Last news in Fakti

14 Април, 2022 16:00 3 012 30

Ще надживее ли Гешев кабинета "Петков"?

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • продължаваме промяната-
  • сотир цацаров-
  • кирил петков

Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета "Петков", ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището

Ще надживее ли Гешев кабинета "Петков"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета "Петков", ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището.

Във вторник, на влизане във ВСС, главният прокурор Иван Гешев заяви, че исканията за предсрочното прекратяване на мандата му са "тъжни за държавността" и прогнозира, че "денят ще бъде щастлив". Мнозинството във ВСС сбъдна очакванията му и го зарадва. За пореден път съветът отложи с процедурни хватки дебата за освобождаването му. Не е изключено в следващите месеци Гешев и близките до него в съдебната система да започнат да се държат още по-безочливо и провокативно, а дните им да стават все "по-усмихнати".

Близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред

Причините са няколко. Управляващата коалиция доста се забави с обещаната реформа в съдебната власт, а зле обмисленият арест на Борисов и "колегите му" по-скоро избоде очите на реформаторите. Паралелно вътре в лагера на властта все по-често прелитат искри. Крамолите в коалицията дават надежди на Гешев, че той ще надживее правителството, което се закани да го отстрани.

ГЕРБ и ДПС, въпреки някои техни твърдения, предвидимо продължават да играят с главния прокурор. Двете партии остават против закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което в края на март парламентът гласува за трети път на първо четене в рамките на година.

Хамид Хамид (ДПС) например наскоро заяви, че въпросната реформа е "поръчка, за която плащат любимите олигарси на властта". Депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева пък предизвика истински фурор по време на дебата за спецправосъдието с призива си към парламента "да не пипа организираната престъпност, за да не настане хаос".

В този контекст близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред, на светло, без да се крият или притесняват. Те си позволяват да държат сметка на министър Надежда Йорданова за това какво е казала в едно или друг интервю, както стана във вторник, когато бе предизвикана да обясни къде точно вижда зависимости във ВСС. Ще искат от нея "да признае грешката си" и дори "да им се извини". А гласовете в защита на главния прокурор, които кънтят все по-гръмко във ВСС, всъщност показват, че Йорданова е права - мнозина там са под неговото влияние.

Гешев - в добро разположение на духа

Колкото по-слабо е реформаторското мнозинство в 47-то НС, толкова повече ще поучава Гешев. На заседанието във вторник той се върна към любимите си колоритни сравнения от сферите на космонавтиката, астрономията и географията: докато прокуратурата каца без проблем на луната с дизелов двигател (така Гешев величае съмнителните успехи на прокуратурата в делото "КТБ"), промените в съдебната власт, инициирани от кабинета "Петков" били все едно да се приеме закон, че земята е плоска.

Г-н Гешев обаче забравя, че Цветан Цветанов - бащата на спецправосъдието, което той брани, има само двумесечна специализация по право. Гешев, ДПС и ГЕРБ не могат да опонират по същество на аргументите за закриването на спецправосъдието, изложени от утвърдени професионалисти като адвокат Лулчева.

Въпреки това главният прокурор явно е възвърнал доброто си разположение на духа. И ако управляващите не запретнат ръкави и не стегнат редиците си, ще става все по-забавен и остроумен, все повече ще е "радост".

Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета "Петков", ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пунта Канна

    32 23 Отговор
    Гешев не само ще наджиевее това правителство, той ще ги вкара на топло.

    Коментиран от #10

  • 2 честен ционист

    12 16 Отговор
    Щом е бил на молитвената закуска, ще ви надживее повечето.
  • 3 Разбира се

    27 20 Отговор
    То, този кабинет няма да просъществува още много.
  • 4 МнениЕ

    6 15 Отговор
    И дс довърши мандата си, той пак ще се кандидатира и пак ще бъде избран. Проблема не е при него, а в комисията(групата), която го избира! Това е истината..
  • 5 Паисий е жив

    26 9 Отговор
    Може ли депутат от ГЕРБ да каже на народното събрание да не пипа организирана престъпност, що за простотия? Що за наглост?

    Коментиран от #8, #9, #23

  • 6 Пич

    22 15 Отговор
    Не само , че ще го надживее , но може и да го изпоарестува , ако вземе да разследва изказването на Жозеф Борел , за финансирането на войната в Украйна ! Кой е наредил да се дават нашите пари , за чужди кауз?!!!
  • 7 Некой си

    20 14 Отговор
    Разбира се, че ще ги надживее.
    Простокиро и рашков, от позицията на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА власт, вече цяла година се борят с гешефтурата.
    БЕЗУСПЕШНО!
    Всеки път, търпят подигравките на каскета.
    И му се молят да си подаде оставката.
    Импотенти някакви, а не министри.
  • 8 От птичи

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Паисий е жив":

