Last news in Fakti

12 Април, 2022 19:07 6 562 14

Димитър Стоянов за ФАКТИ: Стряскащият проблем на съдебната власт е прокуратурата

  • димитър стоянов-
  • прокуратура-
  • корупция-
  • европейски парламент-
  • евродепутати-
  • разследвания-
  • жоси

"Казусът “Жоси” съдържа несъмнени данни за корупция. Който твърди, че бащата на Иван Гешев - Стоимен Гешев, не е съдружник в “Жоси” - или е крайно некомпетентен по въпросите на търговското право, или е лъжец”, коментира разследващият журналист

 Димитър Стоянов за ФАКТИ: Стряскащият проблем на съдебната власт е прокуратурата - 1
Снимка: ФАКТИ

“Това е визита, която протича при затворени врати. Това е среща с представители на медиите, но не с цел да бъде публикувана, а за да се вземе тяхното мнение, да се вземе ноу-хау за борбата с корупцията, доколкото изобщо я има по нашите ширини, да се види кое куца на Европейската прокуратура, кое куца на борбата с измамите с европейски средства и какво може да бъде подобрено. Срещата не е медийна и няма да видите публикации за нея”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ разследващият журналист Димитър Стоянов. Думите му дойдоха по повод визитата в България на евродепутати от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

“Не зная цялата програма, защото тя не е огласена. Дори информацията, че евродепутатите са тук, не трябваше да бъде изнасяна”, обясни Стоянов.

“Ситуацията е ясна - в България имаме регистрирани страшно много злоупотреби по проекти, финансирани с европейски средства. Повечето водни цикли, повечето пътища, повечето къщи за гости, които се превърнаха в своеобразна емблема на корупцията с европейски средства - те носят белезите на криминални деяния. Можем да изведем изводи за измами, за източване, за цяла плеяда престъпления. Само че в България, прокуратурата не иска да разследва тези престъпления. Първо, защото големите инфраструктурни проекти се реализират от неслучайни фирми. Съществува и хипотезата, че на силните на деня е върнато някакво “ресто” - няма как тези проекти да се реализират по този начин с тези пари и реализиралият ги да е единственият виновник, а всички други да си затварят очите просто така. Къщите за гости станаха награда за послушните, за силните на деня”, каза още той и припомни случая с бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и разследването “Къщи за тъщи”.

“Стряскащият проблем на съдебната власт в момента безспорно е прокуратурата. Има обаче едно много тихо, злокобно място - Върховният административен съд, където упорито се отказва да се прилага европейското право и чийто председател е явен стожер на статуквото и направи всичко възможно - с правилника по отношение искането за отстраняване на Гешев, да ограничи, да минимизира параметрите на проверката. Казусът “Жоси” съдържа несъмнени данни за корупция. Който твърди, че бащата на Иван Гешев - Стоимен Гешев, не е съдружник в “Жоси” - или е крайно некомпетентен по въпросите на търговското право, или е лъжец”, подчерта разследващият журналист.

Попитан за посещението на евродепутати у нас след задържането на Борисов, той коментира: “Не бих казал, че от Европейската народна партия пророниха сълзи, това беше служебно посещение. Имаше декларация, но тя беше доста умерена”.

На въпроса по кои разследвания на Bird.bg Стоянов очаква продължение от европейските институции, той отговори така: “Имаме десетки случаи. Най-малкото по казуса “Турски поток” в рамките на наше разследване беше засечена техника, платена с европейски средства и която всъщност обслужва интересите на Путин в България. Вече има наложени запори върху тази техника за 6 милиона евро. Очевидно при Кьовеши тече разследване".

Разговорът премина към темата за закриването на специализираното правосъдие у нас. “Крайно време е спецправосъдието да бъде закрито. Надявам се в най-спешен порядък парламентът да гласува закриването на тези според мен извънредни съдилища, които се използваха по мое мнение за политически поръчки”, коментира Димитър Стоянов и допълни, че според него е редно да има реподбор при обособяването на нови специализирани звена, които да разглеждат делата за корупция.

“В една голяма степен магистратите, които правораздават в специализираните звена на съдебната власт, не се ползват с добра репутация. Те се ползват с репутация на бухалка на политическата власт. Закриването на това звено не решава глобалните проблеми - не решава липсата на отчетност и на контрол над евентуални незаконосъобразни действия на главния прокурор. Както видяхме, сегашният Висш съдебен съвет иска да разследва Гешев само за действия, които е извършил в качеството си на главен прокурор - с други думи, ако два дни преди да стане главен прокурор, той е застрелял двама души, това няма никакво значение”, каза още журналистът.

В разговора бе засегната и темата за компанията инвеститор Gemcorp, с която България подписа меморандум за сътрудничество и за инвестиции за 1 милиард лева. Според данни на Bird.bg, Gemcorp е свързана с лица, близки до Путин. Според министъра на финансите Асен Василев, въпросният инвеститор е бил свързан с правителството с помощта на Посолството на САЩ в България, което от своя страна отрече каквато и да е връзка с подписания меморандум. “Американското посолство не е индикатор, който ясно показва кой е оператор на руски средства и кой не е. Нека не забравяме, че един американски посланик вече е на руска служба - посланикът, който защитаваше “Лукойл” (б.р. Джеймс Уорлик). Трансферът на кадри от един лагер в друг лагер не е нещо необичайно”, коментира Димитър Стоянов.

