15 Април, 2022 10:00 1 778 27

Военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид: какво означават тези обвинения

  • геноцид-
  • военни престъпления-
  • украйна-
  • буча-
  • мариупол-
  • сребреница

Тези престъпления могат да бъдат гледани и от национални съдилища, ако те имат право да упражняват универсална юрисдикция, какъвто е случаят с Германия, Белгия, Испания, Франция и Швейцария

Военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид: какво означават тези обвинения - 1
Снимка: Unian
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военни престъпления, престъпления срещу човечеството, дори "геноцид", както го нарече във вторник американският президент Джо Байдън: тези обвинения по адрес на руските войски, които се множат, всъщност са понятия от международното наказателно право, които си имат точни дефиниции.

Тези понятия се появяват след края на Втората световна война, по време на създаването на Международния трибунал в Нюрнберг за съдене на нацистките военнопрестъпници, и са главно от компетенцията на Международния наказателен съд (МНС), който на 3 март започна разследване във връзка със ситуацията в Украйна.

Тези престъпления могат да бъдат гледани и от национални съдилища, ако те имат право да упражняват универсална юрисдикция, какъвто е случаят с Германия, Белгия, Испания, Франция и Швейцария.

Военни престъпления

"Военните престъпления" представляват сериозни нарушения на международното право, извършени срещу цивилни или участващи в бойни действия по време на въоръжен конфликт, които обосновават носенето на лична отговорност на извършителите им - това е дефиницията, която дава на това понятие Върховният комисариат на ООН по правата на човека.

Тези престъпления съответстват на нарушенията на Женевските конвенции, приети след Втората световна война, през 1949 г.

Най-скорошната им кодификация се съдържа в член 8 на Римския статут от 1998 г., с който е създаден Международният наказателен съд (МНС).

Този член дава над 50 примера за военни престъпления, като сред тях са убийство, подлагане на изтезания, взимане на заложници, използване на деца за войници, незаконни депортирания, умишлени нападения срещу цивилни, изнасилвания, грабежи и умишлени атаки срещу мисии за хуманитарна помощ или мироопазващи мисии.

Използването на газ и на забранени оръжия, които могат да причинят "ненужни страдания", или с които може да се нанасят "безразборни удари", като например касетъчните боеприпаси, също се смята за военно престъпление.

Военните престъпления са от компетентността на МНС. Този международен съд, базиран в Хага, бе създаден през 2002 г. именно с цел да разглежда този тип престъпления, а също така престъпленията срещу човечеството и случаите на геноцид. В по-ново време той разглежда и дела за престъплението агресия.

Скорошен пример за осъждане: през ноември 2019 г. бившият военен лидер от Конго Боско Нтаганд беше осъден на 30 години строг тъмничен затвор, най-тежкото наказание, налагано някога от МНС. Той бе осъден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Демократична република Конго в началото на този век.

Престъпления срещу човечеството

Понятието "престъпление срещу човечеството" е създадено и дефинирано на 8 август 1945 г. с член 6 от статута на Международния трибунал в Нюрнберг.

Дефиницията за него е "убийство, изтребление, довеждане до робско състояние, депортиране или друго безчовечно действие, извършено срещу цивилни, преди или по време на войната, или преследвания по расови или религиозни мотиви".

То е създадено след войната, за да бъдат съдени нацистките военнопрестъпници, чиито престъпления преди това никой не си е представял, че са възможни.

Понятието е кодифицирано в член 7 на Римския статут на МНС, в който се казва, че престъпленията против човечеството са действия като убийство, изтребление, изнасилване, преследване и всички други безчовечни действия, извършени "в рамките на широко или систематично нападение срещу цивилно население, което се предприема умишлено".

Геноцид

Терминът "геноцид" от юридическа гледна точка е използван за първи път на Нюрнбергския процес, като с него се обозначава изтреблението на евреите.

Впоследствие, през 1948 г., той се превръща в интегрална част от международното право по силата на конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Тя описва геноцида като "престъпление, извършено с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава".

Примери на осъдени за геноцид:

- през ноември 1994 г. ООН създава Международния наказателен трибунал за Руанда, който е базиран в Аруша (Танзания). Четири години по-късно трибуналът постановява първите присъди за доживотен затвор, които са първото признание на геноцида срещу малцинството тутси.

- клането в Сребреница, Източна Босна, при което близо 8000 момчета и мъже мюсюлмани са убити през 1995 г. от босненски сърби, е признато през 2007 г. за геноцид от Международния съд на ООН. Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич и военният им предводител Ратко Младич са осъдени на доживотен затвор.

Нова категория: престъплението агресия

През декември 2017 г. 123 страни, признаващи юрисдикцията на МНС (т.е. тези, които са ратифицирали Римския статут; САЩ и Русия не са сред тях) добавиха "престъплението агресия" към сферата с компетентности на международната юрисдикция.

Съгласно този нов член атаката срещу суверенитета на една страна от друга е агресия и лидерите, отговорни за нея, могат да носят отговорност.

