7 Април, 2022 15:22 7 959 26

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: За прокуратурата е по-важна драматичната роля на Гешев, a не защитата на заплашения прокурор

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • заплаха-
  • разследване-
  • прокуратура-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • специализирана прокуратура

“Професионалният ми опит показва, че когато има такъв тип заплаха, шансът разследването да бъде ефикасно и да доведе до разкриване на извършителя е по-голям, когато бъде спазен принципът на следствената тайна”, обясни юристът

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: За прокуратурата е по-важна драматичната роля на Гешев, a не защитата на заплашения прокурор - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За смъртни заплахи срещу прокурор от Специализираната прокуратура съобщи тази сутрин Прокуратурата на Република България. В свое изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че е образувано досъдебно производство за закана за убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

“Във всички случаи казусът е неприятен и обезпокоителен. Във всички случаи той трябва да бъде посрещнат с колегиална загриженост и с професионална реакция”, коментира пред ФАКТИ случая правозащитникът адв. Михаил Екимджиев.

“Акцентирам върху професионална реакция, защото според мен начинът, по който прокуратурата като институция се опитва да гради кризисен пиар за сметка на наш колега, е нелеп и граничещ с гротеска. Професионалният ми опит показва, че когато има такъв тип заплаха, шансът разследването да бъде ефикасно и да доведе до разкриване на извършителя е по-голям, когато бъде спазен принципът на следствената тайна.

Вместо това, чувствайки се гузни за безобразията, които сътвориха в последните години, с които компрометираха и институцията, и държавността в България, Гешев и говорителката му дават публичност на един казус, свързан с брутална намеса в правото на личен живот на прокурор. По този начин те застрашават ефективността на разследването”, обясни адв. Екимджиев.

“Очевидно за тях е по-важна артистичната и драматична роля на Гешев и говорителката му като оплаквачи, а не ефикасната процесуална защита на заплашения прокурор”, допълни той.

“Статистически и логически не мога да изключа събитието да се е случило сега и затова сега да се експонира публично. Знаейки артистичния нагон на Гешев, не мога да изключа и това да се е случило отдавна, а точно сега да се използва, когато темата със закриването на специализираните прокуратури е актуална, като по този начин да се внушава под какво напрежение, срещу какви опасни престъпници работи прокуратурата”, подчерта правозащитникът.

“За съжаление, на фона на бруталните лъжи, които слушах във вторник по време на изслушването на Гешев пред ВСС - визирам конкретно пасажа, свързан с делото “Баневи”, не мога да изключа това да е изцяло измислен сценарий. Съжалявам, ако засягам действително пострадал колега, но на фона на лъжите и на институционалната деградация на прокуратурата в последните години, с огромно съжаление и с предварителни извинения, ако това се е случило, не мога да изключа това да е скалъпен от главния прокурор сценарий”, смята още адв. Екимджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лили

    54 5 Отговор
    Прокуратурата иска да си помисли простият народ , че има бойци срещу мафията , и искат да го поставят до магистрат като Джовани Фалконе , който го взривиха преди 25 год. в Италия , но нашите са си направо каски на мафията !!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    61 5 Отговор
    Прокуратурата вече има претенции за учатие в Холивуд на снимачна площадка. Гешев вече сме го признали за артист, но сценария със заплахата към прокурор от спецпрокуратурата е все едно по Стивън Кинг. Само дето е съшит с бели конци. При толкова камери и контроли в спецпрокуратурата до бюрото на охраняван от 1 година кой може да стигне без проверка ?. Прокурорите дори до тоалетна ходят с карта. Няма как през проверките да премине плик с куршум
  • 4 Театър от Прокурор!! Много работиме

    54 4 Отговор
    За това ни Заплашват!! Помощ,!! БОЙКО ГО беше "поръчал" нанавремето Доган, Пеевски и Василев не се разбра кой, кого е поръчал?? Коьрфишеци, Дъвки за Балъци!! Тези, които бяха"поръчани от 1989год Насам отдавна ги няма150-180човека," Отлетяха"!! Останаха тези с" Пунта Мара" Поръчките!!!

