5 Април, 2022 19:39 5 499 27

Адв. Величков за ФАКТИ: Достатъчно основание за освобождаването на Гешев е, че отказа правосъдие за полицейското насилие

  • адв. величков-
  • велислав величков-
  • инициатива правосъдие за всеки-
  • правосъдие за всеки-
  • гешев-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • полицейско насилие-
  • всс

"Този ВСС е абсолютно непригоден да изпълни законовите си и моралните си ангажименти. Беше неправилно да се пристъпва към искане за освобождаване на главния прокурор, преди да бъде избран нов състав", смята адв. Велислав Величков

Адв. Величков за ФАКТИ: Достатъчно основание за освобождаването на Гешев е, че отказа правосъдие за полицейското насилие - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Има абсолютно ясно и недвусмислено решение на Конституционния съд, както и решение на Върховния административен съд по жалбите на бившия правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Нямаше как Висшият съдебен съвет, като представляващ и ръководен орган на съдебната власт, да не изпълни решение на ВАС и на КС. Беше ясно, че част от аргументите в искането на министър Йорданова ще бъдат допуснати до разглеждане по същество. Проблемът е, че ВСС, с вътрешните правила по процедурата на искането на правосъдния министър, допълни по същество закона. Според мен тези правила противоречат на целта и смисъла на Конституцията и на Закона за съдебната власт”.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Велислав Величков, председател на Инициатива “Правосъдие за всеки”. Разговаряхме с адв. Величков относно вчерашното развитие по искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Вчера Висшият съдебен съвет реши да гледа искането, но не в цялост, по същество на 12 април - идния вторник.

“Приетите от ВСС правила разделят периодите в работата на един магистрат на преди и след. Конституционният съд ясно каза, че правосъдният министър може да иска отстраняването на някой от Тримата големи - главния прокурор и председателите на ВАС и ВКС, и в качеството им на магистрати, и в качеството им на административни ръководители на съответната структура. Всички действия и бездействия на един магистрат, с които той може да е уронил престижа на съдебната власт, които може да показват, че е имал системни неизпълнения на служебните задължения или дисциплинарни нарушения, следва да се разглеждат към момента на внасянето им със съответните доказателства и да се преценяват. Г-н Гешев е бил заместник-главен прокурор преди да стане главен прокурор. Бил е и ръководител на специализираната прокуратура. Този период от неговата професионална дейност не може да се отделя и да се забравя, все едно, че не е съществувал. За да заема длъжността, главният прокурор трябва да отговаря не само на определени професионални, но и на определени нравствени качества. Ако някои професионални или нравствени качества не са съществували към момента на избора му, но ВСС е направил неправилна преценка или пък не е имал достатъчно данни, за да се произнесе, то в момента, в който тези данни са налице, ВСС е длъжен отново да направи тази преценка. Ако не си имал нравствени качества преди 2 години, нямаш нравствени качества и сега. Те не се придобиват с напредване на възрастта. Същото важи и за професионалните качества - следва те да са били преценявани и отново да се оценят към момента.

Успешният опит да се отклонят около половината от подадените сигнали, с обяснението, че те касаят периоди от преди заемане на длъжността главен прокурор, е превратно четене - да не кажа извращаване на законовата норма, и противоречи на целта и смисъла на конституционната норма. Ако един магистрат е уронил престижа на съдебната власт, независимо в кой момент, и има доказателства за това, това следва да се констатира. Ако този магистрат, като обикновен магистрат, би бил освободен за подобна постъпка, с още по-малко основание той може да бъде главен магистрат - тоест главен прокурор”, обясни адв. Величков.

