Last news in Fakti

5 Април, 2022 21:25 9 168 20

Съдия Дишева за ФАКТИ: Съдебният контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство е тема табу

  • съдия атанаска дишева-
  • атанаска дишева-
  • всс-
  • иван гешев-
  • съдебен контрол-
  • прокуратура

Членът на ВСС постави на дневен ред отново този важен аспект от реформата в правосъдната сфера в България

Съдия Дишева за ФАКТИ: Съдебният контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство е тема табу - 1
Снимка: ФАКТИ

"Пленумът беше продължителен. Хубавото, по мое виждане, беше, че едно по едно всички основания се обсъдиха последователно, изразиха се становища."

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, по повод Пленума на ВСС, на който най-после органът реши да допусне да се обсъди по същество отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Както е известно, обсъждането и въобще искането за отстраняването на Гешев е по инициатива на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Въпросното ключово заседание на ВСС ще се проведе идния вторник, 12 април.

"Основанията са девет отделни. Пет бяха приети като допустими за разглеждане в своята цялост, три частично, и едно беше прието за недопустимо", разказа съдия Дишева.

Частично недопустимите основания са извършени преди Иван Гешев да стане главен прокурор на 18 декември 2019 година.

"Всичко, което се твърди, че е извършено от него - действие или бездействие преди тази дата, се прие, че не може да представлява основание за неговото предсрочно освобождаване, с аргумента, че това производство може да има за основание само поведение на главния прокурор, в случая Иван Гешев, след встъпването в длъжност на поста", обясни членът на Висшия съдебен съвет и след това добави: "Аз лично не споделям това виждане".

"Случаят, който се прие, че е изцяло недопустим, е "Жоси", защото всички действия и бездействия, описани в него, са осъществени преди началото на мандата му", заяви още Атанаска Дишева.

Основанието за полицейското насилие над протестиращи мирно български граждани, за което Гешев и прокуратурата си затвориха очите, ще бъде обсъдено, случаят "Осемте джуджета" също е приет като изцяло допустим, както и някои медийни изявления на главния прокурор.

"Всички от посочените основания твърдят, че със своето поведение - действие или бездействие, главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт. Престижът на съдебната власт най-широко се схваща като доброто име, авторитета на съдебната власт, който съществува в обществото, доверието, което има към съответната институция.

Всички тези негови прояви нарушават престижа на съдебната власт, това се твърди в предложението на министъра. А уронването на престижа на съдебната власт е едно от основанията - по Конституция и закон, което може да послужи за основание за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор", обясни юристът съдия Дишева.

Относно това как ще се работи на 12 април при разглеждането на различните основания за освобождаването на Гешев, членът на ВСС Атанаска Дишева заяви: "В правилата, които приехме, ние нямаме точно описание за начина, по който трябва да действаме. Случаите не са свързани един с друг, съвсем различни са, осъществени са с различни действия или бездействия, по различно време. Според мен само би попречило на работата и на произнасянето, ако те се разглеждат съвместно. При приемането на правилата аз настоях изрично да впишем, че се провежда гласуване за всяко едно от основанията, но това не бе възприето. Струва ми се, че е редно по този начин да се постъпи, но не мога да кажа какво ще се случи. Самият главен прокурор в становището, което мисля, че вече е публично, е изложил възражение срещу това да се разглеждат пункт по пункт."

Според съдия Дишева произнасянето може и да не приключи в едно заседание.

Относно това, че МВР публикува над 1000 случая, пренебрегнати от прокуратурата, т.е., че тя не е образувала досъдебно производство, включително по случаи, по които е явно, че има данни за престъпление/я.

"Ако досъдебните производства не се движат така, че или да приключат по допустимия ред или да бъдат внесени като обвинителни актове в съда, това означава, че нещо в работата на прокуратурата не се случва както законът предписва", коментира съдия Атанаска Дишева, а след това добави:

"Отделно от това стои онзи изключително болезнен въпрос с липсата на контрол върху работата на прокуратурата в частта отказ да се образува досъдебно производство. Това е тема табу, тя съществува като проблем, но до сегашния момент няма нито една направена крачка в посока да се допусне съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

"Там (б.р. в прокуратурата) стоят огромен брой случаи, върху които съдът няма контрол", уточни тя и изрази надежда, че ще се извършат реални законодателни действия в посока съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Целия разговор между Лили Маринкова и съдия Атанаска Дишева можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лост

    30 2 Отговор
    И защо да е недопустимо? Ако преди да си бил главен прокурор си в нарушение, какво пречи след това да не си?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НИЯ

