиция в отбраната ѝ. Изглежда така, че колкото и да не желае, Берлин най-сетне ще трябва да ревизира икономическата си дипломация, с която като цяло се изчерпваше външната политика на Германия.

Ако преди инвазията на украинска територия САЩ даваха сигнали, че са готови да договарят и регламентират военните обучения и разполагането на ракетните си системи на територията на Европа с Русия, то това днес не просто не стои като опция пред НАТО, но и Алиансът дислоцира допълнителни войски и зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на Източния си фланг. Ако Москва искаше да бъде създадена буферна зона спрямо НАТО - посредством задраскването на перспективата за членство на Украйна в Алианса и ограничаването на военните способности на държавите членки от Източна Европа, то днес Русия се сблъсква с точно обратното. НАТО увеличава, а не намалява възможностите си - от Балтийските държави до Румъния.

На този фон Полша предлага да се въведе търговско ембарго на Русия и да се забрани на руските граждани да пътуват където и да е в ЕС. Москва пък иска "неприятелските" ѝ държави да ѝ плащат за въглеводородите в рубли.

Междувременно Вашингтон обеща да предостави, в рамките на календарната година, допълнителни 15 млрд. кубични метра газ (това количество е по-скоро маргинално, доколкото представлява около 1/10 от вноса на природен газ на ЕС само от Русия).

Самият съюз пък прие стратегия, чиято цел е в скорошен порядък да намали с 2/3 зависимостта си от вноса на руското синьо гориво.

Дори и Елисейският дворец, чийто ръководител до последно се опитваше да поддържа контакт с руския президент в опит да бъде преустановена агресията срещу Украйна, публикува снимки на държащия се за главата Емануел Макрон, направени непосредствено след пореден разговор с Владимир Путин.

И ако Турция е поканена обратно на масата с Франция и Италия, възобновявайки съвместните им опити за развиване на ракетния комплекс SAMP-Т, Анкара и Атина са готови да обединят усилия, отново по инициатива на Париж, за да извършат евакуационна операция на жителите на украинския Мариупол. Именно Турция реабилитира значението си за ЕС като държава, която, от една страна, подкрепя Украйна, а от друга, поддържа отворени линии за комуникация с Кремъл. Дипломатическият форум в Анталия по-рано този месец бе уважен от редица делегации, сред които бяха и тези на Жозеп Борел и на Йенс Столтенберг.

По този начин Руската Федерация претърпява неуспех в няколко дългосрочни аспекта. Това са стратегическите грешки на Путин:

Колкото и самите американци да не успяваха да накарат Германия (и ЕС) да скъсат със зависимостта си от руските въглеводороди, то това е на път да направи Владимир Путин с действията си в Украйна. Руският президент пресече отколешните притеснения на САЩ за свързването на германската икономика с природните ресурси на Руската Федерация (и изобщо на европейското потребление с руския доставчик). Съответно, най-големият проблем пред създаването на Евроазиатско пространство от Лисабон до Владивосток се оказаха не американците, а титулярът на Кремъл;

Заравянето на томахавката между ЕС (и в частност Франция) и Турция, плюс реабилитирането на значението на Анкара за Югоизточния фланг на НАТО. В името на обективността, разбира се, трябва да бъде посочено, че този процес на смекчаване на напрежението между Турция и Франция не започна заради войната в Украйна, но бе подпомогнат от нея. Възможността за още по-голямо руско влияние в Черно Море, покрай окупацията на украинското крайбрежие - от Донбас, през Мариупол, до Крим - провокира турските власти да си припомнят за полезните функции на НАТО като естествена противотежест на Руската Федерация;

Пред лицето на руската инвазия в Украйна, разговорът за обща европейска отбрана, която да е в сътрудничество със САЩ, но да е независима от Вашингтон, бе заровена под килима (поне засега). НАТО излезе от "мозъчната си смърт" (по думите на Емануел Макрон), а Владимир Путин се оказа основната причина за евроатлантическия ренесанс;

Промяна в перцепцията на Япония, която все повече ще гледа на Русия като част от проблема на китайската доминация на Азия, а не като част от решението за същото. Колкото повече Москва бива възприемана от Токио през призмата на политиката на сигурност, а не през тази на икономическия прагматизъм, толкова повече Кремъл ще трябва да отчита ролята на основния американски делегат в Индо-Пацифика, Япония;

Оттук нататък пропагандния наратив на Москва (пък и на Пекин) за уважението към суверенитета и самостоятелната политика на всяка държава, насочен срещу американския глобализъм, мачкащ границите и незачитащ волята на по-малките народи, ще бъде по-труден за разказване. Когато брат брата напада, постъпките на братовчедите започват да бледнеят.