Според него главният прокурор Иван Гешев може да бъде отстранен на база всяко едно от основанията, посочени в сигнала на министър Йорданова. “Ако са налице необходимите данни, на всяко едно от основанията главният прокурор може да бъде освободен, тъй като той не би трябвало да може да си позволи абсолютно никакъв компромис в изпълнението на професионалните си задължения. В искането има много тежки констатации за изявления на главния прокурор, с които той уронва престижа на други професии и на самата съдебна власт, с които произнася предварително чрез обвинения едва ли не присъди, без да има това право, с които оневинява определени лица, като казва, че за тях не са налице никакви данни или пък подхожда с ирония към определени сигнали и така задава тон на компетентните прокурори да не работят по тях или да прекратяват предварителните проверки. Също така, бих казал, че той вероятно прикрива участието на определени прокурори в евентуални престъпни схеми - говоря за случая “Осемте джуджета”. В “Осемте джуджета” са засечени данни за действия на хора на висши нива в специализираната прокуратура, които меко казано са несъвместими със закона. В този случай главният прокурор си е замълчал, не е наредил задълбочени проверки, не е наредил, при наличие на данни, да се образува досъдебно производство. Ако това са били престъпни деяния, на практика със своето бездействие или мълчание той е участвал в тяхното прикриване”, коментира адв. Величков.

“За мен едно от най-тежките твърдения, които са част от подаденото искане, е отношението на главния прокурор към полицейското насилие по време на протестите през 2020 година. Тогава освен оставката на тогавашния премиер Борисов, се искаше и оставката на Гешев. Явно за да защити собственото си оставане на поста, в което той ангажира дори и бившия главен прокурор Цацаров да изказва мнения като шеф на КПКОНПИ - нещо, което е абсолютен нонсенс, Гешев заяви, че застава “зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси”, като нарече огромна част от протестиращите “лица от криминалния контингент”.

По този начин Гешев отново зададе тон на прокурорите да не образуват и да не работят по досъдебни производства за явно полицейско насилие, което се виждаше достатъчно добре от заснетите кадри в социалните мрежи и в медиите. Преди дни прокуратурата нареди да бъдат иззети камери на НСО, за да види кой влизал и кой излизал от сградата на Министерския съвет в последния месец. Да се следят лицата, влизащи в публична сграда, е прокурорско поведение тип Вишински. По време на протестите обаче така и никой не разбра дали записите на НСО са иззети, дали са прегледани. Впоследствие именно от камери на Министерски съвет кристално ясно се видя бруталното и абсолютно незаконосъобразно полицейско насилие върху млади хора, за което прокуратурата две години мълча. Това мълчание оправдаваше действията на полицията.

Поставил си под такава огромна заплаха правосъдието, допуснал си затваряне на очите пред явно полицейско насилие и така си поставил в заплаха здравето на протестиращите. От самото начало на протестите, продължили няколко месеца, прокуратурата е толерирала полицейско насилие, тя на практика е задала тон за полицейска саморазправа на протестите. Това е недопустимо. За мен само с това си действие и бездействие, само с тези изявления, главният прокурор тежко е уронил престижа на съдебната власт, защото на практика е дал указания да се откаже правосъдие. Видя се, че две години прокурорите отказваха правосъдие. Към днешна дата всички заповеди за задържане на протестиращите бяха отменени от съда с мотиви, които изрично говорят за недопустимо полицейско насилие, за превишаване на полицейско правомощие и за заплаха за установения демократичен ред. В цялата държава само прокуратурата не констатира, не образува или образува, но прекрати проверки за полицейско насилие. Това основание е абсолютно достатъчно, за да бъде освободен главният прокурор”, отбеляза адв. Велислав Величков.

Въпреки това обаче, той не очаква ВСС да освободи Гешев от поста. “Категорично не очаквам това. Този състав на ВСС ще протака възможно най-дълго. Съвсем не съм убеден, че на 12 април ще има гласуване по същество по всички останали в искането точки. По-скоро ще се дават нови едноседмични срокове за представяне на доказателства и защита на главния прокурор”, смята той.

“Главният прокурор ще има право да влезе в заседанието, в което искането се гледа по същество, със защита. Забележете - освен адвокат, негов защитник може да е и съдия, и прокурор. За мен това също е нонсенс. Всеки човек в съда се защитава от адвокат. Да бъдеш защитаван от действащ съдия, който трябва да е арбитър в спора, е недопустимо. А прокурор да защитава друг прокурор звучи като “един за всички, всички за един”, поясни адв. Величков.