По-рано "престъплението агресия" фигурираше в учредителните документи на МНС, но то не бе преследвано заради политическия му характер.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    34 6 Отговор
    Кадафи отдавна каза на една от речите си, че уставът на ООН за правата на човека е само една книжка без стойност, след като САЩ разпалиха над 65 военни конфликта от годините на ВСВ насам.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хаджи @боригенов

    25 4 Отговор
    Хващаме се за абсолютно всичко на един склеротик . Той си и попърдяваше на приема с англичаните и дай сега и ние като него а !!!
  • 4 Бесен _Язовец

    23 4 Отговор
    Айде да не си бъбрим точно за Нюрнберг прцеса където краварите искат засекретяване на хиляди досита на нацисти които остават без присъда поради тази причина . Руснаците ще пратя Ту160 да представлява РФ пред бутафорните съдилища дето са изброени!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен _Язовец":

    И взеха стотици научни работници от СС,начело з Вернер Фон Браун, да им направи космическа програма и ракетна индустрия!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 идва новия ред

    30 3 Отговор
    А престъпленията в Либия ,Сирия, Ирак ,Афганистан не са геноцид , нали ? А там убитите са милиони ........
  • 9 Генчо

    20 6 Отговор
    Сега точно Байдан извършва геноцид спрямо Украйна. Защото подкалждат войната с оръжия и съм сигурен, че там има и техни представители. Само глупавия Зеленски не го знае и един ден ще му търсят отговорност за зверствата които са извършвали от 2014.За да направиш война трябва да има много сериозна причина. Каква е истината ............????

    Коментиран от #10

  • 10 Рубльофильо,

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Генчо":

    дават се оръжия, за да се защитят украинците срещу руските окупатори, които са нахлули със смъртоносни машини. Ако бяха отишли с цветя, нямаше да има нужда от оръжия.
  • 11 Ще видим

    8 4 Отговор
    Кой ще осъдите това не е конго и руанда само прах в очите
  • 12 Разбрах

    10 4 Отговор
    Дъртият пациент на бялата къща говори за себе си и фащ.
  • 13 Комодор сър Крис Крейг

    6 11 Отговор
    Означава че скоро ще бъде обявено използване на химическо оръжие от раша,и тога Великобритания и САЩ ще задействат тактическата бойна система “бърз глобален удар” и от раша ще остане само пепел и прах
  • 14 ИСТИНАТА

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Човека КоZа":

    Неонацистът Путлер
    само дрънка оръжие!

    От 100 години комунизъм,
    руснаците са загубили човешкия образ!
    Съвсем са озверели!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаах

    5 8 Отговор
    Писахме го и пак ще го повтаряме докато има тука много добре информирани орки, които умишлено лъжат и оправдават убийствата на жени и деца, щото били нацисти.
    80 000 са били осъдени в Нюрмберг.В продължение на години са ги издирвали специални части.
    Днес институциите имат имената, адресите , снимките на 120 000 хиляди орки, ккоито се разследват.
    Днес, когато сателитите снимат денонощно и може да се види какво има в чинията ти за обяд е немислимо някой да избегне правосъдието.
  • 17 баста

    3 1 Отговор
    И за сведение на Бенатова, онези от СЕМ, Дачковци, Шварековци, Карбовци, Гьобелс също е правил журналистика.
    Нацистка.
    Като какъв го ОСЪДИХА В Нюрмберг.
  • 18 ай де бе, верно ли

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНАТА":

    Още преди години American Journal of Public Health" публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.
    Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.

    САЩ са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.

    Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ („Washington Free Press”), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: „Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила” („Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower”) и „Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война” („Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II”),
  • 19 Това означава

    11 2 Отговор
    Да хвърляш ядрени бомби, напалм, дефолианти, обеднен уран върху цивилно население, да изтребиш милиони във Виетнам, Ирак, Либия, Афганистан, Сирия, да създадеш биолаборатории къде ли не по света. Това е то геноцид и не срещу определен народ а срещу човечеството.
  • 20 НЕЕЕЕ!

    8 3 Отговор
    Докато не бъдат осъдени американски президенти, висши военни на върха на НАТО, ПЕНТАГОНА И ЦРУ нищо няма смисъл!!! Там в САЩ се заражда Злото, което убива свободни хора! Даже и в тази война САЩ СА УБИЙЦИТЕ!!!!!!

    Коментиран от #26

  • 21 Ами то

    6 3 Отговор
    "Ако обърнете дъното на ада, отдолу ще пише: Произведено в САЩ!"..

    Фидел Кастро
  • 22 Факт

    5 2 Отговор
    Бре, да се чуди човек, как щатите са оцелели до сега без да минат през международния наказателен трибунал?! (или те са си го направили като "бухалка" за другите!)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван Василев

    0 0 Отговор
    А как се нарича пеенето на подобен текст от хор в християнски храм в Русия???

    На подводной лодочке с атомным моторчиком
    Да с десятком бомбочек под сотню мегатонн
    Пересек Атлантику и зову наводчика:
    «Наводи, говорю,- Петров, на город Вашингтон!»

    Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
    Все могу за три рубля!
    Здравствуй, новая земля
    Неприятеля!

    И на самолетике сверху друг мой Вовочка
    Не с пустыми люками в гости прилетел,
    На подводной лодочке да с атомным моторчиком
    Экипаж веселую песенку запел.

    Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
    Можем все за три рубля!
    Ты гори, гори земля
    Неприятеля!
  • 26 Иван Василев

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "НЕЕЕЕ!":

    Текста в коментар 25 съм го преписал от руски сайт, просто потърси в нета за подводной лодочке и виж какъв представителен хор, и къде я пее - в храма, а после кажи какво мислиш, кой е агресор, каква е политиката на такава държава и дали има другаде някъде такъв народ от Орки? Дали точно руската нация е тази, която ще защити света от Страшните Американци? Пробвай и да мислиш от време на време, за разнообразие...
  • 27 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Статистиката за избитите иракски мирни граждани е зловеща - от 200 000 до 1 200 000 човека. Н.В. Президент Буш да е в затвора, да е осъден , да е порицан ? Н я м а !Байдън да осъди него - защо съди Путин ??