    Коментиран от #19

  • 5 Бат Тоз

    49 2 Отговор
    Никакви заплахи няма, това са ЕЛХОВКСИ НОМЕРА.
    Сценарий като заплахата срещу ДЕБЕЛЯН.
    ОТКЛОНЯВАЙ ВНИМАНИЕТО И СЕ ПРАВИ НА ЛУД!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 XYZ

    44 2 Отговор
    Това е защитен маньовър на "специалните", които си мислят, че обществото ще бъде заблудено! Целта е да се издигне тяхното ниво като защитници на правото! Ако беше истина, щеше да се пази в тайна "заплахата", за да бъде спокоен и съответно по-уязвим "източникът на заплаха"! Като бият тъпана "убиват ни" какво постигат - само реклама, но фалшива, както всичко друго, свързано с тях!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наблюдател

    34 3 Отговор
    Тия много специализирани клоуни използват Бойкоборисовски номера за отклоняване вниманието от факта че са се превърнали в реална Много Специална Адвукатура на организираната престъпност!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Незнаещ

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "XYZ":

    Защо още т.н :специални:,продължават да ни мислят за глупаци?Не,не сме, виждаме ги и разбираме манипулациите ви!
  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    23 3 Отговор
    И така шефа на Пентагона Лойд Остин, когато дойде в България, показно изгонихме 10 руски дипломати. (няма да споменавам цвят, защото се сетих за името му). Сега за Урсула Ф. Д. Л. спец. прокуратурата измисли сценарий за този "борец против престъпността", заплашен с писмо с патрон. Интересно, кой има ключ от кабинета му? Чистачката или Щирлиц?
  • 15 оня с коня

    6 41 Отговор
    Гротескно е редови Адвокати като Екимджиев,Хаджигенов и разни други ДУРАЦИ да си позволяват не само да коментират,а дори и да КРИТИКУВАТ Гл.Прокурор който нито им е на Нивото в служебната Йерархия,нито пък на Акъла.Ами това е все едно Пъдаря да критикува Царя!

    Коментиран от #17, #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    21 6 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Ами така е в държавите с демокрация - пъдаря може да критикува царя. Ама в Русия не може.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фАНТОМасс

    28 6 Отговор

    До коментар #4 от "Театър от Прокурор!! Много работиме":

    Бойко е психопат ! Всичко , което се случва е по неговия модел и резултат на бойковщината , с която ни заля ,СЛАГАЙКИ ЛИЧНО ГЕШЕВ на поста главен прокурор !

    Коментиран от #26

  • 20 Това

    17 2 Отговор
    Е пълна заблуда ченгеджийски номер от време оно по времето на татко така заблуждава ха че нещо вършат смешни номера от прости хора
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Артилерист

    18 4 Отговор
    Адв. Екимджиев все повече ме убеждава във високата си класа. Обръщам внимание на изказа:"Статистически и логически...", който показва стремеж към обективно фактологично и доказателствено разсъждение. Иначе от гешефтурата не може да се очаква нещо по-смислено от читалищните плиткоумни пърформанси на Борисов. Типично школно-милиционерско будалкащо ниво от сорта: "и аз съм прост и вие сте прости...". Жалко, че май наистина 80% сме дебили, за да си избираме и да търпим подобни индивиди, а не като адвокат Екимджиев, професор Янаки Стоилов, следовател Бойко Атанасов, съдия Дишева и прочие стойностни хора. Примерно.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А бе каУн

    1 0 Отговор
    Прокуратурата да не е НСО.Кажи на твоя приятел по чашка Дамаджанов да се вземе в ръце и да арестува нарушителя.А не да дрънка каламбаците на Борисов и Горанов.
  • 25 9865

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    А бе осемдесет процентовия.Какви стойностни хора могат да бъдат изброените от теб.Всички до един от червеното котило.И корумпирани до костите си.
  • 26 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "фАНТОМасс":

    Нещо не си информиран.Гешев е избран със смазващо мнозинство от ВСС.За него са гласували дори и представителите от БСП. А после е подкрепен и от другаря Радев, който издаде указ за назначаването му.Какъв Бойко,какви пет лева.