Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Април, 2022 13:00 6 822 57

Защо Донбас е толкова важен за Русия?

  • донбас-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • мариупол-
  • донецк-
  • киев-
  • володимир зеленски

Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане от Украйна

Защо Донбас е толкова важен за Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Володимир Зеленски обяви, че "битката за Донбас" е започнала. В началото на април Русия внезапно изтегли частите си от района на Киев в Северна Украйна. Целта ѝ очевидно беше да съсредоточи армията в региона Донбас, разположен в източната част на страната. Но защо точно там? И защо Донбас е толков важен за руснаците?

Какво отличава този регион от останалата част на Украйна?

Административните области Луганск и Донецк, както и Кримският полуостров, принадлежат към украинските територии, в които много голям брой хора припознават руския като свой майчин език. Делът на етническите руснаци тук също е сравнително висок. Подобна е ситуацията и в съседните области Запорожие и Харков, както и в Одеса. Но единствено в Крим етническите руснаци са мнозинство.

След "Оранжевата революция" в Украйна и "Евромайдана" от 2014 г., съпротивата срещу западната ориентация на Украйна тук бе особено силна, но мнозинството по-скоро не я подкрепяше. Въоръжени руски сепаратисти - вероятно с помощта на Москва - започнаха да се борят за контрол над части от региона.

В същото време Кремъл използва вакуума във властта в Киев, за да анексира Кримския полуостров. "Това са два от многото примери, в които руснаците се възползваха от ситуацията", казва Андреас Хайнеман-Грюдер от Международния център за конверсия в Бон.

Употребата на украински е потискана десетилетия наред

Като граничен регион на Царска Русия, а по-късно и на Съветския съюз, южната част на днешна Украйна е по-силно повлияна от Русия от другите региони. До средата на XIX в. Донбас почти не е бил населен. След това той се превръща в най-важния център на руската индустриализация заради залежите от въглища.

"По това време откритата употреба на украинския език в Руската империя е потискана, а руският все повече преобладава като образователен език", обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследвания на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" в Регенсбург.

По време на краткия период на независимост на Украйна през 1918 г. Донбас не е част от страната. След това, по съветско време, тук се заселват все повече руснаци, обяснява Хаусман. Заради това сравнително голям брой хора там всъщност се чувстват свързани с Русия и дори със Съветския съюз. "Въпреки това жителите на Донбас винаги са говорили и украински, а мнозинството от тях и днес имат силна връзка с Украйна", казва Хаусман.

Политологът Хайнеман-Грюдер смята за подвеждащо обвързването на етническата принадлежност и майчиния език с националната идентичност. "Дори в някои батальони на украинската армия, които се сражаваха срещу сепаратистите през 2014 г. и 2015 г., се говореше руски."

Използването на руски език обаче през последните години е намаляло. "Ако може да кажем, че нещо има принос към формирането на украинската нация, то това определено е руската агресия в последните осем години", отбелязва Хайнеман-Грюдер. "Руските бомби наистина сплотиха Украйна", допълва той.

Икономически интереси ли стоят зад апетитите към Източна Украйна?

След Втората световна война сибирските индустриални райони стават по-значими за Съветския съюз от Донбас. Но за Украйна това е най-важният ѝ индустриален регион чак до 2014 година. С началото на конфликта неговото значение намалява. Много мини - особено в сепаратистките райони - са изоставени или се намират в лошо състояние. По време на войната бяха унищожени още повече промишлени предприятия и инфраструктура.

За Русия икономическата мощ на региона не е решаваща, казва историкът Хаусман, но за Украйна и нейната независимост тя е. "Една от основните цели, които Русия преследва с войната, е да направи Украйна трайно зависима от себе си - политически, културно, а също и икономически."

Какво е символичното и идеологическо значение на Донбас?

В Донбас вече осем години се води война. През 2014 г. проруските сепаратисти провъзгласиха Луганска и Донецка област за независими "народни републики". След откритите боеве между сепаратистите и украинската армия, през 2015 г. във Второто споразумение от Минск бе договорено крехко прекратяване на огъня, както и "контактна линия". Тя разделяше контролираните от Украйна части от сепаратистките области в пограничния регион.