Това са екзистенциални проблеми за геополитическото ситуиране на Руската Федерация на международната сцена. Да не говорим, че те са придружени и от други неудобства за Москва.

Например това, че Китай, когато търгува с Руската Федерация, не желае да попада под вторичните санкции, иначе наложени на Москва от Брюксел. Понеже именно ЕС е вторият най-голям търговски партньор на Пекин след Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия за 2021-ва година. Или пък Казахстан, който, въпреки че в началото на годината поиска помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност (в която Нур Султан членува), гласува въздържал се, а не против, резолюцията на ООН от по-рано този месец, който документ осъждаше агресията на Москва спрямо Киев. Разбира се, властите в Казахстан, колкото и близко да стоят до Кремъл, се притесняват да не би техният по-голям съсед да не тръгне да освобождава и руснаците, съставляващи почти 20% от етническия състав на Казахстан и населяват северната част на централноазиатската страна.

Украйна трябваше да бъде блюдото, сложено в чинията на руския свят. А вместо това Киев ще се превърне в язвата, от която тепърва ще страда храносмилателният тракт на руската мечка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 159 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПУТИН Е много Чичко!

    22 8 Отговор
    Четете и си го набийте в главата 😂🤣😅😆😁😄😃😀
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    34 15 Отговор
    Европейците ще ремонтират счупена Украйна след като африканските скакалци ги натирят да стават бежанци. Русия е време да обърне поглед към Сибир и обнови градовете по Транс-Сибирската железница заедно с новите китайски другари.
  • 5 Хмммммм

    52 7 Отговор
    Някви новини и хабери от някъв по така достоверен източник? Тва аз няма да го чета
  • 6 Стойко

    40 81 Отговор
    Истински президент :Президента на Украйна Володимир Зеленски заедно с цялото Украинско правителство, излязоха на улицата във военни униформи, за да поведат въоръжените сили в контраофанзивата на Украинската армия по всички фронтове! А Путин скрит в бункер в Сибир, дъщерите и зетьовете му милиардери живеещи на запад, а чуждите руски деца нека умират а зад тях подвижните крематориуми. Досега откакто започна агресията срещу суверенна Украйна, над 17 000 нещастни и клети руски войничета, дадоха своите животи заради един самозабравил се пигмей....

    Коментиран от #9, #15, #61

  • 7 ужас

    70 28 Отговор
    Против Русия са 1 млр. от населението(НАТО, Яония, Австралия). Ако населението на земята е 7 млр., то с Русия са 6 млр. Ако населението е 8 млр., то с Русия са 7 млр. За каква изолация става въпрос.

    Коментиран от #42

  • 8 Помак

    46 13 Отговор
    ... Мартин Т. нека аз помака од родопите и ти интелектуалеца, журналис от софиа да оставим атовете да се ритат... Че.... Към сегашно време сичкото такиа статии са бесмислени и не на място.. Не сам чел статията... Само по диагонал
  • 9 Гост

    25 16 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Кво са ти направили горките украйнци? Ти си зъл човек
  • 10 БИРДЖИТ БАРДО ОТ БОРДО

    16 36 Отговор
    СЛОЖЕТЕ НАМОРДНИК НА РУ.ТА МЕЧКА☝

    Коментиран от #84

  • 11 ужас

    13 42 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    Един екип от специалисти за проследяване на оръжия е документирал общо 28055 руски военни превозни средства, унищожени, изоставени или заловени от украинските сили. Сред този брой са 12331 танка, 10235 бойни бронирани машини, 36313 бойни машини на пехотата и 1440 ракетни системи земя-въздух.