Той не изключва като защитник на Гешев да се яви бившият главен прокурор Сотир Цацаров. “В интерес на истината, Цацаров получи неочакван бонус точно в деня, когато започна разглеждането на искането. Той оглави отдел девети - “Нормативен анализ”, към Върховната касационна прокуратура. Отдел, явно създаден специално за него. Ще дава становища по законопроекти, по конституционни дела, ще пише законодателни предложения. Абсолютен нонсенс е съдебната власт да пише законодателни предложения към Парламента. Из четвъртия етаж на Съдебната палата се разхождат подозрително много бивши главни прокурори. Някои от тях вече оглавяват отдели във Върховната касационна прокуратура. Искрено започвам да се чудя кой е главният прокурор или управлява прокурорски триумвират, което е недопустимо от закона. В каква роля ще влезе г-н Цацаров на 12 парил и дали ще влезе в тази роля, ще видим”, коментира той.

“Очаквам поне още два месеца да минат, докато ВСС окончателно се произнесе по всички искания, като ги отхвърли - това е моето мнение. Този ВСС е абсолютно непригоден да изпълни законовите си и моралните си ангажименти, доказал го е. За нас от “Правосъдие за всеки” единствената правилна стъпка е предсрочното разпускане на този състав на ВСС. По-добре е той да не се произнася по тези сигнали. Ако ги отхвърли, следващият ВСС не може да ги гледа наново, тъй като органът вече се е произнесъл. Според мен беше неправилно да се пристъпва към искане за освобождаване на главния прокурор, преди да бъде избран нов състав на ВСС, по нови правила, с нов статут и с хора, които отговарят в по-голяма степен на изискването за нравствени и професионални качества. В настоящия състав на ВСС има тежки дефицити на тези качества”, завърши адв. Велислав Величков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Ставри

    14 9 Отговор
    На каскета ще му направя масаж на ушите
  • 3 Ами

    16 14 Отговор
    Много точно написано, и за съжаление нищо няма да се промени
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Алекс

    9 11 Отговор
    Мафията - начело с ГЕРБ и пионката им, толкова дълбоко се е вкопала, че на практика е невъзможно да бъде изчегъртана.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 име да си

    8 14 Отговор

    До коментар #12 от "Алекс":

    Ами то се вижда кои са мафията. Васко Черепа не е мафия, той е почтен бизнесмен. Братята Бобокови пък трябва да ги превъзнесат за светии. Баневи веднага тябва да ги назначат в Конституционния съд! А главен прокурор естествено ще е Бойка Дамаджанката. Ето това са истинските антимафиоти, борците за справедливост!!!! Ураааааааааааааааа

    Коментиран от #15

  • 15 000

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "име да си":

    Всичките са обвързани с герб
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Съдията

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госта":

    Ако Прокуратурата не образува досъдебно производство и не внесе годен обвинителен акт в Съда, то той няма по какво да се произнесе, тоест правосъдие няма!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А ще има

    0 2 Отговор
    ли разследване и наказание за полицейското насилие срещу украинския младеж на мача в Благоевград? Влачиха го по стълбите и главата му се удряше. Като чувал с картофи. Ритането зад колоните е нищо в сравнение.
  • 24 Ами

    4 1 Отговор
    разпускайте го този ВСС.Откъде накъде ще си измислят правила за работа,нали имат както се казва длъжностни характеристики и се знае какво работят досега.Изглежда задълженията ,които имат и получават заплати досега не са им ПОЗНАТИ ЛИ??????Ами да им спрем заплатите на тия тарикати,дето само имитират работа.Цацата и той намърдан на нова измислена длъжност само за него и за нищо правене,както в КПКОМПИ.Работа без резултати,само лапане.ДОКОГА тези негодници от ВСС и измислени длъжности ние данъкоплатците в тая държава ще спонсорираме?????????????
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гражданин

    0 1 Отговор
    Този адвокат само лае, а нищо не прави.Горко им на хората ,които ползват услугите му.Същият адвокат Величков предложи Лозан Панов за президент. Липсва му правилната преценка
  • 27 Алексей Сергеев

    0 0 Отговор
    Полицейско насилие имаше тези дни и в Благоевград. Полицаите на тюфлека Рашков жестоко се разправяха с един студент, украинец отишъл на футболен мач.
    ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ ОСТАВКАТА НА РАШКОВ ?