“Разполагаме с данни, които ясно показват, че в Gemcorp работи Атанас Бостанджиев, който е представител на ВТБ - т. нар. банка на Путин. Той, чрез тази корпорация, е свързан с цяла плеяда от най-близките олигарси на руския лидер, за когото можем да направим обосновано предположение, че е военнопрестъпник. Фактите са сложени черно на бяло. Какво означава “парите не са руски” - ако парите в Gemcorp не са руски, то някой е платил на руснаците. Платените пари от новите собственици са отишли за войната в Украйна - да подпомогнат Русия в нейната “специална операция”. Ако никой не е платил, значи активите са руски. Средно положение няма. Репутационната криза е много тежка”, обясни той, като уточни, че според него тази сделка ще се реализира, независимо дали от Gemcorp, или от друга корпорация.

“Истината е, че сме в тежка политическа криза. Не сме излизали от политическата криза в последните няколко години, но сега сме в ситуация на обостряне. Когато една коалиция е изградена върху иначе добре звучащото “всички срещу ГЕРБ”, резултатът е такъв. Една коалиция трябва да бъде с обща идеология, трябва да изповядва общи ценности, а не да има разнобой в идеите за бъдещото развитие. Очевидно едната част от коалицията ни тегли на Изток, а другата в посоката, в която сме вървели - на Запад”, каза още той и допълни, че това е видимо и от казуса с избора на нов гуверньор на БНБ, и от въпроса да изпратим ли военна помощ на Украйна.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Шкафа

    20 8 Отговор
    Каскетов ми е личен слуга...
  • 2 Каскет каскетов

    14 10 Отговор
    Не познавам лицето Стоимен ГешеФ
  • 3 Тапети

    5 3 Отговор
    Как са снимките на гаджето? Как могат да го канят, само ли да го избират.
  • 4 Иван

    5 9 Отговор
    Прав е!
  • 5 :))

    13 6 Отговор
    Стряскащото е,
    че колхозниците на ристо Чушката,ако им вземеш темата " съдебна власт"-----..
    .....и НЯМА ко да кажат !
  • 6 Край

    15 7 Отговор
    Проблема на съдебната власт не е Гешев, Пешев мешев и пр. Проблемът са Десет и даже двадесет годишните дела. Проблемът е това че често ни съдят хора без никакъв житейски опит. Приема се е че е важно да познаваш законите и се игнонира познаването на фактите. Пробемът е това че в съда и прокуратурата има цели династии дядо, тате и внуче съдии/прокурори и те са неуволняеми несменяеми самовъзнаграждаващи се, самоиздигащи се и тотално безотговорни.

    Коментиран от #12

  • 7 Туй тарикатче

    6 6 Отговор
    не се ли пада някакъв на оназ на Сидеров?!
  • 8 Бунтата

    5 3 Отговор
    Все Путин ви е виновен!!!
    Гешев не го махат,защото не искат!!
    Пък говорете какво искате
  • 9 Абе

    4 5 Отговор
    Щом така неистово виете срещу Гешев,явно много не ви е чиста работата!Не ви харесваше ВСС,сега лоши са и от ВАС!Гърция "усвои" едни 300 милиарда европейски средства,оправи си пътищата,въоръжи си армията и ни лук яла,ни лук мирисала!Не отиде да топи гърците,участвали в "усвояването"!Ама Ганьо е готов да топи другарчето,дори то да не е бъркало в кацата с мед!Че даже замеси и покойния баща на гл.прокурор!Затова ще видим магистрала "Хемус"на кукуво лято!Дерзайте другарчета!Така се прави!Пък и спец правосъдието разкарахте!Че какво са виновни Баневци,Бибоковци,Арабаджиеви и т.н.?!Я,оставете хората на мира,да си харчат милионите!Че и да осъдят България в Страсбург да им платим още едни пари за неправомерно задържане,нали?!И една боркиня срещу корупцията,гожа Молиончева,с къщата за гости,да й се радва жената и да си харчи едни европейски пари на воля!Ами заслужила е,щтолкова усилия вложи рускинята да разклати ГЕРБ!
  • 10 Шоколоко

    5 0 Отговор
    И тоя е един журналист... Смешна работа.
  • 11 12345

    3 0 Отговор
    Димитър Стоянов ,обикновено се явява като нелегален преди 09.09.!944г. Кой е той?От къде ?Защо говори така конспиративно в предаване на Лили Маринкова.Има ли някой да му вярва,защото той пее в хора -всички против Русия-на всички е ясно, ,че му е плаща-от къде от сащ или от Брюкселските дантели.В коя страна живее?Защо говори ,че е заплашван и затова не работи като Петър Волгин пред всички българи?.Ако ги сравним двамата е видно кой лъже и е легнал на сащ -това е Д. Стоянов.Добре, е че ги пускате да ги видим колко пари струват. Д. Стоянов,не ме убеди с нито едно участие защото ЛЪЖАТА е Винаги в МНОЖЕСТВЕНО Число, а ИСТИНАТА има само Единствено Число. Излагането пред Л. Маринкова беше очевидно.
  • 12 Иван4о

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    СПОР къде е проблемът? - в прокуратората или в съда. Подобно, калпав косач се чуди дали косата/острието или халката с която се прикрепва към дървената дръжка е виновна, та не му спори косенето.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.