    Коментиран от #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    13 41 Отговор
    Украйна ще даде скъп урок по история на Русия за да разберат най-после как са спечелили срещу Германия през Втората световна война... Ама, така е като не слушат Сталин и Жуков...
  • 14 гостчо

    37 4 Отговор
    Стойко, измисли нещо! Стига си приписвал! Или за тази възраст толкова!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    14 25 Отговор
    Шегуват в Русия: "Вече втори месец продължава двуседмичната отбранителна операция в Украйна."
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 2 Отговор
    Хахахахахааааааааа.....
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    40 11 Отговор
    ДНЕС ШОЛЦИТО, МАКАРОНИ И ДРАГИ
    СЕ ОБАДИХА ПО ТЯХНА ИНИЦИАТИВА
    НА ПУТИН
    ДА ГО ПИТАТ КАК СТАВА ПЛАЩАНЕТО В РУБЛИ
    ....
    ТА ЗАТОВА НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ЧЕТАТ БЪЛГАРСКИ ПРОСТОТИИ ЗА РУСКИТЕ ГРОСМАЙСТОРИ
  • 20 ХАН КРУМ

    43 9 Отговор
    ГОЛЯМО ПЛЯМПАНЕ! СЛУЧВА СЕ ТОВА ,ЗА КОЕТО РУСИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА ОТ 2008Г. И КАТО НЕ СТАВА ПО ЛЕСНИЯ НАЧИН , СТАВА ПО ТРУДНИЯ. ДРУГОТО Е ЧЕСАНЕ НА ЕЗИЦИ,ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И НЕГРАМОТНОСТ. СВЕТА СЕ ПРЕНАРЕЖДА,БЕЗ САЩ И ЕВРОПА.НА ВСИЧКИ ИМ Е ПИСНАЛО ОТ АНГЛОСАКСОНСКАТА НАГЛОСТ.

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЛАЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ

    24 3 Отговор
    БЪЛГАРСКИ МЕДИ=НА КИНТРИНЕР ЗА СМЕТ
  • 25 Някой

    37 4 Отговор
    От къде ги изкопавате тези "анализатори"? Теоретици дават акъл как се ръководи държава.
  • 26 !!!?

    21 14 Отговор
    СТРАТЕГИЧЕСКА ГРЕШКА !!!?

  • 27 Одит

    24 4 Отговор
    межнудародният анализотор по Турция а не по Русия.
    Стратегията е военна наука а не чешене на езици.
    А Байден добър стратег ли е?
  • 28 СОЛОМОН ПАСИ

    21 7 Отговор

    До коментар #22 от "Хихихихии.. хихихихии":

    ИСКАМ В АУШВИЦ ИСКАМ ДА ЗАХАПЯ ТРАБСТА С ГАЗ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 денатовизацията предстои

    33 12 Отговор
    Ето и друг анализ. Тъпите натовски подлоги изобщо по никакъв начин не разбират какво се случва и са толкова тъпи и прости,че дори когато нещата станат очевадни, те ще повтарят това което са ги учили англосаксите. Безплатен съвет,другари , господа евроатлантици със античовешки ценности , ,Горският дойде,взел е съдбовно решение,сменяйте гнусната плоча дорде е време, Нато си отива,оставя ви на произвола на съдбата. От изток и от Азия се надига гигантска буря и няма нищо , което да и устои.С две думи,спасявайте се ,заедно и по отделно , на прибежки и пълзешком. Времето тече. на обратно. Няма как, идват нови ценности. ЕС не е това за което се представя ,тепърва ще се денатовизира ,демилитаризира и денацифицира. Отпуснатите милиарди за нацистите в украина няма да бъдат забравени. Предстоят репарации. Безмилостни санкции. Иде ново време и край на извратените ценности и лицемерие. Началото на края става все по необратимо , видимо и ясно. Край на доминацията. Край на диктата. 2024 година ще ви донесе страхотна отчайваща изненада. В голямата игра с азиатците ,пидосите и техните еврокнехтове , нямат шанс. Остава им поединично спасяване.