На 21 февруари 2022 г., само три дни преди нахлуването в Украйна, Русия официално призна т.нар. народни републики. "Под това руското правителство имаше предвид целия Донбас", уточнява експертът Хайнеман-Грюдер. Така че сега Русия ще трябва да завладее цялата територия, за да осъществи анексирането, което е било подготвила, заедно с признаването им, твърди политологът. "С това те ще могат да обявят победа пред родна публика и евентуално прекратяване на войната."

Допълнително, в тези райони се сражават украински бойни части с десни националистически възгледи. Например батальонът "Азов", който вече помогна за предотвратяване на превземането на Мариупол от сепаратистите през 2014 година. "С победа над тези войски Путин може да обяви приключването на т.нар. мисия по денацификация - поне в Донбас", казва Хайнеман-Грюдер.

Кремъл твърди, че едно от нещата, с които трябва да се бори в Украйна, е нациският режим. Превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол, който се превърна в символ на украинската устойчивост след седмици на обсада и обстрел, също би представлявало символичен успех.

Какво е стратегическото значение на региона?

"Изходът от войната в Донбас ще определи какво ще остане от Украйна", казва Хайнеман-Грюдер. С анексирането на Крим, Русия не само овладя основното пристанище от миналото си. За пръв път след края на Съветския съюз, тя разполага и с целогодишно незамръзващо морско пристанище, което гледа към европейска територия.

Въпреки това, Крим и досега продължава да бъде ексклав. Свързан е с руската суша само чрез Кримския мост през Керченския проток между Азовско и Черно море, който беше открит през 2018 г. Със завладяването на целия Донбас Русия би отнела от Украйна още едно важно пристанище - това в Мариупол, което предоставя връзка с Крим и със Средиземно море.

В зависимост от състоянието на армията, Русия може да се насочи към следващи цели и особено към сухоземната връзка по крайбрежието до Крим, смята Хайман-Грюдер. "Ако Путин види възможност да приключи с Украйна като независима държава, той ще се възползва от нея", подозира политологът. Затова според него въпросът, който стои пред украинското правителство, сега е: "Трябва ли да се откажем от Донбас, за да спасим Киев?"

Автор Ян-Давид Валтер


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    16 55 Отговор
    Важен, но няма да го получи.

    Коментиран от #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Ви Бай Дън

    15 55 Отговор
    Путин е троянски кон на Запада, но глупаците сляпо вярват в новия СССР. Ще изцедят военно и икономически РФ и накрая ще се разпадне.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Морски

    13 49 Отговор
    Единствената причина за тази война е целта на руснаците да превърнат Азовско море в тяхна територия, където да си държат въоръжените сили. - Абсолютно нищо друго!

    Коментиран от #15, #30, #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Танк

    67 6 Отговор
    DW. Моля бъдете по-конкретни. Руснаците изтласкаха ли ги от Киев, или се изтеглиха? Щото започвам да се обърква.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аха

    65 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Няма да бъде признато от тези разрушили Либия,Ирак,Сърбия...та как ги нарече...цивилизования свят??? Майтапиш се нали?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Waffen SS

    12 42 Отговор
    Донбас е украинска територия и Русия е агресор,който иска да я превземе,а не да я "освободи".Все едно Турция да "освободи" Кърджали.

    Коментиран от #45

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не може да бъде

    34 5 Отговор
    Информационната война ,в която Дойче веле се опитва да бъде на предни позиции в дезинформацията ,не може вече да скрие причините и поводите за войната,същността на случващото се!А тя е че според главните западни идеолози начело с Бжежински,Русия не може да бъде нито велика,нито силна държава без Украйна.Но на съвревенните последователи на Бжежински това се е оказало недостатъчно и те са решили както се оказва да създадат от Украйна силно враждебна на Русия държава -за да може да я държат в подчинение.И имайки всички налични средства и предпоставки за това,повече от 20 г-са работили по темата и са наляли огромни пари -не може да се прецени ,но във всички случаи сумата надхвърля 50-60млрд-долара!?Но дали на Запад са недооценили Путин или тяхното високомерие и самонадеяност са им изиграли лоша шега,сегашната военна операция слага кръст на всички западни планове по отношение на Украйна и прави на пепел вложените пари.А простата логика показва че Русия не може да си позволи да има за съсед такава враждебна държава като Украйна!Без значение дали ще считаме бандеровците за фашисти или демократи,сега на колективният Запад ще му се наложи да има работа с тези дето е отглеждал повече от 20 г!Мисля че хич няма да им хареса!А другият много важен аспект е това,че с еднополюсният свят е свършено.!Изграденият фронт срещу Русия е чист натовски фронт ,никой друг не участва и според мен много държави по света, важни държави като Китай, Индия ,Браз