    мозъци на грабливи пернати - може !
  • 9 Кала

    20 9 Отговор

    До коментар #5 от "Паисий е жив":

    Може.Щото както върви пак ще ни управляват ДПС-ГЕрб,но този път с подкрепа на Възраждане и тези с червените линии?БСП?.В момента всички са се съюзили срещу ПП. Само чакат момента и нови избори с хартиени бюлетини.От цялата работа юе излезе ,че ИТН и Слави ще са платените предатели
  • 10 Антигербер

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пунта Канна":

    Мокрите сънища на баце ли са това?
  • 11 МиДа

    20 9 Отговор
    Ако народа не го измете тоя нагляр, няма кой друг.От Европа за три дена извадиха сума ти далавери с евросредства, а той повече от три години спи и не вижда нищо нередно. Какъв по- голям довод трябва, за оставката му?!?

    Коментиран от #14

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 13 Отговор
    Гешев и ВСС ще са единствените отровни двойници на човека, които заедно с хлебарките ще оцелеят след ядрената война, която се задава!
  • 13 Гербер

    18 12 Отговор
    Кирчо и Кокорчо се оказаха некомпетентни. Правителството пада и идат нови избори. Бойко се връща на бял кон а Гешев победно остава наместник на Господ. Пак ще ви управляваме и ще усвояваме. Зад нас Брюксел.
  • 14 Некой си

    14 8 Отговор

    До коментар #11 от "МиДа":

    Народът нали си избра простокиро и компания, които обещаха да отстранят гешев, да осъдят доган и да конфискуват всичко на дебелян?
    Писах по-долу - импотенти, а не министри.
    Народът сам си е виновен!
  • 15 тикви

    11 9 Отговор
    Трудно се събаря мафия а в БГ тя е с дълбоки корени в ДПС,ГЕРБ,СДС,БСП и т.н. да не говорим за прокуратура и съд!!! Деиствайте, мафията е все още силна и тежко ни и горко ако пак са на власт!!!
  • 16 !!!?

    10 1 Отговор
    Корупцията ще надживее и Гешев и Петков, но борбата кой да я управлява ще продължи !!!?

  • 17 Доко

    7 3 Отговор
    Какви са бизнес делата му има ли злоупотреби свързани със служебното му положение? Кога е придобита собствеността му на роднини и фамилията му? Това пишете бе Факти, защото народа това го интересува? ЧИЙ бизнес е откраднал?
  • 18 Наблюдател

    3 5 Отговор
    Не махнат ли по 1 или друг начин ВСС и Гешев управляващите неправят нищо смислено! Нещо като да се опитват да строят в-у пясък многоетажна сграда!
  • 19 ComfortablyNumb

    1 5 Отговор
    Интересен въпрос в заглавието , а промянаджиите!? Знам, знам утре пада Гешев ...
  • 20 Анонимен

    9 2 Отговор
    Гешев със сигурност ще надживее правителство на Петков и не за друго, а защото правителството не се справя. И, да кажа закриването не е реформа. За реформа трябва да дадеш нови правила по които да работи системата. Но правила няма, правителство, с малки изключения е съставено от пубери. Радев намеси се.
  • 21 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    2 1 Отговор
    Тези не се четат!!
  • 22 Гешев е Пътник! Той е като дърво, не

    3 5 Отговор
    могат да го съборят от веднъж, сте стане по"трудния начин" режат му Клоните, режат му корените, и е въпрос на малко време, да исъхне!! Ще дойде и този Празник!!! След него е Банкянския бивол и Шайката му!!

    Коментиран от #25

  • 23 Йорданова

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Паисий е жив":

    Изваждат думите на Каназирева от контекста. А той беше: да не се пипа специализираната прокуратура, която се занимава точно с организираната престъпност.
    Не позволявайте на подобни сайтове да ви промиват мозъците.
    Мислете и се информирайте!
  • 24 Ха,ха

    5 2 Отговор
    Разбира се,че Гешев ще надживее тази циркаджийска,платена паплач.Те са всичко друго но не и отговорно правителство и коалиция.
  • 25 Това

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гешев е Пътник! Той е като дърво, не":

    Кога го сънува, другарю!?
  • 26 Грую

    6 4 Отговор
    Гешев е неудобен за олигарсите , не за народа.И със сигурност ще надживее тази вредна за България коалиция и правителство.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 tomito

    1 1 Отговор
    Толкова сме смотани ,че не можахме да го изметем този плъх
  • 29 ха ха ха

    1 0 Отговор
    да , и ще и ще ги вкара в затвора тия негодници заедно с патрона им за държавна измяна
  • 30 ганю

    0 0 Отговор
    искането за оставка на прокурора е от прокофиев,василев,задкулисието олигарси и мафия
    няма вече специализиран съд
    мафиотска държава и глупав народ нищо европейско няма в бг. южняшко е
    сволочи