    Коментиран от #34

  • 31 Батьтко Махно

    13 17 Отговор
    Още при раждането си е допуснал стратегическа грешка с изхода, излязъл е през кафевия изход! Затова сега го влече към фашизма-кафявата чума!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АУУУУУ

    13 31 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМ АВТОРА ЗА СТАТИЯТА.... АБСОЛЮТНО ВСИЧКО Е ВЯРНО... НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СЕ ХАРЕСВА НА КОМЕНТИРАШТИТЕ 🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА Е ,ЧЕ СЕ ..ОКУЧИ

    7 15 Отговор
    ТОЯ ИМПОТЕНТЕН ХИПОФИЗЕН УРОД
    И СОЦИОПАТ!
    НАБИВАНЕ НА КОЛ ЗА.. УНТЕРМЕНША
  • 37 Да бе

    34 8 Отговор
    Много приказки и глупости на търкалета. Никъде не се обяснаяа как се стигна до войната в Украйна. Имаше нарушени споразумения от Минск, на които никой не обърна внимание.

    Коментиран от #39

  • 38 Киро Питоня

    9 20 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка 🇷🇺":

    От кога пък билетите на Госбанк са станали световно платежно средсво? Че не разбрах....Иска ти се, ама цар $ не може да се замени от билет за градския транспорт..така че наведи се и си оближи тес..исите за со;.
  • 39 Ал Бунди

    8 18 Отговор

    До коментар #37 от "Да бе":

    М и то имаше и Будапещенски меморандум, ама кой ли се съобразява с такова работи. А по-старите си спомняме Корея, Унгария- 56година, Чехия-67 година, Виетнам...Камбоджа, Афганистан Ангола, Египет ... Еспортьорите на революции....помним ние, помним.

    Коментиран от #58

  • 40 Алфa Вълкът

    25 9 Отговор
    Не е ли обратната ве шматки? Тактика е водене на боя, стратегията е начин за постигане на крайна цел!
    Путин си постигна целта, Украйна да не е член на НАТО, другите му искания бяха безумни. Но като се пазариш - винаги искаш повече!
    Една напълно безмислена война, тези неща можеха да се договорят с отстъпки и от двете страни!

    Коментиран от #43

  • 41 Стойко

    16 11 Отговор

    До коментар #11 от "ужас":

    Лява, дясна, предна и задна част на танк се броят за толкова танкове, колкото са снимките.
  • 42 Така така

    19 30 Отговор

    До коментар #7 от "ужас":

    Против варварския кремълски режим са почети всички от големите икономически страни, а те са важните. Наличието на хора не прави пазар. 6-7 милиарда човека които оцеляват с шепа ориз на ден или даже и по-малко не са никакъв пазар спрямо 1 милиард човека живеещи в развитите икономически демократични страни.Дори Китай не е на страната на Русия.Китай си има своите интереси и никога не е бил на страната на Русия и няма да бъде просто сега ще се възползват максимално от предстоящата икономическа агония на Русия. Не случайно сега те си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят. За китайската икономика Русия не е и не може да бъде никакъв пазар. За Китай важни са пазарите на развийте икономически страни от Европа и Северна Америка и потока пари които идва от там. За Китай Русия е само източник за ресурси на безценица.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Куку

    22 31 Отговор
    Първо.Путин е един необразован чекист,на който медиите създадоха образ господар на вселената!!!Второ.Армията на Пу е напълно разграбена,скрито и пропито...парите отидоха за яхти и дворци.Трето.Цялата група около Путин прилича на ОПГ не на сериозни политици.Четвърто.140 милиона души освен лай...на друго нищо не произвеждат

    Коментиран от #82

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 00014

    21 3 Отговор
    Тук малко от коментиращите са мислещи. Повечето са само получаващи.
  • 47 БЪЛГАРЧЕ

    19 8 Отговор
    Интерено, коментиращия наистина ли си вярва, че е по-умен от цял екип обслужващи и стратегията и тактиката на държавния ръководител?
  • 48 !!!?