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ха ха

    4 25 Отговор

    До коментар #22 от "не може да бъде":

    И Путя изпълни плана на Бжежински като нападна Украйна през 2014. Направи украинците силно враждебни към Русия.
  • 25 Error

    14 2 Отговор
    Много ми харесва снимката, която сте поставили в статията, другото е боза, но за снимката ви поздравявам !
  • 26 Какво стана DW и Зеленски!! Бяхте

    26 4 Отговор
    Спечелили битката за Киев, хвалихте се, Ревахте, а се оказа, че Русия внезапно сие изтеглила войската от Киев в Донбас!! Та, коя битка за Киев сте спечелили?? Такава нее имало, но вие сте е спечелили??? Украински фейкове на принтер!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 я пак!

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Морски":

    Какъв морски си щом говориш за въоръжени сили в Азовско море? На картата може да ти изглежда всякак, но колко пъти си проявявал морските си умения в това море? Явно си нямаш понятие, че това е една локва, макар и територията му да е доста внушителна. Ако беше удобно за такава цел, щеше да бъде направено още по времето на СССР.
  • 31 Некадърна раша

    5 17 Отговор
    Къде са гордоста крайцера Москва и флагмана курск
  • 32 Флагмана Москва

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "КИР0 ПЕТКОФ ИБРИКЧИЕВ":

    Тая измишльотина за натовски офицери,по раша тодей ли ти я казаха
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Руските църуули

    3 20 Отговор
    Руската армия един завод не може да превземе,англосакса ги направи разногледи,голям глад в раша

    Коментиран от #39

  • 35 Фаро

    23 2 Отговор
    Изброените територии са руски повече от колкото Македония българска.Цялото население там се самоопределя за руско и говори само на руски език а не на кривия украински.Въпросът тук е,колко голяма пакост ще направят на България западните колонизатори?
  • 36 Глупости на търкалета

    18 1 Отговор
    Както вече е известно, над 80% в тези територии са руско говорещи. За какво подтискане на украинския език става въпрос? Напротив... новия режим на марионетката наложи на руснаците които са коренни жители там да използват само украински език. Естествено е подпомаган и финансиран от "зад океана". Не сме балъци, да знаете...
  • 37 Морска шамандура

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Морски":

    Много елементарно морски.
    Давам ти за домашно да прочетеш-БВП наСАЩ и задлъжнялост. Как се трие тази задлъжнялост.
    Второ-полезни изкопаеми в Руската федерация и колко явни и неявни войни са водени за заграбването и.
    Запознай се с вечния стремеж на САЩ да не допуска тесни икономически връзки между Германия и Русия.
    Защо интересите на САЩ се покриват с икономическа катастрофа на ЕС.

    Коментиран от #49, #50

  • 38 Хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Морски":

    Двама морски и не можете да се разберете

    Коментиран от #40

  • 39 Руската армия...

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "Руските църуули":

    ...затапи всички входове и изходи на подземията в ,,Азовстал" и остави там Азовците и НАТО-вските съветници, да умрат бавно и славно,без вода и провизии...
  • 40 Хе,хе...🤣!

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хаха":

    Остава-двама морски и един...- горски,та белким се разберете...😝?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Чисто и просто...!

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "КИР0 ПЕТКОФ ИБРИКЧИЕВ":

    "Обяснете го моля, защото е мистерия за целия свят, който чака натовските офицери да излязат от Азовстал!"
    ТЕ няма никога да...излязат от там...!!!

    Коментиран от #43

  • 43 Да да, ама...