    41 3 Отговор
    СТИГА ШИКАЛКАВЕНЕ. ВСС ВЗЕМЕТЕ НАЙ ПОСЛЕ ЕДНО СМИСЛЕНО РЕШЕНИЕ, И ОСВОБОДЕТВ ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК. ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ. СИГУРНО ЗАПЛАХИТЕ ОТ НЕГОВА СТРАНА СА ГОЛЕМИ. НО ВСЕ ПАК ПОКАЖЕТЕ НА НАРОДА, ЧЕ СТЕ ОТГОВОРНИ.
  • 5 876ФР

    29 3 Отговор
    Тема табу са и издевателствата, които прокуратурата върши срещу нарочени лица- потъпкване на всички човешки права, потъпкване на презумпцията за невиновност, никакво право на защита, преследване, репресии с години, заличаване идентичността на човека, манипулиране на обществеността и пр., и пр.
  • 6 876ФР

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аз мога да обичам истински":

    Точно прокуратурата е тази, която се рови в миналото и личния живот на хората 30-40 год. назад във времето, рови се в детските години, интимните взаимоотношения, здравния статус и всичко това се разгласява.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Магистрат

    11 21 Отговор

    До коментар #7 от "Човешка ценност":

    Да си спомним коя е Атанаска Дишева, колко време ползваше ведомствен апартамент в столичния кв. Изток срещу нищожен наем. Съпруга на адв. Дишев, част от ръководството на "да, България".
  • 9 Перо

    35 3 Отговор
    А КТБ, а Иванчева и безброй други случаи,вкл.милионните кражби от АПИ,кой е виновен,че нищо не се прави?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АЛТЪН БАШ

    23 0 Отговор
    ВСИЧКИТЕ ГИ ТРЕСЕ ЛАКОМИЯТА И АЛЧНОСТА$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Артилерист

    16 0 Отговор
    От логичните разсъждения на съдия Дишева най- силно впечатление ми направи, че има документна празнина за контрол над прокурорите. Това е много важно, защото допуска, позволява самоуправство, чорбаджийство, вагабонтство. Не става дума за надзираване на прокурорите, но те трябва да са наясно, че неправилни действия или бездействия ще бъдат санкционирани. Това е принципно системно изискване, иначе винаги може да се очаква пробив в системата точно в безконтролния елемент. И ние точно това наблюдаваме в съдебната система: стотина тясно контролирани от Гешев прокурори са подтиснали останалите си колеги и безконтролно, нагло, самонадеяно и безочливо самоуправстват...

    Коментиран от #15

  • 15 До 14

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    Това зависи от законодателството,но не е вярно становището на съдията,защото всеки отказ може да бъде обжалван.Така,че не става ясно какво иска да каже.А и отказите на отделните прокурори не касаят главния.А тези т.н.случаи на" полицейско насилие" от платените дирижирани протести,че това което видяхме беше насилие срещу полицията от развилняла се тълпа случайници и провокатори които хвърляха бутилки,запалена слама ,горяха ,хвърляха бомбички ,а това ,че разни пиянодрогирани са ги влачили,е те това искаха организаторите да предизвикат.А всичко можеше да свърши много по рано с водни оръдия,защото сценария беше абсурден.Иначе Прокопиевци и Божковци и сръбския беглец и други дават мило и драго мафията да спечели срещу гл.прокурор.Но струва ли си?
  • 16 До 9

    0 10 Отговор
    Е не си наясно.Делото КТБ е в съда от 2 години.Само че другаря Василев се радва на пари и комфорт в един 5 звезден хотел в Белград ,пазен от едни" службички" от изток,ще се реваншира после, ако му се отвори парашута,работи усилено по въпроса делата му да се затлачат и най вече срещу гл.прокурор.Едни хора от изток пазят един роден мафиот..Иначе неговата пирамида от която краде на поразия с поставени лица,фалшиви отчети и фирми фантоми,че и раздавал пари чрез фиктивни офшорки,ами " честен" мошеник,прокуратурата му е враг,а парите на вложителите негови били.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ

    2 6 Отговор
    Вардят го тези, които той е приел да пази!
    Искат да го сменят други, които искат да сложат свой човек, да пази тях!
    Това е толкоз просто и логично!
  • 19 Боко

    6 1 Отговор
    Остовка Гешев
  • 20 Артилерист

    1 0 Отговор
    Колега "До 14", сега видях коментара Ви на моя пост и го уважавам, но категорично Ви казвам, че абсолютно не сте прав. Какво значи, че имаш право да обжалваш? Ами то обжалването срещу Гешев и ръководената от него прокуратура, е като спор с радиоточка. Нима срещу делата "КТБ", "Иванчева", "7-те джуджета" и прочие, и прочие, няма обжалване? И какво? Да не би откраднатите 4,5 милиарда от КТБ да са намерени и върнати? Да не би развихрилото се безконтролно строителство, след отстраняването на Иванчева, от строителната мафия да е прекратено? Или пък Петьо-Еврото да е арестуван? И т.н.