    21 6 Отговор

    До коментар #34 от "ФАКТ Е":

    Браво,ама си забравил да споделиш колко са българските жертви и то военни, а сега кажи колко са българските жертви на мирни граждани от англо-американските бомбардировки.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ComfortablyNumb

    20 17 Отговор
    Военния резил на Русия ще се учи в учебниците. Нещо като анти - Сун Дзъ се написа.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 все

    25 10 Отговор
    С такива анализатори като тоя България стигна дъното и ако продължават да лъжат и да мажат ще стигнем и по надолу от дъното. Дали са му някои долар за да лъже и си мисли че някои ще се върже. Не му идва на ум че Русия ги удари всичките в земята. Свикнал е автора да е слуга и лакей и не му идва на ум че има и страни като Русия които не се подчиняват на измислените му западни господари. А Европа е на път да потъне удавена от собствения си "елит" на автора дори не му хрумва. Като дойде глада ще го съзнаеш авторе. Ще разбереш че си един лъжец и то прост.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Зв Лалов

    15 6 Отговор
    Добър тактик и лош стратег?
    Ами ако е обратното?
    Още през 2008 попита САЩ и сателитите дали знаят какво правят.
    Без резултат.
    Сега с войната в Украйна ги предизвика откровено да започнат да пускат нова желязна завеса.
  • 58 Пловдив 1912

    20 8 Отговор

    До коментар #39 от "Ал Бунди":

    И ние помним сеещите демокрация в суверени държави като...Виетнам, Корея, Ливан, Мианмар, Ирак, Сърбия, Афганистан, Либия, има още доста ама трябва да пиша цял час...А сигурно ще се намерят скоро и други държави кандидати за демокрация ...която всъщност желае само да ги пороби чрез капитали и после експлоатация до дупка......
  • 59 нато на майдана и по света

    23 11 Отговор
    Русия започва лекцията по пазарна икономика на евролидерите от натовския ЕС . Санкции а ? Международно право а ?! Демокрация , ценности. Айде сега плащайте в рубли. Лека , полека , които са в списъка. Останалите нямат право да продават на помагачите на укронацистите. . Тепърва иде денатовизация ,демилитаризация на Европа и денацификация на целия ЕС - по списък. Няма как, ценности ! Могат само писмено да задават въпроси , молби или други вопли , пред Москва. Засега.

    Коментиран от #67

  • 60 путин лавров

    10 16 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 61 Сесесере

    9 16 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    Минусите, които си получил за публикациите си са показателни за смисъла, дали да убеждаваш продажната русофилня в това, кое е правилно и кое не е! Пропаднала държава, с малка надежда !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Василев

    5 5 Отговор
    Граждани, вари го, печи го, Путин си е Путин...
    Агент Зеленски, Мосад!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 В.В.П.

    15 6 Отговор
    Това няма да стане .укрите са от сорта ,бий ме обичам те.Много желаеха да се сбият с руснаците,,биха се мъжки,и продължават ..Лъжат в нета много ,но те са такива..Сащ ,първо беше бомбят ,яко три мес ,после още..Който има други мисли в главата си ,ще го изселят. От Изт Украйна . .Путин е безгрешен Целият свят греши ,но той НЕ!..Велик!
  • 69 Единствената грешка на Путин

    7 1 Отговор
    е, че късно се еманципира от ЦРУ.

    Затова пък нашият Радев никога няма да се еманципира.
  • 70 Нощен Наблюдател

    13 1 Отговор
    Не съм очаквал , че в лицето на този напълно неизвестен екземпляр , имаме такъв "анаЛизатор" !
  • 71 А можеше и да не е така

    21 3 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....