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Чисто и просто...!":

    Не става много ясно защо тоя си говори от името на целия свят. Може би според него сам той представлява целия свят, но щом си решил да му отговаряш...
  • 44 другарят

    18 2 Отговор
    Фашистка Америка създаде днешната нацистка Украйна, тя и ще я погуби!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 3333

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мустафа":

    Може да те освободи първо тебе от тъпотията.Големи смелчаци сте нещо,а?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 васик атанасова

    5 0 Отговор
    Е КАК ЩО
    АМИ ТАМ СА ВЪГЛИЩАТА
  • 49 Посетител

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Морска шамандура":

    Защото Щатите имат интерес ЕС да е потребител а не производител - конкурент.
  • 50 Едра цаца

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Морска шамандура":

    Абсолютно вярно. След като видяха, че Северен поток 2 е напълно завършен и е въпрос на време да бъде лицензиран ония откачиха от безпомощност. Санкции, но няма файда от тях. Натиснаха копчето на зеления да провокира това нападение с цялата пропаганда и налични средства. Запалиха война в сърцето на Европа и се наслаждават.Успяха да спрат Северен поток 2 преди още да бъде пуснат в експлоатация. Ако германците бяха прозряли това, сега щяха да имат работеща тръба до тяхните брегове и газ на ниска цена. Не мисля че са тъпи. Просто и при тях работят НПОта, имат в етажите на властта влияние от Сорос и обкръжение. От тези военни действия краварите ще спечелят много повече а загубите са за цяла Европа. Тъжно
  • 51 В.В.П.

    11 3 Отговор
    СССР създаде изчадието Окраина,,и Рф ,наследник на СССР,ще го ликвидира..ТОВА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ ,ДАДЕНА ПОД НАЕМ НА ОКРАИНА.Периодът,свърши
  • 52 Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Получава си го.. ДОНБАС!! Не на тепсия, но ще е сигурно! А, този измислен "политолог" Хайнеман-Грюдер не знае дори съдържанието на понятията, ЩОМ ГОВОРИ, ЧЕ УКРАИНСКАТА НАЦИЯ СЕ ФОРМИРА ОТ РУСНАЦИ И УКРАИНЦИ?? Пишман учен, няма що??! 😜УКРАИНЦИТЕ СА НАРОД, А НЕ НАЦИЯ!! Народ, образуван със създаването на държавата Украйна през 1922 година! УКРАИНЦИТЕ СА ПСЕВДО-ЕТНОС, А НЕ НАЦИЯ!! Смес от различни етнически групи!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 До # 18 Waffen SS

    3 1 Отговор
    Украйна е изкуствена държава, създадена от Ленин и болшевиките, като са й дали огромни руски територии, заедно с руското население, защото в СССР тя е влязла само с областта Галичина, около Лвов. ДЪРЖАВА Украйна е нямало, нито украински народ, нито украински език. В Галичина е живяло руско племе, говорещо на диалект и областта е била ту в Австроунгария, ту в Полша. Украйна значи Покрайнина, гранична област. Даже когато Ленин, когато дал руските територии и решил да създаде такава държава и започнали да наричат хората украинци, местните хора се обидили и написали писмо: Защо ни наричате украинци, "мьi ничего не украли." (ние нищо не сме откраднали.) За тях името украинци било нещо непознато. Така, че, освен Галичина, цялата останала територия на Украйна, са подарени от болшевиките руски територии, заедно с руснаците, живеещи в тях, на които укронацистите забраниха да учат родния си език, както и на бесарабските българи да учат на български и да имат местно самоуправление. Върхът е, когато Хрущов подарява руския Крим на Украйна през 1954 г. Чети, преди да пишеш, че Донбас е украински и др. подобни.
  • 55 Анавв

    1 1 Отговор
    Донбас е с население рускоезично и не се примириха с фашисткият начин на управление със западната част и Киев! Бяха убивани , лишавани от вода ,ток ,пенсии ,тероризирани ,водеха негласна война с това население! Света мълчеше , но струпваше оръжие на територията на украина. Въпрос на дни е било тези нацисти да смажат Донецк. Руското разузнаване работи и ги изпревари!
  • 56 Язе съм

    2 0 Отговор
    Що за идиотизъм е една държава да напада друга, да избива населението й и да присвоява територията й? Това цивилизован свят ли е или някаква хунска работа? Ние хора ли сме или някакви диваци.?

    Коментиран от #57

  • 57 Тук

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Язе съм":

    удари слабото място....