    Коментиран от #97

  • 72 Смешници

    14 3 Отговор
    Хубаво пишеш но е за наивници и едва ли сам си вярваш в написаното.Русия няма да излезне или подпише с Украйна нищо преди да е получила своето,гледай и го виж сам.С Япония ,Русия няма да говори повече и обсъжда нищо ,за нея въпроса е решен,що се отнася до запада и отказването и от руски петрол и газ и разните наказание са хубаво нещо от страна на запада но необмислени.С бунтовете които предстоят тази година във всички европейски държави и най вече в големите и богати западни държави ще накара правителствата да клекнат,защото никой на запад не го устройва да плаща от 2 до 3 пъти по скъпи горива и да живее по бедно и без туй доста хора на запад вече живеят на прага на бедността и когато тази черта достигне над 10% от населението на дадена държава тогава бунтовете вече са неконтролирани и невъзможно да бъдат спрени.Така че запада или клеква пред Русия и ще бъде пуснат и северен поток 2 или предстои нещо по страшно и от Украйна.
  • 73 Исках да го прочета, но не можах

    17 5 Отговор
    Факт е, че в Русия има много продажници, не по-малко отколкото у нас на глава от населението. Но поне Русия роди Путин и Шойгу, и Русия има шанс някакъв да излезе от либерално-соросоидното блато.
    У нас обаче, въпреки че винаги съм оптимист, като ги гледам какви зализани и отгоре и отдолу влечуги ни управляват, страшна мъка ме обзема.
    Нима България си отива?????
    Нима?????
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Може ли

    11 2 Отговор
    Авторът да напише нещо за европейските лидери, ако иска по азбучен номер да го направи.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 А бе авторчето

    15 2 Отговор
    Че нали точно зеленски под заповед на Америка предизвика Русия да в нападне и така успя да вбие клин между ЕС и Русия и да откаже ЕС от руските енергиносители
  • 78 На времето,

    16 2 Отговор
    в средновековна европа е имало менестрели, които възхвалявали подвизите на господарите си във вид на песни или в мерена реч, съпроводени с музикален фон. Неизвестният мартинчо е именно от този тип придворни. С клиничен патос прави същото. Даже демонстрира и медицински познания. Отблъскващо раболепие и плитки лъжи.
  • 79 124

    11 2 Отговор
    Истерията и лъжите на САЩ показват успеха на руската операция. Укроармията няма ВВС, ВМС, а от сухопътните войски са остали разпокъсани групи без гориво и боеприпаси. Жалките дилетански опити да се докаже обратното е плод на омраза и болно въображение. Дори западняци признават, че това е блестящо проведена операция, без да се засяга цивилното население.

    Всичко е по план: демилитаризация и денацификация! Вова го каза още през първия ден, но кой да чуе... Велик стратег!
  • 80 Истината

    13 2 Отговор
    Ако беше Тръмп президент НЯМАШЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ВОЙНА! ПУТИН И ТРЪМП ЩЯХА ДА СЕДНАТ НА ЕДНА МАСА И ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СТРАТЕГИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ В ЕВРОПА. Но не стана така, целият свят знае защо. И същите сили, които погазиха демокрацията в САЩ, разпали ха война в Европа в 21 в. И все други виновни, а те никога не са.
    Солидарността на хора, които се раждат несвободни, раждат се роби, "творят" умопомрачителни пасквили и Заливат медийното пространство с конвейрни статийки до втръсване.
  • 81 Крокодил

    15 2 Отговор
    Поредната глупава статия платена от ФАЩ. Докато не свърши военната операция (войната) в Украйна, не може да се правят подобни анализи и заключения. Всичко написано тук е в сферата на "Научната фантастика"! В политиката правилото е "Няма вечни врагове, има вечни интереси"!!!
  • 82 само да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Куку":

    че правилно си избрал името си
  • 83 WhiteNoise

    6 2 Отговор
    табаков стратега.... що не станеш кмет некаде каде .. да кажем гара Бов?
    да блеснеш
  • 84 да попитам

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "БИРДЖИТ БАРДО ОТ БОРДО":

    защо не оъидеш ти да и сложиш намордник?Гащи ли нямаш?
  • 85 Сун Дзъ

    5 1 Отговор
    Няма стратегическИ,има стратегиЯ,има такъикА и тактикИ,но който е прост е завинаги
  • 86 Шаг на абарот

    12 3 Отговор
    Япония са на каишка и изпълняват квото им се каже от братския САЩ
  • 87 Констатация

    9 3 Отговор
    Преобладаващото мнение затака наречените български либералн сатанински анализаторри е че са дебили!
    За да си анализатор на геостратегиеските процеси , не е достатъчно да си завършил с 3 -ка български университет,а да си достатъчно интелигентен и да да следиш процесите в целия свят,а не да прeписваш това което пишат в западните сатаниснки медии като в СNN например.
    Не случайно американците наричат тази медия FNN.
    Taка че този"ана- л - затор да си пъхне този анализ otzad!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 1111

    7 3 Отговор
    Глобалния либерален диктат свърши, независимо от мненията и анализите на инакомислищите.
  • 90 Трън

    9 3 Отговор
    Експерт умник. Путин постигна целта си. Има ли някой, който да смята НАТО за фактор? Изпокриха се като мишки. Войната беше точно за това. Даже си мисля, че Путин искаше НАТО да се намеси. Сега със санкции ще плашат, ще принудят частната фирма Х вложила милиарди в Русия да ги отпише защото Бай Дън така искал. Много интересно е как ще стане. А нашата позиция, както винаги е да направим така, че да ни мразят и Украйна и Русия. Дипломацията ни винаги е била г@зо лижеща.
  • 91 За един по добър свят без Русия

    4 8 Отговор
    Раша се превръща в Северна Корея 2 , пред очите ви
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Стратег

    10 2 Отговор
    Мартин Табаков - поредния диванен стратег който още не е разбрал че войната не е за Украйна а за хегемонията на долара а там Путин печели много силно. 60 държави са проявили интерес към новата разплащателна система и даже такива като Турция която е член на НАТО и Китай, Индия, Бразилия и Мексико които пък представляват половината от населението на земята. Поддържащите долара пък отчитат невиждана инфлация и едва удържат положението.

    И дава някакви примери с Япония - да му припомня че никой не е отменял окупацията на Германия, Италия и Япония след ВСВ - те все още са окупирани държави. Във всички тези държави има американски бази и всички тези държави имат символични армии - базите са там не да пазят тези държави от някого а да пазят правителствата на тези държави да не предприемат курс към независимост.
  • 95 Геша

    9 3 Отговор
    Ами така е.Защото Путин е трябвало да се допита до Мартин спеца. Смешко.
  • 96 Сенко

    6 4 Отговор
    Зеленски и Кличко въобще не са в Европа, който вярва, че те ръководят Украйна, много се лъже
  • 97 Няма да мине без денацификация

    5 4 Отговор

    До коментар #71 от "А можеше и да не е така":

    Военната операция на Русия в изкуствената държава Украйна ще бъде единствено кървяща рана, при условие, че не бъде извършена денацификация, включително съд за укро-нацистите и юдо-нацистите; възстановяване на истинската история на така наречените "украинци" - малоруси, новоруси, запорожки казаци и 1,5 млн хазари юдаисти; възстановяване на здравия разум в промитите мозъци на "украинците".

    Имаме класически пример на отчуждаване на руския народ на територията на Украйна - окраината на Русия - от собствения му исторически корен и настройване на синове и дъщери срещу родители, баби и дядовци. Така изфабрикуваната държава "Украйна" е превърната в анти-Русия.

    Абсолютно същият процес протича и в изфабрикуваната държава Р. Северна Македония.

    Гледайте руската антидържава Украйна и мислете за българската антидържава Северна Македония!

    Без унищожаване на учебниците по фалшифицираната история в Украйна и в Северна Македония и без дистанциране от зловредния западен свят, Русия и България рискуват да бъдат разрушени и унищожени от своите антидържави.
  • 98 Слава на саш и нато

    2 3 Отговор
    2 скотски псевдо държави се фанили за гушите😂😂😂😂
  • 99 Основна задача

    4 4 Отговор
    Путин премахнат от власт.
    И депутинизация.
  • 100 Анонимен

    4 2 Отговор
    На путинофилите колкото и да не им се вярва Путин е гробокопача Рассия! Излезе че е много задръстен кагебеец!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Пършинг

    1 1 Отговор
    Не е ясно как ще свърши войната. Не е ясно абсолютно нищо, освен едно. Няма нещо по-долно от бг русофила и путинофила. Дъното на обществото. Срам за страната ни и целият съвременен свят.